Doemdenken is weer hip

Eindtijdpaniek jaren ‘70 is terug

Titelfoto artikel YorienvdH op OpinieZ.com “Doemdenken is weer hip”

Foto: Aanbieden handtekeningen Stop de Neutronenbom in Den Haag (18 april 1978).

De geschiedenis herhaalt zich, maar het verrast me dat het zelfs binnen het tijdsbestek van één mensenleven al zichtbaar gebeurt. Ik moet namelijk voortdurend aan de jaren zeventig denken als ik nu het nieuws volg. Goed, de Vietnamoorlog is voorbij, het IJzeren Gordijn is gevallen, maar de angst, de grote Angst voor de Eindtijd, die is weer levensgroot teruggekeerd.

 

Jaren ‘70

In de jaren zeventig was ik een opgroeiende scholier en doemdenken was in die tijd enorm in de mode. Veel films liepen slecht af en wat werden we in die tijd bang gemaakt voor .. ja voor alles eigenlijk! Voor de Russen! Voor atoomoorlog! Milieuverontreiniging! Kernenergie! Terreur! Het einde van de wereld!

Elk moment konden de Russen atoombommen op ons afvuren en dan zou Amerika terugschieten of andersom en dan was het gedaan met onze planeet. Tijdens de filmavonden op school zagen we angstaanjagende documentaires over wat er zou gebeuren als de waterstofbom daadwerkelijk zou worden gebruikt. Verbrande mensen, verschroeide aarde, een totale chaos van geweld en kannibalisme onder de overlevenden. Gruwelijk. Dat alles bezorgde me wekenlang nachtmerries. Doodsbang was ik. Elke keer als het ’s nachts onweerde en bliksemde, dacht ik even dat de bom gevallen was.

 

Grote Verzenging

Zo moeten de huidige schoolkinderen ook wakker liggen als ze weer plaatjes voorgeschoteld hebben gekregen van een ondergelopen Nederland, van smeltende gletsjers en stervende dieren, van droge akkers en verzengende zon. Elk moment kan onze planeet de geest geven. Elk moment kan de aarde onder onze voeten verschroeien, en dan zullen we verbranden, in een chaos van geweld. Elke keer als er een hittegolfje langskomt denken de kinderen van nu dat de Grote Verzenging is begonnen. Ze sidderen in hun bedje. Het zweet breekt ze uit.

Waar is dat doemdenken toch goed voor?

 

Kernramp

Kernenergie was in opkomst maar dat was veel te onveilig, zo leerden wij in de jaren zeventig! Elk moment kon immers een grote kernramp geschieden, de vaten met kernafval konden zomaar gaan lekken of een reactor kon spontaan ontploffen. En dan was het met onze planeet gedaan. Bij een kernramp zou de fall-out over de continenten trekken en we zouden allemaal sterven. Kernenergie, nee bedankt! We droegen gele buttons met deze tekst. Als jongeren werden we opgejut om mee te protesteren, zonder dat we enig idee hadden hoe kernenergie eigenlijk werkte.

Ik moet daar vaak aan denken als ik nu de jongeren in klimaatmarsen zie optrekken met onbenullige bordjes over het klimaat zonder dat ze enig idee hebben hoe het klimaat eigenlijk werkt.

 

Industriehaat

In ‘mijn tijd’ – de jaren zeventig dus – werden we op tv of in de les ook geconfronteerd met ernstig verontrustende beelden van grote gele schuimvlokken op de Rijn en de Maas, met de drijvende dode vissen daartussen, terwijl je op de achtergrond zwart rokende schoorstenen zag van de oprukkende industrie. In de Rijn zat zóveel kwik, lood en andere chemicaliën, zo leerden we,  dat je er met gemak je Kodakfilmpje in kon ontwikkelen.

Dankzij de industrie zouden we allemaal binnen tien jaar sterven. De industrie was onze vijand. Er werd een beeld geschapen van gewetenloze kapitalisten die ons milieu naar de gallemiezen hielpen. Het zou niet lang meer duren of de mensen zouden net zo dood op het water drijven als deze vissen in de Rijn. Wij leerden daardoor de industrie grondig te haten.

