Na de bezinning bekokstooft Den Haag gewoon verder

Verkiezing Kamervoorzitter was klassiek onderonsje

Even leek de bezinning zich weer te hebben meester gemaakt van politici die nog maar kortgeleden met veel aplomb verkondigden dat er een nieuw tijdperk was aangebroken. Een periode waarin wordt afgerekend met ‘de oude politiek’, waarin eindelijk plaats gemaakt wordt voor ‘ambitie’, ‘inhoud’ en ‘nieuw leiderschap’. Maar het bekokstoven gaat vrolijk verder, zo bewijst de verkiezing van Vera Bergkamp tot Kamervoorzitter stelt Freek van Beetz.

Na dat urenlange Kamerdebat in de nacht van 31 maart op 1 april met vergeten uitspraken, gemankeerde herinneringen, uit het lood geslagen morele kompassen en verkenners die zelf het spoor bijster bleken, hebben de koude paasdagen ontnuchtering gebracht. Het gezegde dat het vertrouwen te voet komt en te paard gaat, blijkt nog een aanhangsel te hebben: het kan kennelijk ook nog weer – heimelijk – terugkruipen, zo bleek na het Paasweekeinde. In de schaduw van vertrouwelijke ‘persoonlijke’ telefoontjes ontluikt kennelijk onderling vertrouwen…

 

Persoonlijk gesprek

Zo’n goed ‘persoonlijk gesprek’ op de Tweede Paasdag tussen Mark Rutte en Sigrid Kaag ruimde de afgelopen donderdagnacht opgeworpen obstakels uit de weg. Dat en passant ook de weg werd geëffend om D66-Kamerlid Vera Bergkamp naar de voorzitterszetel te dragen, is gisteren, woensdagmiddag, gebleken. Het heeft er alle schijn van dat het ‘Bekokstoven’ (“Tegels lichten”, H.J.A. Hofland) nog steeds tot de gereedschapskist van de Nederlandse Autoriteiten behoort. De meeste Kamerleden lijken volgens de uitgestippelde partijlijnen te hebben gestemd. Hoezo ‘nieuw leiderschap’, hoezo ‘andere bestuurscultuur’?

 

Beste kandidaat

Mevrouw Arib is met dank voor haar verdiensten richting de Kamerbankjes van de PvdA terugverwezen en de beste kandidaat – ook volgens objectieve parlementaire journalisten – Martin Bosma, want PVV (en dus volgens sommigen ’islamofoob’ en ‘racist’), is opnieuw de positie van Kamervoorzitter niet gegund.

 

Rutte IV

Daags na het debat van vorige week donderdag en vrijdag heb ik al beweerd dat ik de kans hoog inschatte dat er toch een nieuw kabinet-Rutte zou komen, Rutte IV dus, met dezelfde partijen. Toen tal van VVD-coryfeeën na afloop van dat debat zich zo eendrachtig achter en rond hun leider schaarden, achtte ik het steeds minder waarschijnlijk dat een kabinet met een andere samenstelling ook maar enige kans van slagen, laat staan tot overleven, zou hebben. Een kabinet met maar liefst zeven partijen zou al snel rollebollend uit elkaar spatten; CDA en D66 durven dat ‘krankzinnige avontuur’ (Hans van Mierlo) waarschijnlijk ook niet aan.

 

Reprise

Dus zijn VVD en D66 tot elkaar veroordeeld en zal ook het CDA zich uiteindelijk wel aansluiten. Dat voor de CU de paasdagen de dagen van inkeer zouden betekenen, compliceert een reprise van Rutte III in de gedaante van een vierde kabinet met dezelfde signatuur. Of er dan toch nog een vierde partij aanhaakt, zal wel blijken. Misschien kan de Scandinavische ervaring met minderheidskabinetten ook hier eens beproefd worden. GroenLinks en de PvdA hebben trouwens, zoals gisteren bleek, de deur ook nog niet helemaal dicht gesmeten.

 

Tjeenk Willink

Minister van Staat Herman Tjeenk Willink mag nu als informateur de scherven ruimen en in kaart brengen of de formatie weer vlot kan worden getrokken. Zijn naam gonsde al snel rond.

Tjeenk Willink (PvdA) was in de jaren ‘80 Regeringscommissaris voor de Reorganisatie van de Rijksdienst, was voorzitter van de Eerste Kamer (1991-1997), tussen 1997 en 2012 vicepresident van de Raad van State en hij was betrokken bij de formatie van vele kabinetten. Kortom, ‘gepokt en gemazeld’ in het Haagse. Een man van de oude politiek weliswaar, maar met scherp inzicht in waar de overheid in toenemende mate tekortschiet. Eind 2018 verscheen zijn boek Groter Denken, Kleiner Doen.

