Rutte’s solliciteren gaat vreselijk irriteren

Uitsloverij en schijnheilige pro-EU houding

Angela Merkel op bezoek bij Mark Rutte (10 oktober 2018)

Titelfoto: Angela Merkel op bezoek bij Mark Rutte (10 oktober 2018).Screenshot YouTube-video, kanaal NOS

 

Al bijna dertig jaar is schrijver dezes werkzaam in de werving & selectie-sector. Niets doet mij dan ook meer plezier dan het aanschouwen van een enthousiaste en goed gemotiveerde sollicitant. Toch begint dat in het geval van Mark Rutte mij vreselijk te irriteren. Onze premier legt het er veel te dik op.

Churchill-rede

Ook het houden van de Churchill-rede gisteren in Zürich moeten we helaas in het licht zien van Rutte’s onvermoeibare ijver om in een goed blaadje te komen bij de EU, zodat hij straks door Merkel naar voren geschoven kan worden als de opvolger van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. De belangrijker positie van president van de Europese Commissie – nu vervuld door Juncker – gaat naar een Duitser en de post van Draghi als opperbaas van de ECB waarschijnlijk naar een Fransman. De laatste post is immers cruciaal bij het verder optuigen van de transferunie.

 

Wanneer we Rutte’s Churchill-speech nader beschouwen, een pleidooi voor een machtiger EU, zei de premier natuurlijk niet alleen maar onzinnige dingen. Ja, Europa zal zich realistischer moeten opstellen in het internationale machtsspel, in plaats van als een doorgeslagen politiek-correcte predikant die de hele wereld de les leest. Terwijl Amerika grotendeels voor de verdediging mag opdraaien.

Liefdesverklaring voor de EU

Toch klonk ook deze speech, net als Rutte’s eerdere speech in Straatsburg waarin hij plotseling zijn liefde voor de EU verklaarde, als een verkapte sollicitatie. Zo pleit Rutte onverholen voor het opheffen van de unanimiteitsregel  bij het opleggen van sancties door de EU. We weten allemaal waar dit op zal neerkomen: de geopolitieke belangen van Duitsland en Frankrijk zullen voorgaan op die van Nederland of andere kleine lidstaten.

Rutte mist visie op Europa

In zijn sollicitatie-ijver mist Rutte volledig het punt waar het eigenlijk om gaat. Europa heeft een nieuwe visie nodig op Europese samenwerking, gebaseerd op zelfstandige natiestaten. Rutte belijdt dat laatste wel met de mond, maar op de punten waar dit scheef gaat zoals met de monetaire unie die steeds meer leidt tot een transferunie, brengt Rutte helemaal niets nieuws in. Behalve dan zijn VVD-credo dat budgettaire regels gevolgd moeten worden. Terwijl een ieder met verstand van zaken weet dat de verschillen tussen de landen van de eurozone te groot zijn voor een eenheidsmunt.

 

Ook als het gaat om immigratie – waarbij een consensus denkbaar is als landen weer zelf over hun immigratie gaan maar samenwerken bij de bewaking van de buitengrens – heeft Rutte geen enkel relevante nieuwe gedachte naar voren gebracht.

Rutte kakelt als de sollicitant die een vooraf ingestudeerd verhaal houdt waarvan hij denkt dat de toekomstige werkgever het wil horen. Welnu: die sollicitanten worden vaak niet aangenomen. Ook Rutte zou zijn droombaan wel eens mis kunnen lopen, net zoals dat ooit Ruud Lubbers overkwam, helaas nadat hij veel van onze soevereiniteit had weggegeven.

Schoothondje

Bij eerdere EU-toppen viel op dat onze premier als een schoothondje dartelde om de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die nog steeds de lakens uitdeelt in de EU, hoewel zij al lang niet meer zo machtig is als voorheen. Dit in schril contrast tot de Britse premier Theresa May die door Rutte altijd belerend wordt toegesproken over de Brexit, alsof de EU alles tot in de puntjes geregeld heeft en het Verenigd Koninkrijk als enige concessies moet doen. Hetgeen dan door Rutte weer handig verkocht wordt met holle frases als: “Het Verenigd Koninkrijk moet duidelijker aangeven wat ze willen”.

