Europese Commissie krijgt grotere machtspositie met EU-bonds

Verdubbeling van de eigen middelen

Titelfoto: Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie. Foto: Europese Commissie, gepubliceerd onder licentie CC BY 4.0. Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

In de discussie “wel of geen eurobonds” is de dreigende machtsgreep van de Europese Commissie (EC) onderbelicht gebleven. Als de regeringsleiders over twee weken instemmen met het herstelplan van de EC komen er geen eurobonds, maar EU-bonds. Dat is geld dat niet door de lidstaten, maar door de Europese Commissie naar eigen goeddunken kan worden besteed.

Het gaat om geld dat niet alleen wordt ingezet voor de eurozone, maar voor de gehele Europese Unie. Aflossing zal geschieden met een eigen EU-belasting. Voilà, een onomkeerbare stap richting een EU-regering en een Europese Unie met een nieuwe eigen belastingheffing.

 

Vals goed gevoel

Terwijl de publieke opinie in Nederland nog nageniet van de overwinning van Wopke Hoekstra in de eurogroep en de rechte rug die minister-president Rutte vervolgens in de Europese Raad hield (er komen geen eurobonds), dient zich achter de schermen een nog veel groter gevaar voor Nederland aan. De Europese Commissie heeft op 23 april jl. van de Europese Raad de opdracht gekregen om een plan uit te werken voor een herstelfonds, dat de Europese Unie in staat moet stellen de corona-crisis te boven te komen.

 

Over het precieze bedrag zal nog onderhandeld moeten worden, maar duidelijk is inmiddels dat dit bedrag niet naar de lidstaten zal gaan, als lening of gift, maar door de Europese Commissie zelf zal worden besteed en beheerd. De Europese Commissie wordt gemachtigd obligaties uit te geven ter waarde van naar verwachting 1 tot 1,5 triljoen (1500 miljard) euro, met het MFK (Meerjarig Financieel Kader, de zevenjarige begroting van de EU) als onderpand. Dit betekent minstens een verdubbeling van de begroting van de Europese Unie.

 

Positie Nederland

Nederland had in de onderhandelingen over het MFK voor de komende zeven jaar ingezet op een bijdrage van de lidstaten van maximaal 1% van het BNP (Bruto Nationaal Product) aan de EU-begroting. Met het vertrek van de Britten is Nederland van mening dat de begroting eerder omlaag zou moeten dan omhoog.

Met een dikke één triljoen extra geld uit de EU-bonds, de obligaties die de Europese Commissie mag gaan uitgeven, wordt Nederland gedwongen in te stemmen met een de facto 2% BNP-bijdrage.

 

Eigen belastingheffing

De uitgifte van de obligaties is niet gratis. Het geld dat de Europese Commissie met de uitgifte van obligaties op de kapitaalmarkt ophaalt, is een lening die te zijner tijd moet worden afgelost. De vraag is hoe de aflossing zal worden gefinancierd. De meest voor de hand liggende methode is, vrees ik, een eigen belastingheffing door de EU. Het zou het begin kunnen worden van een fiscale Europese Unie. Een verdere stap in de Ever Closer Union, waar de Fransen en de Zuid-Europese lidstaten al decennia van dromen.

 

Machtsgreep

De Europese Commissie krijgt in één klap de beschikking over eigen middelen en een tenminste twee keer zo groot budget. Een budget waarover geen verantwoording hoeft te worden afgelegd aan de lidstaten en hun parlementen. Voor de besteding zal slechts verantwoording dienen te worden afgelegd aan het Europese Parlement. Voilà, de creatie van een EU-regering die niet kan worden gecontroleerd door de parlementen van de lidstaten. Ook onze Tweede Kamer staat buitenspel. Als we onze eigen belastingheffing weggeven aan Brussel, verliezen we een wezenlijk onderdeel van onze soevereiniteit.

 

Centrale sturing

De achterliggende gedachte van de deelnemers aan de afgelopen Europese Raad bij deze gang van zaken is, dat de bestrijding van de door de corona-pandemie veroorzaakte economische crisis beter centraal vanuit Brussel kan worden bestreden dan door de lidstaten afzonderlijk. Met een bazooka van 1 of zelfs 1,5 triljoen wordt de Europese Commissie geacht op de meest efficiënte en effectieve wijze de economie van de Europese Unie te herstellen.

