Muiterij op het ministerie van Buitenlandse Zaken

Linkse ambtenaren willen Kaag in plaats van Blok

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Titelfoto: Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) en minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (D66) – fotocollage door Redactie OpinieZ. Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken

In alle commotie rond de ‘affaire Stef Blok’ – de verse VVD-minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) die op een besloten bijeenkomst zijn idealistische publiek prikkelde met een portie rauw realisme – lijkt op een enkeling na niemand zich af te vragen hoe dit reces-relletje in slechts anderhalve dag zo intens aan het rollen kon worden gebracht. Niet alleen nationaal, maar ook internationaal. Reconstructie van een ambtelijke muiterij.

Georkestreerd

De timing, de toon van de teksten, de commentaren en de opeenvolging van gebeurtenissen, doen geen toevallige maar een georkestreerde actie vermoeden. Een beeld dat wordt bevestigd door onze bronnen rond en binnen BuZa en het Binnenhof. Er lijkt sprake van een goed voorbereide actie door ambtenaren, spindoctors en politici die het nog steeds niet kunnen verkroppen dat het departement geleid wordt door een VVD-minister en niet door hun droomkandidaat D66-coryfee Sigrid Kaag.

Moraalridders

BuZa in handen van de VVD was hét verlies van D66 aan de onderhandelingstafel van Rutte III. Een schok ook voor het links-activistische ambtenarenapparaat dat onder de PvdA-ministers Frans Timmermans en Bert Koenders geen strobreed in de weg werd gelegd. Integendeel. Buiten de erkenning van een Palestijnse staat mochten de mensenrechtenmeisjes en moraalridders van het departement alle idealistische stokpaardjes berijden die in de BuZa-manege op stal staan.

Links nest

Niet gehinderd door parlementaire en journalistieke controle gaan BuZa-ambtenaren zich in instituten als de VN te buiten aan politiek gedrag waarvoor onder onze bevolking geen enkele meerderheid bestaat. Ook ons stemgedrag in de VN wordt bepaald door instructies verstrekt aan ambtenaren door de BuZa-beleidsdirecties. Instructies die altijd conform het linkse EU-beleid van Federica Mogherini zijn. Open grenzen, globalisering, massamigratie en anti-zionisme voeren daarbij de boventoon. Welke politieke kleur het kabinet ook heeft, BuZa-ambtenaren voeren in feite de programmapunten uit van hun eigen partijen: GroenLinks, PvdA en D66. Op een handjevol realisten na is BuZa tot de nok toe gevuld met hardcore linkse idealisten.

In een nest waarin leiding, personeel en medewerkers voornamelijk links gebekt zijn worden centrumrechtse vogels met argusogen bekeken. Wie in staat is een paar idealistische strofen ten gehore te brengen krijgt het voordeel van de twijfel. Realistische zangvogels daarentegen worden het liefst met kop en staart het BuZa-nest uitgeduwd. Na de eerste kennismakingsweken werd al snel duidelijk dat er in de bedaagde Blok een brutale fluiter schuilging. Iemand die de zoetgevooisde keelklanken van Kaag met gemak kan overstemmen. De toon in het nest was gezet.

Unicef

De ambtelijke baas van BuZa is Joke Brandt (Yoka Brandt voor buitenlanders), oud BuZa-ambtenaar, ambassadrice in Afrika en voormalig directrice van de VN-organisatie UNICEF. Brandt werd eind 2015 door PvdA-minister Koenders voorgedragen als de secretaris-generaal (SG) van BuZa en zonder morren door het kabinet benoemd. Het voordragen van top-ambtenaren en ambassadeurs is een van de voorrechten van een BuZa-minister. Een politiek middel waarover VVD-minister Blok momenteel wel en D66-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag niet beschikt.

Zoals idealisten die het verlies van Hillary Clinton niet kunnen accepteren blijft men in BuZa-, D66- en media-kringen mokken dat Sigrid Kaag niet de echte BuZa-minister is. Na de val van VVD-minister Halbe Zijlstra laait de discussie weer op. Kaag zou ons land moeten vertegenwoordigen en niet een VVD’er als Blok. Kaag is immers een van ons. Zij begrijpt de BuZa wereld als geen ander.

