Corona-crisis Iran: bewuste desinformatie en bijgeloof

Regime geeft VS de schuld van pandemie

Titelfoto: Corona-patiënt in Baqiyatallah-ziekenhuis te Teheran. Screenshot beeldmateriaal Farsnews.ir, gepubliceerd onder CC BY 3.0. Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

Het is ondoenlijk voor mensen zoals wij, die in het vrije Westen wonen, om zich een regering voor te stellen die in staat is tot opzettelijk kwaad. Terwijl de wereld worstelt met de verspreiding van het coronavirus, is de epidemie in Iran een harde les in hoe het autoritaire islamitische regime letterlijk over lijken gaat om zijn zin door te drammen.

Een terroristisch misdadig regime dat bewust het leven van tachtig miljoen mensen op het spel zet en het coronavirus misbruikt om zijn politieke jihadistische agenda tegen de VS en Israël door te drukken. Een regime dat er middels downplayen, ontkenning, dogma, islamitisch bijgeloof, dreigementen en leugens in is geslaagd om van Iran het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in het Midden-Oosten te maken.

 

Ontkenning

De uitbraak is begonnen in Qom, ook wel bekend als de ‘Vaticaanstad van Iran’, oftewel het broeinest van de mollahs. De uitbraak viel samen met twee belangrijke mijlpalen: de verjaardag van de Iraanse revolutie op 11 februari en de parlementsverkiezingen op 21 februari. Wekenlang heeft het regime de uitbraak van het coronavirus ontkend en getracht de meldingen daarover hardhandig te bestrijden en weg te zetten als een door de VS opgehypte COVID-19, om de opkomst bij deze twee gebeurtenissen te verlagen. Khamenei beweerde dat de ‘vijand’ van plan was mensen van de stembussen weg te jagen door een Coronavirus-angst te creëren.

 

Pelgrims

Eerste rapporten lieten zien dat de dragers van het virus handelaren en toeristen waren, die op uitnodiging van het regime van Wuhan naar Qom reisden, om deel te nemen aan de 41ste verjaardag van het terroristische regime van de Ayatollahs. Dit terwijl het regime heel goed op de hoogte was van de uitbraak in Wuhan. In plaats van openbare heiligdommen te sluiten, riep het hoofd van het heiligdom in Qom pelgrims op om te blijven komen: “We beschouwen dit heilige heiligdom als een plaats van genezing. Dat betekent dat mensen hierheen moeten komen om te genezen van spirituele en fysieke ziekten”, zei Mohammad Saeedi – die ook de vertegenwoordiger is van Khamenei in Qom – in een video​.

 

Dodental

Volgens de laatste cijfers van het Coronavirus Resource Center van de John Hopkins University zijn er tot op heden 20.610 gevallen van COVID-19 door het regime gerapporteerd, waaronder 1556 doden. Maar de officiële Iraanse cijfers zijn vrijwel zeker een onderschatting. Iran International heeft bewijs ontvangen waaruit blijkt dat ambtenaren van het regime al sinds eind januari op de hoogte waren van de verspreiding in Iran.

De berichten op de sociale media die uit Iran komen – vooral van gezondheidswerkers en artsen – getuigen ervan hoe omvangrijk de besmettings- en sterfgevallen daadwerkelijk zijn. Er is een dreigement uitgegaan naar al het ziekenhuispersoneel, waarin gewaarschuwd wordt dat het delen van informatie over geïnfecteerde patiënten een “bedreiging voor de nationale veiligheid” en een “vrees voor het publiek” vormt. Deze overtredingen “zullen snel worden afgehandeld door een tuchtcommissie”.

 

Onbetrouwbare cijfers

Inmiddels worden de artsen door veiligheidsagenten gedwongen om overlijdenscertificaten van coronavirus-sterfgevallen te voorzien van vervalste doodsoorzaken, bijvoorbeeld long- of hartfalen. Terwijl het regime het virus tegenover de bevolking aan het ​downplayen​ is, tonen satellietbeelden aan dat de autoriteiten in de tussentijd massagraven maken in de omgeving van Qom. Ook circuleren beelden van veiligheidsagenten die midden in de nacht, in het geheim, doden aan het begraven zijn zonder medeweten van nabestaanden.

