Black Lives Matter-storm moet tot bedaren komen

Het verleden kun je niet veranderen

Er raast een storm over ons heen, die het verleden wil veranderen. Van onschuldige hashtags op sociale media, via gevaarlijke demonstraties in corona-tijd, tot het bekladden van straatnaamborden en het omvertrekken van standbeelden aan toe. Maar het verleden kun je niet veranderen, wel heden en toekomst. Henk Strating voelt zich daarbij geïnspireerd door de filosoof Spinoza.

Het is al zo’n halve eeuw geleden dat ik op school zat. Op de lagere school met de tweeling David en Sara. En op de middelbare school met Rob, Piet(je), Mimi – die liever Evelien wilde heten – en haar vriendin Benita. En met Stuart. David en Sara waren Joods. Rob was een Molukker. Net als broer en zus Piet(je) en Mimi (Evelien). Benita kwam, denk ik, uit Nederlands-Indië, althans haar ouders. En Stuart? Hij was een Egyptenaar. Een klasgenoot heeft zijn hond vele jaren later nog eens zijn achternaam gegeven: Diab.

Waardoor komen deze schoolherinneringen bij mij naar boven? Door Black Lives Matter, door de BLM-storm, die met de hashtag #BlackLivesMatter over ons heen raast. Die tot doel lijkt te hebben de geschiedenis te veranderen. Onze geschiedenis. Uw geschiedenis. Mijn geschiedenis. Waarom? Déden zwarte levens er vroeger dan niet toe? De levens van Rob, Piet(je), Mimi (Evelien) en Benita?

 

Elk leven doet ertoe!

Natuurlijk deden die er wel toe! Net zoals die van alle andere klasgenoten, ook van hen met Joodse en Arabische roots, zoals David, Sara en Stuart. Ik kan mij niet herinneren dat kleur, maar overigens ook niet geslacht (ook al gymden jongens en meisjes apart) of geaardheid (we hadden een leraar die zijn homoseksualiteit niet onder stoelen of schoolbanken stak) ooit onderwerp van discussie, laat staan van geruzie waren. Ben ik de uitzondering op de regel? Dat geloof ik niet.

Ik denk dat een groot deel van de demonstranten op de Dam, de Erasmusbrug, het Malieveld of waar dan ook min of meer zulke schoolherinneringen heeft. Maar de BLM-beweging gaat niet terug tot mijn schooltijd. Ze ontstond in 2013 na de vrijspraak van een Amerikaanse agent die betrokken was bij de dood van de ongewapende 17-jarige Trayvon Martin en werd in 2014 nationaal bekend met protesten tegen de dood van twee – weer ongewapende – mannen Michael Brown en Eric Garner.

 

Standbeelden

De recente protesten richten zich – zoals bekend – op de dood van George Floyd, die overleed als gevolg van een nekklem van een agent. Maar inmiddels beginnen ze zich, wereldwijd, te richten op het verleden, op de westerse geschiedenis. Ook in ons land. Op het koloniale verleden en om dat kracht bij te zetten zijn standbeelden van al dan niet vermeende kolonialisten niet langer veilig. Van Piet Hein tot Pim Fortuyn. Op Twitter vergeleek ik het verwijderen van standbeelden met het gedrag van kinderen die zich denken te kunnen verstoppen door hun handen voor hun ogen te doen. Zo van: als we die standbeelden verwijderen, verdwijnt het verleden…

Iedereen, ook de demonstranten, weet natuurlijk wel dat je het verleden niet kúnt veranderen. Maar het verleden hóeft ook niet te veranderen. Zonder het verleden zou er geen heden zijn. Het verleden, met al zijn gekleurde bladzijden, heeft het heden bepaald!

 

Oorzaak en gevolg

Alles wat er gebeurt voltrekt zich volgens de natuurlijke wet van oorzaak en gevolg. Elke gebeurtenis is dus het gevolg van één of meer voorafgaande oorzaken, die op hun beurt weer het gevolg zijn van andere voorafgaande oorzaken. Dat betekent dat alles, alles, alles als gevolg van voorafgaande oorzaken noodzakelijk en onvermijdelijk gebeurt. Het is niemand minder dan Nederlands grootste filosoof Spinoza die ons dat in zijn hoofdwerk Ethica voorhoudt.

