Het probleem met xenofobie

Doorgeslagen links stamdenken domineert racismedebat

Foto: unsplash.com

Ik heb het racismedebat van zondagavond niet gekeken. Ik kon het niet. Misschien heb ik een paar mooie tv-momenten gemist; het zij zo. Ik kon het niet kijken omdat ik het een belediging vond voor mijn intelligentie. Want ik geloof dat het debat over het verkeerde onderwerp gaat, en de hele strijd zich op de verkeerde boosdoener richt.

Ik ben namelijk absoluut niet overtuigd van het feit dat Nederland ‘institutioneel racistisch’ zou zijn. Integendeel: ik geloof dat Nederland juist allang op de goede weg zit als het gaat om het gelijkwaardig behandelen van mensen. Nederland is een meritocratie: onze gelijkwaardigheid is door de wet gegarandeerd en het enige dat wij hoeven te doen, is iets van ons leven maken. Wat we maar willen. Dat is toch prachtig?

 

Identificatie

Maar mensen zijn mensen, zoals ik wel vaker aanvoer. En mensen hebben veel overeenkomstige kenmerken, zeker als het gaat om de psychologische kanten van wie we zijn. Mensen leven in stamverband, nog steeds: je bent lid van een voetbalclub, houdt van een bepaalde band, kleedt je op een bepaalde manier, kiest voor een bepaald beroep. In al die voorkeuren sta je ‘samen’ met je ‘soortgenoten’.

Voetbalfans zullen minder snel enthousiast worden van een bezoekje aan de lokale filatelistenclub dan van een optreden van een goeie rockband. Beatlesfans, die op zich een stam vormen, zijn weer onderverdeeld in Lennon- en McCartneyliefhebbers. Stammen overlappen in onze wereld heel vaak, en we horen bij verschillende stammen. We identificeren onszelf tenslotte op allerlei manieren.

 

Cultuurverschillen

Daarom zijn we gewend aan een wereld met allerlei cultuurverschillen, ook binnen onze overlappende Nederlandse cultuur. Liefhebbers van middeleeuwse muziek zul je niet snel op een Jan Smit-optreden aantreffen. Of modeliefhebbers op een opleiding tot automonteur. We vinden dat prima, al die smaakjes; het maakt ons rijk en divers, en je kunt nog eens aan iets snuffelen of ergens om lachen op deze manier. Maar dat ging ook niet vanzelf. Ooit waren we tot in ons hart verzuild. Trouw aan wat vooral onze persoonlijke kerk of politieke partij ons voorschreef. Sportclubs, huwelijken, radiozenders die beluisterd werden: alleen maar van de eigen club, en iets anders was een doodzonde.

En we kunnen nogal fanatiek zijn over de clubs waar we toe behoren, da’s waar. Tot knokpartijen aan toe, als het moet. Maar we hebben leren inzien dat verzuiling nutteloos is, en een soepele samenleving in de weg staat. Misschien hebben we ook wel geleerd onszelf en onze stammen niet al te serieus te nemen, dat kan ook. Maar hoe het ook zit, het simpele stam-denken dat we allemaal nog in ons hebben, heeft een keerzijde: xenofobie.

 

Angst voor vreemden

‘De angst voor vreemden’ betekent dat, en die angst is op zich niet helemaal dom of onlogisch. We hebben het hier over diep gewortelde emoties en instincten, ontwikkeld in tijden dat het wel degelijk zin had achterdocht te hebben bij het zien van een vreemdeling, iemand die niet bij de stam hoorde. De vraag: “Wat kom je doen en waarom?” was een verstandige op dat soort momenten. Jouw achterdocht kon het overleven van de hele stam betekenen.

Xenofobie is in onze tijd een onhandige reflex, ik geef het toe, maar het is geen racisme. Verre van. Racisme is gebaseerd op het idee dat de ene mens superieur is aan de andere, op basis van uiterlijke kenmerken. Huidskleur is er eentje van. En als ik om me heen kijk zie ik zelden tot nooit mensen die dat geloven. Die werkelijk denken dat zij superieur aan anderen zijn omdat ze een bepaalde kleur hebben. U wel?

Achterdocht

Wat ik zie zijn mensen die zich zorgen maken over de snel veranderende wereld om zich heen, en er wat onrustig en angstig van worden. Veel van het nieuwe herkennen ze niet, ze zien er zichzelf en hun ‘stam’ niet in terug, en worden achterdochtig: “Wat is dit, en wat komt het doen?”

