Trump is niet het kwaad, Biden is niet het goede

Stop met voor-of-tegen simplisme en blijf nadenken

Als je de MSM mag geloven, staat Trump voor ‘het kwade’ en Biden voor ‘het goede’. Dus je bent voor of tegen en dan hoef je ook niet verder na te denken. Maar juist die vanzelfsprekendheid die het nadenken stopt, is het grootste gevaar, betoogt Henk Strating. Omdat die ons dwíngt tot het maken van een keuze en daarmee worden we tot slaaf gemaakt. Nietzsche waarschuwde hier al voor en riep op om meester te blijven over je eigen gedachten.

 

Jeugdherinnering

In 1975 vervulde ik mijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Marechaussee. Dat was een gewild legeronderdeel. Maar wie zich niet aan de vanzelfsprekende discipline wilde onderwerpen kon vertrekken naar de verafschuwde infanterie. Dat werkte als volgt. Tijdens een slopende veldloop met zware bepakking werd ons een koffiepauze beloofd als we de volgende ronde hadden voltooid. Maar toen we daar met uiterste krachtsinspanning in waren geslaagd, riepen grijnzende onderofficieren ons toe: “…jullie denken toch niet écht dat jullie al koffie hebben verdiend, dóórlopen…!”

Sommigen van ons gaven op en konden vertrekken. Anderen, die opstandig werden en weigerden verder te lopen, ook. Ik liep met een paar maten door en toen we de volgende ronde voltooiden, wachtte ons inderdaad de vanzelfsprekende beloning: koffie… Maar in plaats van die dankbaar te aanvaarden riepen wij naar de verbouwereerde onderofficieren dat wij nog niet aan koffie toe waren en liepen vrijwillig nóg een ronde…

 

Zelfrespect

Dat dwong respect af bij sommige beroepsmarechaussees die ons opleidden. Maar het leverde ons vooral zelfrespect op. We hadden de vanzelfsprekendheid doorbroken door onze éigen keuze te maken in plaats van ons neer te leggen bij de keuze die vóór ons was gemaakt.

Ik heb er later in mijn verdere leven vaak aan teruggedacht. Op momenten dat ik opnieuw voor een vanzelfsprekende keuze stond om ergens vóór of tégen te zijn.

Zo’n moment deed zich de afgelopen week voor bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Naarmate die zich voltrokken en de uitslag ervan stapje-voor-stapje dichterbij kwam, leek er steeds minder ruimte voor een andere keuze dan vóór de één en tégen de ander te zijn. En nog erger: dan de vanzelfsprekende keuze om de één als het goede en de ander als het kwaad te zien…

 

Twee kampen

Sinds op de finishfoto van de nek-aan-nek-race (tegen alle peilingen in) het blauwe wiel van Joe Biden net iets eerder de meet passeerde dan het rode van Donald Trump, lijkt de wereld in twee kampen verdeeld. Aanhangers van beiden weten het zeker: ‘wij hebben gewónnen’ (kamp Biden) en ‘wij kúnnen niet hebben verloren’ (kamp Trump). Wie niet tot het ene kamp behoort, wordt tot het andere kamp gerekend… Niet alleen in Amerika, ook hier in Nederland!

Iemand appte me: “Waarom ben je een fanatieke Trump-aanhanger?” Ik reageerde: “Dat ben ik niet, nooit geweest, probeer te begrijpen en ben wel kritisch op traditionele partijpolitiek.” Waarop het antwoord luidde: “Het komt echt anders over, Henk. Dan weet je dat.” Wie niet vóór de één is, wordt blijkbaar vanzelfsprekend geacht tégen hem en voor de ánder te zijn.

 

Helen

Zelfbenoemd premier-kandidaat Sigrid Kaag van vlees-noch-vis-partij D’66 – waarover ik onlangs op OpinieZ schreef – ging nog een flinke stap verder: “Eindelijk”, tweette zij, “Een historische stap, Biden en Harris. Waarden doen ertoe, integriteit doet ertoe. Leiderschap (waarmee ze zichzelf regelmatig pleegt te sieren…) doet ertoe. Het land kan helen op weg naar de toekomst.”