“We zijn de democratische rechtsorde aan het uithollen. Die is me te dierbaar, ik wil niet het verwijt krijgen dat ik niks heb gezegd,” zei hij in de NRC van 12 december. “Die democratische rechtsorde is, na de ontzuiling en ontkerkelijking, ons enig overgebleven gemeenschappelijk fundament.”

 

Betonrot

En juist aan dat fundament knaagt betonrot, schreef ik een paar jaar terug naar aanleiding van dat interview in mijn column: maatschappelijke onvrede, politieke vervreemding en het verdwijnen van het politieke midden. Die betonrot is volgens Tjeenk Willink onder meer zichtbaar in de groeiende ongelijkheid en in tekortschietende publieke dienstverlening. Door het – in mijn woorden – volstrekt doorgeschoten streven naar rationalisatie van het bestuur, door kennelijk ontembare schaalvergroting en ondoordachte ‘vermarkting’ van overheidstaken.

 

Managementdenken

“We vroegen ons af wat economisch goed was, of efficiënt. Wat consultants sindsdien allemaal hebben aangericht. Je kan wel politiebureaus sluiten omdat je digitaal aangifte kan doen. Maar het menselijke gezicht is verdwenen.” Tjeenk Willink heeft dus oog voor de bestuurlijke verlamming, maar de vraag is of hij in deze (in-)formatiefase de bestuurscultuur van het ‘managementdenken’, waarvan Rutte het symbool is geworden, kan helpen doorbreken. Daar heb ik zo mijn twijfels over.

 

Rutte mag dan wel plotsklaps het jargon over de noodzakelijke veranderingen in die bestuurscultuur hebben overgenomen (hij beloofde deemoedig dat hij de thema’s die Omtzigt vaak aansnijdt – de bestuurscultuur, macht en tegenmacht – nu volop in de formatie aan bod wil laten komen), maar ik vraag me af of dat meer dan lippendienst zal blijken te zijn.

 

Bestuurlijke verlamming

Immers, ook in de afgelopen regeerperiode hebben, ondanks de waarschuwingen en kritiek, de tekenen van bestuurlijke verlamming en tekortschietende dienstverlening de besluitvormers niet tot de noodzakelijke, drastische beleidsaanpassingen gebracht. Alle inzet van Rutte was altijd gericht op het bijeenhouden van de coalitie. Knap, werd wel eens gezegd, maar deze managementstijl heeft veel onheil (toeslagenaffaire) niet voorkomen en kenmerkt zich ook door soms onnavolgbare politieke compromissen: probeert u maar eens aan een willekeurige buitenlander uit te leggen dat we in ons land pas weer huizen kunnen bouwen als we overdag op snelwegen niet meer dan 100 km per uur gaan rijden.

Het zou zomaar kunnen dat Tjeenk Willink erin slaagt om de partijen weer tot coalitiegesprekken te verleiden. Het land moet immers weer worden geregeerd, zoals Rutte steeds betoogt. Maar voor die vierde ambtstermijn van Rutte zal, ondanks diens betoonde berouw, de VVD een hoge prijs moeten betalen. De verkiezing van Vera Bergkamp is daarvan de eerste ingediende en aan D66 betaalde rekening. Nog meer ‘links beleid, meer EU, meer klimaat, meer migratie…zullen volgen. VVD: tel je zegeningen.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
46 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met stijgende verbazing volgde ik afgelopen dagen de ontwikkelingen, beginnende dinsdagmorgen met de vrolijke ontmoeting tussen Rutte en Kaag. Een vuiltje in het oog en daarom knipperden ze zo?
En wat zei Rutte nog meer aan zinnigs. ‘Ik zou liegen, als ik zou zeggen, dat ik donderdag niet gelogen had’ …
En nu krijgen we de nieuwe politiek. Zoiets als hamburgers die vervangen zijn door vegaburgers en beter zouden smaken. Het was al niks, het is niks en het wordt niks.
Laten we hopen dat er toch nog mensen wakker worden, die niet accepteren dat deze smerig politiek ons dagelijk voedsel wordt, maar ik ben niet erg hoopvol.

Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Laten we hopen dat er toch nog mensen wakker worden, die niet accepteren dat deze smerig politiek ons dagelijk voedsel wordt”.
Te Laat!!!!!!!

