Vervang blunderkoning Hugo de Jonge als coronaminister

Tijd voor een echte deskundige

Vervang blunderkoning Hugo de Jonge als coronaminister Jan gajentaan opiniez coronabeleid

Titelfoto: Hugo de Jonge door Roel Wijnants, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Na al het gekrakeel over de jokkende of als u wilt extreem vergeetachtige demissionaire premier Mark Rutte, kunnen we vaststellen dat het waarschijnlijk een lange en moeizame formatie wordt. Met blokkades tegen zowel partijen (PVV, FvD) als tegen de persoon Rutte (van vrijwel alle partijen). Intussen ligt er wel een loodzwaar dossier op tafel voor zowel het demissionaire als het toekomstige kabinet: de coronacrisis.

Al sinds CDA-kroonprins Hugo de Jonge de verantwoordelijkheid voor het coronadossier overnam van de onwel geworden Bruno Bruins, zwelt de kritiek aan. Eerst leek de onder jongeren populaire, goedlachse “Hugo de Schoen” de vaart erin te zetten. Maar het gedoe bleef, waarbij de bureaucratische, verkokerde structuur van onze zorg een beletsel vormde wat de traditioneel polderende De Jonge geen moment wist te overwinnen.

 

Kwakzalverij

Bij de eerste golf waren vooral het vrijwel niet kunnen testen en het ontbreken c.q. verkeerd distribueren van persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers, zaken die De Jonge maar niet onder controle kon krijgen. Daarnaast viel op dat De Jonge niets wilde weten van Early Treatment (“kwakzalverij”) ondanks de goede resultaten daarmee in Marseille of bijvoorbeeld in India, waar 29 miljoen coronapatiënten vroeg behandeld werden met hydroxychloroquine, waardoor dit land gunstig afsteekt tegen landen zonder vroege behandeling zoals VS en VK.

 

Spoedwet

Al vroeg is De Jonge tot de conclusie gekomen, dat vaccinatie de enige uitweg is uit de coronacrisis. Tot het zover was, moesten we maar buigen voor de steeds strenger wordende coronamaatregelen. Waar Nederland bij de eerste golf nog koos voor de relatief milde “intelligente lockdown”, wisten Rutte en De Jonge door het doordrijven van de spoedwet de tweede lockdown veel strenger te maken dan de eerste, met als kers op hun repressieve taart: de avondklok.


Maakbaarheid

Hugo de Jonge komt op mij over als een inhoudelijk niet al te sterke politicus met een sterk geloof in de maakbaarheid van de samenleving. Dat een epidemie zich altijd via golfbewegingen voltrekt, is een gegeven dat De Jonge lijkt te negeren. Net als Rutte denkt hij dat iedere gunstige ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen het gevolg is van zijn maatregelen en iedere ongunstige ontwikkeling, het gevolg van te weinig navolging ervan. Dat is een gevaarlijke gedachtegang, die leidt tot een gezondheidsdictatuur.

Dat in landen met begin dit jaar minder strenge maatregelen zoals België (scholen en winkels bleven open, avondklok pas na 24 uur) of Zweden (nog vrijer) ook een dalende trend was te zien in januari en februari en vervolgens weer een stijgende trend in maart, zette De Jonge niet tot denken aan over het sterke seizoenseffect op het aantal besmettingen. Met als gevolg, het nodeloos extra beschadigen van het MKB. Want zelfs als je onderkent dat er maatregelen genomen moesten worden (dat doen ze in Zweden ook), had de maandenlange sluiting van complete sectoren met verstandig beleid voorkomen kunnen worden. En was de ellende voor ondernemers in ieder geval wat minder groot geweest.

 

Trage vaccinatie

Zoals ik hierboven al heb vastgesteld, wilde De Jonge (net als overigens het grootste deel van de medische stand in Nederland) niets weten van Early Treatment. We moesten en zouden allemaal gevaccineerd worden. Dan zou er toch wel een strak plan liggen om dat in ieder geval zo snel mogelijk te doen, zou je denken. Helaas, niets is minder waar. Het vaccineren van Nederland door De Jonge samen met de verantwoordelijke RIVM- en GGD-bobo’s, liep uit op een blunderfestijn.