Spinoza-kenner Miriam van Reijen werkt dat in haar boek Stoïcijnse Levenskunst uit voor het dagelijkse leven. Hoe natuurrampen – voor wie ze kent verklaarbaar – voortvloeien uit oorzaken en gevolgen in de natuur. Precies hetzelfde geldt voor de gedachten en daden van mensen. Ook die vloeien voort uit daaraan voorafgaande oorzaken. Noodzakelijk en onvermijdelijk! Als die oorzaken anders waren geweest, was het anders gegaan. Nu is het gegaan zoals het is gegaan.

 

Geen moreel oordeel

Spinoza geeft geen moreel oordeel over de geschiedenis. Hij kijkt naar de realiteit zoals die zich heeft voltrokken. Niet hoe hij, wij of de BLM-beweging het liever hadden gezien! Het is volgens Spinoza gegaan zoals het is gegaan en het had niét anders kunnen gaan. “Ik wil de mens bekijken zoals hij is en niet zoals hij zou moeten zijn of zoals wij zouden willen dat hij is”, schrijft hij in zijn Politiek Traktaat. Dat geldt ook voor degenen waarvan de standbeelden worden vernield. Ook hun gedachten en daden zijn voor Spinoza gevolgen die voortvloeiden uit voorafgaande oorzaken.

Wie vindt dat het anders had móeten gaan zegt eigenlijk: ik vind dat die en die oorzaken niet tot die en die gevolgen hadden mógen leiden! Wie dat vindt claimt volgens Van Reijen iets dat niet kan. Zij noemt dat een vorm van menselijke hoogmoed. Eigenlijk wil zo iemand het verleden, iets wat gebeurd is, veranderen en naar zijn of haar eigen hand zetten.

 

Richt je op heden en toekomst

Zijn de acties van de BLM-beweging en al haar aanhangers dan zinloos? Wél als ze zich op het verleden richten. Mijn klasgenoten van weleer veranderen daar niet door en hun levens zoals die zich sindsdien hebben voltrokken ook niet. Maar niét als ze zich op het heden en op de toekomst richten. Natuurlijk, ook die worden uiteindelijk bepaald door oorzaken en gevolgen. Maar dat hoeft niet tot passiviteit, gelatenheid of fatalisme te leiden. Integendeel.

Spinoza is in zijn politieke filosofie voorstander van ‘een staat, die ervoor zorgt dat burgers zich, geleid door hun eigen redelijke inzicht en zo nodig door wetten, maatregelen en sancties, zodanig gedragen dat het in de samenleving (voor Spinoza idealiter een democratie!), voor iédereen zo leefbaar en aangenaam mogelijk is’. Elke actie die daarop is gericht en daaraan een bijdrage levert zou voor iedereen welkom moeten zijn!

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het enige wat die Dambetogers bereiken is dat ik een enorme hekel aan hen heb gekregen. Aan de leugens en overdrijvingen waarmee ze rondstrooien alsof iedereen in NL ook maar iets met die oude geschiedenis van doen had. Ik voel mij door hun eisen en de toon enorm geschoffeerd. Ze zijn hier, of hun ouders, gastvrij ontvangen hebben op onze kosten kunnen studeren net als de kinderen van de oorspronkelijk inwoners van NL. Ze hebben alle kansen gehad en velen hebben die ook genomen en dragen hun steentje bij aan de samenleving. Die betogers hebben duidelijk andere plannen. Die willen macht en makkelijk aan de kost komen en de blanke jonge mensen die onze eigen geschiedenis nog niet eens kennen en kunnen duiden, nemen alles aan wat die lui roepen. Dat is in mijn ogen heel verraderlijk.
Ben benieuwd of dit geplaatst wordt. Censuur zit mij op de hielen.
Nog maar een keer de tekst aangepast. Maar m.i is er niks mis met mijn reactie.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niemand wordt geboren als Racist ,maar zo langezamerhand door alle ontevreden nieuwkomers die denken dat alles voor ze klaar staat ,een huis,met alle toeslagen ,gemakken,en geld zonder er ook maar een poot voor te hoeven uitsteken ,eenvoudig om de reden dat ze denken er recht op te hebben ,en door linkse ambtenaren die hun dan gelijk geven ,en er aan mee werken ,krijg je een geweldige afkeer van die lui,om de doodeenvoudige reden ,elke dag vroeg beginnen,belasting betalen voor alles en nog wat,torenhoge boetes (door een sukkel van een Boa,die met hobben en tobben zijn lagere school heeft doorlopen ),als je een overtreding begaat,en er niks aan over houden aan het eind van de maand, is de overheid de schuldige en zij ze zelf degene die alles in de hand werken ,niet de Nederlander moeten ze hierover aanspreken ,maar de ontevreden gelukszoekers,en de regels duidelijk maken hoe het hier gaat en mocht het ze niet aan staan ,stoppen met de gemakken en zeggen ga lekker naar een land waar je denkt dat het beter is ,maar val ons niet meer lastig .

