Zomerzotheid: de krant in Komkommertijd

Media gaan in schreeuwerige overdrive

Titelfoto bij artikel Freek van Beetz op OpinieZ.com “Zomerzotheid: de krant in Komkommertijd”

Foto: Zomers stadsgezicht (Utrecht).

Het waren geschenken uit de hemel: een hittegolf – alhoewel niet zo lang als in de jaren 1975 en 1976 maar inderdaad wel heet – het tumultueuze vertrek van Henk Otten uit Forum voor Democratie en het boerkaverbod. Terwijl Nederland genoot van de zomer, al op de camping was, of de valiezen inpakte voor de naderende vakantieperiode, konden de kranten nu eens flink uitpakken: Komkommertijd!

De redacties leefden zich uit in opgeblazen illustraties, teksten vol hyperbolen en een opvallende hoeveelheid lang uitgesponnen artikelen, die de aandachtsboog van de lezer tartten met nogal gezochte onderwerpen die vooral leken te wedijveren om het predicaat van ultieme ‘niksigheid’. Zo kreeg de partner van een waarnemend adjunct hoofdredacteur in de NRC maar liefst twee pagina’s toegemeten om ons deelgenoot te maken van haar remedie tegen haar “somberheid”: boeken lezen…

Gelukkig waren ook de buitenlandse correspondenten niet te beroerd om ellenlange kolommen (‘verhalende journalistiek’) vol te schrijven over onderwerpen die anders op de plank zouden blijven liggen, of die in ‘normale’ tijden, gezien de urgentie van de actualiteit, tot de kern zouden zijn teruggebracht.

 

Trump

En dan is er natuurlijk ook altijd nog Trump: met zijn vermeend “racistisch” getwitter ook in Komkommertijd geliefd mikpunt voor boze, opgewonden columnisten en commentatoren. Hoe dit soort journalistiek activisme mis kan lopen, blijkt uit dit onthullende vraaggesprek van Don Lemon (CNN) met dominee Bill Owens, na diens bezoek aan Trump:

Agenda-journalistiek

De media raakten ook maar niet uitgepraat en uitgeschreven over die drie tot vier tropisch warme dagen. Zeker het was ongekend warm, maar voorbode voor de onvermijdelijke Apocalyps, zoals de media ons wilden doen geloven?

Het was toch vooral ook een ongeëvenaard staaltje van ‘agenda-journalistiek’: de burger moet er van doordrongen worden dat er nu echt geen tijd te verliezen is en dat maatregelen om “het klimaat te redden” onontkoombaar zijn. Enige nuance en kritische distantie – waar journalisten zich voor op de borst plegen te slaan – was in geen velden of wegen te bekennen.

 

Forum watch

Henk Otten mocht gloriëren als de man die net op tijd tot bezinning kwam en het land wil behoeden voor de boreale vergezichten van partijleider Thierry Baudet.

De media raakten er dagenlang maar niet over uitgepraat en -geschreven: in Komkommertijd is zo’n podiumplaats snel gevonden. FvD-watchers zeiden hun ding en voorzagen bijna reikhalzend de ineenstorting van de jonge partij: het beeld dat oprees was ook niet glorieus: rammelende boekhouding, slordig en discutabel geschuif met geld; kortom de media verkneukelden zich om zoveel politiek amateurisme en dubieuze financiële transacties.

Maar wat blijkt (althans voorlopig): de Forum-kiezer lijkt vooralsnog nauwelijks aangedaan door al die ophef in de media: zowel Eén Vandaag als Maurice de Hond lieten in hun peilingen zien dat de aanhang van FvD zich nauwelijks door de beroeringen heeft laten afschrikken. Ook de media verkeren kennelijk in een bubbel.

 

Boerkaverbod

Het boerkaverbod was het derde godsgeschenk in deze Komkommertijd: het gekrakeel houdt voorlopig aan. Persoonlijk vind ik de argumenten voor dat verbod sterker dan die van de tegenstanders, ook al bedienen die zich van respectabel ogende verwijzingen naar grondrechten en tolerantie.

Ik schreef al eens eerder dat de houding in politiek en publieke opinie toch vooral is: laten we maar toegeven, ‘moet kunnen’. We zijn immers tolerant en vroeger hadden we dat allemaal bij ons toch ook? Van de pootjebadende nonnen, de hoofddoekjes van onze grootmoeders, de Hoekse en Kabeljauwse twisten, tot de katholieke gescheiden jongens- en meisjesscholen. Kortom: het verleden als schaamlap. Maar zo simpel mag het niet zijn: decennia van emancipatie, individuele vrijheden en ontkerkelijking kunnen niet zomaar worden weggenuanceerd.

 

Statement

Religie en religieuze uitingen zijn de afgelopen jaren niet voor niets uit het publieke domein teruggedrongen. Die horen thuis in de privésfeer en in gebedshuizen. Dat wil ik graag zo houden. Ook fanatieke moslims hebben zich daar in te schikken en zich maar aan te passen. De openbare ruimte is van ons allen: daar willen we ongestoord vertoeven en elkaar met open vizier tegemoet te kunnen treden. Met gezichtsbedekkende, lichaamverhullende kledij wordt toch vooral een politiek ‘statement’ afgegeven. Opiniez-collega Samirrha Tarrass wees hier terecht op.

