Na inspraak en referendum pakt overheid nu ook demonstratierecht aan

Burgerlijke vrijheden steeds verder ingeperkt

Titelfoto: Boerenprotest door Gerard Stolk, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Langzaam maar zeker wordt de Nederlandse rechtsstaat omgebouwd tot een totalitaire staat, die zijn oren vooral laat hangen naar EU en VN in plaats van de eigen bevolking en steeds minder ruimte biedt voor de individuele vrijheden, die nog in de Grondwet verankerd liggen.

Inlegvelletje

Al minstens vijftien jaar, sinds ons ‘nee’ tegen de EU-Grondwet, wordt er steeds minder naar de stem des volks geluisterd. Het referendum bleek keer op keer een hinderlijke blokkade op de weg die regeringen wilden volgen. De ene coalitie na de andere betoonde zich ongevoelig voor het tegengeluid in het land. Elke keer als het Nederlandse volk nee zei, zei de regering toch gewoon ja (met of zonder inlegvelletje of aanpassinkje als zoethoudertje), zoals het hernoemen van de Europese Grondwet tot ‘Verdrag van Lissabon’ (2005), het inlegvelletje bij het Oekraïne-handelsverdrag (2016), en als laatste de notities bij de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, a.k.a. de Sleepwet (2018).

Over het afschaffen van het referendum zelf werd al niet eens meer een referendum gehouden. Het stierf een roemloze dood in 2018.

Zo. Dat was dat.

 

Inspraak

Waar de regeringen en lokale besturen de afgelopen decennia ook zo’n last van hadden, was inspraak. Lange inspraakprocedures bij infrastructurele projecten en bestemmingsplannen. Maar daar bedachten ze eveneens iets op. Tien jaar geleden werd de Crisis- en herstelwet in het leven geroepen, gericht op versnelling van infrastructurele procedures. Daarmee kunnen besturen tot op de dag van vandaag behendig om inspraakprocedures heen laveren en in extreem korte tijd overal, tegen de wil van omwonenden in, AZC’s neerzetten, of grote windmolens, zonneparken, 5G-masten, nieuwe woonwijken en andere projecten realiseren.

Onder deze wet vallen alle grote bouwprojecten en projecten op het gebied van duurzaamheid, energie en innovatie. We werden de inspraak uitgerommeld onder het mom van een economische impuls aan de bouwsector ten tijde van de kredietcrisis. Sindsdien wordt hij te pas en te onpas gebruikt. Zeer tot verdriet van bewoners.

Prima. Ook al geregeld.

“Nepnieuws”

Volgende stap: de digitale media onder controle brengen onder het mom van ‘nepnieuws’. Dit proces is momenteel nog gaande maar komt binnenkort in een stroomversnelling. De overheid hoeft in feite al niet veel meer te doen, nu de big tech-bedrijven zelf gerund worden door tegenstanders van de vrijheid van meningsuiting en bedrijven zich beginnen te roeren met deugverhaaltjes over adverteren. Koren op de molen van de overheid, die ook nog graag aan de slag gaat met een of andere hate speech-wet die de meningsuiting nog verder zal inperken.

Lekker bezig!

 

Demonstratierecht

Nu alvast de volgende stap: demonstratierecht beperken! Dit gebeurt volgens Amnesty International al enige tijd, langer dan de corona-crisis. De politie arresteert in opdracht van het bevoegd gezag mensen bij vreedzame demo’s, bijvoorbeeld tegen Zwarte Piet, de monarchie of bij het Feyenoord-bestuur, het OM vervolgt de Blokkeerfriezen alsof ze een aanslag gepleegd hebben, er worden spandoeken en bordjes met niet-verboden uitingen erop in beslag genomen, mensen worden zonder aanleiding om legitimatie gevraagd of bevel gegeven om het openbare terrein te verlaten.

Dit waren tot nog toe incidenten, maar nu gaat het hard.

 

Amnesty: “Iedereen en iedere groep heeft het recht om in het openbaar bij elkaar te komen voor een vergadering, protest of demonstratie. Zo is vastgelegd in artikel 21 van het Internationaal Verdrag inzake Burger- en Politieke rechten, artikel 11 van het Europees Verdrag voor de Rechten voor de Mens, én in artikel 9 van de Nederlandse Grondwet. Demonstreren staat vrij. Dus in principe mag de overheid aan een demonstratie geen beperkingen opleggen, behalve wanneer dat echt noodzakelijk is vanwege de openbare orde of de volksgezondheid.”