 

Paniek

Ik moet daar vaak aan denken als ik de doemverhalen hoor over de plastic soep, over gevaarlijke microplastics, over zogenaamd giftig CO2 en de plotselinge paniek over de stikstofuitstoot. We zien weer beelden van zwart rokende schoorstenen, maar de fabrieken zijn vervangen door oprukkende varkensstallen.

 

Boeren

Nu zijn de boeren opeens onze vijand. Er wordt een beeld geschapen van stinkend rijke luie boeren die hun dieren willens en wetens mishandelen en onze atmosfeer naar de gallemiezen helpen. Het zal niet lang duren of wij mensen zullen net zo’n beroerd leven hebben als kistkalveren en plofkippen, zo lijkt het. Jongeren van nu leren boeren grondig te haten.

 

Als we niet uitkijken, loopt deze film  slecht af. Ik zie het met lede ogen aan.

Over de auteur

YorienvdH
Columnist bij OpinieZ.com. Vrijheidsschrijver. Politiek Incorrect.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
p.
p.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De angst is terug van weggeweest – zo lijkt het. De auteur laat het helaas bij deze constatering. Hoewel ze halverwege wel de hamvraag stelt, blijft een antwoord uit. Want inderdaad, “waar is dat doemdenken toch goed voor”?
Het antwoord daarop is de wil tot macht. Mensen die ergens bang voor zijn, zijn makkelijk te manipuleren, te overheersen, te regisseren, te dresseren. Wanneer het je lukt iemand ergens bang voor te maken én de weg naar de oplossing te wijzen – dan heb je geen leger meer nodig om hele volksstammen naar je hand te zetten.
De ‘angst’ is wellicht een tijdlang op de achtergrond geraakt, maar de strategie van de onderdrukker is ondertussen met volle kracht dóorgegaan. Via ‘de mars door de instituties’. Via het meer en meer bezetten van strategische posities in media, universiteiten en politiek. Via commissies en ondemocratische vergaderingen op Europees- en wereldniveau. Het recht wordt inmiddels in alle politieke en bestuurlijke lagen met voeten getreden. En nu wordt opnieuw en sterker dan ooit zichtbaar wat angst met mensen doet.
De machten die de westerse wereld in hun greep willen krijgen zijn al ruim een eeuw bezig. Vanaf het moment dat God dood verklaard was, grepen ze hun kans: goddelijke, absolute macht. Over mensen. Om ze te overheersen, te onderdrukken, te manipuleren. Het lijkt er sterk op dat deze machten de laatste 50 jaar grote terreinwinst hebben geboekt.
Voor degenen die in de angst-handel getrapt zijn – zij zijn gedoemd om hun vrijheid op te offeren aan een medogenloze dictatuur. Daarmee zullen ze denken hun leven te behouden, maar dat zal een illusie blijken. Ook hun leven zal ze afgenomen worden.
Voor hen die zich willen verzetten – zij zullen weigeren hun vrijheid op te offeren. Dat kán ze wellicht hun leven redden.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

p.@ Ik denk dat de auteur net zo over denkt maar het is overbodige uitleg. Kennis is macht, hoewel je in dit geval mag over die(eenzijdige)kennis twijfelen.Hier is gepolitiseerde kennis de macht die de burger onderdrukt als vanouds. Er is niet veel veranderd.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De boeren hebben het landschap gered, anders was het allang ten prooi gevallen aan Nederlandse huizenbouwers (zie Belgie) of projectontwikkelaars uit China (ik chargeer). Intensieve landbouw maakt ruimte vrij voor natuur (dat klopt, internationaal zeker). Het kernprobleem is overbevolking (mogelijk gemaakt door intensieve landbouw, maar de alternatieven zijn afschrikwekkend). Aan overbevolking is alleen met totalitaire middelen iets aan te doen. Zo bekeken kan ik een flink eind meegaan in het doemdenken. De hele problematiek in ogenschouw nemend (alsof iemand dat zou kunnen) is de al dan niet tijdelijke oplossing, althans voor Nederland: stabilisering bevolkingsomvang (ofwel immigratiebeperking), kernenergie (thorium, ook al moet dat nog even ontwikkeld worden), verdere vergroening van de landbouw (hoeft echt niet op stel en sprong, maar kan wel voorbeeld zijn voor elders), herstel democratie en soevereiniteit binnen EEG 2.0. Als dat gelukt is, kijken we verder.