Opstand

Na het aantreden van Blok vreest het ambtenarenapparaat nieuwe VVD-benoemingen en afwijkende instructies. Binnen BuZa broeit een beginnende opstand. Hoe Blok te beschadigden. Er worden plannen gesmeed om een pro-Kaag campagne te ontwikkelen. Ideeën worden met gelijkgestemden buiten BuZa gedeeld. Op 10 juli doet zich een mooie gelegenheid voor tijdens de Touch Dutch Base conferentie in Den Haag

“Vakvrouw Kaag”

In het Johan de Witthuis wordt de tweede editie van de zogenaamde ‘terugkeerdagen’ georganiseerd. Een besloten bijeenkomst voor Nederlanders die hoge functies bekleden bij VN-organisaties als de Palestijnse VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en gestationeerd zijn in Genève, Rome en New York. Idealisten pur sang. Vorig jaar, tijdens de eerste editie van Touch Dutch Base was het Sigrid Kaag die deze wereldverbeteraars toesprak. NRC meldt “dat de aanwezigen ontzag hebben voor deze ‘vakvrouw’, zij is de verpersoonlijking van hun wereld. Er worden grapjes gemaakt. Kwam Kaag maar weer.”

De kamer waarin Blok zijn toespraak houdt is te klein voor de bijna honderd aanwezigen. In twee zijkamers staan videoschermen opgesteld waarop de bezoekers de speech van Blok kunnen volgen. In een daarvan filmen BuZa-medewerkers stiekem het videoscherm. Blok steekt welbewust zijn provocerende praatje af. De mensenrechtenliefhebbers zien een realist aan het werk die weinig heel laat van hun idealistische BuZa-wereldbeeld. Hier staat iemand die zo te zien niet voor het eerst en niet voor het laatst de BuZa-boel eens flink wil opschudden.

Opzetje met VARA

De BuZa-beelden van Blok worden doorgespeeld aan een VARA-journalist. De in idealistische ogen meest schokkende quote’s worden op maat gesneden en van Nederlandse en Engelse ondertitels voorzien. Acht dagen later worden de beelden en teksten op de VARA Zembla website geplaatst. Om een zo groot mogelijk effect te sorteren wordt het artikel zowel in het Nederlands als in het Engels gepubliceerd.

D66 stookt vuurtje op

Met hulp van bevriend Hillywood en Amsterdam belanden de beelden en info op de bureau’s van de nationale en internationale media. Vol trots meldt Zembla welke buitenlandse media het verhaal inmiddels brengen. In de coulissen staat D66 klaar. Het is Kees Verhoeven, het manusje van alles bij D66, die via Twitter de aanval opent op Stef Blok.

NRC doet mee

Buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma, de man die kind aan huis is bij BuZa, houdt zich stil. Verhoeven voorziet de pers van quote’s over de kwestie. D66-kanonnen als migratieprofessor Han Entzinger houden in de media de ‘wereldvreemde’ uitspraken van Blok tegen het licht. NRC, de BuZa-bode en het lijfblad van D66-denkend Nederland, stelt in een redactioneel commentaar de vraag “of deze minister het land nog wel kan vertegenwoordigen”. Andere ‘weldenkende’ media volgen.

Beroepsgekwetsten

BuZa-ambtenaren porren bevriende politici op om te reageren. De voorgangster van Sigrid Kaag, PvdA-kamerlid Lillian Ploumen, eist dat de Kamer terugkomt van reces voor een spoeddebat met Stef Blok. Beroepsgekwetst Nederland eist luidkeels het hoofd van Blok. De roep om Kaag weerklinkt.

Vernederende brief

D66-leden die zich verzameld hebben in de groep D66 Diversiteit schrijven een goed getimede open brief. Blok moet volgens deze multiculti-rechters heel diep bukken en buigen anders dient hij te vertrekken. Alsof een bewindsman die zichzelf zo zou laten vernederen nog ergens buiten Nederland geloofwaardig kan zijn.

Diversiteitsobsessie

D66 Diversiteit lijkt wonderwel te corresponderen met BuZa Diversiteit. De opstandige BuZa-ambtenaren schrijven hun minister op het hoogtepunt van de rel een heuse diversiteitsbrief. De brief, die is opgesteld met medeweten van de SG – die nota bene hoofdverantwoordelijk is voor het personeelsbeleid – wordt door BuZa-ambtenaren gelekt aan de pers.

