Verdediging tegen virusmutaties begint met grenscontroles

Gerichte maatregelen, geen jojo-beleid

Verdediging tegen virusmutaties begint met grenscontroles Jan gajentaan opiniez

Titelfoto: Vaccinatielocatie Groningen door Antoon Kuper, gepubliceerd onder CC BY-NC-ND 2.0 (deelformat).

We zitten op dit moment met Covid19 in wat virologen “de derde golf” noemen. Het coronavirus volgt in West-Europa een seizoenspatroon vergelijkbaar met het rhinovirus (verkoudheid) waarbij het in het najaar de aanval inzet, een terugval kent in de koude wintermaanden januari en februari, weer opkomt in maart en begin april en vervolgens terugvalt, om van mei tot aan het najaar op een laag niveau voort te sudderen.

Het ziet er dus voor de komende maanden goed uit, maar in het najaar liggen weer nieuwe gevaren op de loer. Hoe wapenen we ons daartegen?

 

Geen paniek

Ik vind dan ook dat er, ondanks de huidige stijging in ziekenhuisopnames en IC-bezetting (opmerkelijk genoeg blijft de sterfte erg laag), geen reden is om in paniek te raken of overbezetting van de IC in juni (!) te voorspellen, wat de werkelijk dol geworden Jaap van Dissel wist te presteren. Niet alleen zal het gunstige seizoenseffect de komende weken in werking treden, we zijn inmiddels ook wat verder met de vaccinaties. Hoewel dit in een tergend langzaam tempo gaat, zijn de meeste ouderen in verpleeghuizen inmiddels gevaccineerd en dat verklaart (naast toegenomen effectiviteit van de behandelwijze) het huidige lage sterftecijfer, ondanks toename van het aantal besmettingen.

 

Stapsgewijs openen

Nu wil ik hier niet bepleiten om alles direct open te gooien. Als wij een rationeel in plaats van hysterisch handelend OMT zouden hebben, dan was er al meer opengegaan in januari en februari bij de seizoensmatig dalende curve en hadden we misschien juist half maart tijdelijk wat beperkingen moeten doorvoeren, zoals de scholen weer een week of twee online laten functioneren. Maar goed, het zal niet lang meer duren voordat we het seizoenseffect zien en dan kunnen de huidige maatregelen snel afgebouwd worden. Deels nu al.

 

Ga naar buiten!

Mijn advies nu (net als vorig jaar) luidt daarom: ga bij mooi weer naar buiten! Maar vermijd de drukte. Zo helpen we met zijn allen het gunstige seizoenseffect sneller te bewerkstelligen. Trek u dus weinig aan van wat de net als van Dissel steeds mallotiger wordende Ab Osterhaus (heel Europa nog twee maanden dicht!) allemaal roept. Ik ken dierenartsen als verstandige mensen, maar Osterhaus is vermoedelijk aandachtsdronken geworden. Arthur van Amerongen betitelt hem dan ook geheel terecht als “de Gordon van de vin(r)ologie”.

 

Mutaties

Het ziet er dus voor de komende maanden gunstig uit door seizoenseffect en vorderende vaccinatie, die waarschijnlijk in april in een stroomversnelling zal raken. In het VK, waar de vaccinatie veel beter is aangepakt dan hier, zien we al een zeer gunstig effect. Ook in Israël zijn de meest beperkende maatregelen verdwenen, met name voor mensen die al gevaccineerd zijn. Toch is het beeld in Israël minder gunstig dan in het VK, omdat zij geteisterd worden door een aantal virusmutaties die ook hard toeslaan bij jongeren. Ook in Brazilië, waar nog weinig gevaccineerd is, zien we zeer gevaarlijke varianten waardoor ook veel corona-gerelateerde sterfte is onder jongere mensen.

