Italië-dagboek: en toen waren er geen kisten meer…

Loopgravenoorlog tegen het Coronavirus

Foto: Bergamo

OpinieZ-auteur Eric Jan Kamp woont en werkt als arts in het Italiaanse Ventimiglia, aan de grens met Frankrijk. Hij beschrijft zijn ervaringen in het door de Corona-crisis volledig platgelegde land. Een impressie van een onwezenlijk horrordrama, waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Over zieke politieagenten en de schaarste aan doodskisten, mondkapjes en testsets.

 

Begrafenisondernemer

In Bergamo is de begrafenisondernemer bezig om de zoveelste kist te fatsoeneren. Normaal zijn het er twee per week. In deze tijden zijn het er vier per dag, van maandag tot en met zondag.

“Meer dan vier is menselijk onmogelijk,” zegt hij, “en ik slaap maar een paar uur per nacht, want mijn telefoon blijft maar gaan. Familieleden die bellen… moeders, zusters, zonen, broers. Ze zagen hun dierbaren verdwijnen in het ziekenhuis, zonder te begrijpen wat er eigenlijk precies ging gebeuren. Daarna was er geen weerzien. Terwijl ze, thuisgekomen, in quarantaine opgesloten zitten, ontvangen ze een koel overlijdensberichtje, punt. Geen rouwkamer, geen begrafenis, niets. Als het goed is krijgen ze na twee weken een potje met as in handen gedrukt… Ik zit al vijfentwintig jaar in dit beroep en het is mij nog nooit overkomen dat ik meer lijken dan kisten heb.”

Blauw: gemiddelde overledenen 2015-2019 Groen: officiële sterftegetallen Covid-19 Rood: overledenen 2020

 

Reële sterfte veel hoger

Nembro is een gemeente met 11.522 inwoners, gelegen in Valle Seriana, 7 km noord-oost van Bergamo. De trottoirs zijn leeg, er is amper verkeer op straat, er heerst onwezenlijke stilte. Zo nu en dan klinkt er het gehuil van een ambulance. De sirene neemt de angst van de burgers met zich mee. Officieel telt Nembro 31 doden veroorzaakt door Covid-19.

Burgemeester Claudio Cancelli zegt:
“Dat er iets niet klopte met dat getal, werd mij al spoedig duidelijk. We zijn toen beter gaan kijken en hebben de sterftecijfers van de afgelopen jaren vergeleken met die van deze dagen. In deze weken hebben wij 158 doden geteld. Dat zijn er 123 meer dan het gemiddelde cijfer van de afgelopen jaren, dat 35 bedraagt. Daarom denken wij dat er meer dan drie keer zoveel mensen aan Covid-19 gestorven zijn dan de officiële getallen ons doen geloven.”

Hieronder een overzicht van de officiële cijfers die het ministerie van Volksgezondheid op 26 maart heeft bekendgemaakt, zoals iedere dag om 18.00 uur het geval is. Dit is het moment dat heel Italië even zijn adem inhoudt en de zoveelste brok in de keel weg slikt. Vandaag zijn 712 mensen officieel aan Covid-19 overleden. Vermenigvuldig met drie, en het reële Covid-19 sterftecijfer zal in die buurt zitten.

Wit: alle italiaanse regio’s Geel: Covid+ gevallen, opgedeeld in ZH-opnames met symptomen, IC, quarantaine thuis. Groen: ontslagen en genezen. Rood: overledenen. Oranje: totaal aantal gevallen. Grijs: aantal Covid-tests.

 

Thuisblijven

Momenteel ligt Italië bijna geheel stil. Iedereen wordt op allerlei manieren dringend verzocht om thuis te blijven. Zeventig procent van de industrie werkt niet meer, horeca, sportgelegenheden, kledingzaken, scholen, bouwbedrijven, alles blijft gesloten. Alleen benzinestations, apotheken, artsenpraktijken, krantenkiosken, tabakswinkels en supermarkten zijn nog open.

Het is verboden zich te begeven buiten de grenzen van de gemeente waar men woont. Carabinieri en politie houden automobilisten aan, die gegronde redenen moeten aandragen om hun aanwezigheid op de weg te verantwoorden. Bijvoorbeeld gezondheidszaken. Als de reden niet waterdicht is, hangt er een boete van € 3000 boven het hoofd van de overtreder, plus het openen van een strafblad.