Het leest als een brief van een BIJ1-departement geleid door Sylvana Simons. Het doet een BuZa-kenner de verzuchting slaken: “Geen werkomgeving is ‘diverser’ dan BuZa. Je komt bijna niet meer binnen als je geen gehandicapte Somalische transgender bent.” Een handjevol niet-linkse BuZa-ambtenaren zou juist meer politieke diversiteit op de werkvloer willen zien. De politieke monocultuur werkt zo verstikkend dat sommige ambtenaren de dienst daarom hebben verlaten.

VVD gepikeerd

Binnen de VVD en de coalitie wordt gepikeerd gereageerd op de mediarel en de acties van muitende BuZa-ambtenaren. D66 wordt gemaand een toontje lager te zingen. Een eventueel Kamerdebat met Stef Blok moet worden uitgesteld tot na het reces. D66 gaat akkoord. In de media gaat Blok diep door het stof. Het is niet genoeg voor idealisten (“zijn positie is onhoudbaar.”) en teleurstellend voor realisten (“eindelijk een BuZa-minister die de waarheid spreekt en nu krabbelt hij terug.”).

Pechtold dreigt

Dat de coalitiegelederen nog niet gesloten zijn bewijst diplomatenvriend en penthousebezitter Alexander Pechtold. De D66-leider kan het simpelweg niet laten om aan de deugtafel van Jinek minister Blok nog verder te schofferen en beledigen. Volgens deze D66-denker redeneert Blok met de diepgang van een surfplank. Bovendien eist hij dat Blok nadrukkelijk afstand neemt van de inhoud van zijn uitspraken en dreigt: “Als Blok echt vindt wat hij heeft gezegd moet hij nadenken of hij nog wel geloofwaardig is als minister van Buitenlandse Zaken.”

Muiterij

De commotie rond de uitspraken van Stef Blok hebben een ernstige coalitiebreuk zichtbaar gemaakt die dwars door BuZa loopt. Zelfs al zou de zaak komende september worden afgedaan als het zoveelste recesrelletje – een gevalletje komkommerkolder in de polder – dan nog broeit de ambtelijke opstand binnen BuZa door. Het is aan Stef Blok en de VVD om het gezag op het muitende BuZa-schip te herstellen. Politici bepalen het beleid, niet ambtenaren.

De bezem er door

Een flinke bezem door het departement is daarbij wel het minste dat vereist is. Vervangen van ambtenaren in sleutelposities een noodzakelijkheid. Met een VVD-premier en een VVD-minister zou het toch moeten lukken om dit hardnekkige activistenbolwerk onder de duim te krijgen.

Of de VVD het lef heeft en voldoende steun kan vinden binnen het kabinet voor zo’n grote schoonmaak is helaas de vraag. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat binnen dit kabinet de emotionele argumenten van idealisten het winnen van de redelijkheid, ratio en realiteit.

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Juanito
Juanito
4 jaren geleden

Dus als ik het goed begrijp heeft Blok weinig tot niets te zeggen op zijn eigen ministerie en bepalen de ambtenaren hun eigen beleid en stemgedrag in allerlei internationale gremia. Je zou denken dat dit alleen voorkomt Bananenrepublieken.
Welkom in de EU provincie Nederland 2018.

vanhetgoor
4 jaren geleden

Ik vermoed dat de “coupplegers” op Buitenlandse Zaken zich voldoende sterk hebben gevoeld om deze actie uit te halen. Waarschijnlijk hebben deze ambtenaren er géén rekening mee gehouden dat Blok met het benoemen van deze feiten ook heel veel bijval krijgt, wellicht komt Blok sterker uit de strijd dat men had verwacht. Ik denk dat er koppen gaan rollen op Buitenlandse Zaken en dat het niet de minister is.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Ik heb een deel van mijn leven onder het communistische bewind geleefd in het voormalige oostblok. Wat nu in Nederland gebeurt is praktisch gelijk aan de communistische praktijken met het verschil dat persoonlijke bewegingsvrijheid nog niet beknot is. De geestelijke wel want waar kunt je nog met je eigen mening nog straffeloos terecht? Straks wordt de bewegingsvrijheid ook beperkt deze keer door de klimaatgekte. Alle hedendaagse gekte’s zijn links van aard en beheersen ons leven net als de communisme het vroeger deed. Ik voel de gelijkennissen en dat wil ik delen.