 

Het Kwaad

Kaag ziet niet alleen Democraten winnen van Republikeinen, maar zij ziet kennelijk een strijd beslecht worden tussen goed (Biden) en kwaad (Trump). Daarin staat ze bepaald niet alleen. Wat te denken van de covers van Der Spiegel met Trump als de kwaadaardige onthoofder en Biden als de goedaardige heelmeester van het symbool van de Amerikaanse vrijheid…

 

Of de Nederlandse cartoonist Oppenheimer, die er niet voor terugdeinst om Trump op één lijn met Adolf Hitler te plaatsen, wat hem op twitter bijna 500, veelal positieve, reacties opleverde…

Kaag, Der Spiegel, Oppenheimer en vele anderen plaatsen ons voor de keuze tussen goed en kwaad! Aan die vanzelfsprekende keuze kunnen we, als het aan hen ligt, niét ontkomen. Maar is dat wel zo?

 

Tegenvraag

Je moet er met een lampje naar zoeken, als naar een speld in een hooiberg. Maar ze zijn er wel! Reacties die zich niét laten dwingen tot de keuze tussen Joe Biden en Donald Trump, laat staan tot de daarvan afgeleide keuze tussen goed en kwaad. Een voorbeeld in het klein is de beantwoording op RTL Z Nieuws van de vraag of Trump America Great Again maakte. In plaats van die vraag te beantwoorden stelt de analist de tegenvraag: maken wij Europe Great Again? Zakelijk en genuanceerd.

 

Netanyahu

Een voorbeeld op wereldniveau is de reactie van de premier van Israël Benjamin Netanyahu. Direct na zijn felicitaties aan het adres van Biden en Harris, dankt hij Donald Trump publiekelijk voor de vriendschap met Israël en met hem persoonlijk, voor de erkenning van Jeruzalem en de Golan, het opkomen tegen Iran, de historische vredesakkoorden (met Arabische landen) en het brengen van de Amerikaans-Israëlische alliantie tot ongekende hoogten.

 

Vanzelfsprekendheden doorbroken

De afgelopen vier jaar zijn decennialange vanzelfsprekendheden doorbroken, platgetreden paden verlaten en nieuwe wegen gebaand. Niet alleen ten aanzien van Europa, Israël en het Midden Oosten. Ook ten aanzien van Iran, China, Rusland, Noord-Korea, Mexico, het Klimaatakkoord van Parijs, de NAVO, de Verenigde Naties, noem maar op. Soms met vallen opstaan, soms rücksichtslos. Vanzelfsprekendheid werd onderwerp van discussie of conflict.

Het is paradoxaal, maar het grootste gevaar dat ons bedreigt is dat de vanzelfsprekendheid op al deze terreinen weer terugkeert. Dát is precies wat Sigrid Kaag Amerika en daarmee de wereld toewenst. Dezelfde vanzelfsprekendheid waarmee Kaag beoogd vicepresident Kamala Harris, nog voordat die ook maar één daad heeft kunnen tonen, uitroept tot rolmodel voor elke jonge vrouw en elk meisje…

 

Voorbij goed en kwaad

Het is de vanzelfsprekendheid die in militaire dienst van ons werd gevraagd en die we door het maken van een eigen keuze doorbraken. Is het niet juist dié vanzelfsprekendheid waar de filosoof Friedrich Nietzsche ons voor waarschuwt als hij ons aanspoort tot Herenmoraal in plaats van Slavenmoraal? Om Heer te worden van onze eigen gedachten en geen Slaaf van de gedachten van anderen te blijven! Vanzelfsprekendheid stopt het nadenken.

Nadenken is niet meer nodig als iets vanzelfsprekend is. Vanzelfsprekendheid is daarom de dood in de pot.

