Waarom ik mordicus tegen mondkapjes ben

Laat het aan de individuele keuzevrijheid over

Foto:

Eerst maar even een disclaimer vooraf. Nee, ik ben geen viroloog, geen bioloog, geen arts en zelfs geen fotomodel. Desondanks heb ik een uitgesproken mening over een mogelijke mondkapjesplicht in Nederland. Bij het verplichten van mondkapjes speelt namelijk méér dan een virus alleen.

Zoals ook bij de discussie over het opsluiten van bejaarden, of het uitvaardigen van een contactverbod voor mensen met een beperking er méér zou moeten spelen dan besmettingskansen alleen.

En nu hebben we het over het openbare leven, de ruimte waarbinnen de Nederlandse bevolking zich vrij moet kunnen bewegen. Het is al erg genoeg dat we in de buitenlucht met strepen, pijlen en hekjes tot anderhalve meter afstand worden gedwongen terwijl we weten dat de verspreiding in de buitenlucht nagenoeg nul is. Maar nu wordt momenteel in de media en daarbuiten ook nog eens voor mondkapjes in openbare ruimtes gepleit. Verplichte mondkapjes. Ik hoor daarbij steeds dezelfde argumenten voorbij komen.

 

Argumenten

Het meest gehoorde argument is: ‘de buren doen het ook’, waarbij aan de ons omringende landen wordt gerefereerd. Vroeger antwoordde mijn moeder altijd: als je buurmeisje van het dak springt, doe jij dat dan ook?  Dragen we allemaal een helm op de fiets omdat Engelsen dat ook doen? Rijden we links? Eten we Bratwurst? Spreken we Frans? Het is dan ook geen argument.

Het tweede argument dat ik nu al vele malen heb zien langskomen is ‘het herinnert ons aan de gevaren’, wijzend op het psychologische effect van een zichtbaar mondkapje. Volgens de ene groep ‘gedragswetenschappers’ zouden mondkapjes mensen onvoorzichtiger maken. Volgens de andere groep gedragswetenschappers zou juist het tegenovergestelde het geval zijn.

 

Smetvrees

In elk geval is dit memento mori-argument vooral populair bij mensen met lichte smetvrees, met een overdreven perceptie van de gevaren en een door de media nogal opgeklopt angstbeeld van de werkelijkheid. De laatste weken zien we nagenoeg geen ziekenhuisopnames op het corona-dashboard. Het virus is zo’n beetje verdwenen. Maar dat is een momentopname, natuurlijk! Het aantal besmettingen neemt alweer toe, roepen de kranten en radio en tv. Ja, logisch als je meer gaat meten. Maar soit.

Het derde argument tot slot wijst op de preventieve werking: als we nou allemaal maar zo’n dingetje gaan dragen dan blijft de tweede of de derde golf wel uit en hoeven we niet in lockdown.

 

Buitenlucht

Nog altijd is er onvoldoende bewijs dat mondkapjes überhaupt beschermen tegen verspreiding van het virus. Wel is inmiddels duidelijk dat er in de buitenlucht zelden tot nooit besmettingen plaatsvinden. Ik zal maar niet beginnen over de echte harde cijfers rond de coronaziekte, want daar slaan we elkaar inmiddels in dit land de hersens mee in.

Ik ben geen ‘deskundoloog’. Wat ik wel ben is een inwoner van dit land. Nederland. Het land waarin vrijheid voor het individu altijd hoog in het vaandel staat. Waar mensen mogen zijn wie ze zijn, in alle kleuren en smaken van de regenboog, waar we elkaar mogen ontmoeten waar we willen en mogen doen wat we graag doen, zolang we het Wetboek van Strafrecht in acht nemen en elkaars levenswijze zoveel mogelijk gedogen.

We hoeven niet de hele dag aan de dood herinnerd te worden. Als we de straat, de winkels, restaurants, theaters en noem maar op, met een mondkapjesplicht gaan veranderen in een sinistere ziekenhuisgang vol gezichtloze wezens, is Nederland domweg Nederland niet meer. Dat lijken we meer op Maoïstische meuten in blauwe pakjes, dan zijn we geen individuen meer maar anonieme pionnen op het schaakbord van de Staat.

 

Nadelen

Ja, er is een aparte –  identificeerbare – groep kwetsbare mensen die zich moeten beschermen. Maar deze mensen kunnen dat prima zelf (eventueel met hulp) regelen. De roep om een niet-medisch mondkapje voor iedere gezonde Nederlander doet dan ook denken aan het schieten met een kanon op een mug. De nadelen zijn vele malen groter dan de voordelen.

Afgezien van gezondheidsrisico’s is er ook een ander risico: het psychosociale effect. De Ierse schrijver en columnist John Waters reageerde vorige week op de ruwe arrestatie van een mondkapjesweigeraar in Ierland. “De regering claimt met deze maatregel levens te willen redden,” zegt hij, “terwijl ze op hetzelfde moment deze man bruut arresteert en voor het gerecht sleept omdat hij vanwege gezondheidsproblemen weigert een mondkapje te dragen. Wat voor regering is dat?”

 

Schrikwekkend beeld

Waters wijst erop dat er tijdens de corona-piek in april en mei, en ook tijdens de afname van het aantal zieken in juni, helemaal geen sprake was van een mondkapjesplicht. De schrikwekkende beelden vanuit de ziekenhuizen waren wellicht voldoende om mensen ontzag te laten hebben voor het virus. Nu deze ziekenhuishorror uit het zicht verdwenen is, moet een ander schrikwekkend beeld worden gecreëerd, stelt Waters. Nu komen regeringen met deze mondkapjesplicht. Niet alleen in Ierland maar ook in andere delen van de wereld. “They need visible evidence of terror,” zegt hij. Waters karakteriseert politici hierin als vijanden van het volk.

Daar hoef je natuurlijk niet in mee te gaan. Ik hoor u al roepen dat we hier met een alu-hoedje of een wappie te maken hebben. U bent nu eenmaal nuchter en allergisch voor ‘complottheorieën’. Zo kunt u zichzelf immers vrijwaren van nader onderzoek en kritiekloos naar Rutte blijven luisteren. Dat geeft rust en helderheid in uw leven. Maar ik daag u toch uit hier eens goed over na te denken.

 

Kudde

Met een mondkapje ontdoe je een persoon namelijk van zijn menselijk gezicht, van zijn unieke persoonlijke kenmerken. Zoals een boerka vrouwen reduceert tot vormeloze wezens in een vormeloos gewaad, zo haalt ook het mondkapje een deel van de individualiteit weg. We gaan daarmee lijken op een kudde. Een groep gelijkvormige zakken vol bacteriën en virussen, een gevaar voor anderen, waarvoor je achteruit moet deinzen.  Schrikken als je een medemens ontmoet? Dit mag de Nederlandse regering nooit en te nimmer toelaten.

Dat is namelijk niet hoe Nederland naar mensen wil kijken. Mensen zijn geen vee. Mensen zijn geen gevaarlijk ongedierte van wie de wil gebroken moet worden. Ieder individu is uniek, volwaardig en dient als zodanig gerespecteerd te worden. Draagt dat risico in zich? Wellicht. Maar vrijheid en openheid zijn juist kernwaarden van onze samenleving. De eventuele schijnveiligheid van mondkapjes weegt daar op geen enkele manier tegenop.

 

Klaarstomen

Sommige winkeliersverenigingen die van het anderhalvemetergedoe af willen, burgemeesters met dadendrang, de mainstream media, allemaal doen ze hun best ons voor de mondkapjesplicht klaar te stomen. Kranten en radio en tv wapperen met opiniepeilingen en hoopvolle percentages van mensen die zo’n kapje zouden willen dragen. Als je echter om je heen kijkt op straat, in de winkels of waar dan ook maar in de reële wereld, dan zie je dat die percentages in Nederland op geen enkele manier op de werkelijkheid zijn gebaseerd.

 

Zijn het wellicht dezelfde mensen die in maart wanhopig om een lockdown smeekten? Zijn het dezelfde mensen die aan de broekspijp van Rutte hingen om toch vooral de scholen te sluiten? Zijn het dezelfde mensen die de wandelaars op Hemelvaartsdag uitmaakten voor potentiële moordenaars? Deze mensen willen hun individuele en irrationele angsten graag aan de rest van de bevolking opleggen, die heel wat nuchterder is. Niemand weerhoudt hen ervan zelf zo’n ding te dragen. Of hebben ze daar een aai over hun bol van het RIVM voor nodig? Doe wat je niet laten kunt, zou ik willen zeggen. Maar stop met het opleggen van jouw levensstijl aan de andere 17,2 miljoen inwoners van dit land.

