Het ‘nieuwe normaal’ is niet normaal

De anderhalve-meter-maatschappij is onnodig

Foto: Leeg station Rotterdam Centraal

 

Nee, het zogenaamde ‘nieuwe normaal’ – dat van de anderhalve meter afstand – is niet normaal. Het druist in tegen de menselijke aard. Het druist in tegen alles waar ik in geloof. En waar de meeste mensen in geloven. Geen misverstanden. Ik ben niet iemand die iedereen om de hals vliegt. Maar ik houd wél van menselijk contact. Al hoeft het voor mij ook weer niet té klef.

Maar… die anderhalve meter-maatschappij gaat ‘m niet worden. Deze is niet normaal. Maar hoe gaan we het dan wel oplossen in onze samenleving? Zolang dat virus er nog is? En er nog geen vaccin is en/of een veilig medicijn? Ikzelf ben er inmiddels uit en pleit voor het zo veel mogelijk (verstandig!) openen van de maatschappij. In ieder geval voor het niet zo zwaar getroffen Noord-Nederland. En de rest van Nederland kan ook grotendeels open. In ieder geval voor ’70-minners’ die gezond zijn. Op 15 april jl. schreef ik daar over.

 

Meer testen

En in de tussentijd? Ga testen, testen en testen. Testen op antilichamen en ook een virustest (ben je besmet of niet?). De capaciteit van de laatste test is fors opgeschroefd, maar vanwege bureaucratische redenen wordt deze capaciteit nog steeds bij lange na niet volledig benut. Ongelooflijk.

Maar goed, als je wél voldoende gaat testen voorspel ik u het volgende: een herstel van de retail. Een herstel van de horeca. Een herstel van de economie. En waarschijnlijk ook minder overleden mensen. En mocht er toch een besmetting zijn in bijvoorbeeld een verpleeghuis: grijp direct in. En laat het zorgpersoneel continu goed beschermingsmaterieel gebruiken en dragen.

 

Economie NIET radicaal anders inrichten

We keren voor 99% terug naar een maatschappij zoals we die hadden. Dat is mijn heilige overtuiging. Sterker nog: we gaan nog meer focussen op ‘zaken doen’. Omzet behalen. Het bedrijfsleven weer op de kaart zetten. Er MOET namelijk geld verdiend worden door de bedrijven. Zodat zij de belasting kunnen ophoesten voor onder andere overheid, onderwijs en gezondheidszorg.

 

Hogere IC-capaciteit

Het enige wat echt anders moet is een structureel hogere IC-capaciteit. Zowel qua materieel als qua professionele bezetting van artsen en verpleegkundigen. Zodat een ieder die dat nodig heeft naar het ziekenhuis kan om goed behandeld te worden. Want het huidige beleid is er op gericht deze capaciteit niet te overstijgen. Maar dat betekent dat de beperkte IC-capaciteit tegelijkertijd leidend is om de maatschappij nog (steeds) in ‘lockdown’ te houden. En dat kunnen wij ons als samenleving niet nog een keer veroorloven. Bij een eventuele tweede golf. Of bij de eventuele komst van een ander virus.

Het gebrek aan ICcapaciteit leidt tot veel meer schade dan het virus. Zowel economische schade en als gevolg daarvan maatschappelijke schade.

 

Bedrijfsleven verdient ons geld

Zonder bedrijfsleven kan er ook geen gezondheidszorg gefinancierd worden. Sterker nog: zonder bedrijfsleven resteren er helemaal geen IC-bedden. Een failliete maatschappij leidt tot nog veel meer doden dan die als gevolg van het virus, dat in China is ontstaan.

Mensen met een gesubsidieerde baan (idealistische hoogleraren, journalisten in dienst van de publieke omroep, activisten als die van Urgenda) die een ‘totaal duurzame samenleving’ beogen, beseffen niet dat ook zij betaald worden met geld dat door het bedrijfsleven is verdiend. Mensen die beweren dat de maatschappij na Corona totaal anders zal zijn dan daarvoor en hun eigen agenda erdoorheen willen jassen hebben geen benul over hoe de maatschappij in elkaar zit. En wie hun loon eigenlijk betaalt.

