Covid-19: de laatste loodjes wegen het zwaarst

Stromingenstrijd op weg naar normaal

Foto:

Net nu er licht aan het einde van de coronatunnel gloort – de vaccins zijn eerder klaar en lijken effectiever dan voor mogelijk werd gehouden – stevent Nederland af op een rampzalige winter. De Covid19-sterfte in de verpleeghuizen is nu al groter dan tijdens de eerste golf, terwijl we nog een drie wintermaanden te gaan hebben. Wat ging er fout? Jan Gajentaan schetst het speelveld.

 

Van groepsimmuniteit naar vaccinatiestrategie

Net als bij velen schoot de eerste coronavirus-televisietoespraak van premier Rutte mij in het verkeerde keelgat. Een groot deel van de Nederlandse bevolking zou besmet raken, deelde Rutte mede. Daardoor zou groepsimmuniteit worden opgebouwd, de enige uitweg uit de ellende. Het kabinet wilde daarom “het land niet op slot gooien” maar het virus ook niet “onbeheerst zijn gang laten gaan”: “maximaal controleren” was de keuze van Rutte en Van Dissel. Daarmee werd de Nederlandse bevolking overgeleverd aan de grillen van politici en OMT. We hebben het geweten.

In het voorjaar, nadat minister en vicepremier Hugo de Jonge de corona-portefeuille had overgenomen van minister Bruins, werd steeds duidelijker dat Nederland inzette op een vaccinatiestrategie. Dat is uiteraard ook een manier om groepsimmuniteit te bereiken. Covid19-patiënten vroeg behandelen met antivirale middelen, waaronder hydroxychloroquine, waarmee veel landen en regio’s hun sterftecijfers en IC-bezetting wisten terug te dringen, werd door De Jonge geringschattend afgewezen als ‘kwakzalverij’. Ook oudere, kwetsbare personen werd behandeling ontzegd, zij moesten thuis maar met een paracetamolletje afwachten of de symptomen verergerden.

 

Early treatment

Tegen die opvatting heb ik me steeds verzet. Ook al is vaccinatie van (delen van) de bevolking noodzakelijk om het coronamonster te beteugelen, Early Treatment met antivirale middelen en zink (plus vitamine D) is de juiste methode om in de aanloop daarnaartoe de schade te beperken en de IC’s te ontlasten, betoogde ik steeds.

 

Opinielandschap

Vanaf zo’n beetje begin april zagen we dat het opinielandschap beheerst werd door verschillende stromingen, die elkaar soms op leven en dood bestrijden op Twitter.

De belangrijkste zijn:

A. Containment. Alsnog streng ingrijpen naar Chinees/Taiwanees model in de hoop dat het virus volledig zal verdwijnen door drastische lockdowns of andere zeer ingrijpende maatregelen. Het “Red Team” is een belangrijke vertegenwoordiger van deze stroming, alsook de twitteraars @OlifaNT, @MerlotVine en @wierdduk en niet te vergeten onze eigen @Alma00011 op OpinieZ.

B. Risicogroepenmodel en Early Treatment. We zijn te laat met het Chinese/Taiwanese model en onze open maatschappijen lenen zich daar niet voor. Eindeloos generieke lockdowns blijven herhalen leidt eerder tot uitstel van de ellende en heeft meer schadelijke effecten dan opbrengsten. Daarom moet gekozen worden voor een doelgroepenbenadering, waarbij degenen die het hoogste risico lopen extra beschermd worden en behandeld met Early Treatment Antivirals. De rest, met inachtneming van enkele beperkingen, kan dan het normale leven voortzetten. Deze stroming werd ingezet door de Amerikaanse medicus David Katz en als eerste opgepikt door @leondewinter in Nederland. Ook de latere groep gerenommeerde epidemiologen van de Great Barrington Declaration zitten op deze lijn, alsmede de econoom Robin Fransman (@RH_HFC) c.s. en ook de OpinieZ-columnisten @hansvantelling en ondergetekende.

C. De stroming Maurice de Hond. Het virus verspreidt zich vooral door aerosols die ingeademd worden en met een effectieve aanpak van ventilatie en het verhogen van de specifieke luchtvochtigheid kan het virus effectief bestreden worden. Complicerende factor: uit een groot Frans onderzoek (COMETE) blijkt dat contact via oppervlaktes (kranen, deuren, bestek e.d.) wel degelijk een grote rol speelt als besmettingsroute bij Covid19. Zelf denk ik dat het een combinatie is van verschillende besmettingsroutes, waaronder ook aerosols, waardoor Covid19 zo moeilijk te bestrijden is.

