Mijn Nederland wordt zwartgelakt

Blijf strijdbaar voor het behoud van ons land

Foto: stadsgezicht Groningen.

Nu de dagen kort, koud en nat zijn geworden en de straten grijzer lijken dan ooit, trekt er een somberheid door mijn ziel die me laat piekeren over de zin van het leven, de eindigheid van veel en de treurnis van alles. Maar dit jaar komt er wel iets bij.

Afscheid

Dit jaar heb ik een speciaal soort rouw, een sterk gevoel van onvrijwillig afscheid van alles wat ons dierbaar was. Van alles wat ons Nederlander heeft gemaakt. Alles waarvoor wij ons altijd sterk hebben gemaakt. Alles waar Nederland als moderne natiestaat voor stond. Ik neem afscheid van een land waarin ik me veilig waande en me thuis voelde. Waarvan ik dacht dat ik er mocht zijn.

Afscheid. Niet omdat ík wegga, maar omdat die wereld zélf rap aan het verdwijnen is. Veiligheid op straat, verlicht denken, respect voor kennis, goed onderwijs, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van levensstijl, saamhorigheid, ik zie het allemaal wegglippen.

Boomer

Eerst dacht ik nog dat het aan mijn leeftijd lag. Ik bereikte dit jaar de zestig. Ik dacht even dat ik niet goed meer kon meekomen, en GroenLinks en D66 geven me ook dat idee. Ze zeggen dat mensen vroeger ook bang waren voor de stoomtrein en zo. Dat de wereld nu eenmaal verandert. Ze zeggen: ‘Wen er maar aan’. En ze noemen me Boomer om van me af te zijn, vinden dat ik niet meer mag stemmen nu ik zo veel verleden en zo weinig toekomst heb.

Maar het is niet mijn leeftijd. En het gaat niet over de stoomtrein. Het gaat om zoveel méér.

Nederland verdwijnt

Er waren de afgelopen tijd zó veel protesten te zien, van jong en oud, ik hoorde zoveel ongenoegens en ik las zoveel commentaren, dat ik er zeker van ben dat het niets met mijn leeftijd te maken heeft. Naoorlogs Nederland is echt rap aan het verdwijnen. Niet langs natuurlijke of geleidelijke weg. Dat zou niet zo’n probleem zijn. Maar het gebeurt met rasse schreden, met opzet, met haastige spoed, met dwang en volledige minachting voor het bestaande.

En wat er voor terugkomt is modieuze identity-shit uit Amerika, leugenachtige klimaat-praat, misplaatst ontzag voor islam, een stad vol vreemde cultuur, religieus gemotiveerd geweld en een voorgeschreven levensstijl. Veel Nederlanders betreuren het verlies. En die rouw nu, die wordt dit jaar echt collectief gevoeld.

Resten

Ongeveer zo: samen staan we stil op het viaduct terwijl onder ons een lange stoet van lijkwagens voorbij trekt, met daarin de stoffelijke overschotten van het land dat ons groot heeft gemaakt.

De resten van degelijke journalistiek.
De resten van veiligheid en ordehandhaving op straat.
De resten van de ratio die ons land een welvarende natiestaat maakte met gelimiteerde immigratie, zonder gesimuleerde crisis-kramp over CO2, stikstof en PFAS.
De resten van de gewone vliegreis naar Spanje, het wekelijkse biefstukje, de gaspitten in de keuken. Kruimels van strakke horizonten in de buitengebieden, van groene weides met gezonde koeien.
De resten van onschuldige tradities als Sinterklaas, Kerst, Pasen en indiaantje spelen.

De laatste kruimels van sociale samenhang en redelijk vertrouwen in de politiek. De rafels van de typisch Nederlandse identiteit van doe maar gewoon. samen de schouders eronder, handen uit de mouwen en gebruik je verstand.

Opgeruimd

Lijkwagen na lijkwagen trekt voorbij. Maar in plaats van een stille stapvoetse tocht lijkt het wel een carnavalsoptocht. De wagens worden omgeven door een zichzelf feliciterende, joelende en juichende groep mensen. ‘Opgeruimd staat netjes,’ scanderen ze. ‘Wen er maar aan!’ roepen ze naar het viaduct. ‘Wij maken wel uit hoe Nederland moet zijn!’

Zwart gelakt

Iemand heeft een grote pot zwarte verf meegebracht en deelt kwasten uit. Met de zwarte verf lakken ze de ramen dicht. Ze lakken elke nagedachtenis, elk woord weg uit ons taalgebruik, ze vlakken de geschiedenis uit, lakken alles wat Nederlands is zwart. Met hun kletsnatte rollers gaan ze dwars over straatnaamborden en standbeelden, langs akkers, stallen, winkels en huizen, door musea, theaters en bibliotheken. Tradities en gewoonten, ideeën en gedachten van anderen, alles wordt zwart gelakt behalve hun eigen woorden, als een dossier van de Belastingdienst.

En wij maar vanaf dat viaduct staan kijken, hè. Verbijsterd, met handen voor onze mond, met armen om elkaars schouders, met de zakdoek in de hand …

Strijdbaar

Ja, zo somber kan ik dus worden aan het eind van dit crisisjaar! Maar ik heb de zaak in de hand, hoor. Met daglichtlamp en vitamine D. Niet getreurd. Geen depressie op komst. En geen begrafenis.

Want Nederland leeft nog! En niet zo’n beetje! Maar dan moeten we de nare geesten met hun lijkkisten en zwarte kwasten niet langer meer hun gang laten gaan. Stop de stoet, en stop hem nu! Anders staan we elkaar straks echt nog te condoleren, met koffie en cake en de hele santenkraam.

Het is nog niet te laat. Op naar een strijdbaar 2020!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
57 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een sterke woordkeus.

Mijn Nederland wordt zwartgelakt.

Hulde voor de bedenker.

