Ik ben trots op onze Westerse beschaving

Unieke mix van rationaliteit, moraliteit en verdraagzaamheid

Ik ben trots op onze Westerse beschaving Yorienvdh opiniez

Foto:

 

In de mainstream opvatting van Nederland is het not done om met liefde over je eigen land te spreken en om je positief uit te laten over de westerse beschaving. Vanuit de kunst- en museumwereld, de mainstream media, gesubsidieerd actievoerend Nederland, nogal wat linkse bestuurders, docenten en BN’ers  in Nederland krijgen we voortdurend de intrinsieke boodschap te horen dat Het Westen niet bepaald iets is om trots op te zijn, to put it mildly.

De Westerse beschaving, in het bijzonder het rijke Nederland, is volgens deze leer synoniem voor veel slechte dingen van heden en verleden, zoals onderdrukking, slavernij, volkerenmoord, materialisme, wapenindustrie, racisme, uitbuiting en milieuverontreiniging. Blanke overheersing. Kapitalisme. Klimaatverloedering. You name it.

 

Onze schuld

Andere beschavingen zijn dan altijd beter, mooier, vredelievender, interessanter en immer te verkiezen boven de onze. Mensen van andere beschavingen kunnen bijna geen fouten maken en als ze dat wel doen, dan komt dat gewoon omdat ze zo onder ons hebben geleden. Ze zijn zo geworden door ons (lees: Westers) toedoen. Alle ellende in de wereld is uiteindelijk onze schuld.

 

Aflaat

Andere beschavingen, daar kun je bij wijze van spreken nooit genoeg van binnenhalen in ons land. Als compensatie voor onze slechtigheid. Als aflaat voor onze zonden. Andere beschavingen verlossen je immers van het besmette westerse denken. Kijk de kwezeltjes eens kwijlen zodra ze een andere beschaving aan de horizon ontwaren. Wat je van ver haalt is lekker, zie je ze denken. En dan gaat het niet alleen over eten. Iedereen wil wel een uurtje taalles geven aan een hoogopgeleide Syriër, alleen om zich aan die andere beschaving te kunnen laven. En om te laten zien hoe ruimdenkend je bent. Zeg, heb jij nou eigenlijk al een Syriër?

Helaas is dit hele idee over de Westerse beschaving gebouwd op drijfzand. Of nog erger: op lucht. Of het ergste: op een leugen.

 

We are the best

De Westerse beschaving is juist de allerbeste die er is. Waarom denk je dat er zoveel mensen hier naartoe willen komen? Het is juist een van de eerste beschavingen die erin geslaagd is om slavernij af te schaffen. Het was juist de Westerse beschaving die begon de universele rechten van de mens te benoemen, armoede te bestrijden, vrouwen te emanciperen. De Westerse beschaving laat ons enerzijds de natuur en de wereld om ons heen doorvorsen en verbeteren volgens wetenschappelijke methode, en anderzijds voorziet ze ons van een moreel kompas dat we van huis uit allemaal meekrijgen in onze opvoeding.

 

Moreel kompas

Ons morele kompas is voornamelijk gebaseerd op joods-christelijke waarden en het humanisme van Erasmus. Het algemene idee: God creëerde de wereld en mensen hebben de plicht deze wereld beter te maken. Mensen zijn geschapen naar Gods evenbeeld. Dat betekent dat elk individu van onschatbare waarde is, ieder schepsel is er één. Heb God lief en behandel uw naasten als uzelf. Vanuit dit kompas komen de mensenrechten voort. En democratie. En vrijheid en tolerantie. En de afkeer van geweld.

Dit staat lijnrecht tegenover andere religies, die juist uitdragen dat de sterkere de zwakkere moet onderwerpen, dat er verschillen zijn in waarde tussen het ene leven en het andere en dat geweld geoorloofd is.