In de Nederlandse politiek (ik schreef erover op OpinieZ bij de start van het huidige kabinet-Rutte) en ook in de wereldpolitiek. Het boek waarin Nietzsche zijn inzichten over Heren- en Slavenmoraal uitwerkt heet Voorbij goed en kwaad.

Ik denk dat wij er goed aan doen om het denken in goed en kwaad, ook als het gaat om de overgang van Trump naar Biden, achter ons te laten!

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In mijn tijd in de communistische paradijs was de credo “stap door en hou je mond”. Nadenken, dat doen wij voor je. Je hoeft alleen te doen wat wij vragen. Makkelijk en geestdodend. Na de omwenteling wisten veel mensen niet wat zij moesten doen want er werd voor hen gedacht. Mevrouw Kaag is een typisch voorbeeld van iemand die in het socialistische paradijs uitstekend zou meedraaien met haar uitspraken en levensovertuiging. Ook in die tijd werd uitsluitend in goed en slecht gedacht en uiteraard was links goed en rechts het kwaad. Dat beeld zien wij in het westen steeds vaker en het is een bon ton aan het worden.
De media met Jineks en Margrieten pompen de linkse ideologie dagelijks in onze hoofden en zelfs de reclames worden niet ontzien en worden het spiegel van
onze ideale en mooie linkse samenleving. En rechts, het kwaad, is aan het verliezen, de VVD wordt met Rutte nog linkser dan Dijkstal al was en regeren met linkse partijen is hem niet vreemd. Het socialisme komt steeds dichterbij en men beseft niet welke ellende ons te wachten staat als het zo ver is als partijen zoals GL en D66 hun invloed weten te vergroten. Men heeft van de geschiedenis niets geleerd en het is niet eens zo lang geleden dat wij dat nog het val van de communisme gevierd hebben. En nu worden wij mee weer ingehaald, niet uit het Oosten maar uit het Westen.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Nu is het natuurlijk wel zo dat rechtse partijen ervoor moeten waken niet dezelfde fout te maken. D66 is de laatste jaren inderdaad volledig de weg kwijt, D66 zwelgt in haar eigen gelijk en is hierin zichzelf totaal verloren, ze zijn verworden tot alles waar deze partij niet voor denkt te staan. pvda, vvd, GL trouwens van hetzelfde. Nu is het heel aanlokkelijk je tegen deze partijen af te gaan zetten maar dan doe je in feiten hetzelfde, je zwelgt in je eigen gelijk. werk vooral aan je eigen inzichten, opvattingen en verhaal. Ik ben ervan overtuigd dat er een wereld opengaat voor diegene dit voor zichzelf weet te realiseren maar blijf vooral ook jezelf kritisch analyseren want het zwart/wit, goed/slecht, rechts/links denken is een spook dat altijd zal blijven bestaan maar behoed je hiervoor.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Ja Foaak, daar hebt u wel een punt, echter dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Elk geluid, anders dan dat de linkse kerk uitbraakt, mag absoluut niet gehoord en gelezen worden!! Ik kijk geen TV meer, geen journaal en de krant, ja waarom heb ik hem nog, lees ik in 2 minuten uit. Zelfs de De Telegraaf weigert kritische woorden op te nemen tegen al het linkse georakel. Af en toe een berichtje waarvan je denkt: ‘goh, het kan dus nog wel’. Media die wel het hele verhaal brengen worden ‘kapot gescholden’ en als het aan Olongren ligt zelfs verboden! Het een na het andere tegengeluid wordt van internet verwijderd en nog hebben de meesten niet door wat er gaande is! Toen ergens in maart Rutte de toepassing van gewone medicijnen verbood en ik hoorde dat artsen die met de overheid wilden praten een zwijgbrief moesten tekenen, toen wist ik al hoe laat het was en haakte ogenblikkelijk af. Hier klopt van alles niet!