D. De dorhoutroepers aangevoerd door Marianne Zwagerman (@mariannezw) en @jortkelder: we moeten maar accepteren dat een hoop oude mensen doodgaan door deze ziekte en gewoon doorgaan met ons leven.

E. Virusontkenners oftewel wappies: het virus bestaat niet. In deze groep vinden we ook mensen met extreem libertarische standpunten: zij ontkennen het virus niet, maar vinden dat de overheid geen enkele beperking mag opleggen aan de burgers. De bekende dansleraar Willem Engel treedt op als zelfbenoemde leider van deze stroming, al geloof ik niet dat hij het virus helemaal ontkent.

F. RIVM-supporters: mensen die het beleid van het bureaucratische RIVM geweldig vinden of weigeren zich echt in de materie te verdiepen. Want we hebben immers deskundigen daarvoor in RIVM en OMT en die zullen het wel weten, redeneert deze nogal gezagsgetrouwe groep. Van Early Treatment willen ze niets weten: “Raoult is een charlatan”.

Opmerkelijk is dat mensen uit de verschillende stromingen elkaar op deelpunten wel weten te vinden. Zo verschillen bijvoorbeeld Wierd Duk en ondergetekende van mening over de aanpak van de coronacrisis, maar we zijn het er wel roerend over eens dat het de facto onmogelijk maken van Early Treatment door de Nederlandse overheid grenst aan het criminele, vanwege “het niet-verlenen van hulp aan personen in nood”. En op onderdelen zijn wij het ook eens met Maurice de Hond.

 

Ivermectine

Inmiddels is gebleken in de landen die wél voort zijn gegaan op de weg van Early Treatment (en nogmaals, dat kan een vaccinatiestrategie juist prachtig ondersteunen) dat het eveneens goedkope middel ivermectine zo mogelijk nóg effectiever is dan de combi HCQ/AZI/Zink. In Nederland mag het vroeg toedienen van antivirale middelen nog steeds niet, waardoor met name de verpleeghuizen wederom in sterfhuizen dreigen te veranderen, in ieder geval totdat deze groep gevaccineerd is.


Kritiek op Hugo de Jonge

Gezien de fragmentatie van het opinielandschap, zoals hierboven beschreven, zal een ieder het moeilijk hebben als minister die eindverantwoordelijk is voor het coronagebeuren. Maar de kritiek op Hugo de Jonge zwelt aan uit alle groepen. Juist omdat hij al vanaf het voorjaar inzette op een vaccinatiestrategie en alle andere wegen bij voorbaat uitsloot, ook al zouden die de vaccinatiestrategie juist steunen als transitiemiddel, mocht verwacht worden dat de planning voor vaccinatie in ieder geval op orde was. Het is daarom een enorme tegenvaller dat Nederland als laatste EU-land op 8 januari (of mogelijk onder grote druk iets eerder) begint met vaccineren en dan nog alleen het zorgpersoneel. Daarna zijn de ouderen en kwetsbaren aan de beurt, maar voor velen zal het te laat zijn.

 

Overheidsbureaucratie

Het beeld dat opdoemt is dat van een steeds disfunctioneler wordende overheidsbureacratie en lobbycratie, waar beslissingen niet meer genomen worden op grond van gezond verstand en kennis van de materie, maar op basis van allerlei belangen en onduidelijke vooroordelen bij politici, die niet gehinderd worden door kennis van zaken.

Iedere groei van het aantal besmettingen wordt door de verantwoordelijke politici geweten aan het ‘ongehoorzaam’ zijn van de bevolking, terwijl het soms gaat om zoiets simpels als een lagere temperatuur en dus lagere luchtvochtigheid in huizen en gebouwen. Het geloof in de maakbare samenleving blijkt ook een virus.

 

Orwelliaanse samenleving

We lijken op weg naar een Orwelliaanse samenleving. Het beeld van een disfunctionele bureaucratie, dat al bestond na de vuurwerkramp, de miljardenverspillingen bij HSL en Betuweroute of onlangs de Toeslagenaffaire, wordt bevestigd. Ook bij de coronacrisis heeft onze overheid gefaald.