Dat begon met een valse start in december. Nederland had logistieke plannen gemaakt met een nog niet beschikbaar vaccin om mee te starten en had te maken met leveringsproblemen van AstraZeneca, waardoor de strategie omgegooid moest worden, want aan een Plan B was niet gedacht. Gevolg: 4 tot 6 weken vertraging. Daarna begon het doelgroepen gepolder en de puinhoop van falende ICT en niet effectieve callcenters. Afijn, een mer à boire.

 

Marcel Levi

Het is dan ook volkomen terecht dat ziekenhuis-CEO Marcel Levi in zijn column voor Het Parool deze week, “Falende betweters, kijk eens elders” gehakt maakt van de huidige vaccinatiestrategie. Levi heeft de afgelopen jaren in het VK gewerkt en heeft daar gezien hoe het wél kan. Waar in Nederland nog maar 2,5 miljoen prikken zijn gezet, zijn dat er in het VK 30 miljoen waardoor er weer ruimte komt in ziekenhuizen en IC’s, die hier juist vollopen.

Levi pleit ervoor de ziekenhuizen meer te betrekken bij de vaccinatiestrategie, en dat is schoppen tegen het zere been van GGD en RIVM bobo’s. “Het is hoog tijd voor een beslissende interventie in het haperende Nederlandse programma door te leren van anderen, expertise en menskracht van ziekenhuizen te gebruiken en zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk de eerste vaccinatie toe te dienen”, schrijft Levi.

 

Nieuwe minister

Het lijkt mij een goed idee om Marcel Levi tijdelijk aan te stellen als minister voor het Coronabeleid inclusief vaccinatie en dat onderdeel uit het takenpakket van Hugo de Jonge te halen. Ook Hoogleraar Cardiologie Angela Maas kan het treuzelbeleid van Hugo de Jonge niet meer aanzien en pleit in de Volkskrant voor een ministerschap van Levi, in de toekomst.

Ik stel voor de wijziging, in ieder geval voor het coronabeleid, meteen door te voeren. Hugo de Jonge kan zich dan richten op het openen van sportveldjes. Waar hopelijk binnenkort weer competitiewedstrijden gespeeld kunnen worden, bij een adequaat uitgevoerd vaccinatiebeleid.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse politiek doet waar het goed in is, namelijk konkelen, traineren, polderen en bureaucratiseren (KTPB). Effectieve aanpak van welk acuut probleem dan ook is met deze waarden onmogelijk. We worden geleid door onkundige bestuurders, ze zijn alleen goed in KTPB. Je land door een crisis laten leiden door een pathologische leugenaar en een incompetente sidekick met kekke schoenen kost levens. En dan is corona nog niet eens een echte crisis (zoals aangegeven in het artikel, er had zoveel meer kunnen worden bereikt met veel minder moeite). Kun je nagaan wat er gebeurt als we voor echte grote uitdagingen komen te staan. Dhr. Gajentaan heeft gelijk, het wordt tijd dat we ons laten besturen door kundige mensen i.p.v. babbelaars en draaikonten. Zeker als we een kans willen maken tijdens de grote crises die nog gaan komen (globalisering, massa-immigratie, neo-marxisme, build back better, en de internationale rampspoed die de Biden-adminstration teweeg gaat brengen). Maar voor die cultuuromslag is wel iets nodig dat op dit moment jammer genoeg ontbreekt. Een vonkje, een eureka moment, een aha-erlebnis. Noem het hoe je het noemen wilt, maar het zal bij een groot deel van de bevolking moeten gebeuren, anders verandert er helemaal niets.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door De Dertiende
Peter
Peter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Chapeau! hier valt niets meer aan toe te voegen. Scheelt mij wel een hoop schrijfwerk. Zeker het laatste stukje heeft mijn volledige instemming.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat zal met Kaag niet beter worden.
Ze is nog gevaarlijker dan Rutte .
Ze heeft maar één doel ze snel mogelijk overdracht aan Brussel.
Als u weet waar deze vrouw overal lid van is dan schrikt u
Zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen en hopen dat de mensen nu niet blindelings stemmen.
Er zijn er maar drie die echt te vertrouwen zijn
In de politiek
Het is alleen jammer dat de persoon bij de cda zit.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

“Als u weet waar deze vrouw overal lid van is dan schrikt u”
Weet ik niet. Vertel eens?

