Links stadsbestuur Rotterdam dendert voort in duurzaamheid

Bedrijven weggejaagd en hoge kosten voor burgers

Foto:

Al enige tijd roept het huidige Rotterdamse college dat zijn klimaatplannen met de bijbehorende ‘energietransitie’ – vastgelegd in het Duurzaamheidskompas – extra banen gaan opleveren voor de Rotterdammers. Op korte termijn en in 2030 en 2050. Zo tweet ook Dennis Tak, gemeenteraadslid van de PvdA Rotterdam.

 

Dennis gaat mee in de hersenspinsels van wethouder Arno Bonte (GroenLinks) en wethouder Barbara Kathmann (PvdA). Deze laatste had in een PR-filmpje gezegd dat er 80.000 ’transitiebanen’ voor het oprapen lagen in deze regio. Maar onze wethouder vergat helaas even dat in het Duurzaamheidskompas werd verwezen naar 80.000 banen voor heel Nederland.

Gesubsidieerde markt

Het klopt dat er handen nodig zijn om de plannen van dit college uit te voeren, maar deze banen zullen echt niet door werkeloze Rotterdammers worden ingevuld. Als ondernemer in de elektrotechniek kan ik, net als vele mede-ondernemers, uitleggen hoe deze branche in elkaar steekt.

Als voorbeeld neem ik de zonnepanelen, waarmee volgens eerder genoemde wethouders de stad vol komt te liggen. Veel bedrijven en energie-aanbieders zijn al dan niet noodgedwongen overgestapt op het verkopen, plaatsen en aansluiten van zonnepanelen. Noodgedwongen is wellicht wat overtrokken gesteld, je kunt beter zeggen dat ze een aantrekkelijke gesubsidieerde markt in zijn gestapt.

 

Banen gaan naar migranten

Het effect is dat er in deze branche al extra personeel nodig is en het (ook in ons bedrijf) haast onmogelijk is deze vacatures op te vullen. Dus welke banen gaan die zonnepanelen dan opleveren voor de Rotterdammers? Door het toenemend aantal aanbieders in deze markt zijn de prijzen ook nog eens onder druk komen te staan, en zijn de lonen en tarieven voor zzp’ers veel lager en de eisen steeds hoger ten opzichte van vergelijkbare functies binnen de elektrotechniek. De banenmachine waar Dennis Tak (PvdA) aan refereert zal zeker gaan draaien, maar dan vooral voor arbeidsmigranten uit de bekende Oost-Europese landen.

Maar we zijn totaal niet verrast dat dit college door dendert zonder vooronderzoek, rekensommetjes en overleg met gebiedscommissies, bewoners en ondernemers. Dit über-linkse college met de VVD als schoothondje lijdt vanaf de eerste dag al aan groene tunnelvisie waarvoor alles moet wijken.

 

Verkeersinfarct

Zo ook wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit. Deze dacht de Rotterdammers de auto uit te krijgen door de halve stad af te sluiten. Het gevolg? Een chronisch verkeersinfarct, gedupeerde ondernemers en bijbehorende luchtverontreiniging. Wethouder Bokhove heeft nu van haar eigen coalitiegenoot VVD opdracht gekregen om na de zomer te stoppen met haar verkeersexperimenten. Opmerkelijk dat de VVD – een partij die zegt er voor de ondernemers te zijn – de afgelopen maanden oogluikend heeft toegestaan hoe winkelstraten onbereikbaar zijn geworden voor zowel leveranciers als consumenten.

 

Tekort op begroting

In de Rotterdamse raad lopen daarom de gemoederen steeds hoger op, want de corona-uitbraak en de daarop volgende lockdown hebben Rotterdam ook al hard getroffen. De inkomsten – toeristenbelastingen en parkeergeld – zijn flink gedaald. Vele miljoenen zijn al uitgetrokken om ondernemers te ondersteunen. De eerste schatting is dat de coronacrisis de stad nu al 53 miljoen heeft gekost. Omdat voor andere zaken als bijvoorbeeld de zorg ook extra geld nodig is, loopt het uiteindelijke bedrag dat Rotterdam tekort komt in de huidige begroting op tot 110 miljoen euro.

Dus dan ligt het voor de hand dat grote investeringen in de vorm van zonnepanelen, windmolens en overige energietransitie even in de ijskast worden gezet om eerst het huishoudboekje van de gemeente op orde krijgen en bedrijven en burgers bij te kunnen blijven staan.

