Gesubsidieerd elektrisch bedrog

Overheid negeert veiligheidsrisico’s e- en hybride auto’s

Titelfoto bij artikel Bas Berkhof op OpinieZ.com “Gesubsidieerd elektrisch bedrog”

Foto: Tesla. Photo by Bram Van Oost on Unsplash.com.

Toen ik onlangs een bericht van de Rotterdamse wethouder Arno Bonte (GroenLinks) voorbij zag komen, sloeg een golf van ergernis door me heen. Deze bestuurder – verantwoordelijk voor de duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie in Rotterdam – stond vol trots een nieuwe BMW 530e plugin-hybrid dienstvoertuig te stekkeren.

 

De vijf huidige diesel-dienstauto’s van het gemeentebestuur gaan terug naar de leasemaatschappij en worden vervangen door zes BMW-hybrides; auto’s die zowel elektrisch als op benzine kunnen rijden. De uitbreiding van het wagenpark is het gevolg van een grotere wethoudersploeg in de Maasstad. Want waar het vorige college van Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 het makkelijk afkon met vijf wethouders, heeft dit linksaf geslagen monstercollege van GroenLinks, VVD, D66, CDA, PVDA en CU-SGP tien salarisslurpende wethouders. De baantjescarrousel draaide weer op volle toeren nadat de coalitie was gevormd.

 

Dikke BMW’s

Dus het elftal van burgemeester Aboutaleb heeft zes dikke BMW’s in een stad waar op ongeveer ieder potje bezuinigd moet worden en de gemeentebelastingen blijven stijgen. Vooral de 17 miljoen die door het College op de buitenruimte wordt bezuinigd valt bij veel Rotterdammers verkeerd; foto’s van overvolle containers, zwerfvuil en overwoekerd groen gaan inmiddels de sociale media over. Ook de pers heeft er lucht van gekregen, er is zelfs een petitie gestart om deze bezuiniging terug te draaien.

Maar het straatbeeld rond de Coolsingel wordt gelukkig opgeleukt door zes blinkende 5-serie’s hybride. We moeten toch opeens met vliegende haast afscheid nemen van fossiele brandstoffen?

De wethouder staat achter de keuze die het College heeft gemaakt. “Het is binnen het huidige aanbod van volledig elektrisch aangedreven auto’s niet gelukt om een geschikte dienstauto te vinden. Hybride rijden is dan second best qua milieuvriendelijkheid.’‘ Wat de burger en branche al tijden roepen – en door Links altijd werd bestreden – nl. dat volledig elektrisch rijden niet in staat is om de verbrandingsmotor te vervangen is nu ineens wel waar?

Zes peperdure en loodzware saloons, waarvan menig onderzoek zegt dat door hun gewicht de remmen en banden harder slijten en daardoor meer fijnstof de lucht in werken dan hun moderne op fossiele brandstof rijdende broeders. Hoezo duurzaam?

 

Hoogbouwprojecten

Als klap op de bekende vuurpijl lees ik in het AD dat de brandweer zich grote zorgen maakt om de forse toename van hoogbouwprojecten met ondergrondse garages, waarbij de veiligheid te vaak ‘onderaan de prioriteitenlijst’ staat. De opkomst van elektrische auto’s levert grote risico’s op. Zo valt er te lezen dat een accupakket van elektrische of hybride voertuigen regelmatig spontaan ontbrandt en dat de enige manier om te blussen is de auto of de accu minimaal 80 uur in een bak water te plaatsen. Hoe dat dan in de praktijk moet, weet vervolgens niemand. Al tijden vragen brandweer en bergingsbedrijven de overheid vergeefs om richtlijnen en voorschriften.

 

Zelfontbrandend

Ik herinner me nog dat de Samsung phones van het type Galaxy Note 7 last hadden van een zelfontbrandende accu.  Dit type mocht deze niet eens mee het vliegtuig in. Maar een door de overheid gesubsidieerde, levensgevaarlijke zelfontbrander heeft zelfs na zoveel incidenten nog steeds geen restricties opgelegd gekregen. Je leest en hoort er op de MSM maar weinig over. Waarom heb ik nog geen brandweercommandant of een vertegenwoordiger van de autobranche etc. bij Jinek zien zitten, waarom zijn er nog geen Kamervragen gesteld over de gevolgen voor de veiligheid van ondergrondse parkeergarages?

Het huidige klimaat- en energiebeleid leidt tot een tunnelvisie, alles moet wijken voor het heilige doel van de (fictieve) CO2-reductie. Het partijkartel is met behulp van MSM en diverse milieuclubjes deze weg ingeslagen en doet er alles aan om dit soort auto’s de burger door de strot te douwen (ik blijft een Rotterdammert…..)