Het is al erg genoeg dat Rutte destijds is meegegaan met die hijgerigheid van het voorjaar. Hopelijk weet hij nu wel weerstand te bieden aan de mondkapjesjengelaars. Hopelijk staat hij pal voor de open en vrije samenleving die Nederland nog altijd is.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
113 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het argument “de buren doen het ook” geeft al meteen aan hoe het met de Nederlandse mentaliteit is gesteld: we spreken niet voor onszelf, maar we willen o zo graag de conformist uithangen en de buren naar de mond praten.
Ditzelfde gedrag zie je ook steeds weer terugkomen in de politiek: steeds weer “EU wil dit” ‘Brussel wil zo”. Tachtig procent van de wetgeving schijnt al van de EU te komen, de resterende 20 procent mogen we zelf invullen.
De federalisering is dus niet gaande, maar is al bijna voltooid. De Nederlanders hebben zichzelf mentaal geconformeerd aan wat de buurstaten (want FR en DTSL bepalen de koers van de EU) verlangen. Voor de Nederlander is maar een ding belangrijk: dat het alledaagse leven doorgaat op ene prettige manier. Daarvoor is hij bereid al het overige op te offeren: soevereiniteit, eigen mening, christendom, pluralisme.
Mondkapjes dragen doet de Nederlander maar wat graag. Als de overheid het wil. Want de Nederlander is al heel lang het besef kwijt dat de overheid moet doen wat het volk wil (dat is populisme, foei). De Nederlander vindt dat het volk de overheid moet gehoorzamen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iedere week trekken ze een blik namaak deskundige open.
Waar zijn die deskundige gebleven van het eerste uur.?
Natuurlijk helpt een mondkapje (stofmasker) voor iets, maar voor wat dat is niet duidelijk.

Koester je vrijheid en onze bijna verdwenen democratie.

Rutte moet weg, het liefst zo ver mogelijk.

Frans van den Beemt
Frans van den Beemt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verwoord Yorien vd H, wij moeten onze vrijheden koesteren en niet laten inperken, bij volgende verkiezingen moeten we dit aspect zwaar laten meewegen. Met griepvirussen zoals Corona krijgen wij elk jaar te maken en daar moeten wij mee leren leven zoals wij dat afgelopen vijftig of meer jaren ook gedaan hebben. Dan zien wij elke winter en vroeg voorjaar wat extra griepgevallen ook van ernstige aard, maar zonder algehele paniek. Leven en overlijden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, wie niet leeft kan ook niet overlijden, daar moeten wij voor waken, met mondkapjes buiten is de balans doorgeslagen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans van den Beemt

Inderdaad Frans goed stukje.

Als oudere Nederlander weet je, dat voor jou het langste stuk al achter de rug is.
Bij de deelnemers van de soos is het kijken op het prikbord naar overlijdenskaarten een optie, van wie is niet meer onder ons en dat doet men al vele jaren.
In andere jaren was vaak ouderdom gepaard met een ziekte bv griep de reden.

En nu schijnt iedereen aan Corona dood te gaan.

De penningmeester van de soos noemt dit, een zandstrooiers bezigheid, allemaal gelul is ook een van zijn uitdrukkingen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

‘De regering claimt met deze maatregel levens te willen redden,” zegt hij, “terwijl ze op hetzelfde moment deze man bruut arresteert en voor het gerecht sleept omdat hij vanwege gezondheidsproblemen weigert een mondkapje te dragen. Wat voor regering is dat?”

Yorien, dat doen ze ook helemaal niet om kwetsbare mensen te beschermen, het is alleen de macht en de aandacht en ondertussen regels afspreken om de bevolking volgzamer te houden.

Uitstekende column en die hr Waters heeft het goed gezegd.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zo langzamerhand gaat het niet meer over corona of over mondkapjes. Dat zijn middelen tot een doel geworden. Corona is niet gevaarlijker dan een stevige griep en als je het krijgt goed te bestrijden. Ook een vaccin is volstrekt overbodig. Behalve voor Bill Gates en big pharma natuurlijk. Wat duidelijk moet zijn is dat er een samenzwering van de elites tegen hun bevolking gaande is. Niet alleen in Nederland trouwens. We zien het in de hele westerse wereld en wat plekken daarbuiten. Dat is waarschijnlijk al een tijdje zo, maar nu wordt het wel heel duidelijk wanneer de ultieme virusexperts – in koor en wereldwijd – dezelfde klinklare nonsens staan uit te kramen. De geloofwaardigheid van de regering en hun organisaties, van WHO, RIVM tot msm kanalen en rechterlijke macht, hebben elke geloofwaardigheid verloren. Dat is waarschijnlijk een goede zaak, laten we positief blijven. Je hoeft enkel uit te dokteren hoe en waarmee je ze gaat vervangen.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Hoeveel mensen komen na een stevige griep op de IC? Hoeveel mensen moeten na een griep nog maanden lang revalideren? YOUP, hou op met die struisvogelpolitiek, dat doet onze regering al genoeg!

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Jou hebben ze goed te pakken genomen met hun bangmakerij, merk ik. En moeten ze revalideren vanwege corona, vanwege de onderliggende ziekte, of omdat ze een tijd aan een beademingsapparaat hebben gelegen wat misschien wel helemaal niet nodig was geweest. Begrijp me niet verkeerd. Als het je overkomt is dat verschrikkelijk, maar het is echt een heel klein percentage.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik ben asoluut niet bang Youp, ik ben een realist. Maar als ex-verpleegkundige ben ik nog steeds zeer geinteresseerd in de medische wetenschap. Het valt mij op dat iedereen die op een rustige, realistische manier niet de kop in het zand steekt, hier bij Opiniez gelijk door de mede-reageerders wordt afgemaakt met een regen aan rode minnetjes. Kijk, dát vind ik angsthazen, zó bang zijn ze dat ze misschien moeten nadenken over wat werkelijk aan de hand is. Nou, daar wil ik graag nog iets aan toevoegen. En dan niet uit de koker van het RIVM, dat is mij te vaag en te tegenstrijdig. Naast het al bekende hersenletsel wat ontstaan kan door de Corona, is er meer aan de hand.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Een onderzoek in Duitsland : daarbij kwamen artsen erachter dat er bij ongeveer een derde van een willekeurige groep patiënten die hersteld was van het coronavirus, beschadigingen aan het hart te zien waren. Bij 32 van de honderd onderzochte ex-coronapatiënten bleek er littekenweefsel ontstaan te zijn op de hartspier. Bij een nog grotere groep, namelijk zestig van de honderd onderzochte ex-patiënten, waren (ook) duidelijke ontstekingen ze zien van de hartspier. Die ontsteking lijdt in een later stadium mogelijk tot littekens, omdat er hartspiercellen afsterven. De deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 45 en 53 jaar, relatief jong volgens de onderzoekers. Een derde is tijdens het herstel opgenomen geweest in het ziekenhuis; twee van hen moesten aan de beademing op de IC. De rest van de groep, de overige tweederde, herstelde thuis van het virus. Geen van de deelnemers had voor besmetting met het coronavirus enige problemen met hun hart.
Het onderzoek is inmiddel gepubliceerd in medische tijdschriften.
Kijk, en zoiets is na een zogenaamd vergelijkbaar griepje toch écht nooit vastgesteld. Het betreft hier géén oude dikke mensen die toch wel dood mogen. Het gaat over voorheen gezonde mensen. En daarom ben ik voorzichtig en houd ik me aan de hier vastgestelde regels: mondkapje op in alle afgesloten ruimtes.

Els
Els
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Willemijn, ik ben geen deskundige en kan ook niet bepalen wat wel en wat niet waar is. Jouw berichtgeving over de onderzoeken in Duitsland lijken een duidelijk verschil aan te geven tussen een gewone griep en dit coronavirus. Terwijl ik ook twijfel aan de goede bedoelingen van de regering om ons te beschermen en kan ik ook meegaan in de gedachte dat er vanuit Brussel acties gaande zijn het volk onder controle te kunnen houden.
Wat mij opvalt aan de berichten nu is dat er vooral slachtoffers vallen onder jongeren, terwijl dat in het begin van crisis ouderen waren. Hoe waarheidsgetrouw zijn deze berichten?
Als laatste, maak je geen zorgen over de rode duimpjes. Terwijl ik een groene aanklik komt er tegelijkertijd een rode??????

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

En wat wil je hiermee zeggen?
Als dat een eigenschap van het virus is, waarom dan niet bij iedereen die het heeft gehad?
Dat ze denken dat ze gezond zijn wil niet zeggen dat ze dat ook daadwerkelijk zijn.
Kijk bijv. naar die onderzoeken waar is aangetoond dat jonge mensen, getroffen door corona, een genetische afwijking in hun immuunsysteem hebben die nog niet eerder aan het licht is gekomen en zich nu door corona maar net zo goed door andere infectieziekten manifesteert.
U zegt dat u rustig nadenkt, maar u staart zich dood op één onderzoek en verbind daar gelijk conclusies aan.
Ja het virus is gevaarlijk maar alleen wanneer de omstandigheden juist zijn, waarbij het grootste gevaar is dat men die triggers nog niet allemaal in kaart heeft.

rrr
rrr
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Er is nog steeds geen RCT ( Randomized Controlled Trial ) dat een statistisch significante voordeel geeft ten gunste van mondkapje tav verspreiden van virussen. Zolang er geen wetenschappelijk bewijs is voor het dragen van een mondkapje kan het dragen van een mondkapje gekwalificeerd worden als religie.

Huygelberghs
Huygelberghs
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Ik vraag me wel af waarom ze geen echte water dichte mondkapjes test doen op tv zodat iedereen kan zien dat het helpt,maar dat kunnen ze niet, omdat dit mondmasker meer nadele dan voordelen bij gezonde mensen,97procent van de uitstoot van virusbesmet gas wordt niet tegengehouden door dit zo noodzakelijk masker,dit zijn de bevindingen van epidemologen.Afstand, handhygiëne, niet knuffelen, geen handdruk,dat zijn de afdoende maatregelen!!!Zo weinig mogelijk kotakte tot aantal besmettingen naar0 gaat!!!!