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Klopt helemaal, de censuur is verstikkend en die gasten zijn werkelijk gemeen, ze doen niet eens moeite het te verbergen. Maar probeer hier boven te staan. Na een goede start van Thierry Baudet hebben ze hem bijvoorbeeld behoorlijk in de tang gekregen, Thierry Baudet zwelgt inmiddels ook in zijn eigen gelijk wat hem blind maakt voor zijn eigen fouten, je ziet dit trouwens terug in de peilingen. Ik heb trouwens vertrouwen dat het met Baudet nog goed kan komen, hij moet willen leren en is in tegenstelling tot de huidige elite niet corrupt. En nee een gemakkelijke opdracht is dit niet.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Ja, Baudet is een ijdeltuit maar zijn debatten in de kamer zijn perfect, terwijl de hele linkse kerk orakelt dat hij nooit in de Kamer is. Deze debatten mogen echter nooit gezien worden. Het partijprogramma van FvD klinkt als een klok en daar gaat het om. Binnen FvD is het idd. ook niet altijd pais en vree door zijn dominantie maar zijn koers is straight! Hiddema is perfect en dan in de EU zit Eppink, een man met een enorme brede horizon, die perfect door heeft hoe de hazen lopen. Helaas de mensen zien het niet en dan is het zo eenvoudig om met de kudde mee te hollen. De historische kennis tegenwoordig is ook vrijwel weg dankzij ons onvolprezen onderwijs en uit de historie kun je zoveel leren! Historie nu is: ‘wat ik me kan herinneren’! Mijn grootste zorg is of de verkiezingen in maart nog zullen plaatsvinden? Rutte heeft alle tegengeluid, uit de Kamers en de WOB, de mond gesnoerd door de gecreëerde noodsituatie en z’n noodwet zodat hij kan doen en laten wat hij wil. Hij weet ook dat als men hem en de VN doorkrijgt dan vindt hij z’n Waterloo.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Daar zegt u zo iets, als mensen doorkrijgen wat agenda 2030 Van de VN voor ons gaat betekenen breekt de pleuris uit. Ik ben er trouwens van overtuigd dat deze agenda uiteindelijk niet gaat lukken, waarom; omdat het eenvoudig onuitvoerbaar is en de bevolking zal het echt niet willen. Maar tot die tijd gaan we er wel onvoorstelbaar veel last van krijgen en Rutte heeft inderdaad getekend. De laatste politieke leider in het westen die trouwens niet achter agenda 2030 stond was Trump, doodjammer dat hij zijn werk niet af zal kunnen maken, Biden staat natuurlijk pal achter agenda 2030,2050. Ik denk net als u dat covid wordt gebruikt voor andere doeleinden. Maar voor de komende jaren zal ons leven bepaald worden door een agenda die door onze strot geduwd zal gaan worden. Ik vrees voor een vervelende toekomst.

DPmar
DPmar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Het is niet voor niets dat ze dat vaccin zo zitten te pushen. We hebben geen idee wat erin zit en lange termijn effecten zijn totaal onbekend. Voor zolang het mogelijk is laten wij ons niet inenten maar ongetwijfeld zal het verplicht worden want daarvoor was de noodwet bedoeld, al zegt men dat niet. Ook ik vrees een ellendige toekomst, tenzij men nu eindelijk eens gaat nadenken over de huidige gebeurtenissen tegen de achtergrond van wat allemaal bekend is over dat Covid19-virus, het zinloze testen en over alle beschikbare ‘veilige behandelingen’ mits uitgevoerd door artsen en niet door politici! Zo is er heel veel bekend maar dat wordt ons onthouden maar gelukkig is het allemaal op internet te vinden en van artsen te horen. Deze laatsten kunnen ze voorlopig niet het zwijgen opleggen!!