Op islam-apologete media na, melden alle Iraanse journalisten dat in werkelijkheid meer dan 47.000 coronavirus-patiënten in Iraanse ziekenhuizen zijn opgenomen. Het ministerie van Volksgezondheid, de enige instantie die bevoegd is om de cijfers bekend te maken, weigert het aantal doden per provincie aan te geven. Wie dus de échte cijfers van het dodental en de besmettingen door het coronavirus opzoekt, moet volgens vele Iraanse ooggetuigen, artsen, deskundigen en media de door Iran vrijgegeven cijfers vermenigvuldigen met twee om een redelijk beeld te krijgen van de werkelijke aantallen.

 

Bagatellisering

President Rouhani heeft meerdere malen via de staatstelevisie laten weten dat er weinig aan de hand is. Hij bagatelliseert de ernst van het coronavirus onder meer door Israël en de VS te beschuldigen van het verspreiden van ‘misinformatie’ en ‘geruchten’ om de Iraanse economie extra schade toe te brengen. Hij begon een campagne op de sociale media om meer jolly​-programma’s te ontwikkelen en riep zijn knechten op om videoboodschappen van dansende blije artsen en verpleegsters te verspreiden alsof er niets aan de hand was. Ook maant hij mensen aan om gewoon naar hun werk te gaan en hun leven ​as usual​ te leiden.

 

Geen quarantaine

Ondanks herhaalde smeekbedes en noodkreten van zijn eigen ambtenaren in zwaar getroffen provincies, weigert Rouhani gehoor te geven aan hun oproep tot het in quarantaine plaatsen van deze steden: “Er bestaat niet zoiets als quarantaine”, zei hij in een videoboodschap. Op het sluiten van scholen en universiteiten na heeft hij tot op heden geen enkele concrete maatregel aangekondigd. Ondertussen probeert Javad Zarif, professioneel huichelaar en tevens minister van Buitenlandse Zaken van Iran, ​Amerika te beschuldigen​ van het opzettelijk doden van Iraniërs door het in stand houden van sancties.

De Iraanse staatstelevisie liet zelfs weten dat het coronavirus een ‘etnisch wapen’ is dat [door de VS] is ontworpen om mensen te doden op basis van hun ras. Aan de ene kant eist Zarif vijf miljard dollar noodhulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en aan de andere kant politiseert hij het coronavirus om de sancties van Trump tegen Iran te doen opheffen.

 

Overspoeld met hulpmiddelen

Ondertussen stromen hulpmiddelen vanuit de WHO en Unicef en uit andere landen aan de lopende band binnen, maar worden op de zwarte markt in Iran verkocht door knechten van de IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) of verdwijnen spoorloos. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft diagnostische kits en beschermende uitrusting voor gezondheidswerkers naar Iran gestuurd, waaronder 7,5 ton medische benodigdheden. Ook China heeft veel medische hulpmiddelen gedoneerd, waaronder duizenden COVID-19 extractie- en versterkingssets en dertien beademingsmachines.

Teheran ontving afgelopen vrijdag een tweede medische zending van 8,5 ton uit Qatar, meldde IRNA (Islamic Republic News Agency). Het pakket bevat 1.173.000 operatiemaskers en hygiënische en desinfecterende materialen. Gisteren onthulde Iran International dat zij documenten in handen heeft die laten zien dat Iran helemaal geen gebrek heeft aan testkits. Kortom, er zijn talloze documenten en getuigenissen in omloop die laten zien dat Iran overspoeld wordt met hulpmiddelen en donaties. Leg dan eens uit hoe de sancties het herstel van Iraanse geïnfecteerden zou belemmeren.