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Huygelberghs
nanko55
nanko55
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Alleen te dikke bejaarden met al een ernstige onderliggende aandoening komen op de IC, als ze Corona klachten krijgen.
Zegt een specialist van het Erasmus UMC.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door nanko55
Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  nanko55

En zelfs dan kunnen ze goed geholpen worden. Zie ook het statement van een hele serie Amerikaanse dokters hierover. Als je maar op tijd met hydroxychloroquine en zink begint.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

O ja, dat is toch wat Trump adviseeert?

Gee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Willemijn, die complicaties die je opnoemt gebeuren ook tijdens de stevige griep perioden zoals ook uit dit artikel blijkt uit februari 2016: https://www.ad.nl/gezond/griepgolf-treft-veel-mensen-die-anders-nooit-ziek-zijn~aae8e106/. Dit artikel van het Amerikaanse CDC geeft ook aan dat er jaarlijkse serieuze griep gevolgen zijn: https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm En dan zijn er nog de ernstige gevolgen van mensen die op een IC hebben gelegen, dat valt onder de noemer Post Intensive Care Syndroom (PICS). https://www.gezondheidsnet.nl/medisch/wat-is-het-post-intensive-care-syndroom.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gee

Zeker wel Gee, al wordt in uw eerste atikel alleen gerept over longproblemen, in het tweede -engelstalige- worden óók de hartproblemen genoemd, alsmede falen van andere organen. En PICS is natuurlijk niet voorbehouden aan griep- of coronapatienten, dat geldt voor iedereen die op de IC heeft gelegen.
Wat mij zo frappeerde in het Duitse onderzoek is, dat het hier vrij jonge, voorheen gezonde mensen waren die nu met soms zeer zware hartproblemen te kampen hebben. Dát vind ik heel verontrustend en ik denk dat daar in Nederland ook uitslagen van onderzoeken van te leveren zijn. Hoe langer hoe meer mensen denken dat er een politiek vals spel achter steekt. Ik weet het niet, ik kan dat niet bewijzen. Maar tegenspreken doe ik dat ook niet, te vaak en te veel is er door de politiek, door het RIVM en door de media gelogen of in elk geval zijn er dingen verzwegen. Daarom volg ik liever het Robert Koch Institut hier. Toen zij een vraag niet konden beantwoorden, hebben zij dat eerlijk gezegd. En tot nu toe heb ik hen niet kunnen betrappen op gedraai en op leugens.

Gee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Willemijn, ik heb bijvoorbeeld heel veel geleerd van Prof. Dr. med. Sucharit Bhakdi, specialist in microbiologie en infectie-epidemiologie, Prof. Streeck en nog een aantal mensen uit Duitsland die kritisch zijn op de maatregelen omtrent het coronavirus. Ik heb het onderzoek gelezen uit Duitsland en daar gaat het om cardiac involvement en myocarditis inflammation, dat heeft dus niet alleen met corona te maken maar het is wel belangrijk om de symptomen in de gaten te houden. https://www.medicinenet.com/myocarditis/article.htm https://imaging.onlinejacc.org/content/jimg/4/3/307.full.pdf.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gee

Veel dank Gee, voor je aanvulling. Het hoeft niet alleen te maken te hebben met corona, maar ik vind het wel heel verontrustend dat, in een onderzoek onder 100 ex-coronapatienten tussen de 45 en 53 jaar bij ongeveer een derde beschadigingen aan het hart te zien waren. Bij 32 van de honderd onderzochte ex-coronapatiënten bleek er littekenweefsel ontstaan te zijn op de hartspier. Bij een nog grotere groep, namelijk zestig van de honderd onderzochte ex-patiënten, waren (ook) duidelijke ontstekingen ze zien van de hartspier. Die ontsteking lijdt in een later stadium mogelijk tot littekens, omdat er hartspiercellen afsterven.
Dit waren mensen die voorheen NIET aan allerlei ziektes leden, maar redelijk tot goed gezond waren.
Ik denk dat we er nog lang niet zijn. Ik denk dat dit virus nog veel meer op z’n geweten heeft dan wat nu bekend is.

Gee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Willemijn, die littekens hebben juist met Myocarditis te maken, en dat kan iedereen overkomen door andere virale infecties buiten corona om, dat is niet nieuw. Daarom had ik de links erbij geplaatst. Daley Blind, voetballer, viel ook in elkaar op het veld en na onderzoek bleek dat hij een ontstoken hartspier had. Vaak probeert het hart zichzelf te genezen door de beschadigde hartspiercellen te veranderen in littekenweefsel. Er is genoeg info te vinden dat dit dus al jaren voorkomt, ook bij gezonde mensen. Maar als jij het perse aan corona wil linken be my quest. Bedankt voor je reactie Willemijn en een fijn weekend toegewenst.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gee

Als ex-verpleegkundige ben ik nog steeds erg geinteresseerd in alles wat met de medische wetenschap te maken heeft. Natuurlijk ken ik Myocarditis en ik weet ook dat dit voorkomt bij mensen die kerngezond zijn of lijken. Ik vond het alleen frappant dat in dit onderzoek zoveel mensen dit als verschijnsel na corona hadden. Ik heb geen vergelijk en weet dus niet of bij een willekeurige groep van 100 mensen zonder corona, ook zó vaak (1/3 van de groep!) Myocarditis wordt gediagnostiseerd.
Nee Gee, ik link het niet, ik geef alleen betrouwbare informatie door die nu langzamerhand in Nederland ook erkenning krijgt. En ik ben wel heel benieuwd naar wat er allemaal nog komen kan. Fijn weekend en blijf gezond, Gee!

Nas
Nas
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

‘Corona is niet gevaarlijker dan stevige griep ‘, waar haal je die wijsheid vandaan Youp? Mijn man heeft Corona gehad en ik kan je vertellen dat hij echt heel erg ziek is geweest. Hij kon nauwelijks meer lopen terwijl hij normaal zo 80 km fietst. En is nog steeds herstellende. Kent u iemand die Corona gehad heeft? Baseert u zich op feiten?

C. vdB
C. vdB
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het virus dat pas echt veel slachtoffers maakt is het krankzinnigheidsvirus. Maar waarom zou de mensheid op een prettige manier aan zijn eind komen? De natuur waarvan wij deel uitmaken is hardvochtig. Vele beschavingen en volkeren zijn ons voorgegaan op de weg naar de afgrond. Dat is in mijn ogen de beste weg. We moeten zo snel mogelijk van onszelf zien af te komen. Dan kan de aarde opgelucht aan een volgend experiment beginnen. Dat zal overigens ook niet goed aflopen.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hou niet van verplichtingen. Vooral niet, als het zinloze verplichtingen zijn.

Opvallend vind ik, dat de burger een niet-medisch mondkapje zou moeten dragen. Wat heeft dat voor zin? Effectieve medische mondkapjes zijn voor de gewone Nederlandse burger nog steeds verboden. Maar een nutteloos ding voor je gezicht, dat zou dan weer verplicht moeten worden?

Een effectief ademfilter in de winkel dragen, vind ik weer van een heel andere orde. Dat is hygienische voorzorg. Zoiets als een zakdoek gebruiken. De Spaanse griep (die niet Spaans was) zorgde er een eeuw geleden voor, dat men in Europa zakdoeken algemeen is gaan gebruiken. Wie nu nog overal rochels uitspuugt wordt niet erg gewaardeerd.

Het is een kwestie van beschaving, om voorzorgen te nemen, zodat je anderen niet besmet of besmeurt. Ik ben nu vooral een voorstander van het BESCHIKBAAR maken van kwalitatief goede mondkapjes. Maar kennelijk kent deze regering alleen verbieden en verplichten. In staat stellen, daar hebben ze nog niet over nagedacht.

Helaas vind ik dat besef ook niet vaak terug bij de voor- en tegenstanders van mondkapjes.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

Lees maar wat het Robert Koch Institut hier over schrijft. De meer dan 100 mondneuskapjes die ik naar hun advies heb genaaid en vervolgens heb weggegeven, zijn kwalitatief goed en dragen een klein beetje bij om de besmetting te verkleinen.

Gee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

Ik vind het helemaal niet een kwestie van beschaving om mensen mede verantwoordelijk te laten maken voor de gezondheid van anderen. Ik ben niet verantwoordelijk voor de gezondheid van een ander, als je jezelf wilt beschermen zorg er dan voor dat je gezondheid optimaal is op alle vlakken. En als dat niet kan, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte, dan is het aan diegene om maatregelen te treffen en misschien de mensen die daar dichtbij staan. Dat is niet de verantwoordelijkheid voor de rest van de wereld. Bovendien laat ik me niet definiëren tot een wandelende besmettingshaard. Uit deze meta-analyse uit 2016 bleek dat zowel gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken als observationele onderzoeken naar N95-ademhalingstoestellen en chirurgische maskers die door gezondheidswerkers werden gebruikt, geen voordeel lieten zien bij de overdracht van acute luchtweginfecties: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2749214. Via dit artikel kun je nog meer wetenschappelijke artikelen vinden over het gebruik van mondkapjes: https://www.technocracy.news/masks-are-neither-effective-nor-safe-a-summary-of-the-science/

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij blijft verbazen is de stilte over de vele doden onder de ouderen in de verzorgingshuizen. Daar werden alle hulpmiddelen ontzegd met de nodige gevolgen. En nog zegt niemand meer er wat over, de regering niet , de verzorgingshuizen niet en de nabestaanden van de slachtoffers niet. Iedereen heeft recht om stappen te ondernemen maar niemand doet wat.
Waarom is iedereen stil?

