Coronacrisis: we hebben een ‘Blue Team’ nodig

De maatschappij moet weer vlotgetrokken worden

Foto: winkelstraat Utrecht (door Hans van Tellingen)   

Een nieuwe lockdown is onnodig. Als de juiste maatregelen worden getroffen kan de maatschappij weer geopend worden en wordt verdere rampspoed voorkomen, betoogt Hans van Tellingen. Gezond verstand en realisme moeten een tegenwicht gaan bieden. Daarvoor is een nieuw Blue Team nodig, een initiatief van de auteur samen met OpinieZ-schrijver Jan Gajentaan.

Niets sluiten

Het lijkt erop dat wij een nieuwe lockdown ingerommeld worden. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Het lijkt er ook op dat onze regering voornamelijk luistert naar het RIVM en OMT. Terwijl deze clubs zelf toegeven geen verstand van economie en maatschappij te hebben. En tenslotte lijkt het erop dat de bijdragen van het kritische Red Team, dat nu ook scholen wil sluiten, ons van de regen in drup doen belanden. Want we hoeven niets te sluiten; we kunnen zelfs de maatschappij openen. Zolang je de doelgroep van het virus (the old and frail) maar goed beschermt. Als we dát doen en ook goed binnenruimten gaan ventileren, zullen minder mensen ernstig ziek worden. En zijn er juist minder COVID-overlijdens.

Als de capaciteit aan ziekenhuisbedden daarnaast ook snel wordt opgeschaald, kunnen wij dat virus grotendeels de baas. Ook in de nakende winter. De oprichting van het Blue Team, vooralsnog online, zal dan ook nodig zijn. Om tegenwicht te bieden tegen de disproportionele maatregelen. Om tegenwicht te bieden tegen de fanatieke virusindammers van het Red Team. Om balans te bieden in deze woelige samenleving. Alles op basis van gezond verstand, compassie en een forse dosis realisme.

 

Lockdown-fanatici

Wat ik nog het vervelendste vind in deze hele COVID-discussie is het enthousiasme van sommige lockdown-fanatici over nieuwe aantallen positief getesten, IC-opnamen en sterfgevallen. “Zie je wel, er sterven weer meer mensen,” is een vaak gehoorde uitspraak. “Gooi de samenleving weer op slot”. Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Want onder het mom van ‘mensen beschermen’ wordt nu blijmoedig en betweterig getwitterd als er weer meer overlijdens geregistreerd worden.

 

De rol van de media

De media spelen soms een wat dubieuze rol. Zij geven breed de ruimte aan de virusindammers. Maar zij geven vrijwel geen ruimte aan critici van het coronabeleid. Op een enkele uitzondering na. Willem Engel en zijn actiegroep Viruswaarheid krijgen zeker aandacht. Maar wél louter negatief. Zij worden, en dat is op zich wel terecht, neergezet als complotdenkers. Maar de achterliggende gedachte is wél te bekritiseren. “Die wappies zijn idioot en dus zijn alle critici idioot”. Dat lijkt bewust zo uitgedacht. Hetzelfde geldt voor BN’ers als Famke Louise. Zij wordt doelbewust uitgenodigd. Terwijl het van tevoren helder is dat zij zich waarschijnlijk niet zo helder zal uitdrukken. Op deze wijze worden alle critici neergezet als krankjorum.

En dat is onterecht. Nodig eens een serieuze criticus uit. Er zijn bijvoorbeeld duizenden Nederlandse artsen die kritisch zijn. En ook zijn er veel Belgische artsen die beweren dat de lockdownachtige maatregelen disproportioneel zijn.

 

Lockdown op basis van PCR-testen?

De PCR-test, waarmee je kunt aantonen of iemand besmet is, is de basis voor de berekening van de R, de Reproductiefactor. En deze R is dan weer vaak leidend in de besluiten om het land weer(deels) op slot te gooien. Maar de PCRtesten zijn notoir onbetrouwbaar. En ze leiden tot een onnodige casedemic: een epidemie gebaseerd op aantallen positief getesten. Een slechte indicator. Niet een epidemie op basis van zware ziektegevallen en overlijdens. De échte indicatoren.

Terwijl het virus ook muteert in een minder schadelijke variant. Dat beweert in ieder geval professor Parola. Daarbij is het virus ook steeds beter te behandelen met antivirale medicijnen. Zoals, inderdaad, het vermaledijde hydroxychloroquine in combinatie met zink. In een vroeg stadium helpt dit wel degelijk. Zelfs in Nederland mag het nu worden voorgeschreven volgens sommige bronnen.

 

IFR van 0,1 tot 0,2%

Al vanaf het begin van de epidemie zijn er discussies over de sterftepercentages (IFR, Infection Mortality Rate). Sites als Swiss Policy Research kwamen al snel uit op 0,2 tot 0,4%. Door virusindammers werden deze cijfers betwist. Maar ze lijken echt te kloppen. En misschien vallen ze nu nog gunstiger uit. Want op basis van onze eigen RIVM-cijfers komen econometristen als Wouter Keller uit op 0,1% tot 0,2%. En in de Verenigde Staten zijn er nu ook cijfers die duiden op een vergelijkbare IFR.

 

Stijgen die ziekenhuis-, IC-opnamen en sterfgevallen nu niet te hard?

Dát zijn de cijfers die er écht toe doen. En ze gaan sinds augustus weer omhoog, in september zelfs stevig. Maar zowel de mate van stijging én de absolute getallen qua opnamen lopen ver achter bij maart en april. Daarbij lijkt op dit moment (1 oktober) de groei ook weer iets te stokken. De ziekenhuisopnamen stijgen minder hard de laatste week. De R bevindt zich maar net boven de één’. De piek in IC-opnamen lijkt voorbij. De R bevindt zich hier zelfs onder de ‘één’. Overlijdens nemen nog wel iets toe (R iets hoger), maar deze zullen afnemen als de andere indicatoren zich onder de één begeven. Er is dus geen tweede golf vooralsnog. Hooguit een ‘golfje’. Of een rimpeling.

Hoe naar ook voor de mensen die echt ziek worden of zelfs overlijden: er is geen reden voor ontwrichtende maatregelen die de maatschappij om zeep helpen.

 

Nee, het is geen griepje

Wie corona vergelijkt met een ‘griepje’ en zegt dat het dus wel meevalt, onderschat beide ziekten. Want er sterven wel degelijk mensen aan COVID. En sommigen worden heel ziek en ondervinden nog lange tijd negatieve gevolgen van de infectie. Maar dat geldt voor een zware griepvariant ook. Deze kan erg dodelijk zijn. En ook bij griep liggen de Nederlandse ziekenhuizen soms vol. Griep moet je dus ook serieus nemen. En COVID is dus vergelijkbaar hiermee. Waarbij geldt dat voor jeugdigen dit virus veel minder heftig is dan een (zwaar) griepvirus. Maar waarbij voor ouderen geldt dat dit virus soms wél een stuk heftiger uitvalt.

Maar vooralsnog is de oversterfte in 2020 niet hoger dan in andere jaren. Ja, in maart en april wel. Maar in alle andere maanden was de oversterfte in Nederland (op de tien dagen hittegolf in augustus na) lager dan anders. En over geheel 2020 hoeft deze ook niet hoger te liggen dan normaal. Zelfs niet bij een (kleine) eventuele tweede golf. De oversterfte kan zelfs nog lager uitvallen dan in een gemiddeld jaar.

