George Orwell was nog optimistisch

Wie beschermt de burger tegen de Gevaarlijke Staat?

Surveillance

Titelfoto: Surveillance (CC0)</span)

 

George Orwell schreef in 1948 zijn beroemde boek 1984. Hij voorzag daarin een totalitaire staat, die al onze bewegingen controleert, ons hersenspoelt en de omgeving om ons heen opzet om ons te bespioneren en te corrigeren. Een wereld waarin alle individualiteit wordt uitgeschakeld. Velen die het boek lazen zagen het aanvankelijk als bizarre fictie, maar zijn inmiddels verbaasd hoeveel ideeën van de visionaire auteur er gaandeweg waarheid zijn geworden.

Traceerbaar

Want er staan inmiddels camera’s die ons bespieden op elke straathoek. En op alle autowegen zijn er installaties voor nummerbordherkenning en er wordt door de voorruit van onze voertuigen heen gezichtsherkenning uitgevoerd. En elke beweging in het openbaar vervoer wordt door onze OV-chipkaart vastgelegd. En elke geldtransactie is traceerbaar. Alleen contant geld verschaft ons in het betalingsverkeer anonimiteit, maar de stemmen om dat contante geld helemaal af te schaffen keren terug in een steeds hogere frequentie.

Nu lachen wij nog wanneer wij een documentaire zien over het publieke leven in China. Daar wordt geregistreerd wanneer een voetganger een zebra over loopt terwijl het licht op rood staat. Deze registratie is gekoppeld aan zijn of haar burgerschapstatus en bij zes overtredingen is het verkrijgen van een hypotheek levenslang onmogelijk geworden.

Tja, China, denken we dan. Daar heerst kadaverdiscipline. Zover zal het bij ons nooit komen.

 

Wake-up Call

Mijn eerste wake-up call vond plaats een paar jaar terug. Op Schiphol was ik op weg naar de terminal voor vertrek en liep ik langs een winkel met attributen die mijn aandacht trokken. Dat wil zeggen, ik keek er naar in het voorbijgaan. Ik was niet in de winkel en ik nam al helemaal geen enkel artikel van de schappen in mijn handen. Mogelijk hield ik wel even bij het voorbijgaan mijn pas in, om te kijken. Om iets langer te focussen op iets. Drie uur later bij aankomst in het buitenland kreeg ik op mijn smartphone het artikel aangeboden met korting. Precies dat ene artikel in precies die kleur.

Stemherkenning

Kunstmatige intelligentie maakt een razendsnelle ontwikkeling door. Gezichtsherkenning is momenteel zonder feilen. Prima toch, roepen sommigen. Ik heb niets te verbergen! Het is een veelgehoorde reactie.

Maar nu is ook de stemherkenning bezig aan een opmars. Het algoritme kan niet alleen ontdekken of iemand een man is of een vrouw. En of er Nederlands gesproken wordt of Engels. Maar ook hoe oud hij of zij is. En zelfs met welk accent gesproken wordt. Dus of u Brabants spreekt of Goois. En als u een Gooise man bent en veertig plus, dan krijgt u precies op tijd een aanbieding van het nieuwste model van uw favoriete SUV. En spreekt u Rotterdams met een Turks accent, dan is de kans groot dat u een aanbieding krijgt voor een abonnement op tachtig kanalen schotel-TV uit Ankara.

Consumentisme

Ooit konden we reclames ontlopen door op de brievenbus van de voordeur een plakkertje te doen met NEE NEE. Nee tegen huis-aan-huisbladen en nee tegen ongeadresseerd reclamedrukwerk. En wie er nu nog tv kijkt en een hekel heeft aan de Sterreclames die om de haverklap de film onderbreken, kan op zulke momenten naar de keuken lopen om een kop koffie te maken. Maar de marketeers die beschikken over algoritmen en die u benaderen via email of social media zijn niet meer te ontvluchten. In het post-kapitalistische tijdperk geldt: Gij zult van kopen uw verslaving maken. Het Systeem is erop ingericht en weet alles van u. En de marketeers zijn de dealers van het Consumentisme.

Ministerie van Waarheid

Niet alleen de marketeers belagen ons.

Mijn tweede wake-up call kwam toen Facebook een gepost bericht van mij had verwijderd. Dit was de censuur waarom de overheid uit angst voor fake news kort daarvoor aan FB had gevraagd en die mij nu voor de eerste keer trof. Toegegeven, het was een politiek gekleurd bericht dat ik had gepost. Maar zonder enig gescheld of enige belediging. Kritische, maar nette taal. Columnistentaal. Ik maakte een screenshot van het bericht van verwijdering, plaatste dat op mijn tijdlijn en protesteerde tegen de gang van zaken.

s Avonds had Facebook het oorspronkelijke bericht weer teruggeplaatst. Een jaar geleden had ik zulke overheidscensuur absoluut voor onmogelijk gehouden. George Orwell schrijft in zijn roman over het Ministerie van Waarheid, dat alle onderdanen van zijn fictieve staat controleert. Als morgen de staatsomroep NPO en Facebook zouden fuseren, hoe ver zijn we dan nog af van Orwell’s Ministerie van Waarheid?