Azijnseikert
Azijnseikert
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Jij begrijpt het. Dit is het essentiële punt dat door iedereen genegeerd wordt. Alle maatregelen zijn gericht op een groep waarbij het risico voor dit virus minimaal is. (Ioannidis,2020) Maar de groep waar het virus wel gevaarlijk voor is. Daar worden nog steeds geen beleidsmaatregelen voor getroffen . Dat wordt overgelaten aan de goedwillenden in die centra. Hoor ook het commentaar van deze Oxford professoren daarover: https://m.youtube.com/watch?v=Z3plSbCbkSA&t=280s

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Azijnseikert

Zoals het nu naar uitziet zijn de overbodige ouderen alvast afgeschreven. Alle maatregelen betreffen de jongere mensen en die hebben lak aan. Dat zij de oudere straks kunnen besmetten vinden zij niet erg. En niemand vind het erg. Het geld boven de leven. De vergrijzing opgelost net zoals de virus de overbevolking zal oplossen als wij het zelf niet willen.

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hoi Ni28,

Ik denk dat dat te verklaren is.
Jongeren zijn zich nog niet bewust van de dood en dus denken ze er ook niet aan.
En wat ook meespeeld is dat de jeugd zichzelf altijd het centraal stelt, niet eens uit egoïsme, maar ws omdat ze nog aan het ontwikkelen zijn.
Schijnbaar gaat men pas op latere leeftijd over de dood nadenken.
Weet niet meer wie de uitspraak heeft gedaan, maar het was een brit tijdens WW2 (churchill?) en luidde;

The best pilots are the young simply because they are not yet aware of their own mortality.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Azijnseikert

Interessante video die ik voor een deel heb beluisterd. Het probleem met deze virus is eigenlijk dat ie zich zo afwijkend gedraagt in vergelijking van se seizoen virussen zoals grip en het verschil tussen jongere en ouderen waar de verwachting van het gedrag net andersom ligt dan verwacht. Met andere woorden wij weten nog niets. Net zo over het effect van de mondkapjes zijn er nog te weinig proeven gedaan om het wetenschappelijk te bevestigen. In ieder geval warende bevindingen(Singapore) dat stoffen mondkapjes niet werken. Frappant want in een land als Tsjechie waar men snel op mondkapjes over ging waren de meeste van stof omdat de gewone ontbraken zoals hier. En toch zo weinig doden. Het laat zien dat wij gewoon te weinig van weten, praktisch niets. Maar niets doen kan fataler worden dan een beetje fout misschien. Wij zijn nog lang niet klaar, dat is een feit.

logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor of tegen het zal mij donderen echter de fabrikant schrijft op de verpakking ” deze maskers bieden geen bescherming tegen virussen zoals covid-19 ”

Wil je ze dragen prima
Wil je ze niet dragen ook prima

Schei uit met die linkse betutteling gebaseerd op symboolpolitiek.
Stop de corona idioterie want het virus muteert sneller dan linkse wijsneuzen het debat kunnen voeren.

Petra
Petra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

in de buurlanden zijn mondkapjes verplicht aantal besmettingen blijft even snel oplopen. Geloof zelfs sneller….

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Petra

Is NIET WAAR, althans, niet waar ik woon. Het aantal besmettingen hier (Eifel) is véél lager dan in Nederland.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

En waarom hier nu 6 rode minnetjes onder staan, is niet te begrijpen. IK woon hier en vertel alleen maar hoe het hier is. Wat een rare reakties!

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Nee hoor niets raar aan.
U stelt dat het NIET WAAR is en gelijk erna ontkracht u uw eigen niet waar door te stellen niet in mijn omgeving en de wereld is iets groter dan uw omgeving.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Petra had het over de buurlanden en aangezien ik in een buurland woon, dacht ik daar met enige wijsheid iets over te kunnen zeggen. Bovendien is ‘mijn omgeving’ (heb ik die woorden gebruikt?) wel wat groter dan de meeste provincies in Nederland.

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Waar ik woon of mijn omgeving, nagenoeg hetzelfde, maar waar het om gaat is dat u Petra’s stelling ontkracht gebaseerd op waar u woont. Haar stelling gaat wel op voor bijv. België.
En al is de Eifel regio nog zo groot het is nog steeds maar een regio in Duitsland ( een buurland).
En wat ik u ook in een andere tegel probeerde duidelijk te maken is dat één zwaluw nog geen zomer maakt.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp niet de “roep om vrijheid” als je vijand een van medische aard is. Nederland heeft de coronaslag verkeerd aangepakt van begin af aan. Mondkapjes werden uitgesloten alleen maar om een reden en dat was de tekort aan medische hulpmiddelen in haar totaliteit. Ook het aantal bedden is hier constant te laag gehouden en zeker niet toereikend bij een epidemie waar je ook rekening zou moeten houden al zal de aantal nooit hoog genoeg zijn. Ook de virologen hebben zich aangesloten aan deze mening over de mondkapjes. De Nederlandse virologen spreken dus de andere virologen van de hele wereld tegen. Nederland zonder mondkapjes had relatief zeer hoog aantal doden op haar geweten en daarin verschilde ze nogal van landen met veel minder slachtoffers die wel mondkapjes droegen. Men vergeet dat hier niet om ziekte van een enkeling gaat maar om de massa. Er spreekt hier de ik-gevoel en niet het gevoel voor een ander. Want als ik ziek ben kan ik het op een ander overdragen in al mijn laksheid die ik dan vrijheid noem. Zolang wij maar gissen naar de eigenschappen van deze ziekte moeten wij alles doen om het te beperken. De mondkapjes zijn hierin makkelijker dan de 1,5 meter afstand bewaren. En niet is honderd procent maar elke procentje helpt. Laat de roep om vrijheid gebruiken tegen de groeperingen die onze echte vrijheid in gevaar brengen. En dat kan zonder de mondkapje.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Op moment explodeert corona in Afrika maar de asielzoekers blijven komen. Zo komen wij medische hulpmiddelen weer tekort. Dweilen met da kraan open is de voornaamste hobby van de EU.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

u zegt het goed. En als ze eenmaal hun zin hebben, reizen ze heen en weer tussen thuisland en verzorgingsland (wij dus) en slepen allerlei ziektes van hun thuislanden hier naar toe.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Iedereen mag profiteren van Nederland behalve eigen inwoners die moeten voor werken. En als je al die stroom gelukzoekers zou stoppen dan krijg je al die activistische groepen die de regering onderhoudt over je heen voor discriminatie of zelfs racisme. Nederland laat zich gemakkelijk gijzelen, door Brussel en de derde wereld.

millman
millman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

We hebben t ook zo slecht hier boehoehoe .. Ga janken

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik begrijp ook wel dat “never waste a good crisis” ook voor de corona geldt en dat deze ook misbruikt kan worden. Het zijn altijd twee dingen die de burgermassa bespelen, het angst aanjagen en/of groepen tegen elkaar opzetten. Beide gebeurd maar bij de corona is de wetenschap onwetend en zolang dat zo is krijgt de bestrijding van de ziekte voorrang. Wij zien zelf toch dat na de versoepeling van de maatregelen het weer de kop snel opsteekt. Ik vind op moment boodschappen doen al avontuurlijk genoeg als je ziet hoeveel mensen zich nergens aan houden. Waarom moet het altijd eerst heel erg worden voordat mensen gaan luisteren?

Vlierbloesem
Vlierbloesem
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De ondeskundigheid van de mensen die als schaamlapje mogen dienen voor het Nederlands beleid is pijnlijk duidelijk geworden. Maar daarmee wil ik niet meteen maar alle wetenschap veroordelen. Er zijn genoeg deskundigen die duidelijk maken wat er werkelijk aan de hand is. Het onverantwoord beleid van de Nederlandse regering is geen maatstaf. Nederlanders hebben voor deze nitwits gestemd, helaas.

Ondertussen is wel een coronawet aangenomen, die de regering in staat stelt om elke maatregel in te voeren die ze nog kunnen bedenken. Zonder raadpleging van het parlement.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

Ik heb de wetenschap zeer hoog staan maar wetenschappers blijken ook mensen te zijn met al hun plussen en minnen. Je moet van goede huize komen om de wetenschap in dienst van de politiek niet als prooi weggeven. De Amerikaanse progressieve trend op de universiteiten is ook hier helaas ingeworteld en zelfs op de lagere scholen is het niet anders. Wij krijgen generaties van kinderen die geen man of vrouw meer zijn, knielen voor de zwarte mensen en eigen cultuur te grabbel gooien. Alles naar wens van de VN en tegen elke spatje nationale gevoel. Dit soort mensen komen in de politiek als managers en van managers weten wij dat deze van welke vak dan ook niets willen weten. En zo ziet er dan ook naar uit.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hier ben ik het volledig mee eens! @Ni28, goed en duidelijk verwoord. Ik ben blij ook eens iets van een realist te lezen!