 

Het echte probleem: te weinig ziekenhuiscapaciteit

De limiet van de zorg ligt op 1.000 coronaziekenhuisopnamen op de verpleegafdeling op dit moment. Dat beweerden de heren Gommers en Kuipers tijdens hun persconferentie op 28 september. Eerder hoorde ik al dat de limiet voor IC-opnamen 500 bedden bedraagt. Dit zijn lage limieten.

Waarom is er niet geïnvesteerd om de capaciteit (inclusief verpleegkundig personeel) fors op te schalen? Dan hoeft het land ook niet plat. Dan gaan er ook minder bedrijven failliet. Zonder bedrijven zijn er vrijwel geen belastinginkomsten en is er ook geen geld meer voor ambtenarij, onderwijs of gezondheidszorg. Met een slechtere gezondheidszorg gaan er juist meer mensen dood. Als je nu dus fors investeert in gezondheidszorg, kost je dat uiteindelijk veel minder geld en behoed je de maatschappij voor nog veel grotere rampspoed.

Verder niets dan waardering voor de artsen/verpleegkundigen en andere medewerkers in de gezondheidszorg. Maar het stroperige landsbestuur leidt tot een deconfiture van mens, maatschappij en economie.

 

Groepsimmuniteit

En dat terwijl het kabinet nog steeds lijkt te sturen op basis van groepsimmuniteit. Ze kunnen namelijk niet anders. Wachten op een vaccin is niet de juiste strategie, dat kan nog wel eens heel lang duren. De beperkende maatregelen lijken er voor de bühneom gehoor te geven aan de publieke opinie. Een middenweg tussen de virusindammers en de mensen die meer vrijheden bepleiten. Maar ondertussen zijn de nieuwe maatregelen van 28 september wel heel zwaar. Met verstrekkende gevolgen als faillissementen voor horeca, cultuur en evenementbedrijven.

 

Wat te doen?

Ik ben nog steeds van mening dat een groot deel van de beperkende maatregelen kan worden opgeheven. Op 21 september jl. heb ik op OpinieZ een zeven-stappen-plan gepresenteerd die leiden tot een veilige terugkeer naar het oude normaal. Een veilige terugkeer? Jazeker. Dat kan. En ik roep echt niet zo maar wat. Integendeel, ik baseer mij op uitspraken van experts als Harvard-professor Martin Kulldorff en Oxford-epidemioloog Sunetra Gupta.

 

Blue Team

Elke beperkende maatregel is er een te veel als deze niet echt nodig is. Bescherm bepaalde groepen. Maar laat de samenleving weer (vrijwel) volledig opstarten. Dát is waar ik voor sta.

En ik sta daarin niet alleen. Jan Gajentaan en ik gaan de mogelijkheden in kaart brengen om een zogenaamd Blue Team op te richten. Dat wordt een groep mensen, vooralsnog op online-basis, die allen het gezond verstand laten prevaleren. Meld je bij ons aan als mogelijke participant. En kom met constructieve adviezen om de maatschappij weer vlot te trekken. Dan kunnen we onze bewindvoerders voeden met mogelijke oplossingen om uit deze crisis te komen. Zonder het land op slot te zetten. Met minder in plaats van meer overlijdens. En met liefde voor dit land, mens en maatschappij.

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
75 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jack van Soest
Jack van Soest
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geheel mee eens! Overheid geef ons LUCHT. Baseer uw maatregelen op internationaal wetenschappelijke kennis en zet uw oogklepen af.
Inderdaad, de MSM spelen geen frisse rol in deze kwestie. Twijfel sowieso aan de kwaliteit van de berichtgeving in de MSM: gekleurd, onvolledig en op zoek naar hysterie.

Karton
Karton
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hans van Tellingen vraagt gezond verstand, maar dát is juist het punt : “Den Haag” ontbeert gezond verstand.

hesa
hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze hele hetze is bedoeld om mensen te blijven manipuleren. Twee ziekenhuisafdelingen werden enkele maanden geleden in ijltempo opgebouwd. Kosten: 6 miljoen. Ze zijn nooit gebruikt. Nu worden ze in ijltempo afgebouwd, want stel je voor dat de media melden moet dat er GEEN beddentekort geweest is. Weer een leugen exposed.
De bedoeling van deze hele crisis is: macht, controle en geld.
Dat doen ze door angst en verwarring te zaaien. En onze overheid en msm doet lekker mee.
Follow the money

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hesa

Dan zult u het wel niet eens zijn met mijn reactie…… Ik hoop dat u mee gaat in denken in oplossingen i.p.v. vast te blijven zitten in verbittering en woede. Leven kan zo leuk zijn…….

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Ik denk ook graag in oplossingen maar die moeten natuurlijk wel proportioneel en evenwichtig zijn. Ik vind het normaal dat mensen frustraties hebben als oplossingen onevenwichtig, eenzijdig en disproportioneel zijn, de huidige coronamaatregelen worden er als een dictaat doorgeduwd, dat vind ik niet democratisch en is derhalve niet mijn oplossing.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Het echte probleem: te weinig ziekenhuiscapaciteit”

Zou de schrijver mijn eerdere comments gelezen hebben?

Daarbij moet opgemerkt worden dat gezondheidszorg grosso modo een staatsdienst is en daarmee socialistisch is georganiseerd wat betekent dat vraag en aanbod onvoldoende gematched worden. In dit geval: onvoldoende IC-bedden, wachtlijsten voor operaties, maar ook files op de wegen, klachten over de onderwijskwaliteit, onvoldoende blauw op straat, misdrijven worden niet eens in behandeling genomen, klachten over de rechtspraak, klachten over vermeende partijdigheid van de staatsnieuwszenders. Allemaal klassieke voorbeelden van staatsfalen, zoals nu ook twijfels over de competentie van de centrale covid19 actieplannenplanners in de vorm van RIVM, OMT en WHO.

Verder blijkt covid19, of covid1984 zoals ik ergens las, wel degelijk vergelijkbaar te zijn met een stevige griepgolf, met name het sterftecijfer, ofschoon de symptomen verschillen. Hierbij moet inderdaad opgemerkt worden dat een griep voor de meeste mensen redelijk onschuldig is, maar voor duizenden, vaak ouderen, mogelijk met onderliggend lijden, is het dat niet.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook vandaag weer wordt het corona-alarm aangezet: aantal besmettingen gestegen naar 4000, tegen 3000 per dag in de afgelopen dagen.
Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De eerste indruk is dat steeds meer mensen ziek worden en dus opgenomen zullen worden en mogelijk sterven,
Maar dat is niet zo.
Het aantal besmettingen = aantal positief geteste mensen met een PCR test. De betrouwbaarheid van de test is m.i. niet zo heel belangrijk, omdat die over de hele testperiode niet verandert. Veel belangrijker is het gegeven dat de eiwit-resten van corona weken lang in het plasma blijven circuleren. De PCR test dus eigenlijk grotendeels mensen die 1, 2, 3 of mogelijk 4 weken geleden een milde infectie hebben gehad, zonder symptomen. PCR ziet niet of het virus actief is of niet.
En uiteraard zijn er steeds meer mensen die in het recente verleden een milde infectie hebben gehad, want het is een besmettelijke ziekte, de R ligt boven de 1 en 99 % van de besmette mensen met infectie merkt niets of hooguit een wat grieperig gevoel.
De PCR test meet dus eigenlijk dat corona zich zonder al teveel problemen verspreidt door de populatie.
Stel dat we een miljoen mensen op een dag zouden kunnen testen. Dan zou de uitslag waarschijnlijk zijn dat we met honderdduizenden besmette mensen te maken hebben. Dat klinkt eng, maar is in feite de opstap naar groepsimmuniteit.

