Bericht uit Italië: geen Dolce Vita in tijden van Corona
Een onwezenlijk horrordrama
OpinieZ-auteur Eric Jan Kamp woont en werkt als arts in het Italiaanse Ventimiglia, aan de grens met Frankrijk. Hij beschrijft zijn ervaringen in het door de Corona-crisis volledig platgelegde land. Een impressie van een onwezenlijk horrordrama, waarvan het einde nog lang niet in zicht is.
Buiten de Intesa San Paolo-bank staat een groepje mensen te wachten op het trottoir. Diep in mijn smartphone verzonken loop ik blindelings iedereen voorbij, terwijl ik naar binnen wil stappen. Een grote man maakt zich vrij uit het groepje, met zijn gelaat verscholen achter mond- en neuskapje, en loopt kordaat op mij af.
Mondkapjes
Of ik zo vriendelijk wil zijn om ook aan te sluiten en op mijn beurt te wachten, op minstens een meter afstand van de een na laatste geduldige lotgenoot in de rij. “We staan hier immers niet voor niets!”, krijst een wat oudere dame, verborgen achter een paars-zwarte sjaal. Nog twintig wachtenden voor mij trek ik deze ochtend niet. Dan maar naar de apotheek verderop, op jacht naar chloorhexidine en mondkapjes. Ook hier een lijntje klanten voor de deur, want niet meer dan twee mogen per beurt naar binnen. Op de etalageruit geeft een bordje te kennen dat maskertjes uitverkocht zijn.
Bangmakerij
Toen Attilio Fontana, gouverneur van Lombardije, zich tijdens een persconferentie op 26 februari j.l. met een mondkapje had vertoond, omdat zojuist een van zijn medewerkers positief getest was op Covid-19, werd hij fel bekritiseerd door vriend en vijand, zelfs regelrecht uitgelachen. Overdreven gedoe! Bangmakerij! Slecht imago tegenover het buitenland! Politieke aandacht willen trekken!
Dat half Italië nu met een mondkapje rondloopt, bewijst dat Fontana gelijk had en het goede voorbeeld aan de burgers gaf. Hij vraagt nu om nog strengere maatregelen ter voorkoming van nog meer infectiegevallen.
Schaarste
Naarmate Covid-19 meer en meer om zich heen grijpt, ontstaat er een schaarste aan mondkapjes. Italië had deze eind februari tevergeefs bij alle andere EU-lidstaten aangevraagd. Gezien de bekende Europese solidariteit heeft de regering ze toen maar elders besteld. Mond- en neuskapjes komen nu regelrecht uit China, net zoals het coronavirus een aantal weken geleden.
De marktprijzen van de kapjes zijn intussen met 50% tot 100% gestegen. Inmiddels gaat het sociale debat over welk maskertje de beste bescherming zou bieden, een typisch Italiaanse muggenzifterij. Alsof doorsnee mondkapjes niet veilig genoeg zouden zijn, kiezen sommigen ervoor om dan maar geen bescherming te hebben.
Schrikbarend
Op het moment dat ik dit schrijf zijn er in het land 24.744 corona-gevallen bekend, en het dodental is opgelopen tot 1809. Deze cijfers zullen helaas over een paar dagen veel hoger zijn, en de piek van de epidemie is nog niet in zicht. Wat wel schrikbarend opvalt is het sterftecijfer van 7%. De slachtoffers zijn merendeels oud en ziek, maar het gemiddelde sterftecijfer in de wereld voor corona is 3,5%. Wat gaat er in Italië dan mis?
MH17, 297 doden. Wij hebben het er, terecht, nog steeds over.
— Chris van den Bos #AEPF 🏛 (@ChrisvandenBos) March 16, 2020
Italië a.g.v Corona 386 doden in één dag!
En als @thierrybaudet al wekenlang pleit voor een ECHTE voorbereiding wordt hem "scoren" verweten.
In wat voor wereld moet je leven om dat te durven zeggen?