 

Er doorheen geramd

Overheden gaan “voor het klimaat” enorme schulden aan, industrie en bedrijven worden onder druk gezet en jagen Jan met de Pet op kosten, die binnen een paar jaar afscheid moet nemen van zijn vertrouwde bezoek aan de benzinepomp. Dit alles omdat er nu een Klimaatakkoord is dat nog even snel, vlak voor het aantreden van de nieuwe Eerste Kamer, door het partijkartel er doorheen moest worden geramd.

Je hoort niemand van de dames en heren politici over de veiligheidsrisico’s van elektrische auto’s. Ik hoop dat er na het zomerreces iemand opstaat en echte vragen daarover gaat stellen. Want we gaan het ooit meemaken dat honderden gezinnen straks in een gloednieuwe woontoren liggen te slapen en de gesubsidieerde Tesla van de bewoner van nr. 43 in de ondergrondse garage ‘s nachts in brand vliegt en explodeert.

Dat schrikbeeld wordt door Groene wethouders als Arno Bonte gemakshalve onder het tapijt geveegd.

Over de auteur

Bas Berkhof
Bas Berkhof
Techneut en Fortuynist. Ondernemer in de elektrotechniek.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toonbeeld van elke marxistische bestuursvorm.

De elite die het aan niets ontbreekt, en het klootjesvolk wat haar leven in armoede en rotzooi mag slijten.

Het wordt de hoogste tijd dat de mensen die op die mooie linkse partijen stemmen door krijgen dat linkse partijen alleen op papier beloven dat ze het beste met de burger voor hebben.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het meten met twee maten is een aangeboren eigenschap van de salonsocialisten rood of groen. Op moment dat zij het voor het zeggen krijgen verbleken hun kleuren meteen. De elite bepaalt en de klootjesvolk moet het opknappen en betalen. Communisme pur sang. Niet het klimaat maar klimaatredders zijn dodelijk. Alles moet snel veranderd worden zonder
dat het eerst grondig bestudeerd wordt want eigen belangen tellen zwaarder. Als er geen problemen door gaswinning waren in Groningen bleven wij gewoon op gas stoken en was niets aan de hand. Zolang wij door emoties en eigen gewin van incapabele politici geregeerd worden zullen de problemen alleen maar groeien.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

waarom moeten wethouders van R’dam zo’n dikke auto? In de stad kunnen ze toch op de fiets? Of met een elektrisch klein autootje? Want ze zijn van de stad en niet van de landelijke politiek, dus ze horen binnen de stadsgrenzen van R’dam en dan heb je geen BMW nodig.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is niets “duurzaam” aan hybrides, en “milieu vriendelijk” zijn ze ook niet.
Hybride technologie is bedacht om fijnstof de stad uit te transporteren, enkel opdat we aan een verdrag (Kyoto) kunnen voldoen dat nooit getekend had mogen worden, het netto resultaat van de hybride technologie is enkel meer vervuiling.
En als je dan ook nog een klein conventioneel aangedreven stadsautootje inruilt voor een enorme hybride bak dan gaat de hoeveelheid fijnstof die je daadwerkelijk binnen de stad produceert ook nog eens veel groter wezen.
Maar ja, GroenLinks is net een watermeloen; een dun groen schilletje van buiten en een enorme rode massa van binnen.
Het zijn salonsocialisten, vanop het pluche wensen zij een straatarme massa te controleren.
En hoe beter de massa arm te krijgen dan middels het klimaatgeloof (en massa-immigratie).
Laten we dus vooral domweg aan de verkeerde kant van het cordon sanitair blijven stemmen, dan kunnen we straks allemaal gezellig samen creperen, en vechten om de kruimels die de Groenlinkse elite ons vanop het Marxistische pluche toewerpt.
Wordt wakker, stem niet langer op de apparatsjiks van het partijkartel.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van mij mogen ze.
Alleen, als je duurzaamheid predikt; herstel, doordramt en je reist zelf met zulke limousines (met een ecologische band-afdruk waarvan je verschiet) ben je niet geloofwaardig.
Rotterdam heeft werkelijk een uitmuntend OV, dat ook in staat is om wethouders snel en veilig op hun plaats van bestemming te brengen.

Zou daarnaast 1 Nissan Leaf als dienstwagen voor die paar plekken, die moeilijk bereikbaar zijn wel volstaan.

En verder heb je taxi’s. Wat toch wel het ultieme autodelen is en waarmee je ook na een borrel snel en veilig naar huis kunt, zonder het verkeer in gevaar te brengen.