Essentiële beschermingsmiddelen werden in het begin van de crisis weggegeven en niet aangevuld, het testen bleek een puinhoop, levensreddende Early Treatment-therapieën werden ruw verboden. Onze vaccinatiestrategie was volledig gebaseerd op een nog niet goedgekeurd vaccin en werd veel te laat aangepast. Ondertussen werden delen van het MKB de nek omgedraaid door tal van ondoordachte maatregelen en de jeugd onnodig beknot en gefrustreerd.

We kunnen slechts hopen dat het vaccineren de komende maanden toch succesvol blijkt te zijn, zodat we komend voorjaar weer ons leven kunnen hervatten. Waarbij gezegd moet worden dat mij onduidelijk is, wat de lange termijngevolgen zijn van mRNA-vaccins. Ook daarom begrijp ik niet, waarom al onze eieren in dat ene vaccinmandje gelegd moesten worden. Maar dat vaccinatie een belangrijk onderdeel is in onze verdedigingsstrategie tegen dit virus, bestrijd ik niet.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
46 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Vee
Vee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik snap echt niet waarom die antivirale middelen niet worden ingezet. Eigenlijk gewoon misdadig en ik hoop echt dat de verantwoordelijken hier ooit voor zullen boeten.
Is dat ivermectine overigens vrij veekrijgbaar?

Cornelia
Cornelia
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vee

Ik denk dat de contant geld economie nog niet voldoende is kapotgemaakt.
Daarvoor moet die lockdown nog wat langer duren.
Houdt er maar rekening mee dat de lockdown dus langer zal duren dan 19 januari.
Het draaiboek wordt nu al afgedraaid.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In het artikel staat dat ‘de eerste corona toespraak van Rutte’ bij de schrijver in het verkeerde keelgat schoot.
Bij mij schiet elke toespraak van Rutte in het verkeerde keelgat.
De beschreven fragmentatie van het opinielandschap is een geschenk van de hemel voor de kartelpartijen: verdeel en heers.
Ze versterken deze verdeeldheid door desinformatie op twee cruciale punten:
1) besmetting is niet automatisch infectie, en infectie betekent niet automatisch ziek worden of ziekenhuisopname. Door deze desinformatie strategie zijn er nog steeds mensen die denken dat we belaagd worden door een moderne versie van de Zwarte Dood en dat het virus uitgebannen kan worden.
2) Ruim 90 procent van de overledenen hadden allerlei vormen van comorbiteit: hoge bloeddruk, overgewicht, suikerziekte, hoge leeftijd. Deze mensen verkeerden al in de laatste fase van hun leven, hadden elke dag medische zorg nodig en zouden ook overleden zijn als ze griep of rhino hadden opgelopen. Dit is geconstateerd in diverse landen en gedocumenteerd, ook op internet. Op de Corona dashboard is dit gegeven NIET te vinden, wel in de rapportage van de RIVM.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zou fijn zijn als de schrijver gaat opzoeken wat er in de vaccinatie zit.
Dan zit je niet te springen op de vaccinatie. En feitelijk verandert er dan niets. Mondkapjes dragen(die niet werken) blijft van kracht. Mensen die niet gevaccineerd willen worden, worden uitgesloten van samenkomsten.

Helena
Helena
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Zie de laatste video van Pierre Capel, dan weet je alles!

Cor
Cor
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Helena

Helena, eens zie deze video op You tube dan ga je zeker anders denken over vaccinatie. Nog nooit is een vaccinatie met deze snelheid ontwikkelt en veilig bevonden. zonder degelijk onderzoek op waarheid en werking. Wanneer een Messenger RNA (via de spike eiwit) wordt gebruikt om het virus te bestrijden en uiteindelijk betekend dat je unieke DNA wordt beïnvloed/veranderd moet toch te denken geven. Aub verdiep je hierin voordat je overweegt om je te vaccineren. Denk na en gebruik je gezond boeren verstand.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn idee is simpel, als de overheden de waarheid gaan vertellen, is de zeepbel zo geklapt.

Niemand van de media durft Rutte aan te spreken, op zijn ontmanteling van de zorg in Nederland in zijn 3 regeerperiodes en het grote aantal Ministers en Staatssecretarissen die onder zijn bewind zijn gesneuveld.

Natuurlijk is Corona iets, griep is ook iets.

