Het fenomeen QAnon

De “grote wereldsamenzwering” in een nieuwe gedaante

Titelfoto door Marc Nozell, gepubliceerd onder CC BY 2.0.

Het fenomeen Q/QAnon wint snel terrein op internet. Waar staat dit anonieme account voor en waarom heeft het zo’n aantrekkingskracht? Ines van Bokhoven nam een duik in dit onderwerp en licht Q’s mengelmoes van complottheorieën, voorspellingen en politiek verzet toe. De aanhangers wachten op The Storm die alles verandert, maar lukt dat op deze manier?

Al maandenlang kijken we nu tegen het geweld van BLM aan in de Verenigde Staten en zien we de sterk-aan-iets-anders-doen-denkende vlaggen van Antifa. Door de eenzijdige verslaggeving van onze Nederlandse media zou je bijna over het hoofd zien dat er nóg een beweging snel groter aan het worden is aan de overkant van de plas: de QAnon-beweging.

Een snel overzicht voor wie niet weet wat of wie QAnon is.

‘Q’ of ‘QAnon’ is vooral een internetfenomeen, maar verplaatst zich steeds meer naar de ‘echte wereld’. Het begon op het dubieuze internetforum 4chan, maar verscheen al snel ook op andere sociale media, zoals Facebook en Twitter. ‘Q’ schijnt te staan voor ‘Q-clearance’ bij de veiligheidsdiensten van de overheid van de VS, een machtiging die dit account beweert te hebben. Het zou dus gaan om een hoge speler in die wereld.

 

Voorspellingen

De berichten van Q doen dat niet vermoeden: het zijn veelal slogans die mysterieus en veelbelovend klinken, en daarnaast voorspellingen die doorgaans niet uitkomen. Zo opende Q in zijn allereerste bericht met de aankondiging dat Hillary Clinton binnen een paar weken zou worden gearresteerd; dat was in 2017 en het is nog altijd niet gebeurd. Op het internet zijn lijsten te vinden van de vele voorspellingen van Q die onzin bleken te zijn.

Maar het deert zijn volgers niet: een recente peiling heeft aangetoond dat ruim een derde van de Republikeinen gelooft dat het verhaal van Q voor een groot deel waar is, terwijl bijna een kwart denkt dat er op z’n minst iets van waarheid in moet zitten. Dat vind ik indrukwekkend voor een samenzweringsverhaal dat op vrijwel geen enkele vorm van bewijs gebaseerd lijkt te zijn.

Ik zal proberen hun verhaal zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Het leest als een modern thrillersprookje, inclusief een heuse superheld. Enjoy the show, zou Q zeggen.

 

Cabal

Volgens QAnon bestaat er een Cabal, een groep samenzweerders die van plan is de wereldbevolking te onderdrukken en ons onze vrijheden af te nemen. Nou is het woordje cabal in het Engels een algemene term voor ‘een groep samenzweerders’ en wordt het voor allerlei groeperingen gebruikt. Maar in dit geval lijkt het een soort versmelting te zijn van een aantal samenzweringstheorieën, waaronder de oude complottheorie dat Joodse bankiers het grote gevaar zijn, maar dan in samenwerking met andere superrijken, het Vaticaan, machtige politici en andere linksgeoriënteerde, vaak beroemde en invloedrijke mensen. Het is dus niet per definitie een puur antisemitische theorie; eerder zoekt QAnon het Kwaad bij alle machtige groepen in onze samenleving.

 

Machtsblok

Men zou werkslaven van ons willen maken, zodat deze Cabal nog machtiger en rijker kan worden. De Clintons horen bij de Cabal, Bill Gates, Soros, de Rothschilds… Om hun doel te bereiken vormen deze mensen een soort schaduwregering, een ondergronds machtsblok dat, dankzij hun vrijwel ongelimiteerde financiële macht, stukje bij beetje de wereld aan het overnemen is.