Paul Schermers
Paul Schermers
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk artikel. Geheel mee eens. Dat we door de mainstream politiek en hun media verkeerd worden ingelicht, werd me duidelijk door me enigszins in de argumenten te verdiepen van Clintel, De Groene Rekenkamer, Marcel Crok e.a. Gelukkig dat hun geluid via Thierry Baudet in de Tweede Kamer te horen valt. Kan Yorien haar artikel ook sturen naar de Volkskrant? Als reactie op de brief die de Volkskrant plaatste?

Fluitje
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul Schermers

Inderdaad wat doemdenken en bedrog, allemaal te weeg kunnen brengen.

E. Vreeland
E. Vreeland
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Belangwekkend artikel.
De mens is een religieus dier. Bij geboorte een onbeschreven blanco pagina.
Of de lege hardware van een computer.
Die kan door beïnvloeding heel makkelijk gevuld worden met allerlei ideeën.
Vroeger gebeurde dit door de kerk.
Als die ideeën maar lang genoeg herhaald worden, worden ze overtuigingen.
Dat weten we al sinds mensen heugenis. Na Goebbels en de Sovjet propaganda, weten we ook hoe het werkt in de moderne tijd, door media te gebruiken.
Er zit dus een agenda achter. ..

p.
p.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Het is natuurlijk nog minder dan een halve waarheid om te stellen ‘Vroeger gebeurde dit door de kerk.’ Alsof die beinvloeding niét gebeurde buiten de kerk. Even een minuutje helder nadenken (afgezien van het antwoord op de vraag of de mens bij geboorte wel een ‘onbeschreven’ blad is – dat is nog niet zo eenvoudig te bepalen en de meningen zijn er al eeuwen over verdeeld) en je beseft (hopelijk) dat beïnvloeding onontkoombaar is en (hier moet ik nog meer ‘hopelijks’ tegenaan gooien) dat zogenaamd ‘geen’ geloof of uitgangspunt hebben óok een geloof of uitgangspunt is… voor velen een onneembare logische hindernis.
Maar goed, stel dat het waar is, dan mag de reageerder de eeuw van Goebbels / Hitler en Stalin, Mao etc. qua bloederigheid van mij vergelijken met de eeuw ervóor, toen ‘de kerk’ nog overal zijn kwaadaardige beïnvloeding deed gelden.
Met de slotconclusie ben ik het dan wél weer eens: er zit inderdaad een agenda achter en het enige agendapunt is: de mens wil macht, anders wordt hij bang. Het aardige is nu, dat wanneer de mens ‘geen’ uitgangspunt of moraal heeft, de kans dat zijn machtswellust ongebreidelde vormen aanneemt (zoals in de eeuw van de door de reageerder aangehaalde figuren), levensgroot is, ik durf te stellen veel groter dan wanneer de mens wél enige moraal heeft – zij het dat die moraal dan wel christelijk van aard moet zijn of anderszins gebaseerd op prinicipieel respect voor het leven van alles en iedereen.

E. Vreeland
E. Vreeland
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Ja vroeger gebeurde dit door de kerk. Eeuwen lang is de christelijke religie de kleur geweest waarmee onze cultuur geverfd is.
Wat is daar onwaar aan? Ik stel niet dat het goed of slecht was. Nee ik ben zelfs van mening dat die kleuring overwegend positief was en is.
Dat komt door het waarden systeem dat volgt uit het Nieuwe Testament. Naastenliefde zoals door Jezus gepredikt, zie je alleen terug in het boeddhisme, waar het mededogen genoemd wordt.
We zijn van oorsprong een calvinistische natie. Schuld en boete zijn ook de ingrediënten van het huidige klimaat geloof.
Misschien iets om een minuutje over na te denken?

Don Tessers
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het enigste waar we hier in Europa echt bang voor moeten zijn en vrezen dat het gedaan is met onze vrijheid, is de totale versnelling van de islamisering en de komende invasies van Afrikaanse moslims met honderden duizenden die per Europees land een verschrikkelijke terreur zullen uitoefenen. Nu al zijn overal deze tekenen al waar te nemen. Ontken dit nu niet meer maar kom hiertegen in verzet.

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Daadwerkelijke rampen of doemscenarios schetsen, leveren beide een publiek op wat bereid is om meer belasting te betalen en de overheid meer bevoegdheden te geven. Dit omdat het het emotionele gedeelte van je hersenen aanspreekt.
Daarom hebben mensen met een sterkere rationele instelling ook zoveel problemen met dit soort onzin.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De moderne ontwikkelde wereld wordt overwoekerd door middeleeuwse religieuze waanzin en de politieke activisme die roept dat het einde van de wereld nabij is en gaat over tot onzinnige maatregelen die eerder de samenleving kapot maken dan de aarde redden. De burger staat erbij met open mond en portemonnee. Het gaat ook om de tweede, de mond gaat vanzelf dicht. De collectieve waanzin neemt de overhand, iets wat de communisten niet eens gelukt is in hun tijd, die hadden met vele sceptici te maken die wel monddood waren net als de klimaatsceptici nu. De hysterie van nu overschaduwd de hysterie die Orson Welles met zijn radio-uitzending van de Werelden in oorlog heeft veroorzaakt. De aliens moeten ons sindsdien nog steeds vinden en nu is men bang voor de klimaat. De Britten zijn vandaag de dag trots op hun wijnbouw die voor de kleine ijstijd floreerde nog iets beter dan nu want het was toen warmer dan nu. En dus ver voor de industrialisatie. De tijdperk voor de industrialisatie van 1850 tot 1898 was toevallig nog een koudere periode dan nu en juist die heeft men gekozen voor de vergelijking om de industrie de schuld te geven. Waar waren wij vandaag zonder die industriële ontwikkelingen geweest? En wat is de ideale temperatuur op aarde, wie bepaalt dat? Nee, de aarde heeft geen probleem maar de mensen die de aarde naar hun beeld willen scheppen wel. En dat lukt, zelfs nu wij weer in religie verzuipen, ook de “Schepper” niet.
P.S. Esther Ouwehand vertolk overigens heel goed het beperkt denken van inhoudsloze politici.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer herkenbaar. Het doemdenken begint religieuze vormen aan te nemen. Inclusief Hoge Klimaatpriesteres Greta, rabiate volgelingen en ketters. De stijging van de Zeespiegel als de nieuwe Zondvloed. Stikstof de nieuwe duvel en een Tesla de moderne aflaat. En net als alle andere religies is de klimaathysterie gebaseerd op leugens en onzin. Volgens de Club van Rome waren we nu allemaal allang dood en de fossiele brandstoffen uitgeput. Agenda 21.

batmutz
batmutz
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Angst is een slechte raadgever maar goed voor de economie. Zou dat de reden zijn dat angst aangepraat wordt ?
Nu de VS zich, geheel terecht, hebben teruggetrokken uit Noord-Syrië is er weer een nieuwe angst ontstaan, die voor IS.
Hollywood is ook een goede angst-aanjager door series als Tsjernobyl waarin niet de waarheid verteld wordt maar een, met Hollywoodbril, spectaculair doemscenario. Helaas denken mensen dat het echt zo gebeurt is…
En zo blijft angst de wereld regeren en uiteindelijk komt het wel weer goed en valt het best mee.

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x