We zijn in het Westen vooral aan het navelstaren

De belangrijkste trends op een rijtje gezet

demonstratie Greenpeace voor het klimaat (1 december 2018).

Titelfoto: demonstratie Greenpeace voor het klimaat (1 december 2018). Screenshot YouTube-video, kanaal Taxi1108

 

Aan het eind van het jaar kijkt iedereen terug. Er verschijnen top10-lijstjes. Personen van het jaar worden gekozen. Bij veel van deze overzichten valt op dat er een zeer beperkte scope is. Mensen kiezen voor bekendheid, ophef of dingen die zijn blijven hangen. Met veel plezier kijk ik door de lijstjes heen, maar ik blijf vaak met een gevoel van oppervlakkigheid achter. De verbinding tussen de sportman van het jaar en politicus van het jaar is er niet en wat geven deze lijstjes eigenlijk aan?

Kennis

Natuurlijk is het leuk om de kunnen zeggen dat Cruyff de allerbeste voetballer van Nederland ooit was, maar over 200 jaar kent niemand Cruyff meer en zal hij waarschijnlijk een opvolger hebben. En daarom vind ik het juist interessanter om te proberen te duiden in wat voor tijd we leven. Vaak is begrijpen en interpreteren van wat er om ons heen gebeurt waardevoller dan het achteraf vaststellen wie de beste was in iets. Als je oprecht probeert te begrijpen waarom dingen gebeuren, dan zie je veel beter aankomen wat de toekomst gaat brengen. Lijstjes zijn informatie, duiding is kennis.

Met deze reden heb ik altijd bijzondere interesse in een tegenbeweging, de oppositie, de vrijdenkers en echte intellectuelen. Niet om persé met ze te sympathiseren, maar om te begrijpen waarom mensen zich tot hen voelen aangetrokken.

Als reflectie op 2018 en als vooruitblik op 2019 zal ik nu delen waar ik over nadenk.

Opkomst groene religie

Over de Amerikaanse Trump, het Europese populisme en over de Nederlandse Baudet stonden de kranten vol, maar de snelle groei van de groene beweging in vele landen is veel interessanter. Veel media-aandacht gaat uit naar het rechtspopulisme, maar het echte duiden van de Groenen is minstens zo interessant. Hoe kan het dat mensen bereid zijn om grote delen van hun inkomen over te dragen aan de abstractheid van het klimaat? Alles in onze samenleving neigt naar oppervlakkigheid en dan zouden we opeens religieus principieel worden op het gebied van het klimaat?

 

Bij de komende verkiezingen in 2019 zullen veel groene partijen grote winsten boeken in Europa. Het is een realiteit.

Onderkant middenklasse grijpt in

In 2018 hebben we ook mogen meemaken dat de middenklasse (en alles wat daar nog onder zit) in opstand kwam. Het meest opvallende hieraan vind ik niet zozeer het moment dat ze in actie komen, maar dat verschillen tussen links en rechts naar de achtergrond verdwijnen. Het is zelfs zo dat extreem-links en extreem-rechts samen demonstreren in Parijs. Ook in Nederland zie je dat de verschillen tussen links en rechts minder belangrijk worden gevonden (bijvoorbeeld bij het openhouden van ziekenhuizen) en zie je een verschuiving ontstaan naar een strijd van onder naar boven.

Identitair moralisme

Een derde lijn die ontstaat is het identitair moralisme. Iedere keer als je denkt dat het niet gekker kan, is er toch weer iemand die zich slachtoffer voelt om iets. Er gaat een groep activisten omheen staan, de persoon wordt op een schild gehesen en de maatschappij verlamd. Bang om zo iemand te kwetsen. Of het nou gaat om huidskleur (Zwarte Piet), gender (Kavanaugh), achtergrond (#wegaanzehalen) of zelfs leeftijd (Ratelband), er is altijd wel iemand die iets te klagen heeft. Deze dictatuur van de minderheid is alleen maar verhevigd in 2018.

 

Celebrities versus wetenschappers

In 2018 waren de televisieformats nog slechter dan in 2017. Eigenlijk zit in ieder programma een celebrity die dan ook nog eens een mening heeft over iets waarvan hij/zij geen verstand heeft. De Top 10 van Google-zoektermen van 2018 bestaat bijna volledig uit bekende mensen. De beste manier om een onderwerp voor het voetlicht te krijgen is een BN-er een petitie laten aanbieden, waarna dit op de voorpagina van de kranten verschijnt.

Helemaal aan de andere kant van het intellectuele spectrum worden de uitspraken van wetenschappers eigenlijk steeds meer met een korrel zout genomen. Het klimaatdebat kent hierdoor nauwelijks inhoudelijke sturing, doordat activisten met een academische titel voortdurend kennis de wereld insturen die past in hun politieke agenda. Het klimaat is onmetelijk complex door de grote hoeveelheid variabelen en iedere systeemdenker weet dat je dan terughoudend moet zijn met binaire uitspraken.