Maar ja, ook een Arno Bonte heeft linkse principes en een rechtse levensstijl.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

ja, dat hebben linkse salonsocialisten en salon groenen altijd. Een rechtse levensstijl

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

De Nissan Leaf is ook niet milieu vriendelijk.
Veel vervuilender om te maken dan een vergelijkbare normale auto.
Veel zwaarder als een vergelijkbare normale auto (meer fijnstof productie).
Enkel het accupack, met een te verwachte levensduur van 7 jaar, vervangen creëert net zoveel CO2 als een vergelijkbare normale auto bij 20.000 km per jaar in 7 jaar produceert (laten we de rest van de bij de productie van dat accupack veroorzaakte vervuiling nog maar even buiten beschouwing).
De werkelijke hoeveelheid gebruikte energie per kilometer is, als je alle verliezen in de keten tussen de energie centrale en de wielen van de auto meerekent, zo’n 25% groter dan die van een vergelijkbare door een benzine motor aangedreven auto (schoorsteenverplaatsproject dus, met enkel meer vervuiling als gevolg).
Bovenop dit nogal negatieve milieu-effect plaatje komen dan ook nog wat niet milieu gerelateerde zaken als veiligheidsissues (niet blusbare, vaak zelfs spontaan ontstane, branden/explosies) en het feit dat een aantal van de voor de elektrische auto benodigde grondstoffen onder mensonterende omstandigheden (inclusief kinderarbeid) gewonnen worden.
En die grondstoffen zijn daarbij dan ook nog eens dermate schaars dat het massaal overstappen op elektrische auto’s tot enorme tekorten aan deze grondstoffen (en dus prijsstijgingen) zal gaan leiden (en niet enkel voor elektrische auto’s, ook voor, bijvoorbeeld, alle portable elektronica, zoals smartphones).
Wil je dus onze moderne welvaartsmaatschappij een molensteen om de nek hangen (hallo GL), de aarde voor het nageslacht nodeloos vervuilen, en de meest smerige kinderarbeid steunen, koop dan vooral een “duurzame” elektrische auto.

B. d H.
B. d H.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Wat een complete onzin kraam jij uit zeg. Je hebt werkelijk geen idee.

De informatie waar jij deze wijsheid vandaan hebt was teruggetrokken door de zogenaamde wetenschapper omdat van het hele verhaal totaal niets klopte. Bij fossiele brandstof auto’s kijken ze alleen naar de uitstoot en bij elecrische auto’s halen ze de complete keten erbij.

Wat men dan even vergeet mee te rekenen zijn alle onderdelen die regelmatig vervangen moeten worden, olie verversen etc. De grote tankers die olie verschepen, de milieurampen die ontstaan als een booreiland of tanker in de problemen is. De hele keten van fossiele brandstof is één grote ellende en zwendel. Sta ook maar eens stil waar wij onze brandstof vandaan halen en hoe die olie sjeiks ervan leven en wat ze met dat geld doen (wapens e.d.).

Zet een paar kerncentrales neer en je hebt genoeg stroom. Of nog mooier een kernfusie centrale, maar dat kost weer teveel geld en tijd helaas.

Je kan je er tegen verzetten en hoog van de toren blazen om maar de olie-business in stand te houden, maar uiteindelijk gaan we er toch afscheid van nemen. Succes verder met je dure brandstof auto met dure onderhoudskosten.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  B. d H.

@ B. d H.
Je schijnt niet in de gaten te hebben dat stroom, vooralsnog, ook middels het verbranden van fossiele brandstoffen opgewekt wordt.
En die tien keer vier liter olie die de gemiddelde auto gedurende zijn leven benodigd gaat echt het verschil niet maken.
De meest gewisselde slijtage delen, banden en remonderdelen, verslijt een elektrische auto, onder meer omdat deze zwaarder is, zelfs meer dan een conventionele auto.
Weet je wat jij eens moet doen?
Je moet van de conventionele auto’s de belastingen eens aftrekken, en van de hybride/elektrische auto’s de subsidie.
Datzelfde doe je dan eens met benzine/diesel/LPG/stroom.
En dan ga je daarna eens uitrekenen wat het allemaal echt per kilometer kost.
Praten we daarna nog eens verder.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  B. d H.