Sabreur
Sabreur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste meneer Strating, het gaat helemaal niet om racisme, discriminatie en ons vermeend slavernijverleden. Het gaat om pure macht. Een kleine groep zwarten zien dat ons volk volledig is ingeslapen en suf gebeukt door decennia van slecht bestuur. Met de hulp van een aantal groepen useful idiots aan de linkerzijde van het politieke spectrum, grijpen ze nu alles aan om de oorspronkelijke bewoners van ons land onder de voet te lopen.

Als er al sprake is van institutioneel racisme, dan wordt dat verwoord door de volgende hashtags: #BlackLivesMatter en #WhitePrivilege.

Er is geen oproep tot een debat om er samen uit te komen. Wat er nu gaande is, is een pure vorm van polarisatie en discriminatie.

#Silence=Violence is ook zo’n mooie. Moet je als blanke eens proberen om met een woedende demonstrant in gesprek te gaan. Hoeveel voorbeelden van lynch- en steekpartijen wil je hebben?
Feiten doen er niet meer toe. Als er al een debat is, dan is deze op voorhand vergiftigd met valse aannames. De hele BLM-beweging heeft de kwestie alleen maar zwart-wit gemaakt, waarbij in die geval zwart niet de positieve kleur is, maar dat mag ik vermoedelijk niet meer zeggen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze acties worden aangezet door kwaadaardige mensen die daarin een verdienmodel hebben (subsidie) en wellicht een kans op een goedbetaalde baan als de actie slaagt. Een Sylvana S, een Jerry A., Antifa en wat er verder al aan soortgelijk schuim rondwaart in ons land.

Hun aanhang bestaat uit een mix van seniele blanke linksmenschen die ver voorbij hun uiterste houdbaarheidsdatum zijn.
Veel onnozele blanke studentjes die zich in hun naïviteit klakkeloos laten voorliegen over “racisme” en die in de verste verte niet in staat zijn om te overzien welke vernietigende consequenties er zijn, als hun debiele wereldbeeld werkelijkheid wordt.

En dan natuurlijk een legertje zwarte demonstranten. Die hier profiteren van de economische kansen die ons land hen wèl biedt, of de riante uitkeringen, die velen van hen “zich goed laten smaken”.

De laatste groep is werkelijk te stom om te begrijpen dat je de hand die je voedt niet moet bijten. Die overziet niet, dat de kruik te water gaat tot die barst. En die niet in staat is om te begrijpen dat zelfs in een rijk land als Nederland, zo een verzorgingsstaat beperkt is en kwetsbaar.

Deze beeldenstorm dient enkel om deze onnozele lieden het gevoel van macht te geven en om ze verder op te jutten. Het lot van die massa boeit de organisatoren niet. Hun grip op de samenleving en hun inkomsten hierdoor. Dàt is het doel van deze gewetenloze lieden.

En dat geldt net zo hard voor de linkse lieden onder hen. Want aan de top van de samenleving ben je veel gelijker dan daaronder.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor de slavenhandel waren er twee partijen noodzakelijk: de verkoper en de koper. Beiden hadden er voordeel aan. Waarom legt BLM zijn claim niet bij beide partijen neer? Antwoord: in Europa valt er geld te halen en in Afrika wordt BLM uitgelachen.
De beelden van o.a. Coen en Faidherbe zijn destijds opgericht omdat ze iets bijzonders hadden gedaan en slavenhandel zal daarbij geen grote rol hebben gespeeld. De verwijten aan deze mensen zijn dan ook onterecht. Er is geen reden om deze beelden neer te halen.
Spinoza is mooi, maar de mensen van BLM interesseren zich niet voor wijsgeren, die kennen maar één Ethica: die van de compensatieregeling op basis van ‘leed’.
Ik stel dan ook voor dat Spanje compensatie eist voor de inval van Tarik in 711 en dat Rusland compensatie gaat eisen voor de miljoenen slaven die de Krimtataren hebben weggesleept naar Istanboel. De hele Org van de Islam Conf kan verantwoordelijk gesteld worden.