 

Balans

Onze westerse beschaving heeft een unieke balans gevonden tussen religie en verlichting, tussen rationeel en moreel, met of zonder religieuze rituelen, met ruimte voor iedereen. En dat dit mengsel uiterst vruchtbaar is gebleken voor de vooruitgang en de ‘verbetering van de wereld’ zien we nog dagelijks om ons heen.

Ook in de 21e eeuw voeden Nederlanders hun kinderen met westerse waarden op, in weerwil van de breed uitgedragen globalistische zelfhaat, in weerwil van de toenemende invloed van de islam die met westerse waarden niets heeft uit te staan, in weerwil van de verdere ontkerkelijking in Nederland. Een kleine uitvraag op Twitter leert dat de Westerse waarden nog springlevend zijn:

 

Onze waarden

Mijn tijdlijn is uiteraard niet representatief voor heel Nederland en het onderzoekje is niet zo deugdelijk als – zeg – het opiniepanel van EenVandaag, maar de antwoorden stelden mij gerust.

De meeste antwoorden zijn variaties op: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”

Ook veel gehoord: toon respect voor ouderen. Voor anderen. Voor de politie. Schreeuw niet. Gedraag je respectvol zodat je anderen niet tot last bent. Wees beleefd. Kijk mensen aan als je met ze spreekt. Zeg dankjewel. Wacht tot je aan de beurt bent. Blijf van andermans spullen af. Ruim je eigen rommel op. Heb respect voor de natuur, wees goed voor dieren en planten en voor je woonomgeving. Wees assertief maar blijf altijd beleefd en wellevend. Niet zeuren of jengelen. En: laat zelf als ouder altijd het goede voorbeeld zien.

 

Ruimte

Natuurlijk zijn niet alle ouders erin geslaagd deze waarden een-op-een op hun kinderen over te brengen. Kijk maar eens in een drukke tram of trein hoe weinig jongeren vandaag de dag nog opstaan voor een oudere.  Maar de grote lijn is duidelijk.

De basis is er: heb respect voor elkaar, geef elkaar de ruimte.

 

Trots

In onze Westerse beschaving hebben mensen de kans iets moois van hun leven te maken, ongeacht afkomst, huidskleur, geslacht of religie. Dat is uniek en waardevol en alles behalve verwerpelijk! Het zou eens tijd worden dat we gewoon hardop uitspreken dat we trots zijn op onze wereld. Onze Westerse Wereld. Een vrije wereld die ons kan maken tot wie we zijn. En op ons land dat dit in de grondwet heeft opgenomen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elvi
Elvi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze discussie, dit probleem, is pas ontstaan sinds de islam steeds meer invloed krijgt in de westerse samenleving.
De islam is het grootste gevaar van deze tijd. Als we die niet op tijd beteugelen, keihard, zal het ons vergaan zoals veel landen in Azië en Afrika. We zullen ingekapseld worden en overgeleverd aan de totalitaire islam, daarmee alle macht gevend aan minderheden die geen bijdrage hebben geleverd aan de westerse welvaart en daarnaast geen enkele affectie hebben met de westerse cultuur.
Dat zal best nog een aantal decennia duren, maar het komt afschuwelijk dichtbij.

Die jongeren die in de trein niet meer opstaan is een gegeven. Onze jeugd heeft het veel te gemakkelijk gehad. Sommigen weten niet meer waar de werkelijke waardes en normen liggen en laten zich gemakkelijk indoctrineren. Jonge vrouwen die zich laten bekeren.

Het tij is echter aan het keren. Gelukkig zie je steeds meer intelligente jongeren hun gezonde verstand gebruiken, zie bijvoorbeeld de openlijke aversie tegen linkse onderwijzers/hoogleraren, etc.

UHU
UHU
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Aan ELVI:

Zeer goed artikel! In verband met de begrippen “totalitaire islam” wil ik alle lezers en reageerders wijzen op het relevante promotie-onderzoek (op video !) van Dr David Suurland over Totalitarisme. Hij vergelijkt daarin Nazisme, Communisme, Islamisme en “1984” met elkaar. Dit lijkt mij bevorderlijk voor ons aller kennis omtrent al deze aktuele bedreigingen !

