Het hokjesdenken van Rob Jetten

Allochtonen en migranten gezien als slachtoffergroepen

Titelfoto: Rob Jetten door Levien Willemse, gepubliceerd onder CC BY-SA 4.0. Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

Toen ik laatst D66-leider Rob Jetten hoorde praten in de talkshow van Jinek, moest ik wel even lachen. Lachen van ellende en verbazing. Hij had het over een opiniestuk dat hij had geschreven over het succes van de integratie, zijn afkeer van de stelling “80.000 migranten is te veel” en de onterechte kritiek op allochtonen “vanuit de flanken”. Dat ze uit die hoek steeds te horen krijgen dat ze er “niet bijhoren”.

 

Ik vraag me nu af: welke partijen roepen dan dat allochtonen er niet bij horen? Ik heb namelijk al een aantal keren bijeenkomsten bezocht van als rechts-conservatief gekenmerkte partijen en ik heb mij nog nooit zo welkom gevoeld. Er was aandacht voor mij als persoon, men stelde mij vragen over mijn werk en was oprecht geïnteresseerd in hetgeen ik deed en waar ik mij zoal mee bezighield in het dagelijks leven.

Slachtoffer

Wat ook apart was, is dat ik altijd gewend ben om op de vraag: “Waar kom je vandaan?” met: “Oorspronkelijk uit Marokko” te antwoorden. Nee, dit keer ging het om mijn woonplaats in Nederland en niet om mijn afkomst.
Wat een verademing! De zogenaamde ‘niet-conservatieve partijen’ waren al die jaren eigenlijk alleen maar bezig om mij te vertellen hoe slecht mijn positie wel niet was in deze samenleving en vertelden me, vol medelijden, hoe ik een ‘slachtoffer’ was en dat zij wel zouden zorgen dat ‘mijn positie zou verbeteren’.

Ik kan u vertellen dat dit zeer onprettige ervaringen waren voor een zelfstandig denkende, onafhankelijke vrouw die van huis uit van haar Marokkaanse vader heeft meegekregen dat ze alles kan bereiken in dit land, als ze zich daar maar volledig voor inzet. Onprettig, omdat ik inmiddels al op eigen kracht een professionele loopbaan met een groot netwerk had opgebouwd en succesvol ben in hetgeen ik doe.

Dus hoezo ‘achtergesteld’ ?

Tevreden houden

Uit onderzoek is gebleken dat allochtonen vroeger veelal stemden op de PvdA. De generaties allochtonen daarna hebben meer ‘raakvlakken’ met GroenLinks en D66.

D66, GroenLinks en de PvdA zijn partijen die volgens nogal wat allochtonen hun belangen behartigen en ‘voor hen opkomen’. Maar er werd en wordt daar niet gekeken naar wat de werkelijke sociaal-maatschappelijke problemen zijn en hoe je die gericht zou kunnen aanpakken. Nee, het gaat deze partijen er vooral om de allochtone stemmers tevreden te houden, ook al gaat dit ten koste van hun positie in deze samenleving. Politieke correctheid en het daardoor niet benoemen van gevoelige zaken gaan boven de feiten.

Dat dit zorgt voor nog meer maatschappelijke problemen vergeet men voor het gemak maar even.

 

Ik kan me wel indenken dat het fijn is wanneer partijen aan de macht zijn die jou als allochtoon als het ware ‘met rust laten’. Dat ze je niet wijzen op je eigen verantwoordelijkheid om je situatie te verbeteren en om de onderliggende maatschappelijke problemen heendraaien. Wat ook kwalijk is, is dat je op die manier als allochtoon in feite zelf meewerkt aan het instandhouden van het stigma.