 

Aanbod VS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, en president Trump stelden meerdere malen dat de Amerikaanse regering bereid is om het Iraanse volk te helpen. Maar alle aanbiedingen worden door het regime afgewezen. De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Seyed Abbas Mousavi, verwierp de opmerkingen van Pompeo als “hypocriete en bedrieglijke propaganda”. Ook Rouhani wees het aanbod van de VS af en eiste dat Washington in plaats daarvan de sancties ophief.

Zelfs Khamenei drijft de spot met het Amerikaanse aanbod en stelt dat ze eerst maar hun eigen patiënten moeten helpen en dat de VS naar verluidt het virus zelf heeft gemaakt: “Mogelijk geeft u medicijnen die het virus verspreiden of ervoor zorgen dat het blijft bestaan”. Iraniërs zijn daarom op twitter een campagne gestart met drie hashtags; #AyatollahsSpreadCOVID19​, #​ DoNotEaseSanctions​ en ​#KhameneiVirus​,​ om de wereld bewust te maken van de vuile vunzige trucjes van het regime. Zij roepen in alle mogelijke bewoordingen de wereldleiders op om niet in de leugens en krokodillentranen van Javad Zarif en president Rouhani te trappen.

 

Bijgeloof

Ondertussen blijft het regime het coronavirus met desinformatie, propaganda, islamitisch bijgeloof en dogma ‘bestrijden’. Opperste leider Khamenei heeft de pandemie afgedaan als een “niet zo’n groot probleem”, en noemde het zelfs een potentiële “zegen”. Iraniërs, zei hij, zouden tegen het virus moeten bidden “omdat gebed veel problemen kan oplossen”. Van het insmeren van je anus met viooltjes-olie tot en met het eten van gestoomde raap met honing, het likken van heiligdommen en last but not least​, bij monde van de opperste leider himself: “Wie 70.000 keer de naam van de zevende sjiitische Imam binnen 24 uur herhaalt, zal worden genezen van het coronavirus”.

Het is verschrikkelijk dat het lot van tachtig miljoen mensen in handen ligt van een wispelturig regime, dat het virus de ene dag wegzet als een hype en het de andere dag propageert als een biologische aanval op Iran, en daarmee de wereld probeert uit te melken. Maar nog triester is dat de westerse media hier doodleuk aan meewerken.

 

Trump krijgt de schuld

Zowel het Iraanse regime als zijn propagandamachine in de westerse media – ook in Nederland – proberen de uitbraak van het coronavirus in Iran te gebruiken om Trump aan te vallen en hem neer te zetten als een wrede president die in tijden van corona weigert de sancties tegen Iran op te heffen.

Maar feit blijft dat Iraanse dissidenten, Iraniërs in Iran en alle oppositie de ‘​maximum pressure policy‘ tegen Iran een warm hart toedragen. Ze zijn het zat om door de grootste rijke islamitische bedelaar ter wereld – die overigens totaal niks geeft om het leven van Iraniërs – te worden uitgebuit voor zijn eigen politieke strijd.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het autoritaire Nederlandse regime gaat óók over lijken, exact hetzelfde als de “regering” in Iran.
In NL worden miljarden euro’s ter beschikking gesteld om de economie draaiende te houden; maar waar blijven de miljarden, door de bevolking opgebrachte euro’s, t.b.v. de Zorg voor de met het coronavirus besmette bevolking ? Járenlang is er bezuinigd op de Zorg o.a. onder de bezielende leiding van de OPNIEUW aangestelde Martin van Rijn (een grote schande !!).
Nu komt men in de Zorg álles tekort, van mondkapjes tot ontsmettingsmiddel, van bedden tot beademingsapparatuur.
Wat zijn wij toch een rijk en gaaf landje, hè Rutte ?
{Europa moet vandaag de dag geholpen worden door China én Rusland (was vanavond op tv.) de twee landen die ’t meest door o.a. Nederland werden verguisd}.

Anna
Anna
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Nou,nou Karton. U zou eens in Iran op bezoek kunnen gaan, eens kijken wat het echte verschil is.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

@ Anna. Het ging over de “regeringen” in beide landen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Inderdaad karton, neem maar als voorbeeld het failliet laten gaan, van diverse ziekenhuizen in Nederland door het Linkse Rutte kartel.
Nu met deze griep golf zijn er bedden te kort.
En de grote hotels nemen het over, uiteraard tegen een giga vergoeding.
Hou vol Rutte, Nederland is bijna naar de k…en.

