De ondergangsspeech van Lodewijk Asscher

Holle slogans en uitsluiting van FvD en PVV als strategie

Titelfoto: Screenshot YouTube-video, kanaal Partij van de Arbeid. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

Gisteren vond het PvdA-congres 2020 plaats in het NBC-congrescentrum in Nieuwegein. Naar schatting waren er vijftienhonderd mensen aanwezig. In lijn met de huidige beperkte interesse in zulke partijdagen is er slechts door een paar honderd mensen naar de uitzending gekeken. Aangezien ik de berichtgeving van de NOS nooit vertrouw, heb ik zelf de speech van Asscher geanalyseerd en conclusies getrokken over de fase waarin de PvdA zich bevindt.

 

De filosofie van PvdA-campagnestrateeg Erik van Bruggen, die 14 februari jl. op veel te jonge leeftijd overleed, is ontegenzeggelijk de inspiratie geweest voor de speech van Lodewijk Asscher. In zijn toespraak haalt deze aan dat het levensmotto van Van Bruggen “Dream out loud” was en dat heeft Asscher zich geen tweede keer laten zeggen. Ik hoorde de bezieling van Erik van Bruggen in zijn woorden doorklinken.

Des te pijnlijker zal, na de verkiezingen van 2021, blijken dat Asscher zich met deze keuze opnieuw opportunistisch heeft vergaloppeerd. Hij heeft een dagdroom gepresenteerd. Want we weten met Antoine de Saint-Exupéry: een droom zonder plan is slechts een wens. En het ontbreken van een plan of visie is precies wat er al twintig jaar aan schort bij de PvdA.

 

Geen reflectie

In Asscher’s speech wordt er nauwelijks ingegaan op wat er allemaal fout is gegaan in Rutte 2. Kort “sorry” zeggen, zoals op donderdag in Nieuwsuur te zien was, is echt niet genoeg. En zeggen dat je “te wild” bent geweest is proberen om met een emotionele duiding alle fouten weg te vegen. Waar blijft de introspectie op de inhoud?

Waarom heeft de PvdA meegeholpen aan de neoliberalisering van de zorg en het onderwijs? Waarom zijn de pensioenen verlaagd? Waarom heeft de PvdA de grenzen opengezet en daarmee de woningnood versneld? Waarom heeft de PvdA meer oog voor zwakkeren uit het buitenland dan voor Nederlanders uit een arbeiderswijk?

Asscher stapt gelijk door naar de missie van de sociaaldemocratie en is daar glashelder over. Het ‘collectief’ moet weer gaan groeien, we moeten stoppen met het aflossen van de staatsschuld en de overheid moet nog meer macht gaan krijgen. En toen kwam de meest tenenkrommende zin voorbij: “We moeten de samenleving weer gaan vormgeven zodat deze ten goede komt aan alle Nederlanders“.

 

‘Moeten’

Allereerst wil ik ingaan op het woord ‘moeten’. De aanname achter Lodewijk’s denken is dat het goed is dat de overheid problemen oplost. Dat de samenleving niet een soort dynamiek in zichzelf heeft, waarbij de overheid maar één van de actoren is. Nee: in het denken van Asscher is het de overheid die voor ons bepaalt wat goed is en wat niet. Gaat u maar lekker slapen, premier Asscher gaat voor u zorgen.

Aan de resultaten van wethouder Asscher en minister Asscher kunnen we zien wat er dan gebeurt. Voortdurend de vlucht naar voren, terwijl de problemen alleen maar groter worden.

 

Maakbaarheidsdenken

Het tweede woord waar ik moeite mee heb is ‘vormgeven’. In de laatste veertig jaar hebben we gezien dat, wanneer de overheid ingrijpt op allerhande problemen, de problemen vaak nog groter worden dan ze al waren. We kennen natuurlijk alle debacles uit het verleden (o.a. de Fyra, alle ICT-projecten bij de overheid en het maatschappij-ontwrichtende migratiebeleid), maar we kunnen daar nu prima de stikstof-leugen en de koopkracht-dodende Klimaatwet aan toevoegen.