Rutte laat ook zoveel mogelijk mensen aan het woord, die zijn gedachte goed ondersteunen, de zogenaamde wegkruip strategie.
Hij weet het niet meer, want zij hebben het gezegd.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Klopt, zo zie ik het ook. Rutte die in alle netelige kwesties weg duikt achter anderen.
Tijdens het verhoor ivm het Toeslagen Affaire onderzoek, stonden mijn tenen krom in mijn schoenen . Hij sprak op een manier als of hij toeschouwer was ipv de eindverantwoordelijke minister president!
Met Corona gaat het precies hetzelfde plus dat de stoute bevolking overal de schuld van krijgt. Behoorlijk gevaarlijk maar ook infantiel.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede analyse. Ook kan ik me wel vinden in de afweging tussen verschillende uitgangspunten, waarbij ook ‘en en’ mogelijkheden worden meegenomen. Terecht dat de botte eenzijdigheid van onze overheid wordt afgewezen en daarmee de stelling wordt voorgezet dat iedereen die het niet met de overheid eens is behoort tot de niet deugers. Hoe zoiets toch democratie heet, ontgaat mij. Toch ontbreekt naar mijn bescheiden mening een belangrijk punt. De ontwikkeling van de vaccins is omgeven met onduidelijkheden en geheimzinnigheid. Er is al weer enkele jaren geleden volop getest in Afrika met voorlopers van dit vaccin, waarbij erg veel jonge dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Het is de eerste keer dat RNA in een vaccin voor mensen wordt toegepast. Nee, ik ben geen complotdenker, maar waarom wordt er geen afgewogen info verstrekt en waarom worden delen van uitspraken van groot aandeelhouder Bill Gates bij Pfizer en Moderna van internet VERWIJDERD? Ervaring ontbreekt, maar de risico’s zouden vrijwel nihil zijn. Geen vaccin ooit, was betrouwbaarder dan max 50%, maar nu opeens bij het corona vaccin 95%. En de enorme druk op verplichting terwijl er niets bekend is, of je na inenting minder of niet besmettelijk meer bent. Hoe kan dat?
Graag zou ik de mening daarover van redactie willen vernemen.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Geen afgewogen informatie verstrekt vind ik DE rode draad door door alle informatie die ons verstrekt wordt m.b.t. dit virus. De voorbeelden zijn inmiddels ontelbaar. Ik zal ze niet noemen want dan ben ik morgen nog aan het typen. Maar het heeft mij gemaakt tot een heuse complotdenker.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Ik ben het helemaal met u eens wat de argumenten betreft. Maar ik wil niet in bepaald kamp worden ondergebracht, want het gevaar bestaat dan, dat op voorhand je argumten niet worden gelezen, want je bent complotdenkers en dus deug je niet. Ik pleeg grondig onderzoek, raadpleeg vele bronnen en probeer daar zo objectief mogelijke info uit te halen. Daaruit informeer ik anderen. De MSM is op z’n zachts gezegt zeer eenzijdig en dat riekt naar bedrog. Laten we op dit forum elkaar daarom op hoogte houden van de ontwikkelingen.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kom op mensen, zelfs een blind paard kan nog zien dat hier meer aan de hand is. het spel wordt als een gordiaanse knoop gespeeld. Die kan niet ontward worden door alle tegenstrijdigheden. Wie gaat de knoop doorhakken? Het antwoord ligt in de vraag. We gaan hier niet uitkomen. Als er gesproken wordt over de stip aan de horizon bedenk dan wel dat die horizon niet bestaat. Als ze doorpakken gaan we naar de vierde industriële revolutie. Het einde van wat was. Vrijheid. Wat dat inhoudt weten de meeste lezers wel denk ik. aanpassen of opstaan? Ik geloof dat het Leonidas was in 300 die zei; Het is beter rechtop te sterven dan op je knieën te leven. De keus is aan ons.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na dit virus komt er nieuw virus door de vaccinatie
Door dat mensen de vaccinatie krijgen zelf niet besmet kunnen worden
Maar wel een ander kunnen besmetten dit virus blijft muteren .
Met vaccinatie los dus niks op
Het licht in de tunnel is voor korte duur
De gene die dit virus heeft gemaakt is supper slim geweest .
Nu begrijp u ook waarom nu China de grootste wereld economie is geworden .
Vraag je af bij je zelf waarom hadden de Chinezen zo weinig doden.
En waarom vieren zij daar nu feest.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Ik denk dat je in China veel makkelijker een lockdown instelt dan hier in een open democratie. Daarom is er nu feest in Wuhan en hier niet ondanks het aantal inwoners. Maar zolang het virus blijft bestaan zal het weer toeslaan en ook in Wuhan. Voorlopig moeten wij van uitgaan dat de corona net als griep blijven komen en door vaccinatie alleen het aantal slachtoffers beperkt wordt. Maar het aantal mensen op aarde zal de grootste rol blijven spelen. Met vierhonderd inwoners op een vierkante kilometer zijn niet alleen de ministers hier schuldig aan het feit dat wij het zo slecht doen. Het kan bijna niet anders. En het aantal groeit door.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ongelimiteerd de bevolking laten groeien en dan verbaasd zijn dat we van alles een tekort hebben en/of krijgen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Elke fatsoenlijke bioloog kan dit beamen.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Prima reactie. De hoofdoorzaak van erg veel ellende op deze mooie aarde is zeker de Overbevolking!!
Dit is inderdaad niet alleen de schuld van ministers Ni28. Het is echter wél de plicht van regeringsleiders er wat aan te doen, ipv de kop in het zand te steken, omdat bepaalde religieuze stromingen beledigd zouden kunnen worden. Het onderwerp wordt dus volledig dood gezwegen, vooral ter linker zijde!!
Of Corona steeds terug zal komen?
Griep komt inderdaad ieder jaar in een wat andere vorm terug. Maar volgens mij was de Spaanse Griep van 1918 na zo’n 1 1/2 jaar uitgewoed en kwam niet meer terug.
De tijd zal het leren voor wie het na kan vertellen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