Deplatforming door Bigtech

In 2018 zijn de grote online platforms actief en op grote schaal gaan censureren. Er werd grote schoonmaak gehouden, bots werden verwijderd, waarbij ook meerdere vrijdenkers werden geëlimineerd. Je kan van al deze mensen (bijv. Alex Jones) van alles vinden, deplatforming van een individu in de Westerse wereld zonder rechtszaak (due process) is een enorm hellend vlak.

Hoor en wederhoor zijn afwezig, zelfbedachte regels (Social Justice) worden de norm en de toepassing ervan is zeer selectief. En hoe verhoudt het “Facebook-recht” zich tot het normale recht? Het is daarnaast compleet ondoorzichtig hoe dit proces verloopt. Laat Facebook zijn rechters maar eens op een website bekendmaken!

Intern gericht

Wat opvalt bij de bovenstaande lijst is hoe intern gericht en activistisch we in Nederland en het Westen eigenlijk zijn. Westerse media zijn vooral bezig met Trump, met de EU, met allerhande zelfbedachte verdragen en het klimaat.

 

Er wordt voorbijgegaan aan de echt grote trends in de wereld: de opkomst van het Oosten, de bevolkingskrimp in het Westen versus de bevolkingsgroei in Afrika, het ontdekken van nieuwe verdienmodellen, eenzaamheid als gevolg van individualisering, robotisering en daarmee banenverlies, de afbraak van de absoluutheid van onze verlichte beschaving door het toestaan van invloeden van andere beschavingen.

Teruggang

Ik durf zelfs te stellen dat de Westerse beschaving al 20 jaar op de weg terug is. We hebben onze top gehad in de jaren ‘90 toen het Worldwide Web toegang aan iedereen in de wereld gaf. Er is geen voortgangsdrift meer over. In wezen is de verdeling tussen links en rechts in de maatschappij ook een vorm van luxe. Heb je deze luxe niet meer, dan rest het overlevingsgevecht van de onderklasse.

We verkwanselen onze wetenschappelijke zuiverheid (klimaatdebat), onze juridische zuiverheid (vervlechting met politiek), onze individuele vrijheid (censuur), onze oude waarden (verlichting) terwijl we voortdurend naar elkaar kijken en elkaar vliegen afvangen.

Het Westen moet leidend en bepalend zijn, onze beschaving moet jaloersmakend zijn voor iedere wereldburger. Het gebrek aan visie in het Westen en in het bijzonder in Nederland is stuitend. Onze ambitie is volledig weg.

We waren in 2018 vooral met onszelf bezig!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk.
Los van het feit dat we de belangrijkste verworvenheden van het Westen (wetenschap, rechtsstaat, vrijheid, gelijkheid, democratie) verkwanselen. We worden ook tegen elkaar opgezet. Ik zie fatsoenlijke Nederlanders elkaar in de haren vliegen vanwege een kinderfeest, dat volgens analfabete extremisten “racistisch” zou zijn. Terwijl datzelfde kinderfeest geen probleem is op de Antillen en in Suriname.

Dat heeft een doel; verdeel en heers. Terwijl wij bakkeleien over onbenulligheden wordt langzaam maar zeker onze democratie afgeschaft. Onze wetgeving is ondergeschikt aan die van ongekozen en ongecontroleerde clubjes als EU en VN. En zelfs ongekozen milieubewegingen hebben van ongekozen rechters toestemming gekregen om boetes op te leggen aan overheden die ongekozen clubjes als Urgenda niet gehoorzamen.

Wie daar wat van zegt wordt direct in het “populistische” kamp geplaatst. En populisme = fascisme volgens de MSM, dus dat etiket leidt direct tot censuur, beroepsverboden, schijnprocessen, vernielingen, bedreigingen en erger.
Elke inhoudelijke discussie is zo onmogelijk geworden.
Wie zou daar nou baat bij hebben…

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Wie zou daar nu baat bij hebben: Het verdien model!
Het gaat om geld en dus macht.
Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