Er leeft onder politici de gedachte dat als een oplossing in een boekje staat, het ook zo in de maatschappij gaat werken. Zonder dat er wordt gemeten of het beleid succesvol is, en er op basis van deze realiteitscheck wordt bijgestuurd. Als meer dan de helft van de uitgeprocedeerde asielzoekers niet teruggaat naar het land van herkomst, dan werkt het beleid niet. Dus moet je acuut bijsturen en niet zo’n grote mond hebben over ‘vormgeven’.

 

‘Alle Nederlanders’

Het derde waar ik over val is ‘aan alle Nederlanders’. Niet veel later in zijn speech voegt Lodewijk Asscher namelijk Forum voor Democratie bij de PVV in zijn persoonlijke cordon sanitaire. Hij kondigt aan nooit met hen in een coalitie te gaan zitten. Dat wil zeggen dat de stem van de kiezers op deze partijen voor hem eigenlijk niets waard is. En daarmee zegt hij dat deze kiezers niet meedoen in de democratie.

En daarmee plaatst hij volgens de laatste peilingen (35 zetels) ruim vier miljoen mensen buiten zijn definitie van de maatschappij. Asscher zegt als het ware: ik wil de premier zijn voor alle Nederlanders, behalve voor de PVV- en FvD-stemmers. Hij bedoelt: We moeten de samenleving weer gaan vormgeven zodat deze ten goede komt aan alle Nederlanders, behalve aan de PVV- en FvD-stemmers.

 

Weggezet

Natuurlijk zal Lodewijk Asscher dit ontkennen en zal hij veinzen dat hij er voor iedereen wil zijn, maar de stemmen van deze mensen veegt hij onder het tapijt. Hardwerkende Nederlanders, die in hun volle bewustzijn stemmen op de inhoudelijke lijn die is uitgezet door een volwaardige politieke partij, worden daardoor indirect weggezet als racistisch, extreem en radicaal-rechts. Niet de moeite waard om serieus te nemen. Ik vraag me altijd af hoe Asscher het zou vinden als de macht over enkele jaren volledig is gedraaid en de PvdA in een cordon sanitaire wordt geplaatst, omdat deze partij te links en antisemitisch zou zijn.

 

Deplatforming

De Amerikaanse komiek Tommy Smothers had het al door: “the only valid censorship of ideas is the right of people not to listen“. Als je niet naar Baudet of Wilders wilt luisteren: prima. Maar als andere mensen wél naar hen willen luisteren, dan is dat ook prima. Als jij niet op hen wil stemmen: prima. Als andere mensen wél op hen willen stemmen, dan is dat ook prima.

Waar het alleen misgaat is dat geen enkele politieke partij het recht heeft om de sleutels van de macht te onthouden aan een andere partij. En dat is wat Lodewijk Asscher wil. Een aanzienlijke groep in de maatschappij doet wat hem betreft gewoon niet mee. Hoe sociaal is dat? Hoe democratisch is dat? Deplatforming, opwerpen van een cordon sanitaire en blokkeren van partijen vanuit de kartelmacht zijn allemaal ondemocratische middelen. Niemand zou binnen een vrije maatschappij een ander de mond moeten willen snoeren of uit een coalitie houden.

 

Realiteitszin

Op dit moment heeft de PvdA negen zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen is dit toegenomen tot zeventien zetels. Om dan een grote broek aan te trekken en te vertellen dat je premier wilt worden, getuigt van een enorm droomvermogen. Wijlen Erik van Bruggen zou misschien trots op Lodi zijn, maar diens verhaal toont weinig realiteitszin. De middenpartijen in heel Europa krijgen klap na klap. Slechts in Scandinavië en Spanje floreert de sociaaldemocratie, maar wel met een veel nationalistischer en kritischer migratiebeleid dan in Nederland.

