Wopke Hoekstra is de weg kwijt

Pleidooi voor sterk Duitsland in sterke EU

Titelfoto column Jan Gajentaan “Wopke Hoekstra is de weg kwijt”

Titelfoto: Screenshot YouTube-video, kanaal RTL Z

 

Zijn we er dan weer ingetuind? De legendarische woorden van commentator Herman Kuiphof tijdens de met 2-1 van Duitsland verloren WK finale in 1974 stuiterden door mijn hoofd, toen ik kennisnam van de Humboldt-rede van onze minister van Financiën Wopke Hoekstra. Hij pleitte voor een sterkere rol van Duitsland in het Europese integratieproces.

Wopke Hoekstra! Onze held van het EU-verzet, de man die Macron tot waanzin dreef door met zijn Hanzeliga dwars voor de aanstormende eurozone-trein van Macron te gaan liggen. Wopke, de koene held die in het diepste geheim aandelen terugkocht van onze door Air France gedomineerde nationale trots, de KLM. Wopke is de weg kwijt!

 

Financiële discipline

Natuurlijk, als we het hebben over de immer falende financiële discipline in de eurozone, dan heeft Hoekstra wel een punt: het wordt tijd dat de Duitsers hun eigen boontjes gaan doppen. Te lang zijn de Nederlandse ministers van Financiën ingezet als de vogelverschrikkers van Duitsland dat daardoor zelf de rol van goedzak kon vervullen.

Dijsselbloem mocht die ondankbare rol vervullen als hoofd van de Eurogroep op het hoogtepunt van de Griekse crisis, waarbij hij volgens sommigen de buikspreekpop was van Wolfgang Schäuble. Ook Hoekstra met zijn Hanzeliga, deed in feite het vuile werk voor Duitsland.

Dus het wordt tijd dat de Duitsers – die overigens eind jaren negentig als eersten de regels van het europact verbraken, maar daarna wél hervormden – in dat opzicht hun verantwoordelijkheid nemen.

 

Eurofederale vergezichten

Onze Wopke ging in zijn Humboldt-rede heel wat verder qua eurofederale vergezichten. Sterker nog, hij vergaloppeerde zich. Want behalve een bankenunie waarbij het Noorden de tekorten van het Zuiden mag aanvullen (ondanks allerlei prietpraat over strenge regels; we weten hoe dit in de praktijk gaat) wil Hoekstra van de EU ook nog een soort klimaatunie maken én een asielzoekerunie. Dit alles onder leiding van Duitsland!

Terecht wijst immigratiewetenschapper Dr. Jan van de Beek er via Twitter op dat de door post-WO2 schuldgevoelens overladen Duitsers een rampzalige rol spelen in de EU, zowel op het punt van asielbeleid als op het punt van klimaatbeleid. Wat het laatste betreft doen de Fransen het overigens veel beter dan de Duitsers met hun Energiewende, want het Franse energiebeleid zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot dan het Duitse, door een slimme mix van nucleaire energie en renewables.

 

Schengenzone

Al helemaal grotesk is het idee van Wopke Hoekstra om landen uit de Schengenzone te gooien als ze hun oren niet laten hangen naar de wens van Brussel (de facto, Merkel) om tienduizenden asielzoekers op te nemen.

GeenStijl wees erop dat dit in de praktijk nooit zal gebeuren, want dan klapt de EU uiteen als een zeepbel. Veel Europese landen, met name de Visegrad-landen, zijn nu eenmaal niet van zins hun immigratiebeleid te laten dicteren door Brussel.

 

Ze hebben er in Oost-Europa slechte herinneringen aan toen dat vroeger vanuit Moskou gebeurde en koesteren hun pas verworven vrijheid. Wel zijn de Visegrad-landen bereid om de kosten van vluchtelingenopvang in de regio van herkomst te helpen dragen.

 

Opvang in de regio van herkomst

Zou dit niet de verstandige lijn moeten zijn van de hele EU? Ja, dán zou Europese samenwerking een meerwaarde kunnen hebben. Als de Europese landen samen zorgen voor versterkte buitengrenzen en betere vluchtelingenopvang inclusief economisch perspectief in de regio van herkomst, dan is dat een win-win.

 

Eurofilie

Waarom moest Wopke Hoekstra er nu in vredesnaam bij slepen dat als landen niet meegaan in de door Brussel en Duitsland gedicteerde asielwaanzin om mensen ongeacht culturele achtergrond of capaciteiten naar Europa te halen, zij gestraft moeten worden, ja zelfs uit de Schengenzone gegooid worden? Is Hoekstra dan toch behept met dat oude CDA-virus: verstokte eurofilie?

