Rutte is de oorzaak van de val van Harbers

Premier zadelde staatssecretaris met zaken op die op EU-niveau liggen

Mark Harbers. Beeld Tweede Kamer

 

Aan het einde van de middag was het dan zover: VVD-staatssecretaris Mark Harbers trad af. Eerder die middag had hij dit al aangekondigd, maar hij wilde eerst het debat met de Tweede Kamer voeren en daar verdient hij respect voor. Rutte daarentegen schitterde door afwezigheid: als het lastig wordt duikt hij wel vaker.

De premier wil liever niet geassocieerd worden met negatief gedoe in zijn kabinet. Traditioneel komt er dan wel het begripvolle bedankje via Twitter: 

 

Aanleiding

De directe aanleiding van het opstappen van Harbers is keurig beschreven door de NOS:

Harbers kwam in de problemen nadat gebleken was dat zaken als moord, doodslag en kindermisbruik in de cijfers niet expliciet werden gemeld. Ze bleken te vallen onder het kopje ‘overig’. Aanvankelijk zei Harbers daarover dat het onbedoeld zo gelopen was, omdat de cijfers gepresenteerd werden in de vorm van een top-10 van veelvoorkomende zaken. Uit de reconstructie is nu gebleken dat ambtenaren op het ministerie wel degelijk aan de bel hebben getrokken, maar dat er desondanks niets aangepast werd. “Daarmee heb ik de Kamer foutief geïnformeerd”, zei Harbers.”

 

Oorzaken

Maar wat is hier nu echt aan de hand?

Klaarblijkelijk was het te politiek gevoelig om (zware) misdaadcijfers te rapporteren. Op het ministerie was er dus discussie of zaken verzwegen moesten worden of niet. Er is blijkbaar niet genoeg moreel besef om politiek belangrijke en zorgwekkende cijfers aan de Kamer te melden om daarmee het politieke debat te voeden. Er waren constructies bedacht om onder een kopje “overig” zware vermeende misdrijven van asielzoekers weg te schrijven. Met als bedoeling: “Daar gaan ze dan niet over doorvragen.”

 

Klimaat

Hoe komt zo’n klimaat tot stand, vraag ik me oprecht af. Hoe kun je met elkaar in een vergaderruimte zitten en dan hiertoe besluiten? Natuurlijk begrijp ik het politieke speelveld dat zo’n bericht tot grote politieke druk zal leiden van Wilders, Baudet en alle andere fracties, maar je hebt ook een eed gezworen als ambtenaar waarin de laatste regel luidt: “Hij/zij gedraagt zich zoals een goed ambtenaar betaamt, is zorgvuldig, onkreukbaar en betrouwbaar en zal niets doen dat het aanzien van het ambt schaadt“.

Hoe kan het bestaan dat de top van het ministerie van V&J met tientallen jaren ervaring zich zo laat gebruiken of zelf het initiatief neemt om belangrijke informatie te verdoezelen?

 

Kabinet

Er is maar één simpele uitleg te bedenken: de overlevingsdrang van de staatssecretaris. Het direct publiceren van dit soort zware cijfers zou een enorme impact hebben gehad op Harbers (dat is wel gebleken!) en daarmee op het kabinet. Het nemen van gokjes in het publiceren van de informatie is daarmee voor het ministerie geoorloofd, want de instructie is om de politieke rust te bewaren. Geen gedoe tijdens verkiezingstijd. Geen gedoe over migratie, want “op rechts” ligt er al zoveel onrust op dit dossier.

 

Druk

Maar waar komt deze druk op Harbers vandaan? Juist: van Rutte. Tijdens de frequente afstemmingen is het van levensbelang voor Rutte om op een aantal thema’s de controle stevig in handen te houden. Naast migratie zijn dit EU en het klimaat. En juist: op al deze thema’s is enorme onrust. In de prioriteitsstelling van Rutte stond Harbers ongetwijfeld in de top 3.

 

Migratie

De drie probleemthema’s kennen een gemene deler. Het zijn thema’s waar de EU zwaar aan zet is, samen met internationale instituties zoals de VN. Het zijn bij uitstek dossiers waarop er overdracht van de Nederlandse soevereiniteit heeft plaatsgevonden.

Door het tekenen van het Marrakech-akkoord door Harbers en het niet sluiten van de grenzen na de migratiecrisis waardoor ook roekeloos terroristen zijn binnengelaten, wordt de opgave voor een bewindspersoon op het migratiedossier eigenlijk onmogelijk.

Wél de halve wereld verwachten wat betreft het actief uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers en het indammen van de hoeveelheid immigranten, maar tegelijkertijd alle tools van de staatssecretaris uit handen slaan door alles “een niveau omhoog” te tillen naar het EU-domein. En daar wordt vervolgens geen knoop doorgehakt.