U heeft gelijk dat de ministers op zouden moeten toezien dat dit niet gebeurd. Men was altijd op ingesteld dat alles steeds moet groeien want groei is vooruitgang(wat ik nooit begreep want waar is het einde? Nu misschien?) en dus ook het bevolking en dan wordt het een vicieuze cirkel. De groei is vooral te danken aan de gekleurde samenlevingen en dan wordt het al gauw racistisch denken als je die hierover aanspreekt. Ik hoop met u dat de Chinese corona zoals de Spaanse griep uit gaat woeden en verdwijnt maar voorlopig hou ik de mogelijkheid open dat deze zoals de griep blijft omdat deze minder dodelijk is dan de Spaanse griep toen. Het zou interessant zijn het einde der tijden mee te maken maar dan onder de voorwaarde dat je het kan navertellen.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Afgezien van het feit dat je in een totalitaire surveillance staat gemakkelijker allerlei maatregelen kunt instellen speelt ook mee dat nieuwe besmettingshaarden worden gekwalificeerd als influenza.

edward
edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sterftecijfers van 1e en 2e golf vergelijken , gaat bij mij als vergelijking al volledig mank, daar er in de wintermaanden altijd meer oudere mensen overlijden aan de gevolgen van influenza, longontsteking en dergelijke.
Dit is werkelijk niets nieuws onder de zon en hoort bij het leven.
Ook kritische vragers zonder pardon scharen onder “wappies” gaat het er niet beter op laten worden.
Evenmin een blind vertrouwen in virologen, politici,who, brussel etc.
Dat is wel de grootste vijand van de waarheid.
Ontsmet je handen niet als een dwangneuroot, maar handhaaf normale hygiëne, hou afstand, en spoel je neusholtes 1x per dag met mineraalzout.
Blijf kritisch en gebruik je gezond verstand!

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  edward

Je neusholtes 1x per dag spoelen met mineraalzout??? Ben je wel wijs? Dat heeft totaal geen zin.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Zo te lezen heeft u de wijsheid in pacht?
Het neusslijmvlies speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem van de mens, het is een 1e barriere tegen virussen, dus ik denk dat het wel degelijk een steentje bij draagt.
Ik heb iig geen griep meer gehad sinds ik het dagelijks doe(8jaar).
Voel uzelf vrij om het niet te doen, het is maar een tip.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Inderdaad een zeer slecht advies. Het tast de slijmvliezen aan. Elke drogist zal dit bevestigen. Veel beter is je neus minimaal snuiten, maar beter is opsnuiven en uitspugen (klinkt niet fris, dus doe dat in badkamer). Hiermee spaar je de slijmvliezen echt en na enige tijd bemerk je duidelijk verbetering en wordt je minder snel verkouden. Ik beweer niet dat je nooit zonder zakdoen of neusspray kunt, maar minimaliseer het. Heb daar al vele jaren goede ervaring mee en ben vrijwel nooit meer verkouden, ondanks mijn gevorderde leeftijd.