Is dit een logische gedachte? Ik meen van niet. Ten eerste is het een keuze voor een federatieve en niet voor een confederatieve aanpak. Waarom zou een federatieve aanpak ten principale beter werken? Economie is een nationale bevoegdheid. Een deel van die bevoegdheid bij de lidstaten weghalen schept alleen maar verwarring en is een recept voor eindeloze discussies tussen Brussel en de lidstaten.

 

Reputatie Europese Commissie

Een tweede, zeker zo houtsnijdend bezwaar, is het track-record van de EC. Deze heeft al decennia lang projecten in de EU gefinancierd en uitgevoerd op basis van de Structuurfondsen. Dat was op z’n zachtst gezegd geen onverdeeld succes. In plaats van de infrastructuur van Griekenland te verbeteren werden met het geld van de Structuurfondsen mooie villa’s aan zee gebouwd voor de leden van de PASOK-regering. De aanleg van een spoorweg tussen Athene en Thessaloniki duurde drie keer zo lang en kostte vier keer zo veel als door de Europese Commissie was gepland en begroot. En zo zijn er legio voorbeelden van totaal gebrek aan sturing en controle door de Brusselse bureaucraten.

Willen we een verspilling van één triljoen of meer belastinggeld op deze wijze?

 

Houdt Nederland stand?

Het is nog niet te laat. Het komende voorstel van de EC moet nog worden goedgekeurd door de Europese Raad. Wat Rutte gaat doen, is dan ook de vraag. Gaat hij akkoord met een feitelijke machtsgreep van de Europese Commissie en accepteert hij namens Nederland de creatie van een EU-regering? Dat is namelijk het geval als hij instemt met de fundamentele beslissing om van de EU een fiscale Unie te maken met het recht zelf belasting te heffen.

De sterren staan niet gunstig. Merkel heeft publiekelijk al laten weten in te stemmen met een door de EC gefinancierd en uitgevoerd Herstelplan.

 

De Duitse Bundeskanzlerin heeft liever dat Brussel de één triljoen of meer besteedt, dan dat het geld als lening of gift naar de meest getroffen lidstaten, lees: Italië en Spanje, gaat. Komt Nederland – met andere woorden – dus weer alleen te staan in de komende Europese Raad en zal onze minister-president dan zijn rug recht weten te houden?

Ik ben er niet gerust op.

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Raymond Peil
Raymond Peil
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer zorgelijke ontwikkeling, de EU-superstaat. Dat zie ik Rutte niet tegenhouden, wellicht komen er exits van landen.
Overigens triljoen (trillion) is een Angelsaksisch leenwoord dat in het Nederlands een biljoen moet zijn.
Overigens ook wil de Europese Groene fractie 5 (!) biljoen euro voor klimaat en groen gaan uitgeven, in plaats van de 1 biljoen van Timmermans.
Op naar het communisme !!

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt Balkenende en Rutte.

Nederland naar de kloten.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik zou willen toevoegen:
Bedankt Wouter Bos, Segers, Buma, Ascher, Yasser Watermeloen, Sophie in het Geld en Alexander Penthouse, en alle anderen die altijd ‘Europees’ gedacht hebben.
Bedankt kartelpartijen, bedankt kartelelectoraat, bedankt kartelmentaliteit die al decennia lang is ingeslepen in de harten en geesten van al die mensen, zodat er een nieuwe mens is ontstaan: de kartelNederlander.

H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Inderdaad Andre, noem zoveel mogelijk namen MAAR !.
Balkenende en Rutte hadden de aanvoerders band om.
Balkenende en Rutte hebben vals spel gespeeld.
Balkenende in 2007 en Rutte in 2017.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En bedankt media die het kartel promoten en andersdenkenden, Wilders en Baudet, demoniseren, bij gebrek aan argumenten, met halve waarheden, leugens, roddel en achterklap!