Zeer goed artikel.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, dit is puur socialisme.
Steeds meer vrijheden worden verboden; Newspeak verdringt de levende taal; de geschiedenis wordt herschreven; pre-socialistische tradities worden afgeschaft; bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet; etc. Zo ging het onder Stalin, onder Hitler, onder Mao, onder Pol Pot; noem maar op.
Je kunt George Orwells “1984” erop nalezen.

Zelfs ingrijpende en tot hongersnood leidende “landbouwhervormingen” kenmerken het socialisme. Net als een alles controlerende staat die het volk onmogelijke taken oplegt, zoals een onhaalbare en onbetaalbare energietransitie; die de co2-uitstoot bovendien gaat verveelvoudigen.

Reden tot wanhoop?
Niet per se, het is nog niet zo ver. Wat wij moeten doen is onze omgeving wakker schudden. Uit enquêtes blijkt regelmatig dat een hele ruime meerderheid van de Nederlanders onze vrijheden en tradities wil behouden; onze taal en geschiedenis wil behouden; identiteitspolitiek afwijst; de boerenprotesten steunt; etc.

Vertel iedereen dat zogenaamd “rechtse” partijen als VVD en CDA medeverantwoordelijk zijn voor dit beleid.
En leg ook naïeve linksmensjes uit waarom socialisme nooit werkt, en tot nu toe altijd tot hongersnood en genocide leidde. De feiten zijn overduidelijk, er is geen enkel excuus om de geschiedenis zich te laten herhalen. De vele schijnprocessen tegen dissidenten als Hirsi Ali, Fortuyn en Wilders zijn net zo onheilspellend als de grootheidswaanzin achter de “energietransitie”.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

U heeft het goed gezegd, behalve dat “het is nog niet zo ver”. Ik denk dat er weinig tijd meer over is.
Het is juist de hoogste tijd, want dit gaat niet alleen over Nederland. Dit gaat over een steeds dominanter EU Monster.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

@Netty,

Eens, we moeten niet talmen; het is 5 voor 12.
Maar we moeten zeker ook niet wanhopen.
Als je 1 op 1 met mensen praat over de door Yorien genoemde onderwerpen dan staan veruit de meeste Nederlanders achter onze vrijheden; en achter onze traditionele normen en waarden; rechten en plichten.
Het referendum is niet voor niets afgeschaft.

Zelfs veel NPO-kijkers zijn alle linkse dogma’s zat. Neprechtse partijen als CDA en VVD zijn zo groot omdat ze doen alsof ze de onhaalbare plannen van de linkse kerk willen en kunnen tegenhouden. Wij moeten iedereen vertellen dat CDA en VVD liever en vaker met GroenLinks samenwerken, dan met PVV of FvD.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Dat is allemaal wel leuk en aardig, en ‘wanhopen’ is zeker geen oplossing. Maar alleen maar ‘hopen’ helpt ook niks. En wat u schetst is denk ik al járen zo: veruit de meeste mensen hebben altijd achter ‘onze vrijheden’ gestaan. En héél veel mensen zijn het al decennialang zat.
De vraag is wanneer al die mensen éindelijk hun mond eens open gaan doen, ook als dat risicovol is, wanneer ze éindelijk eens iets gaan doen, handelen, ACTIE! En dan vólhouden, ook bij tegengas!
Want helaas, mijn ervaring is dat nog steeds veel mensen het nog niet eens willen horen. Hooguit willen ze je ‘aan’horen. Maar iets ertegen gaan dóen… dat is een stuk lastiger. Vertellen is bij lange na niet genoeg. Het zet geen zoden aan de dijk.
Dus: hoe activeren we die mensen???

p.
p.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze beschrijving van het hier en nu herken ik volledig. En ik waardeer de auteur, die altijd urgentie stopt in wat ze schrijft. Maar tijdens het lezen kwamen een vraag bij me naar boven. Ik zou Yorien serieus willen vragen wat ze in de jaren ’70/’80 heeft gestemd.

Waarom die vraag? Uiteraard om daarna te kunnen concluderen in hoeverre zij zelf door haar stemgedrag partijen heeft geholpen die nu (als slotstuk in hun opera) Nederland met haastige spoed definitief ten grave proberen te dragen (geheel in de geest van Pia doet het er niet heel veel toe voor deze partijen of het lichaam wel helemaal dood is, er is wat hen betreft al láng sprake van een ‘voltooid’ leven).

Is dat nuttig dan, om te gaan zwarte pieten? Ik denk het wel. De vraag hoe het zover gekomen is is van levensbelang om te voorkomen dat het na een eventuele correctie ogenblikkelijk weer dezelfde kant opgaat, alleen over een ‘andere’ boeg.

Juist in de beschrijving van Yorien over het ‘zwart lakken’ komt sterk het beeld naar voren van een groep mensen die al lang geleden begon met het ‘rijp maken van de geesten’ voor wat nu met heftige emoties en haastige politieke spoed definitief zijn beslag moet krijgen: de omturning van Nederland door een ‘nieuwe generatie’, ooit zo ‘vredelievend’ begonnen, onder dekmantels als ‘hippies’, ‘vrije seks en drugs’, ‘anti-autoritair’, ‘democratische vernieuwing’, ‘baas in eigen buik’, ‘leuke dingen voor de mensen’, etc.

Waar die stroming toe zou leiden werd toendertijd al snel door diverse mensen herkend. Maar ze werden niet geloofd en als ‘ouderwets’ en ‘reactionair’ bij het grof vuil gezet.
Als we van 2020 een strijdbaar jaar willen maken dan zullen we moeten doorgronden wat het ware gezicht is van de politieke partijen.
En… het zal daadwerkelijke offers kosten…

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Mij boeit het niet zo wat Yorien 40 jaar geleden stemde. Zelfs moorden gepleegd vóór 1988 zijn inmiddels verjaard; laat staan legaal stemgedrag. Ik denk niet dat veel links-stemmers destijds wisten waar hun keus 40 jaar later toe zou leiden. Links adverteerde nooit met “wij gaan Nederland vernietigen”, of zoiets. Zelfs vandaag de dag zijn veel GroenLinks-stemmers naïeve mensen die individueel geen vlieg kwaad zouden doen.
Mea culpa; ik behoorde ooit ook tot die groep.