edward
edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Het was ook slechts een advies van mijn kno arts uit het Bronovo, die zal inderdaad niet zo goed geschoold zijn als een drogistmedewerker 🙂
Vroeger had ik minstens 10 keer per jaar voorhoofdsholteontsteking, nu nog 2 keer mild, dus u hoeft me niet op andere gedachten te brengen.
Antwoord voor de grap eens een keer in een drogist “ja” op de vraag of je meer info wilt over een geneesmiddel.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  edward

Het is zeker niet mijn bedoeling om u op andere gedachten te brengen of te menen een betere medische kennis te hebben, maar ik heb een chronische allergie voor nagenoeg elke antibiotica. Voor neusholte ontsteking is er geen ander medicijn. Toen ik dat kreeg viel ik vele kilo’s in 1 week af, dus dat moet ik echt voorkomen. Nu heb ik nooit meer zo’n ontsteking weer gehad en dat was dus zo’n 40 jaar geleden. Ik bedoelde niet om u af te katten, daarvoor excuus.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  edward

Dat van die neusholtes had u beter niet kunnen zeggen. De zoveelste Corona deskundige!!!

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Allesbehalve een deskundige, maar niet meer of minder dan het gepeupel in den Haag;)

Rien
Rien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

kijk voor een inhoudelijke beoordeling van het vaccin een op de site van neuroloog Jan de Bonte janbhommel.com/post/het-pfizer-biontech-vaccin-tegen-het-sars-cov-2-virus.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rien

Dank voor de verwijzing; in de semi-dictatuur Nederland zijn klokkenluiders aan de goden overgeleverd. Gelukkig dat mijnheer Bonte door gaat met onderzoek en publiceren. Zou een waardige scribent voor Opinies kunnen zijn.

Anders
Anders
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ergo, geen vaccins accepteren! Zeker als er voldoende alternatieven beschikbaar zijn. Ook al worden ze door de overheid angstvallig bij ons vandaan gehouden.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk dat Rutte een fout maakt in het begin, daar kan iedereen nog wel in komen, het was onoverzichtelijk en dat werd nog eens versterkt door het RIVM die het in het begin zelfs ontkende dat Covid19 de oversteek zou maken naar Nederland. Vervolgens valt dan Bruins weg en krijgen we te maken met Hugo de clown. En dan ben je 2 maanden onderweg met een intelligente lockdown en weet je dan al dat er een tweede golf Covid19 aankomt en dan tot aan begin van die tweede golf heb je dus dan nog NIKS gedaan, behalve dan het ene na het andere debat verzieken met onwaarheden lekken enz enz. Als het hele spul vanaf het begin het goed had aangepakt, dan hadden ze het leger moeten inzetten met het bouwen van een nood hospitaal, en bij de 2de golf in no time teststraten laten bouwen. Want dat is voor de jongens en meiden van defensie een eitje! Het gestuntel telkens opnieuw maakt de bevolking bozer en bozer en het moet toch een leugen zijn dat de VVD telkens nog de meeste zetels krijgt in de peilingen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Erik even voor de goede orde, Rutte maakt heel veel fouten.
Hij heeft bv de verantwoordelijkheid bij andere gedropt, RIVM, OMT, enz.
Hij had naar Wilders moeten luisteren in Maart en April ga testen, meten is weten, sluit de grenzen voor personen vervoer ook de luchthavens.

In April/Mei zijn in Rotterdam en Maastricht noodziekenhuizen gebouwd, kosten 14 Miljoen Euro, deze zijn NOOIT gebruikt men voerde de mensen liever af naar Duitsland.

Voor de rest is het een grote slapstick, niets klopt er, niets is op tijd, het is van te gekke, dat men in Timboektoe eerder gaat enten, dan in Nederland het laatste land van de Westerse wereld.

Rutte lacht ons Nederlanders, lachend twee oortjes aan.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Wat je zegt H.J. Rutte flikkert alles over de schutting en hij niet alleen, nee ieder lid van dit kabinet doet dat. Ik woon in Rotterdam, en hier is al vroegtijdig aangegeven dit jaar geen black friday te doen. Dat is door de regering afgewezen, en zie daar heb je weer zoiets dat de cijfers van corona oplopen.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Rutte is eind verantwoordelijk dus nog meer te verwijten dan die Pipo.
Verder ben ik het geheel met u eens. Daarbij vraag ik mij en veel mensen met mij, ook al een poos af hoe het in hemels naam mogelijk is dat de VVD maar groeit en groeit in de peilingen.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Afgezien van de voorstanders van strenge lockdowns en de groep doe het beleid blind supporten zijn de standpunten van alle andere groepen mijns inziens prima te verenigen.