Alliantie

De zogenaamde linkse partijen (D66, GroenLinks, PvdA) hebben al tientallen jaren een alliantie met allochtonen. Hun verhouding tot de autochtone meerderheid is de laatste tijd onder invloed van de identiteitspolitiek flink verslechterd. De ‘witte’ mensen’ moeten bestreden worden. Hun feestdagen moeten worden afgeschaft (Sinterklaas met Zwarte Piet, Kerst) en er moet vooral een gevoel van schuld aangepraat worden (Gouden Eeuw, slavernijverleden). In het kort komt het er op neer dat alles wat voortvloeit uit de westerse beschaving (cultuur, traditie, normen en waarden) kapot moet. In ruil daarvoor krijgen allochtonen van de linkse partijen wat ze willen; op het sociaal-economische vlak, maar ook op het religieuze vlak.

Hokjesdenken

Linkse partijen willen geen échte diversiteit. Nee, ze willen gewoon weer terug naar het hokjesdenken. Jij bent van die huidskleur, van die nationaliteit, van die geaardheid. In alles moet diversiteit worden nagestreefd. Er zijn vrouwenquota vastgesteld en zelfs in de kunstwereld rept men over ‘te weinig vrouwelijke schilders’. Er wordt niet meer gekeken naar deskundigheid en kwaliteit. Nee, het moet in het diversiteitshokje passen. Zodra iets in het diversiteitshokje past is dat goed en komt er subsidie. Subsidie is geld en geld betekent weer een baantje. Zo worden de stemmers tevreden gehouden en de banen voor politici zeker gesteld.

 

Slachtoffergroepen

Het gaat in de huidige identiteitspolitiek niet langer om de individuele identiteit, om hoe iemand zichzelf identificeert en met wie of wat, maar in welk hokje iemand wordt geplaatst door anderen en welke politieke labels men daar aan hangt. Minderheden worden als slachtoffergroepen gezien die speciale aandacht van de overheid behoeven. De identiteitsideologie en het diversiteitsbeleid plaatsen mensen in hokjes.

Dat zorgt niet voor saamhorigheid tussen minderheden en de meerderheid, zoals de politiek mensen graag wil laten geloven, maar leidt juist tot meer polarisatie en verdeeldheid. Mensen die in hokjes geplaatst zijn, vervreemden van elkaar en het gevoel van maatschappelijke saamhorigheid verdwijnt.

Nadruk op verschillen

Wanneer een vrouwenquotum of een ander diversiteitsquotum wordt gepresenteerd, zorgt dat voor achterstelling van alle anderen die niet in deze hokjes passen. Er komt veel meer nadruk te liggen op verschillen dan overeenkomsten. Dat leidt tot negatieve verhoudingen tussen bevolkingsgroepen in deze maatschappij.

Ooit zijn we in ons land bezig geweest om een maatschappij te creëren waarin iedereen gelijke kansen heeft, ongeacht afkomst, religie of geaardheid. Zodat iedereen ook een volwaardige positie kan verkrijgen in deze samenleving. De uitspraken van Rob Jetten waarin migranten en allochtonen niet als individuen, maar als groepen worden beschouwd en tegenover rechtse partijen worden gezet, dragen bij aan de verdeeldheid van de samenleving.

Over de auteur

Samira Tarrass
Geboren en getogen Nederlandse Marokkaanse. Bevlogen in alles wat mij aanspreekt. Hekel aan slachtofferschap.
Geef nooit op!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een blaaskaakje,moest snel op lessen voor spreken in het openbaar,omdat hij net een langspeelplaat was als men hem iets te moeilijke vragen stelde,en ons nu wil vertellen wat wij moeten doen ,hij heeft een uitstraling van nul komma nul,en het is een schande dat zoiets in de 2e kamer mee mag beslissen over belangrijke zaken ,zelfde verhaal voor Klaver ,grote jongen uithangen in Den Haag,maar zodra ze thuis zijn lopen ze in een eikeltjespyjama.
De wereld laat teveel de oren hangen naar kinderen ,en zouden ze daar nou eens mee stoppen zijn we al een stuk verder .

kees tummers
kees tummers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

ik ben best blij met Jetten; D66 staat in de peilingen min 10, dus ga vooral zo door. Zijn verhaal is zo voorspelbaar dat luisteren niet eens de moeite loont, je weet precies wat voor dooddoeners d’r uitkomen rollen.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  kees tummers

Wie zijn afgehaakt? De rechters? Onderwijzers? Allochtonen?