 

Zwarte markt

Veel mensen begeven zich op straat zonder handschoenen of zonder mondkapje. Deze laatsten zijn inderdaad nergens meer te vinden. Voordat Corona het land overviel, kostten ze € 0,60. Nu worden ze op de zwarte markt verhandeld tussen de € 25 en € 60. Het is dan ook vreemd dat in deze tijden van grote en dringende vraag, er geen firma’s zijn die maskertjes produceren en voordelig verkopen. De zogenaamde Derde Economische Macht van de EU is er blijkbaar niet toe in staat om van een lap textiel maskertjes te maken. Wat heb je dan aan het maken van luxe merkkleding zoals Gucci, Armani en Versace?

 

Kisten

Er heerst tevens schaarste aan handschoenen. Er kunnen niet genoeg uitstrijkjes worden gemaakt en er zijn niet genoeg laboratoria om ze af te lezen. En als ze er wel zijn, dan zijn er geen laboranten. Er zijn niet genoeg artsen, en al helemaal geen verplegend personeel. En wie iedere dag in ziekenhuizen de loopgravenoorlog tegen Corona strijdt, wordt vaak zelf slachtoffer, door onvoldoende bescherming. Meer dan 5000 gezondheidswerkers hebben Covid-19 en 39 artsen zijn inmiddels gestorven.

En er heerst ook schaarste aan doodskisten.

 

Carabiniere

Ik word gebeld door een patiënt, carabiniere (politieagent) van beroep. Met ietwat verontruste stem legt hij zijn probleem voor. De commandant van de plaatselijke kazerne heeft Covid-19 en is ziek. “Wat moeten wij nu doen?” luidt de vraag. Het antwoord glijdt soepel van mijn tong, als zoete wraak voor de talloze keren dat ik tijdens autorijden door zijn collegae aangehouden ben. “Huisarrest voor jullie allemaal! Hoeveel manschappen bevinden zich in jullie kazerne?” Het gaat om twaalf man, met de commandant erbij dertien, maar die is sinds een week opgenomen in het ziekenhuis. Ik kan mij niet onttrekken aan het beeld van Jezus en zijn twaalf apostelen.

Geen testen meer

Ik zeg: “Jullie zouden allemaal een uitstrijkje moeten doen”. Daar is mijn patiënt het roerend mee eens. “Er is echter een klein probleempje,” voeg ik eraan toe. “De testen zijn op, dus dat zal moeilijk gaan”. Ik stel de carabiniere in verbinding met een arts die dit soort casussen afhandelt. Zijn advies is verrassend en schokkend: de carabinieri mogen gewoon doorgaan met hun dagelijkse werk, inderdaad zonder dat er getest wordt. Ik vraag of ze mondkapjes en handschoenen hebben. Ze hebben heel weinig handschoenen, en dragen al twee weken hetzelfde maskertje.

Carabinieri houden auto’s aan en leveren een belangrijke inspanning om de uitbreiding van corona-epidemie in te dammen. Maar tegelijkertijd kunnen carabinieri ook de verspreiding van het virus bevorderen.

Mijn carabiniere-patiënt fluistert mij nog even dit toe: “Dokter, in alle eerlijkheid laat ik alle auto’s gewoon doorrijden!”

Ik hoop echt dat hij de daad bij het woord voegt.

Over de auteur

Eric Jan Kamp
Woont en werkt als arts in Italië. Eigenaar van lindecentecritico.blogspot.it met Maria Clelia Mollica

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het blijkt uit veel reacties op deze Corona, dat alle machthebbers in de wereld op geen enkele manier, met de bevolking bezig zijn geweest.
Klimaat en de hysterie hierover is zaligmakend geweest en levert voor de machthebbers en hun kompanen heel veel geld op.
En vooral de oudere mensen, zijn een blok aan menig machthebbers been.
Mijn geboorte jaar is1938.

Sterkte allemaal.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Wat hadden die machthebbers dan moeten doen? Die zijn toch net zo hard als wij allemaal verrast door dat virus?