 

Bedrijven mijden havengebied

Geen denken aan, zeggen D66 en GroenLinks, nu moeten we investeren en bezuinigen kan ook later! Investeringen?
Investeren is geld inleggen om er later meer aan terug te verdienen. Je verdient als gemeente niets terug met een energietransitie, opleggen van regels en het afsluiten van wegen. Dat kost juist geld. En je ziet nu al dat bedrijven het Rotterdamse havengebied, maar ook de stad gaan mijden.

De grootste klap komt straks voor de doorsnee Rotterdammer, die gaat last ondervinden van de ongetwijfeld volgende bezuinigingen: versobering in service en voorzieningen en (nog meer) belastingverhogingen.

 

Van Het Gas Af

En dan hebben we nog het project ‘van het gas af’. De wijk Heindijk is door de gemeente aangewezen als proeftuin.
Een wijk met veel sociale huurwoningen, waarvan een groot gedeelte van de bewoners het moet doen met AOW of bijstandsuitkering. Op 18 februari was ik te gast in het PowNed-programma de Hofbar. Aan tafel zat een Heindijk-bewoonster die als geen ander kon uitleggen wat voor impact deze grote ‘verbouwing’ heeft op de bewoners.

 

Burgers de dupe

Zodra je van gas naar het warmtenet wordt overgezet, betekent dat dat je vertrouwde gasstel bij het grofvuil kan en dat je over moet stappen op een nieuw elektrisch fornuis met bijbehorende pannen. Als huiseigenaar kan je daarvoor een eenmalige subsidie van maximaal €500,- aanvragen en als huurder ben je overgeleverd aan de woningbouwvereniging. Na de transitie krijgen oudere, laagopgeleide en/of laaggeletterde mensen torenhoge energierekeningen, aangezien afname van warmte veel duurder is dan gas. Dan de huiseigenaren, zij moeten voor €1500,- hun huis laten ombouwen en als je dat niet hebt krijg je van de gemeente een renteloze lening. Verplichte schuld dus. Alhoewel er ook huiseigenaren zijn die blij zijn dat voor slechts €1500,- hun huis ‘klaar is voor de toekomst’.

Eigenlijk heel raar dat links zegt te staan voor gelijkheid, maar nu een nog grotere wig slaat in de Rotterdamse bevolking, bedrijven en burgers. Zij die vermogend genoeg zijn om te investeren zullen de vruchten plukken en wie het financieel al niet zo makkelijk heeft zal het alleen maar moeilijker krijgen. Zoals het er nu naar uitziet, zal een groot gedeelte van de Rotterdammers financieel gebukt gaan onder de lastenverzwaring die deze groene symboolpolitiek met zich meebrengt.

Het lijkt een hoop geklaag, maar ik noem het een realistische blik. Het zou dit college sieren als ze die ook eens zouden hebben.

Over de auteur

Bas Berkhof
Bas Berkhof
Techneut en Fortuynist. Ondernemer in de elektrotechniek.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
19 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
P.
P.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is heel simpel: we worden geregeerd door idioten.
Een relevante vraag is wel welke nog grotere idioten op hen gestemd hebben…
Roept u maar!

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Linkse economie heeft altijd tot ellende geleid omdat deze niet zonder subsidies kan draaien. Linkse hobby’s tellen namelijk altijd zwaarder dan de economie zelf kan dragen. Dat houdt in dat met links de belastingen altijd hoger zullen zijn en alleen enkele groepen van zullen profiteren. Uitgerekend de groepen met de minste inbreng die weer voor de stemmen moeten zorgen. Links helpt de armen maar heeft steeds meer armen ook nodig. Die worden aangevuld uit de steeds armer wordende middenklasse totdat uiteindelijk iedereen arm is. Op de leidinggevenden na.
En voor de evenwicht en rust in het land heb je juist een grote middenklasse nodig. En zonder armen is er weer geen links bewind nodig dan cijfer je eigen partij weer weg.
Elke socialistische land bereikt vroeg of laat deze dieptepunt. Dat is al vaker bewezen.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het woord “duurzaam” betekende ooit dat je geen goede spullen in de prullenbak gooit. Nu betekent datzelfde woord dat je een goed werkend gasnet in de prullenbak gooit, om daar niet-werkende warmtepompen voor terug te plaatsen. Die op niet-werkende windmolens moeten gaan draaien, waarvoor 80% van ons grondgebied nodig is.

Dat die niet-werkende “energietransitie” hooguit een paar honderd miljard euro gaat kosten zoals de voorstanders zeggen is gewoon niet waar. Ik vind dat trouwens nog best veel. Maar al zou dat waar zijn, dan nog blijft het hoofdprobleem dat die niet-werkende energietransitie niet werkt. Koude huizen en een onbetrouwbaar elektriciteitsnetwerk gaan onherroepelijk leiden tot dure lapmiddelen.