 

En het RIVM en OMT?

Over het RIVM is al veel geschreven. Ze hebben veelvuldig compleet verkeerde veronderstellingen gedaan en zaten er vrijwel continu naast. Desalniettemin: het is zeker geen complot tegen de bevolking. Al krijg je de indruk dat het instituut geleid wordt door enigszins wereldvreemde, onderzoekerige types uit de jaren tachtig. Met de communicatieve vaardigheden van een lantaarnpaal. Een MS-DOS-club dus.

In het kielzog van het RIVM is het OMT actief, het Outbreak Management Team, hét adviesorgaan van de regering voor het Corona-virus. Deze club bestaat voor het overgrote deel nog uit virologen, epidemiologen en andere viroloog-achtigen. Niets mis mee. Het betreft mensen met kennis van zaken op het gebied van biochemie. Hoe het virus zich aanhecht en hoe het virus onze cellen binnendringt. Dat soort zaken. Waar de gemiddelde Nederlander (en dat geldt ook voor mij) niet zoveel kaas van heeft gegeten. Maar het OMT is te beperkt qua samenstelling. Laat er meer mensen met een maatschappelijke achtergrond in. Zoals economen, geografen, sociologen en psychologen.

 

Crisismaatregelen ongrondwettelijk

Op 25 april jl. was er een opvallend item bij Nieuwsuur. Nieuwsuur viel het OMT en RIVM aan. In hoeverre zijn zij voldoende wetenschappelijk en transparant?

En in dit artikel claimt het chique NRC dat de regering ongrondwettelijk handelt. Het kabinet werkt daarom aan een spoedwet om de maatregelen tegen verspreiding van het corona-virus een steviger juridische basis te geven. Deze moet een einde maken aan de, volgens juristen, ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ en ‘ongrondwettelijke’ noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen als het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raken de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs.

Je kunt dus beweren dat de regering zich met het huidige beleid op glad ijs beweegt. Maar los van dat? In hoeverre is het safe om de lockdown (gedeeltelijk) te beëindigen? En in hoeverre is het wenselijk om weer ‘open’ te gaan?

 

De Hond

Hoewel door velen verguisd, kwam sociaal geograaf (ik ben er zelf ook een) Maurice de Hond met een interessante studie over de relatie tussen locatie, temperatuur en luchtvochtigheid. Bottom line: het virus verspreidt zich met name snel bij een lagere temperatuur in combinatie met een lage luchtvochtigheid.

 

Super Spreads

Berucht zijn de zogenaamde super spreads. Grote bijeenkomsten (meestal binnen in slecht geventileerde ruimten) zoals de wedstrijd Atalanta Bergamo-Valencia, het Chinese Nieuwjaar in Wuhan en dichter bij huis: carnaval in Noord-Brabant en kerkdiensten op de Bible Belt. Het is de vraag of social distancing in gewone situaties eigenlijk wel nut heeft. Al is het alleen maar omdat de Ro (de verspreidingssfactor van het virus) eigenlijk al vóór de lockdown aan het dalen was. Had een dergelijke lockdown eigenlijk wel zin? Verder concludeert de Hond dat een nieuwe uitbraak en een tweede golf voor aanstaand najaar erg onwaarschijnlijk zijn.

Tot vergelijkbare conclusies komt ook deze Israëlische professor. Overal toont het virus hetzelfde patroon na de eerste besmetting: eerst langzame verspreiding, dan een exponentiële versnelling en daarna een afvlakking. Met af en toe nog een lichte opflakkering. Ook hij betwijfelt of een ‘lockdown’ wel zin heeft. Ook zonder lockdown zou het virus zich op dezelfde wijze hebben ontwikkeld.

Last but not least is er het verhaal van Zweden. Daar is geen echte lockdown en relatief veel vrijheid. En het dodental loopt niet sneller op dan elders. OK, wel iets sneller dan in Denemarken of Noorwegen. Maar over een jaar zou Zweden er gunstiger bij af kunnen steken omdat in de andere landen na een langere periode er zelfs méér doden kunnen vallen.