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Dank u Willemijn, leuk dat ik bijval krijg al claim ik nooit de ultieme waarheid. Ik schrijf gewoon wat ik echt denk al wou ik iets anders kunnen schrijven. Dus een minnetje neem ik voor lief maar uw reactie is veel leuker.

Gee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De meeste doden zijn overleden met corona en niet aan, dat is een groot verschil. Het corona virus kan net als het jaarlijkse griepvirus gevaarlijk zijn voor mensen met onderliggend lijden. Die mensen dien je te beschermen maar je gaat niet een gehele bevolking in quarantaine zetten. In de technische briefing die Van Dissel op 25 juni aan de Tweede Kamer gaf, volgt dat 98 procent van de mensen die geïnfecteerd raakt, geen tot nauwelijks ziekteverschijnselen heeft. Ik ben bovendien van mening dat jij ook spreekt vanuit een ik-gevoel en niet voor een ander. Zullen we eens kijken naar de gevolgen van de maatregelen: Veel ouderen zijn overleden door eenzaamheid en verdriet omdat ze geen contact mochten hebben met familie, de mensen die overleden zijn door uitgestelde behandelingen, 1,2 miljoen verwijzingen via zorgdomein zijn uitgesteld, hiervan wacht nog altijd 40% op een afspraak, hoeveel gezonde levensjaren zullen er verloren gaan juist door deze maatregelen. Denk daarbij aan de economie en de grote recessie, waar de vorige recessie bij in het niet valt. De gevolgen van de maatregelen zullen de komenden jaren desastreus zijn en die gevolgen gaan we allemaal merken. Een gezonde economie draagt ook bij aan het welzijn van mensen. Het middel is onderhand erger dan de kwaal.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gee

Ik schrijf inderdaad mijn mening en niet die van een ander. Bijkomende schade is inderdaad gevolg van zware maatregelen. Wat is dan de “greater good”? Bij een epidemie gaat het toch altijd om het aansteken van een ander of aangestoken worden als primaire zaak. Een gezellig bezoek met dodelijke gevolgen lijkt mij geen goed idee. En waarom de zieke ouderen een laatste steek geven door een gezellige bezoekje? En inderdaad, de eenzaamheid is het ergste wat de mens kan overkomen. Ik zal u zeggen, ik ben daar zelf bang voor. Onze vrienden/kennissen kring is erg klein geworden en als je bedenkt dat je de langst levende bent is het geen leuke gedachte. En er is veel eenzaamheid ook buiten de verpleeghuizen waar niemand naar omkijkt door de “ik met mijn eigen kringetje” samenleving waar niemand tussen mag komen wat zo vaak voorkomt. Ouderdom is dan echt niet leuk meer. Net zo heeft beschadigde economie haar gevolgen. Meer mensen thuis, meer overlast, meer criminaliteit, tekorten aan goederen, noem maar op. Een gulden middenweg is haast niet te vinden. De echte veroorzaker blijft toch de pandemie en wij zien nu dat het onder de jongeren steeds meer voorkomt al zijn voor hun de gevolgen meestal niet fataal. Maar zij brengen het over op oudere mensen en voor hun is dat mogelijk wel fataal. Houden wij nog rekening met elkaar of willen wij van de vergrijzing afkomen? In dat geval moet de medische wetenschap zich ook niet meer inspannen voor langere leven.
Wie weet zijn wij al op dit keerpunt gekomen.

Azijnseikert
Azijnseikert
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hehe precies wat ik aldoor zeg. Mondkapje = depersonaliseren

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Michael Jackson was de eerste die met een mondkapje liep, hij is al 11 jaar dood.
En niet aan Corona,de dood haalt je toch wel als het je beurt is ,laat je niet bang maken ,en leef .

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Ja, IK leef en IK ben niet bang. Ik draag wel een mondkapje……….

Gee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Ik leef en ik ben nooit bang geweest voor het virus daarom draag ik geen mondkapje. Virussen zijn altijd al onderdeel geweest van het leven, dat hebben we tot nog toe altijd geaccepteerd. Ieder jaar zullen virussen hun tol eisen, maar we kunnen niet collectief iedere keer in een lockdown gaan voor elk vermeend monster. Wat voor soort leven denken we dat we beschermen? Er is meer in het leven dan het vermijden van de dood. Het leven is een drankje met vrienden. Het leven is een drukke voetbalwedstrijd of een live concert. Het leven is een familiefeest met kinderen en kleinkinderen. Het leven is kameraadschap, een arm om de rug, gelach of tranen gedeeld op minder dan 1 1/2 meter. Deze dingen zijn niet alleen optionele extra’s. Ze zijn het leven zelf. Ze zijn fundamenteel voor onze menselijkheid, voor ons bestaan als sociale wezens. Als dat er allemaal uithaalt dan heb je een samenleving zonder een ziel. Van leven ga je dood.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gee

Deze reaktie begrijp ik heel goed Gee. Ik heb mijn kinderen en kleinkinderen ook al 5 maanden niet kunnen zien. Het jaarlijkse familieuitje moest vervallen. Ik zie geen vrienden en kennissen meer. Ik mis alle kameraadschap en verlang er naar m’n armen om iemand heen te slaan. Ik mis mijn koor, en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan.
Maar ik ben geen uitzondering, helaas treft dit ons allen en gedeelde smart schijnt halve smart te zijn. En inderdaad Gee, het fundamenteel belangrijke in ons bestaan is er uitgehaald. Er zijn mensen die hier heel depressief van worden en dat snap ik wel. En we willen allemaal zo graag dat alles weer net zo wordt als vroeger. Wel, dát zal niet lukken. Er is een ervaring aan je leven toegevoegd, nl. het leven met corona in al zijn facetten. En elke ervaring in het leven zorgt voor een verandering. Het enige wat we kunnen doen is er voor zorgen dat het ná de corona niet slechter wordt dan voorheen.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Doe wat je wilt,maar laat niemand iets bewust verplichten .

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Hoe kun je duidelijk maken dat deze ziekte besmettelijk is en dat het eigenlijke probleem is. En dat wij daar nog zo weinig van weten, eigenlijk bijna niets. Oude leven loslaten, zelfs tijdelijk is blijkbaar voor vele onmogelijke opgave. Ik en des te langer zal het duren.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik denk dat het voor veel mensen dermate bedreigend is, dat zij zich afsluiten en zich daardoor veiliger voelen. Dát is de schijnveiligheid die ontstaan is door de tegenstrijdige berichten en de zichzelf tegensprekende wetenschappers, media en politiek.

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het helemaal eens met het artikel van YorienvdH. Aanstaande zaterdag 1 augustus van 14:00-16:00 uur kunt u samen met Viruswaanzin op het Malieveld in Den Haag opkomen voor onze vrijheid. We moeten terug naar normaal. De Gemeente Den Haag gaf toestemming voor de demonstratie: zie: http://www.viruswaanzin.nl.

nanko55
nanko55
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn verkiezingen in aantocht, dus Rutte wordt voorzichtiger, hij zal Hugo de Jonge de kastanjes uit het vuur laten halen.

Blasco
Blasco
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hier in België is het op een aantal plaatsen verplicht, zoals in mijn stad Oostende. Het is gewoon afschuwelijk. Het doet me wat denken aan The Handmaid’s Tale. Verbazend hoe snel je mensen kunt brainwashen, terwijl zelfs het merendeel van de virologen hier toegeven dat het in de buitenlucht niet zoveel zin heeft. Je wordt gebrandmerkt als egoïst als je het niet doet. Uitzondering is gelukkig fietsen, dan hoeft het niet, dus doe ik alles met de fiets. Sluis is gelukkig maar een dik half uur rijden om wat inkopen te doen. 😉 Mensen respecteren ook de anderhalve meter regel niet meer sinds de verplichting. Het is gewoon afschuwelijk. Hopelijk voor jullie blijft het vrije keuze!

Blasco
Blasco
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Blasco

Nog dit: besmettingen zijn hier opnieuw beginnen stijgen exact 14 dagen nadat we privé meer mensen mochten zien. Toen is er bvb in winkels mondmaskerplicht gekomen. De cijfers blijven alsnog stijgen. Nu komt er bij ons weereen beperking van het aantal mensen dat je privé mag zien (5 vaste personen voor de volgende vier weken). Ik durf er gif op innemen dat de cijfers binnen twee à drie weken weer beginnen te dalen hier. Afstand houden, handhygiëne en vooral je sociale contacten beperken maken het moeilijk voor het virus. Mondkapjes in open lucht zijn gewoon grotesk en staan niet in verhouding tot wat het (misschien?) oplevert.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een patroon. U moet voor de EU zijn ook in de huidige vorm. Iedereen die tegen is, is een xenofoob of erger. Het maakt niet uit welke argumenten je hebt, de voorstanders schelden en gebruiken angst om u te overtuigen. In de discussie over mondkapjes gebeurd iets vergelijkbaars.
Wat ik ook zeer merkwaardig vind is dat deskundigen vertellen dat het een nieuw virus is. Vandaar dat kennis opgedaan moet worden en adviezen misschien niet altijd even consequent zijn. Maar een nieuw vaccin kan versneld worden ontwikkeld omdat er gebruik wordt gemaakt van bestaande kennis?

