Kinderkruistocht voor het klimaat

Nederlandse media smeekten haast om scholierenprotest

Klimaatspijbelende scholieren in BelgiëTitelfoto: Klimaatspijbelende scholieren in België. Screenshot YouTube-video, kanaal NOS Jeugdjournaal

 

Je zag hem vroeger nog wel eens in die interieurs vol degelijke Oisterwijkse meubelen: het schilderijtje met dat huilende jongetje: dik aangezette tranen, biggelend over de wangen. Vals sentiment, maar wel iconisch geworden. Het schilderijtje zie je – behoudens bij de Kringloop – niet veel meer, maar dat beeld kom je tegenwoordig nog dagelijks tegen.

Kinderleed werkt

Niet meer op de wand boven het eikenhouten dressoir, maar in de media: je kunt geen reportage over oorlogs- en vluchtelingenleed zien of de camera zoomt in op een kind dat aandoenlijk de lens in staart. Je kon er donder op zeggen: terwijl de vluchtelingenkaravaan die in 2015 door de Balkan trok toch vooral uit vitale jonge mannen bestond, wisten journalisten toch altijd dat ene kind voor de lens te krijgen: compassie verzekerd.

Ook bij de ‘bootvluchtelingen’ weet de cameraman toch altijd die ene baby of kleuter vast te leggen. Kinderleed werkt. Wie herinnert zich niet dat kleine meisje met het rode jasje uit Schindlers List? Ook zo’n beeld dat je niet loslaat. We zagen dat effectbejag ook in de reportages over het ‘kinderpardon’. Martin Sommer stelde dat scherp aan de kaak in zijn column in de Volkskrant van 2 februari: “Na het talkshowpardon”.

Klimaatmeisje

Tijdens de klimaatconferentie in het Poolse Katowice, waar de 23.000 afgevaardigden in tien dagen net zoveel CO2 verbruikten als 8200 Amerikaanse gezinnen in een geheel jaar (waarbij nog niet eens de honderden vliegtuigen zijn meegerekend), waren de camera’s toch vooral gericht op zo’n ‘klimaatmeisje’: de autistische Zweedse Greta Thunberg (15). Nausicaa Marbe hekelde dat in De Telegraaf terecht.

Overigens is het inzetten van jonge meisjes voor ‘het goede (klimaat-)doel’ niet nieuw. Al op de eerste internationale Earth Summit in Rio de Janeiro in 1992 hield een jeugdige Canadese klimaatactiviste Severn Cullis-Suzuki, toen 12 jaar, de zaal voor: ‘Jullie bepalen in wat voor wereld jullie kinderen opgroeien. Staan wij wel op jullie prioriteitenlijst?’
Kortom, het inzetten van kinderen is een beproefde tranentrekker en de media lenen zich met graagte voor het vooropgezette effectbejag.

Spijbelen

En nu weer het ‘klimaatspijbelen’. In België gingen scholieren in januari op donderdag – onder schooltijd – demonstreren voor ja, voor wat eigenlijk? Schonere lucht, een beter klimaat, een betere wereld? Enfin, voor het goede doel, zullen we maar zeggen. Toen begon het op de redacties van de Nederlandse media klaarblijkelijk te kriebelen: ‘Wat? In België? Waarom niet bij ons?’ En dus waren ze maar al te blij dat ze in Zeist voor het stadhuis een meisje, de tienjarige Lilly aantroffen die in haar eentje op vrijdag, met een warrig verhaal, ‘voor het klimaat’ stond te betogen. En daarmee hadden die mediaredacties voor de Belgische Anuna de Wever (17), gelukkig een Nederlandse pendant gevonden.

 

Scholierenprotest

Nu nog een massale betoging want het bleef opmerkelijk stil in de Nederlandse straten. Nou, daarvoor hoef je bij de NOS niet vergeefs aan de deur te rammelen. Dagelijks, bijna elk uur op Radio 1 – want daar moeten ze immers een hele dag met ‘actualiteiten’ vullen en dus hoor je de hele dag door vrijwel dezelfde nieuwsitems telkens wat anders verpakt, obligate debatjes, meninkjes en spelletjes – werd bijna gesmeekt om ook zo’n massaal scholierenprotest in Nederland: ‘Waarom gaan jongeren in Nederland niet de straat op?’