Bezie het eens van de andere kant. Veruit de meeste slachtoffers vallen in uw leeftijdscategorie. En om “de schade te beperken” leggen ze de complete samenleving lam.

Martine Stassen
Martine Stassen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Dit vind ik een erg naïef beeld van wat er zich afspeelt. @ernie.

Corona zal vele levens eisen maar zie eens hoe we zijn kapot bezuinigd in sectoren die nu de boel overeind houden. De economie plat leggen zal de rest van de mensen gaan schaden in financieel en psychologisch opzicht. Hoe langer dit duurt hoe erger het wordt. Ongeveer 80% van de mensen zal Corona overleven en gaat er echt niet aan dood, dit door een sterk immuunsysteem (wat juist wordt verzwakt door angst). De media informeert mensen niet realistisch maar veroorzaakt chaos.

Als macht hebbers zo begaan waren met de ouderen/ mensen dan zaten we nu niet in deze situatie.

En er zullen leiders zijn die dit niet zo hadden gewild en wel weten dat dit niet klopt maar als je nu de dingen in het juiste perspectief plaatst is de kans groot dat je hiervoor wordt afgestraft. Kijk maar naar Brazilië. De mensen willen niet naar het dagelijkse leven terug, al roept de president dat dat het beste is.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martine Stassen

Even alle zaken op zijn juiste plaats zetten.

Dat de media de bevolking nog het best dienen door niet allemaal als gekken door elkaar te krijsen -wat ze nu doen- ben ik met je eens.
Terughoudendheid zou hier de beste optie zijn.

Dat onze machthebbers niet met ons -de bevolking- begaan zijn ben ik met je eens.
Desalniettemin is ook voor hen de uitbraak van dit virus een typisch geval van overmacht; het was onvoorzienbaar.

Dat de zorg kapotbezuinigd is, ben ik deels met je eens. Onderschat de hopeloze inefficiëntie niet (elders verwoord).
Daarbij kan je in de zorg nou eenmaal geen capaciteit aanhouden voor pandemieën die zich eens in de 100 jaar voordoen; daar krijg je geen draagvlak voor in de samenleving.

En de economische crisis. Deze pandemie zal ons heel ruw, vervroegd in een zware crisis brengen. Dat deze crisis sowieso onvermijdelijk was, dat stond al een paar jaar als een paal boven water.

Martine
Martine
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

De media is eenzijdig in berichtgeving en belicht alleen de ernstige zaken zonder daar een context bij te geven.

Rutte deed laconiek en lacherig over het virus in het begin stadium en heeft ervoor gezorgd dat de zorg is verschraald omdat de plannen van Brussel voorrang kregen. Dus dat is een waardeloze basis om deze crisis echt goed te bezweren. De inefficiëntie komt door absurde bureaucratie en management lagen die zorgen dat de patiënt helemaal niet meer centraal staat.

Daarnaast vind ik een lockdown te ver gaan en dat ouderen en kwetsbare beschermd moeten worden/ in isolatie gezet en dat gezonde mensen hun leven zouden moeten oppakken. Deze economische crisis gaat nog meer impact hebben.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

De enige middel tegen epidemieën is voor 100% controleren op infectie en afzonderen van zieken. Dat gebeurt nu allemaal niet. Compleet lamleggen brengt echter andere problemen met zich mee dus kiest men voor een compromis.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vrees dat de genoemde “Italiaanse toestanden” zich binnenkort óók in Nederland zullen voordoen.
Als op een dag 80 doden in NL zijn te betreuren en een dag later 78, dan is Japióóó van Dissel van het RIVM geheel “door ’t dolle” , en mijmert : “De maatregelen gaan hun vruchten afwerpen, mensen”. Niet is minder waar, want één minuut later blijkt dat het aantal opgenomen patiënten nog dagelijks stijgt.
Wij, de bevolking, worden op grootscheepse wijze bedonderd, óók door het RIVM om het falen van de “regering” te verdoezelen.(het RIVM is een rijksinstelling en zal verkondigen wat haar opdrachtgever, de “regering”, wenst)
Met “falen” bedoel ik het al járen bezuinigen op de Zorg, het sluiten van ziekenhuizen enz.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton, ik heb je hoog zitten. Ik ga je nu wat naars voor de voeten gooien.