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“De afgelopen vier jaar zijn decennialange vanzelfsprekendheden doorbroken, platgetreden paden verlaten en nieuwe wegen gebaand. ”
Als je deze bovenstaande zin serieus neemt, is het wel erg moeilijk om niet te denken in goed en kwaad.
Het gaat om de keuze om terug te keren naar doelloos socialisme, dat vele miljarden wil pompen in het najagen van een illusoir klimaatdoel, dat slap of geheel niet optreedt tegen de tsunami van migranten, dat ons bedwelmt met 1984-achtige kreten als ‘migratie is kracht’ en ‘islam is vrede’ en ’transferunie is welvaart’?
Trump kiest voor echte economie, echte belangen, namelijk van diegenen door wie hij gekozen is en niet een fictieve wereldregering van de VN. Echte welvaart, niet de ersatz-doelen op gebied van klimaat en milieu die alleen in de beleving bestaan.
Dat is de keuze die hier voorligt en die cruciaal is voor de toekomst. We moeten in ieder geval kiezen voor datgene dat goed is voor ons zelf.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En ik vergat bijna het volgende:
Als je de verkiezingen probeert te winnen met grootschalige fraude, dan ben je wel degelijk slecht.
En als een journalist zijn eigen voorkeur bij voorbaat tot president verklaart, en aanwijzingen voor fraude (getuigen, films, analyses) bij voorbaat tot leugens verklarat, alleen maar om zijn eigen politieke agenda tot werkelijkheid te zien worden, dan is die journalist wel degelijk slecht.

P.
P.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Geheel eens. ‘Voorbij goed en kwaad’, dát is BIJ UiTSTEK het nihilisme van D66! Weg daarmee!!!

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Helemaal juist André.
Er is m.i. allang geen sprake meer van links of rechts, maar van idealisme en realisme. Dat mooie ideaal van “voor iedereen in de wereld voorspoed en geluk”, lijkt afdoende te zijn om je te misdragen voor dit “goede doel”. Ik heb oprechte angst dat onze kleinkinderen daar te laat achter zullen komen.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe je de afgelopen tijd met zijn beslissingen ook noemt: een president die de beste keuzes maakt voor de bevolking, noem ik ” goed”.
De president/volksvertegenwoordiger die destructieve beslissingen neemt, het kwaad. Ook Rutte en zijn clubje noem ik het kwaad. Ze zijn uit op zelfverrijking en macht. Een vanzelfsprekendheid dat doorbroken moet worden.

Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tot covid19 regelde Trump meer werkgelegenheid en hogere lonen, met name voor minderheden. Trump maakte een einde aan het Clinton ingevoerde three-strikes=out beleid, en gaf vele (vaak zwarte) langgestraften amnestie. Ondertussen regelde hij wat vredesverdragen in het Midden Oosten, en gaf China, Iran en Noord Korea lik op stuk.

Trump is dus wat zijn daden betreft geen slechte president, al is er op iedereen wel kritiek te bedenken. Maar wat heeft Biden de afgelopen 47 jaar eigenlijk bereikt, behalve wat filmpjes met racistische uitspraken?
Gelukkig voor hem mag dat kennelijk, als je in de “juiste” partij zit.

Trump wordt niet beoordeeld op zijn daden, maar op zijn Trump-zijn. En hij niet alleen; in de VS wordt al opgeroepen zijn medewerkers, zijn sponsors en zelfs zijn stemmers te registreren en “ter verantwoording te roepen”. In het huidige klimaat van cancel culture, beroepsverboden en gewelddadige pogroms best beangstigend.

Door mensen niet op hun woorden of daden te beoordelen maar louter op politieke kleur (antifa) of huidskleur (Critical Race Theory, blm) gaan de poorten naar de hel open.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor de goede orde, het is nog niet beslist. Een hele serie rechtzaken gaan er volgen en met goede redenen. Verder meen ik dat je de MSM niet meer serieus kunt nemen. Niet alleen kun je er maar beter niet meer naar kijken, je moet ook hun bladen niet meer lezen. Om eerlijk te zijn kun je het beter niet eens meer over hen hebben en wel net zolang totdat Peter R. de Vries hun laatste klant is. Het is ten slotte weinig anders dan een propagandakanaal voor de globalistische agenda.