Hype

De mensen en vooral ‘de politiek’ moeten kennelijk nog worden wakker geschud, oordeelden de spraakmakers op de radio en TV en dus trokken ze al hun registers open. Alsof de afgelopen weken niet een ‘klimaatwet’ is aangenomen, de rechter Urgenda niet een kontje gaf en het ‘klimaatakkoord’ bijna tot een kabinetscrisis leidde. Maar als er gehyped kan worden, nieuws kan worden gemaakt en op sentiment kan worden gespeeld, als kinderen voor de camera of microfoon gesleept kunnen worden, dan gaat Hilversum geen zee te hoog en verdwijnt elke kritische distantie. Niet voor niets heet één van die radiorubrieken “De Nieuws BV”……

En dus komt er ook hier een kinderkruistocht tegen klimaatverandering, voor een schonere wereld, en wat al niet meer, al denk ik niet dat die scholieren allemaal te voet op weg zullen gaan naar het Malieveld…

De vertederende beelden in kranten en op het beeldscherm kan ik nu al uittekenen.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wij hebben een dieptepunt bereikt. Kinderen worden misbruikt voor utopische linkse gedachten. Indoctrinatie van de eerste plank. Met een elfjarige meisje
als voorbeeld die op haar leeftijd al goed schijnt te beseffen dat het met de klimaat niet goed gaat en dat wij de ouders van deze kinderen de schuldigen zijn. Indoctrinatie op scholen is hier net zo sterk aanwezig als het in de communistische landen was. De samenleving wordt steeds gekker gemaakt door de activisten en groen-rood-linkse partijen die steeds meer de algemene gedachte bepalen.
Hoe moet dit eindigen? Wanneer neemt de gezonde verstand het weer over? Ik zie nog steeds geen licht aan het eind van deze tunnel.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Wat ons rest is zeer verstandig stemmen in maart!
Lees ook het artikel van Syp Wynia van 2 februari 2019.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Mijn vertrouwen in de verkiezingen is niet meer zo groot maar desondanks zal ik zeker verstandig gaan stemmen. Het spelletje een dag na de verkiezingen zal uitwijzen of kiezen nog zinvol is. Dat betwijfel ik namelijk de laatste jaren.

Janneke van Vlie
Janneke van Vlie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Maar als je niet stemt dan geef je het helemaal uit handen!
Heb je zelfs kans dat een stukje van jouw verloren stem bij de voor jou verkeerde partij terechtkomt!

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Janneke van Vlie

Maar ik stem wel, Janneke, waarschijnlijk heb je overheen gelezen. Ik heb het vermeld maar wel met de mededeling dat mijn stem door de kartel partijen de volgende dag waarschijnlijk teniet wordt gedaan. Ik kan tegen deze partijen protesteren juist omdat ik stem. Want anders zeggen zij, u stemt niet omdat u tevreden bent met zoals het is.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb het hier al vaker verkondigd, evenals velen mét mij : “Nederland is verworden tot het noord-Korea van Europa”.
Dit land is door en door verrot; als je onze “leiders” toch stuk voor stuk op hun merites bekijkt, wat blijken het dan te zijn ?
Ach, laat ik erover ophouden, anders heb ik nog een slechte avond ook, en dát gun ik de “leiders” niet.
Om kinderen te misbruiken om je eigen doelstellingen te behalen………hoe ziek moet je dan zijn ?
Als er in Maastricht een paar Gele Hesjes rondlopen worden die mensen in de gaten gehouden door de Staatspolizei, want ze zouden wel eens iets tégen de “leiders” kunnen schreeuwen, bijv. een verwensing, en dat mag niet, daar moet keihard tegen worden opgetreden, nét als in noord-Korea.
Ziek “rijk” landje.