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

@Peter,

Nou loop ik zelf thuis in een treintjespyjama, dus die eikeltjespyjama vind ik niet zo’n punt.
Ik ken Klaver vooral van een interview waarin hem meermaals gevraagd werd of zijn plannen niet onbetaalbaar waren. Zijn wel overdachte, herhaalde antwoord was “nou en”. Hij is dus iemand die naar eigen zeggen niet snapt dat je een euro maar één keer uit kan geven.

Verder zijn Jette en Klaver natuurlijk twee trekpoppen, die over 5 of 15 jaar misschien héél anders denken dan nu. Kwestie van levenservaring opdoen, en vooral veel blijven lezen.
Kwalijker dan die muppets zijn de partijen zelf, D66 en GL.
Die dragen deze tot verdeeldheid leidende standpunten al decennialang uit. Zie de verkapte oproepen tot geweld van Ollongren en Pechtold tegen Baudet.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Achter Jetten en vooral achter Klaver zit een ideologische groep mensen, die de touwtjes in handen hebben. Nu is dat bij D66 m.i. een elitaire groep hoogopgeleide eurofielen.
Dij Groen Links is het kwaadaardiger. Daar zitten echt die-hard marxisten uit de voormalige CPN, de krakersbeweging, AFA.
Klaver is het onschuldig lachende gezicht, die de stemmen van naieve studenten en huisvrouwen moet binnenhalen.
Hij doet dat heel goed met zijn krullenbol en eikeltjespyama.
Een succesvolle strategie.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt me heel prettig om als allochtoon eindelijk alle indoctrinatie en intimidatie van het land en de religie van je voorouders van je af te kunnen schudden. Om eindelijk open en vrij op onderzoek te kunnen gaan naar ernstige weeffouten in die religie en maatschappijopvattingen zonder onmiddellijk met vooroordelen en vooringenomenheden, al dan niet verpakt als weinig steekhoudende argumenten, te worden geconfronteerd. Kritiek is altijd mogelijk, maar de identiteitspolitiek van D66, GroenLinks, PvdA (en Denk) is in hoge mate onevenwichtig. Daar heeft niemand wat aan. Iedereen is natuurlijk vrij om zich te wentelen in de eigen of andermans waanideeen, maar van serieuze politieke partijen mag meer worden verwacht.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Dat dus.
Vooral de Amsterdamse PvdA heeft vanaf begin jaren ’80 het tribalisme en clandenken van veel nieuwkomers misbruikt om stemmen te verkrijgen. Leiders van diverse gemeenschappen kregen subsidies en goedbetaalde hobbybaantjes als ze hun achterban PvdA lieten stemmen. De A’damse deelraden hadden voornamelijk als functie om incapabele, corrupte en criminele “politici” een baan te geven. Zo ontstond al heel snel “het zwart beraad”; een racistische groep racisme schreeuwende extremisten. Die gelukkig alleen tijdens vergaderingen over subsidie aanwezig was.

Het is best een schande dat de PvdA die ooit “emancipatie” van het individu predikte, inmiddels al 40 jaar actief tribalisme bejubelt. En dat zelfs gebruikt als politiek instrument.
De PvdA had haar allochtone achterban juist moeten vertellen dat ze hier niet meer naar de pastoor, imam, dorpsoudste of wat dan ook hoeven te luisteren. In NL is ieder mens een individu; geen schaap dat van zijn herdershond op de herder PvdA moet stemmen.