Nu we het toch over de globalisten hebben, de heer Klaus Schwab, voorzitter van het World Economic Forum, heeft in zijn laatste boek beschreven dat we nooit meer naar normaal terugkeren, ondanks het feit dat het virus an sich beslist geen existentiele crisis veroorzaakt. Maw, covid19 wordt gebruikt om de zogenaamde ‘Great Reset’ uit te voeren. Kijk, dat klinkt al een stuk logischer dan de hele wereldeconomie platleggen terwijl er niet eens wat oversterfte valt waar te nemen. En, als ze er zelf openlijk voor uitkomen, dan kan het geen samenzwering meer zijn.

https://www.zerohedge.com/geopolitical/globalist-klaus-schwab-world-will-never-return-normal-after-covid

Jay
Jay
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Mensen zullen pas achteraf beseffen dat het vooraf al bekend was hoe hun rechten en welvaart hen werden afgenomen. Het is gewoon te ver van hun bed om te beseffen dat het relevant is.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wetenschap, techniek, moraal, magie, en religie zijn altijd op de een of andere manier met elkaar verweven. Magie is vaak datgene wat religie zowel ongeloofwaardig als betekenisvol maakt. Een interessante magie is die van moreel leiderschap. Biden en Harris worden opghemeld. Juist aan het begin van Biden’s presidentschap is dat lekker makkelijk. Klassiek. Hij gaat alles gewoon beter doen dan Trump, die dus moet worden afgekraakt. Harris trekt een stralend wit broekpak aan, een update van een consulaire toga. Obama is al vergoddelijkt, dus met Biden komt het ook wel goed. Wat zou het mooi uitkomen als hij over een jaar of twee overlijdt, dan kan hij een magistrale begrafenis krijgen, ongeveer zoals John F. Kennedy in novermber 1963 https://youtu.be/yx1hGIx_yyI?t=676. En iets van die hemelse zegen zal neerdelen op zijn adoptief dochter, de kleurrijke Kamala. De media zullen smullen. Het duiden van de feiten zal steeds moeilijker worden, dus zal er steeds meer ruimte voor magie komen. En verering. Op het religieuze af. Trump was natuurlijk beter. Hij was recht door zee. Ook als hij iets raars zei dan wisten we wat hij bedoelde. We wachten af, maar wel kritisch. Dus: 1. WHO heeft zich laten piepelen door China; 2. De VN Mensenrechtenraad vertrappelt mensenrechten; 3. China had nooit toegelaten mogen worden tot de WTO; 4. wisselkoersmanipulatie is economische fout nummer één; 5. Noord-Korea moet worden geneutraliseerd (door China); 6. het klimaatakkoord van Parijs is extreem kostbaar en aantonnbaar zinloos; 7. de islam is een inherent vijandige ‘godsdienst’; 8. migratie mag nooit ongebreideld zijn; 9. een land mag zijn economische belangen verdedigen, mits op legitieme wijze; 10. de atoombom van Iran mag er nooit komen (dus ook niet over 10 of 25 jaar).

PdVisser
PdVisser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Henk Strating stelt een probleem aan de orde wat in de opvoeding veel te weinig aandacht krijgt. Persoonlijkheidsvorming waarin iemand voor zijn keuzes staat en niet terugwijkt ook al heeft dat negatieve consequenties. Dan moet je een bepaalde mate van gehardheid hebben ontwikkeld. Dan moet je over feiten hebben nagedacht en weten waar je voor staat. Een consequente opvoeding helpt daarbij. Waarbij niet alles onderhandelbaar is.
Anno 2020 komt dat maar weinig voor. Kinderen wordt nu geleerd dat populair zijn belangrijk is, ook moet je aardig worden gevonden. En dat je dan vervolgens gaat meelopen met verkapte marxistisch leninistische standpunten die mainstream zijn geworden is helaas alleen maar logisch.

HPax
HPax
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie – als Kaag – Biden ‘integriteit’ (eerlijkheid) toeschrijft, moet veel meer van hem weten dan ik. Want uit alle publikaties over JB die ik per internet onder ogen heb gekregen en die voor iedereen ter inzage zijn, blijkt opvallend dat hij dat juist helemaal niet is.