Jay
Jay
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Wie is het grotere gevaar, de barbaren of de persoon die de stadsmuren opent voor de barbaren?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tsja, het is eenvoudig. Kapitalistische productie, wetenschappelijke innovatie en humanistische waarden worden overal ter wereld gecopieerd. Waar zijn ze met groot succes tot ontwikkeling gebracht met als gevolg dat honger, ziektes, slavernij en oorlogen hun greep op de mensheid hebben verloren? Het Westen. Waarin zijn ze geworteld? Het grieks-joods-christelijk erfgoed. Wie hebben dat verdedigd tegen de wrede, onderdrukkende moor en de barbaarse hun? Westerlingen. Het Westen is eeuwenlang oppermachtig geweest. Het heeft volkenrecht en democratie ontwikkeld in plaats van door middel van onderdrukking en uitroeiing de wereld te beheersen. I rest my case.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je durft in je “eigen” land niet meer te zeggen of je er trots op bent, bang om te worden uitgescholden voor “nationalist of nazi-zwijn”. Maar is ons “eigen” land nog wel een stukje grond om trots op te zijn eigenlijk ?
Als ik om me heen kijk en zie hoe álles verpaupert en versmeert kan ik niet trots meer zijn. Vreemd gevoel : niet trots meer kunnen zijn op ’t land waarvoor ónze voorouders veelal hun leven hebben opgeofferd. Ik verblijf voor korte tijd in Oostenrijk, hier ervaar ik dat gevoel nog wel, onder de Oostenrijkers. Als ik dan ook nog eens hoor én zie hoe arm ons “eigen” land is geworden, dan moet “den Haag” zich helemaal kapot schamen. In Duitsland van hetzelfde laken een pak. Hele tv-uitzendingen daar worden besteed aan “kinderarmoede” en doodzieke kinderen die niet worden geholpen in ziekenhuizen i.v.m. geldgebrek.
Maar ál die z.g. “boven -ons-gestelden” blijven blèren dat wij, in de EU, zéér rijk zijn !
Laat u niet langer bedonderen door de z.g. “elite” !!!!!
Bij de a.s. EU-verkiezing stem ik in ieder geval op een anti-EU-partij

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Nederland is vooral trots op de vermelding hoeveel nationaliteiten het land herbergt. Alleen die ene waar men vroeger op trots was wordt niet meer vermeldt. Het is of Nederland voor iedereen is behalve de autochtone bevolking. Ik heb zelf als allochtoon een raar gevoel over want als je na al die jaren denkt dat je erbij hoort vraag je je af, waar hoor ik eigenlijk bij? Een natie die zich voor haar identiteit schaamt?

UHU
UHU
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom wordt in dit waardevolle artikel opnieuw de vreselijke bok geschoten, dat in een bepaalde “religie” de sterkere mens de zwakkere dient te onderwerpen? Waarom wordt gewoon niet duidelijk gedifferentieerd tussen “godsdienst” enerzijds en anderzijds islam als slechts een gewelddadige, archaïsche en agrarische IDEOLOGIE, overgoten met slechts een religieus sausje? Eerlijkheid en duidelijkheid, dáár help je je lezers pas mee !
Voorkom versluierend, misleidend taalgebruik en begripsverwarringen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, hier heb ik niets meer aan toe te voegen, Yorien. Goed beschreven.
ZO wil ik dat Nederland weer wordt, maar het zal wel een droom blijven. Er is al te veel kapot gemaakt door linkse mensen en linkse politiek.