Deze schijnheilige pro-EU houding van Mark Rutte begint ook in het Verenigd Koninkrijk zelf steeds meer op te vallen en te irriteren. Zelfs de toch vrij eurofiele BBC verwondert zich over de uitsloverij van Rutte.

 

Sollicitatieadvies

Laat ik de voormalige HR-professional Mark Rutte maar eens een sollicitatieadvies geven: Mark, houd je focus op je huidige baan en dien de belangen van je huidige werkgever, degene die je salaris maandelijks stort: Nederland.

Solliciteren mag, maar dat doe je niet in het openbaar. Dan sta je ook wat minder voor aap, als je de baan uiteindelijk toch niet krijgt!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse soevereiniteit is geen wisselgeld voor een onbenullige EU baan. Als Rutte inderdaad de baan van Tusk krijgt heeft hij vrijwel niets in te brengen. Rutte heeft op alle fronten afgelopen jaren gefaald, behalve dan op de EU norm van 3% begrotingstekort. En van die norm trekt vrijwel niemand zich iets aan, Frankrijk niet, Duitsland (in het verleden) niet, en Italie niet. De verslechteringen onder Rutte 1, 2 en 3 zijn haast niet bij te houden: supergespannen woningmarkt, enorme massamigratie, sluipende ontdemocratisering, transferunie, islamisering, afbrokkelende verzorgingsstaat, belastbaarheidslimiet zelfredzame burger, voorthollende globalisering. Het zou beter zijn als Rutte een meer EU kritische houding aan zou nemen. En dan wel flink doortoeteren, zodat de boodschap over komt. De eisen zijn simpel: stop enorme massamigratie, sluipende ontdemocratisering, transferunie, en voorthollende globalisering. En het is absoluut niet de bedoeling dat we in de EU alleen de belangen van Frankrijk en Duitsland gaan dienen. Echt niet, dus. Het zou beter zijn als een plan gemaakt zou kunnen worden om het Verenigd Koninkrijk weer aan boord te krijgen, als noodzakelijk tegenwicht. Hoe moeilijk kan het zijn om te verzinnen dat de EU een dynamisch partnerschap van natiestaten moet zijn, waarin het subsidiariteitsbeginsel zo veel als mogelijk wordt toegepast. Alles samen doen op te hoog, centraal niveau is echt geen goed plan. Veel te ingewikkeld en kostbaar. En te Frans. Zo doen we dat niet. Europa is geen bondsstaat.

jan
jan
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

straks gaan de politieke partijen weg in denhaag in 2020 verdrag van portugal word dan geactiveert……lalaalallaal . Het is maar dat u het weet.

In 2020 zal het EU-Verdrag van Lissabon opnieuw geactiveerd worden. Daarmee wordt bekrachtigd dat de EU-wetgeving boven die van de nationale (in ons geval de Nederlandse) wetgeving zal gelden.

Saillant detail is dat blijkens een schrijven d.d. 16 mei 2018 van de directeur Rijksvoorlichtingsdienst, namens premier Rutte, al gesteld werd dat de Europese regelgeving voorrang heeft boven de nationale regelgeving.

Er is dus sprake van een eigen, Europese rechtsorde die boven de Nederlandse regelgeving staat. (Brief met dank aan L. Speelman – onderstreping door ondergetekende.)

