Voor een correctief bindend referendum in 2021

Laatste redmiddel tegen dwaze EU-plannen

Het kabinet Rutte III heeft in 2018 het correctief raadgevend referendum afgeschaft, maar volgens het regeerakkoord zou hiervoor in de plaats een correctief bindend referendum moeten komen. De regeringspartijen maken geen enkele haast met dit voornemen. Omdat voor een bindend referendum een grondwetswijziging nodig is, zal dit er niet voor 2025 komen als het aan Rutte c.s. ligt.  Of kan – en moet – het toch eerder?

Hoe zit het ook alweer met grondwetswijzigingen? Eerst moet deze in beide Kamers aangenomen worden met een gewone meerderheid. Daarna volgen verkiezingen en de wijziging moet dan in tweede lezing bevestigd worden met een tweederde meerderheid. Geen makkelijke weg, maar ook niet onmogelijk.

 

Europees Marshallplan

Door de coronacrisis en de zware economische terugval die daarvan het gevolg is, staan de eurobonds weer op het programma. Tot nu toe hebben Rutte en Hoekstra dit weten te voorkomen, maar de vraag is voor hoe lang. De Europese Commissie werkt nu in opdracht van de regeringsleiders aan een Recovery Fund in lijn met de klimaatplannen van Timmermans. Volgens Guy ‘Biljoen’ Verhofstadt zou dit Europese Marshallplan minstens een biljoen (trillion) euro moeten bedragen.

 

Macron: een kat in het nauw

Ik las een analyse op de site van Le Point door een sociaal-democratische topper. Volgens deze Jean-Christophe Cambadélis hangt de Franse president in de touwen. Hij had vóór de coronacrisis al te maken met een volksopstand (gele hesjes) die woedde als een veenbrand, met oplopende tekorten en een deels vastgelopen hervormingsprogramma. In eigen gelederen komt er een afsplitsing aan, waardoor Macron straks geen parlementaire meerderheid meer heeft. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat de centralistische Franse staat disfunctioneel is en de economie staat op instorten.

 

Volgens Cambadélis is de kans groot dat Macron in plaats van al deze problemen op te lossen, de sprong vooruit zal wagen door in te zetten op een Green Deal van Roosevelt-achtige proporties. Dit kan alleen tot stand worden gebracht met eurobonds of soortgelijke financiering, waarbij landen die hun begroting wél op orde hebben het gelag betalen.

 

Gebeten hond

Je hoeft geen ziener te zijn om te voorspellen dat de druk op Nederland om in te stemmen met eurobonds en andere vormen van schulddeling en transferunie zal toenemen. Nederland is steeds meer de gebeten hond in de EU. Aangezien de zuidelijke landen liever niet de pijlen richten op Duitsland, dat ook weinig voelt voor eurobonds onder het motto ‘never bite the hand that feeds you‘, reageren ze zich liever af op Nederland. Daarom moeten Wopke Hoekstra en Mark Rutte het ontgelden in een ongebreidelde haatcampagne in Zuid-Europa, waar men voor het gemak even vergeet dat Nederland al veel meer bijdraagt aan de zuidelijke noden dan landen als Denemarken of Zweden, die zo slim waren buiten de euro te blijven.

 

Correctief bindend referendum

De Europese druk zal dus toenemen. Het zou daarom goed zijn en ook in het belang van de gevestigde partijen dat Nederland een correctief bindend referendum kan inzetten. Dat betekent dat de bevolking het laatste woord heeft wanneer er bijvoorbeeld gekozen wordt voor eurobonds, uitbreiding van het ESM of andere vormen van schulddeling.

Willen we in 2021 een bindend correctief referendum hebben, dan zal de benodigde grondwetswijziging nog vóór de verkiezingen van maart 2021 door beide Kamers geloodst moeten worden, met een gewone meerderheid. Het lijkt mij een mooi punt dat ook aangezwengeld kan worden door de oppositie, met name PVV, SP, 50plus en FvD, allen verklaarde voorstanders van een bindend referendum. Ook het lid Van Haga en de groep GO in de senaat zullen een dergelijk voorstel neem ik aan steunen.