Rien Eradus
Rien Eradus
4 jaren geleden

Dank voor dit zeer informerende stuk wat de achterbakse drijfveren van de deugers van ”66 blootlegt alsmede de bovenmatige linksche invloed in het ambtenarenapparaat. Nu had ik al geen hoge pet op van dhr penthouse pechtold, maar dit tekent de man en zijn partij ten voeten uit.

J. Feenstra
J. Feenstra
4 jaren geleden

Het is zoals al langere tijd bekend is. Niet de 1e en 2e Kamer of wie dan ook regeren dit land, het zijn de ambtenaren en de Raad van State. De rest heeft niets te vertellen.
De laatste tijd kijk ik naar afleveringen van Yes Minister en Yes Prime Minister uit 1980-1084 en later. In deze series wordt precies uitgelegd hoe het werkt, wie wordt geofferd of omgekocht. Macht krijg je door het schuiven met poppetjes. Frans Weekers werd door zijn ambtenaren geofferd. De 2e kamer denkt dat ze wat inbreng hebben, hooguit als je in de coalitie zit.Het is één groot circus.Dat circus kunnen we alleen de stad uitagen met hooivorken en brandstichting.

Ad Salma Krumpli
Ad Salma Krumpli
4 jaren geleden

We leven in een dictatuur……..van ambtenaren!

ni28
ni28
4 jaren geleden

Verhelderend artikel. Nederland heeft lang geslapen en is wakker geworden in een linkse bolwerk waar Ministeries en andere hoge organen totaal links zijn. De bemoeienis van D66 zou tot een vroegtijdige einde van dit kabinet kunnen leiden als de VVD ergens een stukje verloren ruggengraat vindt. En het is dan als voorzien alweer de D66 die een kabinet zou kunnen laten vallen. Wat een smerige spel. Die collectieve brief van de BuZa vond ik al stinken maar nu is het volkomen helder waar het om gaat.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Dit malafide gedrag binnen BuZA verklaart ook waarom de Nederlandse afvaardiging bij de VN en de EU altijd voor radicale anti-Israel moties stemt. En onlangs voor die idiote jubelverklaring van Marrakech over massa-immigratie uit Afrika naar Europa. Daar is onder de Nederlandse bevolking totaal geen steun voor. Die radicale ambtenaren zijn allemaal stropoppen van Clinton en Soros geweest. Hoezo, inmenging door het buitenland? Kan Ollengron daar eens naar kijken? Er moet hard worden ingegrepen binnen dit departement, dat Sinterklaas speelt naar de halve wereld en miljoenen verkloot naar de PLO, Hamas en NGO’s. Helaas heb ik daar met de huidige VVD-top weinig vertrouwen in. Bij1 van Sylvana heeft 7000 stemmen gehaald, geen 7 miljoen. Hallo Mark?!?

p.
p.
4 jaren geleden

Schokkend verhaal. Hoewel helaas niet verifieerbaar voor de gewone man, passen de voor iedereen controleerbare feiten (timing, brief, etc.) naadloos in dit narratief, om nog te zwijgen over de reputatie van het Buza-ambtenarenapparaat: sinds jaar en dag extreem-links.
Ik heb helaas geen enkele hoop op succesvol ‘de bezem erdoorhalen’ door de VVD. Om de volgende redenen:
1. Mark Rutte
2. in het ‘opschonen van departementen’ is de VVD tot nu niet bepaald succesvol geweest (Justitie…)
3. helaas is binnen de huidige coalitie het CDA de enige partij die nog (met veel goede wil) enigzins ‘rechts’ zou kunnen worden genoemd. Extreem links daarentegen zijn uiteraard D66 en, helaas, de CU, die zo mogelijk nog linkser dan D66 is tegenwoordig (zelf hebben ze dat nog niet zo door, maar gezien hun politieke gedragingen valt dit niet te ontkennen). En ja, de VVD zelf is al jarenlang niet rechts meer maar zit klef dicht tegen D66 aan. Dus op veel enthousiasme kan de VVD niet rekenen als ze die bezem uit de kast haalt, want, nogmaals…
4. Mark Rutte.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden

Het rommelt al heel erg lang op BuZa, maar zolang het merendeel van de media zo streng ‘gelovig multiculti’ zijn, zal dat niet veranderen. Het is een sektarische occulte religie, waarvan nog maar weinig mensen zijn doordrongen. Zoals bekend mag worden verondersteld, zijn sektaristen absoluut ongevoelig voor afwijkende meningen en accepteren die ook niet. Geen enkele nuance, begrip of aanvaarding van andere meningen hebben zij, maar een extreem rechtlijnig vasthouden aan hun denkbeelden, ook als dat ten koste gaat van anderen. Het is een religie!!!!
Ter vergelijking kijkende naar Christenen. Binnen het christendom zijn ook vele sekten ontstaan en door hun uitingsvorm en dwangmatigheid herken je ze als niet echte Christenen.
Zeker worden door Christenen niet alle zaken uit de Bijbel helemaal goed begrepen, maar veel erger is, juist kenmerkend voor de sektaristen, de verdraaiing, toevoeging of weglating, van delen over wat beschreven staat. Om hun gelijk te halen en te krijgen, bepalen de leiders dwingend de juiste uitleg en toepassing, zich bepalend bij het bewust uit de context halen van teksten.
Vergelijk dit alles maar met de door mij zo genoemde ‘multicultie religie’ en je ziet heel veel raakvlakken.
In Nederland wenst men terecht geen sekten op christelijk vlak, maar gooit het echte christendom ook weg en verruilt dit graag met genoemde nieuwe religie. Een kwalijke ontwikkeling, want de bevolking is hiermee op drijfzand beland, zonder nog enige zekerheid.

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
4 jaren geleden

geweldig geschreven stuk Uri, dank dat je onze spreekbuis bent!

Anton
Anton
4 jaren geleden

Ik vond Sigrid Kaag toch niet zo een succes in Iran.
Vraag me serieus af wat ze er bij BuZa van vonden.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden

Die diversiteitsobsessie komt ondermeer door types als Mw. Felgata.

Bron: https://dekleurrijketop100.nl/

Die zit binnen bij diverse ministeries. Daar “vreten” ze dit soort ideologie. Kort en goed – er is alleen sprake van vertegenwoordiging (of representatie zo je wilt) als de huidskleur klopt en het geslacht overeenstemt. Derhalve dient een ministerie of politie een afspiegeling te zijn van de bevolking (voor wat betreft afkomst en sexe). De codewoorden zijn idd diversiteit en inclusiviteit.

De gevolgen van die ideologie zijn bizar – om dat afspiegelen een beetje te laten plaatsvinden ga je er niet aan ontkomen dat e.e.a. geregistreerd wordt. En je zal beslissing moeten nemen wat je moet doen met halve huwelijken, of kwart huwelijken. Om 1 kamerzetel aan een bepaalde etniciteit te kunnen toekennen – zal die groep 1/150 = 0.007% van de bevolking moeten uitmaken (= 113.000 mensen). Wat doe je met etniciteiten die dat niet halen? Welke meetmomenten spreek je bijvoorbeeld af om te testen of de samenstelling van de 2e kamer nog wel klopt met de bevolkingsopbouw?

De enige remedie tegen dit soort “gekte” – anders kan ik het niet noemen, is debat, opinies wat dies meer zij. Waarin een schrijver zijn of haar gezonde verstand probeert te gebruiken. Blijf dus schrijven alstublieft.

HaDia (@harryendiana)
4 jaren geleden

Dit zijn dezelfde ambtenaren die het bloed van NL militairen aan de handen hebben. We zijn elke missie ingerommeld alleen ter meerdere glorie hen en hun linkse bewindvoerders. BAH

jan
jan
4 jaren geleden

leer van de vierde macht wordt wederom pregnant duidelijk. reken maar dat deze brief van het bureau SG afkomt/is langs geweest, en deze weet feilloos wie de scribenten zijn. Evidenter bewijs van een staat in de staat vindt je niet, sterker: van bewijs dat de SG zijn eigen minister probeert te wippen. kan hij/zij mooi de getapte jongen uithangen in het maandelijkse SG naaikransje, want deze is echt de enige niet die dit gedrag vertoont

a. de weert
a. de weert
4 jaren geleden

Reactie BZ ambtenaren, links bolwerk, te vergelijken met tandenknarsen (linkse) pers in Amerika na verkiezing Donald Trump. Lakeien van H. Clinton zijn nog steeds druk doende om hun eigen geloof uit te dragen via allerlei media, CNN in de voorste gelederen. Nu afwachten of linkse bolwerk binnen BZ (wat een Judas deze Pechtold; mag het een appartementje meer zijn?) eindelijk wordt aangepakt en buiten gewerkt.