Alex Delarge
Alex Delarge
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Vergeet Lubbers en Kok niet.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

@ H.J.
Ik vind dat óók een “hartelijk” dank-u-wel op z’n plaats zou zijn voor de stemmers die vóór dit zootje hebben gestemd. Hopelijk doen ze de volgende keer hun ogen open en kijken achterom naar de “heldendaden” van Pinokkio + vriendjes.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gegarandeerd wordt zo het probleem van de transferunie, namelijk stijgende lasten voor Nederland, in één klap verdubbeld. Eppink (FvD) had al de term ‘schuldslavernij’ bedacht, omdat we nooit meer van die door anderen veroorzaakte schuld afkomen. Die bazooka van anderhalf triljard staat op het hoofd van elke Nederlander gericht. Dus als Rutte in een moment van hersenloosheid de trekker overhaalt, dan weten we wel ongeveer wat er gaat gebeuren. En dat terwijl helemaal niet duidelijk is wat er met dat geld gedaan gaat worden. Vast staat dat via belastingheffing die anderhalf triljard weer moet worden opgehoest. Dat gaat ten koste van de concurrentiekracht op de langere termijn en dat op een wereldmarkt waar de concurrentie steeds heviger zal worden. Kennelijk gelooft Merkel in sprookjes. De grenzen van wat aanvaardbaar is zijn al vijf jaar geleden bereikt. Economische ontsporingen zijn op termijn onvermijdelijk. De directe en indirecte lasten lopen steeds verder op. Merkel zit aan het einde van haar termijn. Laat ze in één keer schoon schip maken in plaats van de puinhoop nog veel groter en onbeheersbaarder te laten worden. Met mijn eenvoudige verstand kan ik er niet bij. Behalve dan dat ik zie dat er sprake is van een vlucht naar voren. Omdat het europroject niet werkt. En dat werd door velen van begin af aan voorspeld. Geef het toe en stop er mee. De verantwoordelijken voor deze puinhoop of hun opvolgers die uit hoofde van hun functie er nu voor verantwoordelijk zijn moeten de de bazooka maar op het eigen hoofd richten. De eerzame weg. Hop.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte gaat zijn rug niet recht houden en zal of heeft misschien al getekend bij het kruisje.
Wij worden overgeleverd aan de communistische dictatuur EU.
Wij moeten dan de gehele EU onderhouden wat nu ook al grotendeels gebeurt.
En nivellering van de EU: allemaal even arm.
En de kritiekloze Staatsmedia hoor je hier niet over zodat de meeste mensen het niet eens door hebben en weer braaf op Rutte of de rest van het kartel gaan stemmen!

John Kramer
John Kramer
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

In het het kader van daar hoor je niets over op staatsmedia, was vanavond een journalist bij Op1 (ik meen van de Volkskrant) over tech reuzen Google en Apple iets over samenwerking voor een App, die ons beschermd, dat de overheid de App gaat misbruiken voor centraal opslaan van gegevens. Hij melde even tussendoor dat de Nederlandse regering een paar weken geleden heeft besloten om het Medisch patiëntendossier (EPD) van alle Nederlanders openbaar is gemaakt dus niet van de 8 miljoen Nederlanders die ervoor gekozen hadden dit vrij te geven, zijn de gegevens van de rest van de Nederlanders die daar expliciet niet mee ingestemd hadden, dus ook vrij gemaakt om in neuzen door (verzekeraars) natuurlijk.
Links of rechtsom het virus wordt op alle mogelijke reden misbruikt. door metname de regering en de EU. en ja ze hebben ons goed in de greep. als we willen demonstreren zullen we worden beboet. welkom in China aan de Noordzee.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  John Kramer

In Frankrijk werd vandaag aangekondigd dat mensen tot 100 km mogen reizen vanaf hun woonplaats. De Corona-app gaat dat controleren.
Als mensen hiermee instemmen – beperking van reisgedrag en controle daarop op individueel niveau – dan is er uiteraard nog veel meer mogelijk. De volgende stap wordt dan bijvoorbeeld dat de app het aantal kms gaat bijhouden, een soort kilometerheffing maar dan per app, uiteraard voor het klimaat. Telkens een stapje verder.
Frankrijk is feitelijk een dictatuur omdat de president met decreten kan regeren dankzij een absolute meerderheid in de assemblee. Er is geen oppositie.

Wouter1965
Wouter1965
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Geschiedenis van Frankrijk kennende zou dat zo maar tegen de regering gaan werken. Voor Macron het weet staat hij op het schavot tegen een guillotine te staren.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

hoop dat de EU EN de Euro implodeert.