Bezuinigingen
Het zou te maken kunnen hebben met de decennialange bezuinigingen die tot op het bot in de gezondheidszorg hebben plaatsgevonden. In 1991 bestonden er in Italië nog 6,8 ziekenhuisbedden per 1000 inwoners, nu zijn het er maar 3. Nederland staat op 5, Duitsland heeft 8 bedden per 1000 inwoners, en Zuid-Korea 12. Als men kijkt naar de Intensive Care, heeft Duitsland 34 bedden voor 100.000 inwoners, Zuid-Korea 20, en Italië maar 8, gelijk aan Nederland.
Gebrek aan artsen
Men zegt dat één op de tien zieken een IC-behandeling nodig heeft. Maar er zijn niet genoeg artsen meer, en nog minder verpleegkundigen. Artsen die met pensioen zijn worden opgeroepen om weer aan de slag te gaan. Het medisch personeel in de meest verouderde ziekenhuizen draait al wekenlang overuren. De foto toont Elena Pagliarini, verpleegkundige Intensive Care in Cremona, door slaaptekort ingestort achter een computer. Het moment nadert dat artsen voor de moeilijke keuze staan welke patiënt geholpen kan worden, en welke niet.
Immigranten
De illegale handel in immigranten vanuit Noord-Afrika, die in januari jl. nog op volle toeren draaide, ligt momenteel helemaal plat. Geen NGO-schip aan de horizon te bekennen, geen Carola Rackete aan het roer. Het lijkt wel of de Afrikaanse migranten er liever voor kiezen om nog een poosje langer in de Libische concentratiekampen te verblijven, dan over te steken naar besmet Sicilië. Overigens weren Marokkaanse havens ieder Italiaans schip.
Quarantaine
Een vliegtuig vol met toeristen vertrok uit Bergamo met eindbestemming Mauritius. Aldaar geland gaven de autoriteiten de passagiers te kennen dat hen een quarantaine van twee weken te wachten stond. Dus maakte het vliegtuig onmiddellijk rechtsomkeer naar Bergamo. Jarenlang hebben progressieve Italiaanse regeringen ieder gammel bootje dat vanuit Afrika over kwam varen toegelaten en de passagiers op allerlei manieren gepamperd. Nu is de tijd aangebroken dat Afrika geen Italianen meer wenst.
Stilgevallen
Italië moet nu alle zeilen bijzetten om de epidemie te bestrijden en de bevolking te beschermen. Getroffen gebieden zoals Lombardije, Emilia-Romagna, Piemonte en Veneto, die samen 75% van het bruto nationaal product verdienen, liggen al geruime tijd nagenoeg stil. We hopen dat Europa, als er überhaupt nog een Unie bestaat, tekenen van leven en concrete solidariteit zal tonen.
Weinig hoop
Maar de woorden die Christine Lagarde, president van de Centrale Europese Bank, op 12 maart wist uit te spreken: “We are not here to close spreads” (“we zijn hier niet om renteverschillen te overbruggen”), geven weinig hoop, en schoten zelfs bij de Italiaanse president Sergio Mattarella in het verkeerde keelgat. De eurofiele en naar Brussel buigzame Italiaanse president zei hierop: “Vanuit Europa verwacht ik hulp en geen belemmeringen”. De beurs in Milaan kelderde 15 punten. Het land, dat voor de corona-tsunami een groei had van nul komma twee, wacht nu op een zekere economische recessie.
Bange dagen
Het is bizar dat een klein stukje onzichtbaar celkern-zuur onze maatschappij zo kan verkrachten, in staat is de economie danig te ontwrichten, en de beurs omlaag weet te halen. We voelen ons opeens machteloos en o zo kwetsbaar.
In deze bange dagen hebben wij behoefte aan toenadering, menselijke warmte, een arm om de schouder, een zoen. Italianen houden ervan elkaar aan te raken en te omhelzen. Maar we zijn nu verplicht om afstand te bewaren van onze medemensen, en beginnen argwanend te kijken naar iedereen die gevaarlijk dichtbij komt.