Gevoelsherkenning

Maar dat is nog niet alles. Naast gezichtsherkenning en spraakherkenning en algoritmen waarmee ons koopgedrag gemanipuleerd kan worden en naast censuur voor onwelgevallige onderwerpen in de ogen van de Staat, is er sinds kort ook kunstmatige intelligentie te koop waarmee onze gevoelens worden herkend. Affect recognition. Niets minder.

De makers van deze softwarebedrijven claimen dat ze onze persoonlijkheid kunnen doorgronden, evenals onze gevoelens, onze mentale gezondheid en ook onze werkattitude. Zo is er voor de baas die wil weten hoe het zit met het arbeidsethos van zijn toekomstige werknemers nu het programma HireVue. Sollicitatiegesprekken uitbesteden aan de computer zou zomaar de toekomst kunnen worden. Helaas meneer. Computer says no. Youre lazy.

En dan is er het programma Faception dat claimt dat het uit iemands gelaatstrekken kan afleiden of hij of zij een terrorist is. Een gat in de markt zou je zeggen. Wie is er niet tegen terroristen?

Pseudowetenschap

Als je een computer kunt leren schaken, zelfs nog beter dan mensen, waarom zou hij dan geen gevoelens kunnen leren herkennen, vraagt u wellicht? Mijn antwoord is: dit is pseudowetenschap. Psychologen deden al in de zestiger jaren experimenten met herkenning van gevoelens. Proefpersonen kregen twee foto’s te zien. Eerst een van een willekeurig tafereel. Dan een van iemand met een min of meer neutrale gezichtsuitdrukking die zogenaamd naar dit tafereel had gekeken.

De proefpersonen moesten inschatten of de persoon op de foto boos of blij of droevig et cetera was. Het antwoord dat ze gaven was volledig afhankelijk van de foto die als eerste was getoond. De proefpersonen werden gemanipuleerd door de volgorde van de foto’s. Conclusie: zelfs mensen zijn niet in staat om gevoelens van anderen altijd adequaat in te schatten. Maar de software ervoor is op de markt en verkoopt.

Gevaarlijke Staat

Stephen Hawking waarschuwde vlak voor zijn overlijden voor de razendsnelle opkomst van artificiële intelligentie. En voor de afwezigheid van wet- en regelgeving op dit gebied. En voor de enorme impact die dit alles zal hebben op ons maatschappelijk leven. De vraag is dus hoe verweren we ons tegen de dealers van het Consumentisme die ons het afkicken beletten?

En zo mogelijk nog erger: hoe kunnen we ons verweren tegen de Gevaarlijke Staat die zich vermomt als democratie. Die ons méér dan wij beseffen nu al in het gareel houdt. Stephen Hawking kan ons niet nogmaals waarschuwen. En George Orwell is al jaren dood.

Wij, vrije burgers, zijn helemaal op ons zelf aangewezen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, maar er ontbreekt nog een ding, namelijk dat veel mensen hier uit zichzelf al aan meewerken door hun hele hebben en houden op Facebook te kwakken.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Consumentisme is niets nieuws. Wat mij vooral stoort is de domheid van de algoritmes. Wat gezichtsherkenning en dergelijke aangaat vrees ik het meest voor totalitaire krachten als de islam en China. Uiteindelijk ontkomen wij er niet aan voor onze veiligheid. We moeten ons er wel van verzekeren dat de systemen goed functioneren en we zelf geen totalitaire staat worden. Daar komen Huxley en Hawking om de hoek kijken. Wie bewaakt de bewaker? Vast staat dat iets dergelijks binnen de natiestaat makkelijker te realiseren is dan in geglobaliseerde federaties of unies. Op dit moment doet zich al de bizarre situatie voor dat iedereen die kritisch staat tegenover de EU, de islam, China en massaimmigratie al vrij makkelijk in het verdomhoekje gedwongen wordt en daardoor niet uit de anonimiteit durft te treden. Tijd voor een krachtige tegenbeweging.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

@ BegrensEuropa!
In maart a.s. kan een eerste krachtige beweging worden gestart.
Dus……….stem op een partij die een tegenbeweging zou kunnen gaan beginnen.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Als je de grenzen dicht houd, en dus het foute volk buiten houd, dan heb je helemaal geen big-Brother politiestaat nodig om de binnenlandse veiligheid te kunnen waarborgen.
Maar het zal wel een middel tot en doel wezen…