 

Ik ben het met haar eens: voor demonstratieve geloofsuitingen en terugkeer naar middeleeuwse praktijken kunnen ze terecht in moslimlanden. Daarvan zijn er genoeg. Het wordt tijd intolerant te zijn tegen intolerantie.
Die boerka en nikab voorstellen als een onschuldig kledingstuk, alsof het zou gaan om de keuze tussen een bloemetjesjurk of sexy topje, gaat voorbij aan de vrouw-vernederende ideologische achtergrond van dit politieke manifest in de gedaante van een vormeloos stuk textiel. Die invalshoek kwam in de commentaren maar nauwelijks aan bod.

 

Schreeuwerig

De media zijn in Komkommertijd schreeuwerig geworden, de keuzes voor de openingen dubieus, vooral hengelend naar sensatie. In de NRC werden de recente terroristische schietpartijen in de V.S. gemakshalve Trump in de schoenen geschoven, alsof die onder Obama nimmer zijn voorgekomen. Bij gebrek aan andere leesstof wordt de lezer overvoerd met inhoudsloos gebabbel over zaken die je ooit in de ‘Viva’ kon aantreffen.

Geef mij in Komkommertijd dan maar een wat dunnere, maar serieuze krant.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ze zouden de kranten vol kunnen krijgen met het nieuws wat ze bewust verzwijgen,maar liever lopen zij in de maat met de klimaatgestoorden ,en ministers die grote belangen hebben bij het bouwen van windmolens,verzekeringsmaatschappijen ,en banken,want dat zou wel eens vermindering van advertentiekosten kunnen betekenen .

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat er tegenwoordig nog aan serieus en ongekleurd nieuws in de gemiddelde krant te vinden is past wel op een post-it note vermoed ik…

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het leuke van deze tijd is dat al die de apocalyps verwachtende waarzeggers die ons doen willen geloven dat wij nu nog op het nippertje de aarde kunnen redden zelf twee maanden met vakantie gaan want de apocalyps zal vast pas na de vakantie plaats vinden. Vroeger hadden wij in deze tijd Nessie de monster of de verschrikkelijke sneeuwman die toch tenminste amusant zijn geweest maar intussen vast ook door het klimaat geveld zijn. Maar misschien is het Henk Otten die hun plaats ingenomen heeft want bijna net zo erg in zijn non boreale gedaante. Of die andere monster die zich niet laat zien en waarvan wij alleen de ogen een beetje mogen opmerken. Die is niet blij om met open vizier te verschijnen en gelukkig hoeft dat ook niet want de nieuwe wet is maar een farce. Eigenlijk kun je stellen dat de ambtenaren alleen maar voor zichzelf hebben gezorgd want juist op hun werkplaatsen mogen deze waggelende
monstertjes niet meer verschijnen maar de plebs op straat mag daar volledig van blijven genieten. Wat je ook denkt, het blijft een vrije land ook voor de middeleeuwse figuren die niets met onze vrijheid hebben en die zij juist bestrijden. Het wachten is op het einde van de scheiding van kerk en staat. De royaal door de overheid betaalde ngo´s blijven on voorzien van genoeg toestroom menselijke materiaal om dit probleem zo snel mogelijk uit de weg te ruimen. Het enige positieve van deze komkommertijd is de komkommer zelf.
Een verfrissende salade van in schuifjes geraspte komkommer in azijn, zout, peper en een klein beetje suiker doet wonderen op warme dagen en zelfs de expres juist in deze tijd laten ingaan van de boerka wet kan de pret niet drukken.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

U hebt helemaal gelijk.
Goed stuk.
En waar ik me vooral aan geergerd heb, het demoniseren van Baudet en FVD.
Over andere partijen hoor je niets.
Al die corrupte VVD-ers worden nauwelijks of niet genoemd.
Maar de kwestie van FVD werd ontzettend opgeblazen terwijl dit een interne zaak is en niet over belastinggeld gaat zoals bij die corrupte VVD-ers.
En die hete dagen.
Ja, wij moeten het klimaatakkoord omarmen, was de achterliggende boodschap.
En dat boerka-verbod moet zonder meer gehandhaafd worden maar dat gaat niet gebeuren!
We hebben alleen nog maar linkse staatsmedia.
Ook de Telegraaf is nu al twee weken bezig met het demoniseren van Baudet en FVD.
Zij zijn een bedreiging voor het linkse kartel, de “elite” en moeten, hoe dan ook, gestopt worden!
Dat belooft nog wat, straks voor de verkiezingen!

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor het filmpje over Lemon en Owens. Het is of je naar een USSR of DDR Inquisiteur zit te kijken. Fantastisch hoe Owen zichzelf blijft. Deed me denken aan Peterson met die blonde BBC trien, ook zo’n fascistoïde hyena.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Kostelijk om te zien en horen hoe het de CNN “Pauw/Jinek e.a.” niet lukt om Owen af te maken.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x