Johan Visser
Johan Visser
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

bijna alle politici zijn helaas met hetzelfde machtssyndroom overgoten!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De titel zegt het al, er veranderd niets want de VVD met D66 en CDA gaan vrolijk verder. En de CU
draait op termijn bij want de heer Seegers heeft genoeg achter de ellebogen. De tien geboden
kunnen altijd nog anders uitgelegd worden. Het spelletje tussen de VVD en D66 is begonnen met het aanwijzen van mw. Bergkamp als voorzitter van het parlement en uiteraard ook zij zal er voor iedereen zijn. Net als de betrouwbare heer Rutte en zijn valse partner in crime mw. Kaag. “Bonnie en Clyde” zullen ons regeren onder toeziend oog van de voorzitter uit de uiterst betrouwbare huize van D66. Tien jaar ramp bewijst dat het nog erger kan en de kans op beter vrijwel nihil is. Er veranderd niets en de praktijk is gisteren begonnen. Een dag voor de verkiezing van de voorzitter meld zich een D66 dame, toevallig ook op half acht en Rutte wordt hierover geïnformeerd. Waarom? Om de gelederen te sluiten en voor een meerderheid voor deze dame zorgen. Alles is in zak, de parlement kan fluiten. Maar de pact is gesloten al tijdens de hete debat over de functie elders. Door niet de motie van wantrouwen te steunen maar alleen de motie voor afkeuring pro forma te lanceren. Rutte kon al snel weer lachen en beloftes doen die hij weer niet na komt. Want hij kan niet anders, hij is zo. De heer Omtzigt begint straks met een functie elders. Misschien als ambassadeur op Malta waar hij veel
vriendjes heeft. Opgeruimd staat netjes. De leugens van Rutte worden gepromoveerd tot waarheden en 
gesteund door zijn nieuwe politieke vriendin. En natuurlijk de kiezer die zich graag laat bij de neus
nemen. De hele proces heet namelijk democratie d.w.z. eens per vier jaar mag je voor iemand kiezen en daarna mag je oprotten want met de verdere proces heeft jouw stem niets te maken. Verkapte communisme!

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat je belazerd wordt is een maar dat je als een debiel belazerd wordt waar je bijstaat is stuitend.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het ergste is als je je als een debiel laat belazeren.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Dat worden alle kiezers al en velen hebben het niet door.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zolang men in Nederland toestaat, dat alles achter gesloten deuren besproken wordt en door de media wordt geaccepteerd, is er nog een lange weg te gaan, voor Nederland ooit weer democratisch bestuurd wordt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het ziet er naar uit dat dit gewoon door zal gaan en bij eventuele protest geen active herinnering rol gaat spelen. Er is al tien jaar op geoefend waarom zou het nu met dezelfde mensen anders gaan? Baudet zei het al, Tjenk Willink laat kleine dingen vrij voor de parlement en de grote worden dichtgemetseld in een regering akkoord. Die tijdperk zouden wij al lang achter ons moeten hebben. Oude man met oude ervaring.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Gister meegemaakt dat het benoemen van een naam incl feiten plaatsing in de weg staat.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

VVD en D66 (die wel eens geprobeerd hebben om te fuseren) hebben samen ongeveer 60 zetels gehaald. Ruim 4 miljoen brave mensen hebben op hen gestemd. Dus het duo Rutte-Kaag kunnen zich veroorloven om te lachen en te knipogen.
En ze weten dat enkele onder de andere partijen wel moeten meewerken om nieuwe verkiezingen te vermijden. Dat is de werkelijkheid. Die 4 miljoen plus diegenen die stemden op de toekomstige coalitiepartners, die zijn verantwoordelijk.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Hoeveel van die kiezers zouden alleen voor nuttige idioten spelen?