Het is klassieke xenofobie.

En interessant genoeg zie je bij veel van de nieuwkomers dezelfde achterdocht ten opzichte van de nieuwe wereld waar zij in terecht zijn gekomen: de integratie is niet alleen mislukt omdat de autochtonen de enigen waren die slecht meewerkten, daar is iedereen het toch wel over eens. Culturen zoeken, overal ter wereld, de soortgenoten op, en zeker als men een minderheid vormt. Dat hebben we in ons land ook waargenomen.

Een paar voorbeeldjes: veel steden kennen wijken waar bepaalde bevolkingsgroepen zwaar oververtegenwoordigd zijn in een soort van culturele enclave, en veel nieuwkomers blijken, ook na jaren, de Nederlandse taal maar slecht te beheersen. Men neemt amper tot niet deel aan de autochtone cultuur en keurt vaak zelfs relaties met de buitenstaanders af. Ook van hun kant is dat geen racisme, maar ‘gewoon’ xenofobie.

Polarisatie

Maar ook in politiek opzicht hebben mensen last van stevige xenofobie, zeker de laatste paar jaren. Het is niet voor niets dat ‘polarisatie’ een woord is dat in vrijwel elk maatschappelijk debat naar voren komt; we worden door elkaar, maar ook door onszelf, gedwongen partij te kiezen voor de ene of de andere stam. Dan zijn er de politieke bubbels, die zelfs zijn onderzocht en waarbij bleek dat vooral links zichzelf nogal in een isolement kan houden.

Een voorbeeld daarvan is het feit dat men wel weet te vertellen dat GeenStijl een rechtse haat-website is, maar als je vraagt of men het ook daadwerkelijk leest, is het antwoord vrijwel altijd fanatiek ontkennend. Hoe men dan weet van de inhoud van die website blijft een raadsel, of liever: het is een voorbeeld van een xenofobisch, angstig vooroordeel.

 

Vijanddenken

Ook de mate waarin het vooral links is dat niet in debat of gesprek wil, dat eigenlijk alleen maar prekende monologen wil afsteken en dan nog het liefst in de vorm van vage, maar bijzonder goed in het oor liggende kreten, is een teken van xenofobie. En last but not least: het overmatige vijanddenken dat men aan die kant doet is zo kinderachtig xenofoob dat het gelukkig hoofdzakelijk weerzin opwekt en door de meeste mensen wordt doorgeprikt. Het gedoe rond Johan Derksen heeft veel ogen doen opengaan.

 

Gelijkgestemden

De stam zelf is een belangrijke verklaring voor dit gedrag: de mens is een kuddedier en heeft weten te overleven door stamverbanden aan te gaan en samen te werken. De afhankelijkheid van een stam kan dus erg groot zijn voor het welbevinden en veiligheidsgevoel van mensen. Daarom zijn we sneller geneigd mensen van de eigen stam dingen te vergeven waar we leden van een andere stam minder vlot mee zouden laten wegkomen.

En daarom is het oordeel dat onze mede-stamleden over ons vellen van groot belang. We willen in de gratie van de stam blijven en zijn, meer dan we denken, bereid ons aan te passen aan de voorwaarden van die stam. Dat noemt men het toegeven aan peer pressure – de druk die gelijkgestemden op elkaar kunnen leggen, en de oordelen die men over elkaar uitspreekt, die hard kunnen zijn.

 

Stam-denken

Wil je bij een stam blijven horen, dan zal je je – of je wilt of niet – moeten onderwerpen aan de mores van die stam. De ene stam is daar strenger in dan de andere, en als ik zo vrij mag zijn: de linkse kerk is er zodanig streng in, dat het onderhand meer op een religieus keurslijf lijkt. Tot in detail zal je je moeten onderwerpen aan de doctrine, anders kom je in het kamp van de vijand terecht.

Linkse xenofobie loopt af en toe de spuigaten uit: een verkeerd woord, een verkeerde krant die je leest, de verkeerde opvattingen, noem het maar op, en je kunt vertrekken en zult verdacht worden gemaakt. In mijn optiek is het huidige links een voorbeeld van werkelijk doorgeslagen xenofobie en doen aan stam-denken. Ontzettend primair, dus.