Stel nu, dat we jaren geleden hadden beslist, dat de nominale basispremie voor de zorg van ca. € 100 ,= per maand naar € 150 ,= per maand zou worden verhoogd. Zodat we in geval van een pandemie extra ziekenhuizen en extra ic plaatsen hadden.

Dan was onze kritiek niet van de lucht geweest, toch?

Mijn echtgenote werkt als huisartsassistente op invalbasis. Waar een assistente defect, of extra handen nodig anderszins valt zij in. Zij is bevlogen in haar vak, lid van een overkoepelende organisatie in haar vak, leest de vakliteratuur met graagte.

Zij kan als assistente veel eerste zaken oppakken. Triage heet dat. Dat wordt niet op prijs gesteld, omdat huisartsen door en door conservatief zijn. Waarmee die huisartsen een behoorlijk deel van hun dag vullen met geneuzel, dat niet in hun spreekkamer thuishoort. Huisartsen zouden lichte specialistische werkzaamheden kunnen overnemen.

Zwijg ik nog over de uiterst gebrekkige communicatie van medisch specialisten, die goed is voor heel wat onnodige werkgelegenheid in de medische branche.

Voorbeeld waar zoiets verrekt goed werkt is Via Sana. Repareert heupen, knieën etc. Daar doet de assistente de intake en houdt de arts zich bezig met het eigenlijke werk.

We geven jaarlijks 100 miljard uit aan de zorg. We kunnen die kosten niet blijven verhogen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

@ Ernie van de Wal.
Fijn dat u mij “hoog heeft zitten”, daarom vind ik ’t ook absoluut niet vervelend als u mij iets naars voor de voeten gooit. In mijn tijd van politie-ambtenaar zijn mij de meest verschrikkelijke dingen voor de voeten gegooid en de meest afgrijselijke ziektes gewenst, maar zie……..ik leef nog steeds.(maar dit terzijde).
Wat mij in uw reactie ontgaat is : wélk naars u voor mijn voeten gooit. Als de basispremie van € 100 naar € 150 zou worden verhoogd zouden héél veel échte Nederlanders daar écht moeite mee hebben gehad, want…….waar is het geld gebleven dat “overbleef” van de bezuinigingen in de Zorg, sluitingen ziekenhuizen enz. ? Bovendien, en dat stoort mij uitermate, van de door ons allen betaalde premies worden 100-duizenden parasieten verzorgd en van hulpmiddelen voorzien, zónder dat zij ooit 1 euro-cent hebben bijgedragen. Een goede kennis werd onlangs getroffen door een scheur in de aorta, zéér ernstig, meteen geopereerd, een dag daarna wéér. Kwam na de eerste operatie op de i.c.-afdeling, na de tweede operatie was die afdeling gevuld met corona-patienten en werd hij op een omgebouwde verkoeverkamer gelegd. Onder die corona-patiënten waren ook parasieten, die er nu mogelijk, ongewild, voor zorgen dat een échte NL’er die jarenlang heel braaf álles heeft betaald nu gaat overlijden.
Dat ik diepe bewondering heb voor al het verplegend personeel, artsen, hun assistenten (w.o. uw echtgenote), is navenant; maar dát heb ik altijd al gehad; evenals voor o.a. vuilnismannen, stratenmakers enz.
Ik wens u een goede gezondheid en uw echtgenote wens ik wijsheid en sterkte.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton,
De zorg kost ons jaarlijks 100 miljard. Daar is geen ruimte voor reserveringen voor allerhande eventualiteiten, die zich wellicht, ooit voordoen.

Dat er erg veel non-valeurs zijn binnengehaald, die hier slechts zitten om zonder enige tegenprestatie uit onze ruif mee te eten ben ik met u eens.
Dat dat zijn weerslag heeft op de zorgkosten, dat ben ik ook met u eens.
Dat is alleen een totaal andere discussie, die niet bij dit onderwerp thuis hoort.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