Anja
Anja
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zou een mooie bijkomstigheid zijn als Corona deze oude Ayatollahs mee neemt naar Allah.

Alex Delarge
Alex Delarge
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anja

Uitstekende reactie. Helemaal niets mis mee.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat gebeurt er nu echt in Nederland, een land wat in deze nieuwe eeuw kompleet is uitgemolken.
Waar bijna alle verworvenheden zijn verdwenen, waar de verzorgingsstaat is verdwenen.
Waar iemand heeft gezegd, dat Nederland een participatie maatschappij moest worden.
Waar ziekenhuizen en verzorgingshuizen zijn wegbezuinigd.
Waar voor de oudere Nederlanders bijna geen opvang meer is.
Waar de zorg bijna kompleet op zijn kont ligt.
Waar forse wachttijden in de specialistische zorg geen uitzondering zijn.
Waar is onze ouderwetse griep gebleven.?

Waar de overheid nu naar de bevolking wijst, want die lappen de 1,5 meter verzonnen afstand vlgs deze overheid aan hun laars.

Let op bijna alle landen zijn of gaan op slot.
Maar Nederland is nog steeds, via onze open grenzen te bereiken.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

@ H.J.
Ja, wat er nu écht in Nederland gebeurt ?
Dat ziet en hoort u dagelijks om u heen, in de straten, in uw familie, op uw werk (indien u dat nog heeft) enz.
De door u genoemde weg-bezuinigingen van verpleeg- en ziekenhuizen is mede gebeurd door Martin van Rijn, de voormalig verantwoordelijke staatssecr. Deze man, die z’n eigen ouders in hun uitwerpselen liet liggen, zó’n man is dat; en déze man, déze Martin van Rijn, werd door Rutte opnieuw aangesteld om de medische wereld in Nederland te leiden !!! Dat deed Rutte niet voor niks natuurlijk want o.l.v. Martin van Rijn zullen er verm. nog 100-den Nederlanders sterven aan het coronavirus,ik kan mij niet a.d. indruk onttrekken dat dát Ruttes grote doel is ! Mogelijk zie ik ’t verkeerd, maar deze Rutte heeft al zoveel smerige/valse streken met ons uitgehaald dat ik hem “nergens te goed” voor acht.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Nuancering. Naar mijn overtuiging heeft rutte heel bewust JUIST van Rijn teruggehaald omdat hij daarmee de PvdA OOK nog eens IN het kabinet haalt. Zoals ik op dit forum al eerder heb betoogd, gaat rutte een ultieme poging doen na TK 2021 met alle links partijen een kabinet te vormen. Het interesseert hem (groen linkser) niets dat hij daarmee de kansen vergroot de VVD vanaf 2021 te decimeren. Alleen zijn ego telt.
Met Groen Links, D66, PvdA en CDA (en 50Plus) kan hij nog eens 4 jaar zijn afbraak politiek voortzetten.
Na TK 2025 wordt het massief puinruimen en onze economie weer opbouwen, en dat laat hij doodvrolijk over aan FvD en PVV.
Ik houd de overtuiging dat de VVD kiezer bij TK 2025 de VVD in stapjes zal dwingen terug te keren naar rechts. En tussen TK 2021 en TK 2025 zal het rutte echt wel lukken alsnog zijn narcisten Brussel baantje te pakken te krijgen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@ Henk Albarda.
Ik ben het niet geheel met u eens, maar gelukkig kan dát nog nét voordat we een nóg linksere koers in dit uitgemolken landje gaan varen, ná TK 2021, volgens u.
Misschien heeft u wel gelijk hoor, maar ik vrees in dát geval dat NL geheel en al verloren is en zal zijn bezet door horden parasiterende islamieten.
Ik denk dat Rutte een zodanig verziekte/intens valse geest bezit dat hij liever 100-den échte NL’ers ziet verdwijnen dan toegeven dat zijn huidige handelswijze onjuist én veel te laks is. Hij, Rutte dus, doet niets anders als rookgordijnen optrekken en zichzelf verstoppen achter diverse instanties en/of “deskundigen”, zoals daar zijn : het RIVM met van Dissel, en nú weer Van Rijn.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In alle tijden heeft elk islamitisch regime alle kennis uit het westen verworpen als ongewenst, met als enig argument dat het niet-islamitisch zou zijn. Een paar voorbeelden:
– de vertalingen van de Griekse filosofen in de 9de eeuw: sommige boeken van Aristoteles waren verboden vanwege beweringen over de schepping;
– de Turken gingen pas Europese technieken overnemen toen ze vanaf 1606 bijna voortdurende nederlagen leden;
– toen dat niet voldoende hielp, wilden ze ook het bestuur, de kleding en de scholen moderniseren,de zog. Tanzimat.
– toen dat ook niets uithaalde, werd de Tanzimat het raam uitgegooid, uiteraard op instigatie van de ulema;
– Al-Afghani en Mohammed Abduh, de twee meest invloedrijke hervormers van de 19de eeuw, wilden de westerse kennis niet overnemen, maar islamiseren, dat wil zeggen gebruiken om de macht van de islam te doen terugkeren, zoals die was geweest in de tijd van het kalifaat. Daarbij zetten ze zich af tegen de ‘naturalisten’, dat wil zeggen het Europese idee dat kennis van de natuur de bron van alle kennis was.
– de latere heersers in diverse islamitische landen, zoals de sjah van Perzie hebben dit patroon herhaald.
Al deze pogingen zijn mislukt omdat ze veronderstellen dat islam (magisch denken) gecombineerd kan worden met natuurwetenschappen. En dit zien we nu ook weer in Iran (en alle overige landen met islamitisch bewind).