 

Verkiezingen

Daarmee komen het opstappen van Harbers vandaag, het debat van Baudet en Rutte morgen en de EP-verkiezingen op donderdag wel heel erg in elkaars verlengde te liggen. Harbers is de frontsoldaat van Rutte die geofferd is.

Harbers had dit dossier nooit goed kunnen doen, omdat er uiteindelijk niemand achter hem bleek te staan om hem te ondersteunen. Rutte stuurde Harbers de spreekwoordelijke zandbak in met de opdracht om een zandkasteel te bouwen, maar had zelf het schepje in handen. En iedere keer als het erop leek dat Harbers een soeverein kasteel had gebouwd, sloeg Rutte dit kasteel weer kapot doordat regelgeving aangepast moest worden naar EU-beleid.

Het wegstoppen van de getallen was slechts de aanleiding voor het opstappen van Harbers. De oorzaak ligt veel dieper. De echte oorzaak van het opstappen is Rutte en zijn beleid.

Echte leiders nemen verantwoordelijkheid. Als Rutte zich echt verantwoordelijk zou voelen, dan had hij het voorbeeld van Harbers gevolgd.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Isabel
Isabel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als Harbers heeft gehandeld volgens de richtlijnen van Rutte, als Rutte hiervan wist, moet Rutte ook aftreden.
Ernstige misdaden verdoezelen, daders niet straffen, burgers in gevaar brengen , alles onder het tapijt vegen om maar te kunnen blijven regeren, totaal onverantwoordelijk, een premier onwaardig

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een misselijke vent is Rutte.
Iets anders kan ik op een redelijk nette manier niet verzinnen.
Stem hem in ieder geval weg!!

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Dat kan voorlopig nog niet.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schandalig dat Nederland door een premier bestuurd wordt die alles weglacht en zelf geen verantwoordelijkheid voor zijn daden neemt,en per direct terug treed. Duidelijk toch voor de Nederlandse kiezer overmorgen waar men zeker niet op stemmen moet.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend stuk,het asielbeleid wordt door alles en iedereen verzwegen in de media,en politiek,vlak voor de verkiezingen gooien ze het vol op klimaat,opwarming ,en hoe geweldig ze het hebben gedaan de afgelopen jaren.Achter de schermen is het een janboel,met een stel feestgangers die goed voor zichzelf zorgen,maar met geen mogelijkheid de kurk meer op de fles krijgen,die Merkel open getrokken heeft .Ze zijn nu bang voor hun baantje,en liggen daar meer wakker van dan de problemen die ze hebben veroorzaakt .

Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Well said! Dit is een patroon. Rutte doet dit keer op keer om zijn eigen agenda, of liever gezegd die van de Bilderberggroep, te bewaken.

Cornelia
Cornelia
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Oh hij was druk, elders…
Rutte is natuurlijk samen met de NOS aan het trainen voor het debat met Thierry Baudet.
Heeft hij zijn stellingen al doorgegeven? Of wordt het straks zo’n zelfde debat als Hillary vs Trump, waarbij Hillary alle vragen en de beste antwoorden vooraf had doorgekregen en Trump de vragen voor het eerst hoorde.

Laat je niet inpakken door die aartsleugenaar en zijn linkse hulpjes Thierry!

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het val van Harbers is weer zo typische situatie waarbij de burger genaaid wordt waar ie bij staat. Migratie is een enorm probleem en elke negatieve nieuws verlaagd de draagvlak bij het volk. Dus moet er veel verzwegen worden. Dat gebeurt al sinds de enorme migratie golf over ons is gekomen. Aanrandingen in Keulen werden als nep nieuws neergezet. Inmiddels weten wij beter en laat ook de MSM meer los want het kan niet anders. Elke leugen heeft haar uiterste datum. Nu werden zware delicten weggemoffeld en bleven de kwajongensstreken over. Daar valt toch mee te leven moet de burger denken. Nee, dit is geen administratieve foutje, dit is de ultieme belazerij van het volk om de migratie niets in weg te leggen. Want de EU in Brussel wil migratie. Men valt liever mensen als Baudet aan voor elke woord wat hij zegt en zij niet begrijpen. Dingen uit het context trekken is een vak die zij het best beheersen als zij maar schade kunnen toebrengen voor de tegenstander. Rutte is de oorzaak van meer ellende van deze tijd. Schande dat die man zo lang in het zadel kan blijven zitten dankzij de zwakke oppositie die graag collaboreert om haar positie veilig te stellen. En wie zich daar buiten begeeft wordt gestraft door uitsluiting. Laten we morgen het Forum voor Democratie nog groter maken want een zware tegenstem is heel erg nodig.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk eens, Rutger van den Noort deelt de overdenkingen die mij vanaf begin vorige week door het hoofd gingen en ik oa op forum Elsevier Weekblad al uitte. Rutger brengt het uitstekend onder woorden en geheel correct. Ik ben er tevens van overtuigd dat rutte achter de schermen direct op deze situatie heeft aangestuurd.
Zelfs als rutte niet naar Brussel gaat, hij moet en zal merkel, juncker, Macron en consorten te vriend houden, dus moeten moslim immigranten zo vredelievend mogelijk worden ‘gepositioneerd’ worden.
En vandaag weer een ‘rutte’, in Goedemorgen Nederland kreeg hij weer alle vrijheid. De blonde presentatrice had kennelijk weinig commentaar op haar oortje, mild uitgedrukt kreeg rutte ruimte om de vragen over de cijfers te ontduiken. ‘Eerst onderzoek afwachten’……
Ik denk dat rutte en azmani helaas weer de VVD kiezers die enige twijfel hadden, aan boord heeft gehouden. Het gemak waarmee hij kwart en halve waarheden voor ‘feiten’ verkoopt blijft verbijsterend.