@ Ernie van de Wal.
Het één heeft met het andere te maken. Als de gelden, die werden bezuinigd op de Zorg en ná ’t sluiten van diverse ziekenhuizen zouden zijn besteed aan bijv. uitbreiding van het aantal i.c.-bedden en/of de aanschaf van beademingsapparatuur dan was er voor mij niks te mopperen. De bespaarde gelden uit de Zorg werden voor een groot deel besteed aan het welzijn van, zoals u ze noemt “non-valeurs”, parasieten die bijna allemaal naar NL zijn “gevlucht” om ónze ruif leeg te eten, ten koste van o.a. ónze Zorg, zoals momenteel zéér duidelijk is.
Maar, Ernie van de Wal, ik wil beslist niet vervelend zijn, maar wát is/was het “naars” dat u mij voor de voeten zou hebben gegooid ? Of hebben wij elkaar wellicht vanaf de eerste reactie niet goed begrepen en bedoelen wij precies hetzelfde ?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ Ernie van de Wal.
Gelukkig “olie op de golven” en géén “olie op ’t vuur”
U zult ongetwijfeld de reactie van @ Veluweman (hieronder) hebben gelezen.
Is ’t niet verschrikkelijk ? Je zal je doodzieke vader maar zien overlijden omdat er geen i.c.-bed meer vrij is, voor 50% bezet door “moedwillig” besmette Turken.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

In Antwerpen zijn 50% van de ICU plaatsen bezet door Turken terwijl het 5% van de bevolking van Antwerpen is. Dit is het beeld in heel België [ https://sceptr.net/2020/03/turkse-gemeenschap-boos-vinger-wijzen-nu-niet-aan-de-orde/ ].
Als men niet wil luisteren : jammer. Niet meer dan 5% van de ICU voor die groep. Andere groepen sterven omdat zij overal maling aan hebben.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

We geven geen 100 miljard uit aan zorg, maar 82 miljard. Echter ongeveer 10% van al de uitgaven gaan niet naar dat doel maar naar de EU : op de rijksbegroting staat de ‘afdracht EU’ niet gewaardeerd ! Er moet een einde komen aan 30,000 herstel operaties van maagdenvlies, er wordt 4 miljard per jaar uitgegeven voor ’transgenders’ : waarom dat wél en geen borstvergroting. Al deze zaken hebben niets met ‘zorg ’te maken. Gooi dat er uit en reserveer geld voor bejaardenhuizen, dan komen er ook tienduizenden woningen vrij. En niet ten minste : haal de zorg uit ‘ondernemer sfeer’. Gewoon een stichting met een bestuur, alleen een voorzitter en verder [bewoners-] vrijwilligers. Dan besparen we weer 8 miljard.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

@ Ernie van de Wal.
De 100 miljard per jaar voor de gezondheidszorg zullen binnen niet al te lange tijd drastisch moeten worden verhoogd en wel omdat ons landje steeds meer overstroomd raakt met “vluchtelingen” die vaak ernstige ziektes bij zich dragen en geen enkele bijdrage leveren aan onze maatschappij en derhalve óók geen bijdrage leveren aan de Zorgkosten, zoals u én ik wel doen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Kijk karton.

Jaren geleden, heeft de kleinzoon van de oprichter van het Bilderberg overleg (1954), aangegeven dat Nederland een participatiemaatschappij moest worden.
In de wetenschap dat zijn eigen Moeder, wonend op een leuk stekkie al decennia lang wordt omringt door vakbekwame ondersteuning, betaald door de belastingbetaler.
Let op dit laatste is geen afgunst, maar een vergelijk van leeftijdsgenoten geboren in een andere omgeving.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Laat dat ‘stekkie’ hierdoor een ‘no-flyzone’ zijn ! Hierdoor vliegt men straks van/naar Lelystad over extra 40.000 huishoudens.

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Italïe het land waar 50.000 illegale chinezen worden gedoogd om de kledingindustrie draaiende te houden. Chinezen die heen en weer pendelen tussen Italië en China en voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de ernst van de coronacrisis in Italië. Niet dat de Nederlandse pers daar veel aandacht aan besteed, voor je het weet zou je Baudet en Wilders in de kaart kunnen spelen. Italië staat wel vooraan om steun te eisen van de EU, opvallend dat de Nederlandse MSM kritiekloos de schandelijke bewoordingen overneemt van zuidelijke regeringsleiders aan het adres van de noordelijke landen; betaal maar weer braaf, want daar zijn jullie voor

