Waardoor won Forum voor Democratie?

Burgers willen dat politici staan voor vrijheid en veiligheid

Thierry Baudet tijdens RTL verkiezingsdebat (20 maart 2019)

Titelfoto: Thierry Baudet tijdens RTL verkiezingsdebat (20 maart 2019). Screenshot YouTube-video, kanaal RTL NIeuws

 

Het was verbazingwekkend en tegelijkertijd bevestigend om de linkse duiding te lezen na de verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie. Alle kritiek van de afgelopen twee jaar kwam weer voorbij, maar dan nu in de overdrive. De polder was te klein.

Wat ik tot nu toe niet las is de dieperliggende verklaring waardoor de veenbrand tot bermbrand is ontwikkeld. Veel mensen in mijn omgeving (familie, buren, collega’s, tweeps) vragen mij waardoor Forum voor Democratie heeft kunnen winnen. Hieronder mijn duiding.

 

Maatschappij

 

Ik denk dat veel Forum-stemmers vinden dat het de verkeerde kant opgaat in onze maatschappij. Na de ontzuiling, de progressiviteit en het neoliberale tijdperk vanaf de jaren ‘80 is Nederland vol met zelfstandige individuen zonder veel wortels met de gemeenschap. Waar de Nederlandse samenleving ooit een sterk web was met allerlei draden tussen mensen, hangen de meeste burgers nu aan een laatste draadje. Er is minder loyaliteit (“ik app wel even af”) en trouw (hoog scheidingspercentage). De hoge verwachtingen en het feit dat er weinig onderlinge aandacht en zorg voor elkaar is, leiden tot een uitdijende geestelijke gezondheidszorg en een nog hoger gebruik van antidepressiva.

 

Onder druk

 

Ook uit andere zaken kan je afleiden dat de onderlinge banden in de maatschappij onder druk staan: de eenzaamheid is groot, vooral onder ouderen. Het geboortecijfer is gedaald (want “kinderen beperken je eigen leven”) en iedereen die evenementen organiseert weet dat mensen pas op het laatste moment beslissen. Je kan minder op de ander vertrouwen. Het ledenaantal van vakbonden en politieke partijen loopt al jaren terug. Door immigratie uit landen met een volledig andere culturele context (expats, vluchtelingen) ontstaat er vervreemding van elkaar.

 

Ingrijpen

 

De maatschappijkritischen onder ons die het hebben gehad met de gevestigde politieke orde denken niet dat de coalitiepartijen drastisch zullen ingrijpen om de geschetste trends te doen keren. Het establishment vindt juist dat het de goede kant op gaat met de Nederlandse samenleving en snapt niets van de maatschappijkritiek. In dezelfde lijn snapt men niets van de opkomst van Baudet, die in zijn opvattingen op romantische wijze teruggrijpt naar zaken uit het verleden.

 

Trends


Maar ondertussen gaan de demografische ontwikkelingen in de wereld door en groeit de bevolking buiten Europa explosief. De EU blijkt op het wereldtoneel een tandenloze tijger, zet de grenzen open en pakt steeds meer bevoegdheden van ons af. Op basis van eenzijdige wetenschap wordt Nederland een klimaatakkoord ingerommeld, waarbij megalomaan wordt gedacht dat we de natuur kunnen bedwingen. De belastingen stijgen voortdurend en de koopkracht staat al tien jaar onder druk, waar voorlopig geen eind aan zal komen.

 

Verzorgingsstaat

 

Iedereen die bovenstaande analyse kan maken, kan ook de lijntjes doortrekken en bepalen waar we uit gaan komen over 30 jaar. Onze unieke Nederlandse verzorgingsstaat die zorgt voor minder bedeelden, voor mensen die hun baan verliezen, voor ouderen, voor zieken en voor vluchtelingen zie je op bijna geen enkele plek in de wereld. Ieder geloof mag beleden worden in Nederland, er is – althans in de grondwet – een scheiding van kerk en staat, je mag jezelf zijn als LHBTI, vrouwen kunnen in het arbeidsproces de top bereiken, als immigrant kan je studeren en de leiding krijgen van een groot bedrijf.

Het meest belangrijke misschien wel: in Nederland kan je nog steeds zeggen en schrijven wat je wilt, tenzij je haat zaait of oproept tot geweld. Vergeleken bij andere westerse landen kent Nederland nog altijd een grote mate van vrijheid en veiligheid.