 

Meer common sense nodig

Nee, ik ben geen viroloog

Gelukkig niet. Maurice de Hond is dat ook niet. Maar dat wil niet zeggen dat er onzin wordt verkocht. Integendeel. De studie van De Hond is meer dan de moeite waard. En kijkt verder dan biochemie. Als er iets geografisch is, is het wel het fenomeen ‘verspreiding’. En dat daar fysisch deterministische en klimatologische oorzaken aan verbonden zijn, is volstrekt feitelijk.

Je hoeft geen medisch specialist te zijn om toch zinnige uitspraken te kunnen doen. Meer common sense is nodig. De maatschappij moet van het slot. En een ieder die het argument gebruikt van ‘u bent geen viroloog’ is ‘af’. Het geeft alleen maar de eigen onkunde aan van degene die deze uitspraak doet. En niet perse die van een ander die bekritiseerd wordt.

 

Open de maatschappij

Daarom: per direct, open de scholen, winkels, een gedeelte van de horeca en het OV

Open dus alle scholen. Open alle winkels. Open het openbaar vervoer. En open de (in ieder geval kleinschaliger) horeca. En laat iedereen, in ieder geval in het OV, mondkapjes dragen. Volg Duitsland en België (en vele andere landen). Door verplichte mondkapjes uit te delen in tram/metro/bus. Vermijd inderdaad tot (en met?) de zomer de grote evenementen. De zogenaamde super spreaders. Bescherm de ouderen en zwakkeren. Laat deze thuis (op VRIJWILLIGE basis) of in het verzorgingstehuis.

 

Mondkapje

Ja, je kunt je (groot)ouders wél bezoeken. Maar wél met een mondkapje op. Met mondkapje op is het bijna niet mogelijk om virus over te dragen. Je beschermt daarmee niet eens zozeer jezelf, maar je beschermt des te meer de ander. En de mensen die roepen over het tekort aan mondkapjes? Zelfs een theedoek is al 75% of meer effectief, maar 100% bescherming is natuurlijk het allerbeste. Je kunt in de mode-industrie ook mondkapjes ontwerpen (die er leuk uitzien) en verkopen (ik ruik business!) die meer dan 80% effectief zijn.

 

Maar overlijden er dan niet meer mensen?

Nee. In ieder geval niet op de iets langere termijn. Integendeel. Er gaan dan juist minder mensen dood. Onderschat de gevolgen van een jarenlange economische depressie niet. Met een gecontroleerde, maar snelle unlock nu zal de maatschappij ook in de toekomst nog functioneren. Zodat we ook nog – bijvoorbeeld – een goede gezondheidszorg kunnen financieren.

De maatschappij moet weer open. Per direct. In de juiste balans. Zodat aan de ene kant de economie en het land weer kunnen functioneren. En dat aan de andere kant het virus beteugeld zal worden. Het kan niet zo zijn dat het virus wint. En dat ons land aan de bedelstaf geraakt. En dat daarmee de gezondheid en de levensverwachting van de Nederlanders juist omlaag gaat in plaats van omhoog.

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
33 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn idee als oudere Nederlander is simpel, de zelfbenoemde groten der aarden, laten het klootjesvolk nooit meer los.
Hun eigen economische mislukkingen in deze nieuwe eeuw, is door een virushype achter een rookgordijn verdwenen.
Ik geef als oudere Nederlander geen cent meer, voor de oplossingen vanuit de Linkse Rutte kliek.
Angst en leugens leven in Nederland.
Kijk maar naar de angst, om in een verzorgingshuis te worden gedropt.
Nederland het land van de drie kussen, is verworden tot een gevangen maatschappij.
Met de controle app als enkelband.

J.H.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

@.H.J.
Ik vermoed dat de minnetjes afkomstig zijn van Rutte / Klaver en Jetten.

Ben
Ben
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  J.H.

In ieder geval zeloten van het partijkartel.

Henk
Henk
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  J.H.

