Impeachment Trump: Democraten schieten in eigen voet

Gemakzuchtige MSM juichen over afzettingsprocedure

Op 21 april dit jaar won de komiek Volodimir Zelenski in de tweede ronde de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Met zijn partij Sluha Narodu (‘Dienaar van het Volk’) wist hij op 21 juli ook nog de parlementsverkiezingen te winnen. Zoals gebruikelijk stuurden regeringsleiders felicitaties naar de winnaar, of ze belden hem op. Dat deed ook president Trump, op 25 juli. En dat hebben we geweten!

 

Klokkenluider

Al een tijdje circuleerden er geruchten in Washington over een document van een ‘klokkenluider’. Deze zou onomstotelijk hebben vastgesteld dat Trump in dat telefoongesprek misbruik zou hebben gemaakt van zijn presidentiële macht door Zelinski onder druk te zetten. De Oekraïense president zou maar eens onderzoek moeten doen naar het doen en laten in de Oekraïne van Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, vice-president onder Obama en Democratisch presidentskandidaat in 2020. Daarbij zou Trump zelfs Amerikaanse financiële steun aan het land als hefboom hebben ingezet.

 

Pelosi

De Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, besloot om de druk van vooral de linkervleugel van haar partij niet langer te weerstaan en kondigde een impeachmentprocedure aan tegen de zittende president. De derde impeachment in de Amerikaanse geschiedenis. Al vanaf Trump’s inauguratie hunkeren de Democraten hevig naar dat zo begeerde moment waarop ze de verkiezingszege van Trump teniet kunnen doen.

Al die pogingen – denk aan de totaal mislukte zaak van de veronderstelde Russia Collusion – liepen tot dusver op niets uit. Ook al vonden Nederlandse commentatoren in het kielzog van beeldbepalende Amerikaanse media steeds dat het moment van die afzetting nu toch echt in zicht was. Openbaar aanklager Mueller ging uiteindelijk af door de zijdeur. Er was geen enkel bewijs gevonden dat Trump zou hebben samengespannen met de Russen.

 

Opgewonden media

De aankondiging op 25 september van het onderzoek naar het impeachment van de president leidde ook weer tot groteske opwinding in de Nederlandse media: komt er nu eindelijk een eind aan het presidentschap van die ‘verschrikkelijke Trump’? Op NPO Radio1 lieten de redacties, o.a. van Stand.nl, er geen gras over groeien. Alhoewel op dat moment bijna niemand over enige achtergrondinformatie beschikte – behoudens de bekende riedel dat Trump uiteraard niet kan deugen – mocht gereageerd worden op de stelling van de dag: “Het is goed dat er een afzettingsprocedure tegen president Trump wordt gestart.”

 

Dedain

Studiogast Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, probeerde nog wat nuchterheid te brengen in het opgewonden sfeertje. Hij vroeg zich af waarom we er ons hier zo druk over maken, de Amerikanen gaan er over, zij hebben deze president gekozen, of woorden van gelijke strekking. Maar nee hoor, allerlei onwetenden en betweters – ‘deskundigen’ in het Hilversumse wereldje – kregen de ruimte om hun dedain over de Amerikaanse president te spuien. Met opmerkingen als “wanneer raken we eindelijk van deze kleuter af?”, zonder overigens te laten blijken dat ze ook maar enig inzicht hadden van wat er in feite in het bewuste telefoongesprek aan de orde is gekomen.

 

Zegen

De aangekondigde impeachmentprocedure was natuurlijk ook een zegen voor de talkshows en zo konden we dagenlang genieten van het bekende Trump-bashen. Nancy Pelosi’s ideale schoonzoon Michael Vos kwam bij Jinek aan het woord en de verongelijkte, want tegen zijn zin teruggeroepen ex-Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal, kreeg ruimte voor zijn in neutraliteit verpakte gekleurde uitleg. Trump heeft Zelenski onder druk gezet, zo werd bijna eenstemmig uitgedragen. Maar klopt dat wel?

 

‘Quid pro quo’

Tot ieders verrassing onthulde  Trump kort na de aankondiging van het impeachmentonderzoek de transcriptie van het telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtgenoot. Eerlijk gezegd: een diplomatiek nogal ongebruikelijke stap, waarover Zelenski naar het schijnt onaangenaam verrast was. Maar ondanks al die opwinding in de media valt uit die transcriptie helemaal niet op te maken dat Trump had gedreigd de financiële steun aan Oekraïne ($ 400 mln.) te bevriezen. Het onderwerp komt in het telefoongesprek niet eens ter sprake! Er was dus geen pressiemiddel, geen quid pro quo.

Sterker nog: volgens Kenneth Vogel van de New York Times hoorden ze in de Oekraïne pas een maand na het telefoongesprek dat de hulpgelden mogelijk heroverwogen zouden worden. De steun is overigens inmiddels uitgekeerd, verklaarde Trump voorafgaand aan zijn toespraak in de VN. Daar leverde hij ook kritiek op het uitblijven van de toegezegde steun van andere landen aan de Oekraïne, een thema waarover hij zich ook in het telefoongesprek uitliet.

 

Smoking gun

In de aanloop naar het impeachmentonderzoek werd ook de brief van de klokkenluider openbaar gemaakt. Een buitengewoon gedetailleerd document van 9 pagina’s, dat zeker opmerkelijke details bevat. Zoals het willen verbergen van de gespreksverslagen en de rol en de betrokkenheid van Trump’s persoonlijke advocaat Giuliani en van William Barr, de minister van Justitie. De brief blijkt echter uitsluitend gebaseerd te zijn op anonieme bronnen en hear say. Bovendien zou de auteur tot het anti-Trumpkamp behoren. Daarmee ligt, net als met de transcriptie van het telefoongesprek, nog steeds geen smoking gun op tafel.

 

Corruptie-onderzoek

Wat wel uit de transcriptie van het telefoongesprek blijkt, is dat Trump inderdaad Zelenski vraagt de gang van zaken na te gaan rond het ontslag van de Oekraïense openbare aanklager Shokin, die een onderzoek zou hebben verricht naar corruptie bij het oliebedrijf Burisma. Dat is het bedrijf waar Hunter Biden, de zoon van Joe Biden voor 50.000 dollar per maand een directiefunctie bekleedde, zonder overigens daarvoor over bijzondere expertise te beschikken.

Joe Biden, huidig Democratische presidentskandidaat, heeft zelf met trots toegegeven dat hij in 2016 Oekraïne met succes onder druk had gezet om Shokin te ontslaan: “I looked at them and said, ‘I’m leaving in six hours. If the prosecutor is not fired, you’re not getting the money ( een leninggarantie van 1 mld. Dollar).’ Well, son of a bitch. He got fired.’

 

De eerder genoemde Kenneth P. Vogel and Iuliia Mendel schreven in mei in de New York Times dat Hunter Biden en zijn Amerikaanse zakenpartners deel waren van een poging van Burisma om bekende Democraten met een groot netwerk binnen te halen. Er liepen toen namelijk anticorruptie-onderzoeken van de Oekraïense autoriteiten, maar ook van de regering-Obama. “Hunter Biden’s work for Burisma prompted concerns among State Department officials at the time that the connection could complicate Vice President Biden’s diplomacy in Ukraine, former officials said.

 

Schot in eigen voet

Het impeachmentonderzoek zal ongetwijfeld de rol van vader en zoon Biden raken en daarmee Joe Biden’s kandidatuur kunnen beschadigen. Er zijn trouwens onderzoekers die de lezing van Joe Biden over Shokin in twijfel trekken en daarmee het vooruitzicht voor hem nog troebeler kunnen maken. Er wordt gewezen op de mogelijk kwalijke rol van de inlichtingendiensten – ook rond dat document van de klokkenluider – maar dat voert te ver voor deze column.

 

Bovendien bleek in mei dat drie Democratische senatoren de regering van Oekraïne hadden aangeschreven met de vraag waarom een viertal onderzoeken was afgesloten die belangrijk waren voor speciaal onderzoeker Robert Mueller in zijn Rusland-onderzoek tegen Trump. In die brief schermden zij ook met het opzeggen van Amerikaanse steun.

 

Politieke strategie

Een goede vriend in de V.S. en kenner van de Amerikaanse politiek schreef me:
“Eén ding moet je weten: voor een impeachment is 50% van de stemmen nodig in het Congres, en een 2/3 meerderheid in de Senaat. Dus zal het 100% zeker niet gebeuren; dat weet iedereen, ook de Democraten… Het is politieke strategie, waarbij de Democraten denken dat ze hiermee Trump’s kansen op herverkiezing verkleinen. Biden zal afgeschilderd worden als een van die traditionele elite-politici die hun positie misbruiken met het regelen van allerlei baantjes voor vriendjes en familieleden en daar heeft de Amerikaan een hekel aan (zie de Clintons). Dit kan een keerpunt zijn voor Elizabeth Warren om de Democratische presidentskandidaat te worden… maar ik zie die toch moeilijk winnen van Trump met haar voor de Amerikanen te linkse voorstellen rond free education, medicare for all, tax the rich, social security tax, Green Deal, etc…”

En tenslotte schreef hij dat zowel Democratische als Republikeinse politici en lobbyisten zich tegoed hebben gedaan aan allerlei consultancy-opdrachten in de Oekraine. Blijkbaar is alle Amerikaanse invloed nodig om Oekraïne te beschermen tegen Rusland.

 

Brouwsel

In Oekraïne staat een onwelriekend brouwsel op het vuur dat de Democraten wel eens slecht zou kunnen bekomen: het kan er toe leiden dat met dit impeachmentonderzoek Biden ‘voor de bus wordt gegooid’ en dat een getergde Trump wel eens kansrijk zou kunnen zijn tegenover Elizabeth Warren. Een impeachment in verkiezingsjaar kan tot onvoorziene gevolgen leiden. Als in dat troebele brouwsel wordt geroerd, zou er wel eens meer aan de oppervlakte kunnen komen dan wat tot nu toe aan gemakzuchtige opinies naar buiten wordt gebracht.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig ,hoop van harte dat dit alles uitkomt, ben veel onderweg ,ook in Duitsland ,en luister daar veel naar de radio ,en het tenen kromde nieuws over Trump , werkelijk nog nooit een goed woord gehoord over hem, terwijl er daar iemand aan het bewind is waar ze genoeg negatiefs over kunnen vertellen ,maar dan steken de struisvogels d’r kop weer in het zand ,dit heeft zeker te maken ,net als hier over de verplichtte afdracht van kijk en luistergeld ,zolang ze vanuit de regering de media in een ijzeren greep houden ,[geld]kunnen ze via de journalistiek [wat slappe zakken zijn geworden[net zoals hier in Nederland, alles en iedereen in de maling nemen ,omdat ze de waarheid aan de mensen onthouden ,Trump nog 4 jaar aan de macht ,en alle dromen en luchtbellen klappen uit elkaar bij onze buren ,heerlijk .

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De volgende hoofdstuk in de tragikomedie van de Democraten is aangebroken. Niet te geloven hoe slecht deze democratische verliezers zijn, hoe zij Trump zijn overwinning niet kunnen verkroppen en werkelijk alles boven de tafel halen in hun onmacht en onwil om het fout bij zichzelf te zoeken. Als je als Democraat
in staat bent om de arbeiders klasse te verliezen dan zegt het iets over je jezelf. De sympathie die de Democraten vroeger genoten moet bij elke normaal denkende mens nu helemaal verdampt zijn. Het is weer de tijd van Trump haters, de media presenteren iets minder geluid dan voorheen maar toch hun hoop om Trump af te zetten. Ook de talkshows vonden een welkome vulling voor hun propaganda machine. Dat mevrouw Pelosi zich liet gek maken en tot deze stap kwam tekent de wanhopige sfeer bij de Democraten. Het baantje van Hunter Biden stinkt behoorlijk en kan niet anders zijn dan een gunst aan zijn vader, de huidige presidentskandidaat. Als men wil de rol van Trump in deze onderzoeken dan moet ook deze democratische corruptie onderzocht worden. Kennelijk staat Joe Biden in deze zaak water aan zijn lippen nu inpeachment wordt ingezet als de ultime wapen tegen Trump. De beste vedediging is tenslotte aanval. Overigens heeft Joe Biden zich ook met de politiek van een ander land bemoeit en direct ingegrepen. Wat valt Trump dan nog te verwijten? Maar zoals gebruikelijk moeten wij het doen met de nieuwsvoorziening zoals deze is en zeker weten wij niets. Er kan nog van alles naar buiten komen, politiek is wat dat betreft een vieze spelletje waar de burger nog altijd de minst belangrijke viool speelt.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ja, Nancy Pelose beschuldigt Trump van iets dat Joe Biden in feite heeft gedaan in eerdere periode. Wat een trut is die Pelosi toch. Zijn er uberhaupt nog eerlijke Democraten?

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Marien @ De sympathie van de democratische Kennedy’s is al lang voorbijgevlogen en wie weet hoe wij over hun zouden oordelen met de ogen van nu. De Democraten van nu zijn schande voor de VS.

Alice
Alice
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Nou de Democratische president Jimmy Carter was heel slecht en Bill Clinton heeft zeker skeletten in zijn kast staan en Obama in het Midden Oosten met Syrië en Libië was ook heel slecht.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alice

Alice@ Helemaal gelijk maar alleen Trump moet het ontgelden en over de Democraten mag men niet kritisch zijn.Hun gedrag sinds Trump is stuitend.

jan
jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een impeachment in verkiezingsjaar kan tot onvoorziene gevolgen leiden…. Dat het hier zoals altijd bij de Dem’s om politiek opportunisme van de ergste soort gaat is mij wel duidelijk. Maar ja, Trump is de duivel, en dan is alles geoorloofd. Kijk wat er is gebeurd (en nu gebeurt) in Italië. Het is te hopen voor de VS dat Trump wordt herkozen.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Het is voor ons allemaal te hopen dat Trump wordt herkozen…

Johan visser
Johan visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Goed onderbouwde reactie!

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Freek van Beets
Verbazing wekkend dat onze staats omroep dit allemaal kan roepen zonder dat zij daar over aangesproken worden door de verantwoordelijke minister.
Dus kan je aannemen dat de regering het er mee eens is!
VS een van onze bevrijders van de Duitsers en ook nog steeds het land wat ons weer zou moeten moet helpen als wij aangevallen worden!

Friesecanadees
Friesecanadees
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Trump is eigenlijk de belichaming van de westerse cultuur(individuele vrijheden)

Links wil dit niet, houdt van power and top down controls,(zoals ze dat ook in het holle land gewend en daar door in een soort van coma zijn geslagen)
Hopelijk houdt trump het vol om die relentless attacks het hoofd te bieden, anders gaat het nog donkerder worden
@Nenne
Verder heb ik zo mijn twijfels,ondanks NATO lidmaatschap, dat de geallieerden Europa wederom militair zouden gaan helpen
Amerikanen hebben schoon genoeg van dat USA bashing

Excellent article Freek van Beetz!

Dolf van Wijk
Dolf van Wijk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alweer een boemerang. Ook het ‘Russian-collusion’ wapen van de democraten bleek een boemerang te zijn, waarvan het grootste effect nog moeten komen.

De ‘deep-state’ komt meer en meer in nauwe schoentjes, benieuwd wanneer dat in EU/NL eindelijk eens gaat gebeuren!

Anna
Anna
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stuur dit artikel naar de NPO hebben ze “ echt” nieuws, wat nog ECHT WAAR IS OOK…. de bewijzen worden mee geleverd.
Daar kunnen ze misschien “ punten ( kijkcijfers ) mee scoren “, want nu vist het journaille allemaal in dezelfde troebele visbak en dut het TV kijkend publiek zachtjes is.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt er op dat de democraten ook hier weer een smerige rol spelen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Sinds de democraten niet meer op ’t regeringspluche in Washington zitten spelen zij alléén maar zéér smerige rollen.

Nanko
Nanko
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De MSM met nota bene Paul Janssen’s eigen reporters zoals van Vliet en Stam doen van harte mee met het Trump Bashen. Nogal lachwekkend, en bijzonder onprofessioneel voor “verslaggevers” van de grootste krant van NL. Van de actualiteiten programma’s van de commerciële en Publieke omroepen hoeven we geen objectief Trump nieuws te verwachten blijkt uit de praktijk !

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor de presidentsverkiezingen in de USA werd in de klas van mijn toen 9-jarige dochter een stemming gehouden; 100% van de schoolkinderen inclusief alle juffen waren fel anti-Trump. Dat zegt veel over over de staat van ons onderwijs en media. Met als dieptepunt die Jinek die iedere avond een rant tegen Trump mocht uitkotsen. Sad.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet.
In het manipuleren van plm. 9 à 10-jarige kinderen is ’t onderwijs in Nederland, maar óók daarbuiten, héél erg goed, Nederland loopt daarmee zelfs voorop in de wereld. Kijk naar al die spijbelaars die z.g. vóór het klimaat wandelen. Na afloop van hun wandeling blijkt er één grote bende door hen te zijn achtergelaten op straat ! Waar ik met enige spanning naar uitkijk is de demonstratie in den Haag van de Nederlandse boeren, binnenkort. Ben benieuwd of deze mensen zich met een kluitje in ’t riet laten sturen. Deze sector wordt moedwillig geheel stuk gemaakt, zodat Nederland, wat voedsel betreft, nog meer afhankelijk wordt van het buitenland; althans, dat is mijn mening. Dit alles gebeurt met een vooropgezet plan, op deze manier kan er nog véél meer gebouwd en héél veel “natuur” gemaakt worden, onder het mom van die “vreselijk gevaarlijke” stikstof en Co2-uitstoot !
Grootschalig bedrog door “den Haag”. Hoorde gisteren een vooraanstaand econoom vertellen dat het in de EU absoluut niet goed gaat en dat een nieuwe recessie onderweg zou zijn, dit i.t.t. hetgeen “den Haag” ons doorlopend wil laten geloven.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben het geheel eens met de wijze waarop Van Beetz verslag doet van de weinig neutrale afkeer van Trump die de Nederlandse MSM voortdurend ten toon spreiden. Ben het ook geheel eens met zijn “goede vriend in de V.S. en kenner van de Amerikaanse politiek” dat het allemaal bedoeld is om nepindiaan ‘Pocahontas’ Elizabeth Warren bij de primaries sterker naar voren te laten komen, ook al is de vraag of dat werkelijk gaat lukken. Zeker ook gezien het feit dat het hele impeachmentgedoe een wanhoopsoffensief lijkt te zijn. Het zou mooi zijn als men in Hilversum en omstreken wat meer begrip kon opbrengen voor de manier waarop Trump probeert een frisse wind te laten waaien in een groot aantal vastgelopen dossiers, zowel nationaal als internationaal. Niet dat Hilversum er toe doet, behalve dan om Nederlandse burgers zand in de ogen te strooien op kosten van diezelfde burgers a raison van een miljard per jaar. Het zou beter zijn als men onderzocht hoe het komt dat polarisatie de Westerse politiek is gaan domineren. Zelfs in zodanige mate dat nogal redeljke politici van het midden als extreemrechtse pummels worden weggezet. Enig zelfonderzoek kan daarbij niet ontbreken.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De hele actie tégen president Trump komt bij mij nogal lachwekkend over. Het gaat toch om Biden jr. ? Die werd door een Oekraïnsche rechter o.i.d. beschuldigd van corruptie in Oekraïne, hierop heeft de vader van die arme Biden jr., t.w. de democraat Biden sr. geprobeerd om die rechter te laten ontslaan/oppakken in Oekraïne. Om dit laatste gaat het, volgens mij. Trump wil weten wat een Amerikaanse onderdaan, want dat is Biden sr. natuurlijk, in Oekraïne heeft uitgevreten. Prachtige vent en een échte president, die Trump !!! Heeft meer moed en IQ in z’n pink dan Rutte in z’n hele lijf.

Alice
Alice
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een goed artikel met de juiste achtergrond informatie. Een verademing in vergelijking van de MSM die werkelijk hysterisch is geworden.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x