Racistische en antidemocratische clubjes als denk, nida en bij1 zijn het logische gevolg van decennialang linkse “identity politics”.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jetje kan mijn rug op ! Oeps, een domme opmerking mijnerzijds! Wat een wereldvreemd blaaskaakje. ( vrij naar @Peter) Begint te bazelen over WO-II ,maar denkt dat die oorlog ging tussen Madurodam en Smurfenland; de dwaas ! Hopelijk blijft er van clubje niet veel meer over, met ventjes als Jetje hoef je als tegenstander van DDR66 daaraan niet te twijfelen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Samirrha Tarrass slaat met dit artikel de spijker op de kop.

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze knul is totaal ongeschikt om een politieke partij als D’66 te leiden.

Sinds Hans en Hans is D’66 niet meer de partij die een brug weet te slaan.

Het is een der gevaarlijkste clubs, voor de Nederlandse cultuur geworden.

Waar is de opzet gebleven voor het referendum en de gekozen Burgemeester.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

@ Fluitje.
DDR66 heeft het referendum en de gekozen burgemeester uit hun programma geschrapt, omdat zij in de gaten kregen dat, als zij dat NIET zouden doen, er géén stemmer op hun clubje meer overbleef. Thom de Graaf was ook zo’n goor onderkruipsel, zat zich op te winden in de Kamer omdat zij (DDR66) een gekozen burgemeester wilden, tijdens het overleg hierover moest er een burgemeester in Nijmegen BENOEMD worden en wie stond er als eerste met z’n vingertje omhoog ? Juist ja, ons onderkruipseltje Thom de Graaf van DDR66. GEKÓZEN burgemeester ?? Nóóit van gehoord ! De minne figuur werd benoemd tot burgemeester van Nijmegen !! Smerig DDR66-gedrag; trouwens…..Pechtold kan er óók wat van, toch ?

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan alleen maar zeggen dat ik het geheel met u eens ben Samirrha Tarrass! Dank voor het heldere artikel.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En zo is het, Samirrha.
Links ziet allochtonen vooral als stemvee.

En daarnaast als verdienmodel; Rosenmüller en Maxima kregen elk 70.000 euro om twee middagen in de week met allochtone vrouwen te kwebbelen (Pavem). Hoe verschrikkelijk veel commissies, raden, clubjes (klankbord-) werkgroepen en (overheids-) organisaties houden zich wel niet bezig met inburgering, (de-) radicalisering, integratie, participatie, ingebeelde glazen plafonds, etc?

Links geeft niks om die allochtone vrouwen. Hirsi Ali schreef 15 jaar geleden al hoe ruim 200 clubjes die zich bezig hielden met de rechten van allochtone vrouwen, stuk voor stuk weigerden om echte problemen aan te kaarten, zoals vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken en eerwraak. Ze werd met pek en veren het land uitgejaagd, en haar opvolger Shirin Musa wordt inmiddels ook uitgekotst door links. En aangeklaagd omdat ze een veroordeeld kinderverkrachter zo noemde.

Overal in het Westen zien we dat links iedereen tegen elkaar opstookt. Jong tegen oud, vrouw tegen man, zwart tegen blank, lhbti tegen hetero, etc. Maar het gaat steeds nergens over.
Gelukkig beginnen mensen wakker te worden. Mooi voorbeeld is de “Blexit” beweging, begonnen in de VS en overgewaaid naar GB.
https://blexit.com/

Poelstoot
Poelstoot
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heerlijk stuk, verwoord precies mijn gedachte over Jetten.
Misselijkmakende. Ik was blij dat Pechtold verdwenen was, krijgen we deze mafklapper er voor terug. Ik denk dat Jetten in de volgende Starwars te zien is als nieuwe robot….blieperdebliep

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wij pakken samen de problemen aan. En maken samen Nederland”. Citaat van Jetje. Hij vergat er één woord aan toe te voegen, n.l. “kapot”.

Maccie
Maccie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Apartheid is het nieuwe ‘verbinden’.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x