Piltdown
Piltdown
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Even op de achterkant van een bierviltje het beleid van nationale immuniteit opbouwen van Rutte. Stel per maand 10000 nieuwe Coronapatienten. Dat is 120000 per jaar. Neem aan dat van de 17 miljoen Nederlanders er 12 miljoen besmet zullen (moeten) raken. Dan zijn we 100 jaar verder voordat het doel bereikt is. En dan heb ik de nieuwe Nederlanders nog niet eens meegerekend.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Piltdown.
Het Linkse Rutte kartel is vlgs mij, helemaal niet geïnteresseerd in het snel beëindigen van deze (gecreëerde) crisis.
Want als zij echt het beste met de Nederlandse bevolking voor had, dan had het Linkse Rutte Kartel de grenzen gesloten.
Nu komen er nog dagelijks gelukszoekers Nederland binnen en deze worden ondergebracht in een kazerne in Zoutkamp Groningen.
Dus de aanvulling gaat gewoon door.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hopelijk krijgen we nog eens de echte cijfers te horen. Mensen die gestorven zijn met een onderliggende ziekte. En mensen alleen door corona. Alles wordt nu op een hoop gegooid.

Griepgolf vorig jaar, ongeveer 10% van de mensen met griep waren overleden.
Coronavirus dit jaar,ongeveer 3,5%.
Het hele leven ligt plat.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet onze politici maar maar de natuur zelf zorgt voor de uitdunning van de exploderende menselijke populatie op aarde. Te veel mensen leven op een kluitje en dat met een groot gebrek aan hygiëne.Door het toename van toerisme en globalisme wordt een plaatselijke epidemie makkelijk een pandemie. Italië betaalt haar tol door de duizenden daar werkenden Chinezen die de Nieuwjaarsviering in China niet wilden missen.In ieder geval lijkt het op dat de vergrijzingsprobleem nu opgelost wordt door een niet aanspreekbare dader.Dat moet bij bepaalde lieden een stille zucht van verlichting losmaken.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vrees dat de toestand in Nederland m.b.t. het corona-virus véél ernstiger is als wat ons off. wordt medegedeeld.
Als ik bijv. vanmorgen lees dat besmette mensen, die zéér ernstige ademhalingsproblemen hebben, niet meer aan de beademingsapparatuur worden aangesloten maar rechtstreeks op een soort van “hospice-kamer” worden gelegd, dan draait mijn hart om,: er wordt aldus geselecteerd !
Er vinden véél zeer ernstige gevallen plaats zónder dat dat bekend wordt gemaakt, hoeft natuurlijk ook niet altijd, maar we worden zodoende wel besodemieterd !
Lees ik zelfs zo hier en daar dat Rutte zóóóó druk is met het managen van deze crisis, laat u niet beetnemen, deze man kan nog geen kleuterklasje managen. De man kent het woord niet eens en kletst de z.g. RIVM-deskundigen na, het RIVM : een rijksinstelling, ze houden elkaar aan ’t eten !!!
Hoe vaak moet deze figuur “de plank nog misslaan” vóórdat hij wordt verjaagd ?

trackback

[…] Italië-dagboek: en toen waren er geen kisten meer… […]