We worden stelselmatig voorgelogen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de rel rond “biomassa”, dat jarenlang als “groen” en “klimaatneutraal” is voorgesteld. In werkelijkheid is biomassa 20% vervuilender dan kolen, en 100% vervuilender dan gas. Bovendien levert een biomassacentrale slechts 20% rendement op; dat is bij kolen 40%, en bij gas 60%.

Deze hele “duurzaamheid” draait dus om gemanipuleerde rekenmodellen. En zo is het ook met de “werkgelegenheid”; er worden winsten en banen berekend die gebaseerd zijn op subsidies. Dat zijn geen winsten, maar pure kostenposten waar de steeds zeldzamer wordende middenklasse voor opdraait.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk het heeft niets met idioten te maken.
Het is gewoon simpel een optelsom, de omvolking is in Rotterdam al geslaagd.
De burgemeester gaat voorop, in de omvolkings retoriek.
Ik noem geen aantallen, maar meer als de helft is van niet Nederlandse komaf.
De Leefbaar club is in de demonisering’s hoek gedreven en komt daar nooit meer uit.

Een verschrikkelijke constatering, de kreet niet lullen maar poetsen is al jaren in die regio verdwenen.
De kreet werken is voor de domme is een nieuwe kreet.

Na het verdwijnen van Zwarte Piet is KERSEMUS nu aan de beurt.

P.
P.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

‘Het heeft niets met idioten te maken’ – want ‘de omvolking’ is in Rotterdam al ‘geslaagd’.
Omvolking tot… idioten. Uitgevoerd door … idioten. Waarop gestemd is door…
zucht.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.

Kijk beste P.

Al een aantal verkiezingen is Leefbaar Rotterdam, de grootste politieke partij in Rotterdam.
Maar een cordon sanitair van Links, zette deze Leefbaar Rotterdam buitenspel.

Als de olieboeren Exxon en Shell en de overslagbedrijven EMO en EECV verder worden tegengewerkt en gaan sluiten, is het gedaan met Rotterdam (Nederland).

Bennie
Bennie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat Unilever uit NL vertrekt en Shell dat overweegt zegt al voldoende.
De linkse utopistische ideeën zetten geen zoden aan de dijk en de schade voor het land zal enorm zijn.

Dolpin
Dolpin
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar bemoeien die gasten zich mee?
Laat de mensen met rust.
Schrappen die verplichtende regels.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dolpin

Verplichte regels kunnen best zin hebben, denk aan rijbewijs of APK.
Het gaat fout als er onhaalbare en onbetaalbare doelen worden nagestreefd. Of erger; als die doelen alleen dankzij valsheid in geschrifte kunnen worden gehaald.

Neem biomassa; het omkappen, versnipperen en verschepen van hele oerbossen. Die boomsnippers zijn te nat voor de verbrandingsovens, en worden dus in enorme gasovens (!) deels gedroogd. En daarna hop alles de verbrandingsoven in; samen met wat autobanden (!!) en andere rommel om de temperatuur hoog genoeg te krijgen.

En biomassa heet dus “klimaatneutraal”; laat het klimaat dat maar niet horen.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hier schieten toch bij elk weldenkend mens de tranen in de ogen! Hoe is het mogelijk dat daar, in mijn mooie, realistische Rotterdam, een kudde idioten de macht over konden nemen. Want alleen al de idee dat je mensen, die toch al haast niet rond kunnen komen, VERPLICHT geld te lenen en te investeren, maakt je ziek! Rotterdam, mijn geboortestad, de stad van GEEN WOORDEN MAAR DADEN, is kapot gemaakt door de hersenspinsels van buiten-de-werkelijkheid levende machtswellustelingen. Ik woon er niet meer, ik ben naar het buitenland vertrokken. Ik kan en wil ook nooit meer terug……

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Willemijn, mijn mooie geboortestad en waar ik een gelukkige jeugd in Charlois heb doorgebracht.
Ben eruit gevlucht woon in Drenthe en ook ik kan en wil ook nooit meer terug……..