p.d.
p.d.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze maatschappij is helemaal aan gort. Niets meer aan te doen. Dat wordt knokken op korte termijn.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ooit in mijn lagere schooltijd met een groot spandoek meegelopen in een mars “tegen” de Vietnam oorlog.
Niet hier toe aangezet door mijn ouders, die wel braaf meewerkten overigens, maar door de organiserende “leraren”.
Ik wist destijds natuurlijk van toeten nog blazen, en toen ik jaren later wel van toeten en blazen wist kwam de schaamte, ondanks dat ik er zelf feitelijk niets aan kon doen, wist ik veel.
Ook ik ben destijds, als kind, al misbruikt voor het pushen van de linkse agenda.
Ik kan mij daar nu, een halve eeuw later, nog altijd behoorlijk kwaad om maken.
En nu is dan de huidige generatie kinderen aan de beurt, om schaamteloos door links misbruikt te worden.
Het wordt tijd dat we eens een eind maken aan dat psychisch door links vergiftigen van onze kinderen.

Ron
Ron
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Ik had een leraar op de LTS, waarschijnlijk VVD-er. De precieze aanleiding weet ik niet meer, blijkbaar was er een discussie over politiek, misschien verkiezingstijd, Ik had iets naar voren gebracht in de geest van dat de VVD er was voor de bazen en dat ik voor het socialisme was, sociaal. Deze docent maakte mij duidelijk dat socialisme, socialisten, niet het alleenrecht hadden op sociaal zijn: sociaal zijn is een menselijke eigenschap ook van VVD-ers. Met die gedachte luisterde ik voortaan naar de Rode Haan en kwam er achter dat die docent gelijk had. Socialisme is sociaal zijn op kosten van anderen. Om met Margaret Thatcher te spreken: “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ron

Sociaal wordt vaak verward met socialistisch.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

In mijn schooltijd werden wij als kinderen vaker misbruikt voor communistische doelen.

Kees van Mourik
Kees van Mourik
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Moesten we hier overigens denken aan de Kinderkruistocht van Martinus Nijhoff? Misschien deze regels uit dat gedicht:
“De mensen gaven hun warme pap
En brood en vruchten en melk in een nap,
En kusten hen, wenend om het woord
Dat de kinderen lachend hadden gehoord.”

De klimaatsceptici hebben vermoedelijk dat Woord niet gehoord. Het Woord van de Nieuwe Religie, een iets andere dan de oude, maar evenzeer een religie. Religie in de zin van Verbondenheid met elkaar en met het Hogere. Die deelnemers in die klimaatmarsen beleven een vreugd soortgelijk aan die van het gezamenlijk en massaal psalmen zingen in de vroeger nog overvolle kerken. En nu is er dan de massaliteit van de klimaatmarsen…Tel uit je winst?

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vertederende beelden? Ik heb nou al een hekel aan die pedante kinderen met autistisch gedrag die dan akelige ouders napraten als een papegaai. En dan door die ouders die zelf ook een typisch karakter hebben nog worden geprezen ook. Dan gaat het van kwaad tot erger, want het kind gaat steeds fanatieker doen omdat het soort van verbeelding krijgt. Verkeerde stimulans en zeker met de verkeerde argumenten.
Jammer dat zulke excentrieke koters podium krijgen van de NPO.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zouden de kinderen niet beter gaan demonstreren voor meer leerkrachten in plaats van het klimaat?

Jan Zengerink
Jan Zengerink
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als je ze een dag vrij geeft dan gaan ze automatische op de linkse piloot en dan gaan ze ervoor, links is zo doordrenkt in deze maatschappij dat het moeilijk te bestrijden is.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Zengerink

Rechts heeft te lang geslapen zodat links zich zo enorm kon uitzaaien. Het evenwicht is compleet weg.