 

Hoge vaccinatiegraad

Nu zal het waarschijnlijk zo zijn dat wij dit najaar, door de dan hoge vaccinatiegraad, de meeste van de mutaties wel aankunnen. Maar wat als er een mutatie is, die niet wordt tegengehouden door de vaccins? Dat schijnt bij sommige mutaties nu al het geval te zijn. De vaccins kunnen daarop waarschijnlijk wel aangepast worden, maar dat zal tijd vergen. Het grootste risico voor Nederland op de middellange termijn is dus het binnendringen van een virusbestendige Covid19-variant.

In feite zou dan een situatie ontstaan vergelijkbaar met het vroege begin van het oprukkende Covid19-virus, begin vorig jaar. Een land dat het toen bijzonder goed deed, was Taiwan.

 

Goed voorbeeld

De aanpak van Taiwan in het begin van de coronacrisis was zo sterk, omdat het land zonder lockdown het virus wist te bedwingen, doordat de hele keten klopte: grenscontrole met temperatuurscan (zal inmiddels vervangen zijn door test), breed testen en tracen, isoleren van ziektegevallen, behandelen, etc.

 

Verdediging

Op deze wijze zou het dus ook aangepakt moeten worden als komend najaar (of eerder) een gevaarlijke, vaccinbestendige virusmutatie opduikt. Volgens een groot aantal epidemiologen is de kans op gevaarlijke mutaties groter in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Hiertegen zullen we dus de komende jaren een effectieve verdedigingsmuur moeten opwerpen en dat begint bij een effectieve (medische) grenscontrole. In de vergelijkende Stanfordstudie over lockdowns wordt grenscontrole dan ook genoemd in de Top 3 van gerichte maatregelen, die lockdowns of avondklok overbodig maken.

 

Schengenzone

Het lijkt mij evident dat zo’n gevaarlijke mutatie niet alleen in de EU kan ontstaan, maar ook van buiten de EU kan komen en zich in één specifieke lidstaat verbreidt. Dit betekent volgens mij dat de politiek moet gaan nadenken over grenscontrole aan de nationale grenzen, zonder het kind (een soepel functionerende interne markt) met het badwater (de nadelige gevolgen van open grenzen) weg te gooien. Dat zou kunnen door een recente test verplicht te stellen bij het overschrijden van onze nationale grens, bij een epidemiologisch bedreigende situatie. Punt is, dat vrijwel alle nationale grensposten met uitzondering van Schiphol zijn opgeheven…

Regeren is vooruitzien. De politiek zal op het punt van grenscontrole, zowel aan de binnen- als aan de EU-buitengrenzen, met een overtuigend plan van aanpak moeten komen. Anders gaan we dit najaar weer de bietenbrug op, met mogelijk nog een jaar lockdown-ellende. Daar zit niemand op te wachten, lijkt mij.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
JohanA
JohanA
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deels goed artikel, maar waarom die focus op het vaccin, die niet beschermt tegen verspreiding, maar hooguit de ziekte verzacht, voor een griep met mortaliteit van 0,23 %, volgens WHO en RIVM, de bijwerkingen risico’s zijn groter dan de risico van het virus voor gezonde mensen. De risicogroepen beschermen en in vroeg stadium behandelen met de medicijnen die er zijn, maar verboden worden, omdat de focus al vanaf het begin op de vaccins ligt, als men dit onderzoekt en daarna vrijgeeft kan in de eerste lijn veel ziekenhuis opnamen voorkomen worden, ik denk dat we dan zonder al die tegenstrijdige maatregen het virus aankunnen, we zijn het vertrouwen in de natuur aan het kwijt raken en die grenzen gaan die globalisten toch niet sluiten, dat is in hun ogen vloeken in de kerk.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door JohanA
Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  JohanA