 

Kinderachtig

En het is uitgerekend deze groep, die zichzelf heeft verzopen in de eigen ideologie en nergens anders meer voor openstaat, die dit maatschappelijk debat wil leiden. Het spijt me, maar ik kan dat dus niet aanzien, ook niet als mijn hele tv wordt volgeladen met mensen die dan, onder leiding van dit kinderachtige gedachtegoed, met elkaar ‘in gesprek’ gaan.

Zeker niet als ik verplicht moet worden onderworpen aan de idiote vooroordelen van deze primair-redenerende en kinderachtige mensen die menen het recht te hebben mij te veroordelen, zonder ook maar een moment naar zichzelf te hoeven kijken of een andere mening serieus te hoeven nemen.

Nope, no way, ik doe niet mee.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
39 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stamdenken in het racismedebat? Stamgedrag lijkt me een betere term. De moeilijkheid is namelijk dat mensen beter zijn in zich aanpassen aan de omstandigheden dan in zelf nadenken. De omstandigheden in tijden van racismedebat worden door extreemlinks bepaald. Min of meer gematigd links past zich daaraan aan. Alles om het gematigde midden mee te zuigen. Bi gematigd rechts wordt me nnatuurlijk minder beinvloed door extreemlinks (tegenwoordig GL/D66), maar de propaganda is overweldigend. De mens heeft zich niet alleen ontwikkeld door aanpassing en samenwerking, maar ook door zelfstandig nadenken (Einstein), de juiste keuzes maken (Churchill), hard werken (velen), en goed bestuur (helaas minder en minder). Doorgeslagen eisen voor inclusiviteit (bijv. voor criminele werkmijders en ongenuanceerde onruststokers die het werkelijk niet verdienen) en openheid (bijv. van grenzen voor zogenaamde vluchtelingen met verzonnen of gedownloade vluchtverhalen) dienen genegeerd te worden.

Els
Els
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel. Niets meer aan toe te voegen.
Ik heb wel gekeken bij uitzondering. Toch interessante tv-momenten. Eén gekleurde vrouw beleefde de pijn die racisme opwekt doordat haar professor bij de Leidse universiteit (hoezo gedoemd tot een kansloos bestaan?) langzaam ging praten zodat ook zij kon begrijpen wat hij vertelde. En haar begeleiders bij een andere gelegenheid vroegen haar steeds of zij haar konden helpen misschien. Ik zie hier eerlijk gezegd alleen maar behulpzaamheid en geen racisme in.
Een andere gekleurde vrouw, rap van tong, lekker bijdehand voelde zich helemaal niet gediscrimineerd, wist van wanten als het gaat om haar weg te vinden in de maatschappij en was tegen het maken van excuses voor de slavenhandel. Helaas werd haar betoog snel beëindigd ivm de tijd.
Als rechts méér ruimte zou krijgen in de media dan denk ik dat de hele discussie over racisme een stuk genuanceerder dan nu kan plaatsvinden.

Ronald
Ronald
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Professor praat gewoon normaal, met als risico dat de vrouw ‘m niet zo goed volgt -> racisme
Professor praat langzamer, vrouw ziet daar vooroordeel in -> racisme

Die vent kan het sowieso nooit goed doen. Zit het racismeprobleem dan bij de professor, of bij die vrouw?

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Dat dus.
In het uit de VS overgewaaide totaal corrupte lesprogramma “antiracisme” staat dat blanken per definitie racistisch zijn. Enkele voorbeelden van racisme;
– white man speaking = paternalism; and that is racism;
– white man’s silence = violence; and that is racism.

Helemaal van het pad af, die gasten.
Nog los van het feit dat je als blanke dus altijd “racistisch” bent…
Die Newspeak is ook echt extreem van de pot gerukt;
– praten is geen paternalisme, en paternalisme is nog geen racisme;
– zwijgen is geen geweld, en geweld is ook geen racisme.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Het Amerikaanse model -waar in 1950 nog sprake was van rassenscheiding- door een relatief kleine radicale groep gekopieerd en schaamteloos losgelaten op Nederland. waarbij de media iedere toetsing op waarheidsgehalte over boord hebben gezet.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Die rassen scheiding is wel een stuk langer door gegaan. In sommige staten is het verbod op raciaal gemengde huwelijken pas in 1967 afgeschaft.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frank