Leren van het verleden kan ook zonder “schuldigen” aan te wijzen. Alleen bij het bejubelen en / of gebruiken van geweld is het zinvol mensen op hun (voormalig) gedrag aan te spreken, indien nodig te bestraffen.
Maar stemmen op legale partijen moet niet achteraf verwijtbaar worden.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

U ontkent doodleuk de waarde van grondige analyse of gewoon verder kijken dan je neus lang is. Daarnaast lijkt u te ontkennen dat de meeste zaken die zich op deze wereld manifesteren oorzaken hebben. U heeft hiermee het recept voor de herhaling der dingen in handen.
Wordt wakker en ga nadenken alstublieft. Voor de goede orde: het gaat mij er totaal niet om mensen alsnog te ‘straffen’ of zich schuldig te doen voelen. Het gaat mij erom dat mensen zichzelf en hun daden onderzoeken en zich oprecht proberen af te vragen of ze geen fouten hebben gemaakt. Zodat ze die in het vervolg kunnen vermijden.
‘ … mensen die … geen vlieg kwaad zouden doen’ – dat zal werkelijk iedereen over zichzelf zeggen. Maar het zegt helemaal NIETS.

Nora
Nora
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@P.
IK heb hier al eens eerder geschreven, dat ik sinds 1968 altijd het gevoel heb gehad ‘geterroriseerd’ te worden door links. Vanaf het begin van mijn studie in ’68 tot nu toe, al is er dank zij internet eindelijk het gevoel dat er meer mensen het volslagen onbegrijpelijk vinden dat je kan geloven in socialisme dat zoveel ellende en zoveel doden op zijn geweten had (niet alleen socialisme hoor, maar alle fanatiek beleden overtuigingen). Het zal vast wel uit schijterigheid zijn geweest dat ik en vele anderen op een gegeven moment hun mond maar zijn gaan houden, omdat je altijd in het nadeel bent als je staat tegenover mensen met een rotsvaste, door hun hele omgeving gesteunde, overtuiging of mening.
In dat opzicht ben ik ook wel benieuwd hoe de schrijfster van dit beklemmende stuk vroeger dacht. Ik meen me te herinneren dat ze inderdaad links was (gesprek met haar nichtje een jaar of wat geleden). Je kunt je natuurlijk altijd afwenden van vroegere overtuigingen, maar het blijft zo, dat je zelf medeverantwoordelijk bent voor de gevolgen. Ik ook, omdat ik er niet tegenin durfde te gaan.
Het verbaast me ook hogelijk dat mensen als Karskens en Poels bijvoorbeeld zich nog steeds overtuigd links noemen. Blijkbaar is het een stap te ver om te erkennen dat je een maatschappij door een weloverwogen afweging en in een langzaam tempo kan proberen te verbeteren in plaats van alles op de schop te nemen en de ene revolutie na de andere te ontketenen, vaak zelfs om de paar jaar: zorg, onderwijs, immigratie om er maar een paar te noemen. Alleen al wat betreft het onderwijs durf ik wel te zeggen dat de dunne leerboekjes van vroeger meer niet-loze informatie bevatten en je daar meer uit leerde dan uit de volgezwamde leerboeken van nu. En waar kinderen op de basisschool hun tijd mee verd

Nora
Nora
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nora

verdoen is helemaal tenhemelschreiend. Als de onderwijzers eens durfden daar tegen te protesteren in plaats van voor een salarisverhoging (waar je in interviews met de stakers overigens niets over hoorde. Snappen ze zelf niet dat het eigenlijk om iets heel anders gaat?)
Afgezien daarvan: Het is een prachtig stuk, Yorien. Dank.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Mensen kunnen nooit in de toekomst kijken. Daarom heeft het geen enkel nut om het stemgedrag van vroeger onder de loep te nemen, want alles verandert constant.
Kijk ik naar mezelf dan ben ik tot zo’n 15 jaar geleden een overtuigd links stemmer geweest.
Het is echter niet alleen de stemmer die verandert. De linkse ideeen en moraal, de omstandigheden, ja de gehele maatschappij verandert constant.
En daarmee en daardoor verandert ook het gedrag van de stemgerechtigde.
In mijn ogen zijn links en rechts van vroeger geheel verschillend van links en rechts van dit moment.
Met D66 en de VVD als dramatische voorbeelden.
Daarom richt ik mij in dit geval slechts op het heden.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Ik ben een beetje bang dat u teveel naar de buitenkant kijkt. Grofweg: omdat Mark Rutte nog steeds op VVD-congressen (of, nee, dat heten tegenwoordig ‘festivals’) spreekt, hij nog steeds VVD-politicus is. Terwijl als je naar zijn politieke koers kijkt, het duidelijk is dat hij D66/GL is. Het is wel zaak dat u oplet wat er gebeurd.
Uw weigerachtige houding om naar het verleden te kijken, draagt eraan bij dat in de toekomst dezelfde zaken zich herhalen. Mensen kunnen niet in de toekomst kijken, dat is een waarheid als een koe, maar juist door naar het verleden te kijken, goed te analyseren en na te denken, valt wel degelijk te voorzien waar een bepaalde stroming uiteindelijk toe zal leiden.
Ik hoop dat u het eens gaat proberen.
Elders heb ik al uiteengezet dat het helemaal niet zo verrassend is dat de VVD een kloon van D66 lijkt te zijn geworden en zelfs de klimaathype van GL lijkt te omarmen. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie herbergt inmiddels qua ‘Volk’ niet uitsluitend meer welgestelde ondernemers, maar ook een contingent welgestelde arbeiders. En die ‘Vrijheid’, die betekent voor hen in moreel opzicht eerst en vooral dat de welvaart van VVD-stemmers niet bedreigd moet worden. Hun buikjes rond en portemonnee vol? Dan is er geen reden tot paniek. Democratie? Prima hoor, zolang die Volk en Vrijheid ten dienste staan.
Een partij zonder werkelijke visie, zonder wortels in een moreel gedachtengoed, dat is de VVD. Vandaar ook Rutte, en niet Bolkesteijn.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@P,

Een “grondige analyse” is iets anders dan de grote lijn kwijtraken door te focussen op non-issues als voormalig stemgedrag.