 

De vraag is dan of de regeringspartijen zich aan hun eigen regeerakkoord zullen houden. Ik zou zeggen, laat ze maar met de billen bloot gaan. CDA en CU zijn blijkens hun eigen partijprogramma geen voorstanders, maar die stemmen kunnen ruimschoots gecompenseerd worden door PVV, FvD, SP en 50plus.

En wat te zeggen van D66? De geestelijke vader van deze partij, Hans van Mierlo, pleitte in 1994 voor een correctief bindend referendum waarbij de bevolking zich zou kunnen uitspreken over het Verdrag van Maastricht. Het huidige D66 is minder democratisch van aard, want ze zijn weliswaar voor een correctief bindend referendum, maar dat zou niet mogen gaan over internationale verdragen. Een dergelijke ondemocratische beperking is natuurlijk onacceptabel.

 

Opt-outs in de EU

De grondwetswijziging kan dus hopelijk voor maart 2021 door de beide Kamers worden geloodst. Dan is het aan het nieuwe parlement en senaat om deze met twee derde meerderheid te bekrachtigen. Zodat de Nederlandse bevolking een noodrem heeft, wanneer de EU ons nóg verder in hun onzalige transferunie en superstaat sleept. De Nederlandse regering heeft dan in de toekomst een wapen in handen, waarmee noodzakelijke opt-outs in de EU bedongen kunnen worden.

Als we toch de Grondwet aanpassen, haal dan meteen het onzalige artikel eruit waarin Nederland (als enige natie) heeft bepaald dat de internationale rechtsorde boven de nationale wet gaat.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, ik vind ook dat dit geregeld moet worden voor 2021 verkiezingen. Moet makkelijk kunnen. Waarom moet dat zo lang duren. Voorstellen, stemmen en invoeren, dat moet geen maanden en maanden duren. het stond al in het regeerakkoord. Ronald van Raak heeft er al om gevraagd vanuit de SP, dus ze weten dat bij een groot deel van de bevolking die wens er is.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schitterend voorstel. Zal echter nooit gebeuren. De kartelpartijen hebben de schurft aan het volk. Ze zijn doodsbang dat hun voorstellen net geen meerderheid halen. Want de 30 % van de mensen die meestal niet gaat stemmen, omdat ze zich niet herkennen in het aanbod van politieke partijen, zou een referendum wel eens kunnen gebruiken om het ongenoegen te uiten. Pechtold zei ooit: we hebben het raadgevend referendum weggestemd, omdat we een correctief referendum willen. Ja, echt. Wedden dat ze nu weer een andere smoes hebben om geen correctief referendum te willen?

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Denemarken doet het al langer veel slimmer dan Nederland die zich bloot heeft gegeven en anderen over zichzelf laat regeren door de internationale rechtsorde boven de Nederlandse te stellen. Welke idioot heeft dit zo geregeld kan ik mij niet meer herinneren maar het getuigd van minimale gebruik van de hersenen voor zover aanwezig. Als deze regering de eurobonds wil echt blokkeren dan zou een correctief bindend referendum een goed wapen zijn en kan Rutte zijn handen wassen want het is hem tenslotte in dat geval opgelegd.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De huidige Noodverordening i.v.m. het corona-virus moet van de “regering” in een wet worden verankerd zodat wij, óók ná afloop van deze crisis, nog kunnen worden gehouden aan de diverse beperkende maatregelen. Deze wet kan “Den Haag” binnen enkele weken panklaar hebben én invoeren, ook het aanpassen van vergoedingen van leden van de “regering” en de 2de Kamer worden binnen de kortste keren ingevoerd.
Maar ja, zo’n referendum, dat is andere koek natuurlijk, dat is n.l. prettig voor de bevolking dus………..géén haast !
Bovendien zal Rutte er wel weer enkele z.g. inlegvelletjes willen bij hebben, dus ik verwacht zo’n referendum niet binnen 10 jaren na nu.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De democratie in Nederland, moet eerst helemaal zijn verdwenen in Nederland.
Pas dan volgt een referendum, zonder toegevoegde waarde.

Links heeft na het demoniseren van anders denkenden, het door Rutte geïntroduceerde Cordon Sanitair tot zalig makend verklaard.