 

Linkse samenwerking

Hoe is de situatie op links? In de Nederlandse steden heerst GroenLinks en de wat kwijnende SP staat in de perceptie nog steeds dichter bij de arbeider. Beide partijen willen met de PvdA een nieuwe links samenwerkingsblok tegen Rutte vormen, hoewel deze plannen binnen een week alweer aardig lijken te zijn ingezakt. De allochtone gemeenschappen van Nederland zullen opnieuw op het stabiel opererende DENK gaan stemmen.

Als Asscher fanatiek op de linkse samenwerking blijft hameren zullen ‘middenstemmers’ van het CDA en de VVD afgeschrikt worden. Er is dus helemaal geen electoraat om de PvdA opnieuw te laten groeien. Het electoraat polariseert alleen maar verder. Lodewijk Asscher blijft dromen over idealen, terwijl bijvoorbeeld oud-minister Ronald Plasterk een veel realistischer sociaaldemocratische route aan het bewandelen is.

 

Ondergang

Ik moet dus vaststellen dat ik heb zitten kijken naar de ondergangsspeech van Lodewijk Asscher. Dromend van een prachtige projectie van Nederland uit zijn droomwereld vloog Lodewijk Asscher als een Icarus naar de sterren, maar ook deze bleken te heet te zijn.

Sterkte alvast, sociaaldemocraten, met de aanstaande teleurstelling.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
26 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoopgevend. Toch maakt een ondergang van de PvdA nog geen zomer.
Als de PvdA afzinkt (waar elk weldenkend mens naar uitziet) gaan die zetels direct naar andere kleinlinkse partijtjes als SP, GL of D66. Die 4 partijtjes zijn dankzij decennialang NPO-propaganda nog altijd goed voor zo’n 50 zetels in de tweede kamer.

Maar feitelijk zijn die extreemlinkse partijtjes niet het probleem. Het echte probleem is dat relatief grote partijen als CDA en VVD zich “rechts” voordoen, maar in werkelijkheid links beleid voeren.
Extreem groeiende overheid; check. Verveelvoudiging onzinwetgeving; check. Meer EU; check. Meer ongecontroleerde massa-immigratie; check.
Enkele “rechtse praatjes” in de aanloop naar verkiezingen doen daar niks aan af. Zelfs het cordon sanitair wordt door CDA en VVD gewoon gehandhaafd, een enkele uitzondering daargelaten.

Om alle echte problemen aan te pakken is echt ander beleid nodig. Pas als FvD en PVV te groot zijn om te negeren is er kans dat een VVD of CDA omslaat. Maar laat dus iedereen in je omgeving weten waar CDA en VVD voor staan.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Mee eens PvdA, GL, SP en D66 zijn communicerende vaten. Als de een zakt, stijgt de ander.. De linkse goedmens gaan we niet veranderen. Die blijft heilig (calvinistisch bijna), geloven in zijn/haar eigen gelijk.
De werkelijke hypocrisie ligt bij de midden/rechtse partijen; VVD en CDA.
Voor de verkiezingen steevast rechtse riedeltjes, na de verkiezingen steevast links afslaan.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

En zij hebben alle media mee, die mee gaan in hun leugens!

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Inderdaad. In Amerika gaan ze al zover dat als er geen democraten presidentskandidaten zijn dat ze hoe dan ook op een democraat zal gaan stemmen ook al heet de partij coronavirus. In Nederland is dat niet veel anders.

Peter Huitema
Peter Huitema
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een heerlijk vooruitzicht; de totale ondergang van de PvdA.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Asscher doet het zelfde als Rutte.
Demoniseren en een Cordon sanitair uitroepen over personen met een andere mening.
Schandalige k…tzak.
Bijltjesdag is niet meer van deze tijd, maar.!!