 

Satanische rituelen

Volgens QAnon bedienen deze lieden zich van satanische rituelen waar ook grootscheeps kindermisbruik bij hoort. Men zou kinderen offeren, opeten en hun bloed drinken om zo een bepaalde stof tot zich te kunnen nemen: adrenochrome. Dat zou een goedje zijn dat wordt aangemaakt in het bloed van doodsbange kinderen en het zou een eeuwige jeugd garanderen. Bij deze rituelen zouden vooral veel beroemdheden betrokken zijn – als we Q mogen geloven is half Hollywood pedofiel en liefhebber van de meest onvoorstelbare praktijken met kinderen. Onder het motto Drain the swamp kondigt Q vaak arrestaties voor kindermisbruikers aan. En geregeld komen die voorspellingen wél uit, gelukkig.

 

The Storm

Want er is hoop, zegt Q, en spreekt over The StormTrust the plan, zegt hij steeds geruststellend. De Opstand tegen de heersende elite zal niet lang meer uitblijven. Er is een Plan, een tegenstrategie, bedacht door de vijanden van de Cabal: rechtschapen Amerikanen, die evengoed erg veel macht hebben en die Trump hebben gevraagd president voor hen te worden. Als president zou hij niet alleen een tegenwicht kunnen bieden aan de kwade krachten die de wereld bedreigen, maar zelfs een leider kunnen zijn in de Storm die gaat komen.

Het coronavirus en de BLM-rellen van de laatste maanden passen natuurlijk naadloos in het verhaal van QAnon: zie dan toch hoe ver de Cabal bereid is te gaan om Trump te vernietigen en zelfs de hele mensheid te bedreigen. Gates’ vaccinatieplannen worden niet voor niets met zulke argusogen bekeken. Ook het 5G-netwerk wordt door veel QAnon-aanhangers gezien als een onderdeel van de pogingen ons ‘eronder’ te krijgen.

 

Trump

Trump, die prima doorheeft hoeveel invloed Q heeft op zijn kiezers, speelt het spel tot op zekere hoogte mee: zo af en toe maakt hij een armbeweging die je als een ‘lucht-Q’ zou kunnen interpreteren, en op Twitter retweet hij met enige regelmaat berichten die van QAnon afkomstig zijn, of van een van de inmiddels vele andere kanalen en accounts die de beweging fanatiek steunen. En in alles zien de aanhangers een bevestiging van het narratief van Q.

Met slogans als We Are The Storm of het ‘Drie Musketiers’-achtige WWG1WGA (Where We Go One, We Go All) voelen de Q-volgers zich ware vrijheidsstrijders die Trump zien als de Heiland en vol vertrouwen wachten op de grote omwenteling die Q hen heeft beloofd.

 

 

Momentum

Je zou dit allemaal af kunnen doen als de idioterie van ‘complotwappies’, ware het niet dat deze beweging werkelijk momentum heeft gekregen. Wie erachter zit en wat de beweegredenen van die lui zijn, dat doet er allang niet meer toe. Het heeft een vlucht genomen: inmiddels zijn er maar liefst elf Republikeinse kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden die zeggen in Q te geloven. Sommigen van hen leggen publiekelijk de ‘QAnon-eed’ af. Ook generaal Flynn, die de eed met vrienden rond een kampvuur uitsprak en het in een filmpje op YouTube plaatste, schijnt een fervent gelover te zijn.

Accounts verwijderd

Biden noemde Q ‘gevaarlijk’ en raadde de volgers therapie aan en ook de FBI heeft de beweging opgenomen op de lijst van potential domestic terrorist threats. Dat is niet kinderachtig. Veel sociale media hebben inmiddels de regels aangescherpt als het om Q gaat. Zo heeft Twitter onlangs 7000 accounts verwijderd die direct met QAnon te maken hadden en heeft gezegd scherper in te zullen grijpen bij de grofweg 150.000 andere accounts die zich indirect of in mindere mate bezighouden met QAnon. Ook Facebook verwijderde een kleine 800 Q-groepspagina’s, Instagram zo’n 10.000. Enfin, het is duidelijk dat het geen randverschijnsel meer is dat afgedaan kan worden met een ‘het zal wel’.

 

Hysterie

Maar is men dan ook gevaarlijk? Tot nu toe valt dat wel mee. Ook de FBI spreekt van ‘potentieel’ gevaarlijk, en dat geldt uiteraard voor elke politieke verzetsbeweging. Maar er zit een stevig element van hysterie in de beweging, van paranoia en simpel zwart-wit denken dat inderdaad gevaarlijk zou kunnen zijn. Veel aanhangers zijn er, bijvoorbeeld, zonder enige twijfel van overtuigd dat iemand als Tom Hanks een pedofiel is die bloed drinkt. Niet dat men dat hard kan maken; bewijs heb ik er in elk geval nog niet voor gezien.