Herman
Herman
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zelfde ervaring als heer Strating toen 60 jaar geleden de eerste gekleurde leerling in onze klas kwam. Geen afwijzing door de klas, geen pesterijen wel weer wat verbazing omdat zij een katholieke leerling bleek op een protestantse school, maar ook dat gegeven bleek geen probleem. Natuurlijk is ook in ons tolerante land wel sprake van discriminatie/racisme, maar n.m.m. is er zeker geen sprake van institutioneel racisme. Het willen verwijderen van personen/namen uit onze geschiedenis lost geen enkel hedendaags probleem op, maar leidt eerder tot polarisatie in plaats van verbinding.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een verstandig mens moet kunnen begrijpen dat Ik niet verantwoordelijk kan zijn voor mijn voorouders.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vraag: Waarom riskeren mensen hun leven om in een land te willen leven waar naar hun weten racisme heerst?

Enkele citaten
Over verstand:
Als iemand langer dan een halve minuut ruzie maakt met een idioot, dat maakt al twee idioten.
Het is beter om met een slim persoon over iets doms te praten dan met een dwaas over iets slims.

Over humor:
Lach geneest slimme mensen en beledigd de domme.

Vraag: Waarom hebben de Belgen Nederland niet platgebrand en uitgemoord na alle Belgenmoppen?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Vandaag las ik dat ook het standbeeld van Arnold Schwarzennegger het moet ontgelden als racist. Arnold racist? Ik dacht aan acteur met spierballen!
En toen zag ik het, het is zijn achternaam. Wat een beledigende racistische achternaam!

H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben van een generatie, die nog in een land woonde (Nederland) waar donkere mensen een uitzondering waren.
En in mijn gedachte meestal in circussen en of op de kermissen verbleven.
Mijn schooljeugd is vlgs de beschikbare sporadische klasse foto’s, geheel blank verlopen.
Ik weet nog uit mijn Raffinaderij tijd dat de meeste lassers Surinamers waren dus die gezichten zag je bijna nooit.
Ik weet wel uit die tijd dat Antillianen liever niet met een Surinamer wilde werken een Pool liever niet met een Duitser en een Turk niet met een Marokkaan en een Zeeuw met een Rotterdammer.

Bedankt Rutte voor het vernietigen van mijn Nederland.
Jouw Nederland is van Jouw.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zou mij niets verbazen als eerdaags het standbeeld van Spinoza ook wordt omver getrokken. Met Femke erbij die begripvol toekijkt. De algehele stemming is die van enthousiaste culturele zelfmoord. En ben je het er niet mee eens, dan ben je een Racist!! Racist!! Racist!!

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is pure vernielzucht. Alles moet kapot, ook de democratie. Wat de stommelingen niet begrijpen is dit: is de democratie vervangen door socialisme of is het land islamitisch geworden, dan kunnen ze nooit meer demonstreren en worden ze zeker niet meer gesubsidieerd.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Ze hopen tegen die tijd tot de onderdrukkende elite te behoren.

Hans verbiest
Hans verbiest
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geschiedenis kan niet herschreven worden.
Het is nou eenmaal zo.
En standbeelden vernietigen en straatnaambordjes bekladden of over schilderen heeft ook heel weinig zin.
Hoe zou het geweest zijn als #GeorgeFlyod niet Zou zijn omgebracht.

henk
henk
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans verbiest

dan hadden ze wel een nieuwe gekte bedacht.

Sabreur
Sabreur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans verbiest

Geschiedenis kan wel degelijk herschreven worden, want dat is as we speak aan de hand in NL. Kijk maar naar de indoctrinatie van onze kinderen op scholen.

Hans verbiest
Hans verbiest
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Dus met andere woorden als we nou de geschiedenis herschrijven en tegen de jeugd vertellen die nou opgroeien dat de 2de wereldoorlog niet in 40/45 heeft plaatsgevonden maar wat eerder in de 20ste eeuw als we ze dat wijsmaken en herschrijven geloven ze het toch.
Ben nou bijna 75 jaar maar deze gekte heb ik nog nooit meegemaakt.
Terwijl in Amerika het rassen probleem nog steeds niet is opgelost.
#GeorgeFlyod is niet de enige zwarte die op een verschrikkelijke manier om het leven is gebracht.
En als Je de berichten leest was #GeorgeFlyod ook zo’n schatje niet.
Maar neemt niet weg om zo het leven te moeten verlaten.
En hij is de laatste niet

logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

zolang deze onzin gedoogd word door de politiejk zal het enkel verder escaleren. Men is op zoek naar de grens van de maatschappij

John
John
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Aan de BLM aanhangers: een aantal zaken.