De grote lijn is dat onze rechtsstaat, onze democratie, onze vrijheden, onze welvaart, onze infrastructuur en ons onderwijs worden afgebroken ten gunste van EU en islam. En nogmaals; geen enkele linkse, rechtse of confessionele partij heeft daar ooit mee geadverteerd. In vrijwel alle verkiezingsprogramma’s werd en wordt gesproken over goed onderwijs, goede zorg, meer welvaart en een schoon milieu. Daar stemmen we allemaal op. Dat veel partijen grondig blijken te liegen over die doelstellingen klopt, maar dat moet die partijen verweten worden, niet hun kiezers.

Bovendien wijzen mensen hieronder er terecht op dat “links” en “rechts” historisch gezien nogal van standpunten zijn gewisseld. De linkse SP kwam begin jaren ’80 al met een anti-islam pamflet. En onze huidige PVV lijkt qua partijprogramma nog het meest op de PvdA van voor 1969. Maakt dat PVV-stemmers verantwoordelijk voor de linkse staatsgreep de afgelopen decennia?
En de VVD is heus niet linkser geworden onder invloed van arbeiders; die zijn gemiddeld juist “rechtser” dan de gemiddelde ondernemer. De VVD deed 35 jaar geleden trouwens al net zo hard mee met de hetze tegen Janmaat als de andere linkse partijen. Over Janmaat gesproken; die begon zijn politieke carrière in het linkse DS’70. Ook Fortuyn en Hirsi Ali waren jarenlang “links”, voor ze als “extreemrechts” werden weggezet.

Ik gebruik de etiketjes “links” en “rechts” ook vaak, om bepaalde belangen en standpunten in het heden snel en overzichtelijk te duiden. Maar die etiketjes zijn niet zaligmakend, en historisch gezien juist verwarrend.
Aan een 40 jaar geleden ingekleurd stemvakje valt niks te analyseren.

J. van Dijk
J. van Dijk
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Maar dwepen met foute mensen/regiems, zoals MAO (SP), Rode Kmer,(Rosenmöller), DDR (de halve PvdA) of lid zijn van terroristen als AFA en vervolgens, zonder excuses, opnieuw invloedrijke functies bekleden, dat zou niet moeten kunnen!

Fawlty
Fawlty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Ik begrijp tot op zekere hoogte wat je bedoelt maar bv, vvd en cda waren toen ook heel andere partijen. De vvd was tot pakweg eind jaren ’90 klassiek-liberaal, van rechtse schnit, die stonden voor vrij ondernemerschap en kleine overheid. Dat een gl’66 troll de vvd zou kapen, met volledige ondersteuning van de nog veel ondemocratischere eu, was niet helemaal te voorspellen. Dat we toen nog vertrouwen hadden in ‘ons bestuur’ en de heimelijke voorbereidingen gemist hebben, valt nog te begrijpen.
Maar wie een jaartje of 10 terug de boze opzet nog niet herkende, heeft echt zitten slapen.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fawlty

1. / Dat de VVD tot eind jaren ’90m klassiek liberaal was zal ik niet ontkennen. De vraag is echter waar het ‘klassiek-liberalisme’ voor stond. U zegt: ‘vrij ondernemerschap en kleine overheid’. Zo zou je het kunnen zeggen ja.
Je beschrijft dan echter slechts de ‘oppervlakte’ van het concrete VVD-beleid. De vraag is echter wat daar ónder zit. Want, en dit is belangrijk, de mens kan niet uitgaan van ‘niets’. Het is niet mogelijk concreet beleid uit te voeren dat op geen enkele overtuiging is gebaseerd – wat uiteraard niet wil zeggen dat een overtuiging niet volkomen amoreel of immoreel kan zijn.
Naar mijn mening stond (en staat) het klassiek liberalisme voor het de bescherming en handhaving van het eigen ik. Voor mensen met bezit en macht betekent dat onontkoombaar ook de bescherming en handhaving van dat bezit en die macht.
Indertijd waren de politieke instrumenten die hiervoor dienstig waren een kleine overheid en daarmee ruim baan voor ondernemers. Nederland werd steeds rijker, dus ook de arme arbeiders, en ook die groep kon zich dus al spoedig uitstekend thuisvoelen bij de VVD, de PvdA achter zich latend.
Met andere woorden: de VVD is een ethisch volstrekt normloze partij, die zich heel gemakkelijk aanpast als de wind uit een andere hoek waait. Momenteel is het goed geld verdienen met de verkoop van warmtepompen, zonnepanelen, windmolens, met de opvang van vluchtelingen, het laten inburgeren daarvan, etc. etc. Daar gaan de subsidies heen, daar valt te verdienen. Zolang Rutte ervoor zorgt dat de buikjes goed gevuld blijven, zal hij van de VVD achterban weinig te duchten hebben. Getuige ook de peilingen.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fawlty