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

laf mannetje. Net als die Melkert.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jammer dat het zo is gelopen met de PvdA , maar van de ooit sociale arbeiderspartij is niks meer over.En wat ik nog steeds betreur , is dat het Jacques Monasch niet is gelukt om lijstrekker te worden voor die partij, hij had namelijk nog wel het goede voor met die club.
Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die op die nep-socialisten stemmen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja Seijsener

ja, dat vind ik ook heel erg. Jacques Monasch is een sociaal democraat zoals die zou moeten zijn. Net als Willem Vermeend. En nog zo een paar, maar dat zijn heel andere mensen dan dat gajes wat nou de dienst uit maakt bij de PvdA.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie hun totale ondergang met grote vreugde tegemoet !

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kortom, zegt Ascher: Wij zijn van de overheid en wij willen u helpen. Sorry, zeg ik, maar dat heeft u helaas al gedaan. Geen tweede keer alstublieft!

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat veel oorspronkelijke PVDA-stemmers, speciaal die in de zogenaamde achterstandswijken, of die ondertussen al zijn weggevlucht naar nog niet geislamiseerde wijken, de PVDA zien als de partij van verarming, onveiligheid en nog meer islamisering. De PVDA lijkt ideologisch volledig stekeblind jegens de anti-menselijke ideologie van de islam. De massa-import van deze vorm van georganiseerde misdaad doet ondertussen denken aan een gewilde en totalitair door te drukken genocide.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sociale democratie is verkeerde benaming want niet sociaal en niet democratisch. Allemaal loze kreten.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Asscher toont hiermee dat hij niets meer is dan een replica van voorgaande sociaal-democraten (een sociaal democraat is een socialist die uit tactische overwegingen de democratische structuren overeind laat).
(Zelf)reflectie is een zinloze activiteit voor de socialist, want het socialisme is de oplossing voor alle maatschappelijke kwalen. Een socialist heeft het monopolie op de waarheid en de toekomst en hoeft dus geen rekening te houden met ‘werkelijkheid’. Voor de socialist is de werkelijkheid alleen maar hinderlijk terwijl hij bezig is zijn narcistische beleving op te dringen en op te leggen aan anderen.
Gelijkheid, dialoog, empathie, verbinden: het zijn kreten die alleen van toepassing zijn voor hen die het linkse wereldbeeld delen – de rest moet gesloopt worden.
Voor dit laatste heeft links, dankzij Gramsci, een succesvolle strategie ontwikkeld. Ze hebben de overheid gekaapt op een manier die op het oog ‘voor alle Nederlanders’ is, maar in de praktijk linkse politiek steeds verder in alle hoeken en naden van de samenleving wrijft. En elke andere politiek onmogelijk maakt.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, vooral de laatste zin. De bevolking maakt nu de balans op en constateert dat de economie er belabberd voor staat. De leugens zijn we ook meer dan zat. Nederland staat aan de rand van de afgrond en de regering weet dat. Nu al die mooie praatjes houden, is weerzinwekkend.
En dan nog pretenderen dat je geschikt zou zijn als minister president is echt lachwekkend…

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Melkert was ook van de PvdA.
Mijn idee is altijd geweest, dat de botsing Melkert/Fortuyn, laatst genoemde het leven heeft gekost.
Dus nu Asscher/Baudet.?
Sterkte Baudet kijk altijd over je Linkse schouder.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