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wat mij betreft allemaal.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Veel van de D66 kiezers worden niet geraakt door alle hobbies van deze partij, die komen op de rekening van de lagere groep of zoals zij zich afvragen wie zijn die mensen eigenlijk? Ik ken er een paar en dat zijn misselijke mensen.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk gaan ze vrolijk verder .
De politiek is één kliek aan vriendjes ze laten elkaar niet vallen het is show voor de buiten wereld .
We beginnen met een schone lij .
Ze makelijk gaat dat.
Het is vergeven en vergeten.
Het is één verrot zooitje .
Hoe komen wij als burger
hier in godsnaam van af .
Van dit tuig.
Ik heb er echt geen goed woordje meer voor over.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

lei

Els
Els
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb de procedure van de verkiezing van Kamervoorzitter niet gevolgd, wel nog net gehoord en gezien hoe zij in ieder geval zal zorgen voor “gelijkwaardigheid”.
Waarbij natuurlijk de een (D66, VVD c.s) meer gelijk is dan de ander (PVV, FVD).
Hoe kun je van gelijkwaardigheid spreken als er sowieso twee partijen, ca. 1.5 miljoen Nederlanders, buitengesloten worden.
Wat ik al vreesde na het circus van de afgelopen week: zij drinken een glas, doen een plas en gaan gewoon weer verder zoals het was.
Ik hoop dat degenen die op D66 hebben gestemd geen spijt krijgen van hun keuze wanneer zij straks moeten dokken voor het linkse beleid.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

De procedure van de verkiezing was niet meer belangrijk, het werk vooraf daarentegen wel. Het debat over P. Omtzigt was een grote farce. De latere knipoog van Rutte naar Kaag was daarentegen veelzeggend. Een onderonsje als nieuw beleid vol transparantie. De D66 stemmers zijn voornamelijk mensen die goed in de slappe was zitten en de rotzooi waarmee hun verkozen leiders ons zullen overspoelen zal hun niet raken. Die hebben nooit last van migratie in hun straat of een windmolen in hun achtertuin. En de jeugd die zich liet verleiden heeft nog nooit zoor zichzelf moeten zorgen laat staan voor een ander.

Simon Stevin
Simon Stevin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Ik hoop integendeel hartsgrondig dat ze enorm véél spijt gaan krijgen, hoe eerder hoe liever.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heer van Beetz, de VVD schuift al sinds Dijkstal naar links. Rutte heeft het proces versneld en eindigt daar waar ie ooit begonnen is, bij de PvdA.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het droevige is: wat er gebeurt is zo ongeveer waar de kiezers voor gekozen hebben. Het gaat zo door tot er radicaal beter gestemd wordt.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Wanneer, na de afgelopen ellende die de regeringspartijen over ons hebben uitgestort, de kiezers VVD en D66 de meeste stemmen geven, dan denk ik niet dat er anders gestemd gaat worden in de toekomst. We gaan het anders doen komt goed tot uitdrukking in de stemming over de Kamervoorzitter in transparantie en bewijst opnieuw dat ze maling hebben aan iedereen, behalve zichzelf.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

De Süddeutsche Zeitung schrijft verbazend over de gang van zaken in Nederland. Schaamte over de grenzen heen.

John
John
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We hebben als Nederlanders democratisch kunnen kiezen in maart 2021. Daar is een uitslag uit gekomen, en die hebben we te accepteren. Wat de politici hiermee gaan doen, daar hebben wij burgers geen invloed op.

Ik vind D’66 een walgelijke partij. Als de D in D’66 staat voor Democratie, en het eerste wat je doet als je in de regering zit (2017) is het referendum afschaffen, dan ben je af. Als dat ook nog door een D’66 minister uitgevoerd wordt, Olongren, dan ben je dubbel af. En als je daarvoor ook de wet nog een beetje moet oprekken, dan hoor je niet thuis in een democratie.

Ik moet echter wel zeggen, dat diegenen die dit maal op D’66 hebben gestemd trots of zichzelf kunnen zijn. D’66 buit de ontstane situatie maximaal uit, en dat doen ze verdomde goed!!

Rutte 4 gaat er komen, want D’66 en CDA gaan meedoen, en die paar zetels die ze te kort komen gaan ze er nog wel bij krijgen. Er stapt vast nog wel in partij bij in het regeringsbootje.
Dat Rutte Kaag het minister presidentschap gunt houd ik niet voor onmogelijk. Rutte zal ALLES doen om Rutte 4 mogelijk te maken.

Met wat geluk gaat Omtzigt nog een opstand maken binnen de CDA, en dat zou misschien nog een Rutte 4 kunnen voorkomen.

Voor de rest geachte lezers, het is zoals het is.
DEAL WITH IT!!!

Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  John

“Er stapt vast nog wel in partij bij in het regeringsbootje.”
Dat zou best Jesse Klaver kunnen zijn. Volgens mij een graag geziene gast bij Sigrid Kaag en het pluche staat in zijn ogen te lezen. Ik ben benieuwd of hij ook aanschuift als Rutte weer premier wordt. Tenslotte motie van wantrouwen ondertekend.

john
john
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Ja, Jesse zou dat denk ik ook wel willen, maar ik sluit JA21 ook niet uit. Een partij van bewezen opportunisten. Al zouden ze ook maar 1 of 2 jaar kunnen genieten van het pluche. Ze geven de partij wat onbelangrijke ministeries en staatssecretariaten. De hand van Joost Eerdmans is vermoedelijk snel gevuld met wat spiegeltjes en kraaltjes. Je zit dan in het kartel, en vandaar uit is de rest van je werkzame leven in zekerheid gebracht.
We zullen het zien.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nieuwe politiek laat mij niet lachen. Het schermen met dat soort holle kreten moet een ambitie tonen het zogenaamd anders te willen gaan doen maar is een rookgordijn om gewoon op oude voet van achterklep en manipulatie door te kunnen gaan. Een cultuur veranderen gaat nooit lukken met de vertegenwoordigers van die oude cultuur.
En wij als burgers moeten dit maar pikken. Nu een boodschap voor de knipogende leugenaars jullie dagen zijn geteld en jullie daden worden door ons onder een vergrootglas gelegd. Bij de minste volgende uitglijder wordt het niet functie elders maar functie nergens.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Achterklep moet zijn achterklep.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Achterklap dus

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik wens Tjeenk Willink veel succes en hij lijkt het probleem te begrijpen.
Echter hij zal niet slagen een wezenlijke verandering te forceren (idd daar is veel energie voor nodig). Men heeft een plas gedaan en sommigen hebben er voor de schijn nog enkele keutels bij geproduceerd maar alles blijft gewoon bij het smerige oude. De cultuur verandert niet hoogsten is er een verschuiving van de nitwits op de posities.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat er nog steeds een meerderheid op de VVD en D66 stemt ,kan ik niet begrijpen,de afbraak van Nederland en het in de uitverkoop zetten van onze mooie bedrijven is ongeloofelijk,alle ballen op Brussel,zouden er hier ook nog mensen zijn die moeten snappen als werkelijk overal alles omvalt er niemand klaar staat met een wagonlading geld om hier de boel overeind te houden ,dan is he plots ieder voor zich en God voor ons alle ,de heren die dit hebben veroorzaakt zijn dan met de noorderzon vertrokken ,en hebben hier geen herrinering meer aan ,maar het zij zo ,de bevolking slaapt door ,loopt braaf met een mondkapje,haalt zijn onbekend prikje ,niets wetend van de uitwerking,en ontgaat alles wat er werkelijk loos is ,de werkelijke lock down gaat nog komen ,het domino effect gaat komen ,en dat is voor de great reset de idiale droom die uitkomt,want er zijn maar weinig ministers die protesteren tegen alle onozele maatregelen en sluitingen die nergens op slaan,slaan doen ze liever de bevolking via de politie die elk protest neerknuppelt ,een dictatuur die in Venezuela niet zo erg is als hier .Een grote schande ,Rutte moet weg en zijn trawanten die achter de schermen de regie hebben ook ,liever vandaag dan morgen .

brabantman
brabantman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

U begrijpt het niet. Er is geen meerderheid geweest die hierop gestemd heeft. Er zijn al veel aanwijzigingen dat er ‘gerommeld’ is met de uitslag. Uitslag was al bekend voordat de stembussen gesloten waren. 2 weken voor de verkiezingen stond D’66 op 15 zetels en ra ra nu ineens op grote winst? En gij geleeuft dat zeggen ze in Brabant.

Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  brabantman

Ook ik vond het zeer verbazend dat D66 ineens zoveel zetels haalde. Kwam het door de vele, flink door o.a. D66 bazen (o.a. NPO) gesponsorde (reclame) herhalingen van Kaag of is er inderdaad gerommeld met de stemmen. Zou mij niets verbazen.

Johan Visser
Johan Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe is het eeuwenoude fezeegde ook alweer? Ze dronken nog een glas, ze deden nog een (formatie) plas én het bleef zoals het was!!

J.C. Polling
J.C. Polling
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

de volgende handreiking van Rutte zien we nu ook al langs komen: op 21 april gaat er van alles “van het slot” inclusief de avondklok….
Avondklok weg was het eerste wat mevrouw Al Qac weg wilde, maar waar ze een uurtje later spijt leek te hebben….