Jay
Jay
4 jaren geleden

Drain the swamp!

Piet van Linden
Piet van Linden
4 jaren geleden

Arbeiderszelfbestuur schijnt in Nederland toch te bestaan. En wel op de ministeries. Schaffen we al die volksvertegenwoordigers maar af. Dis zelfbestuur is namelijk nooit door iemand goedgekeurd.

Koos
Koos
4 jaren geleden

Er zijn wat vragen gesteld door Omzigt over de steun van Nederland aan gewapende groepen in Syrie. Zie onder andere: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20172018-1763.html

Kan het zijn dat Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking verantwoordelijk is geweest voor geld (25 miljoen werd onlangs nog genoemd) dat via het non Lethal Assistance (NLA) programma, uiteindelijk belande bij Islamitische Extremistische groeperingen?

Tijdens het kamerdebat op 20 maart 2018 deed Rutte die vraag af als irrelevante “details.”
Meestal duidt zo’n antwoord op een doofpot.

Realist
Realist
4 jaren geleden

Ik kan de houding van BuZa helemaal bevestigen, heb er een tijd geleden gewerkt, en het PvdA/D66 gehalte is hoog. Als je niet links-globalistisch bent hoor je er niet thuis. Toen sprake was dst Koenders MinBuZa zou worden, heb ik een verzuchting van de toenmalige DG tegen een andere hoge ambtenaar kunnen opvangen: “Geduld, nog even wachten en dan is Koenders er. Die is er weer eentje van ons.”

Willem
Willem
4 jaren geleden

Als Blok nou voordat hij uitspraken ging doen even had bedacht dat alles tegenwoordig gefilmd kan worden, had hij kunnen voorkomen dat hij zulke gemakkelijke munitie aan zijn ambtenaren zou geven.
Dit was, zoals onze koningin het mooi zei, “een beetje dom.”
Altijd maar je tegenstanders de schuld geven van dat ze je eigen gedrag tegen je gebruiken (zoals ook Hillary, toen bleek dat ze met de DNC Bernie tegengewerkt had) is een beetje zielig. Als je in eerste instantie dat gedrag niet vertoond, is er niks aan de hand.
Maar misschien is dat een iets té realistische opvatting?

J. Jarig
J. Jarig
4 jaren geleden

Ik denk dat Rutte het kabinet gaat laten vallen op dit punt. Ergens eind van het jaar. Dan is hij vrij voor een functie binnen de EU.

renzoverwer
4 jaren geleden

Dag! ik heb eigenlijk een vraag: kunt deze ‘reconstructie’ bewijzen? Aan de hand van wat feiten? Dank u
Ik heb een ongelooflijke hekel aan d66. Maar dat betekent niet dat ik elk anti-d66-stuk automatisch geloof. Maar na wat bewijzen – moet fluitje van een cent zijn- geloof ik u wel.

Graag de reactie.
Hartelijks. Renzo

trackback

[…] aan het bewind. Want ministers die het in hun hoofd halen de linkse koers te wijzigen vinden het ambtelijk apparaat op hun pad. Dat is daar de baas. Met een tot op de laatste druppel uitgemolken mediarel is minister […]

trackback

[…] die iedereen die zich daar niet aan onderwerpt, verkettert. De culminatie van dat proces was de brief van 200 ‘verontruste’ medewerkers met hun brief aan minister Blok. Hij mocht zaken niet […]

Jan
Jan
4 jaren geleden

Yes, minister, ten voeten uit 😁

zazkia
4 jaren geleden

Diversiteit t.av. sexuele geaardheid, klinkt “lief” maar zo haal je het paard van troje binnen. 3x raden weke geaardheid BuZa voor de eigen behoeften nodig heeft. Rondreizen met ama’s op een diplomatieke pas…

Loe
Loe
4 jaren geleden

Blok, gewoon snel wegwezen

herb h.
herb h.
4 jaren geleden

Dit artikel klinkt meer als een oproep tot muiterij cq coup om de VVD het volledig voor het zeggen te laten hebben, zelfs als coalitiepartners kritiek hebben op de (op zn zachtst gezegd) controversiele en ononderbouwde uitspraken die minister Blok zelf heeft gedaan.

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x