Een aantal punten die mijns inziens van belang zijn:
Voor gezonde mensen <70 is dit virus minder gevaarlijk dan een gemiddelde griep. Voor ouderen is het juist gevaarlijker.
Covid-19 is, zeker in een vroeg stadium, goed behandelbaar.
De middelen HCQ en Ivermectine zijn bewezen veilig en hebben, naast hun werking als geneesmiddel, een soortgelijke werking als een vaccin.
Gezien de ervaringen met Corona vaccins bij dieren is de huidige vaccinatie strategie met een nauwelijks getest, experimenteel vaccin onverantwoord.
Van de genomen maatregelen is nooit bewezen dat ze effectief zijn om besmettingen in te dammen terwijl de negatieve effecten van diezelfde maatregelen wèl zijn aangetoond.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij dit vaccin moet je jezelf de vraag stellen, of het laten toedienen van een mogelijk ondeugdelijk vaccin opweegt tegen de kans dat je vanwege corona in het ziekenhuis belandt, of erger nog, op een ic.

De mogelijke ondeugdelijkheid zit m daarin, dat dit vaccin niet de behoorlijke testen heeft ondergaan waardoor zeker is, welke mogelijke bijwerkingen je kan verwachten. Op korte termijn, maar ook op lange termijn. Als de fabrikant al geen aansprakelijkheid aanvaardt voor dit vaccin belooft dat niet veel goeds.

En onze regering is inmiddels wel ontmaskerd als een kwaadaardig en onbetrouwbaar instituut, dat zich tegen de burgers van dit land heeft gekeerd.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Even een opmerking; schrijver vermeldt , ” De bekende dansleraar Willem Engel treedt op als zelfbenoemde leider van deze stroming, al geloof ik niet dat hij het virus helemaal ontkent.”

Zeker nog nooit een video van Engel bekeken. De man heeft wel degelijk kennis van zaken. Hier wordt hij weer als wappie omschreven.

Verder lijkt mij de oplossing niet zo moeilijk. Vaccineer alle 65 of 70 plus mensen en gooi de samenleving weer open.

Ik heb behoorlijk wat info gelezen en video’s gezien. Covid gaat niet weg, ze was er al en blijft. Zoals een flinke griep.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Willem Engel is regelrechte wappie en dat is gezien zijn afkomst ook niet zo vreemd als zoon van een bekende huisjes melker hier in Rotterdam!

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Los van mijn eigen mening over Corona en de noodzaak om dit virus wel of niet te bestrijden kunnen we in ieder geval stellen dat de overheid er een potje van heeft gemaakt. Er is lange tijd niet duidelijk gekozen voor een strategie en de gevolgen van het zwalken zijn duidelijk zichtbaar. Het gebrek aan communicatie en duidelijke richting en doel zorgen ervoor dat de burger niet meer weet wat hij moet geloven. Het enige dat er is bereikt is dat iedereen zelf wetenschappers heeft gevonden die hun mening delen.

Wat ik veel belangrijker vind maar waar ik, ook hier, bijna niemand over hoor praten zijn de implicaties voor onze privacy. Graag nodig ik iedereen uit dit artikel te lezen:
https://nos.nl/op3/artikel/2356388-de-ondoorzichtige-wereld-achter-de-corona-wattenstaaf.html

Er is blijkbaar niemand die toezicht houdt op wat er gebeurt met uw lichaamsmateriaal na afloop van een coronatest. Er zou bijvoorbeeld zomaar een databank met een ieders DNA kunnen worden aangelegd. De GGD mag blijkbaar doen met uw materiaal wat ze willen omdat we in een “crisis” zitten.

Ook bij de vaccinatie maak ik mij zorgen over de privacy. Als zowel de ingeënte als de weigeraars worden geregistreerd zijn uw persoonlijke gegevens, voorkeuren en gedrag dus in handen van allerlei overheidsinstanties.