B. d H. Geen idee aan wie uw kritiek is gericht.
De fabrieken waar de brandstof autos worden gemaakt spuien CO2 en die wordt meegerekend door de groen fascisten die nu Duitsland en Nederland regeren.
U gaat er terloops aan voorbij waar alle materialen en onderdelen waaruit electrische autos (Tesla, en de zgn electra modellen van andere fabrikanten) worden gemaakt. Daarbij komt aanzienlijk meer CO2 vrij dan bij de totale productie van fossiele brandstof autos. Vanzelfsprekend verwacht ik niet anders dan dat u zal ontkennen, dat heet wegkijken door links.
Ik sla nog een menigte argumenten tegen de electra auto over, maar noem er nog 1, hoe, waar en tegen welke kosten gaan we de accus ontzorgen. Op een sloopplaats als voor fossiele brandstof autos, kan dat niet.
Naar weldenkende wetenschappers (hoort u zeker NIET bij) stellen, hebben we ’tot nader order’ fossiele brandstof voldoende om in alle rust kern-centrales te bouwen en afval vrije kerncentrales te ontwikkelen.
Zoals Liander Amsterdam ook u recent heeft geinformeerd, gebruiken we tot die tijd fossiele brandstof, omdat die er genoeg is en Liander met geen mogelijkheid voldoende electra kan leveren binnen de komende 20 jaar.
Tenslotte zult u dan toch even dictator TEGEN groen links moeten spelen om NU te beginnen kerncentrales bij te bouwen, of bent u ‘vergeten’ dat links kerncentrales blokkeert???
Ik ben kiezer en lid Forum voor Democratie, zoals ook FvD overtuigd van klimaat verandering en op basis wetenschap overtuigd dat de mens een geringe invloed op de natuur (dat is het klimaat namelijk) heeft.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  B. d H.

B. d H., ongetwijfeld zult u zich hier nooit meer vertonen. Immers, u kraakt andermans artikel af zonder zelf het geringste idee te hebben waar u het over heeft. Een echt mens zou nu zijn fouten erkennen en leren van anderen en eens op ClimateGate gaan kijken. \
U bent naar mijn overtuiging een wegkijkende Groen linkser die graag hier even kwam stoken.

Hector
Hector
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Henk Albarda
U kunt slecht tegen een andersdenkende. U gaat direct tegen deze persoon tekeer en beschuldigt hem van allerlei zaken terwijl u de persoon niet kent. U laat merken dat hij niet welkom is op deze website. Is dit uw manier om met mensen om te gaan? Leiders in landen als Iran en Saoedie Arabië doen precies hetzelfde. Iedereen die kritiek heeft op de staatsideologie wordt verketterd en uit de samenleving verwijderd. Pas als ze weer in het gelid lopen mogen te terugkeren. Is dit wat u in Nederland nastreeft?

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hector

Hector, uw reactie zeer gewaardeerd. Ik moet het u nageven, u bent in ieder geval niet zon laffe wegloper als Henk.
Natuurlijk krijgt u een correctie op uw reactie. FvD, PVV en een aantal rechtse VVD’ers gebruiken geen physiek geweld tegen criticasters. Vrijwel alle linkse partijen gebruiken graag physiek geweld tegen rechts (de fascistische Antifa), zoals inderdaad Iran en KSA dat doen.
B. d H., vermoedelijk aan de artikel schrijver gericht, maar onduidelijk, stelt dat er onzin staat in het artikel. Vervolgens constateren meerdere lezers dat hijzelf technische onzin schrijft.
In NRC, Volkskrant, Trouw en NPO wordt al een ongenadige hoeveelheid onzin voor waar uitgekraamd, dus krijgt iemand als B. d H. ongenadige kritiek. Had hij in zijn reactie erkent dat veel van de kosten van electra autos niet in beeld zijn gebracht, dat er nog meer dan 15 jaar onvoldoende stroom bechikbaar komt voor electra autos, en hij daarom graag een nuancering van het artikel had gezien, had ik niet de vloer met hem aangeveegd.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen van de soort “Bonte” zijn de schaamte reeds lang gepasseerd.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

GroenLinks gedachtengoed staat op gespannen voet met kennis van technologie in economisch haalbare toepassingen. Dit verklaart alle klimaathysterische drama’s die zich aan het afspelen zijn. Laat de regering (lees Rutte ) deze wijze les snel tot zich nemen en tot inkeer komen. Van-het-gas-af en van-de-autobrandstof-af is in dit stadium het stomste dat men had kunnen verzinnen. Stuur in ieder geval win-win-win Wiebes McKinsey de laan uit. Daarnaast zou men zich moeten afvragen of wethouder duurzaamheid Arno Bonte hier mee weg mag komen. Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar verwacht veel ondoordachtheid bij zijn beleidsontwikkeling. Algemeen streng doch rechtvaardig advies: reken dit soort dingen uit en maak het gebruikte model openbaar.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ik voeg nog even toe: Groen is niet altijd beter. Tenzij deugen voor eigen bühne meetelt. Maar dat waag ik ten zeerste te betwijfelen (lees: nee, natuurlijk niet).

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

En al helemaal niet op kosten van de belastingbetaler.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ex-Wethouder en nu GroenLinks Kamerlid Nevin Özütok kwam hier ooit voor een buurtschouw. Om de door kinderen gebouwde hutten te bekijken. (Guvaarluk!!!!) Niet op de fiets of met het OV. Nee, in een luxe touringcar met airco en wat raamambtenaren. Letterlijk.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x