Het gekke is ze noemen het corona maar het is nog minder dan een griep zoals in 2018 ze maken ons nu bang en pakken ons de vrijheid af en creëren een anderhalve meter maatschappij.
Maar waar gaat het om ? simpel we moeten een paspoort en krijgen een chip door wie ? door Bill Gates waarom controle.
Zonder chip kun je dan niet meer kopen dus zetten ze ons mensen tegen de muur, maar trap er NIET in.
Zelfs de grondwet hebben ze nu al aangepast in de corona tijd dat je verplicht bent om te vaccineren.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Rutte liegt altijd en zijn “deskundigen” en media liegen mee!

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Mensen die beweren dat de maatschappij na Corona totaal anders zal zijn dan daarvoor – en hun eigen agenda erdoorheen willen jassen – hebben geen benul over hoe de maatschappij in elkaar zit.”
Precies. Maar de mensen die het wel weten stemmen heel vaak op juist deze mensen, terwijl ze zich juist helemaal niets van hen aan zouden moeten trekken.
Het hele artikel slaat de spijker op zijn kop, behalve wat betreft de 1,5 meter. Ik denk dat juist dit de enige effectieve maatregel van het hele pakket is geweest. Sluiten van scholen en winkels was een kapitale blunder en ongegrond. Hoe virussen zich gedragen is al vele jaren bekend. Besmetting van mens op mens is niet zo makkelijk als voorgesteld wordt. Het isoleren van ouderen en zieken zou voldoende zijn geweest.
Tenslotte wil ik erop wijzen dat de sectoren die het zwaarst getroffen zijn – reissector, horeca, auto-industrie, landbouw – precies die sectoren zijn die onder vuur liggen van het klimaatbeleid. Toeval, dat spreekt voor zich.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helder betoog, zonder inkomsten kunnen we ons ook geen dure uitgaven zoals een goede gezondheidszorg permitteren. En dit is geen moment om er stiekem tientallen onzinnige maar vooral onbetaalbare linkse hobby’s zoals basisinkomen, EU, eurobonds, het klimaatkalifaat en ongecontroleerde massa-immigratie doorheen te jassen.

We missen inderdaad common sense.
Dus toch even over de antiwetenschappelijke adviezen en het structurele falen van onder andere RIVM en OMT. Ik geloof niet in complotten, wel in basale logica. Beide clubjes worden betaald door de overheid, en het is al vaak gebleken dat gesubsidieerde clubjes een sponsor naar de mond praten.

Tegelijkertijd zien we dat er zoveel verschillende gesubsidieerde belangengroepjes, ambtenaren en lobbyisten meepraten, dat niemand zelf verantwoordelijkheid durft te nemen. Ondanks overbetaalde managementslagen en talloze externe adviesbureaus. Niemand wil immers uit de toon vallen. En dus worden er geen logische beslissingen genomen; allemaal leggen ze de verantwoordelijkheid ergens anders.

Neem reisbeperkingen, testkits en mondkapjes; tientallen landen namen wèl op tijd maatregelen. Die landen werden veel minder zwaar getroffen dan de door goed-nieuws-lobbyisten geleide Westerse landen. Hier durfde niemand die stappen te nemen, want discriminatie, overdreven paniek, etc.