een enkele keer probeer ik de progressieve medemens te bewegen met iets meer nuancering naar het racismedebat te kijken, lees bijvoorbeeld de uitspraken van Abraham Lincoln -zodra die naam valt begint links te dansen en springen van enthousiasme!- die hij deed over de zwarte medemens gedaan na het afschaffen van de slavernij; het racisme druipt ervan af! Helaas aan dovenmansoren, de deugmens houdt van een eenvoudige indeling in goed en kwaad.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Voer voor een cabaretier die durft dus niet bij de VARA.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

als oudere jongere kom ook ik ook wel lieden tegen -bijvoorbeeld sommige verkopers- die de neiging hebben om tegen zo’n -in hun ogen- fossiel overblijfsel uit vervlogen tijden, aan te praten, alsof ze te maken hebben met iemand met een verstandelijke beperking. Gewoon even in de communicatie via soepel taalgebruik uit de droom helpen toch? Zou getinte jammeraar bij haar professor ook als oplossing kunnen kiezen, kennelijk is het veel fijner om slachtoffer te spelen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Het gesprek snel beëindigen bij ongunstige uitspraken is een van de kunstjes van onze propaganda media.

Wouter1965
Wouter1965
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Probleem wat ik een beetje ziet is dat vele uit het buitenland naar Nederland komen, omdat ze in hun eigen land met bijbehorende cultuur geen fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen. Vervolgens in Nederland op dezelfde manier leven als in het land waar ze vandaan komen. Om vervolgens te klagen (roepen over racisme) dat hun leven hier ook niet van de grond komt. Goh, hoe zou dat nou komen?

Frank
Frank
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Wouter1965

Dat is natuurlijk van alle tijden. Vaak worden familieleden het land uit gestuurd die het thuis om de een of andere reden niet kunnen maken.
Dat kan zijn omdat er geen plek is in de familie zaak, maar ook heel andere redenen.

Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen met een beetje verstand kent inmiddels voldoende steekhoudende en bewezen argumenten om deze verwerpelijke linkse deugcult door te prikken. Het probleem zit hem in het feit, en dat is goed beschreven, dat deze deugcult een religieuze vorm heeft aangenomen en aanhangers heeft weten te krijgen, die nog fanatieker handelen dan de strengste inquisiteur ten tijde van de Spaanse overheersing.
Het zogenaamde deugen en ‘woke’ zijn heeft niks meer te maken met het opkomen van vermeende onderdrukten, maar puur om macht. Hierbij maken de zgn. ‘progressieve activisten’ dankbaar gebruik van, in mijn ogen, de grootste trauma uit de tweede wereldoorlog en dat is oikofobie. De angst om van het eigene te houden.

– Nationalisme = fout
– Trots op eigen cultuur = fout
– kritiek op intolerante culturen = fout

Alles dat ons bindt als natie, als volk, als ‘stam’ wordt door de progressieveling gezien als potentieel of zelfs effectief nazisme. Dit is nu zelfs zo erg dat de blanke heteroseksuele man automatisch als een ‘fout’ element wordt beschouwd. Laat ik daarop dit zeggen:
– 90% van de Nederlandse samenleving is blank
– 95% van de bevolking is heteroseksueel
– 50% van de bevolking is man

Hoe ‘inclusief’ ben je als je bijna de helft van de bevoking op voorhand uitsluit. Hoe ‘inclusief’ ben je als je 2-3 miljoen potentiele rechtse stemmers uitsluit?

Er is geen institutioneel racisme in NL. Wat er wel is, is een psychologische oorlogsvoering om de macht en de ‘nuttige idioten’ in Amsterdam, Hilversum en Den Haag maken het allemaal mogelijk ten koste van de autochtoon.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

zolang deugend Nederland hun waarheid als de enig juiste via de media kunnen roepentoeten is er voor hen weinig aan de hand, sterker; de roep om een verbod op hate speech -en dat is alles dat afwijkt van de blijde linkse boodschap- wordt vanuit die hoek steeds luider. Zo is zelfs een voetbalprogramma waarin wel eens een foute grap werd gemaakt, kapot gemaakt. Als straks ON gaat uitzenden, zal deugend Nederalnd weer vol op het orgel gaan: ‘Trefwoorden: racisme / fascisme / Islamofoob, enz.. zoals dat ook bij de start van PowNed -inmiddels op de buis verworden tot een tandeloze tijger- gebeurde.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op internet circuleren filmpjes waarin groepen zwarten bejaarde blanken halfdood slaan en ook intrappen op blanke babies en blanke zwangere vrouwen, of vluchtende blanken de keel doorsnijden, of een bewusteloos geslagen blanke met een aanloop nog een doodschop tegen het hoofd geven. Op een gegeven moment ben ik gestopt met het bekijken van deze filmpjes. Zoals ik een paar jaar terug ook gestopt ben met het bekijken van die onthoofdingsfilmpjes van ISIS. Het geeft mij de indruk dat er een uitermate wreed nihilisme op ons afkomt, zozeer als de heersende politiek extreem passief is in het alert zijn voor en onderdrukken van de ideologie die schuilgaat achter deze nieuwe vormen van extreme barbarij en psychopate krankzinnigheid.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Zo waar dit.