@ H.J.
U zou best wel eens gelijk kunnen hebben, helaas.
Melkert dat was toch wel ’t laagste van ’t laagste ! Maar wél hét voorbeeld van de hedendaagse “sociaal-democraat”; je vraagt je af hoe ze de woorden “sociaal en democraat” in hun mond durven te nemen.
Mócht dhr. Baudet overkomen wat dhr. Fortuyn is overkomen dan hoop ik toch wérkelijk dat in dit eens zo mooie én rijke landje de “pleuris uitbreekt” en dat het niet blijft bij aantijgingen vanuit het publiek, zoals destijds klonk : “Kok moordenaar, Lubbers moordenaar”.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We horen Lodewijk Asscher weinig over 3 ideeenclusters: 1. de nexus migratie-EU-woningnood; 2. de nexus klimaat-belasting-sociaal beleid; en 3. de nexus islam-vrijheid van meningsvorming. Van den Noort stelt dat Asscher zwijgt over de volgende vragen: “Waarom heeft de PvdA meegeholpen aan de neoliberalisering van de zorg en het onderwijs? Waarom zijn de pensioenen verlaagd? Waarom heeft de PvdA de grenzen opengezet en daarmee de woningnood versneld? Waarom heeft de PvdA meer oog voor zwakkeren uit het buitenland dan voor Nederlanders uit een arbeiderswijk?” Ja, waarom eigenlijk? Asscher heeft werkelijk geen idee, kennelijk. En dat zijn niet zomaar een paar vraagjes. Dat zijn kernvragen. Dat snapt iedereen. Als het Nederlandse volk bij de volgende verkiezingen nog een beetje bij zinnen is dan kan dit niet anders dan op een totale confiture voor de voormalige middenpartijen uitlopen. Asscher heeft in ieder geval gekozen. Voor extreem links, zonder de noodzakelijke antwoorden op centrale vragen. Nu kijken wat CDA en VVD voor geloofwaardigs denken te kunnen beweren. Na de onzin van Rutte II en III. Op voorhand ben ik uiterst sceptisch.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

@ BegrensEuropa!
Ik ben op voorhand niet “uiterst sceptisch”.
Ik ben op voorhand overtuigd van leugens vanuit het CDA én VVD.
Dat is ’t enige waarop zij de échte Nederlanders hebben “getracteerd” tijdens de diverse “regeringen” waarin zij zitting hadden.
Och Here, bewaar dit arme volk voor nogmaals zo’n “regering” !!!!!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Tien jaar geleden waren we nog betrekkelijk weldenkend. Het moet mogelijk zijn om tot een dergelijke geestestoestand terug te keren, ook al staan zowat alle signalen op rood. Zo kun je je afvragen wat precies in de redacties van kranten als NRC en Trouw gevaren is. Vooralsnog ga ik er van uit dat de dwalingen van Rutte II en III niet onomkeerbaar zijn. Er zal wel flink wat strijd in partijen als CDA en VVD gevoerd moeten worden om de noodzakelijke correcties tot stand te brengen.

Richard
Richard
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp de eerste vaststelling niet zo goed in het artikel dat de PvdA geen visie of plan heeft. Ik denk juist dat basscher juist daarin een helder verhaal heeft dat pas binnen de socialistische ideologie. Hij wil een sterker socialistische overheid, dat vormgeeft aan de burger, dat wil zeggen bepaald wat de burger wel of niet is, dus inderdaad bepaalde mensen naar Siberië stuurt die niet in het partijkader passen. Rutger van den Noort, eerlijk is eerlijk je kunt basscher geen duidelijke visie en plan ontkennen, hij wil een communistische samenleving waarvoor bepaalde elementen en overtuigingen geen plaats is. Elke vorm van polarisatie, dat wil zeggen wat niet binnen de communistische partijlijn past, moet de kop ingedrukt worden.

Komt basscher aan de macht zal de vrijheid van meningsuiting nog verder worden ingeperkt. Bij wijze van alternatieve straf zal Wilders naar bed moeten met een Marokkaanse met een boerka op omdat wetenschappelijk bewezen is dat dit de tolerantie van Wilders zal verhogen. De inhoud van de geschiedenisboeken op school zal door de partijlijn worden bepaald, wat dus wil zeggen dat iedereen via indoctrinatie straks allemaal vrome socialistische kameraden zullen worden.

Je kunt zelfs niet eens ontkennen dat basscher zich schuldig maakt aan propaganda waarbij hij zondebokken zoekt om zijn collectief te versterken. Heeft bij het nazisme ook goed gewerkt, want laten we eerlijk zijn, Baudet en Wilders van fascisme beschuldigen is het creëren van zondebokken op grond van fake news.