Henri G.
Henri G.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

Zie onderstaande tekst, afkomstig uit een lezer’s reactie door Mar van Loveren op column van Arendo Joustra: “Onervarenheid Kaag en Hoekstra beschadigt politieke verhoudingen” (Elsevier’s Weekblad d.d. 5-4-2021):

Mar van loveren

1 jaar geleden Sigrid Kaag:
Het hoofd van de Onafhankelijkheidsbeweging, parlementslid Michel Moawad, en zijn vrouw Marial, organiseerden een gezinslunch ter ere van de Nederlandse minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag en haar man Anis al-Qaq tijdens hun privébezoek aan Libanon, in zijn huis in Baabda.
De lunch werd bijgewoond door oud-minister Naela Moawad, parlementsleden Michel Daher en Naama Afram, Nederlandse ambassadeur in Libanon Jan Waltmans, Resident coördinator en humanitaire coördinator van de Verenigde Naties in Libanon Philip Lazzarini, directeur-generaal van het ministerie van Onderwijs Fadi Yarq, decaan van de Faculteit Landbouw aan de Libanese Universiteit Dr. Samir Medawar, adviseur van de minister van Buitenlandse Zaken en Expats, Gebran Bassil Ghassan Khoury, naast de directeur-generaal van de “Rene Moawad Foundati
Is hier sprake van belangen verstrengeling?
Deze “privé ” contacten bekleden hoge posities in de Arabische wereld.

johannes
johannes
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Uw account is geblokkeerd. Zie:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

ronald
ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

Kijk maar in EW van deze week.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Al vroeg komt de minister tot de conclusie dat vaccineren de enige oplossing is uit deze crisis. Nu weet ik wel dat dit artikel over de minister gaat, maar dat is cruciaal. Want zowat tegelijkertijd komen over de hele wereld politici daadkrachtig tot diezelfde conclusie. Andere therapieën bestaan gewoonweg niet voor deze minister en al die andere politici. En dat brengt ons in een loodzware lockdown.
Ja deze minister klungelt, maar het lijkt er sterk op dat wereldwijd een protocol is ingevoerd waar absoluut niet van mag worden afgeweken.
En dat is uitermate zorgelijk. Normaal is er altijd ruimte voor het idee dat meerdere wegen naar Rome leiden. Nu heb ik sterk het idee dat men niet in Rome wil aankomen.

Henri G.
Henri G.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Het verhaal van de lemmingen.

cor
cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze meneer de Jongen heeft 1 ding goed gedaan en dat is zich zelf ongelooflijk maken. Als je een vaccin vergelijkt met een frikandel dan heb je volgens mij een IQ van een garnaal. En wanneer je de mimiek, kijk hoe zijn ogen soms boekdelen spreekt, van deze meneer eens onder de loep neemt zie je een persoon die dusdanig opgefokt is dat dit niet door het eigen lichaam kan worden doen ontstaan, nee hij heeft overduidelijk gebruikt. Wat weet ik niet maar dit is niet gezond. Als kind heette hij geen Hugo maar Damion hij is een nakomelling van het tegenovergestelde van onze lieve Heer. Hij is door de CDA gespot in de folder van de Wehkamp alwaar hij als model voor schoenen werd gebruikt. Hij heeft naast zijn vriend, de MP, dezelfde trekken en uitstraling en durft anderen de les te lezen terwijl hij weet dat hij geen gelijk heeft en dat hij wordt geconfronteerd met de feiten die hij niet wil zien of horen. Hij liegt en bedriegt in dezelfde mate als zijn vriend de MP. Als Pinokkio een tweeling broer heeft dan is deze meneer de Jonge dat wel.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  cor

De jong die met Rutte op trekt is besmet met leugens en bedrog .
U kent het spreek woord waar je mee omgaat wordt je mee besmet.
In dit geval correct

Wim
Wim
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  cor

Goede observatie. Wie de Jonge bezig ziet, ziet een kloon van Rutte. Zelfde manier van veel praten en niks zeggen en andere standpunten glashard wegzetten als ‘onzin’.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk Hugo is niet mijn favoriet als minister, maar hij heeft net als de rest van de ministers geen enkele speelruimte, wat zij doen is een opdracht uitvoeren, die door de club achter gesloten deuren is opgesteld.
Rutte de naamgever van het kabinet, is de slechtste MP van Nederland van na de tweede wereldoorlog.