eens met je toevoeging, daarbij mogen wij als mens niet meer ziek worden want stel je voor dat je ziek wordt dan belasten we de zorg teveel. De homo sapiens leven al 70.000 jaar en kunnen zich uitstekend aanpassen aan de situaties die in deze 70.000 jaar zijn voorgekomen. Ditzelfde kan het lichaan van een mens, dit heet immuniteit opbouw. Dat laatste mag niet meer van enige organisaties/mensen, de reden hiervoor is dat wanneer immuniteit opbouw wordt gehanteerd dat hier geen geld aan verdient kan worden, en ja dat willen ze juist wel zoveel mogelijk geld verdienen over de ruggen van de kwetsbare mensen. Zie de WEF hun slogan Build Back Better, de gemiddelde burger heeft straks niets meer en zijn blij, en de rijken hebben meer en zijn blij. Het middel, een zware griep, dient hiervoor.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Wilders en later Baudet hebben in Maart/April 2020 al aangegeven sluit de grenzen voor personen vervoer.
Let vooral op de luchthavens.
En ga meten (testen) want meten is weten.

En nu na een vol jaar aanmodderen, zijn wij in Nederland het lachertje van het vrije westen.
Niets heeft dit Linkse Rutte Kartel onder controle, iedere dag opnieuw komt er een lijk uit de kast.
Vandaag weer zo’n verhaal over de miskleun over het NIET sluiten van een deal, aangaande een vaccin.

Verschrikkelijk Rutte, wat maak jij er een puinhoop van.

Bert Panhuise
Bert Panhuise
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Niet alleen Taiwan, maar ook Nieuw Zeeland heeft het virus onder controle mede door het sluiten van de grenzen. Maar Rutte weet dat “Brussel” dat niet prettig vindt en dan gebeurt het ook niet…

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het controleren aan de grenzen, of het dichtgooien ervan, is in Nederland vrijwel onmogelijk. Waar is de mankracht? Waar is de infrastructuur? En bovenal, waar is de politieke bereidheid? Een prachtige droom maar in de praktijk onhaalbaar.

Qua huidige varianten zet ik mijn geld op de Bretonse variant, die dieper in de longen zit. Nauwelijks te detecteren met de PCR-test (overigens niets dan smalend lachen aangaande PCR), daardoor moeilijk te “tracken”, waarschijnlijk vaccin-resistent, en lekker dichtbij. Cijfers bijhouden is schier onmogelijk bij deze variant omdat er een andere testmethode nodig is. Dus waar iedereen denkt voor een prikkie (pats-boem) van het virus af te komen, komt het gewoon onder de radar terug. Vandaag ook in het nieuws dat de oneerlijke verdeling van vaccins in de wereld tot meer mutaties gaat leiden. Volgens mij wordt het tijd dat we doorgaan naar de laatste stap in de 5 stages of grief, namelijk acceptatie.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geinig dat er nog steeds mensen zijn die denken dat het nodig is je op een andere manier te verdedigen tegen mutaties dan iets wat al miljoenen jaren werkt. Gewoon het immuun systeem optimaal houden en je vitamine D spiegel op peil. Een vaccin dient namelijk constant aangepast te worden, dus zal men je op enig moment willen blijven prikken.

In de MSM wordt iedereen die een ander geluid laat horen aangevallen alsof het vast staat dat de huidige strategie werkt. Helaas lijkt het er niet eens op dat dat zo is, maar wordt men wel al maanden voor de gek gehouden met even volhouden.

Mutaties kunnen zich in dieren ontwikkelen en weer overgedragen worden op de mens. Daar verneem je weinig over en dat verbaasd me wel, want zo is deze pandemie ook begonnen geloof ik. Gaan we dan als we alle mensen per mutatie vaccineren de dieren ook er even bij doen?

