Erdogan en het Ottomaanse Rijk 2.0

Onvermoeide ambitie om regionale grootmacht te worden

Titelfoto: president Erdogan ontvangt EU-Raadsvoorzitter Michel Gebruik met vermelding van Copyright EU. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

President Erdogan van Turkije heeft besloten om de Hagia Sofia in Istanboel weer als moskee in gebruik te nemen. Daarmee lijkt Turkije verder afstand te hebben genomen van het Westen. Vorig jaar waren er al tekenen dat het die kant op ging, maar werden geluiden hierover afgedaan als westerse paranoia. Thans wordt openlijk gesproken over een islamitisch reveil en de wedergeboorte van de Groot-Turkse gedachte.

Neo-Ottomanisme

De officiële ingebruikneming van de Hagia Sofia als moskee op 24 juli werd een klein volksfeest in Istanbul. Het Allahu Akbar was niet van de lucht en overal werd gezwaaid met Ottomaanse vlaggen. Erdogan heeft deze symbolische betekenis goed aangevoeld. Na de verovering van de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel (het huidige Istanbul) in 1453 door Sultan Mehmet II werd de kathedraal Hagia Sofia omgevormd tot moskee. Sinds 1934 had het de status van een monument.

Het mag ‘slechts’ symboliek zijn, maar de gebeurtenis past perfect in het plaatje dat Erdogan voor ogen staat. Een terugkeer naar de glorierijke dagen van de Ottomaanse tijd en de geestelijke leiding van de soennitische wereld door de sultan. Een roeping die Erdogan in alle bescheidenheid bereid is op zich te nemen.

De herovering van verloren gegane gebieden zal niet zo snel plaatsvinden, maar een uitbreiding van de machtssfeer van Ankara ligt in zijn ogen binnen bereik. In alle richtingen wordt de Turkse invloed vergroot. Geen middel wordt daarbij onbeproefd gelaten, diplomatiek en niet-diplomatiek, lees: militair. In Noord-Cyprus en Syrië, in Libië en in zoals dat in Turkije heet het Blue Homeland: het gehele oostelijke bekken van de Middellandse Zee. Een gebied dat ooit in handen was van de Ottomaanse sultan.

 

Panturkisme

Maar het gaat Erdogan niet alleen om uitbreiding van geografische invloed. Zeker zo belangrijk in zijn optiek is de verovering van de hearts and minds van alle Turken buiten Turkije. Turken mogen niet assimilerenHij ziet zichzelf als de geestelijke leider van de Turken (eigenlijk van alle soennieten) en wil onder zijn leiding alle Turken in de wereld verbinden aan de Turkse cultuur en geschiedenis en aan de soennitische islam. Om dat doel te bereiken worden Turkse organisaties in het buitenland ondersteund: Turkse weekendscholen, Turkse TV, Turkse moskeeën met in Turkije opgeleide imams.

 

In Nederland hebben we gezien wat de lange arm van Ankara in de praktijk betekent. De rellen tijdens het bezoek van een Turkse minister in 2017 staan nog vers in het geheugen. De beelden van een met Turkse vlaggen zwaaiende groep jongeren op de Erasmusbrug sloegen een behoorlijke deuk in het integratiesprookje van de derde generatie. Erdogan wil niet dat zijn Turken in het buitenland assimileren. En vooralsnog lijkt hij het gelijk aan zijn kant te hebben.

 

Machtspolitiek

Wat Turkije doet in Syrië en in Libië is inmiddels welbekend. Op Syrisch grondgebied houdt Turkije een brede bufferzone bezet en voert het regelmatig aanvallen uit op de Koerden. Samen met Rusland en Iran in het Astana-overleg oefent het veel invloed uit op de gang van zaken in Syrië. In Libië heeft Turkije de kant gekozen van het door de Moslimbroeders gedomineerde regime in Tripoli. Het is erin geslaagd de Oost-Libische opstandelingen onder leiding van Generaal Haftar uit de hoofdstad te verdrijven en terug te dringen tot achter de de facto bestandslijn bij Sirte.

 

Olie-exploratie

De Turkse activiteiten in het oostelijke deel van de Middellandse Zee rondom Cyprus zijn van recentere datum. De regering-Erdogan beschouwt dat gedeelte van de zee als behorend tot de eigen territoriale wateren en heeft proefboringen naar gas en olie aangekondigd. Daarbij is een conflict gerezen met de andere landen in het gebied, vooral met Griekenland en Cyprus, die overlappende claims hebben. Het internationale recht – het VN-Zeeverdrag UNCLOS – bepaalt dat elk land kan beschikken over een exclusieve economische zone van 200 mijl uit de kust. Maar Turkije heeft het UNCLOS-verdrag nooit willen tekenen. 

 

Een recent conflict deed zich voor in de buurt van de Griekse eilandjes Meis en Kastellorizo. Turkse onderzoeksschepen gingen in het gebied aan de slag. Griekenland reageerde met een protest en de mobilisatie van de Griekse marine. Het kwam niet tot een gewapend conflict omdat het Turkse schip zich terugtrok. Volgens Ankara was de missie volbrachtTurkije heeft grote plannen met de olie- en gasexploratie. Het heeft daartoe een verdrag gesloten met het bevriende Libische regime. De overeenkomst behelst een exclusieve verdeling van de zee tussen de twee verdragsluitende partijen en ontkent de aanspraken van Griekenland en Cyprus.