 

Uitholling

 

Kijkend naar de afgelopen kabinetten en het gedrag en de opvattingen van het “kartel”, is duidelijk dat er maar weinig aandacht is geweest voor het beschermen van de vrijheid en veiligheid. De burger is op politiek gebied de mond gesnoerd door de afschaffing van het referendum. De veiligheid staat onder druk door beperkte of ontbrekende bewaking van de grenzen. Antisemitisme neemt toe, homo’s worden bedreigd, de criminaliteit groeit ondanks overheidscijfers die het tegendeel proberen aan te tonen. Een week geleden was er een aanslag.

Er is een kaalslag in de zorg. Scholen lijden onder een lerarentekort. De houdbaarheid van de zorgvuldig opgebouwde verzorgingsstaat staat onder druk, er is gebrekkige handhaving van wetten en regels, de defensie is uitgehold, de pensioenleeftijd wordt verhoogd, zorgpremies gaan omhoog.

Nederlandse belangen worden ondergeschikt gemaakt aan die van de EU. Onze invloed in Brussel stelt weinig voor omdat de besluitvorming loopt over de Duits-Franse as.

 

Electoraal gat

 

Natuurlijk is Forum voor Democratie in het cultureel rechtse gat gesprongen tussen de VVD en de PVV. Natuurlijk trekken spraakmakende types stemmen. Maar nog belangrijker is dat mensen het gevoel hebben dat Baudet kan gaan zorgen voor een meer geborgen maatschappij door zijn nationale focus. Door bijvoorbeeld de soevereiniteit weer terug te halen uit Brussel of de koopkracht te verhogen. Hoe goed Rutte ook is in het managen van lopende zaken, hij is niet de premier die voortdurend hamert op het versterken van de kracht van de maatschappij en de nationale onafhankelijkheid. Ook het CDA heeft dit punt volledig laten wegglippen.

 

Toekomst

 

Ik heb sterk het gevoel dat de Nederlanders die gestemd hebben op Forum voor Democratie een sterkere maatschappij willen waarin het belang van burgers en het versterken van onderlinge sociale en culturele verbanden (tradities) voorop staan. Nederland kent economische groei, we scoren hoog op geluk en allerlei andere korte termijnindicatoren zijn prachtig. Er lijkt oppervlakkig beschouwd dus geen enkele reden voor zorg.

Toch denken en voelen veel burgers aan dat om ook voor de toekomst welvaart en welzijn te waarborgen er een verbonden en sterke maatschappij moet zijn. Mensen willen het gevoel van geborgenheid, vrijheid en veiligheid in hun eigen, onafhankelijke land terug. Mensen willen politici die daar principieel voor staan en bereid zijn het gevecht daarvoor aan te gaan.

Dus hoe langer de gevestigde politieke orde door kan gaan met het progressief-liberale corporatisme en de kaalslag, hoe meer electoraal draagvlak er gaat ontstaan voor Forum voor Democratie. Wat daarbij nog wel nodig is, is het ontwikkelen van een visie op het Nederland van de toekomst. Want we leven natuurlijk niet meer in de Gouden Eeuw.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De reden dat ik op FvD stemde is dat ik als eigen-huis-bezitter (hypotheek afgelost) weiger mij opnieuw in de schulden te steken voor de ongehoorde kosten van de milieu-, energie- en klimaatplannen!

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

ja ook ik heb eenzelfde reden. Nog niet afgelost want op latere leeftijd net in een dure tijd gekocht, maar beslist niet onder water of zo. We wonen in de pensioenreserve van mij partner (die zelfstandige is) Ook ik ga de hypotheek niet nog eens giga verhogen voor die klimaatdrammers. of mijn spaargeld er in steken. Dat heb ik anders gepland.
Met deze overheid is het zo: Je maakt een lange termijn plan op de geldende regels en als je dat dan hebt gedaan gaat de overheid van alles veranderen waardoor jouw plan spaak loopt.
ik heb mijn financiele plan voor de oude dag gemaakt en kan dat nu niet meer laten verstoren door onredelijke kosten omdat een stel zwevers en leugenaars op aannames een giga verandering die ons allen heel erg raakt er door te drammen.

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De argumenten van de heer Van den Noort om op FvD te stemmen herken ik niet.