Rina Pelgrum
Rina Pelgrum
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima stuk. Maar één grote vergissing: Je denkt toch niet dat onze overheid gaat luisteren he?

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rina Pelgrum

Juist Rina. jij snapt het. Cruyffiaans: “Je ziet het pas als je het snapt”. (Zie mijn commentaar verder hieronder).

Anton Wijker
Anton Wijker
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rina Pelgrum

…mee eens, maar wat we wel kunnen is de druk opvoeren!

emilia
emilia
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens. Met spoed dit artikel op de site van de coalitiepartijen gooien, of naar de opinieprogramma’s van de NPO sturen. Daar kijken nog veel mensen naar. Probeer er zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan te geven, zodat de dreigende verplichting op mondkapjes voorkomen gaat worden. ook de sluiting van scholen mag niet worden afgeroepen. Wat een absurde maatregelen!

Ralf Dekker
Ralf Dekker
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voortreffelijk stuk. Helemaal mee eens.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb geen enkel vertrouwen, in welk team dan ook, die gaat proberen dit probleem op te lossen, zonder eerst een grove bezem, door dit kei verrotte linkse Rutte Kartel te halen.
En daarna flink te stofzuigen en de gevulde stofzak in de kliko gooit.
In iedere geleding van de Nederlandse overheid, is Links oververtegenwoordigd.
Zet de TV maar aan, de een na de andere weggestuurde Linkse parlementariër, staat zijn oude verhaal te vertellen, als hoofd van welke willekeurige Rijks instantie dan ook.
Leugens en bedrog regeren dit land, de kiezer is al jarenlang een irritante bijwagen.
Men gebruikt iedere week een andere reken methode, om de aantallen te verhogen en de angst aan te wakkeren.
Men verplaatst patiënten, om een echte buurt controle te vermijden.
Testen worden op onbekende locaties gedaan, wie controleert wie.
Waarop wordt gecontroleerd.?

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik schat onze politici niet hoog in, maar ze zullen niet helemaal achterlijk zijn.
Er wordt een beleid doorgedrukt om de bevolking te kunnen controleren ( = naar hun pijpen te laten dansen ), dat is het probleem.
Daar kunnen veel redenen voor zijn, het wemelt van de complot theorieën, dus welke reden dat is laat ik aan de lezer over, maar het is een feit dat dit aan de gang is.
Dan kun je teams in alle kleuren van de regenboog optuigen, maar geluisterd wordt er niet tenzij de mening van een team met de doelstelling van de politici overeenkomt.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed initiatief, Hans.
Maar geen 5 sterren. Je vergeet nl. een belangrijk aspect. Covid19 is allang geen medisch samenlevings vraagstuk meer, maar het is politiek geworden. Als een wereldwijd politiek circus is opgetuibgd en eenmaal A heeft gezegd, volgt daarna het hele alfabet en we zitten nu in fase “B”. Een kleine mogelijkheid, want verkiezingen in maart 2021.
Nu maatregelen opschroeven en vóór 17 maart meldt de MP een versoepeling.
VVD naar 45 zetels; CDA gedecimaliseerd. Denk als een politicus! Dan begrijp je het beter.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Voorbeeldje hoe een politicus denkt:
Die denigrerende opmerking van de Jonge naár Haga na diens opsommingen van feitelijkheden. Hoop dat je dat gezien hebt.
Zo kijkt een politicus. MIJN beleid; ik laat het orkest doorspelen, ook als de Titanic aan het zinken is.

Anton Wijker
Anton Wijker
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

…ook in de politiek zitten schurken en schapen!

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij opvalt is dat niemand is aangeslagen op de volgende zin: “Willem Engel en zijn actiegroep Viruswaarheid krijgen zeker aandacht. Maar wél louter negatief. Zij worden, en dat is op zich wel terecht, neergezet als complotdenkers.” Lees: .. en dat is op zich wel terecht. En dat zegt notabene een supermarktonderzoeker. Wat heeft die verstand van virussen? Terwijl Engel heeft doorgeleerd als viroloog. Stom, kwam tot inkeer en ging iets leuks doen met zijn leven (dansen). Moet je niet doen in dit land, want je wordt nooit meer serieus genomen. In Amerika zijn ze wat dat betreft veel positiever. En over complottheorieen wil ik het ook nog wel een keer met u hebben. Daar meen ik, zeker als het om de Nederlandse politiek gaat, beroepsmatig verstand van te hebben. Het is in de praktijk vaak nog veel erger dan die complotdenkers (en de enkele betrouwbare media die er nog zijn) menen te weten.

Anton Wijker
Anton Wijker
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

…ook mijn mening. Een goed verhaal maar dit doet wel flinke afbreuk aan zijn geloofwaardigheid

Det
Det
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton Wijker

precies wat ik ook dacht! Het verhaal klopt inderdaad, maar om nu eerst Willem Engel zo neer te zetten, zoals ze hem in de media kleineren, en daarna 1 op 1 zijn standpunten over te nemen….Zo jammer! verdiep je eens in de deskundige commentaren van Engel, en noem hem daarna nog eens Gekkie o.i.d. Plus de clickbait “Complottheorie”. Dat is zo erg passe, daar beginnen zelfs de braverikken zich al voor te schamen.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben bang dat Rutte en de Jonge hun ziel al aan de duivel hebben verkocht samen met de MSM en niet meer voor rede vatbaar zijn.

Thess Tiessen-Meijer
Thess Tiessen-Meijer
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Dat is toch al eigenlijk zo, want het is al 2/3 maanden niet meer zoveel aan de hand.

peter nederland
peter nederland
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bescherm de mensen die beschermd moeten worden, door b.v omgekeerde lockdown en laat de rest weerstand opbouwen.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn gezond verstand zegt dat als je realisme voorhoudt je eigenlijk de rest er alleen nog maar bij kunt liegen. Dat is jammer van het artikel want ik geloof dat ik in vorige reacties de ideeën van dit artikel geheel onderschrijf. We zijn allemaal ‘superstitious pigeons’, we ‘denken allemaal en doen onze ritueeltjes in de veronderstelling dat we op die of deze wijze het dichtst bij het voedsel zullen komen’. Ik denk dat een goed verhaal met een eerlijk verhaal begint en dat van daaruit het gezond verstand zijn werk kan doen. Daarmee kun je steun verwerven en dus tegenwicht bieden. Ik kan alleen maar hopen dat de ideeën in dit artikel de steun krijgt die het verdiend.

Thess Tiessen-Meijer
Thess Tiessen-Meijer
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eindelijk iemand met gezond verstand…wat wil Den Haag van ons, wat is die verborgen agenda, ik geloof echt helemaal niks meer van die mensen. Wil er ook niet meer aan hoeven te denken en te doen, ik wil door!! Normaal leven!

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook op deze site zijn de meningen van auteurs en reaguurders scherp verdeeld. Ik heb ook een uitgesproken mening, dus ik ben ook zwaar partijdig.