2. / Hieruit volgt ook dat het helemaal niet zo onverwachts was dat GL / D66 de boel zouden kapen. Met de PvdA knock-out in de hoek, het CDA steeds meer verwordend tot het krachteloze en smakeloze ‘midden’ waarvan de tegenstanders altijd hadden voorspeld dat het daarop zou uitdraaien, was het speelveld grotendeels vrij voor partijen die wél ergens voor stonden. Die wél morele posities innamen. Ja, óok D66 is in feite een dogmatische (want ideologische) partij. Net als uiteraard GroenLinks.
Het zijn deze ideologieën die, nadat ze eerst de regerende geesten weggejaagd hadden met mooie beloftes, een leeg huis aantroffen en daar uiteraard snel bezit van namen. De waarschuwingen tegen partijen als D66, PSP, PPR, EVP, en ook de PvdA vanuit met name confessionele hoek zijn niet van de lucht geweest. En die mensen werden verguisd. Maar ze hadden gelijk.
Er is geen eigenschap zo rijkelijk en gelijkelijk over alle mensen verdeeld dan het vermogen zichzelf volledig voor de gek te houden.
Wees daarom altijd wantrouwend tegen mensen die het goed bedoelen. Ook als je dat zelf bent.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@-P ;
Niet alleen de kiezers zijn schuldig. Links heeft na de revolte van 1968 de instituties langzaam overgenomen. Dat is de oorzaak van de huidige malaise. En ze hebben het grondig en zeer succesvol gedaan. Het begon met de universiteiten, daarna het lageronderwijs en niet onbelangrijk; de media. Het ambtenaren apparaat, de rechterlijke macht zit vol met PvdA, D66 en GL sympathisanten.
Er zou eens een brede enquête gehouden moeten worden over de politieke voorkeur van die mensen. Alleen het de bestuurders van het bedrijfsleven zouden nog pragmatisch en rechts kunnen zijn. Zij het niet dat die met Rutte nu ook een groot verdienmodel ruiken met de energie transitie.
Ze doen er ook van harte aan mee. Behalve dan de ondernemers die gaan verliezen, zoals de boeren.
De paarse kabinetten hebben deze ontwikkeling gestimuleerd. Er was geen duidelijk links en rechts meer. Rood werd groen en alles ging richting meer EU.

Persoonlijk heb ik jarenlang CDA gestemd. In 2015 gingen mij de ogen open. “Vluchtelingen crisis”.
Toen het Forum een partij werd, ben ik meteen lid geworden.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Niet alleen de kiezers… maar wie zijn er dan nog meer geweest die de betreffende partijen in het zadel hielpen of tilden? Uiteraard hebben de toenmalige ‘machthebbers’ in politiek, media, wetenschap en bedrijfsleven hun best gedaan om de kiezers zodanig te manipuleren dat ze naar hun zin stemden. Maar uiteindelijk is iedereen voor zijn eigen ‘kruisje’ in het stemhokje verantwoordelijk lijkt mij. Of zijn we niet volwassen?

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@ p. Zijn we niet volwassen? Nou velen niet, door de brainwashing van de media.
Als je bv de berichtgeving over Trump volgt, en op een feestje vraagt hoe ome Gijs of tante Miep over hem denkt. Probeer het maar. Er zijn echt enorm veel mensen die de framing van de MSM overnemen. Ze horen het iedere dag op het 8 uur journaal en in de ‘Wereld draait door’.

P.
P.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Dat is me uiteraard bekend. Mijn vraag was retorisch van aard.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

@vreeland: nog een tweede punt. De kiezers hebben op de partijen gestemd, niet doorziende wat die partijen ten diepste dreef. (Dat pleit niet voor al die kiezers overigens en geeft voor mij een beperking aan van die zo bejubelde ‘democratie’. Maar dit terzijde.)
Naast het feit dat ‘de massa’ dit over zich heen geroepen heeft vanaf de jaren zestig, heeft de indertijd ‘zittende’ macht (met name in universiteiten en politiek, maar zeker ook het bedrijfsleven en media, ieder om eigen redenen), geen weerwoord gehad nóch geboden aan de revolte van de jaren zestig – een revolte die feitelijk een ordinaire greep naar de macht was van de toenmalige jeugd. Die jeugd was als eerste ‘jeugd-generatie’ volop in de gelégenheid om een revolutie te organiseren: niet alleen was zij getalsmatig groter dan ooit (babyboom) maar vanwege de niet eerder vertoonde welvaart in de westerse wereld beschikte zij ook over voldoende tijd en geld.

De door die jeugd bedreigde zittende macht heeft geen weerwoord gehad en / of geboden. Ze heeft zich eerder vrijwillig van de troon laten stoten, zéker in de universitaire wereld – lees de gebeurtenissen rondom de bezetting van het Maagdenhuis er maar op na. Daar waren verschillende redenen voor, praktische (‘als we wat toegeven overleven we wellicht deze coupe’) maar mijns inziens zijn het vooral morele oorzaken geweest die maakten dat er geen weerwoord was: kort gezegd had de generatie die zelf geen absoluut gezag in deze wereld meer erkende (in de vorm van God), daarmee ook zichzelf berooft van de morele en legale grond om absoluut vast te houden aan gezag dat zij geacht werd uit te oefenen tot nut van het algemeen. Met andere woorden: het post-modernisme had zijn uitwerking ook bij de zittende machten niet gemist. Einde autoriteit.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@ P. Mee eens. Deze generatie had God verlaten, had geen weerwoord tegen het anti autoritarisme en er was een schuldgevoel door WOII, de Jodenvervolging waar ook veel Nederlanders aan mee gedaan hadden. Dat ondermijnde de legitimiteit van rechts en legitimeerde links. Want het fundamentele verschil in ideologie is de gelijkheidsgedachte. Door het Herrenvolk idee was de vernietiging van de joden in gang gezet. Die schuld straalt nu nog steeds op rechts conservatisme af.
Helaas, want het is nu geëvolueerd in alle-culturen-zijn-gelijk, open grenzen, weg-met-ons, nivellering en massa immigratie.