Met haar overdreven bijval van Biden en Harris heeft Kaag D’66 dan haar eigen integriteit op het spel gezet en is zij nu onverkieslijk geworden.

Te vechten om uit de Gevangenis te blijven, zal de voornaamste taak van Biden worden. Of is hij als POTUS formeel-justitieel onschendbaar? Maar dan is er ook nog zijn lucratieve zoon, die Hunter heet! En een ‘impeachtment’ ligt ook in het verschiet.

piet
piet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

………..leek er steeds minder ruimte voor een andere keuze dan vóór de één en tégen de ander te zijn. Dit is niet juist, het moet zijn voor de één of tegen de één. Meer dan 50% heeft niet voor Biden gestemd doch slechts tegen Trump.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op zich een goed verhaal wat ik normaal gesproken onmiddellijk zou omarmen, zwart wit denken mist alle grijstinten, en daar speelt zich het leven in af.

Maar democrats zijn evil.
Hoe moet je anders mensen noemen die zelf X doen en dan Trump ervan beschuldigen dat hij X doet?
– russian collusion
– oekraine collusion
– chantabel zijn door aannemen van geld
– het vernietigen van de economie
– laks zijn tav corona
– de verkiezingen willen stelen
– geweldpleging door blm/antifa

Hun aanhangers zitten bij alle grote msm en silicon valley, en deze mensen hebben 4 jaar lang hun macht ingezet om het volk te manipuleren zodat ze een hekel zouden krijgen aan Trump.

Zelfs in de kleinste maniertjes weigeren ze hem te accepteren als president, zoals in de NYT, waar hij steevast MR Trump wordt genoemd ipv President Trump.

Nee, dit zijn geen normale mensen. Deze mensen zijn zo geobsedeerd door macht dat ze bereid zijn kwaad te doen en te zijn. En het meest vervelende is dat het ze lukt om het voor het grote publiek te laten overkomen alsof zij rechtschapen, beleefde, zelfs deugdzame mensen zijn.

Het is hoog tijd voor een portie karma.

PearlDragon
PearlDragon
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Die karma komt er ook als Biden president wordt. Dan mogen ze nl. alle wanbeleid waar zij zelf en de MSM voor verantwoordelijk zijn oplossen. Zoals de verdeeldheid veroorzaakt door hun identity politics en het opdringen van hun superioriteit t.o.v. de “deplorables” die het waagden om op Trump te stemmen. Ze mogen de gesloopte economie veroorzaakt door de lockdowns en de plunderingen in de steden waar zij aan de macht waren op proberen te lossen. Ze mogen de jeugd die ze zelf geindoctrineerd hebben met hun luchtkastelen tevreden gaan houden met peperdure klimaatmaatregelen. En dit alles mogen zij gaan oplossen op een moment dat het land failliet is.

En oow ja, de democratische partij is zelf tot op de bot verdeeld in een (extreem) links en een iets gematigdere kamp nu dat wat hun verbond (de haat tegen “the mad orange man”) bijna verdwenen is. Ik wens ze veel plezier met hun machtsovername.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Punt is niet Biden. Deze man is dementerend en houdt het geen half jaar vol als president. De facto is Kamela Harris de nieuwe president en deze dame heeft nogal wat zorgwekkende ideeën.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik herken wel het nodige in uw betoog. Toen ik nog niet AOW gerechtigd was (deze term heb ik niet zelf bedacht) werd ik best wel vaak lastig gevonden met mijn vaak eigen opvattingen, die niet in een vooraf bepaald hokje pasten. Maar ik pas ook niet in een hokje, zei ik dan bescheiden. En waarom niet? werd er dan nogal dreigend gereageerd.
Welnu, ik ben een hokje, zei ik dan, waarop een stilte intrad.
En zo is het. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Ja is ja en nee is nee.
Dat je daar in Nederland over moet polderen, begrijp ik wel, zoiets van de kool en de geit, maar ik heb er niks mee. Da’s mijn mening en ieder die daar anders overs denkt mag dat, maar val mij er niet lastig mee.
Een leider die alleen maar goed doet, of een leider die alleen maar slecht doet; ze bestaan niet tot nu toe.
En de MSN? Heel vermoeiend, maar soms wel vermakelijk en heel af en toe een klein beetje zinnig, maar daar trekken ze geen volle zalen mee.
De tijd zal het leren, waar we op uitkomen, maar ik voel nog geen reden om te applaudisseren. Trouwens, zou dat wel €1000,00 opleveren en vermindert dat het bovenmatig vertegenwoordigde deel obesitas gerelateerde Covid19 IC patiënten, waardoor reguliere zorg onder druk staat? Zij krijgen van Adolf de Jonge zelfs extra voordeel, als ze zich laten inenten. Gelukkig ga ik niet over goed en kwaad..