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het klopt allemaal! Daarom vind ik nog steeds EUSSR een mooie aanduiding van de EU, omdat de EU in samenwerking met sociale media niet probeert de vroegere USSR te evenaren maar vele malen te overtreffen. En dat lukt ze ook! We moeten terug naar kleinschaligheid. Onze buren kennen ons niet, maar de overheden kennen ons beter dan wij onszelf kennen, wat een wereld!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kortom, wij lopen mijlenver achter China maar doen ons stinkende best om dat land z.s.m. in te halen. Daarna volgt als de volgende doel Noord Korea. Wij hoeven geen robots te ontwikkelen, wij worden zelf robots.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Wij hebben Noord Korea al duidelijk in ’t zicht en zijn bijna op gelijke hoogte met dat “democratische” land.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Wij hebben nog persoonlijke vrijheid, wij mogen zonder toestemming uitreiken en worden niet direct opgepakt voor onze commentaar hier op OpinieZ. Ik weet uit ervaring hoe het is en geloof mij, geen jonge Nederlander die daar voorstelling van heeft. Ik heb de Ijzeren gordijn echt gevoeld aan de grens. Hij stond er niet je voelde hem alleen. Met GL D66 en dat soort partijen kan de situatie wel zo veranderen. Die partijen hebben hoog ondemocratische gehalte in hun beginsel al zeggen zij wat anders. Pogingen om onze vrijheid te beknotten zijn er al met dat nep nieuws gedoe. Nog steeds in de kinderschoenen maar voor mij herkenbaar.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28.
Vóórdat het z.g. IJzeren gordijn verdween, was ik diverse malen in Polen en de DDR. Ik kon aldaar alleen maar verdrietig zijn.
De “leiders” van GL, D66 en nog enkele partijen hebben álles ín zich om zich tot dictators te ontwikkelen, dat is nú reeds merk- en zichtbaar !
Hoedt u voor dit soort mensen !!!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Uw vrees is gegrond, dictators ontwikkelen zich sneller dan je door hebt. De praatjes van linkse leiders zijn mij herkenbaar en mensen trappen er in. Achter de IJzeren gordijn kwamen de meeste mensen na de communistische overname ook snel bedrogen uit, zelfs de kleine partijleden. Verdriet droop vanaf waar je ook kwam.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Ik gruwel van een man als Tusk, een zg. EU-“leider”.
Deze zakkenvuller, opgegroeid in een dictatuur onder vreemde heerschappij, Polen onder de Sovjet Unie, deze man is drukdoende om van alle EU/lidstaten een dictatuur te maken o.l.v. de EU-Sovjet.
Hoe deze nietsnut tekeer gaat tegen Engeland ivm de door de Britten zélf gewenste Brexit is toch deerniswekkend ?

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

De voormalige Oostbloklanden hebben nogal last van post-communisme. Er lopen nog steeds genoeg hooggeplaatste zakkenvullers rond die ware prototypen zijn van het communistisch gedachtegoed alleen in een nieuwe jasje gestoken. Dat kost generaties om het op te schonen en de wil om dat te doen. De heer Tusk zou zich beter concentreren op eigen land die wat profiteren en misbruiken betreft de hoogste ogen scoort van de ex-communistische landen.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

D66 heeft het referendum afgeschaft, die hebben de democratie dus, bewezen, niet hoog in het vaandel staan.
GL hangt van Stalin/Mao/Pol Pot fans aan elkaar, die hebben het ook bepaald niet hoog op met de democratie.
En over dat uit door Erdogan bediende trekpoppen bestaande Denk zal ik het nog maar helemaal niet hebben.
Maar volgens ons aller media is de PVV het grote “gevaar voor de democratie”.
Je snapt gewoon niet dat zoveel mensen daar in tuinen.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En dan hebben we nog luistervinken als alexa die 24/7 het geregistreerde geluid doorgeeft aan ….., ja aan wie eigenlijk.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

@ Rob Esveldt.
Ik vermoed dat zij de geregistreerde geluiden doorgeeft aan de AIVD, onder de onvolprezen “leiding” van ene Dick Schoof. Deze Schoof hoorde ik gisteravond op tv, waar hij probeerde om de door zijn organisatie gemaakte zéér grote fouten op ’t gebied van de privacy weg te poetsen. Deze figuur zat met een capuchon over z’n hoofd getrokken achter z’n bureau teneinde onherkenbaar te zijn voor de “vijand”, vertelde de verslaggever !
Ik weet bijna zeker dat deze figuur thuis nog cowboy & indiaantje speelt met z’n vriendjes !
Wát een kleuter !!!!!

Elvi
Elvi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als dit het is, als dit de tendens is waar de wereld naar toe gaat, totale onvrijheid van het individu. Misschien moet het einde van de wereld dan maar komen.
Als jong meisje dacht ik oprecht dat er nooit meer oorlog zou komen, mensen zouden wel begrijpen dat die ellende het nooit waard was.

Hoe naïef, dankzij de ontwikkelingen van de EU is de oorlog hier en nu gaande. Niet met de landen onderling, hoewel in elk land onvrede heerst onder de bevolking, ook al krijgen ze een bak geld vanuit de EU.
De autonomie ontbreekt, wederzijds respect, niet gebaseerd op afhankelijkheid.
De enige vraag die je kunt stellen is hoe lang het Nederlandse volk, allochtonen die hier geaard zijn inclusief, nog lang dociel blijven, de verkooppraatjes geloven totdat zij allen slaaf zijn en geen kant meer op kunnen. Emigreren, maar waar naar toe.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x