Wopke, kom bij zinnen! Als één van de weinige bewindslieden in het kabinet Rutte III, misschien zelfs de enige, heb je tot dusver een positieve indruk achtergelaten. Je plotselinge bekering tot eurofilie dreigt de verdienste van je eigen werk nu te overwoekeren.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte kreeg zijn instructies onlangs in Parijs en dwong Hoekstra om zijn zonde’s te herroepen. Oftewel weer een staaltje van VVD bedrog. Rutte wil toch die Brusselse baan erg graag wat hij met een andere leugen tegenspreekt en Hoekstra moet het niet in gevaar brengen. De verhoudingen binnen VVD zijn niet op vriendschap gebaseerd. En dat vlak voor de verkiezingen dus iedereen met verstand weet wie hij nu niet moet stemmen. Wat is toch die Haagse bende een stel laffe schijters, ik heb geen andere woord voor. En van de EU weten wij dat deze uit Duitsland en Frankrijk bestaat met een aantal satellietlanden er omheen.Het voormalige Oostblok had Moskou en wij hebben Brussel. Het is niets meer en niets minder.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben blij met Hoekstra. Erg blij. Net zoals ik blij ben met ’66, Verhofstadt, de GroenLinks Jehova’s en noem maar op.

Ze zijn namelijk erg duidelijk. Duidelijker kan niet. En dan is het vervolgens aan de journalistiek (om ze daarover te bevragen) en de kiezer (om een voorkeur uit te spreken).

Het allerergste (in mijn ogen) zijn namelijk de Rutte’s en Buma’s van deze wereld. Die het 1 zeggen, en het ander doen. Suggereren alsof het lot van de Nederlandse natie ze iets uitmaakt, maar ze zijn nog niet 170km zuidelijker (in Brussel, BB) of ze verkwanselen alles en hun moeder erbij. De vele vele diepslapende kiezers in NL blijven daarom op ze stemmen. Huh… Rutte, die lacht zo leuk, VVD… ondernemers enzo. Zal wel goed zijn. Buma… ja, redelijke man he. CDA.. gezin, traditioneel, zal wel goed zijn.

Vertel precies wat Hoekstra bepleit.
Vertel waar dat toe gaat leiden.
En laat de kiezer oordelen.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ons áller Wopke is de weg kwijt ?
Ik weet zeker dat deze wereldvreemde figuur nog nóóit de weg heeft geweten !
Hij leeft in een, voor de “gewone” mens, onbestaanbare wereld en loopt daar rond, zich afvragend : “Waar ben ik toch ?”
Een beschamende figuur die óns land, waar dan ook, vertegenwoordigt,
maar niet namens mij.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Hoekstra’s verzet was ook maar verkiezingsretoriek die beëindigd is toen Rutte op het matje bij Macroleon moest komen. Het was toch EU erop of eronder. Nou ja EU, Frankrijk, als de arme grootmacht.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Gisteravond, 07-05-2019, op een Duitse tv-zender : een zaal met Duits publiek dat in de gelegenheid werd gesteld om vragen te stellen aan twee EU-figuurtjes t.w. Weber (Duitser) en, ja hoor…….daar was tie weer……..Fransje Timmermans. Fransje, zoals altijd, één grote ijdeltuiterij, dapper wapperend met z’n kleine, vette handjes en daarbij iedereen en álles overschreeuwend.
Het geselecteerde pro-EU-publiek, stelde vragen aan de twee, maar Fransje voerde eigenlijk steeds het woord. Ik begreep niet zo heel veel van wat hij bazelde, maar één ding is wel zeker : áls u Fransje kiest dan krijgt u het allen bère goed !!!
Hoger salaris, een buitengewoon transparante EU, onderzoeken naar corruptie binnen de EU enz. enz.
Deze nietsnut beloofde zóveel dat zelfs een 8-jarig kind zal zeggen : wat is die man een leugenaar zeg, nét zo erg, of misschien zelfs nóg erger als Rutte.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Met Timmermans krijgen wij een linkse dictatuur. Of hebben wij die al?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28
Deze vraag stellen is hem beantwoorden.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

En het kan nog erger. Er is nog altijd verschil tussen (sovjet)Moscou en Brussel. Die wordt wel kleiner, kwestie van tijd.

peter
peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat heet kort gezegd maling aan de EU verkiezingen ,plan B ligt al klaar ongeacht de uitslag ,bijsturen en naar de wensen van de bevolking luisteren hebben ze geen zin in, de heren die alles zo goed denken te weten ,het schip is al jaren stuurloos en dat gaat iemand uit een partij die richting nul zetels gaat niks aan veranderen .