Ik was, ben met stomheid geslagen in de tijd:
M. van Dam/A. Melkert > P. Fortuyn; B. van Oranje na moord op T. van Gogh; negeren referendum EU-grondwet; geen cent naar Griekenland; Dijsselbloem; Donorwet; afschaffen referendum; 2 x inlegvelletje; immigratie; bij voortduring met diversiteit ,inclusiviteit, islamofoob om de oren geslagen worden; klimaatakkoord; oikofobie; Wilders proces; etc. >>>>daarom FvD

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ron

klopt. Baudet is authentiek en eerlijk. Leuke jonge vent met goed stel hersens. Dat hadden we net nodig. En bespraakt en aardig. We zijn beiden lid van FvD. Ik eerst en nou heb ik mijn partner ook overgehaald.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Rutger van den Noort voor deze fijn leesbaren colmn.
De grootste zorg voor mij is het finaal door het lind gaan van (exstreem) links met dood bedreiging aan Thierry Boudet en de zeer zwakke reactie vanaf de kant van de regering en politie begeleiding van de politie.
Het geeft wel aan dat Thierry zijn zorgen terecht zijn.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meer een tegeltjeswijsheid analyse. Bovendien onvolledig. FvD heeft wel degelijk visie op de toekomst, en een duidelijke staatsrechtelijk toekomstbeeld waar ik mij als staatsrecht jurist prima in kan vinden. Dat kan ook niet anders met een hoogleraar rechten in de hoogste gelederen. FvD is dan ook niet populistisch (als facistisch scheldwoord geclaimd door ‘links’) terwijl de VVD, CDA, GL, PvdA dat overduidelijk wel zijn. Zij grijpen terug op kretologie.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Super reactie Jan. Gelukkig maar dat er nog meer mensen dachten als ik. Ik voel gewoon aan dat Baudet alles in zich heeft om ons land te redden van diverse ondergangen en een groot staatsman zal kunnen worden.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor mij was het redelijk simpel…

Marrakesh / Klimaatwet / De EU / Het verval van onze democratie.

Die onderwerpen zijn voor mij zo ingrijpend, dat alle overige standpunten, onderwerpen, nuances, of voornemens voor mij bijzaak zijn.

Dat GroenLinks of D66 met de nodige gekkigheid komen – die zijn voor uit gevonden. Dat PvdA, SP of 50+ de belangen van hun doelgroepen verkwanselen, lijkt mij uit dommigheid of onbetrouwbaarheid. ‘We ondersteunen de klimaatwet.’ Hé – de energierekening wordt wel erg veel hoger. Wat gek?!’ Maar de ergsten vind ik CDA en VVD. Ooit, in een ver verleden de stabiele factoren en het gezonde verstand dat er in NL ook nog een keer geld verdiend moest worden. En dat je voorzichtig moet zijn met wat je uitgeeft. Maar ze doen het meer, kunnen het meer, willen het meer. En geen enkele aanwijzing dat DAT gaat veranderen.

Ik red mezelf uitstekend. Maar met een beetje goed kijken zie je veel teloorgang, veel verborgen leed. Veel mensen die het moeilijker en moeilijker redden. Of niet meer.

Voor mij bleef er niet veel meer over. FvD.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

juist. Me uit het hart gegrepen. Geert ziet het ook, maar ze zullen Geert blijven boycotten. Ze hadden gedacht altijd en eeuwig de macht te hebben, maar hadden niet gedacht dat het ‘volk’terug zou kunnen slaan middels stemmen op Baudet. Geert is sportief en keurig en oprecht blij voor Thierry. Hij ziet natuurlijk wel een beetje steun voor zijn ideeën. om 2 partijen een cordon leggen wordt wel HEEL erg opvallend manipulatief en ondemocratisch. Dan kan je niet meer zeggen dat wij in een democratisch land wonen.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Het leggen van een cordon sanitair om één partij (PVV) is al zéér ondemocratisch, vanaf dát moment is Nederland, in mijn ogen, al géén democratie meer.
Het opruimen van het referendum, het invoeren van de z.g. sleepwet enz. zijn voorbeelden van het “democratisch” gehalte in Nederland. De Haagse Bende roept m.i. véél te vaak dat we in een “democratie” leven, als dát werkelijk het geval zou zijn hoeven zij dat niet dagelijks -tig keer te roepen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat men voor de FvD kiest om de vrees dat onze samenleving en onze cultuur vervangen wordt door de islamitische waarden. Dat betekent voor Europa een ideologische val in het verre verleden daar islam religie en politiek in een is terwijl wij de scheiding van kerk en staat hebben, althans op papier. De aanjager tot de ongewenste veranderingen zijn de zogenaamde progressieve partijen van links waar hun progressiviteit voor een achteruitgang staat, een feit die zij niet willen zien. Men is het ook zat om eigen identiteit te verloochenen ten goede van de islam en andere vergelijkbare stromingen. Daar de centrumrechtse partijen het allemaal lieten afweten en slaven van links zijn geworden is er maar een mogelijkheid over, de FvD. Er is niet mis met conservatieve waarden en in deze betekenen zij juist een vooruitgang. Islam en de EU met hun stokpaardjes zoals het klimaatgekte jagen kiezers in de armen van de FvD. Daarom wint Baudet en moet zijn partij haar overwinning diep koesteren en vertalen in vergaande veranderingen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ja, goed uitgelegd. Zo is het precies.
Links zou een keer aan zelfreflectie moeten doen, maar ja dan schrikken ze zo 🙂

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het nu eens niet eens met Rutger van den Noort. In de 16e eeuw was PhilipsII niet alleen koning van Spanje, maar ook heer der Nederlanden. Hoewel zijn besluiten als zodanig de edelen tegen de borst stuitten was Philips de gewone burger volkomen worst. Dat veranderde met de komst van de inquisitie, waardoor de immigratie van de (welgestelde) Joden uit heel Europa stagneerde en de komst van de hertog van Alva, die om zijn troepen te kunnen betalen belastingen ging heffen. Dat pikten die Hollanders niet! Ze stelden zich en masse achter hun edelen en de 80-jarige oorlog brak uit. KOM NIET AAN NEDERLANDSE PORTEMONNEES! Of je nou Alva heet of Frankrijk of EU of klimaatenthousiasteling in een land met misschien wel het grootste eigenhuisbezit bij het vooruitzicht van zeer hoge kosten (Nijpels: Dan neem je maar een extra hypotheek) Klommen de apen in de gordijnen!!! Er waren twee mogelijkheden FvD en de PVV, van dewelke de eerste verreweg de meest serieuze was, omdat de PVV in het verleden te vaak met irreële voorstellen kwam (kopvoddentax, vernietiging van de koran); sorry Geert. Ziedaar de eclante overwinning van FvD.
Net als in de 16e eeuw moet je niet aan die Hollanders hun portrmonnee komen. De rest van Nederland deed eerst noodgedwongen en later enthousiast mee. hetgeen leidde tot het plakkaat van verlatinge. Nou hoeven wij niet bang te zijn voor een Nexit of Brexit, omdat de EU in haar huidige vorm juni 2019 niet zal halen, door het gaan van hun eigen weg van Hongarije, Polen, Denemarken, de Baltische staten, Groot Brittannië Griekenland en Italië, de Nederlanders en vooral ook de altijd megabetalers, de Duitsers. Zoals Ben Hur tegen Messala zei: de dag dat het Romeinse rijk valt, zal een gejuich opgaan dat de wereld nog niet gekend heeft. Dat geldt nu voor de EU.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een zekere Marie Antoinette zei ooit “Als de mensen geen brood hebben, dan eten ze toch cake!”
Al die mensen die niet snappen dat Nederlanders op het FvD gestemd hebben terwijl Nederland zo welvarend is en we zo hoog scoren op geluk moeten hun kop eens uit hun achtergat trekken.
Die moeten eens dringend buiten hun villa of Vinex wijk gaan kijken, naar die miljoen Nederlanders die inmiddels onder de armoede grens gezakt zijn, naar al die Nederlanders die een bezoek aan de dokter, of gezond eten voor hun kinderen, niet meer kunnen betalen, naar al die Nederlanders die niet meer veilig de voordeur uit kunnen omdat hun woonwijk geterroriseerd word door islamitisch tuig.
Als ze eens een keertje verder kijken dan het afgeschermde wereldje van “ons soort mensen” gaat ze misschien een lampje branden.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Volkomen juist !

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Goede vergelijking. De regeerders kijken van bovenaf naar het volk. En eens in de tijd, als de nood hoog is gaat het volk hetzelfde doen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mainstream, linkse EU-, klimaat-, migratie- en identiteitspolitiek versterkt irrationele , antidemocratische islam enerzijds en fnuikt rationaliteit anderzijds door ondermijning van het open, democratische debat, zeer noodzakelijke islam- en globaliseringskritiek inbegrepen. Forum voor Democratie biedt een platform voor geluiden en ideeen die de mainstream kunnen corrigeren.

Dree
Dree
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nu links geen argumenten meer heeft om het volk er onder te houden, is de paniek compleet. Het verbale geweld vanuit links is enorm sinds FvD gewonnen heeft. Imho wordt het klimaat gebruikt om de volgende stap naar een socialistische staat te zetten. Er wordt volop gefantaseerd over deelauto’s, woontorens, belasten van vlees, verdere lastenverzwaring en basisinkomen. De middenklasse wordt opgeheven. Vrije Nederlandse burgers worden gedwongen om een groot deel van hun maandsalaris af te staan voor linkse dagdromen. FvD staat dit in de weg. FvD is de keuze voor onze belangen en onze welvaart. De belangen zijn groot, en de linkse elite heeft duidelijk lak aan onze democratie.

Bosgeus
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik mis in dit artikel, is de uitskende wijze waarop Thierry Baudet de klimaat+CO2 leugen heeft ontmanteld, in de maanden voor de verkiezingen. Dat heeft hem zeker zetels opgeleverd. En heeft d66, SGP, en anderen zetels gekost. De PVV heeft weliswaar tegen de klimaatwetten gestemd, maar niet zoals Thierry Baudet aangetoond, dat we hier te maken hebben met wetenschapsvervalsing, een leugen die zoals vaak in de geschiedenis door een meerderheid wordt geloofd.

Zelf stem ik geen FvD, want ik vind een miljard erbij voor zo een corrupt systeem als justitie is belachelijk, maar ben zeker wel blij met de winst die gehaald is. Een Kamerlid dat zoveel intelligenter is, dan de doorgaans erg dom over komende Kamerleden, is een enorme aanwinst, welke voor alle delen van het beleid gunstig is.

Daarnaast speelt Nexit een belangrijker rol.
FvD is naast PVV de enige partij die zich schaart achter een Nexit, wat een motivatie is daar op te stemmen, voor een volk dat tegen een EU grondwet stemde.
Deze motivaties zijn toch gemakkelijk te begrijpen?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bosgeus

@ Bosgeus.
De door u genoemde “motivaties” zijn inderdaad gemakkelijk te begrijpen; let wel : NIET voor de klimaat-gekkies en het links-denkende deel der Nederlanders.
Deze groepjes begrijpen nérgens iets van, dat moge blijken uit de gedragingen van enkele “vooraanstaande” linksers zoals bijv. Freek de Jonge en een vreemde figuur die zich Prem laat noemen, dát is het soort waarop het linkse “establishment” steunt…………verwijder er een paar en het gehele linkse “establishment” dondert in elkaar. Tijdens een “demonstratie” roepen om een aanslag op dhr. Baudet………dát zijn de linksers dezer dagen; geen enkele linkse “politicus” die daar duidelijk afstand van neemt. Een walgelijk zooitje !!!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad is er meer. Het negeren van de uitslagen van referenda, het Oekraine-verdrag, het negeren van de PVV-stemmers, het pact van Marrakesh, de instroom van illegale criminele vluchtelingen, beknotting van vrijheden, immer stijgende belastingen en premies, de leeftijdsdiscriminatie, de activistische willekeur van het OM bij de BlokkeerFriezen, de walgelijke hypocriete linkse pers, de dividendbelasting, de kartelbanen, corruptie, de steun aan Hamas, PLO en IS en een Premier zonder visie die slaafs achter Merkel aanhobbelt.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet.
U noemt me daar nogal wat op !
Maar toch wel erg fijn dat we in “democratisch én rijk” Nederland wonen ! (cynisch)
U heeft geheel gelijk.
Een “premier” die zich keer-op-keer “geschokt” toont, alles verre van zich gooit en zich nóóit ergens in herkent.
Als gevolg van dit alles is Nederland de afgrond ingeduwd.

Samuel
Samuel
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, maar één kanttekening: Nederland kent geen scheiding van kerk en staat. Het staat niet in de Grondwet, noch in andere wet- en regelgeving. Religieuze scholen en het Leger des Heils krijgen belastinggeld van de overheid. De banen die deze instellingen creëren kunnen enkel door gelovigen bemand worden – ondanks het feit dat belastinggeld door zowel gelovigen als niet-gelovigen worden opgebracht. In de Verenigde Staten – waar wél een scheiding van kerk en staat is – is dit onbestaanbaar. Daar mag de overheid gelovigen niet voortrekken door speciaal voor hen werkgelegenheid te scheppen met belastinggeld. In Nederland is dit wél toegestaan.

Flikw003
Flikw003
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hele goede analyse!

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x