Wat er momenteel in Italië plaatsvindt is onvoorstelbaar, het hele land afgesloten, niemand mag erin of eruit. Je zou denken dat er meer aan de hand is dan enkel het #coronavirus, waarom gooit de overheid het hele land op slot?https://t.co/gisduWtJPu
— Johan Boogaard (@JohanBoogaard) March 10, 2020
We moeten thuis blijven, kinderen gaan al wekenlang niet naar school, voetbalkampioenschappen zijn afgelast, Juventus en Inter zijn in quarantaine, de Giro d’Italia is uitgesteld, gedetineerden komen in opstand, meer dan 700 artsen zijn geïnfecteerd, en mensen mogen niet meer naar een concert, naar een zwembad, naar een kerkdienst, naar een begrafenis.
Surrealistisch
Mijn dag (maandag 16 maart) begint met een telefoontje. Een patiënt is gestorven, ik ben gevraagd om haar overlijden af te handelen. Men sterft hier ook gewoon aan ouderdom, niet enkel aan corona. De anders zo drukke straten in de stad zijn leeg, op een paar auto’s na. Winkels zijn gesloten, de bar waar ik mijn cappuccino bestel is al een week dicht.
De sfeer is surrealistisch, een ambulance raast voorbij met loeiende sirene. Wat verderop staan carabinieri te controleren. Burgers worden geacht thuis te blijven, en wie zich op pad begeeft moet daar een gegronde reden voor kunnen aangeven.
Ik vraag me af hoelang dit nog zo kan doorgaan, en ik ben bezorgd over de gezondheid van mijn kwetsbaarste patiënten, gezien de snelheid waarmee corona zich vermenigvuldigt.
Over de auteur
- Woont en werkt als arts in Italië. Eigenaar van lindecentecritico.blogspot.it met Maria Clelia Mollica
In deze nare tijden blijkt dat de Europese Unie totaal niets voorstelt. Waar is de Europese Unie nu? Wij horen van elke land afzonderlijk welke maatregelen deze treffen maar geen land heeft de andere nog hulp aangeboden. Zo blijkt iedere land heeft haar nationale prioriteiten, het is ieder voor zich. De open grenzen konden absoluut niet dicht i.v.m.de migratie maar nu kan dat opeens in een rap tempo. Het credo van de 27 musketiers wordt maar voor de helft geroepen. Ieder voor zich en bekijkt het maar.En dan zijn wij pas aan het begin van deze ellende. Zal de Corona ons de ogen doen open?
De EU is momenteel: Ieder voor zich en Marx voor ons allen.
Je blijft je verbazen met dit instituut, maar de EU ziet kans om haar gigantische incompetentie nog verder te overtreffen.
En zodra het virus is geblust zal de EU falen om de economische ramp die hieruit voortvloeit te managen.
Dat kan slechts als harde dictatuur voortbestaan. Geen Europeaan, die nog vrijwillig lid wil zijn van deze idioterie.
Als oudere Nederlander, heeft deze Rutte mij geen vertrouwen kunnen geven, met zijn riedeltje op TV.
Er is veel meer aan de hand, als dat hij probeert te vertellen.
De waarheid is beslist niet door hem verteld.!
Een grijze lege Komo-vuiniszak is geen driegangenmenu en Rutte is geen staatsman.
Of hij het hier goed kon doen, vraag ik me af. Er wordt veel gepubliceerd rond dit virus en heel veel spreekt elkaar met veel gezag tegen.
Er worden zaken verzwegen. Afschuwelijk is het.
Het is ook een beetje moeilijk te begrijpen voor mensen van jouw generatie. Aan allerlei complottheorieën heeft niemand behoefte. Lees het e.e.a. even na op de site van het RIVM. #flattenthecurve
Zonde dat jij je eerste regel nodig denkt te hebben, om mijn generatie te omschrijven.
En jouw generatie snapt alles? Schaam je!De oudere generatie bestaat niet uit debielen.