 

Verbieden

Dankzij de corona-crisis en daartoe in werking gestelde noodverordeningen kan de overheid sinds enige maanden toch veel verder gaan: gewoon verbieden, die demo’s! Dat wil zeggen: bepáálde demo’s. De Black Lives Matter- en antiracisme-demo’s worden geen strobreed in de weg gelegd. Alles wat in lijn is met het beleid krijgt ruim baan.

 

Maar mensen die willen protesteren tégen het stikstofbeleid van de overheid, tégen de corona-maatregelen of tégen de inperking van vrijheid, krijgen voortdurend malle gezondheidsargumenten of smoesjes rond openbare orde om de oren gesmeten. Hun netjes aangemelde protesten worden keer op keer verboden.

En maandag 6 juli vaardigde de Veiligheidsregio Groningen gewoon in alle gemeenten een verbod uit op alle protesten met trekkers, inmiddels gevolgd door Friesland en Drenthe. Het einde van het demonstratierecht komt met rasse schreden dichterbij. Referendum weg, inspraak weg, het recht op demonstratie ook maar weg.

En wat is de volgende stap?

 

Coronawet

De concept-Coronawet rammelde aan alle kanten, beperkte onze vrijheden veel te veel en kon gelukkig op 1 juli niet in werking treden. De wet wordt aangepast (met een inlegvelletje misschien?) en naar later datum verplaatst. En straks, als hij weer op tafel komt, kunnen we er niet meer tegen demonstreren, kunnen we geen correctief referendum aanvragen, mogen we er zelfs niet meer kritisch over twitteren (haatspraak!) en zal het gedrocht van een wet misschien wel door een klemgezette Tweede Kamer worden aangenomen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
33 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Referendum weg, inspraak weg, het recht op demonstratie ook maar weg.

En wat is de volgende stap? Wat dachten de mensen ervan dat het de hoogste tijd is dat deze regering weg is .
Het zijn uiteindelijk maar een handjevol machtswellustige die dit beslissen,een schop onder hun kont,en een nieuwe regering kiezen,met mensen die er voor de Nederlanders zijn,en niet als loopjongens rennen voor miljardairs ,en pharmaindustrie ,die de wereld willen beheersen.

Petra
Petra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

“…Het zijn uiteindelijk maar een handjevol machtswellustige die dit beslissen…”

Wie of wat zijn deze lieden volgens u? Ik vermoed dat ze niet in Nederlandse regering zitten!

Els
Els
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Petra

Het zijn de schoothondjes van de machtswellustelingen in Brussel.

Walter
Walter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om de Corona wet er door te krijgen hebben ze Hugo de Jonge nodig ,maar zie daar , de stemming van het CDA leiderschap moet opnieuw ,was ONVEILIG ,haha.
Zou de uitslag te ver van de wenselijke kandidaat hebben gewezen?

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Walter

Waarschijnlijk is de positie van Hugo de Jonge, de aangewezen winnaar aangetast gebleken.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Walter

dat laatste was ook MIJN eerste gedachte

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is een gevolg van het volledig verkeerd stemgedrag van de Nederlanders; men blijft stemmen op mensen én partijen die ons in een dictatuur storten. Referendum en inspraak verdwenen, momenteel wordt het recht op demonstratie , alléén voor niet-links denkenden, vertrapt door Rutte + consorten. Binnenkort komt daar de verplichte corona-app bij en vervolgens de vaccinatie. Maar het stelletje Haagse Dwazen blijft blêren dat Nederland een democratie is ! Waaruit dát dan wel moet blijken is mij een raadsel.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Net zo lang door blèren totdat men het gelooft. De NPO doet het en de KGB nog langer.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En de KGB heeft het weer afgekeken van Jozef Goebbels c.s… die bleven ook gewoon doorblèren.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

i.m.o is Nederland zeker geen democratie,

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We gaan steeds sneller naar de dictatuur, die door de EU als heilstaat voorgespiegeld wordt.

pedro dos
pedro dos
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Yorien, ik sluit me graag bij jouw mening in deze column aan. Daarnaast zou ik me ook graag willen aansluiten bij de, volgens mij groeiende groep, van “politiek incorrecten”. Waar is dat mogelijk? Waar kunnen we een vuist maken? De (r)overheid is ongrijpbaar, maar haar dienaren niet. Moeten wij deze “Befehlsauffolger” niet veel directer en persoonlijker gaan aanspreken? Ze verantwoordelijk stellen voor hun daden zonder dat zij zich kunnen verstoppen achter drogredenen zoals bijv. “het is ons opgelegd, het staat in de wet en zo hoort het nu eenmaal”…? Het is inderdaad om moedeloos van te worden; de vrijdenkers, de creatievelingen, de andersdenkenden worden monddood gemaakt en dit stemt mij in en in triest…medestanders verenigt u! Niet blijven roepen en mopperen, er moet NU wat aan gebeuren voordat het echt te laat is. Ik kijk smachtend uit naar het loket waar ik me kan aanmelden…roept u maar!