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik als Leek durf te stellen dat wat iedereen dezer dagen het corona-virus noemt, DE hevigste griep van de afeglopen 10 (?) jaar is. Waarom deze zeer hevige griep een groep dodelijke bacterien in zich heeft ontwikkeld, lijkt me menselijk niet te verklaren.
Feitelijk is dit het zoveelste bewijs dat zowel globalisme als de door links voortdurend gepropageerde ‘maakbare’ samenleving 100 % fabeltjes zijn. Uit het niets heeft de natuur (de natuur, waarop de mens geen grip had, heeft, ooit zal hebben) een bacterie geproduceerd waartegen de mens machteloos is.
Wat mij vooral angstig maakt is dat met de zeer lage hyiene standaard in Afrika, MO en dichtbij Azie (Afghanistan en omstreken), de illegale indringers die merkel in idiote aantallen heeft binnen gehaald en wil binnenhalen van de Griekse eilanden, en met reeds binnengedrongen illegalen, dit virus onderhuids doorsluipt en dus blijft.
Ik, nu 62, heb nooit pillen geslikt, ook niet als een arts ze voorschreef. Verkoudheden, griep, ben ik altijd binnen enkele dagen kwijt geweest met uitgeperste citroen en cognac.
Het grootste deel van de Europese bevolking verbruikt zonder noodzaak als meer dan 30 jaar heel veel pillen. Daarmee is de resistentie sterk verminderd.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uit de tabel blijkt dat de infecties zich concentreren in het noorden en dan vooral in de regio rond Milaan, met uitlopers richting Turijn (Piemonte) en Bologna (Emilia-Romagna). In dit gebied vielen driekwart van alle sterfgevallen tot dusver.
Dit doet vermoeden dat hier iets bijzonders aan de hand was en de volgende feiten ondersteunen dat:
De burgemeester van Milaan heeft mensen aangemoedigd om Chinese toeristen te knuffelen als een soort van steunverklaring vanwege de epidemie in Wuhan (4 febr).
Zie: https://www.youtube.com/watch?v=mNMdg4morQs
Verder was er op 19 febr een grote voetbalwedstrijd Atlanta-Valencia, met 40.000 toeschouwers. Uitslag 4-1. Zou er 5 keer intensief gejuicht en omhelst zijn met vele duizenden mensen? Mogelijk was dit ook van invloed op de uitbraak in Spanje, hoewel hier tegen pleit dat de provincie Valencia niet het zwaarst getroffen deel van Spanje is.
Hoe dan ook, in de rest van Italië leidt het virus minder vaak tot infectie en hieruit concludeer ik dat de overdracht van mens op mens in de alledaagse omgang veel minder sterk is, zeker indien men de gewone voorzichtigheid in acht neemt i.b.t. niezen, handen schudden en hoesten. Dit lijkt me reden voor enig optimisme voor wat betreft het verdere verloop van de epidemie.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

In Noord-Italië zijn circa 300.000 illegale Chinezen. De luxe lederateliers zijn overgenomen. Omdat de verkoop als export voor Italië telt, wil men die ateliers niet kwijt. Er is een directe lijnverbinding Wuhan-Milaan, niet Wuhan-Rome ! Ook in Spanje speelt hetzelfde, en in Portugal. Op elke straathoek zit een Chinese winkel die prullen verkoopt. In Spanje is een bende opgerold die voor € 8000,- verblijfsvergunningen leverde op basis van een vals arbeidscontract als ‘kenniswerker’: dat valt niemand op bij de overheid, 200.000 Chinezen ???

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

Stel dat ik een Westerse politicus zou zijn en de adviezen van @Veluweman ter harte zou willen nemen, wat moet ik dan doen? 1. stoppen van marktpenetratie door en productieoverdracht naar China; 2. sanering zorgbudget NL; 3. stop NL overdrachten naar EU; 4. massale bouw bejaardenhuizen in NL; 5. beperk overmatig gebruik van gezondheidszorg door allochtonen (turken in Belgie leven coronamaatregelen niet na en bezetten in sterk bovenproportienele mate IC bedden). Niks mis mee. Doen.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Mee eens. Alleen: hoe ga je dat uitvoeren?

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

dat de aanwezigheid van enorme aantallen illegale chinezen in Italië Spanje en Portugal voor EU-leiders kennelijk geen enkel probleem is bewijst hoe doodziek die EU is, nauwelijks een kritisch woord van de media in Nederland over het gedogen van al die illegalen, je zou zomaar Wilders en Baudet in de kaart kunnen spelen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik las vanmiddag dat Poetin gratis hulp aan Italië aangeboden kreeg. Waar men civiele artsen e.d. verwachtte verraste Poetin met 15 vliegtuigen vol legerartsen en legerspecialisten met volle uitrusting.Men is nu ongerust om politiek/militaire inmenging maar wil niet ondankbaar lijken. Poetin zegt dat het broederhulp is. Bij dat benaming krijg ik de kriebels.Het is natuurlijk Russische propaganda die laat zien hoe de feodale Rusland hoger staat dan een NAVO land als Italië.Annexeren komt desnoods later wel ook uit broederliefde.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De EU faalt. Italië krijgt hulp van Rusland, China en Cuba. Wordt de door virus aangeslagen Europa langzaam opgekocht?

32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x