@Furiosa,
Het RIVM, is dat niet dat clubje van “carnaval wordt in groepjes van maximaal 5 man gevierd”?
Of zijn dat die gasten die stikstofmetingen boven een rioolput doen?
Op complottheorieën over oudere generaties zit inderdaad niemand te wachten. En als jij wat meer levenservaring opdoet ga jij het ook beter zien als je belazerd wordt.
Dat Rutte ons al honderden keren heeft voorgelogen bewijst immers nog niet dat hij nu wèl de volledige waarheid spreekt.
We zijn blij hier in EMC met alle steunbetuigingen die we krijgen. Werkelijk iedereen helpt mee. Zoals jullie waarschijnlijk gelezen hebben krijgen we ook hulp van oud-collega’s. Fantastisch! Dat Nederlanders een eigengereid, eigenwijs volkje is, weten we allemaal. Niks mis mee. Als Rotterdamse heb ik daarbij ook nog eens een recht-door-zee, no-nonsens mentaliteit. Dit zorgt soms wel eens voor wat vuurwerk. Dat ben ik gewend. Niet lullen, maar poetsen!
Mensen, laten we alsjeblieft goed voor elkaar zorgen en niet te veel zeuren over triviale zaken. Hier in de wijk is ook al een prachtig initiatief ontstaan waarbij geld en boodschappen worden gedoneerd aan mensen die ten onder dreigen te gaan. Hartverwarmend, vinden jullie niet? Dus, kom op, deze crisis gaan we te boven komen als iedereen de handen uit mouwen steekt. Toch?!
@Furiosa,
Het is goed dat iedereen op de werkvloer zijn beste beentje voor zet, maar dat was niet de discussie. Daar twijfelde niemand aan.
Jij stelde dat oudere mensen nauwelijks iets begrijpen.
Ik ben blij dat dat kennelijk niet voor oud-collega’s geldt.
@Arie, lees mijn reactie. Ik heb niet gezegd dat oudere mensen nauwelijks iets begrijpen. Dit maak jij ervan.
Verder ben ik blij met je constructieve, verhelderende input op dit forum. In moeilijke tijden zoals nu is dit erg belangrijk. Zo draagt iedereen zijn steentje bij nietwaar?
Het blijft verbazend dat West Europese landen kennelijk zo weinig ziekenhuisbedden hebben, en zo weinig Intensive Care. En dat ondanks onze vergrijzing. Landen als Singapore en Zuid Korea hebben ons qua zorg dus al lang ingehaald. En dat met een gemiddelde loonbelasting van slechts 20% respectievelijk 12% (Nederland 41%).
Ach, als al ons belastinggeld verder maar goed besteed wordt. Aan commissies, raden, task forces, instituten en (klankbord-) werkgroepen die dit probleem grondig gaan onderzoeken en in kaart brengen bijvoorbeeld. Om uiteindelijk na een aantal voortgangsrapportages met een niet-bindend advies te komen. Waarbij uiteraard ook de noodzaak van co2-neutraal diversiteitsbeleid in ziekenhuiskantines niet vergeten zal worden.
Zo. Nu eerst even een kwartiertje met mijn hoofd op de eikenhouten tuintafel bonken om dit beter te kunnen begrijpen.
Ik heb Ruttes verhaaltje niet eens op tv gezien. Allemaal opgeklopte onzin.
Inderdaad is het verbazzingwekkend hoe de asielindustrie ineens gestopt is. Dus: is het weer een leugen geweest wat Broekes_knol ons wijsmaakte, dat we geen grenzen konden sluiten enz.
Er is ook geen reactie gekomen van die dictator erdogan, dat hij nog meer asielzoekers zou sturen.
Het is doodstil geworden.
Verbazingwekkend, en dat door een virus.
Ik heb wel gekeken. Rutte heeft het keurig gedaan. Glashelder. Als je het allemaal beter weet, dan wil ik je uitnodigen hier in het Erasmus MC. Mag je kennismaken met een paar corona-patiënten. Laat ik ze ook over je heen hoesten. Kijken of je na 2 weken nog steeds van die stoere BS-praat uitslaat.