En nog iets:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=125&v=49yHdhkW3w0&feature=emb_logo
Maar een nieuw vaccin wat even snel in elkaar wordt gefröbeld is uiteraard veilig voor iedere burger……
Voor mij is het duidelijk. De politiek heeft zich door de deskundigen op het verkeerde been laten zetten. Er is voor die mensen geen weg terug lijkt het en de economie dreigt door de bijwerkingen in elkaar te donderen. Financieel is er misschien wel even de mogelijkheid met fopgeld de boel wat te rekken. Maar er zal iets moeten gebeuren en de inzet is mede door weer andere deskundigen uitgekomen op een app en vaccineren?
Het gebrek aan openheid en het onvermogen bij diverse groepen is aan het opbreken en de burger gaat hoop ik steeds meer terug naar normaal. Mij zou het niets verbazen dat deze crisis bedoeld was om diverse andere zwakheden onder het tapijt te schuiven. Dat lijkt te mislukken omdat er steeds meer gedoe is wat nergens toe leidt.

Piet
Piet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik snap het gezever over een mondmasker niet zo. Kun je eindelijk een keer zo goed als anoniem over straat, zonder dat Big Brother je gezicht direct kan herkennen, zijn er weer van die zeurkousen dat de persoonlijke kenmerken niet zichtbaar zijn. Wees blij dat dit zo is en dat er nu iets is dat de massa surveillance een keer op z’n bek laat gaan. Ik zie een mondmasker ook als wapen tegen de elite die ons maar wat te graag in de gaten wil houden. Niet dat ik iets crimineels van plan ben maar waarom moeten al onze gezichten gescand worden als je door de stad heen loopt, bijvoorbeeld in Rotterdam. Als je het over een massasurveillance hel hebt dat is het daar wel. Alleen wel vreemd dat ze daar geen Maroc’s kunnen vinden die net een overval hebben gepleegd maar wel blanken, die de 1,5 meter niet aanhouden.
Dus zet je mondmasker op en ga op in de anonimiteit. Die terroristen van BLM en Antifa zijn zo dom nog niet.

Christian Vellinga
Christian Vellinga
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volledig overbodig artikel. Komt geen nieuw argument voorbij en het wegen is voor iedereen persoonlijk anders. Dit is nou moralistisch en alpha: met een minimum aan inhoud een maximum aan moraalgezeur produceren. Heb je niks aan. Ga een wiskundesom proberen. Beter besteedde tijd.

linda bakker
linda bakker
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hallo, Ik ben een Texelaar en woon op dit wadden eiland. Het is hier al weer dik 6 weken heel erg druk. Heel veel toeristen uit Europa maar ook uit Nederland komen naar Texel. Nu zou je zeggen, dan breekt de Corona los hier en rijden ziekenwagens af en aan naar en van het ziekenhuis in Den Helder. Helemaal niets van dat. Het ziekenhuis is ook niet overspoeld met corona zieken. Onze huisartsen zijn niet overspannen en de begrafenis ondernemer heeft het zeer rustig. Hoe kan dat?, hoe kan het dat op een eiland met ruim 16.000 inwoners en inmiddels zeker daar de helft aan toeristen erbij helemaal niets gebeurd?. En om nu te zeggen dat we ons aan de bizarre corona maatregelen houden, nee niet echt. Het is ook zelden dat je hier een mondkapje ziet. De eiland bewoners zijn hier ook te nuchter voor. Ik hoorde van contacten op Ameland dat dit hetzelfde was op dat eiland. Geen uitbraak, geen doden, geen doodzieke mensen. Iedereen gelukkig en vrolijk. Hoe kan dit allemaal?, ik zie die eilanden als de kanarie in de kolenmijn, als er toch iets ernstigs zou moeten wezen, zou het juist vooral op een toch besloten eiland tot een uitbraak moeten komen. Waarom niet?

Cees Dekker
Cees Dekker
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

-vervolg-Nieuw-Zeeland heeft dan ook wel ideale condities: makkelijke grensbewaking, zodat als het virus in het land eenmaal is uitgeroeid, het gewoon een kwestie is van strenge grenscontrole en verplichte (nog door de Staat betaalde) twee weken durende isolatie. (De nu nog ongeveer 20 geregistreerde Corona-besmetten zijn allen Nieuw-Zeelanders die van overseas teruggekomen zijn en eruit zijn gepikt tijdens de strenge isolatieperiode.
De economische prijs is wel hoog: er mogen dus alleen maar Nieuw-Zeelanders weer het land in; de toeristensector is daardoor in een nagenoeg terminale fase beland.
Nieuw-Zeeland heeft een socialistische regering, maar ik moet zeggen dat zij de Coronacrisis erg goed hebben gemanaged tot nu toe.
Uit vele case-reports blijkt dat Corona echt iets anders is dan een flinke griep. Zie ook de bijdragen van Willemijn, waar ik me goed in kan vinden. Aanvankelijk dacht ik ook, ach, waait wel weer over. Dat is niet zo en het zal lang duren eer de wereld weer wordt als voorheen.

bert
bert
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben tegen het dragen van mondkapjes. Immers: de mens ademt zuurstof in en o.m. koolstofdioxide uit. Door het dragen van een mondkapje kan de uitgeademde koolstofdioxide geen kant uit. Het wordt dus direct weer ingeademd, en komt weer in de luchtwegen en bloedbaan terecht. Hierdoor wordt de verhouding zuurstof / koolstofdioxide in het bloed volledig verstoord. Met als gevolg mogelijke klachten als: duizeligheid, hoofdpijn, hyperventilatie, benauwdheid en nog meer. Voor mensen met een longziekte is het dragen van een mondkapje helemaal funest. De hier genoemde punten zijn genoeg om het dragen van een mondkapje niet te rechtvaardigen. Maar: bij een eventuele wettelijke verplichting zal ik ook een mondkapje dragen. Het is niet anders, maar met tegenzin.

Janwillem
Janwillem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het meest gehoorde argument is: ‘de buren doen het ook’, waarbij aan de ons omringende landen wordt gerefereerd. Vroeger antwoordde mijn moeder altijd: als je buurmeisje van het dak springt, doe jij dat dan ook? Dragen we allemaal een helm op de fiets omdat Engelsen dat ook doen? Rijden we links? Eten we Bratwurst? Spreken we Frans? Het is dan ook geen argument.
Ja, als je het zo brengt… maar is het niet anders?
Om te beginnen springt er niemand van het dak.
En als je anders bekijkt: als je iedere dag te laat op school komt omdat het ver lopen is en datzelfde buurmeisje springt op de fiets en komt wel op tijd. Die je dat dan niet ook?

Chris Skworez
Chris Skworez
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed onderbouwen en is de waarheid, doch helaas zijn er teveel mensen die zich enkel op de regering vertrouwen, doch dit zijn ook maar mensen die fout kunnen zijn. Het enige verschil is dat regeringsleiders alles zullen doen om hun fouten te maskeren en zodoende zijn we hiervan de pineut. Ik ben een Vlaming met dezelfde ondeskundig landbestuur.

trackback

[…] [Bron] Waters wijst erop dat er tijdens de corona-piek in april en mei, en ook tijdens de afname van het aantal zieken in juni, helemaal geen sprake was van een mondkapjesplicht. De schrikwekkende beelden vanuit de ziekenhuizen waren wellicht voldoende om mensen ontzag te laten hebben voor het virus. Nu deze ziekenhuishorror uit het zicht verdwenen is, moet een ander schrikwekkend beeld worden gecreëerd, stelt Waters. Nu komen regeringen met deze mondkapjesplicht. Niet alleen in Ierland maar ook in andere delen van de wereld. “They need visible evidence of terror,” zegt hij. Waters karakteriseert politici hierin als vijanden van het volk. [video] […]

Cees Dekker
Cees Dekker
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een lastige discussie. Uiteindelijk gaat het om de keuze tussen gezondheidsbelang en financieel-economisch belang. Wat is een leven waard? Hoeveel mag het kosten? Terechte vragen; ergens moet je een grens kunnen stellen.
Hoewel ik niets heb met de huidige Nederlandse regering geloof ik dat de betrokken beleidsmakers en adviseurs inzake de Coronacrisis echt hun best doen en naar eer en geweten handelen. Waarbij soms sprake is van voortschrijdend inzicht: er wordt steeds meer bekend over hoe dit virus zich gedraagt en hoe er tegen kan worden opgetreden. Dat daarbij de rol van mondkapjes steeds weer aan de orde komt is ook logisch: afwegen van de pros en de cons. Strenge maatregelen blijken het Coronavirus te kunnen stoppen: dat blijkt hier in Nieuw-Zeeland, waar al bijna 2 maanden geen nieuwe besmettingen in de samenleving zijn vastgesteld, en waar ook nog steeds ruim wordt getest. 22 coronadoden op 5 miljoen inwoners! Procentueel ongeveer 1% van het Nederlandse Coronasterftecijfer! -wordt vervolgd-

Fleur
Fleur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik snap dat je geen zin hebt om een mondkapje op te doen, maar overdrijven is ook een vak. De besmettingskans neemt natuurlijk deels af en als dit wellicht een lockdown en daarmee een verdere verslechtering van de economie kan voorkomen, waarom niet? Je individualiteit gaat echt niet verloren met het dragen van een mondmasker, dit lijkt meer op een leuk verhaaltje die je hebt bedacht zodat mensen het met je eens zijn. Mensen die het medisch gezien niet kunnen verdragen en er echt een probleem mee hebben hoeven het niet eens op. Soms is het belangrijk om even niet alleen te denken aan jezelf, maar even de gezondheid van anderen voorop te stellen en dus te relativeren. Is het echt zo’n groot probleem om in openbare gesloten ruimtes even een mondkapje op te zetten als daardoor medisch zwakken de dood kunnen voorkomen?