Tijdens deze Corona hype, zwermen de zogenaamde vakmensen, als valse horzels rondom deze Hugo en deze Hugo heeft geen ruggengraat en mist ook nog overwicht.

Dus moet hij door grootspraak proberen zijn hachje te redden.
Mijn voorstel is, zet dit hele zooitje, genaamd Rutte 3 bij de kliko en laat het afvoeren.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Heeft u er wel rekening mee gehouden dat Rutte aan touwtjes hangt bij zowel die mevrouw uit Duitsland als die bonbon gast uit Frankrijk?
Dhr. Trump is lekker weg gepest en wat zien we binnen vier maanden?
Samenzweerderige clubjes die vooral moeten verhullen dat er op dit moment een demente patiënt aan de knoppen van een doorgedraaide oorlogsmachine draait?
Ik neem het hier dus niet op voor dhr. Rutte, fuck him, maar het alternatief in de vorm van stropop mevr. Kaag is nog vele malen vreselijker.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Rienus als boreling van voor de tweede wereldoorlog kijk ik met weemoed terug naar mijn jeugd.
Sinds 1954 is de club van Opa Bernhard de bepalende factor geweest in een groot deel van het vrije Westen.
Voor een ander geluid is geen ruimte, Koekoek, Fortuyn, Wilders en Baudet soms zelfs tot de dood er op volgt.

Milo van der Linden
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang Levi zich hard maakt voor de vrijwillige vaccinatie zeg ik akkoord. Anders houdt voor mij de strijd niet op en blijf ik een robbertje grondwettelijk verbaal knokken. Verder ben ik blij dat ondanks dat u en ik lijnrecht tegenover elkaar staan met betrekking tot vaccinatie, we elkaar kunnen vinden op het vlak van wanbeleid. Dank u wel voor een mooi artikel.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Even iets anders, maar ik plant het gewoon hier.
Op 1 van de NPO heeft sinds kort een presentatrice geweerd van het scherm. Ik kijk er nooit naar, maar afgaande op dat wat ik er over lees schijnt het te maken te hebben met een opmerking.
Talitha Muuse heeft het gedurfd om in een uitzending te stellen het onvoorstelbaar te vinden dat een land van 17 miljoen mensen op slot moet voor 1700 bedden.

Persoonlijk loop ik daar al jaren tegenaan. Op de Main Stream sites worden mijn bijdrages niet op prijs gesteld. Niet omdat ik mensen beledig, aanzet tot geweld, discrimineer of me op enige manier niet aan de huisregels zou houden.
Opmerkelijk is dan weer dat een zogenaamd cabaretier kennelijk een gevierd mens wordt omdat hij dhr. Baudet tot op het bot beledigd.

De tendens is wel duidelijk, deze waanzin zal blijven duren zolang mensen zich blijven conformeren aan het afbraak beleid. Steeds een stapje verder tot dit land en het vrije westen geen enkele vrijheid meer zullen kennen.

Als laatste een interessante bijdrage weer van Flavio Pasquino.
https://www.blckbx.tv/videos/patholoog-spreekt-zich-uit-dodencijfers-rivm-kloppen-niet
We worden belazerd en bedonderd, maar laten we ons vooral niet alleen richten op een minister die totaal ongeschikt is.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rienus

Trek het je niet aan, als je mening geweerd wordt. Soms gaan de dingen traag. Het is nog niet zo lang geleden dat ik Rutte geen leugenaar mocht noemen en de afgetreden regering geen gevaar voor de democratie.

Linda
Linda
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Jan, waarom ben je überhaupt voor vaccineren tegen een neppandemie. Levensgevaarlijk voor diegene die sowieso niet in een risicogroep vallen omdat we niet weten wat de lange termijn gevolgen zijn.

Jack van Soest
Jack van Soest
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens! Wég met dit verkokerde beleid in Nederland! Nederland is een toppertje in logistiek, maar snel prikken ho maar.