Rutte praat niet met ons.
Rutte praat over ons.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vergeet het maar. Je hebt niet voor niets te maken met het partijkartel. En 50 plus is dood. Dus een meerderheid voor je wensdenken zal er op korte termijn niet zijn. Helaas, maar daar moeten we het mee doen.

ROB
ROB
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Moeten we wel voorkomen dat D66 de EU in de grondwet rommelt.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Couldn’t agree more.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De heersende politiek denkt het beter te weten dan de samenleving die het zegt te vertegenwoordigen en het heeft de massamedia zodanig in de hand dat een voldoende groot deel van die samenleving gehersenspoeld kan worden in de waan dat de heersende politiek het echt goed voor heeft met die samenleving. Op die manier zie ik nog geen groter inspraak mogelijk worden, geen referenda, en geen groter rationaliteit in kwesties van klimaat en islam. Misschien als het te bar wordt allemaal, als het onleefbaar wordt, en als de heersende politiek niet langer nog in staat is de eigen gekte voor de samenleving verborgen te houden, misschien dat er dan electoraal wat gaat schuiven, richting uiteindelijk meer inspraak.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gaat natuurlijk allemaal niet gebeuren. Je kunt als EU nu eenmaal niet accepteren dat individuele lidstaten je agenda torpederen; net zoals Zeeland of Groningen de Haagse agenda niet kunnen wijzigen. Als dat wel zou kunnen, wordt regeren onmogelijk en zeker het het doorvoeren van het belangrijkste agendapunt: de afschaffing van de natiestaat.

Tegenwoordig doet een andere theorie de rondte, die van het acceleralisme. Er gaat veel mis en we kennen de probleempunten: het financiële stelsel, migratie, milieuhysterie en een zichzelf verrijkend, van de realiteit losgezongen partijkartel. Het vertrouwen dat de heersende politieke elite dit zal kunnen oplossen is volledig verdwenen. Niet in de laatste plaats omdat diezelfde politiek grotendeels verantwoordelijk is voor het ontstaan van deze problemen en daar al decennia niets aan heeft gedaan. Inmiddels mag ook duidelijk zijn dat het niet lukt om ze democratisch weg te stemmen. Laat het dan maar zo snel mogelijk in elkaar klappen. Hoe sneller hoe beter. Immers, als de Sowjet-Unie na 30 jaar in elkaar was geklapt hadden ze minder schade kunnen aanrichten dan na 70 jaar.

Laten we eerst beginnen om te bespreken hoe de politieke structuur daarna eruit gaat zien. Waarom denkt Jan Gajentaan eigenlijk dat een bindend referendum wel een uitslag gaat opleveren die hem bevalt als de vierjaarlijkse verkiezingsuitslagen dat tegenspreken? Het mag duidelijk zijn dat de democratie geen bescherming biedt tegen wanbeleid en zeer zeker wat anders is dan: het volk regeert.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Rutte kartel belazert gewoon de boel, de burgers worden bewust besodemieterd.

Neem gewoon maar simpel weg, het werkelijke aantal doden die zijn gestorven onder de super visie van het Rutte kartel.

Nederland staat aan de top met de aantallen oversterfte.
De eerste week van April stierven er meer dan 5000 mensen.
Het normale aantal is ca 2000 mensen.

We worden belazert door de Rutte-clan.

hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nieuwe regering en uit de EU. Einde gezeik.

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik help het je hopen. VVD, CDA en SGP zijn keihard tegen een referendum, D66 wil het kabinet niet opblazen, dus dit is een mooie droom maar niet meer dan dat. Toch nog 3 sterren omdat ik het idee sympathiek vind.

Sanity
Sanity
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alsjeblieft zeg. Als ik ergens niet op zit te wachten dan is het wel een door desinformatie opgehitste massa met oogkleppen op die met hun onderbuik op een single issue gaan stemmen zonder na te hoeven denken over het totaalplaatje.

Eens in de zoveel jaar kiezen we onze volksvertegenwoordigers. Als het niet bevalt dan stem je de volgende keer op iets anders. Werkt meer dan prima.

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x