Vorige week is er nog een Franse buschauffeur door 4 Franse “kansenparels” doodgeschopt. Dat leidde niet tot wereldwijde rellen zoals de dood van Floyd, slechts tot een stille tocht. Zoals vele honderden soortgelijke “incidenten”.

In de VS werd een jonge moeder doodgeschoten omdat ze “all lives matter” had geroepen naar BLM-terroristen. Haar Facebook rouwpagina wordt sindsdien overspoeld met haatberichten.

Ter vergelijking; niemand juichte om de dood van Floyd. Al decennialang een verslaafde draaideurcrimineel. Die onder andere had vastgezeten voor het bedreigen van een zwangere vrouw, door een doorgeladen pistool tegen haar buik te houden.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

De verering van Floyd doet denken aan die van Horst Wessel.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ja, vreselijk. Links zwijgt alles dood wat hen niet goed uitkomt….. en blaast alles op waarmee ze een ‘punt’ willen maken. Zo kinderachtig, maar gelijkertijd levensgevaarlijk. die houding.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat Links wil de moderne Westerse cultuur ondermijnen en bedenkt daarvoor van alles (multiculturalisme, cultuurrelativisme, postmodernisme, massa-immigratie, massa-import islam, klimaatwaan, lhbt, blm, demoniseren critici, enzovoort) dat mogelijk de chaos brengt op basis waarvan zij denkt alsnog het ‘communistische paradijs’ te kunnen verwezenlijken. Dit is al gaande sinds de jaren vijftig vorige eeuw. Zwaar ondersteund door allerlei figuren van de KGB. In Youtube zijn er ex-KGB-ers te vinden die dat allemaal uitleggen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Neef Jansen
Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een racismedebat tussen mensen die niet dezelfde definitie hanteren voor het woord racisme, omdat men stiekem de term zo heeft aangepast dat hij alleen maar op blanken slaat, is een onzinnige bezigheid.

Het is duidelijk dat de geprivilegeerde elite regeert. Het zijn zij die neomarxistische slachtoffercultuur pushen als ultieme reiniging van hun privilege, door het verstrekken van privileges aan mensen die het juiste slachtofferschap kunnen aantonen. Dat ligt lijnrecht tegenover de hele geschiedenis van de mensheid, waar juist zelfredzaamheid, trots en stoicisme tot voorbeeld was verheven.
Nu wordt door die elite een subcultuur gecreeerd waarin slachtofferschap hetgeen is waar men naar streeft, waardoor men zich volledig richt op hoe erg onderdrukt zij wel niet zijn, of hoe slecht andere mensen zijn. Dat is geen toekomstbestendige manier van doen en zal een samenleving doen instorten op termijn.
Maarja, dat is ook het doel van neomarxisten..

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk. Mensen zijn inderdaad kuddedieren, die een eigen “stam” opzoeken. Dat geldt ook voor al die zogenaamd “alternatieve” linkswappies met zwarte kleding, paarse hanenkammen en neusringen. Geen enkele gymleraar kan zoveel kinderen zó fanatiek hetzelfde uniform aan laten trekken, als een antifa-bijeenkomst.

En tegelijkertijd waren Westerse landen tot begin jaren ’80 toonbeelden van tolerantie, omdat we elkaars stammen respecteerden. Uiteraard waren er wat uitzonderingen zoals krakers, hooligans, antifa’s, maffia en hell’s angels; maar dat waren piepkleine niches.

Er speelden hier dus geen grootschalige genocides zoals, bijvoorbeeld, in Afrika en het Midden Oosten. Maar goed. Nu halen we dus Afrika en het Midden Oosten massaal binnen.
En de linkse kerk, die altijd al opriep tot politiek geweld, stookt die stamculturen nog wat extra op; “iedereen die jullie tegenspreekt is een racist, maakt niet uit wie er gelijk heeft”.