p.d.
p.d.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Interessant artikel. Ik denk dat éen spade dieper steken ons nog nét wat meer inzicht geeft.
1. De ‘grote gemene deler’ achter veel van de in dit artikel gesignaleerde ‘ontwikkelingen’ (zo men wil ‘aftakelingen’) is mijns inziens de ‘wil tot macht’.
2. De groene religie komt niet zomaar opeens op. Het is eerder zo dat er zaken weggevallen zijn waardoor deze ‘religie’ opeens zichtbaar wordt – maar hij was er al láng.
Mijn stelling is dat de klimaatrazernij (want dat is het) juist het ultieme bewijs is van de ineenstorting van onze beschaving. De wortels ervan liggen in de jaren zestig, werden in feite op hysterische wijze al overduidelijk zichtbaar in de jaren tachtig (kernenergie: Njet! – we plukken daar 40 jaar later nog steeds de wrange vruchten van) en de huidige hysterie is niets meer dan een herkauwen van wat er toen al is gebeurd, slechts met dit verschil dat men zich indertijd nog moest organiseren teneinde de massa te manipuleren. Maar heden ten dage zitten de demonstranten van toen (Duyvendak c.s.) riant in de regeringsbankjes (in den lijve dan wel bij proxy zoals voornoemde GroenLinks terrorist) en delen de lakens uit.
3. Het klimaatdenken is daarnaast júist niet te kenschetsen als ‘minder oppervlakkig’, integendeel. Het is bij uitstek de manifestatie van oppervlakkige kennis (leken wijzen hoogleraren af), oppervlakkige motivatie (het onderbuik gevoel en vooral het groepsdenken vs. de ratio en de feiten) en oppervlakkig denken (wij kunnen aan de thermostaat van de aardbol zitten, CO2 is gif).

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links en rechts vervaagde omdat rechts links werd. Door de honger naar regeren hebben partijen eigen principes overboord gegooid en heersen liever samen door elkaar gunsten te verlenen over de rug van de burger. Zo blijft van elke partij alleen het slechtste. Dit maakt verkiezingen overbodig. In Congo is het erger maar maakt dat onze huidige stand van zaken goed?

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De “absoluutheid” van een “verlichte beschaving” bestaat niet. Het hele idee van de Verlichting is nou juist dat je verder kijkt, ontdekt en niet blijft hangen in vooroordelen. En dus ook je eigen ideeën kunt relativeren.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Groen linkse jeugd in de ban van de Jehova’s. Het einde van de wereld is nabij, roepen zij met enige tijdverschil tezamen. Alleen werden de Jehova’s uitgelachen en wordt Groen links serieus genomen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het stuk begint met de vraag wat het nut is van lijstjes, zoals wie de beste is. Die vraag houdt de mensheid al sinds alle eeuwigheid bezig dus dat kan niet gezien worden als een bewijs van navelstaargedrag. Zo zou Socrates de wijste mens op aarde zijn geweest, althans volgens het Apollo orakel van Delphi. Aan diezelfde Grieken – en de internationale (vredes)gedachte – hebben we de Olympische Spelen te danken. Het verwijt van navelstaren komt vaak op bij de vraag wat het werkelijke probleem is in een bepaalde situatie. De een verwijt dan eigenlijk de ander niet de spreekwoordelijke olifant in de kamer te kunnen of willen waarnemen. In de opsomming van Van den Noort zien we een bekend lijstje, waaronder veel (verkeerde) aandacht voor het klimaat en weinig aandacht voor China. Ook ziet hij een neergang van de Westerse beschaving. Ik wil hem op dat punt niet geruststellen, maar vast staat dat de wortels van de Westerse beschaving heel diep zijn. De moeilijkheid zit hem in het vasthouden van die beschaving in tijden van mogelijk toekomstige economische neergang. Vertrouwen in het communistische totalitaire imperialisme lijkt daarbij niet op zijn plaats. Een ander probleem is de cultuurstrijd als rassenstrijd. Ieder weldenkend mens ziet dat dat een doodlopende weg is, net als de race-to-the-bottom (of is het de race naar China?) van de globaliserende ‘elite’ of machtsstructuren. Er zijn een aantal dingen die in 2019 gedaan kunnen worden in Nederland: 1. stop klimaatwaanzin; 2. stop rassennonsens; en 3. stop islamverdoezeling. Vervolgens moet er harder dan ooit gestreden worden tegen: a. massaimmigratie; b. industriele uitverkoop aan China of waar dan ook; c. teloorgang onderwijs (o.a. door immigratie en niet-integratie); en d. weg-met-ons activiteiten.

peter
peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Media is alleen maar bezig met een nieuw soort nieuws ,Trump bashen,Putin in een kwaad daglicht stellen ,ongelukje hier en daar ,sportnieuws ,beursberichten,het weer ,een puzzel,paar kookrecepten ,beetje sensatie,waar de mensen graag op klikken ,en er dan achter komen dat het nergens over gaat ,kortom ,de krant komt elke dag vol ,maar de grote kunst is het weglaten van het werkelijke nieuws ,en het stellen van de juiste vragen aan personen die er verantwoordelijk voor zijn ,dat het in 2019 weer bakken met geld gaat kosten ,aan eigenlijk helemaal niks ,maar onder het mom Milieu ,opwarming ,en het in stand houden van de gelukszoekerslijn .

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor deze colm Rutger.
Het stemt tot nadenken.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sprak met Kerst een ervaren wijkagent, hij verwoordde het als volgt:
De solidariteit van de vorige eeuw is vervangen door polariteit.
.
Beste wensen allemaal!

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x