De Forum-stemster en het ‘seksisme’ van Baudet

De hypocrisie van het neo-feminisme

Thierry Baudet

Titelfoto: Thierry Baudet. Bron: beeld Tweede Kamer

 

Als moderne, autonome vrouw krijg ik in mijn omgeving nog al eens de vraag waarom ik Forum voor Democratie stem. ‘Met mijn achtergrond’ vinden velen dat zo moeilijk voorstelbaar. En of ik wel weet weet hoe seksistisch hij is? Daar moet ik als vrouw toch een probleem mee hebben? Het antwoord is nee. Ik zal uitleggen waarom.

Twee jaar na aanvang van de studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam gaf ik er de brui aan. Ik verzamelde mijn bij coffeeshop De Appel en De Dood verdiende centen en trok met een Volkswagenbusje en twee honden op avontuur richting Marokko. Tien jaar levenservaring verder kwam ik na één jaar terug in Amsterdam om daar een baan te scoren. Wat volgde was een internationale loopbaan in de IT waar ik uiteindelijk als senior-manager o.a. verantwoordelijk was voor grote internationale logistieke IT-projecten met miljoenenbudgetten.

Afscheid

Ik woonde in Amsterdam, Londen, Parijs en upstate New York, bereisde de wereld, maar nam afscheid van Nederland. Na de moord op Fortuyn verhuisde ik met drie jonge kinderen naar het Franse platteland, waar ik sindsdien als zelfstandig adviseur werk. In een land waar politici de dood in gedemoniseerd worden wilde ik niet meer wonen. Vol ongeloof volgde ik de collectieve verstandsverbijstering tot en met het moment achteraf, toen ook nog eens niemand de hand in eigen boezem stak. Dit kon mijn land niet zijn.

 

Logos en Pathos

Omdat ik in twee landen tegelijk leef, heb ik Forum’s oprichting als denktank op enige afstand meegemaakt. Als lid met een laag nummer heb ik de ontwikkelingen op de voet gevolgd, gegrepen door het enthousiasme en positivisme. Logos stond hoog in het vaandel en ja, soms wat veel Pathos, maar ik heb iedereen altijd zijn eigen vrijheid van spreken gegund, zoals ik ook wil dat die mij gegund wordt. No-one is the same.

Uiteindelijk ontstond er de politieke partij, gedreven door krachten uit Baudet’s inner circle. Gegeven mijn achtergrond zult u zich kunnen voorstellen dat de slogan ‘Dynamiek, Daadkracht en Durf’, die mijns inziens ook waargemaakt wordt, mij erg aanspreekt.

 

Vrouwen stemmen links

Ook deze Provinciale Statenverkiezingen werd weer eens bewezen dat vrouwen inderdaad vaker links stemmen.

Bron: IPSOS/NOS

Het typisch jong-vrouwelijke idee dat we onze partners nog wel kunnen veranderen via het pad der liefde projecteren veel vrouwen ook op hun politieke keuze, denkend dat iedereen gelijk is, of gelijk te maken is. Daarnaast verdiepen vrouwen zich beduidend minder vaak in economie, wat maakt dat ze hun politieke idealen vaak niet financieel analyseren. Dat vrouwen vaker dan mannen voor een work-life balance kiezen waar kinderen een groter aandeel in hebben is ook bewezen. Nederland heeft het hoogste aantal part-time werkende vrouwen van Europa.

 

Excelleren

Baudet generaliseert, maar dat maakt dit alles nog niet onwaar, hooguit misschien onleuk. Zijn stelling dat vrouwen minder excelleren zou ik nog wel eens verder met hem willen bespreken. Mogelijk refereert hij aan het feit dat vrouwen over het algemeen minder competitief zijn dan mannen, of er minder voor over hebben, als het gaat om bepaalde prestaties. Dat neemt niet weg dat vrouwen en mannen op verschillende terreinen kunnen en willen excelleren en het zou mij verbazen als Baudet dit zou ontkennen.

 

Play hard to get

De wat overmoedige uitspraken in zijn jongere jaren over ‘te overmannen vrouwen’ interpreteer ik als zijn uitleg van het play-hard-to-get. Of ze reflecteerden mogelijk een nog jonge seksuele ervaring binnen beperkte kring in een levensfase waarin provocatie leuker is dan diplomatie. Au fond is Baudet een galante romanticus, à l’ancienne, en hij zal de laatste zijn bij wie het ‘nee’ niet als ‘nee’ gehoord wordt. Maar als het hard-to-get-spel gespeeld wordt, wat ik zoveel vrouwen met plezier zie doen, dan zal hij dat zeker met veel genoegen meespelen. Don’t we all?

Persoonlijk vind ik het typische man-vrouw spel en de bijbehorende etiquette prettig en totaal geen aanslag op mijn persoonlijkheid of kracht. Ik ben altijd de kerel in huis geweest, maar wil op zijn tijd graag als prinses behandeld worden.

 

Neo-feminisme

De man moeten evenaren is geen feminisme. Veel neo-feministes streven daar niet eens uit competitie naar, maar uit verlangen om bevestiging te krijgen dat je meetelt. De intrinsieke eigenwaarde lijkt dan onvoldoende ontwikkeld om genoeg te hebben aan hun zelfbeeld en dus moet alles van de daken geschreeuwd en geëist. Alle man-vrouwverhoudingen moeten op de schop. De neo-feministische vrouw verandert steeds meer in een zichzelf overschreeuwend persoon die continu haar vagina centraal stelt. Wat dat betreft is het huidige feminisme steeds meer het nieuwe seksisme.

 

Eigen broek ophouden

Feminisme is voor mij primair je eigen broek kunnen ophouden. Hoeveel vrouwen kunnen dat? Ik ken niet veel vrouwen die een gezin kunnen of zelfs willen onderhouden. Veel vrouwen zijn gezegend met een levensstandaard die ze zich op grond van hun eigen salaris niet zouden kunnen permitteren. En dat komt niet omdat ze slechter betaald worden. Betekent dit dat een huismoeder niet feministisch zou kunnen zijn? Natuurlijk kan ze dat zijn, in dat geval denkt ze als feministe, maar leeft ze er niet helemaal naar. Die keuze is volkomen respectabel. Wel gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ze dan kiest voor een afhankelijkheid die haar bij scheiding ernstig kan opbreken.

Ik kan me ergeren aan de hypocrisie van zo’n Vogue.nl. Waar de redactie denkt dat ze een feministisch tintje krijgt als ze Baudet er bij hun lezers negatief indrammen. Maar intussen leveren ze een niet te verwaarlozen bijdrage aan het complexer maken van het zelfbeeld van vrouwen. Geen enkel probleem met een beautiful people magazine, maar bespaar me de hypocrisie.

 

Perverse perfectie

De als seksistisch bestempelde uitlatingen van Baudet zitten mijn ontwikkeling en succes als vrouw cq. professional niet in de weg, noch heeft Forum een beleidspunt waarbij dat wel het geval zou zijn. En ik stem op een partij, een visie, een beleid, beleidsrichtingen. Ik stem niet op een persoon. Ik moet er niet aan denken dat ik jaren later nog op bepaalde uitspraken uit het verleden afgerekend word. Een maatschappij die die perverse perfectie in mens-zijn nastreeft doet me eerder denken aan iets uit de vorige eeuw.

Ik geef de voorkeur aan een maatschappij waarin je vrij mag zeggen wat je denkt, waar je de ruimte krijgt om bij te stellen en je inzichten te laten groeien.

 

Deugsysteem

Allergisch als ik ben voor de heersende hypocrisie, het gebrek aan durf en zelfreflectie en de beperkingen die het Deugsysteem mij probeert op te leggen stem ik op Forum voor Democratie. Organisatorisch zeer strak geleid, maar inhoudelijk met veel ruimte voor ideeën. Je doet mee omdat je het wilt, omdat je het snapt en je stapt eruit als je je er niet meer in kan vinden.

You’re in or you’re out. Voorlopig ben ik in.

Over de auteur

Patricia de Boer
Consultant en nieuwsgierig vrijheidsfundamentalist

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Baudet met zijn partij is vooral gevaarlijk voor de zittende establishment en daarom moet hij gedemoniseerd worden. Is het niet zijn vermeende anti-vrouw houding is dat zijn vermeende fascisme en racisme. Mensen met een ander geluid moeten geëlimineerd worden en dat in naam van democratie. Democratie van mensen die geen democratie wensen als het hun plannen kruist. Dan moeten zij publiekelijk vernederd worden en desnoods roep je moordenaars om wakker te worden. Bij Trump zagen wij het ook, na twee jaar lukte het niet via de Russische connectie dus wordt heftig gezocht naar andere mogelijkheden want die man moet kapot. De mensen achter dit soort heksenjacht noemen zich paradoxaal democraten. Een ander aanvallen zonder eigen zelfrefletie is zo typisch linkse ding. Patricia de Boer zet hier een goed verhaal neer en ik als man kan alleen zeggen, doe wat je liefst wilt en voel je vrij in. Vrouwen zoals zij bewijzen door eigen kunnen wat zij waard zijn en niet door opgelegde quota’s. De meeste vrouwen zullen kiezen voor andere weg en zullen daar ook gelukkig of tevreden mee zijn. Een zware en ondergewaardeerde taak om kinderen groot te brengen. Vaak ten koste van eigen carrière. De gemiddelde vrouw moet daarnaast ook al werken om hoofd boven water te kunnen houden. Maar alleen schreeuwen van de daken dat de vrouw altijd maar de tweede viool speelt en in slachtofferrol vallen is zwak. Pak dan die eerste viool als je dat vindt en carrière wil maken. Je bepaalt je eigen leven vooral door je eigen waarden en durf. En vergeet al die mannen zonder carrière niet want die zijn er ook in overvloed.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

leuk artikel. Ja ik heb ook op FvD gestemd en mijn partner ook.
Inhoudelijk de beste partij op dit moment. Baudet is zeer bespraakt en ik vind hem heel erg leuk en authentiek. Ik voel dat hij eerlijk is en dat voel ik bij Hiddema ook. Bij Geert ook, maar met de PVV komen we even niet verder omdat die al te lang uitgesloten wordt. Het partijkartel en de linkse partijen denken nog dat ze de PVV nog wel buiten spel kunnen houden met z’n allen. (hoezo democratie?) maar nu is er nog een grote speler in dezelfde trant bij gekomen en nou worden ze bang en woest en dat komt er uit want het uiterlijk van de kartelpartijen en links (m.n D66) is maar een heel dun vernisje. Er onder zit veel rottigheid. Vooral op extreem links (Groen Links en D66 m.n) SP gaat nog wel, maar die durven niet. Als je zegt voor de nederlandse onder en middenklasse op te komen, kan je niet voor immigratie zijn (ongebreidelde immigratie en zijn hoge kosten) en ook niet voor een ‘klimaat akkoord’ wat jouw achterban straat arm gaat maken. Dus SP is heel laf, dat ze geen statement durven maken. Ze hadden zich ook achter Thierry en Geert moeten stellen. Veel overeenkomsten.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Patricia de Boer.
Een fijn artikel om te lezen.
Als oma van 5 kleinkinderen ben ik fan van Thierry.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dezelfde vraag zou ik willen stellen aan héél veel mevrouwen die óóit op Pechtold van D66 stemden.
Ging/gaat vreemd “bij ’t leven”.

Anne
Anne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Goed artikel en waar velen (vooral links) op gevoel en buitenkant af gaan is FvD een partij van inhoud, feiten en gezond verstand, dat maakt dat er een basis van vertrouwen is.
Juist omdat die combinatie goed is, geeft het een goed gevoel, een basis voor een gezonde toekomst!

Bopje
Bopje
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

En Pechtold wilde zijn maitresse tot abortus dwingen

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bopje

@ Bopje.
Ja, ik weet ’t.
Maar om ’t geheel voor de D66-stemSTERS niet nóg erger te maken, liet ik die vermelding achterwege.
Lubbers werd ook niet voor niks “de dekhengst van Kralingen” genoemd terwijl toch duizenden mevrouwen op hem bleven stemmen; hetzelfde kan ook gezegd worden van Dirty Harry van de SP.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Pechtold als voorbeeld van hypocrisie.

Rob
Rob
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig verhaal. Het missende geluid. Heerlijk. En ter aanvulling: https://youtu.be/yOLK4Hke6Ss

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als man zou ik er ook een probleem mee hebben als de heer Baudet een seksist zou zijn.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ron

@ Ron.
Dan heeft u hoogst waarschijnlijk een grandioos probleem met wijlen prins Bernhard.

A.Boon
A.Boon
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een eerlijk verhaal van deze ‘kerel’ die soms ook graag als prinses behandeld wil worden.
Dat vrouwen zelfstandig moeten zijn onderschrijf ik, hoewel dat niet per se gedurende elke periode van het leven moet: soms kiest men voor een periode afhankelijkheid om daarna met extra kracht door te stomen.
De opkomst van FvD is geheel te danken aan de onderdrukking van de vrije meningsuiting in Nederland. De reacties na de overwinning van FvD laten dit overweldigend zien, van kranten tot met cabaretier: de jarenlange onderdrukking van onze vrijheid van mening.
Eindelijk wordt die nu opengebroken.

Maurits
Maurits
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  A.Boon

Ik ben het eens met veel punten van FvD, maar ook hartgrondig oneens met bepaalde belangrijke dingen die Baudet zegt. Kortom, ik kijk er genuanceerd naar. Na de verkiezingen hoorde ik enerzijds van familieleden dat ze op hem gestemd hadden en anderzijds van vrienden dat ze heel bezorgd waren dat hij zoveel gewonnen had. Toen wilde ik me eens verdiepen in waarom zij zich zoveel zorgen maken. Ik zag toen de twee interviews waarin hij over vrouwen praat, in DWDD en met Quote. Ik ben daarvan geschrokken. Juist omdat zijn uitspraken niet heel extreem zijn, zijn ze des te bedreigender. Hij generaliseert vrouwen en bevestigt met zijn uitspraken als “vrouwen zijn mooi, interessant en aantrekkelijk” en “vrouwen excelleren niet in een heleboel beroepen” schadelijke vooroordelen. Als mijn buurman zoiets zou zeggen zou ik mijn schouders ophalen, maar hij is een politiek leider die zegt het land van de ondergang te willen redden. En als je dan weet dat er in Amerika en andere landen een groeiende beweging gaande is van mannen die feminisme vergelijken met kanker, zoals de Proud Boys, dan vind ik Baudets woorden heel ongelukkig en beangstigend. Het stelt me gerust dat er in het FvD vrouwen zitten zoals u, die hopelijk een positieve invloed op hem zullen zijn op dit vlak.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maurits

Over mannen kan toch ook generaliserend gesproken worden?
Uitspraken als “mannen vragen nooit de weg”, “nemen relatief veel en hoge risico’s”, “kunnen snel gewelddadig worden”, “vormen een ruime meerderheid in de gevangenissen” kloppen allemaal. Als man erken ik al deze “vooroordelen”, al heb ik bijvoorbeeld nog nooit in de gevangenis gezeten.

Punt is dat mannen en vrouwen nou eenmaal anders in elkaar zitten, als gevolg van miljoenen jaren evolutie. Linkse feministen zijn creationisten die doen alsof ze die evolutie kunnen verbieden, maar dat lukt ze niet. Het blijkt dat vrouwen in landen waar ze de meeste vrijheden hebben, ook de meest “vrouwelijke” beroepen kiezen. Vrouwen die bakstenen sjouwen of akkers ploegen zie je vooral daar waar vrouwen geen rechten hebben, en eigendom zijn van hun man. Culturen die we hier ook importeren, maar waar linkse feministen gek genoeg geen problemen mee hebben.

Baudet heeft gelijk als hij zegt dat mannen vaker excelleren, dat is dat stukje competitiedrang. Van het verste pissen tot het hardste rennen of de beste schaker worden; een fantastisch apparaat uitvinden of de meeste gebakjes verkopen. Mannen willen winnen.

Waardoor ze overigens ook relatief vaak verliezen. Naast het niet-bestaande glazen plafond is er wel degelijk een “glazen vloer”. Daklozen zijn voornamelijk mannen, en ook in de zware en gevaarlijke beroepen zien we vooral mannen.
Dan is de wens van de meeste vrouwen om alleen wat licht parttime werk te doen helemaal zo gek niet.

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x