De tolerantie is verdwenen. Naast blanken worden vooral joden gehaat, maar ook allochtonen die zelf nadenken krijgen er keihard van langs; Hirsi Ali, Ebru Umar, Shirin Musa, noem maar op. MSM en vooral de NPO doen daar volop aan mee, net als de linkse twitterriolen. Wie de donderpreken van kopschopper Akwasie tegenspreekt wordt kapotgemaakt..
Defund, Deplatform; en Detention.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede kijk op deze kwestie: Xenofobie i.p.v. racisme. Had ik nog niet zo in de gaten, maar na uw uitleg ga ik daar helmaal in mee. Dank Ines.

Theo
Theo
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Het onderscheid tussen racisme en xenofobie, zoals door Ines gemaakt, is zinvol en verhelderend.
Alleen is het woord ‘xenofobie’, afkomstig uit de linkse cultuur, niet een goede term. Het betreft namelijk niet een fobie. Een fobie is ziekelijk, en dit verschijnsel is juist heel gezond.
Misschien is xenaidia een beter woord. Maar dat zal niet werken omdat xenofobie ingeburgerd is.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de NPO is geen ruimte voor een ander dan politiek correcte geluid -PowNed is op de treurbuis verworden tot een tandeloze tijger en ON is nog een jaartje in de wachtkamer gezet- dus waarom zou een mens z’n tijd verdoen met dit soort weg-met-ons geneuzel? De lage kijkcijfers zijn het beste bewijs dat het gros van de Nederlanders genoeg hebben van weer een avondje blanke zelfhaat waar het zich progressief noemende volksdeel zo gek op is, en die hebben in omroepland zelfs zoveel macht dat onversneden linkse propaganda -een mix van GL en D66 waarheden- de kijker als objectieve journalistiek door de strot kan worden geduwd. Het domme klootjesvolk moet immers niet worden geïnformeerd maar opgevoed.

Martine
Martine
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja mensen die andere beoordelen kiezen voor de makkelijke weg om maar niet naar zichzelf te kijken. Dan blijf je inderdaad erg onvolwassen.

Mensen die ergens bij willen horen en zich bij een geloof of beweging aansluiten zijn vaak erg vijandig naar anders denkenden omdat alles wat hun eigen wereldbeeld kan beïnvloeden, is een gevaar voor hun illusionaire veiligheid. In de kern geef je je eigen macht en kracht weg omdat je dingen buiten jezelf zoekt en/of het makkelijk vindt dat iemand anders voor je denkt.

Ik zie zoveel mensen als een zombie door het leven gaan. Er is totaal geen overgave, bezieling en nieuwsgierigheid. Een angstige maatschappij houdt de evolutie van de mens tegen. Een zieke machtsbeluste top creëert ook een zieke populatie.

audio1958
audio1958
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk!
Ik verwijs wel eens mensen in mijn omgeving naar deze website. Men leest 1 of 2 artikelen en houdt het voor gezien. Als ik vraag wat ze er van vonden is het atwoord steevast, te extremistisch… Men herkent zich niet in de stukken hier. Dat geeft maar aan hoe diep de ‘linkse’ indoctrinatie geworteld zit. En dat is zorgelijk.

pascal
pascal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stamdenken, stamgedrag, clanvorming; men zou er wantrouwig van kunnen worden gezien alle importmensen vanuit culturen waar zulke sentimenten overheersen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed Ines. ook onze mening. Niks aan toe te voegen, maar het zal nog HEEL lang duren voordat linkse mensen hun mening bijstellen. Ik ben nou net 60 geweest en ik denk dat IK het niet meer mee ga maken al word ik 90. Binnen 30 jaar gaan linkse mensen echt niet toleranter worden.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik ben 71 jaar en verwacht het ook niet al word ik 100.

John
John
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik verwacht over een half jaar, wellicht eerder een hele andere discussie, namelijk dat een aantal donkere mensen, zich niet gediscrimineerd voelen maar genegeerd voelen.
En dat de gebalde vuisten naar beneden gaan en zeggen, dat niet alle blanken slecht zijn.
En dat Nederland toch best wel een fijn land is, en ze zullen zegen we hebben met BLM wel iets op de kaart gezet??. “Precies het omgekeerde effect” is er bereikt.