Grappig detail is dat de belastingdruk in “common-sense-landen” pakweg de helft is van die in “goed-nieuws-lobby-landen”.
Kennelijk geven we hier teveel geld uit aan talentloze graaiers. Dat blijkt dus naast onnodig duur vooral heel gevaarlijk.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een anderhalf meter maatschappij is onnatuurlijk net zo als een overbevolkte land en planeet. Dankzij onze intelligentie zijn wij vergeten dat de natuur ook onze levens beheerst. Een teveel aan populatie van welke soort ook roept de reactie op om de populatie van een soort weer te reduceren en evenwicht te herstellen. Onze economie moet blijven groeien want de populatie groeit met razend tempo ook ten koste van de natuur. Om groene energie te maken kappen wij bomen, ik betwijfel hier wel of onze intelligentie alleen maar arrogantie betekent. Er worden ook bomen gekapt om te kunnen verbouwen want al die massa’s mensen moeten ook eten. Vooral in landen waar honger heerst worden de meeste kinderen geboren en er overleven er steeds meer door sponsoring vanuit het westen. Twee kinderen per stel dat is iets voor de blanken maar niet voor de zwarte mensen. Die willen meer kinderen en ook maar liefst meer vrouwen. Een miljard mensen erbij in korte tijd is een klein kunstje en allemaal worden ze gevoed door het Westen die zich voor verantwoordelijk voelt. Een virus, ook een levende wezen en onze enige biologische vijand,
ziet het veel simpeler in en met zoveel mensen naast elkaar zijn wij een makkelijke prooi. Ook door het toerisme en globalisering extra bij elkaar gedreven draagt hierbij. Wij hebben jaren gewerkt aan onze ondergang en deze virus epidemie is een waarschuwing. Maar omdat wij intelligente wezens zijn en onze oude levens terug willen zullen wij niet naar luisteren en gewoon doorgaan want een medicijn komt er op gegeven moment wel. Een stap terug doen is onmogelijk met een groeiende populatie die tegelijk voor een grotere aantal doden zal zorgen. De economie/populatie molen die alleen maar groei wil zien zal het fatale einde inluiden. Misschien is dat al begonnen.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het RIVM kan afgeschaft worden. België heeft zijn RIVM, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het VK, de VS, Australië, China Japan, Zuid-Korea, allemaal hun eigen RIVM. Nu ben ik geen boekhouder, maar volgens mij kost het 333 miljoen per jaar (http://www.rijksbegroting.nl/2014/voorbereiding/begroting,kst186652_21.html). En dat voor een advies éénmaal in de 10 jaar waar ze te laat mee zijn, verkeerde informatie geven en nu nog steeds niet begrijpen dat het virus ook als aerosol verspreid. Uiteindelijk kopiëren ze wat omringende landen doen. Vind ik wat prijzig. Voor degene die dol zijn op meer Europese samenwerking is dit makkelijk scoren. Voor de rest kunnen dit soort organisaties prima geprivatiseerd worden. Tegen de tijd dat je een advies nodig hebt, win je eens wat meer adviezen in bij meerdere organisaties want ‘de expert’ bestaat niet. Je hebt 333 miljoen per jaar te besteden daarvoor, wat me ruim voldoende lijkt. Kun je tevens de IC capaciteit vergroten en de belastingen verlagen. Hoeveel RIVM’s zijn er eigenlijk in Nederland?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de meeste mensen begint het idee post te vatten dat er bij deze pandemie toch wel sprake is van een overreactie. Daar zijn redenen voor aan te wijzen (d.w.z. waarom gekozen is voor een al te scherpe reactie) en daar zijn aanwijzingen voor aan te voeren (waarom een minder scherpe reactie met minder ernstige economische gevolgen ongeveer hetzelfde effect zou sorteren). Hoe dan ook blijkt het een uiterst kostbare exercitie te zijn geworden, dus als we daar geen hele wijze lessen uit trekken dan was het vermoedelijk ook nog eens voor niets. Dat die lock-down binnenkort voorbij is staat wel vast. Ondertussen leren we meer over het virus. Hopelijk veert de economie op. Misschien kunnen we met wat minder luchtvaart en forenzenverkeer door wat meer te skypen, ook al gaat dat tegen alle trends in. De echte lessen gaan over de grote dossiers: migratie, islam, globalisering, economie, China, EU, euro, klimaat, vrijheid, desinformatie, onderwijs en cultuur (identiteitsdenken). Kortom, over de goede toekomst. De grote bedreigingen zijn collectivistische vrijheidsvermindering (door indoctrinatie en intimidatie in islam, China en ecofascisme) en economische verzwakking (en dus ook culturele verzwakking) van het vrije westen in algemene zin. Het is niet moeilijk om de grote lijnen van een veilige toekomst te schetsen (omkering van ‘globalisering’ via outsourcing naar China; beeindiging onhoudbare migratie; verzekering vrije islamkritiek; rationalisering klimaatbeleid; herontdekking ouderwetse, positieve, democratische dynamiek in Europa in plaats van dwangbuisfederalisering).