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Punt 1: Gas is transitiebrandstof. Punt 2: Met de juiste investeringen kan kernenergie nog voor 2050 voor eeuwen voldoende energie leveren met minimale CO2 uitstoot. Punt 3: Anno 2500 zien we verder, als de boel dan niet reeds onder water staat.Punt 4: Er moet alles aan gedaan worden om realistische voorspellingen te doen over energiekosten voor de burger.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
Roy
Roy
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links snapt niet (of verzwijgt) dat als iedereen subsidie krijgt, het een sigaar uit eigen doos is. Want iedereen betaalt ook de belastingen voor deze subsidie. Per saldo kost het iedereen extra geld doordat het doorschuifluik bij de overheid ook nog eens geld kost.
Het woord kapitaalvernietiging kent links ook niet. Waarschijnlijk ook niet technische en economische levensduur. En als je dan bestuurders met deze diskwalificaties hebt dan ben je mooi verloren. Uiteindelijk zullen hoge belastingen en lagere welvaart en welbevinden het gevolg zijn.

Vee
Vee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roy

Dan nog gezwegen over het onvermijdelijke nepotisme waardoor een groot deel van de subsidies terechtkomt bij de mensen het dichtst bij de touwtjestrekkers. N9g afgezien van de “kosten” van dat rondpompen van geld.

Eric
Eric
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bas Berkhof vriend wat een super goed artikel! Leef net als jij in de stad en ervaar wat voor super goed links gemeentebestuur wij hebben. Ziende blind en horende doof voor andere dan de groene mening. Het is in menige wijk zo mooi groen geworden door de bezuiningen dat het onkruid letterlijk een meter hoogte haald. Dat je een Buurt commissie hebt die ook niet gehoord wordt al zegt men natuurlijk van wel, maar dat het digitaal veel beter overkomt. yeah right digitaal, afgelopen week een bericht gestuurd naar iemand van de gemeente reiniging ja echt waar reiniging, waar de containers ruimschoots overvol raken, maar niet geleegd. En de mailbox van de afdeling niet eens een stel waargetrouwe foto’s kan ontvangen. Onze wethouder Wijbenga je weet wel echtgenoot van, die beloofd wel maar doet niks, dat ik nu jou artikeltje gebruik om mijn positiviteit met de rest van Nederland te delen.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van bureaucraten, politici en hun cronies de ambtenarij kan niks goeds komen…

En dan krijgen we ook nog eens Links “gratis en voor niks” erbij…

En niet alleen in 010…

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tot een paar jaar terug, kon je de auto gratis op de Kralingse Zoom parkeren. Van daar ging je met de metro naar het centrum. Dat was makkelijk, de auto kon mooi daar blijven en het ov was er formidabel. Win/win. Voor de bezoeker geen gedoe met de bereikbaarheid en de stad beperkte het autoverkeer. We gingen per jaar wel een paar keer naar die stad.

Afijn, dat is veranderd in betaald parkeren i.c.m. de OV kaart voor de metro. Hoewel mijn echtgenote geboren en getogen Rotterdamse is, gaan we nog maar zelden naar Rotterdam. En die enkele keer dat we gaan, zetten we de auto in een parkeergarage in het centrum.
Misschien heb ik het allemaal niet goed gezien, maar iedere marketingdeskundige weet dat “gedoe” mensen wegjaagt.

Overigens, en bezijden dit onderwerp: In november 2019, op de verjaardag van mijn echtgenote zijn we weer eens naar 010 geweest. Er is een leuke Rotterdamse winkel. Het stationsgebouw is fantastisch. De Markthal, als je bereisd bent is het vooral net niets van alles. En de Lijnbaan is qua bevolking wel heel erg divers geworden. Zo ook de winkelbediening. Heel erg van deze tijd, maar niet bevorderlijk voor je klantbeleving.

Wij wonen in de omgeving van Eindhoven. Met dezelfde afstand rijden we naar Aken. Als het gaat om bereikbaarheid met de auto en de bediening in de winkels en horeca staat die stad toch echt 5 a 6 treden hoger op de commerciële ladder dan Rotjeknor.

Het gemeentebestuur van 010 kan in haar linkse arrogantie achterover leunen, op een dag komt dat er achter dat die stad links en rechts wordt ingehaald door andere steden die de zaken beter op orde hebben.

logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

u mag en kan het verschil maken in het stemhokje

Daniel Rose
Daniel Rose
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geheel eens met .P. Hij of zij was me voor. De incompetentie van dergelijke ‘bestuurders’ is tenenkrommend en ronduit schandalig. Zulke mensen horen niet op zo’n plek. Ik vraag me zelfs af of ze geschikt zijn voor een normale baan. Hoe kan het dat mensen met een intellect op basisschoolniveau zich in zulke kringen kunnen handhaven. De vraag stellen is hem mogelijk ook beantwoorden.

19
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x