John
John
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  John

En vandaag zei de Koning, de gouden koets wordt in zijn oude glorie hersteld, het is cultureel erfgoed. Bedankt Willem voor het duimpje.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  John

Staat een zwarte op afgebeeld die iemand koelte toewuift met een fors formaat waaier, dacht je nu echt dat die daar nog in gaat rondrijden? Het huppelkutje van dienst vroeg hem’ of die koets in deze tijd nog kan’?’ Willem hield zich inhoudelijk op de vlakte en bevestigde alleen dat die wordt gerestaureerd. Toen het ding uit circulatie werd genomen was het al de bedoeling om hem met fijn weg-ons- verklarend tekstbord in een museum te zetten. .

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  John

hopelijk is het aantal blanke Nederlanders dat er genoeg van heeft zich dagelijks voor racist uit te laten maken door een relatief kleine groep beroepsslachtoffers gesteund door de MSM groot genoeg om bij de verkiezingen af te rekenen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een mooie bijdrage van Ines. Dat zal Chris Albers niet waarderen dus is het des te meer een mooie bijdrage.
Xenofobie(niet obsessief)is natuurlijk verschijnsel en net zo praktisch als pijn voelen een waarschuwing is voor het ergere.
Positieve benadering is leuker maar negatieve vaak praktischer. Niet alle mensen zijn in principe goed, dat blijkt telkens weer.
Het zoveel bezongen multiculturele samenleving is in wezen een Living Apart Together samenleving. Alleen in de media komen alle kleurtjes gezellig samen in de kader van een collectieve hersenspoeling. Meldpunten worden opgezet en klik-gedrag wordt
gestimuleerd om elkaar aan te geven bij het signaleren van een ander geluid. Men drukt door de zogenaamde positieve discriminatie net of discriminatie positief kan zijn. Het bevoordelen van de gekleurde mens gaat voor alles. e baas van Groen Links in de Amsterdamse raad beweert dat democratie het doel op zich niet is.
De blanke mens wordt een collectieve schuldgevoel aangepraat. Dat alles onder de toeziend oog van de gecorrumpeerde Verenigde Naties.
De grootste schreeuwers die het racisme en discriminatie veroordelen maken zich door het totale schuld aan een deel van de mensen in te wrijven zonder enige tegenspraak mogelijk te maken zelf de grootste racisten en discriminatoren.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Xenofobie is geen “stem uit het verleden”. Ook tegenwoordig begrijpt je “eigen stam” je beter. Zie ook alle mensen die elkaar vinden in Star Trek quotes of liedteksten.
De “eigen stam” heeft vaak ook dezelfde verwachtingen. Het is wat onhandig als je een afspraak maakt, en de ene een huwelijksaanzoek verwacht en de andere een kopje koffie, of no-strings-attached hete sex.
(Maar ook: afspraken op zondag, tijdens kantooruren, te laat komen, afzeggen).

Het is niet voor niets dat de verschillende staten er eeuwen mee bezig zijn geweest om een nationale cultuur uit de grond te stampen. Iets wat in Nederland ook eigenlijk pas na de tweede wereldoorlog gelukt is.

Charles Hill
Charles Hill
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas, het begon zo mooi dit artikel, waar ik zeker achter kan staan, een andere manier van kijken naar racisme en xenophobie. Maar helaas eindigt het in ordinair links bashen, over kinderachtig en stamdenken gesproken. Als je kritiek hebt en een sterk punt wilt maken, wees dan ook objectief en kijk niet naar 1 kant terwijl je net een heel betoog hebt gehouden over stamdenken.

En geen woord over de haatpartijen in onze politiek wanneer het gaat over doorgeslagen xenofobie, of in hun geval zeker wel tevaak bewuste uitsluiting en racisme.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Charles Hill

persoonlijk mis ik die objectiviteit meer bij de MSM, bij bijv. de NPO wordt alleen maar naar één kant gekeken. Zelfs al zou er in dit stuk alleen ‘de andere kant’ worden belicht, is het nog een roepende in de woestijn van de schijnheilige politieke correctheid, en dan al klagen?

hendrikush
hendrikush
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zo oud als de weg naar Rome.
“Soort zoekt soort”;
“Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen”;
“OSM (ons soort mensen)”.
Misschien is het huidige gekrakeel de opmaat naar grotere onderlinge verdraagzaamheid en tolerantie.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hendrikush

Het gekrakeel is natuurlijk wel een onderdeel van het leren van verschillende groepen. Iets wat veel beter lukt met onderlinge contacten dan met al die rare inburgeringscursus.

39
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen