Verslag uit Sicilië: de Etna gaat los

Vulkaanuitbarsting en forse aardschokken

De vulkaan Etna

Titelfoto: De vulkaan Etna (25 december 2018). Screenshot YouTube-video, kanaal KristianRYO©️

 

Ik breng de kerstdagen en oud en nieuw door in Ortigia, centro storico van Siracusa op Sicilië. Dit jaar voor de tiende opeenvolgende keer. Ooit was dit de belangrijkste stad van Magna Graecia, Groot-Griekenland, zoals Zuid-Italië in de Griekse tijd werd genoemd. Op het toppunt van haar macht rivaliseerde Siracusa met steden als Carthago en zelfs Athene.

In 415 voor Christus werd de Atheense vloot, die er op uitgestuurd was de Siracusanen een toontje lager te laten zingen, in de pan gehakt in de baai waar wij vanaf Lungomare op uitkijken. Sicilië en zeker het gedeelte waar Siracusa deel van uitmaakt, wordt gedomineerd door de Etna, de hoogste berg van Italië (3329 m) en één van de meest actieve vulkanen ter wereld.

Zodra we in Catania op de internationale luchthaven Fontanarossa voet op Siciliaanse bodem zetten, is de Etna zichtbaar aanwezig. Dat blijft zo tot in Siracusa, hemelsbreed zo’n 50 kilometer verderop. Daar kunnen we de vulkanische berg bij helder weer zien vanaf Fonte Aretusa, de beroemde direct naast de zee gelegen zoetwaterbron, waar de enige in Europa voorkomende papyrusplant weelderig groeit. Dáár stonden we ook toen afgelopen maandag de eerste berichten binnen kwamen over de uitbarsting van de Etna.

We zagen grote rookpluimen boven de vulkaan, veel meer dan normaal. Er hangt altijd een kleine rookpluim boven de Etna en we hebben in de afgelopen tien jaar veel vaker meegemaakt dat de vulkaan meer rookontwikkeling vertoonde. Een paar jaar geleden moesten we ons vertrek naar Sicilië uitstellen, omdat Catania Airport vanwege aswolken gesloten was. Dat was maandagmiddag ook het geval en gaf toen hier nog geen aanleiding tot ongerustheid, hoewel sommige media meldden dat de uitbarsting een krater van twee kilometer doorsnee had veroorzaakt, waar lava uit stroomt.

Dat veranderde enigszins toen er naast rookontwikkeling ook sprake bleek van een aardbeving met een kracht van meer dan 4 op de schaal van Richter, gevolgd door meer dan 130 naschokken. Het epicentrum lag in zee, tussen Messina en Taormina, maar de schokken waren voelbaar tot in Catania, waar met de voorsteden meer dan een miljoen mensen wonen.

https://twitter.com/jetpack/status/1077986783609139201

Toch waren de berichten in Nederland, die we via familie, vrienden en (sociale) media doorkregen, onheilspellender dan de lokale berichtgeving. Die ervaring kennen we; een paar jaar geleden werden we ook op een flinke uitbarsting van de Etna geattendeerd via de Nederlandse media en niet via de lokale!

Vanmorgen vroeg volgde echter een tweede, nog zwaardere, aardbeving als gevolg van de uitbarsting van de Etna. Nu bevond het epicentrum zich op het land, iets ten zuiden van de vulkaan aan de noordkant van Catania en hemelsbreed iets meer dan 60 kilometer van Siracusa. De kracht van de beving bedroeg nu ongeveer 5 op de schaal van Richter, wat niet zo heel veel minder is dan de vernietigende aardbevingen in de Abruzzen in 2016, die veel slachtoffers eisten.

De eerste berichten waren ook voor ons angstaanjagender dan we hier ooit hebben meegemaakt. Op de sociale media werd vanuit tientallen plaatsen, waaronder grotere steden als Ragusa en Modica, gemeld dat de aardbeving en de naschokken gevoeld waren. Mensen uit Catania meldden ronduit dat ze erg bang waren. Aan de voet van de Etna stortte een woning in en ook enkele kerken in de omgeving werden beschadigd.

Ook hier in Siracusa werden de schokken gevoeld. In de Caffè Bar waar we vanmorgen ontbeten wees men op de lampen die als gevolg van de naschokken heen en weer bewogen. Toch is er geen sprake van paniek. De Etna hoort bij Sicilië. En de Sicilianen weten dat de vulkaan zijn eigen plan trekt en zich niets aantrekt van menselijke inspanningen.

Als mensen zich ergens realiseren dat de natuur niet maakbaar is en dat de mens nooit in staat zal zijn de natuur te beheersen en zich er dus maar beter zo goed als mogelijk is bij zal moeten aanpassen is het wel aan de voet van de Etna.

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De hele CO2 debat valt in het niets. De mens is een onderdeeltje van de natuur en het is echt niet andersom. De natuur wint het altijd. De mensheid bedreigd hoogstens zichzelf maar niet de natuur. Wij zijn een spel in de handen van de natuur. De Etna en het kindje Krakatau mengen zich net op tijd in de onzinnige heisa die de mens op moment voert.

ni28
ni28
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Ik wens u veel sterkte en een veilige verblijf en een gezonde thuiskomst.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na de uitbarsting van de Krakatau in 1883 duurde het 5 jaar voordat het weer overal in de wereld weer normaal was. De gemiddelde temperatuur was met 1.2 °C gedaald. De uitbarsting van de Tambora in 1815 wordt in verband gebracht met uitbraken van cholera en typhus, het verlies door Napoleon van de slag bij Waterloo, en het jaar zonder zomer in 1816 en met sneeuw in juni. Na de klap was de vulkaan 1,5 km lager geworden.

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

@ BegrensEuropa.
Ik denk dat de uitbarsting van de Krakatau het gevolg is van het immigratiebeleid en de Q-koorts.

marjo012
marjo012
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ha ha zou zo maar kunnen toch.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x