U.Hoekstra
U.Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Eens met P. Het losweken van God heeft even geduurd. En nu komen de gevolgen. Niet klagen maar dragen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Diverse reacties bij deze reactie van p. gelezen. In Yorien haar opiniestuk kan ik mij vinden, ook in alle reacties bij deze reactie.
Toch ben ik tegen uw aller trend in hoopvol dat DE Burger in 2020 en daarna volgende jaren, WEL wakker gaat worden en gaat beginnen de puinhoop die het socialisme en het rutte-eco-terrorisme achter heeft gelaten, op te ruimen.
Als VVD’er, van 1987 – 2015, was voor mij de periode Bolkesteijn een relatief goede periode. Na het aantreden van rutte, heb ik 6 jaar rutte nodig gehad om me te realiseren dat rutte voor verkiezingen rechts sprak en enkele maanden na de verkiezingen links GL en D66 uitvoerde. In 2015 begon ik te zien dat hij, zgn vanwege het compromis, 90 % van de VVD punten aan het weggeven was. De VVD was rond 45 % van de coalitie, dus 10 % VVD overhouden, is volkomen ridicuul. Toen ben ik vertrokken en met nog steeds lichte twijfel over de PVV, kunt u zich voorstellen welke partij ik nu kies.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

p. Politiek zijn u en ik het waarschijnlijk behoorlijk eens. Toch begrijp ik werkelijk niet dat u de volle schuld bij de kiezer legt. Met het aantreden van Groen Links en D66 rutte is de eerste politicus in de Nederlandse politieke geschiedenis aangetreden die letterlijk voor verkiezingen rechtse verhalen ophangt om heel stilletjes een aantal maanden na verkiezingen het Groen Links en D66 plan uitvoert. Smoes: Politiek in Nederland is compromis. Ik ben er 6 jaar ingetrapt. In 2016 eindelijk lid VVD beeindigd, u kunt raden op welke partij ik nu stem. Het feit alleen al dat op dit moment PVV, 19 en FvD, 18 zetels in de peilingen staan, met alle demonisering, geeft aan dat zeer velen WEL hun verstand zijn gaan gebruiken en dat er nog velen zullen volgen.

P.
P.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Het gaat mij niet om ‘de schuld’, het gaat mij om bewustwording van de gevolgen van keuzes. Veel te veel mensen snappen nog steeds niet dat het van hún houding, hún keuzes en hún stem afhangt welke koers er gevaren worden. Dié verantwoordelijkheid niet zien of niet ten volle op je nemen, dat kan niet meer.
Dáár gaat het mij om.
En ook uit sommige reacties alhier blijkt eens te meer hoe hard dat nodig is.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zo voel ik het ook: zwartgelakt. Ook ik word binnenkort 60 jaar. Wij hebben nog een ander Nederland gekend dat een rustiger leeftempo kende. Hardwerkende mensen die niet struikelden over een misplaatst woord, zoals blank, neger enz. En we hadden geen last van de islamideologie, dat gewelddadig is en mensen vermoordt. Ook de politie was nog gezaghebbend. Wat een veranderingen allemaal. Itt de schrijver, denk ik niet dat het tij te keren is.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Vroeger mankeerde er ook genoeg aan onze samenleving en iedere nieuwe generatie zet zich af tegen de oudere.
Het grote verschil echter is dat wat er nu allemaal plaatsvindt, helemaal onze samenleving niet meer is!!!
Dát is het angstige en super gevaarlijke en dáár moeten wij “niet linksen” ons tot het uiterste tegen verzetten.

Matjan Tutul
Matjan Tutul
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Ik weet het niet, ik ben er ook bang voor. Maar: “Dispereert niet”. Ik zal me nooit, maar dan ook écht nooit neerleggen bij een totalitaire linkse samenleving. Er zijn een aantal democratische principes waaraan niet valt te tornen. Zelfs als GL of D66 de dienst uitmaken.

Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig verwoord, en helaas de werkelijkheid. Laten we hopen dat we strijdbaarder worden in 2020 anders verdwijnt ons mooie Nederland.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ina67

Ik denk dat het een beetje te laat is voor ‘hoop’. Het is nu of nooit, ‘actie’ is het enige wat ons nog rest. En dat zal offers gaan kosten in ons persoonlijk leven.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Dat ben ik helemaal met u eens. Het is misschien al te laat dus kunnen we niets meer voor ons uit schuiven.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ina67

Samen met ons mooie Europa, want de wantoestanden invasie stopt niet aan de (open) grenzen van Nederland.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

‘Ons’ Europa? Mijns inziens is de EU op zijn minst medeverantwoordelijk voor deze aanloop naar chaos. Europa is (nog) mooi, de EU is een wangedrocht. Wij kunnen onze grens beter behappen – als de (politieke) wil er is – dan die van Europa.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Vandaar “ons Europa:. Men verwart de EU veel te vaak met het werelddeel Europa. Vooral de EU-EU leiders doen dat erg graag en vaak.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Treffend verwoord; ben het geheel eens.
Zeker ook met het laatste deel, want anders denkend dus “Niet Links, Nederland is zeker nog niet verslagen.
Genoeg witte lak op voorraad! Laten we aan de slag gaan in 2020!

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar ik mij altijd herken in de boodschap van Yorien, wil ik ook nu enkele nuanceringen plaatsen.
Nadat ik sinds 1987 lid en kiezer was van de VVD, heb ik, vanwege de leugenstroom van rutte, die de VVD heeft overgenomen en gechanteerd, die partij verlaten. Aangezien ik bewust lid en zelfdenkend kiezer wil zijn van een rechts-conservatieve partij met liberale elementen en specifieke aandacht voor klein MKB, hoef ik niet te vermelden bij welke partij ik uit kwam. Die partij kwam pas in 2018 tot volle bloei.
Dat wat Yorien aangeeft in 2020 in gang te willen zien komen, is in 2018 gestart. Nederland is 1 van die landen waar dat langzaam gaat.
Links Nederland EN rutte zijn hevig geschrokken van de opkomst van bv een FvD. En dat dan nog, met totale demonisering, PVV en FvD nu na dips in de peilingen op 19 en 18 zetels staan, kan ik zonder reserve stellen dat de ommekeer in 2018 is gestart.
Met alle begrip dat velen op rechts pas enige vorm van zonnestralen zien ZODRA de harde onwil bij VVD en CDA om met FvD en PVV samen te werken, doorbroken is, dat proces beschouw ik als bij de ommekeer horend en dat zal nog ‘enkele’ jaren duren.
Naar Mijn overtuiging redt links het niet op tijd voldoende moslims te importeren om alsnog een meerderheid te halen.
Alleen Duitsland (B90 / Die Gruenen) lijkt met hoogste spoed de Sharia in Duitsland in te willen voeren. In Frankrijk is de moslim populatie groter, maar zelfs de gewone burger (dat zijn niet de spoor-ambtenaren) is veel meer actie bereid dan in Duitsland.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Ik ben bang dat die voldoende moslims er nu misschien nog niet zijn, maar over 10 jaar wel. Niet zozeer door een (wellicht, hopelijk) afnemende stroom import. Maar door gebaarde kinderen. Een tijdbom.
Wat echter véel sneller gaat, is de overheveling van souvereiniteit naar Brussel. Met de nieuwe commissie is een nog hogere versnelling in gezet. Daar helpen geen brave burgers tegen, en kostbare en langdurige rechtszaken tot aan het hoogste Europese Hof. Daar zijn maar een paar dingen tegen opgewassen en dat zijn:
– regeringen die hun poot stijf houden (Hongarije, Polen)
– keiharde en niet aflatende acties van groepen (gilets jaunes, boeren)
– succes van partijen die niet onder de EU vallen (UK, USA, Zwitserland)
Helaas behoren tot die keiharde acties van burgers ook daden van burgers die helemaal geen boodschap hebben aan welke overheid dan ook. We zien hun ‘acties’ dan ook razendsnel in hoeveelheid toenemen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@ P.
Helemaal met u eens.
Vooral het laatste deel van uw reactie spreekt mij aan : keiharde en niet aflatende acties van groepen enz. enz. en daden van burgers die geen boodschap hebben aan welke overheid dan ook.
Het feit dat van de meeste acties geen berichten in de media verschijnen geeft m.i. aan dat de diverse “overheden” binnen de EU er héél erg bang voor zijn. De acties van de Gele Hesjes in Frankrijk gaan ieder weekend door in veel Franse steden, dit wordt niet bekend gemaakt want de “overheid” denkt dat als ’t niet bekend wordt gemaakt niemand er enige weet van heeft. Óók in ons eigen land worden wekelijks diverse manifestaties georganiseerd, of ze ontstaan spontaan, tégen de huidige gang van zaken op velerlei gebied, ook hierover wordt niet gerept in de media.
Maar laat u niet afleiden, er broeit en leeft heel veel onder de bevolking en niet alleen in Nederland.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

p. en karton, De 10 jaar hebben in ieder geval reactie opgeleverd, DANK! Ik sluit me principieel helemaal aan bij uw bedenkingen. Aangezien noch u, noch ik, VANDAAG het roer om kan gooien, en ik vanaf tweede helft 2018 zovele lichtstraaltjes zie, blijf ik hopen uw soort wanhoop te kunnen blijven activeren WEL naar de stembus te gaan. Op EW melden tientallen PVV en meerdere FvD kiezers dat ze bij EP niet stemden omdat ze vonden daarmee EP te legitimeren! Ze speelden dus PvdA en GL volledig in de kaart.
Bedenk dat met alle demonisering, FvD en PVV toch weer beter lijken te scoren dan GL en D66, partijen die voortdurende op het heilige schild worden gehesen.
In Polen, Tsjechoslowakije, Hongarije, Italie, Oostenrijk (twijfel, Kurz met Groen Links), Spanje (Vox), en in mindere mate Frankrijk, zijn positieve ontwikkelingen.
Blijf stemmen! U weet welke partijen ik bedoel….

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland heeft God ingeruild voor de grote leugenaar van oudsher. Let op ik zeg niet het instituut Kerk, want die had zich al lang door diezelfde leugenaar laten inpakken en onderdrukte eveneens, hoewel met andere methodieken.
Niemand hoeft het met mij eens te zijn en is vrij in het maken van eigen keuzes. Maar ik kies voor wat ons van de Bijbel wordt voorgehouden. De resultaten van ons huidig Nederland kan niemand ontkennen en de oprechte bezorgdheid deel ik volkomen.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Het is uw goed recht levend in een democratie!!
Echter dit alles heeft in mijn opinie niets met de bijbel of welk ander religieus boek te maken. In de bijbel is het namelijk ook steeds ruzie, oorlog wreedheden, bloedwraak en vergelding. Daar zit ik niet op te wachten.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

En ik zit niet te wachten op mensen die, zonder veel na te willen denken over zichzelf en hun keuzes in het verleden, wél in het heden een oordeel hebben over iets waar ze klaarblijkelijk niet veel kaas van hebben gegeten.
Uw houding leidt niet alleen tot een herhaling van zetten, maar ook tot dit soort abberaties. Niet veel anders dan wat er nu dreigend op ons afkomt: een maatschappij van zgn. ‘verlichten’, niet gehinderd door veel diepgang, vs. outcasts en onderdrukten.
Daar heb ik GEEN ENKELE behoefte aan, want juist door deze houding zijn we in de huidige ellende verzeild geraakt. Denkt u daar alstublieft eens een poosje over na (en met een poosje bedoel ik tenminste een paar weken of maanden).
https://www.gelderlander.nl/arnhem/ophef-op-de-han-om-nieuwe-afdelingsdirecteur-met-conservatieve-opvattingen~ae0707e9/

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@P,

En ik zit weer niet te wachten op mensen die anderen ongezien in de hoek zetten. Dat is typisch links; liever niet doen dus.
Wat Netty zegt over de bijbel is volstrekt juist. Vandaar dat elk geschiedkundig boek over 2.000 jaar christendom aardig wat zwarte pagina’s zal tellen. Wat mij betreft geen reden om christenen uit te sluiten, zoals dat Arnhemse linkse schooltje doet. Maar U doet hier precies hetzelfde met iemand die de wreedheden uit de bijbel afwijst.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op dit artikel kan ik alleen reageren door lof en hulde uit te spreken voor de auteur. Ook ik herken niet meer deze geweldige gast land zoals ik die heb leren kennen toen ik mijn eigen vaderland verloor. Er is vandaag de dag niets meer van terug te vinden. Veiligheid en vriendelijkheid maken plaats voor het tegenovergestelde. De Hollandse goedheid wordt door misbruik van anderen uitgeroeid. De laffe politiek overmeesterd door activisten maakt het land en haar cultuur helemaal kapot. Ik hoop met mijn mening een kleine bijdrage te leveren voor het herwinnen van de echte waarden van toen. Op naar 2020!

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
U hoopt met uw mening een kleine bijdrage te leveren aan het herwinnen van de echte waarden van toen.
Uiteraard is uw mening van belang, groot belang, al zou het alleen maar zijn om eens-gezinden een hart onder de riem te steken, zodat zij weten : Ik sta niet alleen in mijn mening over dit eens zo mooie landje.
Wij zijn inderdaad overgeleverd aan zéér laffe “politici” en parasiterende “buitenlanders” ; waaronder ik u beslist niet schaar.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton@ U heeft mij helemaal begrepen en dank voor uw laatste alinea.

Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het ergste aan dit alles is, dat het hier autochtone Nederlanders betreft. En een regering die de anti Nederland gedachte hoog in het vaandel heeft. Die autochtone Nederlanders zijn vaak Nederlanders met veel te veel tijd. Die zien hier een geweldige mogelijkheid om belangrijk te zijn en stimuleren alles wat maar tegen Nederland gebruikt kan worden. Zij trekken de getinte mens, Nederlander of niet, met zich mee de afgrond in.

Gelukkig wordt Nederland steeds meer wakker. Als ze de schouder van de echte Nederlander gaan voelen duwen, dan houden ze absoluut geen stand.

PS. De echte Nederlander is voor mij diegene die de waarden en normen van ons land koesteren en zien welke immense potentie dit voor elk individu inhoudt op een veilige en florerende samenleving.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is een aangepaste manier van reageren in de media, omdat een kritische reactie heftige emoties oproept. Trump wordt verguisd omdat de man niet meedoet met de media. Voor mij is een ding belangrijk. Amerikanen zullen hun toekomstig president kiezen. En ik hoop dat Europa er vanuit mag gaan dat er iets te kiezen valt.
Dat Brussel zich volwassen zal gedragen en een toekomstige Nexit niet dicht gaat plakken met onzin en dogma`s.
Of nog erger, gesnotter en gelieg van Timmerfrans en zijn 40 rovers.
Wat is dat een nare en manipulatieve clown.

Hoogenband
Hoogenband
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Míjn oplossing is vluchten naar Hongarije ben er 3mnd.door gereden camper geen dorpje hoe diep weg ook zónder Nederlanders en Vlamingen allemaal door de zelfde oorzaak zo als dat supr artikel zwartgelakt ga definitief oudejaars dag met de laatste spullen rijden naar de bevrijding. Hongarije daar waar een leider doet waar die voorstaat
En verguist Word door Brussel en de linkse maffia . Wenst iedereen veel sterkte.

Bigstone
Bigstone
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste YorienvdH. Ik ben 60 en verliefd op je. Al jou inzichten en bewoording komen 100% overeen met de mijne van al jou stukjes. Ik begon aan mijzelf te twijfelen, omdat met alles wat er om mij heen gebeurd en beslist word niet mee eens ben. Werkelijk alles. Ben geëmigreerd /ontsnapt naar Scotland omdat ik het zat was. Fijn,ik ben niet gek.Wel verdrietig.

P.E. Kuster
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens.
Je vertegenwoordigd mijn gedachten, gelukkig subtieler.

Mvg,

Paul Kuster

Ps.

Website is tijdelijk uit de lucht ivm vernieuwing.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Yorien vd H. heeft de “Zwartboek van Nederland” opengeslagen.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

YorienvdH roept op tot een strijdbaar 2020. Van dit appél neem ik aan dat het primair tot Nederland en tot het Nederlandse Volk is gericht. En ook geloof ik niet dat ze bedoelt – of heimelijk wel? – dat we met keukenmessen en hooivorken gewapend de barricaden op gaan. Betere wapens hebben wij niet, en ‘stand your ground’ was nooit ons principe. WO II bewijst het, Srebrenica herhaalt het.

Wat we dan nog aan strijdbaars over houden, zijn nationale verkiezingen en het publiceren van alarmerende opstellen. Maar Huizinga schreef zijn ‘In de schaduwen van morgen 1935’, en dat hielp ook niet. En stembusuitslagen brengen alleen personele mutaties met zich mee, en nauwelijks beleidswijzigingen. Wat ook niet anders kan: wij zijn een klein en gruwelijk overbevolkt Land, wij hebben onszelf alle bewegingsvrijheid benomen. We zijn het allemaal zelf. Het Volk stemt misschien verstandiger dan je denkt.

Carmen
Carmen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel mooi weergegeven, chapeau!

E.Ariens
E.Ariens
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uit mijn hart gegrepen. Een hart dat nog rekening houdt met gezond, realistisch verstand i.t.t. naïef idealisme gekopieerd van een anoniem, globaal wereldbeeld.

57
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x