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Fleur
Azijnseikert
Azijnseikert
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fleur

Jij bagatelliseert de psychologische problemen met het mondkapje. Maar vraagt van anderen rekening te houden. Dat schuurt. Dan over de werkelijke problemen. Ligt haast niemand meer op de ic en in het ziekenhuis. Allemaal bereikt zonder mondkapjes. De hele economie is naar de filistijnen. Jongeren hebben daar het meeste last van. Wat doen ouderen/zwakkeren om dit te voorkomen? Wat jij wilt is “rekening houden met” die maar 1 kant op gaat. Met gevolgen van het virus die vele malen kleiner zijn dan de maatregelen. Graag de Corona-oogkleppen af.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fleur

Já Fleur, dat blijkt zo te zien een enorme probleem. Ik heb liever een mondkapje dan een lock down met uitverkochte winkels zonder wc papier. Dat was de voorrecht voor communistische landen en wij krijgen hier hetzelfde door negeren van simpele regels.

millman
millman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Opinie= mening.. Geen enkele journalistieke inhoud te vinden hier. Alleen tokkies gaan hier in mee..

Azijnseikert
Azijnseikert
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  millman

Gefeliciteerd met een post die totaal geen inhoud heeft. Louter wat om zich heen slaat en karaktermoord pleegt op de schrijfster. De bekende linkse reflex.

Marcel Heilig
Marcel Heilig
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat nog niet tot de burger doorgedrongen is, dat wij leven in een “politieke dictatuur”. De coalitie vertegenwoordigd maximaal ‘een derde’ van de stem gerechtigde bevolking. De burger moet in beweging komen en maximaal gebruik maken van zijn/haar stemrecht. We worden nu geregeerd door bewuste onkunde, liegen en bedriegen.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Heilig

De opeenvolging van leugens en blijken van ondeskundigheid is inderdaad opvallend.

Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Heilig

kleine correctie. De coalitie ‘vertegenwoordigt’ op dit moment exact de helft van de uitgebrachte stemmen. Niet-stemmers hebben geen recht van spreken. Verder klopt het wel dat we in een politieke dictatuur leven.

Daarom is het inderdaad zaak dat wij ALLEMAAL onze stem laten horen. Luister niet naar de MSM en het Kartel. FvD en PVV zijn geen extremisten, maar realisten die juist in het belang van het land en volk willen dienen.

Cees Dekker
Cees Dekker
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Heilig

Ik wil hier toch nog eens het Coronabeleid van de huidige regering verdedigen. De regering handelt en regelt op basis van de meest recente wetenschappelijke informatie. En over sommige zaken bestaat ook onder wetenschappers nog steeds verschil van inzicht. En natuurlijk veranderen de inzichten en zijn soms genomen beslissingen achteraf wellicht niet goed. Dat maakt het managen van Corona best moeilijk. Maar om dat nou een “politieke dictatuur” te noemen, “bewuste onkunde, liegen en bedriegen” is wel sterk overdreven, een beetje Jensen-gehalte. Robert Jensen, voor wie ik aanvankelijk wel sympathie had, maar geleidelijk steeds meer een egotrippende schreeuwlelijk begon te vinden.
Marcel heeft natuurlijk wel gelijk dat we maximaal van ons stemrecht gebruik moeten maken. Als in maart nou eens al die normaal thuisblijvende mensen met een PVV of FVD-mening eens gaan stemmen…..Zoals de SGP-sympathisant dat doet: altijd stemmen!

Youri
Youri
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Doe het niet voor jezelf, maar voor mij. Als kankerpatiënt apprecieer ik het erg dat je op afstand blijft, je handen wast en je mondkapje aanhoudt. Mijn vrijheid stopt waar de jouwe begint, of omgekeerd.

Fleur
Fleur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youri

Precies, soms moeten mensen zich even realiseren dat zij niet altijd het middelpunt van de aandacht zijn. Dit is het moment om de medisch zwakkeren te beschermen. En daarbij, af en toe een mondkapje opdoen is helemaal geen beperking van je vrijheid, het is maar hoe je er naar kijkt. Sommige mensen zullen zich juist weer vrij voelen om bijvoorbeeld boodschappen te doen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youri

Mooi de laatste zin.

millman
millman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volg uw eigen advies.. Draag een mondkapje of niet.. Maar stop nu eens met ongefundeerde shit de wereld in te smijten.. Verschrikkelijk vermoeiend om elke keer te lezen dat er een klein groepje retards elke beslissing omtrent covid betwisten en de discussie op scherp blijven stellen.

Politieke dictatuur? Laat me niet lachen.. Droeftoeterij.

kees van mourik
kees van mourik
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb niet gelezen dat in België of Duitsland een mondkapjesplicht geldt voor iedereen zodra die zich buitenshuis begeeft en ik mis de mogelijkheid om te peilen hoe zeer er in België en Duitsland geleden wordt onder de daar vigerende partiële mondkapjesplicht. Zou het lijden in Nederland groter zijn omdat Nederlanders zo veel vrijheidslievender zijn dan Belgen of Duitsers?
ALS een partiële mondkapjesplicht net dat kleine beetje zou toevoegen aan de indamming van de virusverspreiding zodat 1 persoon gemiddeld uiteindelijk minder dan 1 andere persoon besmet DAN zou die maatregel misschien toch wel het overwegen waard zijn. In dat geval zou mede dankzij die mondkapjesplicht de pandemie uitdoven, waarna de mondkapjesplicht niet langer nuttig en nodig is en kan worden opgeheven. Is het uitgesloten dat het zo zou kunnen zijn? Of zeggen we: so wie so geen mondkapjes, want ook al zou het virus zich dan weer flink verspreiden, onze vrijheid gaat boven talloze corona-doden en -zieken? Dat vind ik toch een enigszins dubieus standpunt.l

Vlierbloesem
Vlierbloesem
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  kees van mourik

Is het je nog niet opgevallen, dat effectieve mondkapjes voor de Nederlandse burger verboden zijn?

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  kees van mourik

Als inwoner van Duitsland kan ik u dit vertellen: het is niet zo dat wij een masker moeten dragen als we naar buiten gaan, maar wel in gesloten ruimtes. Dus kom je o.a. écht geen winkel in zonder mondneuskapje en dat is al vrij snel ingevoerd na het begin van de pandemie. En ja: een masker is en blijft vervelend, welke je ook draagt. Maar iedereen die ik ken draagt het zonder morren, in de wetenschap dat, zou je zelf onwetend met het virus rondlopen, je de kans verkleind hiermee een ander te besmetten. Het maakt je bewust van het feit dat het virus nog niet verdwenen is en nog steeds een gevaar kan zijn. Daardoor wordt er hier over het algemeen ook goed afstand van elkaar gehouden. En natuurlijk missen we hier ook veel. Ik zing in een paar koren, wel, nu al 5 maanden niet meer en dat mis ik enorm; ik mis mijn vriendinnen en andere sociale contacten, maar bovenal mis ik mijn kinderen en kleinkinderen, die ik ook al 5 maanden niet meer heb gezien. Het leven is beslist niet leuker geworden, maar ik ben me ervan bewust dat we toch het beste maar de richtlijnen kunnen volgen van het Robert Koch Institut. Ik ben dol op vrijheid, maar gezondheid voor mezelf en mijn naasten vind ik toch wel veel belangrijker.

Seppe
Seppe
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is een mooi voorbeeld van het krugher-effect, als je ergens een beetje over weet denk je dat je bijna alles weet, tot als je eigenlijk meer weet dan gaat het terug naar beneden omdat je beseft dat je niet zoveel weet, en als je echt veel weet dan gaat het terug naar omhoog. Ik maak er geen woorden aan vuil maar jij bent dat eerste.

Paul
Paul
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

dan draag je er toch geen. je gordel hoeft ook niet. oversteken bij het zebrapad nergens voor nodig. je beschermt alleen je omgeving een beetje meer. ik volg de experts. niet de mening van de straat en ja mondkapjes hebben hun volledig nut niet bewezen, maar geen mondkapjes ook niet. Neem jij het risico? IKKE niet. en vrijheid? haha laat me niet lachen. Je weet pas wat vrijheid is als hij jou ontnomen wordt en dat gebeurd niet door een mondkapje.