Kees van Mourik
Kees van Mourik
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Maar onderschat kinderen niet. Ze zijn conformistisch, willen graag lief en aardig gevonden worden, kortom: net grote mensen. Die zijn merendeels geen cent wijzer. Hier zal ook wel een rol spelen dat die kinderen graag bij sommige leerkrachten van hun school een goede beurt willen maken. En die leerkrachten, op hun beurt, volgen net zo kinderlijk de opinie van anderen als hun leerlingen hén volgen. Een klein stukje is een soort van zelf nadenken, maar bij volwassenen én kinderen gelijkelijk zijn meningen en meningsuitingen vooral door sociale factoren bepaald, niet door zelfstandig hersenwerk. Die leerkrachten en hun leerlingen zouden zich in hun omgeving erg dom en slecht voelen als ze niet hetzelfde menen als wat andere door hen hooggeachte mensen menen.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sinds enkele jaren heeft iedere gemeente in Nederland z.g. Leerplicht-ambtenaren in dienst; deze zijn aangesteld om spijbelen te voorkomen, op spijbelen staat, volgens “den Haag”, een zéér hoge straf.
Als ik mijn kind(eren) een dag vóór de off. schoolvakantie van school wil halen ivm mijn vakantie, dan is dat ten strengste verboden !!
Maar voor dit soort gekkigheid moet álle gelegenheid worden geboden.
Stuur de Leerplicht-ambtenaren erop af, daar zijn ze toch voor?
Stelletje slappe ruggetjes in “den Haag” !!!

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toch heb ik wel bewondering voor de KlimaatReligie in het algemeen en Jesse Klaver in het bijzonder…

Ze hebben zo goed door hoe je het spelletje moet spelen.
Debatteren op argumenten – sta je altijd zwak, lage kans om je zin te krijgen.
Want er zijn altijd andere argumenten.

Debatteren op emoties – dan sta je zo sterk, dat is zo krachtig om je zin te krijgen. Dat spelen ze buitengewoon goed.

Het erge is natuurlijk dat ze doen alsof er maar 1 belang en 1 risico is. Het klimaat het klimaat. We moeten dat redden! Gerrit Hiemstra schreef eind vorig jaar ergens in een Twitterdraadje – het is simpel! Het is de CO2. Nou ja – als het simpel is, is er weinig meer tegen in te brengen toch?

Maar bij al die gekte, zijn DE 2 vragen die er echt toe doen, volledig buiten beeld…

(1) gaat het helpen wat je van plan bent?
(2) is er risico op bijkomende schade van jouw plannetjes?

En als we het voor onze kindertjes doen… dan is met name die 2e vraag niet bepaald onbelangrijk. De dreigende collectieve verarming van NL, dat raakt de toekomstige generaties namelijk ook.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

Exact, we gaan onze kinderen een door burgeroorlog verscheurd derde wereld land nalaten.
Soortement Libanon aan de Noordzee.
Maar wel 0,00007 graden minder warm natuurlijk, dat dan weer wel.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar argumenten ontbreken speelt men in op het gemoed. Dat is natuurlijk altijd heel effectief. Maar als anderen met andere opiniez het doen, en ook nog in alle redelijkheid, dan is het populisme en wordt het tegengewerkt. Aan eenzijdigheid geen gebrek bij de Nederlandse media. De ernst van dit probleem wordt wel heel makkelijk weggewuifd met bezweringen van het morele gelijk en andere argumentatievervangers. Alsof dat morele gelijk zich eenzijdig heeft genesteld aan de zijde van de klimaatgelovigen. Zo wordt dus een redelijk debat gesmoord, net als bij al die andere gepolariseerde onderwerpen als EU, massamigratie, democratie, islam, rechtsstaat, internationale verdragen, israel, globalisering, cultuur, en MSM. Zonder debat zal die polarisatie alleen maar toenemen. Maar zo kan men wel lekker zijn zin doordrijven. Pas na enige tijd zal men ontdekken dat het nutteloos, dubieus en verspillend was. Maar ondertussen gaat get wel lekker, he, jongens en meisjes? Voelt het goed? Ja? Nou, doorgaan dan maar!

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x