ernst langeveld
ernst langeveld
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fantastisch artikel omdat het tijd werd dat iemand de onzin van de 1,5 meter normaal onderuit haalt. De brand in de ziekenhuizen is groot maar de brand in de maatschappij is veel groter, met een veelvoud aan verlies aan mensenlevens ( hoogleraar Ira Helsloot zei dit al 3 weken geleden) De laatste week was het tenenkrommend om te zien hoe je de trein en de bus aan zou moeten aanpassen. Allemaal histerie op niks af, van onze leiders die weer de plank misslaan. De komende maanden zeker nog even voorzichtig maar terug naar het normaal van 2 maanden terug is essentieel. Jongeren tot 40 jaar dienen zowiezo zonder enige beperking weer het leven in te gaan.

Piet Paal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ernst langeveld

“De brand in de ziekenhuizen is groot maar de brand in de maatschappij is veel groter, met een veelvoud aan verlies aan mensenlevens ( hoogleraar Ira Helsloot zei dit al 3 weken geleden)”

Ik riep dat al voordat de lockdown begon en ik heb alleen maar mijn VBO diploma, kun je nagaan wat voor idioten het land besturen…

jaak Peeters
jaak Peeters
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb net dezelfde gedachtengang geformuleerd in mijn eigen elektronische nieuwsbrief. Die tekst verschijnt aanstaande woensdag. De anderhalvemetermaatschappij -achter- het- mondkapje is niet menselijk en dus niet wenselijk.

John
John
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

1,5 meter onzin, 16,9 miljoen mensen hebben het niet. En diegene die zich zieken voelen volgens de RIVM regels moeten hun verantwoordelijkheid nemen om thuis te blijven.

hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hallo iedereen, “het nieuwe normaal” is een onderdeel van de De nieuwe wereldorde. Alles staat op youtube; over de WHO en hun masterplan. Om zoeken te vergemakkelijken kunt u ook naar de website; http://www.weesdeweerstand.nl
Rutte heeft het de laatste tijd over de nieuwe wereldorde en daar is anderhalve meter afstand een onderdeel van. Onder het mom van onze gezondheid bewaken, zijn ze = (de rijksten, bankiers, regeringsleiders, enz)van plan om iedereen onder hun controle te krijgen. Daarom is Brussel zo van belang. Een centrale bank. Daarna komt een wereldreligie, waar de paus momenteel aan werkt. Daarom een vaccinatie waar nanodeeltjes (minuscule chip) inzitten om iedereen te volgen. 5G snelheid. Allemaal op youtube te vinden.

Piet Paal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans v. T.

Zult nog raar opkijken als blijkt dat veel van die zogenaamde “complottheorieen” ineens nog waar zijn ook, wat in het verleden al vele malen is gebleken.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De corona crisis heeft de mensen zeker niet dichter bij elkaar gebracht maar steeds meer uit elkaar. Het is ieder voor zich geworden en niet anders, ook al beweren die zogenaamde slimme koppen het tegenovergestelde. Jammer dat het RIVM door zo iemand als van Dissel geleid wordt .Onbenulligheid van hem heeft hem al eerder de kop gekost, (google maar eens) en hij kan roepen wat hij wil dat mondkapjes niet helpen, ik blijf erbij dat dit een belediging en een gevaarlijke uitspraak is voor al het verzorgend personeel in Nederland. Als Nederlander wil ik een normale maatschappij terug , dan maar met mondkapje. En als ze in Nederland vasthouden aan die 1,5 meter zal de economie niet meer omhoog gaan, maar nog meer dalen, als burger zal ik nooit buiten een winkel 1,5 meter in de rij gaan staan. Jammer dan maar dit soort winkels die zo werken ga ik als consument voorbij.