Daniël
Daniël
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hopelijk gaat de Tweede Kamer hierover uitvoerig in de debat vóórdat Rutte naar de Raad gaat. Misschien helpt het dat er binnen een jaar verkiezingen zijn.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daniël

ja, dat zou onze redding kunnen zijn. Niet dat FvD en PVV meteen heel veel voor elkaar zouden kunnen krijgen, maar in elk geval wel op de rem duwen en dan proberen er verstand in te krijgen bij de rest.
Links Nederland denkt dat geld uit de lucht komt vallen, maar eigenlijk zou een grote groep eens een flinke klap moeten krijgen zodat ze zien dat de bomen NIET tot in de hemel reiken.
het is alleen jammer dat de verkeerden dan getroffen worden en de daders er bijna niks van merken of denken, nou lekker rustig als het plebs niks meer kan en thuis moet blijven.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet niet hoe de samenleving eruit zal zien. Want er is een grens aan het kaalplukken van de bevolking. De werkeloosheid stapelt zich op, mede door massa immigratie, bedrijven gaan failliet, enz.
Uitendelijk is de rek er uit.
Waar wil Brussel dan het geld vandaan halen?
En hoe gaat het zich ontwikkelen na de verkiezingen, als we een ander kabinet krijgen. Met een nexit tot gevolg.

jaak Peeters
jaak Peeters
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Exit onze vrijheid en onze onafhankelijkheid. Big Brother wordt werkelijkheid. De politiek trapt er met open ogen in. Wie waarschuwt wordt beschuldigd van het verspreiden van ‘fake -news”. Orwell had het niet beter kunnen dromen.

Kees
Kees
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het probleem is dat de vergaderingen van de Europese Commissie niet worden genotuleerd, ze zijn geheim. Dus Rutte kan nu voor de Bühne prachtig doen alsof hij zijn rug recht houdt, maar in die vergadering kan hij ongecontroleerd meegaan met de anderen.
En dan heb ik er ook niet veel hoop op dat hij daar zijn rug nog recht blijft houden.
Waar de EC het geld vandaan haalt is geen probleem. Nieuwe belastingen en/of geld printen. Een paar honderd miljard meer of minder merkt niemand meer.

Ron
Ron
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De bezwaren van toen gelden nu ook:

Plannen voor Europese belastingheffing

…Op 22 juni 2012 kwamen de Europese ministers van Financiën bijeen voor overleg over een Europese maatregel voor belasting op financiële transacties. Zij hebben echter geen overeenstemming kunnen bereiken. Groot-Brittannië, Zweden en Ierland blijven tegen het plan, omdat zij vrezen dat het schadelijk is voor de economische groei en de financiële activiteit in de regio.

Toenmalig demissionair minister van Financiën De Jager heeft zich tegen het plan uitgesproken, omdat zijns inziens alleen bij internationale invoering een belasting op financiële transacties moet komen. Als de transactietaks alleen in de EU wordt ingevoerd, zou de Nederlandse economie daar schade van ondervinden. Nederland heeft op 1 juli 2012 een eigen bankenbelasting ingevoerd.

zie: europa-nu.nl

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In de film Godfather is een scene waarin iemand met de loop van een revolver op zijn slaap netjes verzocht wordt om een handtekening met de woorden: Je hersenen of je handtekening op deze papier.
Nederland weigerde de Eurobonds en wordt nu gedreigd met het overname van eigen financiën door de Europese Commissie waar het in wezen op neer komt als je geld moet leveren voor een crisisfonds die uitsluitend door de Europese Commissie wordt beheerd. De eerste stap wordt hiermee gezet. Weet Nederland haar hersenen te behouden nu het alleen en zonder vrienden komt te staan of zet netjes de handtekening onder? De prachtige euro brengt behalve gemak ook maffia praktijken met zich mee.

trackback

[…] Lees verder>>> (h/t K. J.A.M. W.) […]

Heniusz
Heniusz
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om de rug recht te houden dien je minimaal over een ruggengraat te beschikken. Rubberen Rutte heeft daar nog niet veel blijk van gegeven, dus ook ik ben daar zeker niet gerust op.

Wouter1965
Wouter1965
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is het effect op de waarde van de Euro hierdoor? Zoveel geld is er niet en moet dus worden bijgedrukt of mis ik iets in het verhaal? Waardoor er grote inflatie intreedt?

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x