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

U weet toch zo langzamerhand wel dat u op Forum voor Democratie kunt stemmen? Een partij met een duidelijk geluid en met gezond verstand. Zie hun partijprogramma en alle andere uitingen zoals moties. Het is de enige hoop op een verandering van beleid.

Els
Els
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul Schermers

Met stemmen komen wij er niet, want cordon sanitaire.

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Als FVD samen met PVV groot genoeg wordt dan is uitsluiting moeilijker. Een andere weg is er in een democratie niet. Heeft u al meegeholpen om bijvoorbeeld de FVD-krant te verspreiden zodat FVD nog meer aanhang krijgt? Het zijn de enige partijen die opkomen voor ons eigen volk. De andere partijen zijn EU gezinde partijen die van Nederland een EU-provincie gaan maken. Zonder stemmen op FVD komen we er in elk geval niet.

Els
Els
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul Schermers

Als, inderdaad. Ik las laatst in ieder geval dat Wilders en Thierry Baudet het op een paar punten wel eens zijn. Als zij nou eens de handen ineen zouden slaan dan zou er een goede kans zijn.
Is de krant van FvD digitaal?

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

De genoemde partijen steunen al moties van elkaar en werken dus al samen. Voor de krant zie FVD website bij Shop waar de krant te koop is. Zie ook partijprogramma op die site.

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Aan Els
Weet u nog welke partij de laatste verkiezingen van de Provinciale Staten won? Dus er is genoeg reden voor hoop.

Els
Els
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul Schermers

Dat weet ik maar al te goed en ook de ondemocratische afloop.
Maar ik blijf met u hopen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

ja, raar he? Maar Nederland is dus NIET democratisch, want dan zou het bij wet verboden moeten zijn voor partijen om andere partijen bij voorbaat uit te sluiten.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gaat lekker maar niet heus in onze Nederland B.V….

Dit gaat niet goed en is al ver gevorderd …

En het gemak waar het mee gaat…

Voor mij verbijsterend… gewoonweg verbijsterend.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De democratie in Nederland maar ook in de EU wordt steeds meer vervangen door autocratie. Yorien vdH. heeft het prachtig opgesomd, de inspraak die afgebouwd is door het verbieden van referenda, nepnieuws als nepreden om vrije woord te bestrijden, demonstratierecht die alleen voor bepaalde groepen geldt uiteraard van linkse stempel en nu na alle waarschijnlijkheid afgerond door een Coronawet waarbij de coronavirus als een welkome partner misbruikt wordt om alles wat al afgebouwd is extra kracht aan te zetten. Ik zou nog de verkiezingen willen toevoegen aan deze rijtje. Die zijn ogenschijnlijk democratisch omdat er meer dan een kandidaat is maar dat is schijn. Het lijkt meer op de afgeschafte raadgevende referendum. Twee partijen zijn alvast uitgesloten door de meeste partijen en diegene die ze voor de verkiezingen niet uitsluit doet het gelijk na de verkiezingen. Er wordt net zo lang onderhandeld totdat men heeft ongeveer dat wat zij voor de verkiezingen hadden bedacht. De winnende neen van het referendum wordt een ja van de verliezers. De stemmers zijn gedegradeerd tot nuttige idioten die denken dat zij echt een stem hebben. Diegene die zijn stem weggooit wordt gemakkelijk uitgemaakt voor iemand die dus mee eens is maar stel voor zuiver hypothetisch dat tachtig procent van de burgers niet zou gaan stemmen. De regering doet immers alles wat de burger niet wil.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt Rutte.

Onder jouw bewind is Nederland een staat geworden, ZONDER democratie.

Jij ben verantwoordelijk, voor de totale ontmanteling van het vrije Nederland.

Ik hoop dat jij, als je je boven moet melden, de straf krijgt die je verdient.

Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

ROT OP RUTTE.

logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ach , korea aan de noordzee is een feit. Als je niet regerings gezind bent met een agenda die bij Den Haag past krijg je klappen met de lange lat en wordt je demonstratie verboden met een smoes over veiligheid , corona of de opendare orde.