Mijn reden daarvoor is, dat je afwegingen moet maken. 2 schooljaren ondermijnen, ook met de beste bedoelingen trekt een zware wissel op alle scholieren. De economie in een zware crisis laten belanden om het aantal slachtoffers van covid te beperken is een groot offer. Voorzichtig beginnen zich daarvan nu de contouren af te tekenen. Kunnen we hopen dat we het grootste onheil nog mislopen, met een 2e lockdown belanden we in een depressie. In Duitsland zit de autoindustrie (met heel veel toeleveranciers) zwaar in de problemen. Daar wordt zelfs op hoog niveau met de overheid over onderhandeld.

Er hangt dus een prijskaartje aan al die maatregelen.
Om een afweging te kunnen maken tussen de gevolgen van covid en de prijs om die gevolgen te vermijden moet je de gevolgen van covid in kaart brengen. Dat kan door meten. Dat hebben we niet gedaan en wat er nu gewanpresteerd wordt door o.a. de GGD kan je in het meest positieve geval afdoen als amateurisme.

Bij gebrek aan kennis, is het voorstel van Hansvan Tellingen veruit het beste wat er op dit moment is.

Btw. Ik las in het FD dat de overheid wel een steun voor KLM overweegt van 3.5 miljard €. Dat is veel geld voor een bedrijf dat onder leiding van Air France toch al een twijfelachtige toekomst tegemoet gaat. Dat budget kan men economischer investeren in testcapaciteit en ic capaciteit.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Kijk Ernie, de klappen die gaan vallen bv in het Rijnmond gebied, komt Nederland niet meer te boven.
Duizenden personen gaan de WW in, de verwachting is dat er in 2021 ca 1 Miljoen personen, een WW uitkering ontvangt.
En de grenzen blijven wagenwijd open staan.
Rutte heeft niets onder controle.
Alles gaat mis.
Ze hebben 7 Maanden de tijd gehad, om voldoende griep vaccin in te kopen en dat gaat waarschijnlijk ook weer mis.
Wie heeft dadelijk al die doden op zijn geweten,?
Ik weet het.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Een vaccin haal je zogezegd niet uit de magnetron. Mijn zwager werkte destijds bij Organon en dan op het gebied van de toestemming om medicijnen in andere landen te kunnen aanbieden.
Dat alleen al is een stroperig proces en dan moet je dus al een kant en klaar werkend medicijn hebben.
Dat er in de gauwigheid een vaccin tegen corona op de mark komt, is in redelijkheid niet te verwachten. Het aanbieden kan in alle paniek verkort worden, er moet ook nog een geloofwaardig werkend vaccin komen.
Als dat alles binnen 1 jaar geregeld is, klopt er iets niet; werkende medicijnen schijt je niet, die ontwikkel je en dat kost tijd. Veel tijd.

Dat de komende recessie / depressie diep ingrijpt is zonneklaar. Niet onwaarschijnlijk, dat het uittrekken van deze kaart het hele EU-kaartenhuis in elkaar laat storten; in tijden van zware economische crises blijken linkse hobby’s als eerste onbetaalbare luchtfietserij te zijn.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, ik ben het helemaal eens met dhr van Tellingen. Werk zelf in de zorg, maar ik zie ook dat men nu heel erg dramatisch doet waarbijn NIEMAND iets zegt over de griepgolven en de mensen die DAAR aan overlijden. IN 2018 lees ik dat het vaccin er naast zat en dat heeft veel mensenlevens gekost, maar er is behoudens een mededeling een keer in het journaal NIETS over gezegd en geen ophef of beleid over geweest. Men nam het voor kennisgeving aan.
En ELKE dag de positief geteste aantallen benoemen en nooit zeggen hoeveel van die mensen er na 2 weken weer van af zijn en weer van die aantallenlijst af zijn. Er wordt ook niet gezegd hoeveel mensen er ERG ziek zijn en hoeveeel er bijna niks van merken en dus lekker 2 weken vrij zijn onder het mom van ‘ziek’.

Martijn Steijn
Martijn Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het probleem in Nederland is dat de nood nog lang niet hoog genoeg is. Nederland is rijk en de meeste mensen die het voor het zeggen hebben komen nog niets te kort. Zolang dit het geval is durven zij ook geen risicos te nemen die niet populair klinken. Helaas kunnen de meeste mensen niet goed vooruit denken en is de gigantische schade die nu door het kabinet en hun beleid wordt aangericht voor velen, inclusief het kabinet zelf nog niet te zien. Een goed voorbeeld van hoe het anders kan is Ecuador. Ecuador werd door de Covid-19 pandemie overvallen, maar balanceerde daarvoor al op een economische afgrond. Zij hebben eigenlijk door overmacht (blut, men kon zelfs een deel van de poliie niet meer betalen) het land weer open moeten gooien en nu gaat het in Ecuador beter dan in de omringende landen…

Anton Wijker
Anton Wijker
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martijn Steijn

…precies! Er zijn in Nederland zoveel mensen die toch wel maandelijks hun volle salaris krijgen. Dus met alle faillissementen en zzp-ers die hun baan kwijt zijn, en niet meer terugkomen, bereikt de regering precies wat ze willen: “Afhankelijkheid”.

Franck
Franck
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle tegengeluiden zijn verboden . Dat is duidelijk toch ? Het niet de bedoeling dat Nederland iets anders hoort of leest, dan wat we nu lezen en horen via onze reguliere kranten en onze nationale radio en tv . Dat een complottheorie een brug te ver is voor de meeste mensen, snap ik. Als we dat los laten , “ dat gekke idee “ en we luisteren naar een nuchter gesprek van artsen , die vertellen over de brandbrief die ze opgesteld hebben. De brandbrief waar ( voor zover ik heb kunnen zien ) alleen FVD het over heeft gehad in de kamer.
Kijk er eens naar en luister vooral goed : https://youtu.be/5BkwfqCO5bM

Ik had even hoop, maar die hoop is inmiddels weg:
https://nietdoorsnee.home.blog/2020/08/02/hoera-ik-heb-weer-wat-hoop-brandbrief-artsen/

Tegen alle adviezen en gezond verstand in, drukken Hugo en Mark door ;
Besmettingen ( geïnvesteerden moet dat zijn ) zijn nog geen zieken .
De ziekenhuizen liggen niet vol .
De werkelijke cijfers kloppen niet met wat ons voorgelegd wordt.
Een gigantische demonstratie in Londen , vergat de nos te noemen, ze herhaalden het getal van 18.000 mensen in Berlijn . Zie de beelden , hoor mensen die er waren en trek je conclusie zelf .
Mondkapjes hebben geen zin en toch is het indirect verplicht. Waarom dan?
Horeca moet om 22 uur sluiten , maar Holland Casino mag tot 00:00 uur openblijven . Waarom ?
Met z’n vieren in 1 auto , gezellig aan tafel en in de filmzaal , op 1,5 meter afstand ? Zeg het maar !

Is er dan wellicht iets anders aan de hand ?

hetty
hetty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

zo mee eens, hadden mijn eigen woorden kunnen zijn

Ing. C. Dijksen
Ing. C. Dijksen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mee eens, het hele beleid is gebaseerd op de onbetrouwbare PCR-test. Onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer dit niet wil onderzoeken. Oppositiepartijen als SP, GL en PvdA zijn er tegen. Geen flauw idee waarom. En opeens uit het niets gaan deze partijen ons ook nog eens muilkorven terwijl zelfs Van Dissel aangeeft dat een mondkapje schijnveiligheid is. Dus waarom de oppositie opeens onze vrijheid wil afnemen snap ik als mens (en SP-stemmer) niet. Vragen hierover wil SO niet beantwoorden en gaan in de media vol te keer tegen het kabinet dat ze veel eerder de muilkorven hadden moeten verplichten. En dat voor sociale partijen, onbegrijpelijk. Als ze slim zijn, onderzoek nu eerst eens die PCR test anders zitten we er nog jaren aan vast ben ik bang; want ziet de test wel het verschil tussen griep en Corona? Ik ben tevens van mening dat Covid-19 of een gemuteerde vorm altijd onder ons blijft (en dan hoop ik niet dat deze regering ons blijft muilkorven want we zijn er nu wel eens klaar mee). Kijk naar o.a. Zweden.

Gee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ing. C. Dijksen

Ing. C. Dijksen In Duitsland zijn ze al een aantal maanden bezig met het voorbereiden van een rechtszaak. Via een corona commissie hebben de advocaten experts geïnterviewd over alle belangrijke kwesties met betrekking tot de corona-crisis. Ten eerste: hoe gevaarlijk is het virus? Ten tweede: hoe betrouwbaar is de PCR-test? Ten derde: wat voor nevenschade is er ontstaan door de corona maatregelen? Het interview met de advocaat Dr. Fuellmich die het initiatief heeft genomen kun je hier lezen: https://clubderklarenworte.de/wp-content/uploads/2020/09/transcript-german-pcr-interview-langemann-fuellmich-.pdf
Dr. Fuellmich, Crimes against Humanity: https://www.youtube.com/watch?v=kr04gHbP5MQ&ab_channel=Dr.ReinerFuellmich

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niemand kan het oneens zijn met Van Telligen: „Gezond verstand en realisme moeten een tegenwicht gaan bieden”. Maar waar is dat gezonde verstand als de bevolking zich in de wurggreep van een diffuse angst laat houden door regering en media? De vragen die gesteld moeten worden, worden niet gesteld door hen die daarvoor staan: parlementariërs en journalisten. De meeste mensen beseffen niet dat ze bespeeld worden door iets waar alleen geïnformeerde ‘complotdenkers’ van lijken te weten. Waarom anders de censuur? Laat je (bijv. door Ramola D) uitleggen over ‘A World at Risk’ – vrij downloadbaar – van de machtige Global Preparedness Monitoring Board (waarin minister Kaag), samen met de International Health Regulations 2005 een opstap naar wereldbestuur (lees: controle) via o.m. de WHO. Doodeng. Lees ook de site van het World Economic Forum, de club van machthebbers en ‘filantropische’ miljardairs, de Great Reset en het ‘Internet of Bodies’. Laat de bronnen zélf spreken. Volg hoe dit conglomeraat bekostigd wordt door ‘donoren’, met Bill Gates en de vaccinfarmaceuten voorop. Pure liefdadigheid? Volg de geldstromen. Vergelijk de griepcijfers met vorige jaren. Laat je niet hypnotiseren! Word wakker uit deze voorgekookte strategie: Event 201 en Lockstep van de Rockefeller Foundation waren geen spielerei.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wij raken aan gewend dat elke kritiek bij voorbaat met groot kabaal ingedamd wordt. Hetzelfde gebeurt bij de klimaatcrisis waarin klimaatontkenners en klimaatsceptici op een hoop worden gegooid. Wat dat betreft heeft de democratie in Nederland al behoorlijk ingeboet. Grote deel van de politiek is totaal in handen van linkse partijen, ngo’s en andere activistische groeperingen. Deze groepen zijn bekend door een totaal gebrek aan democratische gehalte. Door vele statistieken in jaren op maat uitgevoerd wordt de twijfel over de inhoud steeds groter en is dus de enige controle de cijfer die de ziekenhuizen verstrekken over het aantal patiënten en doden. Maar ook daar moet je mee voorzichtig zijn daar het wetenschap door de politiek gecoördineerd wordt. De Jong heeft Gommers dubieuze cijfers ontlokt over het aantal IC bedden. De virologen zeggen massaal na wat het RIVM wil op enkele onafhankelijke figuren zoals Oosterhaus die niet ontslagen kunnen worden. Politiek en wetenschap zijn een ongelukkige combinatie dat weten wij al sinds de tijden van de inquisitie. Wel is een harde feit dat een virus meer kapot maakt dan je lief is. En dat met vergaande consequenties
voor de hele samenleving. Maar het slechte heeft soms ook iets goeds in zich, misschien wordt dit het einde van het globalisme met een andere kijk op de wereld. Een Blue team met alleen gezond verstand op te richten wordt een klus in een politiek stelsel die juist gezond verstand mist. Blue Team is een wanhopig roep om de vrijheid van voor de corona terug te krijgen maar een virus is niet geïnteresseerd in politiek maar in eigen overleven.

Anton Wijker
Anton Wijker
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

…goed stuk maar waar ik mij over blijf verwonderen is: “Waar is het griepvirus gebleven”? Als corona niet het griepvirus is dan hadden we nu en 6 duizend doden door corona en 6 tot 9 duizend doden aan de griep moeten hebben!

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anton Wijker

Maakt u zich maar geen zorgen influenza is er ook nog gewoon hoor. Beide hebben dezelfde risico groep en dat zijn de ouderen met een zwak gestel of onderliggend lijden.
Diegene die overleden in de ziekenhuizen zijn “getest” en overleden met of aan corona.
Een hoop ouderen in de verzorgings tehuizen misschien ook, maar die zijn veelal niet getest dus het is goed mogelijk dat die of een deel ervan door influenza zijn gestorven of nog erger van eenzaamheid.
We zullen er iig nooit achterkomen met een regering als de onze.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Stoner
Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe gaat het met het Blue Team? Ik wil wel als participant meedoen.

Roos de Zus
Roos de Zus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een top idee! Dat geeft mij weer vertrouwen dat er wel verder gekomen gaat worden met de vragen en andere inzichten die er zijn.

r. cudovan
r. cudovan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

#BluetTeam: Helemaal eens! Waar kan ik me aanmelden? Uit de zorgsector en microbiologie/virologie zijn er ook mensen die een (gefundeerd) tegengeluid willen laten horen, deze benaderen? Bv hoogleraren uit de open brief zoals Pierre Capel, GertJan Kaspers of microbiologen Peter Schneeberger of Jan Arend van Griethuysen .En daarnaast vooral aantal vooraanstaande economen, sociologen , politicologen psychologen. Een stuk makkelijker want in deze beroepsgroepen/wetenschappen is er een bredere kijk op de problematiek met lange termijn visie. Aantal suggesties , mensen die überhaupt de moed hebben gehad in openbaar durven tegengeluid te geven: BV Maurice de Hond, Ira Helsloot, Barbara Baarsma, Robin Fransman, Ad Broere, Ewald Engelen, Paul Hekkens.

