OpinieZ Podcast 003: het vastgelopen Nederlandse partijensysteem

YorienvdH praat met Henk Strating en Ines van Bokhoven

OpinieZ-columnisten Henk Strating en Ines van Bokhoven spreken met YorienvdH over het Nederlandse partijensysteem en de fractiediscipline, die een echte democratie ernstig in de weg staan. De talloze nieuwe partijen roepen niet voor niets allemaal om meer democratie en inspraak. Wat moet er gebeuren?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Snel een kiesdrempel instellen van minstens 10 zetels , verbod op stemmen per post of computer,zodat alles eerlijk verloopt,en ministers op posten die verstand hebben van zaken ,weten wat het is om zelf geld te verdienen , het nooit kado hebben gekregen ,zodat ze het er ook niet zo snel uithozen ,en geen oelewappers ,die nooit in het leger hebben gezeten minister van defensie maken of niks met visserij hebben ,daar minister van maken.Nu heb je ministers die zich als een wetenschapper of dokter gedragen, terwijl ze niks meer weten dan u of ik.Mooipraters zitten er zat, en maar debateren,en elkaar op het juiste moment de hand boven het hoofd houden,terwijl in het normale leven de mensen die grote fouten maken ,gelijk kunnen vertrekken ,en terecht .

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Echt lekker rustig gesprek! Geen drukte en ook niet elkaar in de rede vallen en we moeten nog naar de reclame of het nieuws. De komende verkiezingen doen er gewoon teveel partijen mee, en het is nu te laat om deelnemers niet meer toe te laten. De grote 5 gaan weer uitmaken waar we het in Nederland over gaan hebben tot 2025! Nieuwe opzet van verkiezingen met kiesdrempel! Dat had er al lang moeten zijn, maar ja ondergesneeuwd door onderling gekibbel, commissie Remkes gewoon naast zich neergelegd. De splinter partijen die in de kamer komen, hebben onvoldoende kwaliteit om het de komende regering echt moeilijk te maken, dus komen we na de verkiezingen van de regen in de drup.

De afgelopen 4 jaar hebben we de ene na de andere motie van wantrouwen gezien richting het kabinet, ok ze kwamen voornamelijk van de PVV, maar meeste partijen zeggen het wel eens EENS? te zijn met wat Wilders in die motie zet, maar stemmen vervolgens tegen of lopen en liepen weg toen het ter stemming werd gebracht. Nu er op rechts zoveel kleine partijtjes zijn wordt het onoverzichtelijk en dat is ook niet goed. Dat we met zoveel partijtjes op rechts zitten komt door de leider van FvD en niemand anders. Veel kiezers zijn op die partij afgeknapt vanwege het niet te begrijpen taal die Baudet uitsprak. Het beste is om te stemmen op de PVV hoewel die ook wel weer sociale standpunten heeft, maar daar kunnen we denk ik best mee leven.

Wordt het wederom een Rutte kabinet dan weten we in elk geval zeker dat alle hoofdrolspelers van de toeslagen affaire aan tafel zullen zitten, zonder enige vorm van schuld besef!

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Nederland is veel meer aan de hand, sinds de oprichting van de club van Opa Bernhard, is er een proces ontstaan, wat nooit gericht is geweest op inspraak en of overleg met/tussen anders denkenden.
De invloed en deze club is steeds groter geworden, zeker door het te laten invullen van sympathisanten van deze club, op cruciale posities in elke vorm van onze samenleving.

In deze nieuwe eeuw, is bv de afbraak van Nederland als zelfstandige staat volledig geslaagd.

Neem als voorbeeld het laatste jaar, met de lachwekkende Corona Hype.