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jack van Soest

Jack, de spijker op de kop. Logistiek zijn we een topland, als de experts het doen (Boskalis in het Suez kanaal) en de politiek zich er niet mee bemoeid dan komt het snel goed!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Angela Maas is een heel verstandige vrouw. Goed van haar dat ze weer op de bres springt, net als voor de vrouwen cardiologie. Ik was ook als patient bij haar en ik vond haar een aardige, deskundige no nonsense vrouw. Compliment voor haar inspanningen de vrouwen cardiologie op de kaart te zetten en dat ze nu ook haar mond open doet.
Ik ben ook voor een post van minister van gezondheidszorg aan een DESKUNGE en niet aan een schoolmeestertje met groeistuipen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Marien
Hans de Jong
Hans de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

He, wat las ik nou…..in Engeland krijgt men 2 zelftesten GRATIS per week, ja GRATIS!!!

Vlierbloesem
Vlierbloesem
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans de Jong

Dat kunnen ze daar wel missen, want ze hoeven geen miljarden weg te geven aan grote multinationals.

Henk Bert
Henk Bert
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zonder corona hadden de betreffende ministers flink aan hun popster achtige populariteit kunnen werken met nietszeggende zaken. Gereed voor een volgende job in de banenmachine. Nu moeten ze werken naar de dikke salarissen en wordt gemerkt dat praatjes en daadjes 2 compleet verschillende zaken zijn…De ware kwaliteiten komen nu naar voren. Aan de kiezers of ze hier doorheen prikken.

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend stuk Jan.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het roerend eens met de auteur dat Hugo de Jonge zwak is op de inhoud maar maakt hem dit niet juist geschikt voor het doel dat nagestreefd wordt? Blind voor inhoudelijke argumenten blijft hij de opgelegde agenda uitvoeren. Zolang we als samenleving bij het narratieve blijven dat Corona heel gevaarlijk is en totaal uitgebannen moet worden gaan we volgens mij nooit uit deze ‘’crisis’’ komen. We moeten als samenleving accepteren dat sterven bij het leven hoort, de mensheid heeft hier trouwens altijd mee om kunnen gaan.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het aantal blunders en tegenstrijdigheden in deze crisis is nog vele male groter; het aantal herstelde patiënten wordt niet eens bijgehouden, als zo’n beetje het enige land ter wereld. Maanden werd ons verteld dat mondkapjes geen nut hadden, een corona app waar je niks meer over hoort, een onzichtbaar bron- en contactonderzoek, zwalkend beleid met getover met woorden. Mensen zonder enige klachten patiënten noemen. Het is om te janken.

ronald
ronald
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas een pijnlijke waarheid. Dit manke hap-snap-beleid-gelardeerd met De Jonges machteloze gewauwel, doet sterk de behoefte voelen aan vervanging. Levi lijkt me ideaal.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Via “briefje van Jan” trof ik deze link: https://www.sueddeutsche.de/meinung/mark-rutte-niederlande-1.5254046.

De Jonge is de verkeerde man op de verkeerde plaats, maar het probleem is vele malen groter. Ons landsbestuur is stuk; de ethiek heeft het begeven. En te veel mensen die mogen stemmen, hebben dit niet in de gaten, waarmee men dat incompetente en gewetenloze bestuur mandaat blijft geven.

J-P
J-P
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zodra hij weer en leugen aan het uitdokteren is, wipt hij weer omhoog. Je kunt echt zien waar hij vandaan komt. Leugen en bedrog ( Rutte, kaag, Hoekstra ) viert hoogtij en dat moet voor de burger opkomen. Hoe is het spreekwoord: Zoveel geloven op 1 kussen …………

karton
karton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat deze minister er een zootje van heeft gemaakt was bij zijn benoeming reeds te verwachten.
Deze man was ooit wethouder in Rotterdam en aldaar hing men de vlag uit toen hij vertrok naar “Den Haag”, omdat hij er in R’dam óók al een zootje van had gemaakt.
Volkomen incompetent !

ronald
ronald
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een betere samenvatting van de incompetentie is er niet.

johannes
johannes
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Uw account is geblokkeerd. Zie:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Jop
Jop
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x