J-P
J-P
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hadden beter een voorbeeld aan Zweden kunnen nemen. Als nu alles open mag, zijn er voor het grootste deel veel middenstanders de nek omgedraaid en gaan wij richting grote bedrijven zoals AH, C.A, e.d. Het Rusland van vroeger. De Multinationals vieren er hoogtij mee, een en al handje klap, Rutte zijn vriendjes. Over de doden die er enkele jaren geleden waren met de griep daar wordt niets over gezegd, waren er meer dan nu. Toen moest er niets dicht. Wie wordt er voor de gek gehouden. Als je aan de natuur komt, grijpt deze zelf in. Zo is het altijd geweest. Mensen wordt toch eens wakker.

Azijnseikert
Azijnseikert
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Haha het nieuwe normaal. Waarom in godsnaam? We hebben de meest verschrikkelijk ziektes overleefd. Daarna deden we ook normaal. Nu hebben we een infectieziekte die een flinke griep niet overstijgt en we gaan helemaal leip. Of gaan we volgend jaar na een flinke griep die niet in het vaccin zat ook helemaal dicht? Nou dat wordt nog wat de komende jaren. Naar Bill Maher: wat een panic-porn

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Grappig al die ´minnetjes´. Er zijn dus dociele mensen die Opiniez lezen.

Daniel Rose
Daniel Rose
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rijen voor de winkel. Oost-Duitse – communistische – toestanden.

trackback

[…] We worden corona moe, de regels nemen we niet meer zo nauw. Een logisch gevolg van maanden lange verplichtingen. Geen eigen keuzes meer kunnen maken. Is het nieuwe normaal, wel normaal? […]

Thijs Hoop
Thijs Hoop
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk
U hebt heleaal gelijk
Het lijkt wel of Rutte nog groepsimmuniteit wil, wat waarschijnlijk onmogelijk is.
Zo zullen veel zieken, zwakkeren en ouderen overlijden.
Dit kabinet heeft al een hekel aan ouderen.
Ze doen niets om het virus tegen te gaan.
Geen beschermende kleding, mondkapjes,testen, maar wel graag een app, waar je verder niks aan hebt. Dat wordt dan de vervolmaking van de communistische Staat/dictatuur!
Zo willen ze ook een spoed/noodwet aannemen om deze waanzinnige coronamaatregelen, anderhalve meter, blijvend te maken!

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijnheer van Tellingen, heeft een onderzoeksbureau. En verklaard bij hoog & laag dat stenen winkels het zullen winnen van webwinkels. Dan moeten die winkels natuurlijk wél open mogen. En met de ‘1,5m economie’ loopt het geen storm op de stenen winkels. Wat we nu zien is een versnelde sanering van het straatbeeld. In de VS loopt het bezoek aan de shopping malls al jaren terug. Duizenden staan leeg en zijn/worden gesloopt. Funest zijn in Nederland de krankzinnige parkeertarieven ; en dan concurreren tegen ‘gratis verzending’ én ‘gratis retourneren’ ? Als ik naar Apeldoorn ga om een broek te kopen, ben ik al € 5,- kwijt aan parkeergeld. In Amsterdam € 15…. .. kansloos dus. Met Amazon in Nederland zal het nóg sneller gaan. Alleen de supermarkt en kleine boutiques met niche producten blijven over, mits ze óók een webshop hebben. Stenen winkels zijn achterhaald, alleen weidewinkels maken mogelijk nog een kans.

Sanity
Sanity
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Is dit een advertorial voor uw eigen Twitter-account?

“Het druist in tegen alles waar ik in geloof. En waar de meeste mensen in geloven.”

Dat verklaart ook waarom u, naast uw eigen Tweets, naar beduidend minder bronnen linkt dan andere artikelen op deze site.

Ik “geloof” dat u dit eens moet lezen: https://en.wikipedia.org/wiki/False_consensus_effect

“Zelfs een theedoek is al 75% of meer effectief, …”

Als je een groep mensen hebt en ze dragen allemaal een theedoek die 75% effectief is dan is het bij een groep van 3 mensen nog maar 42% effectief (de kans dat er bij geen van drieëen iets doorheen gaat).

Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Birthday_problem

Sanity
Sanity
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hans v. T.

Ik zal het anders verwoorden zodat zelfs u het kan snappen:

Uw stelling dat doekjes die 75% of 80% effectief zijn een prima alternatief vormen is niet alleen onjuist maar ook nog eens gevaarlijk.

Dit komt doordat het effect snel achteruit gaat als je met meerdere mensen bent omdat de “20-25% dat het _niet_ effectief is” slects bij één iemand in een groep mis hoeft te gaan voordat je een probleem hebt.

Ik heb u een link gegeven waar u kan zien hoe snel dit soort kansen omslaan. Dit is al bij kleinere groepen dan u waarschijnlijk denkt.

Als u de wiskunde erachter niet kan volgen dan is dat geen probleem. U hoeft slechts te geloven dat het zo is, want dit is waar de meeste mensen in geloven.

Marcel
Marcel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Hans,
Waarom geven ze je toch overal een podium? Je verhaal heeft veel argumenten die los van elkaar kloppen, maar het verhaal wat je verteld klopt niet.

De winkels zijn nooit dicht geweest en toch is de retail hard geraakt. Nu is de oplossing alles weer open gooien, de winkels zijn gewoon open. De basis van de economie is vertrouwen en het vertrouwen om lekker te consumeren is even weg. We zijn bang voor een onzichtbaar virus.

Het enige wat je kunt doen is goed afgewogen beslissingen nemen waarbij de consument op de lange termijn het vertrouwen heeft dat de crisis goed onder controle is.

We zijn een handelsland en staan niet los van de wereld. Alles open gooien klinkt mooi, maar is niet de oplossing. Landen zullen Nederlanders weren als we geen afgewogen maatregelen nemen, de export is niet opeens weer op het oude niveau en Nederlanders gaan echt niet massaal naar de winkel. Met stapsgewijze maatregelen neem je de angst langzaam weg, terwijl jij voor kortetermijnswinst pleit.

De kop “Economie NIET radicaal anders inrichten” vat je stem altijd wel goed samen, veranderingen zijn volgens jou niet nodig. Of het nu om online shoppen of corona gaat. De retail moet gewoon hetzelfde blijven. Dat terwijl de wereld in een rap tempo veranderd.

Een ondernemer veranderd mee met die wereld en houdt niet halsstarrig vast aan het verleden.

Henk
Henk
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel

“De winkels zijn nooit dicht geweest en toch is de retail hard geraakt. Nu is de oplossing alles weer open gooien, de winkels zijn gewoon open. De basis van de economie is vertrouwen en het vertrouwen om lekker te consumeren is even weg. We zijn bang voor een onzichtbaar virus.”

Als ik over straat loop zie ik bij weinig mensen angst voor het virus. Mensen houden zich als voorbeeldige burgers wel aan de oproep om thuis te blijven. Als er al angst is dan eerder over de praat van Mark Rutte met z’n termen als een ‘nieuw normaal’ en de ‘anderhalvemeter samenleving/economie’. Daar worden de meeste mensen echt bang van. Zkh zei het gisteren geweldig: ‘niet normaal noemen, wat niet normaal is’.

Verschillende winkels zijn gesloten geweest op basis van de RIVM richtlijnen. Richtlijnen die in lang niet elke retailsector gemakkelijk vormgegeven kunnen worden. Wat mij betreft is het irrelevant of dat een direct of indirect gevolg is van de maatregelen. Het effect is hetzelfde. Ik laat dan nog even liggen dat als je officieel ‘open’ mag, je overheidssteun niet zo gemakkelijk kan of zal krijgen…

Ondernemers veranderen mee met hun tijd. Ook in crisistijd. E.e.a. moet echter wel proportioneel zijn. Het mes snijd zogezegd aan twee kanten. De overheid -aan wie winkeliers belasting betalen- moet nu ook alles op alles zetten op weer terug te kunnen naar ‘normaal’. Dat betekent w.m.b. vooral testen, testen en nog eens testen.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een krommentenend slecht geschreven verzameling van open deuren

33
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x