Kees
Kees
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie hierin ook meer overeenkomsten dan verschillen tussen Iran en Nederland. Inderdaad onvoorstelbaar dat Van Rijn, die zijn oude moeder liet creperen en de zorg heeft kapotbezuinigd nu is aangesteld als minister. Daar hebben we niets goeds van te verwachten!

Martine
Martine
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Blijft dit moslim land met hoge corruptie en onderdrukking niet een enorme Corona brandhaard/ gevaar voor de rest van de wereld.

Martine
Martine
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martine

En daar wil ik nog aan toevoegen dat de bevolking hier ook de dupe van is wat ontzettend triest is.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fijn, een realistische tegenhanger van een vergelijkbaar artikel – maar met een andere strekking – in Elsevier. Overigens, kan dat opblaasbare hospitaal met 9-koppige bepersoning niet terug? Lijkt me hier ook hard nodig met al die mensen die hun kop in het zand steken. Nederland is wel een voorbeeld voor iran als het gaat om propaganda, op een vriendelijker manier maar vergelijkbaar effect.

Hans
Hans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Nederland is gedurende 9 jaar Rutte vakkundig naar de Filistijnen geholpen.

Raymond Peil
Raymond Peil
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Het ministerie heeft AZG laten weten het niet nodig te hebben…..