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle blabla over bezinning en democratische controle is een verbaal rookgordijn om het gepeupel zoet te houden.
Als Tjeenk Willink het heeft over ‘het menselijke gezicht is verloren’ doet hij hetzelfde, hij herhaalt hiermee de kretologie van Marcuse en Sartre.
Het is allemaal links bedrog waarmee ze de democratie proberen te annexeren.
De DDR heette niet voor niets een volksdemocratie.
De westerse democratie berustte (lang geleden) niet op het volk, maar op een gemeenschap. Het volk dat is iedereen, iedere wereldburger, terwijl een gemeenschap heeft grenzen en bepaalt zelf wie tot de gemeenschap behoort. Een gemeenschap kan alleen bestaan als ze gemeenschappelijke dingen heeft, zoals grenzen, normen en waarden en zelfbeschikkingsrecht.
Zodra de democratie bij het volk berust, dus bij iedereen, ontstaat in wezen anarchie, iets waar West-Europa op weg naartoe is. Het volk heeft niets gemeen behalve het aantal chromosomen. Seculiere Europeanen hebben heel weinig gemeen met moslims. En kunnen daar dus ook geen gemeenschap mee vormen. Er is doodgewoon geen basis voor een sociaal contract.
Links beleid is gebaseerd op ontkenning van deze werkelijkheid en zal vroeg of laat onvermijdelijk onderuit gehaald worden, want de evolutie heeft geen genade voor mensen die zich niet aanpassen aan de werkelijkheid.

P.
P.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het ontkennen van de werkelijkheid is hét middel bij uitstek om grote hoeveelheden mensen het leven te benemen.
Logisch, want de werkelijkheid IS.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse politiek bekent kleur en laat zich enorm in de kaart kijken. Pure machtswellust enerzijds, en anderzijds iets dat ik het beste kan omschrijven als berusting. De middenpartijen (kartel) mogen zich schamen voor het feit dat hun spelletjes nauwelijks verholen zijn. De oppositie (met daarin meerdere partijen die ik hoger had ingeschat) mag zich schamen dat ze het laten gebeuren, soms zelfs met een gelatenheid die geen enkele stem verdient.

Meneer Tjeenk Willink mag de formatie vlottrekken. Hij benadert
partijen met de houding: maar wat vind JIJ nou eigenlijk belangrijk? Hoeveel pijn heeft meneer rutte heeft JOU gedaan? En zou u voor rutte de deur open doen als hij ’s nachts aanbelt voor een heimelijke toenaderingspoging? Eerst spreken met de kleine partijen (nauwelijks belangrijk in het proces, maar laten we vooral niet de indruk wekken dat we minderheden uitsluiten). Zogenaamd met een verandering in politiek klimaat voor ogen. Dit is op het woke af, safe spaces en minorities first. Een tragikomedie met ongelofelijk slechte auteurs. Laten we niet net doen alsof formeren op deze manier een goede en evenwichtige manier is. Het is te gek om los te lopen.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En het schaapjesvolk keek ernaar en zag dat het goed was. Over vier jaar naar Kaag-2.

Gerard
Gerard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tijd voor een nieuw woord. We worden BESODERUTTELD. (met dank aan de vriend die de auteur is van deze vondst).

johan
johan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vroeger geloofden we in goden, tegenwoordig moeten we via de media geloven in de uitkomsten van een toneelstuk, een soort Peyton Place dat zich echter afspeelt in een oud kasteelachtig gebouw in Den Haag ,naar spelers die doen of ze voor ons spreken. Doet mij denke aan Den Uil, voor jullie maar zonder jullie, lastige kiezer.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  johan

Peyton Place vol hedendaagse diversiteit natuurlijk. Ook Shakespeare ontkomt niet aan deze nieuwe mode in Hollywood alleen het wachten op een blanke Othello zal tevergeefs blijken.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zelden is deze uitspraak van W.C. Fields zo van toepassing geweest: “If you can’t dazzle them with brilliance, baffle them with bullshit.”

Wooning
Wooning
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. U gebruikt een ongeldig e-mail-account. Log uit en maak een nieuw account aan met een bestaand e-mailadres. Dit is uw laatste waarschuwing. Bij een volgende overtreding wordt uw account geblokkeerd. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. Ondanks alle waarschuwingen blijft u gebruik maken van een niet bestaand e-mail account. Wegens deze voortdurende schending van onze spelregels is uw account geblokkeerd. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

karton
karton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. De redactie raadt u aan te stoppen met voortdurend briesen en schelden. Dit is uw laatste waarschuwing. Bij een volgende overtreding van onze spelregels wordt uw account permanent geblokkeerd. Zie:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

46
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x