Noord amerikaan
Noord amerikaan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bullseye article, mevr yorien

En zo beste luister -en leesvrienden, na ons zegje hier gedaan te hebben, gaan we rustig door en verandert er dus NIETS aan Uw situatie
Want er wordt Niets GEDAAN,zoals de nedriglander betaamt ,;en bij elk bezoek aan nedrigland (in het verleden),is het er economisch beroerder,asocialer,zwakker,onverschilliger nihilistischer allround slechter aan toe

Ik persoonlijk kom nooit meer in het holle land, ondanks ruim 600 jaar aantoonbare geschiedenis van mijn familie, (in oa kerken , Fries museum en zelfs in dat verdomde Binnenhof,,)welke elke linkse vorm van kritiek zou kunnen doorstaan

Did heroism indeed go down in the java sea of valt er nog wat te putten

Benedict Broere
Benedict Broere
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bepaalde delen van de westerse cultuur doen het bijzonder goed en dat kan je zien aan de hoge scores in bijvoorbeeld de Human Development Index en de Social Progress Index. En dit is inderdaad te zien als het uiteindelijk resultaat, zoals Shapiro zegt, van een synergie van joods-christelijke en Griekse ideeen. Kenmerkend voor die westerse cultuur is ook zelfkritiek, het kritisch kijken naar de eigen cultuur en culturele ontwikkeling en de kernwaarden daarin. Dat begint al bij Socrates, je ziet het bij Rousseau, en dit gaat door tot in de huidige tijd. De Linkse Kerk is evenwel compleet doorgeschoten in z’n kritiek, z’n oikofobische zelfhaat, z’n relativisme en cultuurrelativisme, en waan dat de multiculturele samenleving ons het Grote Geluk zal brengen, de Heilstaat waarin Duizend Bloemen zullen Bloeien. Als je kijkt bijvoorbeeld naar de delen van de westerse wereld met nu al reeds hoge concentraties moslims, dan lijkt het erop dat Links in de afgelopen decennia een ideologie heeft geimporteerd die te omschrijven is als anti cultuur, anti mens en anti leven, zozeer als we deze ideologie zien uitwerken in een veelvormige criminaliteit en terreur. De kosten tot nu toe van deze kapitale misstap lopen reeds in de vele tientallen miljarden euro’s, wat betreft uitkeringen, subsidies, schade door criminaliteit en aanslagen, inzet van politie, geheime diensten en leger, inzet van bewakingscamera’s, persoonsbeveiliging, opkomst van een klimaat van censuur en zelfcensuur, enzovoort. Toekomstig is er nog te verwachten een slepende stratenoorlog van bendes jongeren die hele wijken onbewoonbaar maken voor niet-moslims. En die Linkse Kerk blijft maar negeren, de andere kant opkijken, en blijft maar spreken van ‘culturele verrijking’.