Bij privacy perikelen denk ik altijd aan de briljante spreuk van Loesje: Ik heb niets te verbergen, maar dat hoeven ze niet te weten.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er wordt zoveel geroepen tegen het vaccin en ik begrijp best dat als een macht de mensheid tot zombies wil veranderen dan is het nu de uitgesproken kans. Ik ga echter vanuit dat het vaccin niet tot grote problemen gaat leiden. De farmaceuten hebben geen baat bij als het vaccin erger wordt dan de kwaal. Interessanter is de vraag welke vaccin uiteindelijk beter zal blijken. Nieuwe technieken moeten zich nog bewijzen maar misschien zijn ze toch beter dan de oude.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het virus heeft maar een doel, overleven door zich te verspreiden waar het kan. Het is maar een regel maar met grote consequenties. Van begin af aan is hier weinig aan gedaan door eerst de virus verkeerd in te schatten en door het uitstellen van een lockdown. Het afkraken van de werking van monddoekjes omdat ze er niet waren. Maar de ellende is al veel eerder begonnen. De systematische afbouw van de gezondheidszorg en de voorzieningen voor ouderen is toen al begonnen omdat de gezondheidszorg te duur werd. Het aantal IC bedden en de nodige personeel is nooit toereikend geweest want kwaliteit van het leven kreeg voorrang boven de leeftijd. In een pandemie is de huidige aantal bedden een druppel op de gloeiende plaat. De falende ministers moeten toveren zonder tovenaarskoffer en daarbij de politieke doelen niet schaden en eigen onkunde verbergen. Flauwvallen onder die omstandigheden is niet raar. Nu is er het vaccin ondanks de ontwikkeling van minstens tien jaar toch binnen het jaar’
geproduceerd wat mooi is en tegelijkertijd ongelooflijk na alle uitgesproken waarheden. Het is niet vreemd dat veel mensen het niet vertrouwen wat de bestrijding van het virus zal weer beïnvloeden. De meest bedreigde groepen krijgen nu voorrang, de ouderen dus, het groep die juist
zo aangepakt werd mag met de eer strijken. Of voor proefkonijn spelen na alle eerdere ervaringen met de overheid. Wij zij van de overheid en wij willen u helpen, is een uitspraak waar ik gelijk aan heb moeten denken. Maar ik neem de vaccinatie wel want ik heb vertrouwen in het wetenschap en er zijn al ook vele proefkonijnen voor ons geweest. Vergeet de extra voorzorg van minister de Jong niet waardoor wij als laatste van de EU het prikje krijgen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Cas H. Millens
Cas H. Millens
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

U heeft vertrouwen in de wetenschap. Maar er zijn ook heel veel wetenschappers die geen vertrouwen in dit beleid en in deze vaccins hebben. U heeft dus vertrouwen in een deel van de wetenschap.
Ik ook, maar dus in het andere deel.
Want de genomen maatregelen zijn onbegrijpelijk als je aanneemt dat het de bedoeling is de bevolking zogoed en veilig mogelijk te beschermen. Dus wellicht is dat het doel helemaal niet.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cas H. Millens

Ik plaats de wetenschap los van het beleid van politici. De meeste hebben schijt aan de politiek en doen hun ding. De woordvoerders schipperen(sommigen niet) tussen hun wetenschap en de bepalende politieke eisen. Ik vergelijk het met het bezit van de communistische partijboekje in het vroegere socialisme waar hierdoor de zekerheid voor de toekomst gevormd werd al meende men er geen woord van. Wetenschappers zijn het vaak niet met elkaar eens en zolang het geen gepolitiseerd proces is moet het ook zo blijven. Net als een echte democratie die een clash van vrije meningen is en op moment helemaal zoek is. De door mij genoemde extra voorzorg van minister de Jong is door mij spottend bedoeld. Misschien had ik die tussen de haakjes moeten plaatsen. Het vormde de link tussen mogelijke proefkonijnen en weer het laatste zijn in handelen. Minister de Jong zou overigens beter de simpele boerenverstand moeten gebruiken en liever op klompen lopen dan op zijn flitsende schoenen die met zijn tong lijken verbonden te zijn.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“Voorzorg van de Jonge”. U bent waarlijk naïef!
Onmacht en chaos, dat is de Jonge. Zijn ego is groter dan zijn hersen inhoud.
Iedere beslissing van de man wordt door hem veranderd, herroepen of het tegenovergestelde gedaan. Planning, nooit van gehoord. De zomer voorbij laten gaan, terwijl een 2e golf bekend was enz enz.
De man is een “zingende” ramp met puntschoenen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

De door mij genoemde extra voorzorg van minister de Jong is door mij spottend bedoeld. Misschien had ik die tussen de haakjes moeten plaatsen. Het vormde de link tussen mogelijke proefkonijnen en weer het laatste zijn in handelen. Minister de Jong zou overigens beter de simpele boerenverstand moeten gebruiken en liever op klompen lopen dan op zijn flitsende schoenen die met zijn tong lijken verbonden te zijn.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, wel.

46
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x