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onthoud dit abjecte gedrag van de iraanse overheid. Het laat tevens de ware aard van de islam zien: 1. godsdienst inspireert brede waaier van kwaadaardige beleid; 2. ‘kom samen’ i.p.v. ‘houdt afstand’; 3. internationale gemeenschap (westen, voormalige christendom, VS & Israel) als vijanden afgeschilderd terwijl hulp wordt geboden; 4. ontkenning en desinformatie i.p.v. openheid en voorlichting; 5. godsdienstig bijgeloof en dogma i.p.v. medische wetenschap; 6. gezondheidszorg wordt actief tegengewerkt i.p.v. ondersteund; 7. men graaft massagraven i.p.v. te delen in verdriet en zorgen; 8. quarantaineverbod i.p.v. lock-down; 9. racismeverwijt i.p.v. politieke correctheid (Trump verwijt China wel e.e.a. maar dat is nadat China de VS heeft verweten de coronacrisis te hebben veroorzaakt. Ofwel China gedraagt zich in sterke mate zoals een onverantwoordelijke regime als dat van Iran); 10. internationale hulp verdwijnt op de zwarte markt.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De corona crisis laat zien hoe zwak Europa in het geheel staat. Door de rug toe te keren naar de VS met Trump en Iraanse regime te steunen en de Chinezen vooral niet boos maken verliezen wij een vriend en laten wij ons inpakken door de vijand. China stuurt cadeautjes in de vorm van medische spullen die wij tekort komen maar de cadeautjes zullen een hoge prijs hebben. China is al lang bezig haar invloed in arme landen te vergroten, zij investeren en kopen die landen en nu is er de kans om de macht in Europa op zijn minst te vergroten. De vriendelijke gebaren op moment maken ons een makkelijke prooi en eigenlijk zien wij nu al hoe afhankelijk wij zijn. Het zal spannend zijn hoe de VS hier uitkomt waar de verdeeldheid enorm is door de eindeloze strijd van de Democraten om Trump te dwarsliggen in plaats van een eenheid te vormen in deze moeilijke dagen.En dan Europa na de corona crisis. Zal het wel lukken de linkse partijen om een slaatje uit deze virus te slaan? Misschien is intussen de invloed van de Chinese communistische partij een stuk groter in Europa die toch al een linkse koers vaart. Een feit is dat na deze crisis gaat in Europa veel veranderen. Is dan de EU nog nodig nu alle landen laten zien dat hun nationale belangen sterker wegen dan die van een unie?

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het uitspraak van ayatollah Khamenai, voorzover waar, dat de corona virus een zegen is is sprekend voor het regime. Het zal wel de wil van Allah zijn en dan is het toch goed.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En daar begint de volgende oorlog in de regio, als straks alle Iraniërs geweigerd worden in Mekka tijdens de ramadan.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet alleen in het islamitische Iran, maar ook in Nederland is er veel bijgeloof. Zo stelt een briefschrijver in de Telegraaf (ttps://www.telegraaf.nl/watuzegt/1169232306/brief-1-corona-is-waarschuwing-van-de-natuur) dat ‘moeder aarde in opstand gekomen is tegen het ongebreidelde misbruik door de mensheid’. Voor deze briefschrijver zijn klimaatverandering en coronavirus ‘waarschuwingen’. De briefschrijver realiseert zich misschien niet dat klimaatverandering en virussen altijd bestaan hebben, ook in vroegere tijden, lang voordat het door hem als oorzaak aangewezen ‘misbruik door de mensheid’ optrad.

Een andere briefschrijver (https://www.telegraaf.nl/watuzegt/13090902/brief-2-harde-les-waar-we-hopelijk-wat-van-leren) wijst als oorzaak aan dat de mens de balans in de natuur verstoord zou hebben en dat de afbraak van de biodiversiteit de oorzaak is van het coronavirus. Voert uiteraard geen enkele argumentatie aan. Hij meent dat door minder biodiversiteit er geen natuurlijke vijanden meer zijn van virussen. En hoopt dat we hier iets van zullen leren. Wat dan, zegt hij niet.

Zoveel bijgeloof in het hoogontwikkelde Nederland. Het deed me denken aan de middeleeuwen, waarin elke ramp werd opgevat als een straf van god en de kerk de mensen opriep om boete te doen. Het is nu in zekere zin nog veel erger: de mensen die nu de moraal preken, vertegenwoordigen geen instantie, van wie we ons kunnen afkeren. Het zijn gewone mensen die zich moreel superieur wanen.

Rootman
Rootman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie geen verschil tussen fundamentalisme in Iran en de schuimbekkende vorm van religie die Pompeo, Bolsanaro en Pence aanhangen. Hopelijk heeft Iran voldoende flexibiliteit om door de corona crisis heen te komen, die hen op een wel zeer ongunstig moment trof (de rouwdemonstraties van generaal Suleimani).

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x