Nederland is een lachertje geworden.

theoprinse
theoprinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Afschaffen constitutionele monarchie en herstel van de Republiek,
(Elke monarchie presenteert een personage met bevoorrechte privileges boven alle burgers)
Uit de Euro terug naar de Gulden,
Uit de Europese Unie,
Minimaal 2.9 procent BNP aan de Krijgsmacht,
Krijgsmacht moet kleine vliegdekschepen en ruimtesatellieten krijgen,
Hervatten militaire dienstplicht,
Of Turkije uit de Navo of Nederland uit de Navo,
Steun aan onafhankelijkheid Nederlandse Molukken en west-Papua (Nederlands Nieuw Guinea) en Westkaap Zuid-Afrika,
Steun aan Groot Nederlandse gedachte Verenigde Republiek der 17 Nederlanden (vgl TriState),
Zero abortus maar financieel ondersteunde draagmoederschap,
Zero D66 necrofiele euthanasie,
Zero verplichte organen donatie,
Zero asielzoekers maar opvang eigen regio,
Uit VN vluchtelingenverdrag,
Uit VN Marrakech pact,
Uit VN klimaat verdrag,
Onderwijs van kleuterschool tot en met universiteit primair richten op exacte vakken natuur, schei, wiskunde, moleculaire biologie, programmeren,
Industrieel Nationaal herstelplan t.w ruimte exploratie, t.w radicale robotisering, t.w wetenschappelijke onderzoeksinstellingen,
Werklozen herscholen in wetenschappelijke richtingen,
Jongeren jaren langer opleiden,
AOW naar 65 of lager,
Veroordeelden moeten schade inclusief kosten detentie terug betalen.
Herstel doodstraf
Grondwet art. 1 gebod gelijkheid en verbod discriminatie schrappen,
Absolute vrijheid van discriminatie behalve de neutrale overheid en behalve levensnoodzakelijke diensten indien sprake van monopolie,
Absolute vrijheid van mening,
Verbod en verwijdering islam in alle vormen en aspecten want de islam is onder het mom van een religie met morele leefregels in werkelijkheid een naar wereldoverheersing strevende gewelddadige ideologie

HPax
HPax
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik sympathiseer met de voorstellen van Peter, maar het zal er niet van komen. NL is het land waar een dienstweigeraar Minister van Defensie werd. Zinsbegoochelend!
Wachten is dus op bevrijding van buitenaf. Eerst Frankrijk, toen de Amerikanen, misschien nu Putin.

De identiteit van Nederland is op zee ontstaan. Op land zijn we niets waard. Denk aan Srebrenica. De Mythe van de Vliegende Hollander moet ons redden, maar als van der Dekken aan wal is gegaan, zijn we definitief verloren.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HPax

Pardon? PUTIN???
Nog steeds reden om verbijsterd te constateren, dat sommigen maar niet door schijnen te hebben, dat Rusland op ónze vraagstukken in geen geval een antwoord heeft: dat daarvoor de Oost- en de West-Europese mentaliteit te ver uit elkaar liggen.
Dat Rusland officieel niet langer ‘communistisch’ is, zegt gewoon niet alles: Zij hebben daar nu eenmaal de mentaliteit, die maakte, dat het communisme er wortel kon schieten èn meer dan 70 jaar standhouden.
Bij ons was dat altijd al ondenkbaar, doordat voor westerlingen bepaalde prioriteiten en levensopinies nu eenmaal anders liggen. Dat is geen verwijt naar één van beide zijden toe, maar slechts een nuchtere vaststelling.
Laten we er daarom alsjeblieft níet naar gaan hengelen, om nog eens door Putin te worden “gered”: Voor onze samenleving is dat géén oplossing!

HPax
HPax
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Wij behoeven geen Russen te worden om van Rusland te kunnen en te mogen profiteren. Vergelijk de Russische interventie in Syria ten gunste van de Alawiet Assad Jr.

De gelukkige afloop daarvan komt ook het dwaze Westen ten goede. Het laatste Bastion van het Arabisch socialisme werd behouden. We mogen Putin dankbaar zijn.

Vergeten wij daarbij niet dat Rusland het laatste/enige Christelijk Imperium is!, en als zodanig onze eerbied waar.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x