N.stikvoort
N.stikvoort
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hier is feitelijk niets aan toe te voegen.
Zag gister aan het gezicht van Harbers dat deze eigenlijk Rutte zou willen vermoorden. Harbers is idd letterlijk naar de slachtbank geleid door Rutte.
Wat een smerig spel weer.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  N.stikvoort

@ N.stikvoort.
Als Harbers idd door Rutte naar de slachtbank is geleid toont dat wel aan dat Harbers géén ruggengraat bezit.
Als Rutte het idd gedaan heeft zou hij z.s.m. moeten oprotten; dát had Rutte trouwens al járen geleden moeten doen.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“………zaken die op EU-niveau liggen”, lees ik boven het artikel.
Ik wist niet dat het opstellen van een lijstje met criminele daden, gepleegd door AZC-bewoners, op het EU-niveau zou liggen.
Dat het gehele immigranten-gebeuren één grote zooi is, is wél bekend bij de burgers, maar de Haagse Maffia doet alsof er niks a.d. hand is en denkt daarmee te kunnen wegkomen.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte voelt zich vast wel verantwoordelijk maar vindt ook dat het goed gaat zo. Eerbaarheid is denk ik niet een van zijn eigenschappen.

Willem
Willem
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is toch niet waar???? Er reageren hier mensen die schijnbaar denken dat politici nette, onkreukbare en eerbare mensen kunnen zijn. Tjonge zeg, komen zij van een andere planeet of zo? Leer van mij, dat een politicus met macht en een leugenaar hetzelfde zijn. Maar ik denk dat u dat al wist toch? Of bent u nu ook een beetje politiek aan het bedrijven??

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem

@ Willem.
Dat er mensen bestaan die denken dat politici nette, onkreukbare en eerbare mensen zijn, dat is mij bekend; ik behoor NIET tot hen, maar dát is bijzaak.
Ik heb de diverse reacties op dit artikel eens nagelezen en ik moet u zeggen : ik kan de door u bedoelde, hier reagerende mensen, niet ontdekken.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook Rutte is maar een marionet van de EU hierin.
Het is in het belang van de EU dat burgers op een gegeven moment met de handen in het haar zitten. Zaken die klink en klaar horen te zijn zijn sluipenderwijs onmogelijk gemaakt. Uiteindelijk zal dan de EU met “de oplossing” komen, namelijk dat wanneer je hen nog wat meer macht geeft, zij het varkentje wel kunnen wassen. Aangezien we geen daadkracht meer zien in onze met handen en voeten gebonden volksvertegenwoordigers, zullen we meer gedwee zijn om dan maar de EU het te laten oplossen.
Het is manipulatie.

De Euro wordt op een zelfde manier ingezet.

Die zaken gaan allemaal over machtsoverdracht.

Daarom vecht de EU ook uit alle macht tegen “populisten”, want ook zij bieden een uitweg uit de misere, maar de EU wil zelf die uitweg bieden in ruil voor absolute macht.

Isabel
Isabel
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

U beschrijft wat ik vaker gedacht / gevreesd heb.
Dat geldt ook voor de vluchtelingen- tsunami en het niet mogen uitzetten van criminele asielzoekers ed

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

supergoede column.
Dhr Harbers kan beter overstappen naar FvD.

René
René
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een slappe zak, die Rutte. Een echte fariezeer. In zijn beleving is dit waarschijnlijk een compliment. Waardeloze regel neuker. Dat dit stuk ongeluk 3x aan de macht is geweest laat wel zien hoe de Nederlanders zich, voornamelijk door de media, in de tuin laten leiden.

Jammer…

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Maar Rurger Rutte nemt zijn verantwoordelijk. Verantwoordelijkheid om te blijven plakken, Immers, dat willen zijn kiezers blijkbaar.

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x