Idioten van kozp mogen openlijk met veel geschreeuw en intimidatie een kinderfeest vergallen en worden zelfs bijgestaan door de linkse gemeente besturen.

Kom in verzet , kom op voor je rechten , steun de enige politicus die al jaren bedreigd en beveiligd moet worden omdat hij zegt wat jij vaak denkt.

stem sociaal , stem PVV en tegen de politiestaat van het partij kartel.

P.Visser
P.Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je als regering een grondrecht als demonstratievrijheid probeert in te perken neem je een risico, zeker als er voor de demonstrerende groep nog voldoende steun bestaat. Ik krijg niet de indruk dat die steun erg terugloopt.
Dan is de meest waarschijnlijke reden dat de regering zich bedreigd voelt. De boeren vertegenwoordigen ook een breder verzet, namelijk die tegen de klimaatpolitiek. Die moet ten koste van alles worden doorgedrukt Dus er spelen meerdere motieven. Dit verzet lijkt sterker te zijn dan men in Den Haag wil. En D66, GL en de PvdA moeten hun zin krijgen . Toch coalitiepartners uiteindelijk.
Het verschil met de behandeling van blm-demonstraties (Amsterdam, Eindhoven) en milieu/klimaatactivisten is opvallend. Daar zit regie achter. Die groepen heeft men dus nodig.
Een andere oorzaak zou inderdaad kunnen liggen in het uitproberen van verboden ; zien hoe daarop wordt gereageerd vanuit de maatschappij. In dat geval verwacht men in de naaste toekomst meer verzet en confrontaties. En bereidt de regering zich daar op voor.

Isabel
Isabel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op “Gregoriana Amsterdam”spreekt Bas Filippini over de “noodwet” en staatsterreur. Hij heeft de hele wet doorgelezen, dit is een ramp als deze wet wordt aangenomen. Luister naar Bas en huiver…..

“Blue Tiger Studio” spreekt in de laatste uitzending over:” Boeren ken je vijand, bij WIE moet je demonstreren”
De 25 burgemeesters van de veiligheidsregio’s, deze 25 zijn absoluut gehoorzaam aan Den Haag, zij zijn aangesteld om alle kikkers(het volk) in de pan te houden. Deze vuile klus moet opgeknapt worden door de politie met hulp van de ME-cowboys.

Wie benoemt burgemeesters?
Wie benoemt rechters, Ser leden, Raad van Statenleden?
DE KONING
Ga demonstreren bij de huizen van de machthebbers wordt geadviseerd….. want de democratie wordt bedreigd

Els
Els
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

“Op “Gregoriana Amsterdam”spreekt Bas Filippini over de “noodwet” en staatsterreur. Hij heeft de hele wet doorgelezen, dit is een ramp als deze wet wordt aangenomen. Luister naar Bas en huiver…..”

Net naar geluisterd en gehuiverd. Wij staan inderdaad op het punt gedwongen acteurs in een science fictionachtige horrorfilm te worden.

Hans verbiest
Hans verbiest
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We gaan terug in de tijd.
#DDR praktijken.
Als zo iets in verre landen gebeurt trekt heel Nederland krom.

jac
jac
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik haat deze regering

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We zijn nou te goed opgeleid en dat vindt men in d H ook weer niet fijn. Dus moet het volk er onder worden gehouden.

Vlierbloesem
Vlierbloesem
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed opgemerkt, maar een beetje laat. Wat ik zo jammer vind op Opiniez, is dat de schrijvers en bezoekers nu pas opmerken dat onze democratie wordt afgebroken. Dat is in werkelijkheid al decennia aan de gang. In het begin nog toegejuigd door rechts Nederland. Nu begint het voor meer mensen te knellen. Maar nu zijn ons al meer rechten ontnomen dan ik jullie hier heb zien opmerken. Stapje voor stapje, steeds verder naar de dictatuur. Of je die nou links of rechts noemt. Het blijft knellen tot je stikt.

Asher
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vlierbloesem

OpinieZ bestaat 5 jaar en van begin af aan schrijven we over de dreigende afbraak van Nederland. Dat is zelfs de voornaamste reden geweest voor de oprichting van OpinieZ. Ik geloof dat 90% van onze stukken gaat over de afbraak van Nederland. We merken dat dus niet “nu pas” op, maar vinden dat al heel erg lang.

trackback

[…] mogelijk zijn. De overheid tracht de vrijheid van meningsuiting zoveel mogelijk in te perken. Het demonstratierecht staat op de tocht, zeker als een demonstratie niet in lijn is met het beleid. Meten met twee maten […]

33
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x