Fleur
Fleur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

Amen

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hetzelfde als bij alle andere media: voorstanders en tegenstanders. Dat is goed. Maar wat niet goed is, is dat beide partijen elkaar om de oren slaan op de meest respectloze manieren: scheldwoorden, kleineren, voor van alles-en-nog-wat uitmaken en de integriteit van iedereen in twijfel trekken. Niemand wordt gespaard: de politieke leiders deugen niet, de wetenschappers deugen niet, de inluencers deugen niet en de media al helemaal niet.
Ik woon niet meer in Nederland, ik woon in Duitsland en hier, in een prachtig natuurgebied, heerst geen angst. Maar er is wel genoeg realisme om je aan de regels te houden. Leuk of niet leuk is niet de vraag. In de grote steden zal het zeker anders zijn. Nu er weer vakantiegangers in ons gebied komen, komen ook de problemen. Wel draagt ook de vakantievierder een mondkapje, moet wel. Maar vanmorgen nog bij de kassa, waar grote duidelijke lijnen staan, staat er zo’n niet-inwoner in m’n nek te hijgen. Wat afstand? Uiteraard heb ik hem gezegd afstand te nemen, hetgeen morrend werd gedaan. Die houding zie ik ook in Nederland. Jammer. Het wordt tijd dat iedereen eens contact krijgt met iemand die genezen is van Corona, maar dan wel een ex-IC’er, dus COVID19 in de ergste vorm. Ik heb veel grieppatienten meegemaakt, héél erg ziek. Maar om nu Corona te vergelijken met een griep……..nu stigmatiseer ik ook, maar dát is pas écht dom!

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

De sterftecijfers zijn vergelijkbaar met een stevige griep. Bovendien zijn de mensen die sterven over het algemeen hoogbejaard en hebben onderliggende ziektes. Daar hoef je geen economie voor plat te leggen omdat die mensen daar niet meer aan deelnemen. Bovendien, de reden om in lockdown te gaan was om de IC niet te overbelasten. Daar is nu geen sprake meer van. Tevens, als je het krijgt zijn er inmiddels behandelmethodes als Hydroxychloroquine met zink.

Washetmaarzo
Washetmaarzo
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Die oudere die jij omschrijft als niet van belang voor de economie, hebben ook kinderen en klein kinderen. Die merken wel degelijk de gevolge van het overlijden en zullen ook tijd nemen om te herstellen eer ze weer productief meedoen aan de maatschappij.. Ik gun ieder zijn vrijheid en plezier maar ieder moet rekening houden met een ander. Als dat voor mij betekend niet op vakantie of een mondkapje dragen voor de zwakkere om mij heen dan heb ik dat ervoor over. Ik ga er namelijk nog wel van uit dat ik straks de zwakkere ben en ik hoop dan op het dezelfde begrip dat ik nu opbreng voor mijn medemens. Blijkbaar is dit heel moeilijk voor veel mensen op dit moment.

Astrid
Astrid
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind dat de vrijheden nauwelijks ingeperkt zijn en ik vind dat mensen die doen alsof dat wel zo is zeuren. En het heeft nog geen half jaar geduurd. Ik vind het ook een behoorlijk egoïstische insteek. Er wordt gedaan alsof we al heel veel weten, tuurlijk weten we meer dan in maart, maar heel veel is nog niet zeker en moet verder onderzocht worden.

Robert Becht
Robert Becht
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen die heel sterk in iets geloven schakelen hun verstand uit.
Er zijn mensen die geloven dat Jesus geboren is met een maagd als moeder en mensen die er van overtuigd zijn dat de aarde plat is.
U bent er van overtuigd dat het mondkapje zinloos is. U schakelt uw verstand uit.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert Becht

Beste Robert, u bent er van overtuigd, dat iedereen die een afwijkende mening dan de uwe heeft, het verstand uitschakelt. Misschien zou u eens moeten overwegen, dat er wellicht ook overtuigingen bestaan, die niet stroken met de uwe en daarmee toch niet gelijk staan met uitgeschakeld verstand, maar afwijkend overdacht zijn met argumenten, die uw brein niet toelaat. Jammer, want zo ontneemt u zich zelf de mogelijkheid tot toetsing.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Je kunt uw reactie natuurlijk ook omdraaien.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Dat doet Robert Becht toch al?

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Mijn reactie op Robert was gebaseerd op zijn conclusie. Iedereen die het niet met hem eens is schakelt het verstand uit.
Zijn mening mag hij hebben, maar even zo goed mogen er andere meningen zijn die in ieder geval van argumenten zijn voorzien.
Een platte aarde is volgens bepaalde denkbeelden uitgedragen, maar door feiten achterhaald. Mocht u van mening zijn, dat die gedachte in de Bijbel staat, dan kan ik u verzekeren: daar staat het niet in. Wel wordt er over het rond der aarde geschreven. Exegese is mensenwerk evenals bepaalde uitleg opdringen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert Becht

Gebruik u uw verstand wel? Dit artikel uit Quest https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a32413578/hoe-effectief-mondkapjes-in-ov-materiaal/ geeft aardig weer dat de mondkapjes vooral schijnveiligheid geven. Waardoor het middel wel eens erger kon zijn dan de kwaal.

Dit virus stopt pas als het er niet meer is, of als het leeuwendeel van de mensen besmet is. Mondkapje of niet, dat is toch waar het op uitloopt.

Wat is de impact van het virus?
Dit bericht van RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel geeft enig inzicht. Lees dan ook dit: https://www.rivm.nl/nieuws/aantal-besmettingen-COVID-19-neemt-toe

ca. 88.000 mensen –met lichte klachten– laten zich testen. 987 mensen (iets meer dan 1%) blijken inderdaad besmet en 19 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen wegens corona. Wat nog niet inhoudt, dat die allemaal op de ic terecht zijn gekomen.

Waarbij mensen zijn die besmet raken, maar geen klachten hebben niet getest worden.
Als je deze informatie hebt, -feiten, geen geloof- moet je je afvragen wat nou werkelijk de impact is van covid19 en of allerhande draconische maatregelen zinvol zijn.

RIVM doet hier overduidelijk aan paniekzaaien, door de feiten zo te verwoorden alsof er nu werkelijk een pandemie losbarst.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert Becht

kapjes zijn alleen zinvol voor werkers in de gezondheidszorg, en die ook steeds een schoon kapje pakken. De no no’s die met kapjes op lopen en die wellicht nooit vervangen of wassen zijn eerder een bron van infectie als je goed nadenkt.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

personeeel in de verzorgingshuizen hadden dus voldoende kapjes moeten hebben.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Heer Rutte met zijn vriendenkring zijn toch niet bepaald ouderen fans.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat is wat hier in Nederland beweert wordt maar in landen waar mensen mondkapjes droegen zijn de minste slachtoffers gevallen. Dus ook als het geen 100% helpt effect heeft het wel. En geloof me mondkapje dragen is echt geen pret vooral voor brildragers. Ik heb genoeg ervaring opgedaan.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

bronvermelding? Ik kon die info met googlen niet vinden.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Geen tabelletje bij de hand maar het nieuws gevolgd ten tijde van de uitbraak en tot nu toe. De Visegrad landen, allemaal monddoekjes en zeer weinig doden en geïnfecteerde mensen. Zuid Korea, Hongkong etc. i.d. Nederland deed het gewoon slecht en blijft het nut van monddoekjes ontkennen om geen gezichtsverlies te lijden waarschijnlijk. Bij de WHO zal vast een tabel te vinden zijn.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zuid Korea had met een zeer lokale uitbraak te maken, die ze daar goed ingedamd hebben. Daarbij hebben ze van meet af aan veel getest. Met later weer een opleving. Hongkong heeft nu te maken met een uitbraak. Een aantal visegradlanden ging snel over tot een lockdown. Er zijn zoveel maatregelen geweest, die we in Nederland niet hebben genomen, dat je die successen -voor zover deze duurzaam zullen blijken- niet kunt koppelen aan mondkapjes.

Waarbij enkel de toekomst kan uitwijzen wat wijsheid was. Ik ben niet per se een fan van Rutte, maar die groepsimmuniteit zie ik nog steeds als de beste benadering. Alle onbesmette mensen zijn degenen die het virus draaiende houden.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Er zijn natuurlijk ook andere feiten die rol spelen zoals het aantal inwoners per vierkante kilometer. Wat dat betreft spugen wij hier letterlijk op elkaar dus hebben wij ook meer last van. Des te meer moet je alles doen om het gevaar kleiner maken. En als de mondkapje daar bij draagt, wat ik geloof, dan liever dat dan een nieuwe lock down.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik kom vanht origine uit de verzekeringswereld. Als een 30 jarige man wil, dat er € 100.000 ,= wordt uitgekeerd als hij voor zijn 50e komt te overlijden, wordt de basispremie aan de hand van nauwgezette statistiek berekend. Van elk geboortejaar weten verzekeraars hoeveel er na zijn geboortejaar nog in leven zijn, 2 jaren later etc. etc.

Bij covid19 weigert men categorisch te meten. Inmiddels is het iets meer; als je 90.000 mensen per week meet op antistoffen heb je (pas) na 1 jaar 4,5 miljoen mensen gemeten. Dan is de ellende begonnen in februari 2020, is men vanaf juli 2020 gaan meten en heeft men in juli 2021 slechts een steekproef genomen.

Alle beleid dat ondernomen wordt is gebaseerd op amateurisme. We hebben nog niet het begin van enig inzicht in de hoeveelheid mensen die besmet zijn, de hoeveelheid ziektegevallen en de hoeveelheid slachtoffers van wie je gevoeglijk kunt vaststellen dat covid19 daadwerkelijk de doodsoorzaak is. We hebben zelfs geen flauw idee hoe het verder gaat. Dan zijn lockdowns, mondkapjes en wat men verder maar verzint regelrechte kwakzalverijen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert Becht

Ik zou niet zeggen dat zij verstand uitschakelen maar zij nemen de verkeerde keuzes die zij zelf niet als verkeerd beschouwen. Verstand uitschakelen doen de blinde volgers door de massahysterie.

113
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x