 

Verbale veroordeling

Hoe reageert de EU op deze schendingen van het internationale recht in Griekse en Cypriotische wateren? Wel, op dezelfde wijze als bij de Turkse operaties in Syrië en Libië: een verbale veroordeling en een oproep tot terughoudendheid. De echte vraag is natuurlijk: wat doet de EU als Turkije z’n plannen doorzet en in de omstreden gebieden gaat boren naar gas en olie? Waarschijnlijk hetzelfde, een protest, maar niet meer dan dat. De EU pleegt alleen de carrot te hanteren en niet de stick. Bovendien wil men Erdogan te vriend houden, uit angst dat hij de EU zal overspoelen met een nieuwe golf illegale migranten.

De NAVO zal waarschijnlijk ook niets doen, want het gaat om een geschil tussen twee bondgenoten. De enige materiële steun die Griekenland tot nu toe ontvangt is van Frankrijk. Macron heeft een fregat naar het oosten van de Middellandse Zee gestuurd en Turkije opgeroepen tot een dialoog met de buurlanden over olie- en gasexploratie. Of Frankrijk ook daadwerkelijk de Grieken te hulp komt als Erdogan zijn plannen doorzet, valt nog te bezien.

 

Amerikaanse belangen

Zal Trump ingrijpen? Recentelijk oefende de Amerikaanse vloot in de Middellandse Zee samen met de Griekse marine. De Griekse lobby in Washington is sterk en de presidentsverkiezingen zijn in aantocht. Aan de andere kant heeft de VS ook militair-strategische belangen in Turkije, zoals de luchtmachtbasis in Incirlik en het radarstation te Kurecik. Erdogan heeft al gedreigd die te sluiten, als de Amerikanen te moeilijk gaan doen. Erdogan beseft dat de Turkse acties in Syrië, Libië en het oostelijke bekken van de Middellandse Zee hem geen deugpunten opleveren in het Westen. Hij lijkt er toch mee weg te komen; als puntje bij paaltje komt zullen de EU, de NAVO noch de VS ingrijpen.

 

Relaties met Rusland

Het afstand nemen van het Westen compenseert hij bovendien met het aanhalen van de relaties met Rusland. Dat begon met de omstreden aanschaf van het S-400 afweersysteem, maar is inmiddels uitgebreid met contracten voor vier Russische kerncentrales, een handelsakkoord en wederzijds visavrij reizenWeliswaar werkt Turkije met Rusland samen, maar de belangen lopen op meerdere fronten ook uiteen. Zoals in Syrië (Rusland steunt Assad, Turkije niet) en ook in Libië (Rusland steunt rebellenleider Haftar en Turkije de regering in Tripoli). Diplomatiek overleg op het hoogste niveau moet regelmatig een confrontatie on the ground voorkomen.

 

Koers bepaald

Turkije kan niet ongestoord met de uitbreiding van zijn invloed in de omliggende landen doorgaan en de ‘overzeese Turken’ aan zich binden. Erdogan is niet bepaald populair in de Arabische wereld en ondervindt veel weerstand op allerlei fronten. Als hij veel tegenspel krijgt, maakt hij een pas op de plaats, maar hij laat zich niet zomaar stoppen.

Turkije onder Erdogan heeft de ambitie om weer een (regionale) grootmacht te worden, zowel geografisch als cultureel. Dat het daarbij veren moet laten – zoals minder westerse investeringen en handel – wordt op de koop toe genomen. Erdogan heeft zijn koers bepaald. Een EU-lidmaatschap zit er waarschijnlijk toch niet (meer) in en ook het NAVO-lidmaatschap is voor hem niet heilig. Hij is bereid beide op te offeren voor zijn ideaal: het Ottomaanse Rijk 2.0.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
54 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toen Turkije een paar jaar terug een Russisch vliegtuig neerhaalde reageerde Poetin direct met een reisverbod. Een enorme klap voor de Turkse toerisme-industrie die drijft op Russen.
Toen Turkije een Amerikaanse zendeling gijzelde om die te kunnen ruilen tegen Gülen reageerde Trump onmiddellijk. Zijn handelsmaatregelen lieten de Turkse economie kelderen.

Omgang met dictators als Erdogan vereist daadkracht. De EU kan niks en wil niks, behalve geld graaien en geld kwijtraken. Zelfs “foei” zeggen doet de EU alleen in noodgevallen, en als de VS achter ons staan. Maar de VS lopen we al een paar jaar te schofferen, want Trump. Tegen hem hebben we wel een grote bek; Trump is namelijk ongevaarlijk.

Erdogan is levensgevaarlijk; die wil de EU dus te vriend houden. Erdogan riep Duitse Turken 10 jaar geleden op tot segregatie; nota bene op bezoek in Duitsland. Op dat moment had Erdogan al met pek en veren over de grens geschopt moeten worden. Sindsdien heeft Erdogan Europeanen regelmatig beledigd en bedreigd. Voor Nederlanders had Erdogan 56 scheldwoorden, waaronder “kannibalen” (in het Turks “yamyam”; geen grap).
Maar we lieten Erdogan zijn gang gaan.

Turkije bemoeide zich alleen al in NL actief met demonstraties tegen erkenning van de Armeense genocide, homofiele pleegouders; kliklijnen; oproepen tot jihad in diyanet-moskeeën; etc. Turkije kreeg miljarden om vluchtelingen tegen te houden; en deed dat vervolgens niet. Zette ze zelfs in als drukmiddel langs de Griekse grens.
Zonder dat de EU dat bestrafte.
Ook de kennelijke oproep Europeanen in Europa te “outbreeden” zal geen enkele consequentie hebben gehad.

Logisch dat Erdogan geen grenzen ziet; de EU durft die niet te handhaven.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Europa heeft door toedoen van de EU alle gevoel en behoefte verloren zichzelf en haar waarden te verdedigen tegen vreemde inmengers en indringers.
Grenzen stellen behoort niet meer tot de broodnodige vaardigheden.
Mea Culpa, Mea Maxima Culpa, dat is het “toverwoord” geworden van de, vooral, West Europeaan richting anderen en indringers.
Dat gaat heel ingrijpend opbreken.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

De gevaarlijke gek heeft Nederlanders ook uitgemaakt voor fascisten, racisten, pedofielen en erger. Als regering moet je zo iemand totaal blokkeren.

logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De islam is een levens gevaarlijke ideologie in het vrije westen waar democratie het bestuur bepaald. De islam erkent immers die democratie en de rechtsstaat niet. Erdogan heeft de Turken in de EU al opdracht gegeven de democratie te ondergraven. Het is een gotspe dat de EU en onze nationale politiek het gevaar Erdogan niet wil erkennen en herkennen. De tekst ” gaat u maar rustig slapen wij waken ” maakt me des te bezorgder. De islam is volks vijand nummer 1 voor het vrije westen omdat de islam opereert onder de vrijheid op geloof maar alle andere vrijheden schoffeert.

Minder islam in Nederland zou derhalve zeer welkom zijn. Mijn mening en advies blijft dus , stem sociaal , stem PVV

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De glorierijke tijden van de moslim overheersing doen de harten sneller kloppen ook bij de moslims in het Westen. Vooral de jongere die waarschijnlijk door ouderen aangestoten de straten van de steden onveilig maken. Niets verveling, niets corona, gewoon de wil om te laten zien wie hier de baas is aan het worden. Steeds waarschijnlijker een ouverture op wat hierna nog gaat komen want Erdogan heeft niet voor niets overal zijn mensen die heel graag hun vlag laten wapperen. En dat kan hier heel makkelijk want desnoods wordt je hierin nog geholpen door de laffe linkse politiek die liever eigen cultuur ziet verdwijnen dan dat ie optreedt.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Onze democratie is in dienst van dit soort criminelen en keert zich alleen tegen eigen bevolking. Nederland wordt met de dag onveiliger maar over gekleurde criminelen mag geen kritiek geuit worden. Multiculturele samenleving moet desnoods over de lijken doorgedrukt worden omdat de corrupte VN het zo wil.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad Ni28.
Nederland moet zijn verontwaardiging uitspreken, over die kids op het Malieveld met een gele badge,maar zo’n knielend kereltje is vertederend.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

En de Nederlandse politiek is ook zo meelevend met de minderheden. Jammer dat het ten koste van de meerderheid gaat.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Helaas vrees ik dat u volkomen gelijk hebt en krijgt.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Ongelooflijk hoe dit land veranderd is. Het voelt als van de regen in de drup met het gevaar dat het van de drup in de regen wordt.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het Paard van Troje!!!

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Geliefder dan eigen mensen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk Johannes er wonen ca 6 tot 7 Miljoen Turken buiten Turkije.
En let op, de derde/vierde generatie wordt niet meegerekend.
Waarvan ca 4 Miljoen in Duitsland, het belangrijkste land in Europa.
Dit paard van Troje is veel machtiger als menig een denkt.
Het is de macht van Erdogan tegenover de EU.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Met de sabel kwamen de Turken niet boven de Donau. Zonder sabel met gemak. Die croissant van toen overheerst Europa nu met een andere betekenis.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Kan je nagaan wat een
slappe happen zootje Europa is geworden. Slechts in de voormalige Oostbloklanden zit nog wat pit.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

De voormalige Oostbloklanden werden altijd onderdrukt door een ander en dat willen zij niet meer. Geen bezetters meer maar ook geen lawine moslims die met hun levenswijze de toon gaan bepalen zoals hier. Zij hebben genoeg aan eigen zigeuners met hun onwil om zich aan te passen. Op de TPO een artikel waarin een Marokkaanse vader pleit om de ouders van de raddraaiers te laten opdraaien voor de schade. Naïef van hem maar toch iemand die de gang van zaken ziet zoals wij het zien. Komt voor. Ook naar hem wordt niet geluisterd.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat speelt Erdogan ook al jaren lang uit. Een geweldige troefkaart.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt er op, dat Erdogan zijn hand overspeelt. Recente verkiezingsnederlagen in Ankara en Istanbul hebben hem nog agressiever gemaakt. Zijn maritieme spelletjes zijn zeer gevaarlijk. Tegen Israël kan hij niet op. Gevaarlijker is hij voor de EU, waar zijn vijfde colonne reeds miljoenen leden telt. Gesteund door Duitsland zou hij daar wel eens een poging kunnen wagen.
Daartoe zal hij zijn maritime plannen op een laag pitje moeten zetten

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Erdogan predikt niet voor niets veel kinderen voor moslim vrouwen. En vooral moslim vrouwen in het buitenland.Soldaten voor Allah.
Maar eigenlijk soldaten voor Erdogan’s dictatoriale groot rijk hallucinaties.
Hiermee leidt hij ook de aandacht af van het vele wat niet goed gaat in Turkije zelf.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Volgens het Population Reference Bureau (2018) zit de vruchtbaarheid van de Turkse vrouw op 2,1, dat wil zeggen precies op de vervangingsfactor. De Turkse bevolking zal nog wel groeien tot ruim 100 miljoen in 2050, maar dus niet door meer kinderen.
Dus dat valt dan toch weer mee?

Eric
Eric
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Erdogan is verkeerd bezig, en de EU NAVO zien dat ook, maar doen niets. Wie wel wat doen zijn namelijk de Russische rebellen die vanuit Syrië aanvallen uitvoeren op Turkse doelen in het zuiden van Libië. Nieuwste materieel mogen ze gebruiken en komt direkt uit Rusland. Overgeschilderd in niet Russische tekens en klaar voor gebruik. Als de Turken zo graag willen vechten ook die in Nederland zijn, dan moeten ze zich vooral gaan melden bij hun grote leider Erdogan. We kunnen in europa en ook in de NAVO best zonder de Turken, die meer kwaad dan goed doen. Ze zijn geschrapt uit contracten voor de F-35 voormalig Joint Strike fighter. Werk van Turken wordt nu ook deels gedaan in Nederland. Meerdere landen maken nu de kachel aan met Erdogan waaronder Egypte en de Emiraten.

Gedik
Gedik
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Liever Turks dan paaps (in zestiende-eeuwse spelling, liver turcx dan paus) was een leuze ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog (1568–1648). Hij werd in de Nederlanden al voor de oorlog gebruikt tijdens hagenpreken te Antwerpen in 1566, het jaar van de Beeldenstorm in de Spaanse Nederlanden. De leuze wordt tevens gevonden op zilveren geuzenpenningen in de vorm van een wassende maan, die door de geuzen aan hun kleren werd gedragen.

Betekenis Bewerken
De spreuk werd door de Watergeuzen gebruikt om ermee aan te geven hoe anti-katholiek ze waren. De Turken werden in die dagen nog altijd gezien als een grote bedreiging voor Europa, maar de gebetenheid van de Geuzen op de katholieken was zo fel, dat men zelfs de Turken verkoos boven de katholieke Filips II van Spanje.[1] De dichter Jan Fruytiers schrijft in 1577:

En daarom droegen sommige geuzen destijds zilveren halve manen met daarop de tekst “Liever Turks dan paus”. Want zij achtten de tirannie van de paus groter dan die van de Turk, die het geweten van de mensen tenminste ongemoeid laat als zij belasting betalen, en bovendien zijn beloften even goed of zelfs beter nakomt dan de paus.[2]

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Politieke correctheid is in wezen lafheid van onze bewindslieden.
Raddraaiers durven hier alles waar zij in hun thuisland niet eens over zouden durven nadenken. Waarom zijn in die landen nationale helden uiteindelijk altijd dictators geworden? Om de boel in de gareel te houden. Maar dan komt het Westen die helpt de dictators om te werpen en dan heerst weer de oude chaos. Moslims hebben duidelijke leiding nodig, met vrijheid weten zij zich geen raad.

cock Paul
cock Paul
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wie gaat ze leiden, ISIS, El kaida, Saoedi Arabië, Iran of Turkije? Keuze ten over!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is schaamteloos dat men in Turkije teruggrijpt op het genocidale imperialisme van het kalifaat waar Turkije, als opvolger, zelf een einde aan heeft gemaakt. Turkije leek tot inkeer gekomen. Zoals ook Japan en Nazi Duitsland tot inkeer zijn gekomen. De verklaring voor de heropleving van deze smet op de wereldgeschiedenis is naturlijk tweeledig: 1. ziekelijk turks ultra-nationalisme, eindeloos versterkt door de media; 2. het onderwerpingsgeloof dat islam heet en dat ankerpunten biedt aan hunkerende onderwerpingsgelovigen voor wereldwijde aspiraties om alles en iedereen, overal en voor altijd, in handelen en denken, te onderwerpen door middel van indoctrinatie en intimidatie, d.w.z. met leugens en geweld. Het wordt tijd voor een consequent totaal sanctiebeleid jegens elk islamitisch is of anderszins totalitair geinspireerd land dat zich buiten de eigen lands- en zeegrenzen illegitiem manifesteert, of dit nu via proxylegers of via gas- en oliewinningsexploratie is of niet.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
Bertus Gasklep
Bertus Gasklep
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

En 3: de onkunde van de EU om het ijzer te smeden als het heet is en Turkije definitief te verwestersen en aan zich te binden door snelle opname in de EU in de jaren ’90. De EU dacht de trotse Turken eeuwig aan het lijntje te kunnen houden en hield – heel naïef – geen rekening met de onvermijdelijke komst van een Turkse leider als Erdoğan, die de Turken hun gevoel van eigenwaarde terug zou geven.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bertus Gasklep

De turken werkten niet erg mee. Ik laat het aan u zelf om de feiten die deze stelling ondersteunen bij elkaar te sprokkelen.

Bertus Gasklep
Bertus Gasklep
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

het was niet aan de Turken om mee te werken. Het was aan de Europeanen om de Turken binnenboord te houden. De Europeanen zagen niet voldoende in wat de consequenties zouden zijn als zij de Turken van zich zouden vervreemden.
Ik laat het verder aan u om een lijst te maken van verkeerde beslissingen die de Europeanen namen.

laten we wel wezen: degene met het grootste probleem zijn de Europeanen, want zij hebben nu een hoofdpijn dossier aan hun Zuidoost grens. De Turken hebben veel minder problemen. Voorheen stonden zij alleen, en nu staan zij nog steeds alleen. Zij hebben niets verloren.

cock Paul
cock Paul
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bertus Gasklep

Wat een merkwaardige reactie, Turkije is niet Westers, en zal dat nooit zijn, dat gaat tegen hun ideologie in. Kijk toch om je heen man. De idiote globalisten die Turkije wilden doen aansluiten bij de EU waren dit type idioten die ons opgezadeld hebben met een islamitische vijfde colonne, die meer dan genoeg eigen waarde hebben.

Bertus Gasklep
Bertus Gasklep
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  cock Paul

U bedoelt waarschijnlijk dat ik om mij heen moet kijken via het voer dat de bevooroordeelde westerse media mij voorschotelt? Zodat ik een zelfde mening krijg zoals u zich die heeft gevormd over de historische feiten?

Vind u het goed als ik ergens anders om mij heen ga kijken, objectieve informatie tot mij neem en verder mijn eigen mening hou?

Dan kunt u in de tussentijd voor uzelf gaan bedenken hoe u met het nieuwe Turkije om zal gaan, want met slappe kritiek leveren vanaf de zijlijn gaat het westen Turkije niet meer kunnen beïnvloeden.
Probeer liever een nieuwe formule te vinden om ermee om te gaan.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het kost heel veel geld, het Ottomaanse Rijk heropbouwen. De Lira daalt al tijden dramatisch. Verder moet Erdogan veel meer landen gaan veroveren zoals de balkanstaten, Egypte en nog wat plekken. Sommigen hebben sterke steun van Rusland, andere van belangrijke landen uit de sterk verdeelde islamitische wereld. Turkije heeft er de economische kracht niet voor en dat Erdogan dit weinig kan schelen illustreert dat hij meer hoogmoed Dan hersens heeft. Vergeet niet dat er relatief weinig moslims leefden in het jonge Ottomaanse Rijk ondanks dat ze de zaak bestuurden.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dat Erdogan meer hoogmoed dan hersens heeft doet de man schromelijk tekort. Hij heeft tientallen jaren gebouwd aan zijn machtsbasis met een vast doel voor ogen, en dat doen weinigen hem na.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Dat het Ottomaanse Rijk wel de economische kracht had het Rijk uit te breiden en te behouden. Zolang dat duurde natuurlijk. Dit moet een reactie zijn op de vraag van Andre

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Youp
Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik veronderstel dat je met ‘jonge Ottomaanse Rijk’ de periode 1354-1529 bedoelt.
De uitbreiding van het Ottomaanse Rijk berustte, net als in het geval van het Arabische Rijk in de tijd van het kalifaat, op de beschikbaarheid van veel jonge mannen en het concept jihad.
Volgens de koran wordt oorlogsbuit 80 % verdeeld onder de strijders en 20 % gaat naar de kalief / emir. Oorlog is dus allereerst een economische activiteit.
Verder had het Ottomaanse Rijk inkomsten uit belastingen (djizia) van de niet-moslims.
Waarom stortte het Ottomaanse Rijk ineen? Na 1529 waren er geen noemenswaardige inkomsten meer uit jihad, omdat bijna elke veldtocht op een mislukking of zelfs een nederlaag uitliep.
Bovendien de gebieden die nog wel werden veroverd, werden bewoond door moslims (Irak), dus geen belastingheffing. Egypte was min of meer een uitzondering door de vele Kopten, goed voor ongeveer een kwart van alle belastinginkomsten van het Ottomaanse Rijk. Daar viel dus niet zoveel te halen voor de kalief. Bovendien rond 1530 begon het zilver en goud uit Amerika te stromen richting Europa, waardoor het Ottomaanse Rijk geleidelijk economisch achterop raakte ten opzichte van Europa.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

“Vergeet niet dat er relatief weinig moslims leefden in het jonge Ottomaanse Rijk ondanks dat ze de zaak bestuurden.”
Wat betekent deze zin?

cock Paul
cock Paul
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Youp heeft gelijk, in die tijd was het Osmaanse rijk voornamelijk door Christenen bewoond, die ook nog soldaten leverden via de zogenaamde bloedbelasting (opeisingen van mannelijke kinderen voor de Osmaaanse legers).

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het dilemma van Erdogan is dat hij veel roept, maar eigenlijk geen resultaten boekt. Dictators die terugkijken op het verleden en steeds weer de confrontatie zoeken (Syrië, Griekenland, Libië) maar telkens weer op het laatste moment de veilige positie opzoeken, zijn eigenlijk dromers die beseffen dat ze machteloos zijn. Want welke kant Erdogan ook op wil, hij stuit meteen op machten die veel sterker zijn dan Turkije: Rusland, VS, EU.
Ook de demografische kaart die hij in Duitsland probeert te spelen is iets dat pas interessant kan worden voor Turkije over twee generaties en dan is Erdogan al heel lang ter ziele.
Dit soort acties zijn vooral bedoeld voor de achterban, maar veranderingen in de machtsverhoudingen gaan ze niet veroorzaken.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Met alle respect, ik vrees dat u de EU schromelijk overschat.

Tijdens de Deense cartooncrisis koos de EU partij voor klagende moslimdictaturen. Niet voor de Europese traditie van vrijheid van meningsuiting, inclusief godsdienstkritiek, ook in cartoons. Als de EU onze wetgeving en onze cultuur al niet durft verdedigen; wat is zij dan waard?

De EU deed niks tegen Erdogans oproepen tot segregatie en Trojaanse kinderen baren; deed niks tegen Erdogans beledigingen en dreigementen naar Europeanen; deed niks tegen Erdogans kliklijnen en tot jihad oproepende diyanet-moskeeën. Deed ook niks tegen de door Turkije georganiseerde bestormingen van de Griekse grens door “vluchtelingen”; nota bene ondanks Ruttes vluchtelingendeal van vele miljarden.

Erdogan loopt al vele jaren met zijn strontlaarzen over ons heen.
De EU roept nu eindelijk eens “foei” vanwege Turkse militaire activiteiten in Griekse wateren. Dat is veel te weinig en veel te laat; en het toont haarfijn aan wie de baas is. In theorie hebben veel EU-landen een sterkere economie en sommigen ook een groot leger. Maar in de praktijk durven we die niet in te zetten voor aan ander EU-lid.

EU-politici zijn vooral bezig zichzelf te verrijken, en vermijden daarom elke echte confrontatie. Alleen confrontaties met ongevaarlijke landen zoals Israël en de VS durven ze aan. Niet die met Erdogan, die hier een snel groeiend Trojaans paard laat rondlopen.

De zogenaamde “eensgezindheid” van de EU ging weer keihard onderuit in de maatregelen tegen corona. Het was en is ieder voor zich. En in de nabeschouwingen opnieuw, toen relatief zwaar getroffen landen zoals Nederland werd gevraagd miljarden over te maken naar landen die nauwelijks getroffen waren, zoals Hongarije.
Turkije hoeft ons alleen maar tegen elkaar uit te spelen.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Erdogan is een heel nare man en een islamist, maar dat moet ons niet beletten om beleving te scheiden van objectieve feiten.
“Tijdens de Deense cartooncrisis…’ heeft niet veel met Erdogan te maken. Ook zonder Erdogan zou de EU dezelfde politiek gevoerd hebben , want dat doet ze al sinds 1975.
Verwacht niet dat de EU ons, onze cultuur of wetgeving zal verdedigen, toen Van der Leyen een post voor ‘behoud Europese cultuur’ wilde instellen, trok ze dat snel in na protest van links. Koester geen verwachtingen die bij voorbaat zinloos zijn.
Al die dingen die Erdogan doet en waarover u klaagt, zijn niet bij wet verboden en het is dus zinloos om er over te jammeren. Ik heb geen reden om aan te nemen dat Erdogan hier iets wezenlijks mee bereikt. Turken voelen zich nu eenmaal verbonden met Turkije in veel gevallen, ook zonder Erdogan.
Erdogan kijkt echt wel uit dat hij een echte confrontatie aangaat met bijv. Griekenland. Alle Balkanlanden zullen meteen achter Griekenland staan, al die landen hebben een bloedhekel aan Turkije.
Dat Turkije ‘ons’ tegen elkaar uitspeelt, daar zou ik dan wel eens een voorbeeld van willen zien. Het belangrijkste is dat Erdogan geen echte resultaten behaalt, de rest is politiek.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Erdogan zat niet achter de Deense cartooncrisis, dat klopt. Vandaar dus dat ik dat nergens heb geschreven. Wat ik wel schreef is dat de EU laf is; vandaar dat voorbeeld. EU-leiders durven geen confrontaties aan te gaan met tegenstanders van formaat.
Dat is wel degelijk een objectief feit.

Verder zijn mijn valide punten geen “zinloos jammeren”. Oproepen tot de gewapende jihad in Syrië bijvoorbeeld is in NL wel degelijk verboden. En oproepen tot segregatie; PVV of FvD of de Duitse AfD zouden daar echt niet mee wegkomen. Staatshoofd Erdogan dus wel, nota bene te gast in Duitsland.
Maar ook juridische twijfelgevallen zoals Turkse kliklijnen in de EU hadden tot een diplomatiek protest mogen leiden. Want we weten allemaal dat als Trump precies dezelfde fratsen uit zou halen, de wereld te klein zou zijn. Zowel de EU als onze eigen regering, en onze MSM zouden dat fel veroordelen. Maar bij onze openlijke vijand Erdogan vinden we het allemaal weer best.

En Erdogan kijkt niet uit; daarover gaat de column namelijk. Turkije heeft afgelopen jaar meermaals de confrontatie met de Grieken opgezocht. Dit was de zoveelste ronde, en Turkije heeft aangekondigd door te gaan. Turkije is zelfs al verdragen aan het sluiten met Libië over de verdeling van dat gebied. De onderling sterk verdeelde Balkanlanden zullen misschien kiezen voor Griekenland. Maar het veel machtiger Duitsland vast niet vanwege miljoenen Turkse stemgerechtigden.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

” Als de EU onze wetgeving en onze cultuur al niet durft verdedigen; wat is zij dan waard?”
De meeste Europeanen stemmen op sociaal-democraten, groenen en christen-democraten die onder alle omstandigheden willen meedoen met de eerder twee genoemde groepen.
De EU-leiding handelt op basis van de stembusuitslagen.
De formulering had dus eigenlijk moeten zijn:
“Als de meerderheid van de kiezers onze wetgeving en onze cultuur niet durft te verdedigen, wat zijn zij dan waard?”
Is het logisch te verwachten dat de EU-leiding iets doet dat ingaat tegen de ideologische opvattingen van haar leden en tegen de stembusuitslag van haar kiezers?
Dat zijn feiten en feiten hebben consequenties.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

@André,

Niemand kiest voor ongecontroleerde massa-immigratie, islamisering, gedoogbeleid criminaliteit, etc. Dat blijkt uit elke enquête, ons referendum is niet voor niets afgeschaft.

Traditioneel “linkse” partijen vormen een minderheid in de meeste parlementen. De angel zit in “rechtse” partijen die stiekem toch links zijn; zoals VVD en Alde. Niet voor niets begint Rutte nu weer over “losgeslagen tuig”; de verkiezingen komen er aan. Ook christendemocratische partijen worden traditioneel als “rechts” gezien, ook door hun eigen kiezers.

Feit is bovendien dat zelfs de linkse kerk doet alsof zij wel degelijk bereid is “reële” maatregelen tegen mensenhandel, islamisering en criminaliteit te steunen. En om de rug recht te houden tegenover islamitische dictators. Dat geeft aan dat zelfs de linkse achterban genoemd beleid afwijst.

Het probleem is dus wel degelijk de politiek.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

“Zinloos over jammeren” moet dat nou weer zo, over een afwijkende mening gezegd worden.
De ene mening is evenveel waard als de andere, zolang men het respectvol houdt.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Het spijt me zeer voor u, maar er zijn nu eenmaal twee soorten meningen.
De eerste soort is gebaseerd op valide argumenten, verwijst naar de werkelijkheid en biedt aanknopingspunten voor een zinvolle wisseling van gedachten.
De tweede soort is gebaseerd op emotie, veronderstellingen, en andere misvattingen over de werkelijkheid. Verwachten dat de EU leiding handelt tegen de stembusuitslag in, lijkt me een zonneklaar voorbeeld van iets verwachten dat nooit zal gebeuren.

Helaas zijn juist de mensen die het tweede soort meningen hanteren zeer gevoelig voor een gebrek aan erkenning. Deze mensen zullen altijd snel gekwetst zijn. Daar is maar een remedie voor, namelijk de werkelijkheid bestuderen.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

@Andre,

Van mij mag je alles zeggen, ik ben niet snel gekwetst.
Het is vooral jammer dat je niet hebt uit kunnen leggen waarom jouw argumenten valide zijn, en de mijne niet; zonder de mijne inhoudelijk te weerleggen. In plaats daarvan veranderde je van onderwerp; ik had het over laf EU-beleid, en jij begon over stemgerechtigden.
Maar eens in de 4 jaar stemmen (opkomst EU-verkiezingen maximaal 50%) zegt niks over acuut beleid zoals omgang met Deense cartoons of Turkse agressie.

De meeste mensen stemmen traditioneel links of rechts vanwege opvattingen over minimumloon, belastingen, etc. Niet vanwege een incidentje met Erdogan. Dagelijks EU-beleid wordt bovendien collectief gevoerd, niet door linkse of rechtse partijen. Er is namelijk geen gekozen EU-regering, alleen een reeks subsidiepotten/commissies.

Bertus Gasklep
Bertus Gasklep
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Uitstekende analyse.
Een grote economie leidt niet automatisch tot politieke macht, als de onderliggende landen veel te verschillend zijn en er geen overkoepelende sterke leiding boven staat.
Dat was destijds wél de succesformule achter het Ottomaanse Rijk, dat feitelijk nog veel diverser was dan de huidige EU.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De EU machtiger? De EU slikt bijkans alles wat deze “grootmuil”heeft geflikt. Inclusief alle grove beledigingen.
U overschat de EU . De EU is niets anders dan een geldgraaiende en wijsvingertjes opheffende anti democratische organisatie, met dezelfde expansiedrift als Erdogan. Op een andere manier weleenswaar, maar zij begrijpen elkaar uitstekend.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

In februari en maart heeft Griekenland, met steun van Bulgaarse en Hongaarse grenspolitie, de invasie van migranten vanuit Turkije weerstaan.
Erdogan wilde meer geld afpersen van Brussel, maar dat is hem niet gelukt.
Al op 3 maart 2020 liet de EU weten aan Erdogan:
“The head of the European Commission has sent a strong message of support to Greece in its attempts to stop migrants crossing its border from Turkey.”
BRon:https://www.bbc.com/news/world-europe-51721356
Eredogan dreigde met het sturen van een miljoen migranten via de Griekse eilanden – is niet gebeurd.
De reden is tamelijk voor de hand liggend: de aanwezigheid van de Syrische vluchtelingen in Turkije is een regelrechte goudmijn voor die gebieden. De vluchtelingen worden deels betaald door de UNHCR (=Europa en VS) , deels door de EU direct. Dat levert 4 tot 5 miljard per jaar op voor de lokale ondernemers.
Als die vluchtelingen als migranten naar Europa komen, gaan ze een veelvoud kosten van wat nu het geval is.
Maar als u een beter alternatief weet, horen we dat graag.

Bertus Gasklep
Bertus Gasklep
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

“Grootmuil” moet dat nou weer zo, over de president van een – nog altijd – bevriende natie gezegd worden?
De ene mening is evenveel waard als de andere, zolang men het respectvol houdt.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bertus Gasklep

Erdogan noemde elke individuele Nederlander oa kannibaal, fascist, pedofiel, en nog 53 andere scheldwoorden. Dus echt elke Nederlander. Onder andere om die reden beschouw ik Erdogan niet als bevriend, en het door hem geleide Turkije dus ook niet.
Ook Erdogans beleid vwb kliklijnen, oproepen tot segregatie, “baarmoeders als bajonetten inzetten”, vluchtelingen-chantage, en zelfs dreigen met terreur geven aan dat hij een vijand is, geen vriend.

Probleem is niet de mening van Erdogan maar de haat en de machtswellust van Erdogan. Dan is “grootmuil” nog best vriendelijk, en gelukkig alleen gericht tegen Erdogan zelf; niet tegen alle Turken.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Vergeet China niet die in de regio veel invloed wint middels haar ‘Belt and road’ initiatief. Daar wil je ook geen mot mee hebben. Ik vind hem ook meer gebakken lucht dan wat anders die Erdogan. Ik zie hem echt niet Egypte binnenvallen. Hij loopt nu wel te kloten bij Cyprus maar daar durft hij toch niet door te pakken. Wat ik verder wel begrip omdat hij dan iedereen over zich heen krijgt.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Youp
Martin
Martin
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De dreiging van Turkije voor onze westerse wereld is overduidelijk. En we worden inderdaad van binnenuit gekoloniseerd middels bevolkingspolitiek. Dat Turkije een serieus te nemen macht in, met name, het middellandse zee gebied dreigt te worden zal nog wel mee vallen. Griekenland, een traditionele tegenstander van Turkije, heeft de afgelopen maanden onopvallend diplomatie bedreven en Turkije militair en economisch geïsoleerd en omsingeld. Zie bijgaand filmpje.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Turkije onder Erdogan is op vele gebieden en letterlijk op meerdere fronten actief, eigenlijk overactief.

De Turkse economie en Lira staan op imploderen… Erdogan, door grootheidswaanzin, overspeelt zijn hand en de kans is groot dat hij in zijn eigen Groot-Turkse kromzwaard zal vallen.

theoprinse
theoprinse
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Puppet president Donald Trump heeft internationaal alleen Erdogan als ‘vriend’ waar de VS en Turkije met de grootste populaties en stemrecht de eerste en tweede plaats in de Navo bezetten.
De belangrijkste landen onder de overige leden van de Navo zijn om reden van communautarisme (Marine le Pen) tegen de op zich irrationele geo-politiek van Trump die bewust herrijzenis van de islamitische jihad niet schuwt.
Historisch heeft Franklin D. Roosevelt de Europese grootmachten Engeland, Frankrijk, Spanje, Nederland overzee vernietigd en de wereldmacht herverdeeld met Stalin.
De Amerikaanse advocaten en bewindspersonen minister van Handel Averell Harriman en de gebr. minister van Buza John Foster Dulles en CIA directeur Allen Dullles speelden namens corporate America daarin een belangrijke rol.
De industriële, financiële en dus politiek republikeinse en democratische elite van hedendaags Amerika is ook geen vriend van de Nederland.
Als de corona pandemie de wereld economie zo dramatisch parten blijft spelen dan kan radicale robotisering Nederland weer veel hoger op de internationale ranglijst krijgen en mogelijk overwegen uit de Navo en de EU en Euro te stappen.

54
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x