Sytze
Sytze
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gebod van de Here Jezus was juist een positief gebod. Hoe jij wilt dat een ander jou behandeld behandel ook zo die andere. Dat zou onze samenleving meer op de ander gericht maken itt egoïstische maatschappij. Dit niet opgelegd vanuit een overheid in een socialistische heilstaat, maar geleid door Zijn Geest.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die kernwaarden die je noemt zijn echt niet typisch westers. Dat vinden ze in Afrika of Azië ook. Het hangt er gewoon vanaf hoe je het interpreteert. Zo zijn er ook landen waar ze het respectloos vinden om ouderen in een tehuis te stoppen. Dit gezegd hebbende, er zijn inderdaad genoeg verworvenheden van de westerse beschaving waar we best trots op mogen zijn. Zoals er ook duistere kanten zijn die we niet onder het tapijt moeten vegen. En dat geldt voor alle landen in de wereld.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De westerse beschaving is de meest succesvolle beschaving tot nu toe omdat deze in staat bleek democratie als basis in te stellen. Deze beschaving heeft de grootste middenklasse weten te creëren die garantie vormt voor welvaart en vrijheid. Andere beschavingen zijn jaloers op ons succes en willen van deze meeprofiteren of anderzijds deze te beschadigen. Democratie laat zich niet in met religies die het tegendeel van democratie hanteren, de dictatuur en onvrijheid. Het mag best onrustig zijn in een democratie, een clash van meningen is immers de basis ervan. Niet een voorgeschreven en afgedwongen mening voor iedereen. Helaas heeft democratie de grootste vijand aan eigen links denkende groepen die liefst alles zelf voorschrijven naar hun mening, precies zoals in een dictatuur het hoort. Deze mensen verraden eigen burgers. Links heeft behoefte aan veel arme mensen voor wie zij zich kunnen inzetten. De burgers die zich inmiddels opgewerkt hebben door hun eigen toedoen en het nu beter hebben zijn voor hun waardeloos geworden en is dus een nieuwe aanwas welkom. Daarom steunen zij de immigratie uit arme landen. Dat zij mensen binnenhalen uit een andere cultuur en geloof, die doordrenkt zijn van dictatoriale en religieus beperkende gebruiken en daardoor vijanden van de democratie zijn, laat hun koud. Want zij zijn daarin hun gelijken. Zij maken democratie dood door te wijzen alleen naar de democratische rechten en niet de plichten die daaraan verbonden zijn. Hiermee werken zij het misbruik in de hand en maken het land kapot.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Ik lees uw reacties doorgaans met grote interesse en veelal….positief.
Ik lees dat u ’t heeft over “democratie”.
Ik vraag mij af ; welke democratie bedoelt u hier ?
Ik persoonlijk ben van mening van in Nederland de democratie grotendeels is verdwenen, mede door toedoen van ons aller Rutte.
Miljoenen Nederlanders, die NIET hebben gestemd naar Rutte’s wens, worden uitgesloten middels een cordon sanitair. (PVV en FvD). Deze man, Rutte dus, wenst niet eens met de twee partij-leiders te spreken !! Rutte die doorlopend het woord “democratie” in z’n mond neemt, ik heb zo’n vaag vermoeden dat de man niet eens wéét wat “democratie” betekent. Wat men in Nederland doet/heeft gedaan is : veel, héél veel mensen bewust ónder de armoedegrens laten leven, zodat “den Haag” steeds meer zeggenschap krijgt over de bevolking. Voor Rutte, en z’n democratie heb ik geen goed woord over, deze man en z’n mede-vernielers hebben Nederland naar de afgrond geleid ondanks z’n geblèr dat Nederland ongeveer met álles voorop loopt in de wereld en wij in een zéér rijk landje leven. Het enige waar dit landje mee voorop loopt is het aantal Voedselbanken.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind dat het trots zijn op onze manier van leven, op onze beschaving niet goed beheerd wordt.

Kijk naar artikel 1 GW – daar HAD kunnen staan: Nederland is een souverein land met vrije inwoners. Iedereen is gelijk voor de wet en wie kan wordt van harte aangemoedigd op wat van zijn leven te maken en oog te blijven houden voor de samenleving. (ik noem maar wat…)

Dat doen we niet… ipv staan er in art 1 GW woorden die opgevat worden als – kijk naar je huidskleur, geslacht en religie… en als iemand daar ooit ook maar iets van zegt, ga dan moeilijk lopen doen.

Anders gezegd… ik vind dat die trots op ons land, op onze historie, op waar we vandaan komen best wat beter tot uiting mag komen, wat positiever.

Zelfde voor het onderwijs… dat trots zijn, het bewustzijn van onze ‘zegeningen’… dat wordt gezien als iets vanzelfsprekends. Waar je geen aandacht aan hoeft te besteden. Dat mis ik erg. Omdat ik denk dat het onderhoud behoeft, een goed gesprek waard is. Dus eigenlijk zou je in het curriculum vakken moeten hebben als… geschiedenis, toekomst, samenleven, trots, focus, rethorica, wat taal, wat financieen, wat ondernemen. En klaar.

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het westen is best goed. Behalve marxisme/communisme/socialisme/fascisme, de linkse stromingen die lijnrecht tegenover de individuele verantwoordelijkheid van het westen staan, met hun groepsidentiteit, groepsdenken en identiteitspolitiek.

Arminius
Arminius
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Amen 🙂

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arminius

@ Arminius.
Civilius amme retius.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x