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door h.keur
marianne
marianne
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Blij met deze analyse , doet goed , herkenbaar dank 👍🏻❤️

azijnseikerT
azijnseikerT
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is natuurlijk een gotspe, de verslaggeving. Maar er zal maar op nuances een verschil in beleid zijn. Democraten gaan gewoon door met fracking en tarieven. En ik ga er even goed voor zitten hoe Biden het virus “verslaat” of hoe hij de ” aarde gaat redden” . Haha, wat een debiele en ongefundeerde retoriek. Maar geen krant rept over fake-news.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kamala Harris
@KamalaHarris
I hope every little girl watching tonight sees that this is a country of possibilities.

Amerika is altijd het land geweest van Possibilities. Dat er nu Democraten komen heeft totaal niets mee te maken. Van krantenjongen tot miljonair was er altijd en ook niet voor iedereen zoals elders.

onzichtbarehand
onzichtbarehand
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Goede argumenten en goede verwijzingen. Goed en slecht, zwart en wit, die zaken mogen echt wel benoemd worden als het om de inhoud gaat. Personen, partijen, wappies uitmaken voor slecht (of kwaad), of juist voor goed omdat ze bijvoorbeeld vrouw en gekleurd zijn, is volkomen irrationeel. En dat is precies wat de politiek correcte media met ons voor heeft. Laten we dus inhoud, gedrag, meningen blijven beoordelen op goed en fout en niet meegaan in de denkfout dat dat niet netjes is.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goeie titel van deze column. M.i is het eerder andersom.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De enige manier om tot begrip van Nietzsche te komen is niet alleen zijn intellectuele vaardigheden, maar ook zijn levenswandel te leven en als een koe te leren herkauwen. Ervaar zelf hoe diep het kudde instinct in ons is verankerd en hoe het je hele doen en laten en de taal bepaald. De enige weg daartoe is de strijd aan te gaan met de grootste vijand van de mens; de ascetische weg naar de eenzaamheid. Ga naar de woestijn, de meest onvriendelijke plek voor de mens en sluit daar vrede mee.

Terecht merkt Nietzsche op dat we niet op de tegenpolen van de taal staan, maar in posities. Mijn eigen interpretatie is tussen de tegenpolen van kudde en individu. Nietzsche brengt ons de übermensch. Welke richting moet ik varen, welke onbekende zeeën moet ik ontdekken, hoe hoog moet mijn ster rijzen om brug te zijn alvorens de mens de oversteek van mens naar übermensch te kunnen maken? En is dat lot niet tevens mijn eigen ondergang?

Wat heeft Nietzsche te doen met politiek!? “oh wee als u uw stoel tussen ‘voor’ en ’tegen’ wil plaatsen, ‘vlucht in uw eenzaamheid’, ontelbaar zijn ze, ‘en het is niet uw lot om vliegenmepper te zijn (van giftige vliegen). Wat heeft Nietzsche met Biden of Trump van doen!? Hebben zij de morgenrood al zien gloren?

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen