Hoe 20 jaar Links mij naar het Realisme duwde

Het relaas van een Nederlands-Marokkaanse

Titelfoto bij artikel Samirrha Tarrass op OpinieZ.com “Hoe 20 jaar Links mij naar het Realisme duwde”

Foto: Publiek bewondert meesterwerk uit de Gouden Eeuw.

 

“Hoe komt het dat jij zo bent?”, “Waarom ben jij zo gaan denken”, “Waarom val jij je eigen mensen af”? Zomaar even wat vragen die ik dagelijks op Twitter in mijn DM ontvang of vragen die ik via andere kanalen gepresenteerd krijg. Ik weet dat ik niemand een uitleg verschuldigd ben, maar ik wil in dit stuk mijn verhaal houden.

Ik ben kind van Marokkaanse migranten die als eerste generatie op basis van een werkcontract naar Nederland zijn gekomen. Mijn vader heeft tientallen jaren keihard gewerkt in de (toen zo geheten) Hoogovens IJmuiden.

Ik heb een – zeker vergeleken met andere Marokkaanse kinderen –  nogal vrije opvoeding gehad. Ik mocht voetballen, basketballen en mee op kamp. Het Spartaanse arbeidsethos is er met de paplepel ingegoten. Mijn vader maakte zijn kinderen herhaaldelijk duidelijk dat hij niet zijn land had verlaten om zijn kinderen niets te zien doen.

‘Werken voor je geld’ was bij ons thuis het credo. Temeer omdat ook mijn moeder jarenlang actief deelnam aan het arbeidsproces. Ook gaf mijn vader ons een sterk rechtvaardigheidsgevoel mee: spreek de waarheid, wie je ook voor je hebt en kom op voor de zwakkeren. Vooral dit laatste is als een rode draad in mijn leven blijven doorlopen. Tot aan de dag van vandaag.

 

Marokkaanse kringen

Als je verkeert in kringen waarin uitsluitend Marokkanen zitten, is het erg moeilijk om anders naar zaken te kijken. Dat ‘ons’-gevoel heerst er heel sterk. Dat zit verankerd in families, vrienden en kennissenkringen. Doe je een stap naar buiten, dan word je als snel verketterd. Ik ken veel mensen die hun eigen families erdoor zijn kwijtgeraakt.

Het gaat automatisch: je ouders zijn Marokkanen, omringen zich met Marokkanen en je neemt als het ware het gedrag van je ouders over. Als herkenning; cultuur, taal en gewoonten zijn hetzelfde. De vanzelfsprekende weg, zeg maar.

Jarenlang heb ik dit leven geleid; tussen Marokkanen met veelal de bijbehorendeschijnheiligheid en hypocrisie. Zelfreflectie was er nauwelijks en kritiek werd altijd gezien als een regelrechte aanval. Het was steeds een kwestie van Marokkanen versus Nederlanders. Niet expliciet uitgesproken, maar qua beleving en gevoel wel.

 

Ontworsteld

Ik vind het vooral jammer voor mezelf dat ik daar zo lang in ben blijven zitten en niet net zo verstandig was als mijn zus, die dit al snel doorhad en er al vroeg uitstapteHet heeft mij nog heel wat jaren gekost om los te breken. Maar uiteindelijk is me dat gelukt.

Dat ik hier alleen het gezin heb waarin ik ben opgegroeid en geen familie, heeft dat proces natuurlijk wel makkelijker gemaakt. Misschien scheelt het ook wel dat mijn ouders onze keuzes respecteren en ons daar altijd vrij in hebben gelaten.

Ik werd ouder, wijzer. Begon zaken in te zien. Ik zag onrecht, misplaatste grappen die mij begonnen te storen. Ik zag mensen misbruik maken van anderen, ik zag het profiteren, klagen totdat je dat kreeg wat je wilde. Ik zag alles geregeld worden en uiteindelijk kon er nog geen ‘dank je wel’ vanaf. En vervolgens alles gooien op ‘racisme’ en ‘discriminatie’.

Door de jaren heen merkte ik dat ik zo vervreemdde van een grote groep mensen dat ik op afstand keek en dacht: zijn dit nou mijn mensen’? Moet ik mij hiermee identificeren? Het antwoord had ik hierna al vrij snel gevonden.

 

‘Zelfhater’

Volgens velen ben ik een ‘zelfhater’. Omdat ik niet opkom voor ‘mijn volk’ en zo kritisch ben. Daarop zeg ik dit: ik weet even niet zo goed waarom ik een bepaalde blinde loyaliteit verschuldigd zou zijn aan een groep mensen, puur en alleen omdat ik een afkomst met hen gemeen heb. Ik ben geboren en getogen in Nederland, heb Marokko bij elkaar misschien zo’n 20 keer bezocht gedurende een aantal weken per keer.  

Ik ben nu 40-plusser. Mijn leven, mijn gezin, mijn familie, mijn werk, mijn vrienden, mijn sociale contacten, alles wat ik heb opgebouwd bevindt zich hier. In dit land. Waarom zou ik een blinde loyaliteit moeten hebben aan Marokko of Marokkanen? Is dat een automatisch gegeven omdat je ouders Marokkanen zijn?

Ik zou dan aan deze mensen willen vragen: hoeveel hou je van jezelf? Dat je dit land haat ondanks alle kansen die je geboden worden, het feit dat er voor jou wordt gezorgd tot aan het financiële vlak aan toe? Hoe vertaal je dat naar jezelf? Had je deze kansen ook gehad als je vader niet hierheen was gekomen of jij hier niet geboren was? Stel jezelf deze vragen eens even.

 

Linkse politiek

Ik heb jarenlang in Amsterdam gewoond en ben daar achter de schermen vrijwilliger geweest bij een zgn. linkse partij. Ben daar meerdere malen geconfronteerd met het opzettelijk verkwanselen van subsidiegeld, waarbij men op voorhand al wist dat een project voor minderheden geen succes zou worden. Het was een herhaling van een aanpak die al eerder geen succes bleek te zijn. Dit gaat overigens tot aan de dag van vandaag gewoon door.

Van D66-ers en GroenLinks-ers snap ik het dan wel wanneer ze mij een zelfhater noemen. Ik breng immers het algemene programma in de war. Deze partijen en soortgelijke partijen draaien op diversiteit, multi-culti en vooral alle minderheden een voorkeurspositie toebedelen. Het zijn veelal autochtone partijleiders en fracties en hun achterban die mij dan betichten van zelfhaat. Hoe ironisch.

 

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat de politiek de inzet voor de eigen, autochtone bevolking aan het verlaten is. De eerste dreun kwam eigenlijk al met de EU, maar de laatste jaren is deze trend alleen maar op volle kracht voortgezet.

 

Achterstelling

Ik zie Nederlanders achtergesteld worden. Op praktisch elk vlak. Ik zie dat zelfs feestdagen worden, monumenten en straatnamen anders vernoemd worden en als klap op de vuurpijl moet men nu dan ook de ‘Gouden Eeuw’ maar anders gaan noemen, of liever gezegd; compleet laten vervagen. Je reinste geschiedvervalsing. Iets anders kan je het niet noemen.

Iedere minderheid mag trots zijn op de afkomst, de vlag welig laten wapperen. De Nederlander moet zich schamen.

Ik ben geen Nederlander en/of Marokkaan. Beide kanten hebben mij namelijk duidelijk laten weten dat er klaarblijkelijk kaders zijn waar ik aan dien te voldoen, eer ik zo genoemd of gezien mag worden.. En het conformeren aanis nooit mijn sterkste kant geweest.

Bovendien heb ik totaal geen behoefte om te voldoen aan het credo ergens bij horen. Als dat een van mijn kwaliteiten was geweest, dan had ik in de eerste plaats vooral mijn vader vroeger niet zoveel hoofdpijn bezorgd als de directeur van de basisschool weer eens aan de telefoon hing….

 

Ten slotte

Ik sluit af met de volgende woorden;

Waar ik bij hoor? Ik hoor bij die mensen die ongeacht hun afkomst de Nederlandse cultuur hoog willen houden, normen en waarden hebben waarin er respect is voor iedereen, niet meedoen aan de klimaathysterie en de soevereiniteit van dit land beschermen. Daar ben ik en daar hoor ik

Over de auteur

Samira Tarrass
Geboren en getogen Nederlandse Marokkaanse. Bevlogen in alles wat mij aanspreekt. Hekel aan slachtofferschap.
Geef nooit op!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verfrissend stuk: Leven van Marokkanen tussen Marokkanen gaat gepaard met “schijnheiligheid en hypocrisie. Zelfreflectie was er nauwelijks en kritiek werd altijd gezien als een regelrechte aanval. Het was steeds een kwestie van Marokkanen versus Nederlanders.” En bij GL/D66 idem dito. En daardoor, als een olievlek, bij VVD, CDA en CU idem dito. Oikofobie is zwak uitgedrukt. Lijkt meer op zelfhaat. En die is dus aan de macht. Een beetje bezinning zou dat kunnen corrigeren. En die ontbreekt dus. Dat is zeer ernstig, maar verklaart wel veel (op EU, klimaat, en migratiegebied). Hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma van D66 suggereerde onlangs dat bejaarden het stemrecht wel kan worden ontnomen. Daar tegenover zou men kunnen stellen dat men beter GL/D66-ers het stemrecht kan ontnemen want het ontbreekt ze ten enen male aan zelfkritiek en bezinning. Toegepaste waanzin lijkt me een betere leerstoel voor BB. Met Rob Jetten en Jesse Klaver als eerste promovendi.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

ja, heeft ze dat ECHT gezegd? Wat een domme vrouw is ze dan. Valt met tegen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

U vraagt of Baarsma dat ECHT heeft GEZEGD. Welnu, ze heeft het GESCHREVEN in bijgevoegd VK artikel, bij wijze van mogelijke oplossing voor het feit dat jongeren de eerste 18 jaar van hun leven niet mogen stemmen en ook in de jaren daarna relatief weinig gebruik maken van hun stemrecht. Ouderen daarentegen mogen de laatste 18 jaar van hun leven wel stemmen (gut, dat mogen jongeren dan toch ook als ze eenmaal 63,8 jaar oud zijn?) en maken daar ook volop gebruik van (ja, dat is het hele idee van stemrecht. Je hebt het dus je gebruikt het als je dat wilt. Is dat nu zo moeilijk voor D66-ers?). Na al dit gejeremieer en oeverloze geredeneer (door Baarsma zelf gekenschetst als een gedachtenexperiment), is het toch moeilijk om niet te concluderen dat ze op een paar modieuze treinen meelift: die van het blanke, oude mensen bashen en het verheerlijken van de D66/GL idealen, want jongeren begrijpen die wel. Dus heeft ze dat ECHT gezegd? Nou, net niet. Maar dat heb ik ook niet beweerd. Ze heeft het wel ECHT gesuggereerd, waarbij ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat ze daar – al dan niet bij wijze van excuus – bij heeft gezet dat het om een gedachtenexperiment zou gaan. Wel een nogal dom gedachtenexperiment. Er zijn mensen wel voor minder gewaagde gedachtenexperimenten compleet afgeserveerd. En ze heeft er serieus over nagedacht. Anders had het niet prominent in de Volkskrant gestaan:comment image

ANT
ANT
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ja, kinderen van 16 jaar stemrecht geven. Mooi stemvee dat op scholen en universiteiten al goed is voorbereid, verpest,geindoctrineerd met links gedachtegoed!

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoor bij jou…

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor het delen.
Je kan trots op je zelf zijn!

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Leuk verhaal van Samirrha waar ik enkele raakpunten kan ontdekken al is mijn verhaal toch weer heel anders. In mijn tijd werd je door links Nederland verwelkomd als nieuwe Nederlander maar tegelijk merk je dat je niet bestaat want een Nederlander bestaat niet. Als ik zie hoe links Nederland eigen cultuur vernietigd onder toeziend oog van de oppositie om een ander het na de zin te maken dan voel ik mij belazerd. Wat is mijn nieuwe paspoort eigenlijk waard? Hoor ik nu bij Nobody’s Land? Samirrha kwam achter dat links eigen land het meest verkwanseld maar dat wist ik al want links heeft voor gezorgd dat mijn leven een onverwachte wending heeft gekregen. Al leek Den Uyl in de verte op Lenin was de situatie in Nederland behoorlijk normaal. Je zou bijna twijfelen of dit links een ander links was. Maar het was schijn want zij zingen allemaal de Internationale bij het ontbijt. Links heeft zich al die jaren op alle belangrijke positie’s ingeworteld en de huidige rechts is machteloos in al haar pogingen. Politieke correctheid wint het overal en de media doen gretig mee. Democratie wordt steeds meer beknot en het lijkt of ze de communistische gedachte overgenomen hebben. De vrijheid van de gedachte wordt als nepnieuws aangemerkt en beknot zeker via de alternatieve media. Hele Afrika verhuist naar Europa en het lijkt bij een plan te horen. De ouderen moeten plaats maken voor deze migranten en worden zij dus al meer dan tien jaar gepest door vermindering van inkomen en de gezondheidszorg wordt steeds duurder en slechter. D66 biedt handig een uitweg om uit het leven te stappen en ziet graag dat er gebruik van wordt gemaakt.De klimaathysterie maakt het allemaal nog erger en dat zullen wij gaan merken. De grootste probleem in deze tijd is het gemis van gezonde verstand. Chaos regeert.

Rob
Rob
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Samirrha, mooi geschreven, compliment

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Respect Samirrha. Dat diversiteitsgedram geldt alleen voor blanke autochtonen. Hoeveel Nederlanders werken er in Turkse supermarkten, taxibedrijven, belwinkels en shoarmazaken? Of bij de Chinees? Dieptepunt de steun van de Amsterdamse gemeenteraad voor een motie van Denk om excuus aan te bieden voor het slavernijverleden. En geen woord over de eeuwen van brute Arabische en Afrikaanse slavenhandel. Over Ashanti-koningen in Ghana die buurvolken gevangen namen en aan de hoogte bieder als slaaf verkochten. De gotspe! Mijn voorouders hebben er geen cent aan verdient, als horige of loonslaaf van de landadel, bourgeoisie of fabriekseigenaar. Zonder stemrecht of enig bezit.

ANT
ANT
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Goeie Piet, “hoeveel Nederlanders werken in Turkse supermarkten etc.” In kader van die verachtelijke diversiteits- of inclusiviteitsdiscussie pak jij de koe hier bij de horens! Want inderdaad, alles moet van één kant komen en wel die van ons!

Agatha
Agatha
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ANT

Hoeveel huwelijken zijn er al gesloten tussen Turken/Marokkanen met Nederlanders?

Benedict Broere
Benedict Broere
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In heel veel Westerse landen zijn communisten bezig met importeren van migranten en islam om zogenaamd de cultuur te verrijken maar om eigenlijk al doende een Verelendung te forceren, in een hernieuwd pogen alsnog een wereldcommunisme te vestigen, The New World Order, die waarschijnlijk een nog grotere klotezooi zal geven dan voorheen de heilstaten van Stalin, Mao en Pol Pot. Marokkanen en islam kunnen denken hierin hun spel mee te spelen maar lopen vooral risico in de algehele gekte vermalen te worden. De islam is al praktisch gedeconstrueerd als zijnde een 8e-eeuwse maffiose invulling van Leviticus en Deuteronomium, en Marokkanen moeten goed kijken naar Chinezen en Vietnamezen wat betreft wat je allemaal in Nederland bereiken kan met het je best doen op school en verder niet moeilijk doen.

Ron
Ron
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitspraak toegeschreven aan Winston Churchill die gezegd zou hebben: ‘If a man is not a socialist by the time he is 20, he has no heart. If he is not a conservative by the time he is 40, he has no brain.’

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig artikel, Samirrha. Fijn dat je zo goed bent opgevoed en dat je ouders, ondanks de cultuur die zij kenden, door hadden dat kiezen voor migreren naar een westerse samenleving betekende dat de kinderen toch hun eigen weg daarin moesten kunnen gaan. Heel verstandig. Het is ook heel fijn en nodig dat mensen dit soort verhalen horen uit de mond van migranten en migrantenkinderen, want anders gelooft men name het linkse deel van de samenleving het niet. Maakt meer indruk als je het zelf vertelt. Als alle migranten zo waren als jullie, zou ik zeggen ‘doe er nog maar meer’. En dan ruilen voor linkse roeptoeters. Die mogen van mij wel emigreren.

Agatha Boon
Agatha Boon
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een herkenbare ontboezeming. Ik ben super blij met de openhartige en warme column
en complimenteer Tarras van harte: je valt vind ik helemaal niet de Marokkaanse gemeenschap af, maar probeert hen wakker te schudden. Op pedagogische manier.
Ik denk dat heel veel mensen in Nederland het gevraag om hulp en bijstand van mensen uit het buitenland hè-le-maal moe zijn. En inderdaad: geen bedankje eraf maar wel snel klagen over discriminatie. Jammer.
Helaas is er een grote groep Nederlanders ontstaan die zich net zo is gaan gedragen:
hangen en hand op houden. Ten koste van de mensen die echt niet kunnen door handicap of ziekte.
Onze samenleving moet strenger en eenvoudiger worden.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Agatha Boon

Hoewel ik niet graag de kans loop Samirrha Tarrass te beledigen, heb ik nadrukkelijk kritiek op uw reactie. Al vele jaren zijn er onderzoeken geweest onder personen met Marokkaanse, Turkse en nog enkele ‘oorsprongen’. Daaruit is overduidelijk naar voren gekomen dat die personen OVERWEGEND geen interesse hebben in onze samenleving en die vijandig BLIJVEN bejegenen. Bovendien is die groep integraal anti-semiet. Daarop zijn enkele uitzonderingen, zoals Samirrha Tarrass, denk/hoop ik.
Ik had gehoopt dit artikel te mogen interpreteren als zeer nadrukkellijke kritiek op het overgrote deel van de marokkaanse gemeenschap in Nederland. Daar komt bij dat ik bij de 15 – 25% en groeiende groep hoor die STELT dat Nederland vanaf 1970 zwaar overbevolkt is geraakt.

hendrikush
hendrikush
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je ouders en jij zijn een lichtpuntje in het sombere islammoeras.
Dat velen je voorbeeld maar mogen volgen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geachte Samirrha Tarrass, goed artikel, u geeft als zo vaak een beeld van ons land wat goed lijkt te kloppen. Ik ben kiezer van FvD en wel 1 van die kiezers die de rechtse koers van Baudet voorstaat. Deze keer staat er een zinsnede in waar ik vraagtekens bijzet. ‘Ik ben geen Nederlander en/of marokkaan’…. U woont in Nederland, zult een goede groep echte Nederlandse vrienden hebben die uw standpunt over Marokkanen kennen en delen, dus u bent Nederlandse. Daarmee bent u GEEN marokkaanse omdat u zich niet kunt vinden in de houding van de (meeste?) marokkanen in Nederland. Hoe ik erover denk wil ik hier hardop uitleggen. Een lid TK fractie PvdA was een marokkaanse. In de achterkamertjes werd besloten dat Martin Bosman ONDER GEEN voorwaarde VZ TK mocht worden. De pvda vond het belangrijk dat een niet-westerse-allochtoon VZ TK moest worden. Het werd dus de marokkaanse. Ze is marokkaanse en bij haar ‘aanvaarding’ van VZ TK benadrukte zij het meest haar marokkaanse en haar moslima zijn. Daarmee heeft ze zichzelf 100 % gediscwalificeerd voor mij. In mijn Nederland was ze overigens NIET binnengekomen.
DAT laatste heeft overigens ook te maken met het feit dat Nederland in 1970 VOL was met 10 miljoen inwoners . Een heel enkel voorbeeld als Malala of het christelijke pakistaanse meisje was er wat mij betreft nog ingekomen, geen economische migranten.

Gee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik sluit af met de volgende woorden;

“Waar ik bij hoor? Ik hoor bij die mensen die ongeacht hun afkomst de Nederlandse cultuur hoog willen houden, normen en waarden hebben waarin er respect is voor iedereen, niet meedoen aan de klimaathysterie en de soevereiniteit van dit land beschermen. Daar ben ik en daar hoor ik“ Daar hoor ik ook bij Samirrha als voormalig links stemmer. Dank je wel voor het delen.

ANT
ANT
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Samirrha, wat een eerlijk en heerlijk artikel! Jij bent een van ons!!

Theo van der Mijn
Theo van der Mijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig geschreven, zo kijk ik ook tegen de zaken aan. Mensen met een allochtone achtergrond maar zo realistisch zijn een zeldzaamheid.
Inderdaad Linkse gedachtegoed is gif voor iedereen.
Ik ben een autochtone Nederlander, ik ben van de generatie die de Turken en Marokkanen naar Nederland zag komen en heb met hun het vuile zware werk gedaan. Die mensen waren harde werkers die de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen op het oog hadden, een betere toekomst dan deze zouden hebben in land van herkomst.
En jij hebt dat begrepen.
Voor mij ben jij een echte Nederlander waar ik trots op ben.
Vriendelijke groeten Theo van der Mijn

Joop
Joop
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een mooi en goed geschreven verhaal Samira ,Chapeau!

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x