Rutte heeft halve maatregelen genomen. Door nu 4 weken heel Nederland ‘op slot’ te zetten [ zoals in Frankrijk ], stop je direct de verspreiding. Daarmee zou voor u – werkzaam in het MC- een horizon zichtbaar worden waarna de werkdruk afneemt. Een rapport in het VK geeft aan dat zonder ‘lockdown’ we tot mei 2021 hier mee bezig blijven. Dan is 90% van de horeca en aanverwante bedrijven failliet. Zachte heelmeesters geven stinkende wonden, om in uw jargon te blijven.
Je kunt het met iemands mening niet eens zijn, maar jouw reacties zijn doordrenkt van haat. Kun je het werk in het Erasmus MC misschien niet meer aan? Probeer in ieder geval ieder in zijn waarde te laten.
Sommigen hier hebben kennellijk compleet ‘kop in het zand gestoken’ om maar niet te hoeven bedenken dat FvD en PVV 6 weken VOOR rutte met nep-maatregelen kwam, die maatregelen had gevraagd. rutte heeft niets gedaan, hij wacht netzo lang totdat de situatie helemaal uit de hand loopt.
Furiosa, u zult voorlopig uitsluitend zeer kritische beoordelingen over uw ‘kop in het zand’ reacties krijgen op dit forum.
Dat er in Italië veel mensen dood gaan, komt onder meer door de demografie. Meer dan 25% is ouder dan 65, net als in Duitsland. Ook denk ik dat de gewoonte om in zuidelijke landen om voor alles anti-biotica voor te schrijven hier zich wraakt. Mogelijk helpt het iets bij de griep. Maar de tweede fase van de ziekte, twee weken na de griep is een bacteriële aandoening. En laten nu ál de “eigen” bacteriën gedood zijn door de medicatie in de eerste fase ! Vermijd antibiotica in de eerste fase en probeer je eigen ‘ fauna ‘ de versterken vóór je ziek wordt. Daarmee verhoog je de kans op herstel bij besmetting. Of je wordt zelfs nauwelijks ziek.
“Wat wel schrikbarend opvalt is het sterftecijfer van 7%.”
Dat is geen zuivere meting. China en Iran rommelen met zowel het aantal besmettingen (ze zijn opgehouden met meten omdat het teveel capaciteit vergt) als het aantal doden (ligt tenminste 10 keer hoger dan wat opgegeven is. Kan ik begrijpen, als China zou hebben doorgegeven dat er 100.000 mensen zijn gestorven breekt overal de paniek uit.
Tweede opmerking: ook Italië staat nog maar aan het begin van de hele cyclus. Wie nu sterft , is ongeveer 17 dagen geleden besmet. Italie zal een piek in zieken bereiken rond 30 maart, de piek in de sterfte zal 1 tot 2 weken later duren. We zullen nooit precies weten hoeveel mensen er ziek van zijn geworden, tenzij ze zich melden. Wat nu in Italië gebeurt, zal over een x aantal dagen ook in Nederland gebeuren. Er zijn twee factoren: de verspreidingssnelheid en de levensvatbaarheid van het virus.
In China leven veel oudere mensen alleen. Die overledenen worden pas gevonden de komende weken. Iran heeft gewoon geen gegevens : die hoeven niet te rommelen. We zullen nooit weten hoeveel mensen er ziek zijn geworden : veel mensen hebben zulke lichte verschijnselen dat men het niet weet. Ik denk dat de piek in Nederland plaatsvind enkele weken ná men alsnog tot een ‘full lockdown’ besluit, of na dat de EU dit oplegt !
Ik denk dat we met 20.000 gevallen zitten voor 1 april. Dan zijn de ‘failliete’ ziekenhuizen open zoals voorgesteld door Baudet en de bemanning zijn militairen, misschien zelfs Chineze medici !