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het CDA serveert zichzelf voor de zoveelste keer af. Er wordt gesproken over het ‘radicale midden’, maar men vergeet het ‘verstandige midden’, dat overigens geen vast gegeven is. Het zou goed zijn als het CDA de meest rabiate figuren ter linkerzijde zou negeren, dan gaat de interne dialoog misschien weer de verstandige kant op. Duitsland is een bijzonder land, daar moet men niet teveel de oren naar laten hangen. De toekomst is de Deense en Oostenrijkse lijn. Die moet versterkt worden. Frankrijk moet worden genegeerd (behalve misschien bij de navolging van hun transitiemodel) en Duitsland ‘eingekreist, dan zouden we de goede kant op kunnen gaan. Buurlanden van Duitsland, verenigt U.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik blijf mij verbazen over dat aan strohalmen vastklampen wat het partijkartel en de EU betreft.
“Zijn we er dan weer ingetuind?”, uiteraard, en “we” blijven er in tuinen.
Zo is er onlangs, verrassing verrassing, een wetsvoorstel aangenomen om het streven naar een “ever closer union” uit het EU verhaal te schrappen.
Zou het werkelijk? Zou de Nederlandse politiek werkelijk minder EU willen? Of zou het misschien toch iets met de komende EU verkiezingen te maken hebben…
Ook hier gaan weer hele volksstammen intuinen, en hupsakee, het Politbureau te Brussel kan weer vijf jaar verder aan de EUSSR bouwen (vijfjarenplan, gaan er al lampjes branden?)
En wie gelooft er nou dat Merkel & Co niet weten dat je vluchtelingen veel beter in de eigen regio kunt opvangen?
Zouden ze heel heel misschien door heel andere dan humanitaire motieven gedreven kunnen worden?
Maar het Coudenhove-Kalergi plan, waarvan de fanclub Merkel onlangs nog met een prijs gehuldigd heeft, is een “complot theorie” natuurlijk.
En die, nu ook in Nederland op stapel staande, “Energiewende” is ook zo’n verhaal.
Dat dit een financiële catastrofe is, waar het milieu ook nog eens geen ene moer mee opschiet, is inmiddels keihard bewezen, op een manier die zelfs een kleuter nog zou moeten kunnen begrijpen.
Maar de Energiewende vindt niet enkel doorgang, er gaat zelfs nog een schepje bovenop.
Zou het doel dan misschien toch het creëren van die diepe armoede zijn waarop het socialisme zo welig tiert?
Tijd dat het electoraat bij zinnen komt, graag nog voordat 1984 realiteit is geworden s.v.p.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sorteert voor op een opvolgers rol van Buma. Weg met ons! Hoezee!!

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt duidelijk dat rutte een ‘goed gesprek’ heeft gehad met hoekstra. En laten we wel wezen, er is op dit moment slechts 1 partij die, volgens de peilingen, op dit moment niet hoeft te schrikken van TK verkiezingen nog in 2019, FvD. Dat heeft rutte zeer goed aan hoekstra uitgelegd. Alle andere partijen dan FvD hebben 100 % belang te blijven zitten.
Ik ben kiezer en lid Forum voor Democratie en blijf gematigd optimistisch voor TK 2021. Zodra rutte (hopelijk) naar Brussel gaat, heeft de VVD weer mogelijkheden in stapjes naar rechts te schuiven. Zonder rutte verwacht ik dat de macht van wiebes, nijpels en jorritsma vermindert.
Natuurlijk hoop ik ook dat rutte, hoekstra, wiebes en jorritsma nog een aantal ‘machtswellust’ fouten zullen maken, zodat FvD nog groter wordt.
Zien VVD, CDA, SGP, 50PLUS en misschien PvdD zich ‘gedwongen’ met FvD te gaan praten, dan zijn we na TK 2021 al een heel eind.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja,de problemen in Europa zijn een beetje veroorzaakt door een te grote rol van Frau Merkel, dus ik denk dat Wopke even lijdt aan verstandsverbijstering. Ik denk dat alle Europese landen hun eigen beleid moeten bepalen en alleen samen moeten werken waar nodig en waar het kan.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat betreft Vizegrad landen maak ik me wel enige zorg. Als Duitsland, Frankrijk en Nederland het laffe plannetje van hoekstra aan de Vizegrad landen voorleggen, vraag ik me af wat die gaan doen. Ze hebben het geld van de EU nodig. Tegenstand van Denemarken, Oostenrijk en Italie genoeg?
Het klinkt als vloeken in de kerk, maar ik hoop Italie niets verder aan de begroting doet en nog meer problemen ‘veroorzaakt’.
Spanje is helaas verloren, daar komt een immigratie positieve regering.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

@ Henk Albarda
V.w.b. Italië : ik hoop met u mee, ondanks dat het misschien vloeken in de kerk is.
V.w.b. Spanje : het land wordt “geregeerd” door hetzelfde soort laffe mensjes met slappe ruggetjes, zoals in Nederland.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x