Nee, ik denk dat basscher een uiterst helder verhaal heeft, heldere plannen, een duidelijke visie, aan rechts om dat aan de kiezer helder te maken en dat ‘veinzen’ van zijn gezicht af te trekken.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Uw uitgangspunt of dat van Rutger van den Noort, zijn 2 totaal verschillende uitgangspunten. In zekere zin reageert u netzo als links reageert op Baudet en Wilders. Hoe goed bedoeld ook, U pretendeert een vrijwel volledige toegang tot de inhoud van Asschers’ hersenpan te hebben.
Links Nederland is nog bij lange na niet zover als de nieuwe DDR (het Duitsland wat merkel in haar eentje tot een nieuwe DDR heeft gevormd). In Duitsland durft vrijwel geen mens meer zelfs stiekem AfD te stemmen uit angst voor merkels’ stazi. In Nederland kom ik er hardop voor uit dat ik FvD kiezer ben.
Uit wat Asscher zegt heb ik hoogstens meer munitie gekregen de enige overtuigde PvdA vriend die ik nog ken, massief om zijn oren te slaan.
Naar mijn overtuiging zijn Rosenmoller en ollongren overtuigde communisten en kwaadaardig, Asscher minder.
Ter nuancering, Iedere politicus die verder komt dan gemeenteraadslid of lid PS is, naar mijn overtuiging, een narcist, ook FvD. Graag een FvD en PVV die SAMEN groot genoeg zijn om via voldoende VVD en CDA kiezers (NIET leden) af te dwingen dat VVD en CDA met FvD en PVV gaan samenwerken. Een FvD met 76 zetels klinkt mij niet gezond.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat huilerige stemmetje dat denkt dat een analfabete Afghaan een apotheker is. Kan het niet meer aanhoren.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gedrag van ‘links ‘ in Nederland vertoond veel overeenkomst met de ‘democraten ‘ in de VS : naïef en puberaal, stampvoetend ‘..ik wil het..’ ,
egocentrisch en… …achterhaald. Men is volledig gericht op het bereiken van de eigen idealen, waarbij het doel de middelen heiligt.

trackback

[…] Lees verder>>> […]

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En weer een uitstekende bijdrage van Rutger. Steeds weer verbazing bij mij, Rutger zou mijn hele jonge zoon kunnen zijn en is, behalve zeer intelligent, ook nog eens zeer kritisch op de wandaden die Rosenmoller, Ollongren en [verwijderd] rutte, klaver en jetten uithalen.
Bedenk dan dat jongeren, deels enkele jaren jonger, hoogstens 10 jaar jonger, in Amsterdam nog steeds voor een 20 % kiezers voor de afbraak politiek van groen links stalin RGW zorgen, en ik ben vol bewondering voor rutger.
Op 1 puntje denk ik aan een nuancering, hoewel het % niet indrukwekkend is, zijn er SP en PvdA kiezers doorgeschoven naar PVV en FvD. Het slinkse smaldeel is echt wel kleiner geworden, als je het op 25 jaar bekijkt.
Zoals ook op andere WELdenkende sites wordt uitgelegd, DE Nederlandse kiezer zal in 2021 nog onvoldoende wakker zijn voor de wandaden van rutte.
De ministers ploeg zou na TK 2021 wel eens nog slechter kunnen zijn, dan nu. Aangezien links de VVD nodig zal hebben en rutte vindt dat hij groen links en d66 nodig heeft voor zijn volgende baan, zou de VVD zich wel eens vrij makkelijk aan kunnen sluiten bij het linkse blok.
Dan is 4 jaar later een grotere groep VVD’ers en CDA’ers het linkse gezever echt zat en wordt FvD en PVV in 2025 wel in het kabinet betrokken.

26
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x