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  jan

Het wordt dan ook de hoogste tijd dat die zeepbel wat zich EU noemt snel uit elkaar gaat spatten, voor dat ze nog meer bevoegdheid gaan krijgen. Stoppen met de EU ze brengen geen vrede zoals ze ons beloofd hadden in het begin, maar hebben de oorlog rechtstreeks geimporteerd in Europa,door de terroristische en moordlustige Islam massaal te importeren.Van de Europese burgers hebben ze inmiddels hun slaven gemaakt, die maandelijks hun riante loon mogen ophoesten.Als het te heet onder hun voeten word treden ze ineens af net zoals Merkel gedaan heeft zonder dat ze zich nu hoeft te verantwoorden voor al dat bloed wat aan haar handen kleeft, met wat ze de Europese burgers heeft aangedaan. Rutte zal er dan nog wel een schepje boven op gaan doen, met zijn leugens wat hij al jaren lang in Nederland kan voeren,hij is net zo weinig te vertrouwen als al die gasten die in de EU zitten.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoop dat ze in de EU wel zien dat Rutte in Nederland van de eerste leugen nog niet gebarsten is en van de tachtigste ook niet en dat zijn vaderland, that made him mighty, does not make him mightier yet! Hij laat hier een Nederland achter dat nog slechts een wrakstuk is van de trotse natie die het eens was! Proberen wij tot het bijeen vegen van de brokken te komen o.a. door een Nexit en wel een harde, want wij zijn niet zo grootmoedig als de Britten die bereid zijn zich vrij te kopen tegen een gigantisch miljardenbedrag, dan zal Rutte, die door een onzer commentatoren vergeleken wordt met een marionet – van Merkel – met een uiterst lange neus, zonder pardon uit zijn gehoopte nieuwe functie worden gezet en kan hij samen met Melkert in de VS een leuk baantje zoeken, omdat ook hij in het land niet meer gepruimd wordt. Melkert niet omdat hij mede verantwoordelijk is voor de moord op Pim Fortuyn en Pinokkio voor het verwoesten van het land. Die valse glimlach zal dan vermoedelijk wel van zijn tronie verdwijnen. Vroeger hadden wij een wetsartikel dat hoogverraad strafbaar stelde met een zeer hoge gevangenisstraf; dat is geruisloos uit het recht verdwenen. Ik ben boos, nee, razend! Maar een ding is zeker: ons verrutte Nederland komt er weer bovenop, al kost het wellicht net als na WOII 20 jaren van keihard werken door de bevolking.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte voldoet aan alle EU-eisen;
– hij liegt vaker dan hij lacht;
– hij minacht werkende mensen;
– hij heeft geen kinderen, omdat Europa moet verdwijnen.

Het enige dat Ruttes EU-baantje nog tegen kan houden, is een andere politicus die nòg leugenachtiger, haatdragender en oikofober is dan hem. In Nederland zijn dat er slechts een paar honderd, maar in West Europa natuurlijk veel meer.
Vandaar Ruttes misselijkmakende geslijm.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft zich ontpopt tot de bekendste leugenaar van Nederland en zijn visie haalt hij bij de opticien. Het is duidelijk dat hij geen onderscheid tussen zicht en visie kent. De opticien verkoopt geen visie, voor die moet je zelf zorgen. Dat bereik je niet met een Churchill-lezing. Dat is misbruik van het naam van een grote visionair.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet alleen het doorlopende solliciteren van Pinokkio irriteert veel mensen.
Maar vooral het feit dat de man er dan ook iedere keer nog aan toe voegt : “Maar ik ga niet hoor, ik blijf hier!” Dan zakt mij de broek af. Ik denk dat hij straks zal komen met : “Er werd op mij zo’n immens grote druk uitgeoefend door Zuipschuit Juncker, Tusk, Timmermans, maar vooral door van Baalen, dat ik die druk niet kon weerstaan, en dus móést ik wel de mij aangeboden functie accepteren; maar ik doe ’t niet voor mezelf hoor, ik doe ’t in ’t belang van geheel Nederland.” Vervolgens rent hij als een dwaas naar het gereedstaande vliegtuig om in zuid-Amerika een conferentie betr. het milieu én klimaat bij te wonen.
Deze figuur is volkomen onbetrouwbaar door al het liegen en bedriegen dat hij doet.

Henri G.
Henri G.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed gesproken. Als hij de europese plank misslaat, komt hij met hangende pootjes terug voor een mooi baantje binnen NL. En dan vraag ik mij af: is er dán iemand, die deze volstrekt deloyale hond de deur wijst? Nee, zijn huidige jaknikkende volgers zullen hem liefderijk omhelzen.

Jan van droffelaar
Jan van droffelaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Haha Jan, diep in de roos!

Autisme Storm
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan van droffelaar

Wanneer komt de geest eindelijk eens volledig uit de fles om zinnige dingen te zeggen over Europa en niet wat het bekende clubje wil horen? Daarvoor is pas echte politieke moed voor nodig.

Leo Schouten
Leo Schouten
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

If Europe were united finally, then there would be no end to the freedom and happiness of the ruling marxist classes. They would rally under one flag. And with ranks closed and spiked boots trample the vile underclasses that dare to criticise the wisdom of us, the ruling classes, ze cloud eaters zat only haf das good for ze volk im Augen.

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x