Jeroen Vincent
Jeroen Vincent
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk ook dat de maatregelen te rigoureus zijn maar de beoordeling is moeilijk als sensitiviteit en specificiteit van de tests niet worden prijsgegeven, als de aantallen ziekenhuisopnames enkele maanden op verkeerde informatiebronnen gebaseerd bleken en als er geen bron- en contactonderzoek wordt gedaan om na te gaan waar en hoe de ziekenhuispatienten hun infectie hebben opgelopen.
Wat we wel met zekerheid kunnen vaststellen is dat de ziekenhuizen eerder zeiden dat dat afschalen van de gewone zorg een fout was, die niet opnieuw gemaakt moet worden, maar dat kennelijk niemand de autoriteit heeft om de ziekenhuizen daar nu aan te houden.
Tekort aan bedden cq .aan personeel is er steeds geweest, ook voor Corona. Als dat nu eenmaal het geval is, waarom dan niet een beperkte hoeveelheid zorg bestemmen voor Corona en het overschot overplaatsen naar Duitsland ? Dat lijkt me beter dan mensen voor geplande oncologische kuren doorverwijzen of niet op tijd behandelen.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is geen crisis, we worden eindelijk keihard geconfronteerd met domme bezuinigingen op gezonheidszorg. Nu ik het daar toch over heb, wanneer gaat die zogenaamde gezondheidszorg eens een keertje doen wat echt nodig is? Ik durf hier keihard te stellen dat de focus compleet verkeerd is in die zorg. Paniek om een virus? Serieus,… wanneer gaan we eens iets doen aan preventie? Je weet wel voorkomen voordat het uit de hand loopt. Als ik zie wat artsen weten over bijvoorbeeld voeding dan stemt dat mij erg triest. De zielige onzalige schijf van vijf is wat men nog net weet. Alsof iedereen diezel nodig heeft om goed te functioneren?
Ik bedoel maar, met preventie is volgens mij flink geld te besparen en dan kunnen er ziekenhuizen worden gesloten. Niet omdat verzekeraars de stekker er uit trekken.

Miranda de Graaf
Miranda de Graaf
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een rood team, een blauw team. En wat dan te denken van een geel team? Dan heb je de 3 primaire kleuren te pakken van waaruit je alle kleuren kunt maken die je maar wilt. Zwart/wit denken willen we ook niet. Dat is te zwart/wit. Toch is alles nodig om de waarheid te zien. Helderheid en zuiverheid in alle kleuren is daarom gewenst. Ook in wit en zwart; het zijn elkaars tegenpolen; wit reflecteert alle kleuren, zwart absorbeert alle kleuren. Helderheid van geest, een ruimdenkende geest met voeten op de bruine aarde ziet alles overzichtelijk. Daarom is alleen rood, te heet. Blauw te koud en is een mengkraan met gele knop een uitkomst om de lichaamstemperatuur te behagen. Alleen met de links, rechts en de gulden middenweg; yellow brick road, zijn we er ook niet, want uiteindelijk gaat het om het geheel en ‘moet’ je het allemaal zelf doen. Balans, evenwicht én heldere (kleur: violet?) geest is nodig in deze tijd, met het oog gericht op de natuur (groen) doet wonderen. Zelfsturende mensen met een hart van goud. Dat creër jezelf. Gezondheid kun je niet afdwingen door een team vóór mondkapjes (rood) en een team tégen mondkapjes (blauw) en als geel team de voors en tegens te zien.
Inderdaad gezond verstand is nodig. Én eigenwijsheid in een wakker Nederland mag door alle kleuren van de regenboog worden aangewakkerd. Dan sta je er gekleurd op en heb je zwart en wit als duidelijke kaders.
Geef jezelf kleur,
Met liefde, miranda

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Miranda de Graaf

Kijk een comment waardoor ik weer wat geleerd heb.
Altijd gedacht dat de primaire kleuren rood, blauw en groen waren, maar nu ik het google omdat u geel noemt, zie ik dat de kleuren die ik net noem alleen opgaan voor licht en bij bijvoorbeeld drukwerk is het weer geel, cyaan en magenta en in de (traditionele) kunst schilders wereld rood, blauw en geel.
Interessant.
Dank u voor deze les Miranda 🙂

Miranda de Graaf
Miranda de Graaf
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Graag gedaan 😊

petra
petra
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij is er al een dergelijk team, namelijk het regenboogteam…
Interessant om nu naar de ziekhuisopname cijfers en ic cijfers te kijken. Die lijken weer te dalen (te snel om aan te maatregelen toe te schrijven)

Wim van Tellingen
Wim van Tellingen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op een paar punten oneens. 1 Ouderen beschermen betekent in de praktijk ouderen isoleren en min of meer uit de maatschappij houden of zelfs opsluiten. Menselijk en maatschappelijk niet te verteren. 2. Het roemruchte R-getal is helaas niet nauwelijks boven de 1, maar staat nu op 1,3! Dat houdt in dat zo om de 10 dagen het aantal positieven met corona verdubbelt hetgeen uit de laatste nieuwsberichten redelijk lijkt te kloppen helaas.
Verder is het juist dat er te weinig verplegers en ziekenhuiscapaciteit is. dat klopt en dat komt helaas door het liberale beleid van de laatste jaren dat voortdurend op verpleging bezuinigd en waarbij zelfs ziekenhuizen failliet zijn gegaan. In grote lijnen verder wel een goed verhaal. Het OMT en RIVM zijn inderdaad niet geheel zalig makend.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Blue Team – grandioos idee! Ik hoop dat dit een einde kan maken aan die eindeloze stemmenmakerij. Het lijkt wel of een normale discussie niet meer mogelijk is. Als je het niet eens bent met iets of iemand, volgt er gelijk een valse stigmatisering. En het respectloze schelden op de regering en het Managementteam gaat me vreselijk de keel uithangen. Ik ben het óók niet met hen eens, maar moet dat dan uitmonden in een ordinaire scheldpartij waar de meest vreselijke verwensingen worden geuit? U moest eens weten wat ik allemaal naar m’n hoofd krijg wanneer ik vertel dat wij hier, in de Duitse Eifel, vanaf het begin ons aan de regels hebben gehouden. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar iedereen draagt al vanaf begin maart een mondkapje, afstand houden en de handen ontsmetten is heel normaal. De economische gevolgen zijn dan ook véél kleiner dan in Nederland. Het normale leven gaat zo veel mogelijk door, maar kent uiteraard ook beperkingen. Ik vind het ook heel jammer (zacht uitgedrukt!) dat ik mijn kinderen en kleinkinderen al in geen maanden heb gezien, dat ik niet meer naar mijn 2 zangkoren kan -mijn grootste hobby-, dat ik niet meer spontaan bij vrienden op bezoek kan, etc. etc. Maar we snappen allemaal dat juist het complete pakket dat het Robert Koch Institut aangeeft, het virus minder kans kan geven en de mensen juist méér vrijheid geeft om door deze tijd heen te komen. Ik wens Nederland en de Nederlanders dezelfde besmettingsgraad toe die wij momenteel in de Vulkaneifel hebben: 0 besmettingen!!!!!!!
Maar dan zal er heel wat moeten veranderen en moeten die complotdenkers teruggaan naar AF, naar de tijd dat ook zij nog wisten wat gezond verstand was.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Schijnbaar vindt u het geen kwalijke zaak dat een positieve PCR test gelijk een besmetting wordt genoemd, terwijl dat in veel gevallen niet zo is.
Ik denk dat iedereen hier op opiniez ondertussen wel weet dat u in de duitse eifel woont, dat behoefd niet steeds benoemd te worden.
Nu een vraag, is iedereen (100%) in de eifel getest??? Dat is namelijk wat u beweerd door te stellen dat er geen besmettingen zijn. Weleens gehoord van asymptomisch?

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Sorry Stoner, ik BEWEER niet dat er 0 besmettingen zijn -en ik heb niet gezegd dat dit in de Eifel is, maar in de VULKANEIFEL, wat een deel van de Eifel is. Ik beweer dit dus niet, dit zijn de cijfers van het Robert Koch Institut. Ik proef een vijandigheid in uw reactie, jammer. En als ex-verpleegkundige weet ik inderdaad wel wat asymptomisch is. Ik weet ook dat er vandaag wéér over de 3900 nieuwe besmettingen zijn geconstateerd in Nederland, op een bevolking van 17 miljoen mensen. In Duitsland 2500 op een bevolking van 80 miljoen mensen. En ja, ik houd het graag duidelijk, dus blijf ik het ‘besmettingen’ noemen….. dat snapt iedereen nl.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Excuses als u het vijandig vindt, dat is niet zo bedoeld, eerder kritisch.
Wat ik bedoel te zeggen is dat zolang niet iedereen getest is ( met meer dan alleen de PCR test ) er nooit kan worden beweerd dat er geen besmettingen zijn.
Ze kunnen er asymptomisch zijn, maar ook mensen met lichte griep verschijnselen die zich niet laten testen omdat ze bang zijn om als paria te worden behandeld. En geloof me de mensen wantrouwen elkaar. Laatst in de supermarkt staan 5 mensen te kijken hoe een oudere dame op een scootmobiel de deur van de koeling niet open krijgt. Ik werd boos heb ze allemaal opzij geduwd een flinke uitbrander gegeven en de mevrouw geholpen.
Zolang “besmettingen” alleen met PCR worden aangetoond zeggen ze mij niets.

Verder wel de boodschap aan u dat een “complotdenker” best valide punten kan hebben, maar er de verkeerde conclusie aanhangt. Luister naar iedereen en vorm uw eigen oordeel, maar sluit nooit iemand uit omdat hij uw mening niet deelt.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Dank voor uw reactie, waardeer ik zéker. En het is heus niet zo dat niemand in de totale Eifel ziek is van COVID 19, natuurlijk wel. Ik hoef maar naar de grotere plaatsen en steden in de buurt te kijken. Maar ons stukje Eifel is een groot natuurgebied met veel dorpen. De mentaliteit is hier écht anders, de mensen hebben zorg voor elkaar en als er iemand verkoudheidsverschijnselen heeft, wordt er gelijk testactie genomen.
Het wantrouwen dat u noemt, dat ken ik ook. Ik hoor het van familie en vrienden in Nederland, maar dat is hier echt niet zo. En ja, alléén PCR is natuurlijk tamelijk bekrompen, maar hebben we wat anders? En ik beloof u dat ik de woede die ik voel wanneer ik de boodschap lees van complotdenkers, opzij ga zetten en me wat meer open ga stellen om te kijken of ik uit hun boodschap ook iets positiefs kan halen.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Ik wens u verder een fijne avond (nouja bijna voorbij maar toch) en een mooie dag morgen. Het gebied waar u woont is mooi voor een fijne wandeling, daar ben ik wel jaloers op, want dat kan niet hier in de randstad 🙁

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

En, beste Stoner, nog een tip. In de Volkskrant vandaag een artikel met de kop “Waarom niet Nederland het coronawonderland is maar Duitsland”. Wanneer u dat leest, begrijpt u misschien mijn reactie beter.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Ik begrijp uw reactie prima hoor, maar nogmaals de PCR test is geen graadmeter voor besmetting en dus boeit het me niet wie het het beste doet. Alles is gebaseerd op leugens en cijfer manipulatie. Enige wat telt zijn de daadwerkelijke doden die er vallen. Maar wat ik zie zijn dat vnl ouderen die al met 1 been in het graf staan en bij het minste of geringste erin liggen. Dat is de reden dat er geen angst voor heb en dan niet omdat ik nog wat jonger ben, maar omdat ik mijn gezond verstand gebruikt en concludeer dat deze hetze nergens voor nodig is. Bescherm de ouderen en mensen met onderliggend lijden, maar gijzel niet de gehele wereld.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

“Weleens gehoord van asymptomisch?”
Begrijp ik nu goed dat u in het geval dat een PCR test positieve uitslag geeft maar er zijn geen symptomen, dat geen besmetting noemt?

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Nee Andre dat begrijpt u niet goed en dat heb ik nergens beweerd. Lees het nog eens. Willemijn zei geen besmettingen in de vulkaneifel. Ik stelde alleen dat je dat nooit kan zeggen als niet iedereen getest is. Mensen kunnen het bij zich dragen zonder symptomen en zullen zich dan ook niet laten testen, dus stellen er zijn geen besmettingen kun je nooit. Gelukkig begreep Willemijn het wel.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

In Duitsland is het percentage positief getesten iets boven de 1 %, in Nederland rond de 3 %. Dat betekent toch dat respectievelijk 99 en 97 % asymptomatische mensen zich hebben laten testen?

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Uh nee, u begrijpt niet wat asymtomisch inhoud vermoed ik zo.
Als je asymptomisch zou zijn, ben je wel besmet en is de PCR test positief, alleen vertoon je geen symptomen zoals koorts, snotterig, longonsteking enz.
Als 99% dus negatief test zijn ze niet besmet, ook niet asymptomisch.
Wat ik wel beweer (in meerdere posts onder meerdere artikelen) is dat een positieve PCR test nog niet betekent dat je besmet bent.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Hoe kan iemand nu een positieve PCR geven zonder besmet te zijn (geweest) door corona?

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat is zeer goed mogelijk en hebben volgens mij meerdere mensen waaronder ik al meerdere keren uitgelegd, maar nu ik uw 2de comment nog een keer lees, snap ik hem. U zegt dus waarom hebben dan 99% van de mensen die het niet hebben en geen symptomen vertoonde zich laten testen. Tja misschien opgeroepen met contact onderzoek, of ze waren verkouden en dachten dat ze misschien corona konden hebben, hypochonders enz. Ik weet het niet dat zou u die mensen zelf moeten vragen.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

U zegt:
“Schijnbaar vindt u het geen kwalijke zaak dat een positieve PCR test gelijk een besmetting wordt genoemd, terwijl dat in veel gevallen niet zo is.”
Doelt u daarmee enkel op de onbetrouwbaarheid die voortkomt uit de specificiteit van de test en de verwerking ervan?

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Nee, niet alleen daarop. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een zogenaamd false positive.

Ook de hoeveelheid uitgevoerde PCR testen met een positieve uitslag is misleidend. Neem Florida, 10 miljoen positieve PCR’s en maar 22500 van kunnen bevestigen middels bloedonderzoek.
Het amerikaanse CDC is daar tenminste duidelijk in, die hebben een disclaimer geplaatst waarin ze stellen dat er meerdere PCR testen gedaan kunnen zijn op 1 persoon en ze stellen dat de aantallen positieve tests niet zijn bevestigd met anti-genen of -stoffen middels een bloedonderzoek.
Ik zou zeggen klik eens op de links in meerdere artikelen.
Ik ga nu even van de dag genieten, fijne dag verder.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Misschien moet iedereen die de virus de gang wil laten gaan een briefje bij zich dragen dat zij afzien van medische hulp voor eventuele gevolgen van de virus. Dat helpt de mensheid niet maar ontlast deels de medische personeel in de ziekenhuizen. Mensen zouden een dagje mee moeten lopen tussen de zieken, Heer Gommers heeft tenslotte ook Famke Louise kunnen overtuigen. Omdat er nog zo weinig bekend is over de gevolgen bij geïnfecteerde mensen kunnen wij beter te voorzichtig zijn, lijkt mij. En ja, het virus maakt meer kapot dan ons lief is maar wij moeten ook verder kijken dan ons neus lang is.
P.S. Gek, dat ik nu gelijk aan Rutte denk.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ja, met name de mensen die zich arrogant opstellen en maar wat roeptoeteren. Kijk, Stoner is het niet op alle punten met ons eens en dat is oké. Maar HIJ roeptoetert niet, hij geeft duidelijk blijk van meer kennis over het onderwerp en is niet respectloos tegenover mensen met een andere mening. Ik ben net als u van mening, dat er helaas nog veel te weinig kennis is om een bepaalde strategie als ‘goed’ te bestempelen. Dat is ook de reden waarom ik, en veel van mijn familie en kennissen, besloten hebben heel voorzichtig te zijn. Niet bang, natuurlijk niet. Angst voor iets wat je niet kent is o.i. destructief en helpt niet. Dus volgen we gewoon de voorschriften en rekenen we op de échte wetenschappers.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Ik vind de discussies op OpinieZ netjes gaan. De minnetjes zeggen alleen dat er iemand niet mee eens is maar als een minnetje reageert gaat het op inhoudelijke wijze en dat is goed. Het is waar dat de testen niet alles zeggen, het antwoord van dhr. Dissel op de vraag van dhr. Haga zegt veel. Toch tellen deze mee omdat men nog steeds niet weet genoeg van de materie en dan is elke besmetting gewoon een. En het gaat hard en dat is de grootste zorg. De RIVM valt onder de ministerie en het praten naar wens van de regering moet ook niet uitgesloten worden. De virologen en soms artsen praten weer naar wens van de RIVM dus de grootste mankement blijft de communicatie. Dat men de regering niet vertrouwd is niet raar, Rutte heeft het na al die jaren verdient. Voor ons blijft het schipperen tussen meningen. Persoonlijk vertrouw ik nog steeds het meest op de echte artsen en niet op dr. Kelder. Dat men mijn mening niet honoreert neem ik dan voor lief. Zoals ik altijd zeg, ik claim niet de waarheid maar sta achter mijn ideeën. En ik ben bereid om deze te wijzigen als iemand mij overtuigd.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Goedemiddag Willemijn,

Kijk ik ben blij dat u dat zo ziet. Mijn comments zijn mijn mening, maar mijn mening is natuurlijk niet heilig.

Ik probeer te begrijpen waarom iemand iets zegt en een discussie aan te gaan zodat diegene het kan toelichten.
Ik kan dingen soms ook “fout” zien en vind het fijn om daar op gewezen te worden, want zo worden we allemaal wijzer.

Ik zal ook nooit iemand een minnetje geven, dat vind ik nogal kinderachtig en helemaal wanneer er ook nog eens geen comment bij gegeven wordt.
Men hoeft het niet met elkaar eens te zijn maar het getuigd van respect naar de ander door iemand zijn/haar verhaal te laten doen, ook als zijn/haar mening niet de uwe is.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hoi Ni,

We zijn het vaak eens met elkaar, maar nu dus niet, tenminste niet met de stelling over het afzien van medische hulp.
Daar begeeft u zich op een hellend vlak.
Hoe zit het dan met mensen die elke dag alcohol nuttigen, of de rokers, of mensen die teveel suiker binnenkrijgen enz.

Iedereen doet wel iets dat zijn/haar gezondheid schaad en met uw stelling zouden we dus geen gezondheidszorg nodig hebben, ook niet voor botbreuken of andere blessures opgelopen met sporten, want ook dan zou je kunnen stellen, eigen schuld dikke bult.

Ik begrijp uw stelling en mening daarin, maar ik hoop met deze comment dat u ook de implicaties van uw voorstel inziet nu.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Het is waar dat er meer slachtoffers vallen door andere oorzaken en het kwalijke is dat door tekort aan medisch personeel in ziekenhuizen nu voorrang gegeven wordt aan covid slachtoffers terwijl andere patiënten kunnen doodgaan. Maar de medische hulp is bewust uitgekleed door de politici om de kosten te drukken om de bodemloze putten te blijven vullen. En als ik dronken wordt of suikerziekte krijg zullen mijn buren weinig last van hebben. Maar dit is een epidemie en dus is het gedrag van een van invloed op anderen. Daar baseer ik mij op. Als het mogelijk is om een evenwicht te creëren tussen de bestrijding van de epidemie en het redden van de economie dan ben ik er vierkant voor. Maar zolang men niet geneog kennis heeft neem ik liever het zekere voor het onzekere. Dat is zoals ik denk. Uw kritiek neem ik gewoon als uw mening en geen aanval op mij. Uw mening is net zo waardevol als de mijne. Dat maakt OpinieZ anders en beter dan andere blogs waar ik eerder mee in aanraking kwam en nu daar weg ben. Overigens dit is ook het gemis in de hedendaagse wetenschap, de vreedzame dialoog ontbreekt.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hahaha nee het is geen aanval hoor.
Ik roep ook wel eens wat en krijg dan de vraag besef je wat je zegt. Daarom blijft discussie ook belangrijk.

U heeft misschien niet direct last van uw dronken buurman of iemand met diabetes, het schaadt immers niet uw gezondheid, maar besef u wel dat uw premie steeds hoger wordt door zijn gedrag.

Maar waar ik het meest van schrok ( en ik denk uzelf ook ) is dat uw opmerking eigenlijk niet anders is dan de cancel culture, zo van uw mening of in dit geval gedrag bevalt me niet dus u bent af, geen zorg meer voor u.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Ik weet werkelijk niet hoe u mij antwoord opgevat heeft den wat gaf u aanleiding voor de term cancel culture. U kunt mij alles verwijten alleen dat niet. Misschien kunt u dat uitleggen. Een afwijkende mening is toch geen cancel culture? Ik zet mij juist volledig tegen cancel culture wat ik veracht in deze tijd. Misschien begrijp ik uw opmerking verkeerd net als u de mijne. In ieder geval neem ik uw schrik serieus terwijl ik zelf eerder verrast ben dan geschrokken.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Beste Ni,
Ik weet hoe u over cancel culture denkt, vandaar de schrik, maar als u iemand uit de zorg wilt uitsluiten omdat zijn gedrag u niet bevalt, weet ik niet hoe ik dat anders moet duiden.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Ik denk dat u reageert op mijn opmerking: “Misschien moet iedereen die de virus de gang wil laten gaan een briefje bij zich dragen dat zij afzien van medische hulp voor eventuele gevolgen van de virus”.
Ik sluit niemand uit maar ik vind dat mensen die geen verantwoordelijkheid nemen tijdens een epidemie en daarmee A zeggen ook open staan om B bij te voegen. In mijn optiek zijn mensen die de epidemie niet serieus genoeg nemen net zo kosten verhogend als dikke mensen of alcoholisten etc.
Een arts zal altijd helpen ongeacht de mening van een patiënt. Ik probeer met mijn ideeën hierover die arts “te helpen” door hem minder zieken te bezorgen. Geholpen worden door een vermoeide medische team lijkt mij niet zo aantrekkelijk.

75
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x