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Corona is enkel gevaarlijk voor mensen met meerdere serieuze onderliggende aandoeningen. Dit zijn in de praktijk vooral ouderen, >80 jaar. Ik ben het met de auteur eens dat Corona levensgevaarlijk kan zijn voor deze groep maar zijn er niet ontelbaar veel andere variabele die eveneens levensbedreigend zijn voor deze populatie zoals, hittegolven, voedselvergiftiging, buikgriep etc. etc. Ik denk dat we gewoon moeten accepteren dat mensen die versleten zijn dood zullen gaan. Ja ook ik zal ooit versleten zijn en komen te sterven.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Brazilië zien we zeer gevaarlijke varianten waardoor ook veel corona-gerelateerde sterfte is onder jongere mensen. Ik heb moeite met deze stelling gezien de officiële cijfers van het WHO. Kan dit onderbouwd worden of is dit de zoveelste wazige, niet verifieerbare uitzondering ergens in de wereld zoals eerder Wuhan, waar mensen spontaan dood vielen op straat en Lombardije waar een foto van ziekenhuisbedden op een gang het ultieme bewijs was dat het ziekenhuis het niet meer aan kon.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die Jan. Kan zo solliciteren bij de Telegraaf e.d.

PaulS
PaulS
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik vreemd vind in deze is altijd het praten over grenzen sluiten. Meestal door mensen die ver van de grens wonen. Ik mag dan volgens deze mensen niet zonder te testen naar het tankstation of winkel die 100 – 200 meter verderop in de straat ligt omdat er een grenspaal tussen staat of naar bekenden/vrienden in de zelfde straat. Of zoals in de buurgemeente waar de straat de grens is, kunnen daardoor niet naar hun overburen. Want daar vallen zeker doden op straat. Nog niet te praten over familie die ik dan niet mag zien omdat ze aan de andere kant van de paal wonen of van woon-werkverkeer (grensarbeiders). Maar ik mag in Nederland van oost naar west en noord naar zuid (300 km) reizen zonder beperkingen en mensen ontmoeten. Of naar de camping of vakantiebungalow. Of naar een nederlandse supermarkt waarvoor ik zeven kilometer moet rijden, waar het veel drukker is omdat deze in een stad ligt. Zonder in quarantaine te hoeven of te testen. Zo tegenstrijdig allemaal.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie wil niet de persoonlijke vrijheid terugwinnen? Zelfs de virologen willen dat. Hun aanpak is gebaseerd puur uit hun wetenschap zonder de gevoelens van gemiddelde mens bij te betrekken. Helaas werkt het zo niet en krijg je ondanks het gevaar snel gemopper over vrijheden. Een epidemie raakt de hele groep en daarom zijn de maatregelen zo verstikkend. De virus doet zijn eigen ding en is bovendien zeer wispelturig in zijn gedrag, muteert snel zodat de genomen maatregelen weinig zin lijken te hebben. Gooi dan de boel open! Slecht idee want dan krijgen wij de situatie zoals aan begin wanneer Rutte ons wilde voor het virus gooien en de grote meerderheid tegen was. Daarom is het ook niet gebeurd. Sommige landen deden het erg goed in begin en nu zijn het de slechtste. Geen touw aan vast te knopen. En de virus heeft duidelijk een langere adem dan de mensen met hun wispelturige gedrag. Vaccinatie is een remedie tegen het virus maar ook onder de mensen gaat het stroef. Toen ik een afspraak voor vaccinatie maakte kreeg ik de indruk dat de GGD blijer was dan ik als klant. Als ik dat zo lees en om mij heen hoor is de aversie tegen de vaccinatie best groot. Dus zijn wij kennelijk van het virus nog lang niet af.

trackback

[…] Jan Gajentaan Jan Gajentaan We zitten op dit moment met Covid19 in wat virologen “de derde golf” noemen. Het […]

Marcel Heilig
2 jaren geleden

Veel de buitenlucht in; veel strand, bos en water. Goed ventileren van woningen en openbare gebouwen. Kost weinig en zorgt voor een ‘super’ hoog rendement. Volg verder het advies van de Limburgse huisarts. Goedkoop medicijn met een ‘nog’ hoger rendement.

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x