Ten eerste, noch ik noch jullie hebben het over een verleden die wij samen niet hebben hebben meegemaakt. Ik kan me druk maken over de Japen die mijn opa hebben vermoord, dat doe ik niet en mijn vader ook niet, dat is rekening van een oorlog. Dat herdenken wij nog ieder jaar, net zoals het slavernij verleden dat wordt ook ieder jaar herdacht, dus zijn we onze geschiedenis niet vergeten gelukkig.

Ten tweede nu richten jullie het op ons verleden, en dat dat snap ik niet jullie kennen dus onze, maar ook jullie geschiedenis slavernij, maar in de huidig tijd dat wij samen leven, komt slavernij nog steeds voor en daar strijden jullie NIET voor, en werken het zelfs in de hand goedkope kleding, goud en mobieltjes allemaal kinderarbeid dus slaven, heden ten dagen, Oké Santia en Okar van 8 jaar oud hebben geen standbeeld(tje) die je neer kan halen. Dit is niet het verleden dit is nu, maak je daar eens druk om, dan heb je ook mijn steun en begrip.

Ten derde er zijn nogal wat Nederlandse families, die tot heden ten dagen hun rijkdom te danken hebben aan jullie verleden, echter hebben ze een heel groot hek om hun rijkdom geplaatst. Maar de ook u wel zo geliefde F. Halsema woont thans in een pand wat door slavernij verworven is.

Dus kunnen we samen gewoon weer verder AUB.

 

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Orwel 1984: “Wie het verleden beheerst, bepaalt de toekomst en wie het heden beheerst, beheerst het verleden”.
De activisten van VN beheersen het heden.

Rienus
Rienus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is heel simpel. Als vrijheid ingevuld wordt door met twee maten te meten zal het nooit meer stoppen. Johan Derksen en Gerard Cox leggen het uit en worden aangevallen. Feitelijk zie je het ook al jaren in de TK waar partijen die hun vinger op de zweer leggen geboycot worden. Dat is echt het domste wat je kan doen. Partijen die daar nu garen bij spinnen hebben misschien de illusie dat ze slim opereren. Voor de korte termijn ontegenzeggelijk, maar op de lange termijn zal het als een boemerang terug komen. Geen verrassing, politici kennen geen lange termijn politiek meer.

van Veen
van Veen
2 jaren geleden

Alhoewel ik het met de inhoud van uw reactie eens ben, vind ik toch dat we ons onbehagen niet op deze groep moeten botvieren (ik citeer Ni28: “Het is beter om met een slim persoon over iets doms te praten dan met een dwaas over iets slims”) maar op de media die van al deze muggen olifanten maken, daar zit m.i. de crux.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

heb mijn reactie nou al 3 x aangepast. Dan kan ik dus niet zeggen wat ik van de kwestie vind. En opiniez.com, wat gaan jullie daar aan doen?

Uri van As
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Handmatige moderatie kan enige (soms langere) tijd in beslag nemen. Van de drie reacties zijn er inmiddels al twee geplaatst. Ik laat met jouw welnemen de laatste staan. Lees de spelregels onderaan de pagina nog eens rustig na voordat je reageert.

van Veen
van Veen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uri van As

Het zou bij afwijzing wellicht dienstig zijn om als moderator globaal aan te geven in welke categorie de afwijzing valt. Geeft een indicatie van zienswijze en subjectiviteit van moderatie, zodat daar op geanticipeerd kan worden.

Uri van As
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

Vrijwel alle reacties worden toegelaten. De afwijzingen betreffen in meerderheid reacties die scheldwoorden, haat, agressie, ophitsing, bedreiging of een combinatie daarvan bevatten. Meningen worden niet gemodereerd. Zie de spelregels onderaan de pagina.

van Veen
van Veen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uri van As

Met alle respect, maar dit antwoord is, “naar mijn mening”, teleurstellend ontwijkend.

Uri van As
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  van Veen

Het is een feitelijk antwoord. Daar moet u het mee doen.

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x