Het probleem is dat veel van de misstanden waar deze mensen op wijzen ook daadwerkelijk bestaan en dringend een aanpak nodig hebben. Maar de doorgeslagen manier waarop men zeker meent te weten dat zo ongeveer alles wat mis is met de wereld de schuld is van de Cabal, pleit niet voor een gevoel voor nuance. En zelfs als Q gelijk heeft en er een ondergrondse ‘wereldregering’ is die met ons doet waar ze zin in heeft, dan zal deze manier van doen geen enkele oplossing bieden voor dit probleem.

 

Wanhoop

Het is duidelijk dat de wanhoop onder de Q-aanhangers groot is en dat ze zich slecht gehoord voelen. Dat bleek ook onlangs bij een demonstratie tegen het Corona-beleid in Duitsland. Ook in dat land zien we steeds vaker, tijdens de grote demonstraties daar, Q-spandoeken opduiken.

En dat is de essentie die Q blootlegt: de “zwijgende meerderheid” heeft een mogelijke aanvoerder gekregen en velen vallen er als een blok voor. Q toont daarmee aan hoe manipuleerbaar ontevreden massa’s kunnen worden als er structureel niet naar ze geluisterd wordt. Niemand kan zeggen waar de aanhangers uiteindelijk zullen uitkomen, qua ideologie en verzet. Het kan nog alle kanten op. Maar dat ze hun hoop op Q – een anoniem account op de sociale media – en op zijn sprookje omtrent Trump hebben gevestigd, is evident.

 

Zorgwekkend

Het gemak waarmee mensen bereid zijn Q en zijn verhaal te accepteren als waarheid, is net zo zorgwekkend als het gemak waarmee de BLM-beweging naar geweld grijpt om hun stem hoorbaar te maken. Beide groepen jagen een fantoom na en in beide gevallen is het een overtuiging die op zichzelf positief zou kunnen zijn, maar even vlot verkeerd kan uitpakken als groepshysterie en overdreven vijanddenken om te hoek komen kijken, zoals we nu bij BLM zien. Het leiderschap dat in Q gezocht wordt bestaat niet – Q bestaat immers niet. Q is niets meer dan een serie berichten op een computerscherm.

Superhelden en sprookjes bestaan niet, dat weten we allemaal. Willen we de wereld veranderen, zullen we zelf aan de slag moeten. Willen we een Storm, dan moeten we die zelf maken. En als we denken dat we als één man sterker staan, dan moeten we onszelf organiseren. Ik denk dat we dat prima kunnen zonder een Grote Leider die we een mythische status toedichten. Waarom niet? Hoppetee, aan de slag.

Dan kan ik ook alleen nog maar zeggen: Enjoy The Show.

 

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet niet waar de Q voor staat. Maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er toch waarheid in zit. Daarom enkele vragen aan de schrijfster van dit artikel:
Heb je de video opnames op youtube, gezien van Ronald Bernard?
WAt gebeurt er in de satanskerk?
waarom zitten we nog steeds in lockdown? Ondanks dat er geen ziekenhuisopnames zijn?
Waarom verplichte vaccinatie dat ons dna kan veranderen?
Waarom altijd negatieve reacties over Trump, Baudet, Wilders in het nieuws?
Waarom wel blmdemonstraties en geen viruswaarheid?

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Hallo Hesa.

Je zin: Waarom verplichte vaccinatie die ons dna kan veranderen?

Is dat zo.?

eric
eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Hiero, bevestiging van de regel: door zelf herhalen van vragen die legitiem lijken. U hangt vast en zeker ook de theorie aan dat de Aarde eigenlijk plat is en iets anders beweren ook een teken is van een wereldomvattend complot.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk het zijn de Gele Hesjes die de aanzet hebben gegeven, om je stem te laten horen, als je een andere mening bezat, dan het Linkse Kartel.
Rutte praat niet met ons.
Rutte praat over ons.

Deze QAnon beweging, gaat proberen de wereld weer democratisch te maken.
Weg met al die Linkse Demoniserende regeringen.
Weg met Rutte.
Weg met je Cordon-Sanitair.
Weg met Rutte.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien is hier sprake van…”In het land der blinden is eenoog koning”.

Het zal heus niet allemaal luchtfietserij zijn… het moet toch ergens vandaan komen, denk ik dan maar.

Wel is het goed dat er een brede tegenbeweging op gang komt… tegen al die marxistische groeperingen die in feite alleen maar samenlevings ontwrichtend “bezig zijn”…

We gaan het zien… wordt vervolgd.

logisch denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hubertus Vicus

QUOTE Het zal heus niet allemaal luchtfietserij zijn… het moet toch ergens vandaan komen, denk ik dan maar. END

Dat is nu precies het probleem. Aannemen dat het geen luchtfietserij is !

Zo ontzettend naïef.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch denken

Naïef? Hoezo naïef… misschien wil ik niet over een nacht ijs gaan of misschien wil ik er eerst meer over weten en me er een beetje meer in verdiepen of misschien neem ik iets niet zomaar voor waar aan wat de MSM orakelt?

Alles komt ergens vandaan… waar of niet waar.

Misschien denkt u dat u de enige bent die niet naíef is gezien de door u gevoerde “nick-name”… logisch denken!
Dat mag… maar… dat is niet zo.

U bent namelijk vergeten de laatste zin te lezen…

eric
eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch denken

Opvallend dat hier veel QAnon aanhangers posten. Maar goed, ik ben er ook een vriendin door kwijtgeraakt. Lezen is een kunst. Idem zelf onderzoek doen. Twee mooie quotes in dit verband.

“Conspiracy theorists ultimately aren’t interested in sharing knowledge — despite what they may say. It’s all a form of performance art in which they assert that they are one of the select few who are “awake” and “aware.” https://medium.com/@rachelwayne/the-problem-with-conspiracy-theories-a6f1a9086154

“In the QAnon world, spending many hours on social media is valued as ‘doing research’ and seen as an antidote to the so-called fake news of the mainstream media” https://theconversation.com/why-qanon-is-attracting-so-many-followers-in-australia-and-how-it-can-be-countered-144865

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De grote multinationals bepalen wat wij denken, eten, drinken, leven, etc. De 10-12 belangrijke families bepalen wat er gebeurt (wat per definitie niet slechts hoeft te zijn) in de wereld, maar het is nog steeds gestoeld op het eeuwenoude principe: meester/slaaf (vraag/aanbod). Maar om nou te concluderen dat de cabal niet bestaat, dat is wel erg naief. Rijke en machtige families bestaan al eeuwen en die zullen hun macht echt niet weggeven of delen, juist eerder vergroten.

En als het beleid van de overheden indruist tegen alle logica en juist meer ellende over “de gewone man” afroept, dan is het niet vreemd dat “de gewone man” zijn heil ergens anders gaat zoeken. Niet alleen de “Gele Hesjes”, maar BLM, anti-corona, etc. Ik vind dit wel steeds meer de kanten opgaan van een “verdeel en heers”-taktiek.

Ik vind ook dat Q (te veel) verheerlijkt wordt, wat alleen maar kan resulteren in depressie en frustratie, als al het beloofde niet uitkomt. Maar een grote schoonmaak in de corrupte overheden, banken, multinationals, pedo/kinder industrie, wapen-industrie, famaceutische industrie, voedingsmiddelen industrie, etc kan toch geen kwaad? Daar kan toch niemand tegen zijn?

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Samenzwering is een groot woord. Echter, wanneer alle westerse regeringen dezelfde, foutieve conclusie trekken, dan is het mij duidelijk dat er afspraken gemaakt zijn en ook afspraken met een politiek doel. AIDS is een hele vervelende ziekte waar we weinig tegen kunnen doen, maar als je een zakje er omheen doet ben je goed beschermd. Islam is een religie van vrede ofschoon er een paar obscure zijvarianten zijn die het gebruik van geweld toestaan. Klimaatverandering is een groot probleem wat we gezamenlijk kunnen en moeten aanpakken.

We zien nu met corona dat er getracht wordt vanuit de internationale gemeenschap mondiaal leiderschap te tonen, specifiek middels de WHO. Dat er nogal wat onwetenschappelijke onzin wordt uitgekraamd door de WHO, dat dhr Tedros omstreden is, dat vele partijen de WHO trachten te beïnvloeden, waaronder de verzamelde farmaceutische industrie is evident. Net zoals het evident is dat de wapenindustrie goede banden heeft met de overheid omdat het altijd overheden zijn die oorlog voeren en wapens kopen. Waarschijnlijk moet je dat zien als goed ondernemerschap.

Kortom, het is duidelijk dat besluitvorming officieel plaatsvindt in de diverse parlementen, maar dat er tevens een wolk van sturing en beïnvloeding omheen zweeft. Zouden lobbyclubs hun miljoenenbudgetten krijgen als het niks zou uitmaken? Daarnaast hebben we supranationale organisaties als de EU, het WEF en de VN waar toch echt hele radicale agendapunten zijn geformuleerd. Neem bv de 17 Sustainable Development Goals waar zo ongeveer een revolutie voor nodig is, of zoals ze zelf zeggen: een reset. Geen burger heeft erom gevraagd. Waar komt het vandaan?

Rob Esveldt
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb het vermoeden dat Qanon een uitvloeisel is van het fenomeen de Deep State waarvan velen zeggen dat, deze niet bestaat. Of Deep State wel of niet bestaat het is allemaal wel toevallig dat veel linkse ambtenaren elk op hun terrein er op uit zijn Trump tegen werken en zelfs ten val proberen te brengen.

De Storm gaat er zeker komen na de verkiezingen, de democraten, social media en de linkse omroepen ook die in Nederland proberen Trump dusdanig zwart te maken en af te schilderen als een dictator dat een soort van burgeroorlog en een coup door het Amerikaanse leger een must is.

Het Amerikaanse leger gaat dat zeker niet doen, hoe de democraten die feitelijk anti-democratisch bezig zijn dat ook zouden willen.

De kans op een burgeroorlog is daar en tegen zeer groot. Mensen als Scott Adams zie YouTube willen proberen dat te voorkomen, waarschijnlijk door deze mensen een spiegel voor te houden. De vraag is dan o.a. wat voor een maatschappij willen jullie eigenlijk, laat eens zien hoe dat in de praktijk zou moeten functioneren.

De vraag stellen is hem beantwoorden, want lui als BLM en de progressieven willen socialisme en antifa wil de US compleet afbreken. Dat moet dan duidelijk worden gemaakt aan de socialisten die dan lopen te janken, te huilen en in de lucht schreeuwen.

Thomas
Thomas
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is niet verstandig om hierin mee te gaan. Beter dan geloof te hechten aan vage geruchten en theorieën is het om je te beperken tot de feiten. Die zijn, in Amerika, al schokkend genoeg. Om één voorbeeld te noemen: de rol die de FBI en de Democratische partij hebben gespeeld in de tegen Trump gerichte Ruslandhoax. Het laatste nieuws is dat tientallen telefoons van FBI-agenten die aan de zaak werkten “per ongeluk” zijn gewist (“Mueller team wiped at least 27 phones before they could be checked for records”). Is dat nieuws al tot de Nederlandse media doorgedrongen?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Al jaren vroeg ik mij af waar de onbegrijpelijke Westen heen gaat en welke kracht daar achter zit. Voor mij is de ingeslagen weg van de EU betreffende de migratie, identiteitskoorts en islamverering een grote complot van de VN organisatie die al lang niet voldoet omdat ze gekaapt is en gevormd door schurkenlanden.
Uit Amerika komen veel rare dingen op ons af en in die zin is Amerika geen goede voorbeeld meer. De grootste communistische partij werd ooit in Chicago opgericht en deze woei ook richting Europa. Wat op onze universiteiten gebeurd met maar een mogelijke mening kwam ook daarvandaan en echt niet via Trump. Je kunt mensen gek maken, die geloven alles, zelfs woodoo. Dus waarom niet QAnon? Misschien de digitale maatje van Corona.

Hendrikus
Hendrikus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nou Ines, het fenomeen Q is vele malen complexer. Heb je alle posts gelezen en onderzocht? Zo ja, dan begint de zoektocht pas. Martin Geddes heeft hier interessante artikelen over geschreven. Overweeg het concept game theory:
“Game theory is een theoretisch raamwerk voor het bedenken van sociale situaties onder concurrerende spelers. In sommige opzichten is Gametheory een strategische wetenschap naar de optimale besluitvorming van onafhankelijke en concurrerende actoren in een strategische setting.”

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De focus van Q ligt niet op human trafficking van kinderen of satanische rituelen van de cabal. Dat lijkt misschien nu zo.

Het gaat om de gevestigde orde, de deepstate, “the swamp”, die in feite de democratie buiten spel zet. In nederland kun je daar de bestuurlijke klasse voor aan zien en hun departementen met beroepsambtenaren. En de EU natuurlijk.

Trump’s echte tegenstander is niet de democrat partij of zelfs de media, maar de “establishment”.

Trump vecht dat aan, voor Amerikanen tenminste. Maar dat zette wereldwijd de deur op een kier voor verzet tegen het “cabal”. Dat is ook waarom Trump wereldwijd verguisd wordt. Men wil de globalistische visie doorzetten.
Vandaar klimaat, migratie, EU en nu corona.. alles om centralisatie van macht door te drukken. Vandaar ook dat BLM wereldwijd gesponsord wordt en de democrat partij en de MSM zichzelf en hun geloofwaardigheid opofferen om Trump weg te krijgen.

Q suggeert een man on the inside te zijn die info kan geven over hoe het drainen van de swamp ervoor staat.

En of Q nu echt is of een LARP maakt niet zoveel uit. Echt zou fijn zijn, maar ook een LARP werkt verbindend, het geeft mensen het idee dat ze wel wat kunnen doen waardoor de politieke apathie doorbroken kan worden.
Om dat af te zagen in de laatste alinea is de kern niet begrijpen.

Het wordt pas echt een mindfuck wanneer je je voorstelt dat Q een psyop zou kunnen zijn.

WWG1WGA

Coge
Coge
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die storm komt er zeker. Maar als één man opstaan tegen het huidige macht’s imperium (lees’; de 2% allerrijksten) zie ik niet zo snel gebeuren. Eerder voorzie ik een burgeroorlog waarbij allerlei groeperingen elkaar naar het leven zullen staan. De “grote ontzuiling” noem ik dat maar voor het gemak, want een gezamenlijk doel in die zin, hebben we niet meer.

Ernie va de Wal
Ernie va de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We zien allemaal wat er gebeurt. De samenleving desintegreert en het verlangen naar een sterke leider die orde op zaken stelt groeit met de dag. Partijen als PVV en FvD zijn daarin op de goede weg, maar zij lijken niet het pasklare antwoord te kunnen leveren waar een steeds wanhopiger bevolking op zit te wachten.

Deze omstandigheden vormen de ideale voedingsbodem voor een gek / gekken, die geloofwaardig weten te vertellen dat zij het probleem kennen en dat zij de oplossing daarvoor in huis hebben.

Zo kwam Adolf Hitler aan de macht en zo kan het nu weer gaan. Niet wat je moet willen, maar wel wat je kunt verwachten.

De middenpartijen in de 2e kamer zouden dit middels een koerswijziging
wellicht nog kunnen verhinderen. Alleen is het professionele niveau van die politici zo dramatisch hondsberoerd, dat je daar niets van hoeft te verwachten.
En ja, zo krijgt Q de sleutels van onze samenleving op een presenteerblaadje aangeboden.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je als volksvertegenwoordiging besluit om in steeds meer dossiers geen openheid van zaken te geven kun je dit verwachten. Voorbeeld is de toeslagen affaire waarin pas na lichte dwang alsnog compleet dicht gelakte rapporten verschenen.
Het feit dat men niet wil praten over de afspraken die er zijn gemaakt met vaccin producenten is ook een dikke faal. Twee wolkenkrabbers die door een aanslag praktisch tot stof werden gereduceerd, maar waar op miraculeuze wijze wel de paspoorten van de vermeende aanslagplegers op straat lagen?
Ik snap heel goed dat er twijfel ontstaat bij het opereren van overheden en die twijfel kan heel goed omslaan in het feit dat mensen het niet meer vertrouwen. Er zijn mensen die dan zelf gaan onderzoeken en er zijn natuurlijk ook mensen die complotten voeden. Ik ben daar niet van, maar snappen doe ik het dus wel.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Paranoïditeit is eigen aan de mens. Vraag is of waan mede veroorzaakt wordt door het gedrag van de mens zelf als sociaal wezen. Met zekerheid kan ik zeggen dat dit zo is. Nietzsche bekeek de kuddedier: achterklap, veinzen, tartufferie, fake nieuws, alles wat je de ander verwijt is voor jezelf legitiem om over de ruggen van de ander je doelen te bereiken. De socialist is daar het meest trieste voorbeeld van, de waarheid mag gelogen worden ten behoeve van de rechtvaardigheid.

Intelligentie is een overschat begrip, uiteindelijk gaat het om het vermogen om informatie te verwerken. Er is meer nodig dan aanleg alleen, een goed informatieverwerkingsorgaan dien je te ontwikkelen. Daar is helaas geen objectieve maatstaf voor.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tegenwoordig gaat het vaker over complotten dan vroeger. Vraag is wat hiervan de oorzaak is.

Complottheorieën ontstaan vanuit een situatie van chaos. Complottheorieën voeden daarbij ook de chaos en er is dus al snel sprake van een zelfversterkend effect. Chaos is het gevolg van een aantal oorzaken ik noem er een die in huidige digitale tijd een groot effect heeft.

Het volk of de gewone burgers zien gebeurtenissen en maatregelen die zo tegen het normale verstand ingaan dat er argwaan groeit. In de argwaan wordt gezocht naar een verklaring voor deze onbegrijpelijke ontwikkeling.

Uiteraard zijn er ook instanties of personen die deze chaos voor eigen gewin willen voeden. Het lijkt dan ook dat er een organisatie achter zit met een nog wat vaag maar ook beangstigend doel. Overheden verliezen hun grip en leiders met visie die vertrouwen kunnen wekken lijken niet meer te bestaan of worden overschreeuwd door een leger van onnozelen.

Er zijn meer oorzaken voor de huidige chaos dan die hierboven is aangegeven.

Echter, beter dan het ontstaan van complottheorieën en deze theorieën zelf te gaan onderzoeken is het te zoeken naar de feiten achter het ontstaan van de situatie van chaos. Zijn er verbanden tussen de verschillende oorzaken en wellicht is er een soort van grootste gemene deler of factor te vinden. Een echte gemene oorzaak dan en bij het adresseren van het probleem ligt de oplossing vaak eenvoudig voorhanden

pascal
pascal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Q, dat is toch de baas van 007, James Bond?

Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pascal

Dat is M als ik mij niet vergis. Q is de gadgetmaker: ontploffende horloges en vuurspuwende paraplu’s.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pascal

@ pascal. Q is het vriendje van de andere Q. Jaren geleden was er een tv-serie op de NL-tv, genaamd “Q en Q” . Daar komt de Q mogelijk vandaan !?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Hahaha, het was het eerste wat in mij opkwam, Q&Q.

karton
karton
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28.
Leuk om te zien dat u enig gevoel voor humor en relativeren heeft, evenals @ Youp en @ pascal; dit in tegenstelling tot een enkele
“zwartkijker”.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pascal

De baas was M, Q was de chef van de techniek en research werkplaats.

theoprinse
theoprinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump – die met Turkije de twee grootste spelers zijn in de Nato tegen Duitsland en atoommacht Frankrijk – steunt terreur Erdogan en zijn Syrische IS terroristen tegen Libië en Griekenland om olie en tegen Syrische en Iraakse Koerden die IS daar hebben vernietigd met steun van Amerikaanse leger.
Trump verlaat Irak, Syrië en Afghanistan waar Trump Taliban weer aan de macht laat komen om met Pakistan de islam tegen de lokale Afghaanse bevolking te steunen.
Trump vertrekt uit Duitsland en zet EU van Merkel en Macron onder druk tegen Putin om Wit-Rusland.
Trump wil geen Russisch gas naar Duitsland, Nederland.
Rooms katholiek Sigrid Kaag gehuwd met lid terreurbeweging Anis al-Qaq wil minister-president worden van Nederland.
Dan heb je geen Qanon (Occupy Wallstreet, Anonymous, Wikileaks etc) nodig !

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x