Gemeenten blijven vluchtelingen voorrang geven bij huisvesting

Minister Ollongren maakt tegenstrijdige regels

Minister Kajsa Ollongren van BZK

Titelfoto: Minister Kajsa Ollongren van BZK. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Datadrivenpro

Ooit zocht ik de exacte betekenis van het woord gotspe en las dat het werd omschreven als een ”uiting of handeling waarvan het betekenisspectrum ligt tussen gewaagd en brutaal”. Deze omschrijving kwam me voor de geest toen 5 juli j.l. in de media bericht werd over een brief van minister Ollongren aan de Tweede Kamer. Die was getiteld ”Rapportage schrappen vergunninghouders als verplichte urgentiecategorie uit de Huisvestingswet”.

Waar ging dat precies om? Nederland kampt al sinds jaar en dag met woningnood; voor een betaalbare huurwoning zijn lange wachtlijsten. Dit probleem wordt nog vergroot nu door de vluchtelingencrisis grote aantallen migranten binnenstromen, die, wanneer zij een verblijfsvergunning hebben gekregen, door gemeenten gehuisvest moeten worden; de zogenaamde vergunninghouders. Uiteraard wil het Rijk de nieuwe inwoners zo snel mogelijk laten doorstromen vanuit de azc’s naar woningen in de gemeenten, want in het azc kosten zij het Rijk geld.

Urgentiecategorie

In de Huisvestingswet waren vergunninghouders dan ook opgenomen als verplichte urgentiecategorie; gemeenten moesten deze groep met voorrang huisvesten, waardoor de wachttijden voor Nederlandse burgers alsmaar langer werden. Uiteraard leidde dit tot woede. Want je zult maar zes jaar op de wachtlijst staan voor een huurwoning, te horen krijgen dat het nog jaren kan duren en vervolgens zien dat het merendeel van de vluchtelingen binnen twee jaar gehuisvest is. In 2016 (het verkiezingsjaar 2017 was immers op komst) werd de Huisvestingswet dan ook gewijzigd.

Adder

Vergunninghouders hoefden geen voorrang meer te krijgen; gemeenten mochten vanaf 1 juli 2017 zelf beslissen of ze vergunninghouders in hun huisvestingsverordening opnemen als urgentiecategorie. En de minister van Binnenlandse Zaken beloofde medio 2018 verslag uit te brengen over het efect van de wet: hoeveel gemeenten dan nog gebruik zouden maken van een voorrangsregel in de huisvestingsverordening en hoe deze regel werd gehanteerd. Zo leek de zaak dus keurig opgelost, maar uiteraard zat er een fikse adder onder het gras.

Gemeenten houden in de nieuwe wet namelijk wel een wettelijke taak om vergunninghouders binnen een kort tijdsbestek te huisvesten wanneer ze door het COA aan een gemeente toegewezen zijn; de gemeente heeft hier ongeveer 12 weken de tijd voor. Het aantal dat ze moeten huisvesten wordt van rijkswege opgelegd in een taakstelling en is o.a. afhankelijk van het aantal inwoners in de gemeente.En daarbij gaat het niet om kleine aantallen.

Boete

Gemeenten moesten bijvoorbeeld in 2017 23.807 vergunninghouders huisvesten; in de eerste helft van 2018 zijn dit er 12.880 en in de tweede helft 11.000 . (Opgave Aedes). Wanneer een gemeente haar taakstelling niet haalt, gaat de provincie zich er mee bemoeien; dan moet de gemeente verantwoording afeggen. Vindt de provincie dat de gemeente verwijtbaar is bij het niet halen van de taakstelling, dan kan zij een boete opleggen voor iedere vergunninghouder die niet gehuisvest is; dit kan oplopen tot 50.000 euro per gezin per jaar. Voorts kan de provincie dan zelf woonruimte aanwijzen – en de kosten hiervan doorberekenen aan de gemeente.

Gedwongen

Uiteraard zou dit voor gemeenten allemaal geen probleem zijn wanneer zij voldoende woningen te vergeven hadden. Maar zo is het helaas niet. Ondanks deze verandering in de wet worden gemeenten dus in feite nog steeds gedwongen om de vergunninghouders voorrang te geven, anders kost het ze een heleboel geld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit de rapportage die minister Ollongren aan de Tweede Kamer presenteerde, bleek dat 99% van de gemeenten er voor gekozen had om de urgentieregeling voor vergunninghouders te handhaven.

Verplichting

“Geconcludeerd kan worden dat de wetswijziging niet heeft geleid tot het op grote schaal schrappen van de vergunninghouders als urgentiecategorie” schreef de minister in de begeleidende brief aan het parlement. En ze wreef het er nog maar eens even in: gemeenten hebben nog steeds de verplichting deze groep van woonruimte te voorzien: “het vervallen van de wettelijke verplichting om vergunninghouders als urgentiecategorie aan te merken, laat onverlet dat gemeenten moeten voldoen aan hun taakstelling voor de huisvesting van vergunninghouders’”.

Over de boeteregeling waarmee de politiek de gemeenten klem heeft gezet, had ze het gemakshalve maar even niet.

Perfide

Ergo: de minister zette met haar conclusie de gemeenten dus op subtiele wijze in de beklaagdenbank, maar verzuimde daarbij te vermelden dat de perfide handelwijze van de politiek de voornaamste reden was voor het door de gemeenten gevoerde beleid. Zo bezondigde zij zich aan een handeling waarvan het betekenisspectrum zich beweegt tussen gewaagd en brutaal. Een gotspe dus.

En stak zij een dikke middelvinger op naar al die Nederlandse burgers die al jaren op een betaalbare huurwoning wachten. En waar dus nog steeds niets voor gedaan wordt.

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
marjo012
marjo012
4 jaren geleden

Ja zover is het inmiddels ook al. Als je als Nederlander een huis wil hebben na jarenlang op een lijst te staan ingeschreven,kan je beter import zijn dan een Nederlander met een Nederlands paspoort,wij Nederlanders zijn inmiddels voor politiek Den Haag tweederangs burgers geworden,die tellen niet en moeten maar wachten tot alle ongewenste import een huis hebben,anders moeten ze maar gaan emigreren zal Ollogren wel denken. Als niet Nederlander is zij echt niet voor de Nederlandse bevolking. Import gaat overal voor mee, krijgen als eerste een huis,10.000 euro belastingcenten van de Nederlandse burgers om in te richten(gratis natuurlijk) Zorgverzekering gratis,uitkering gratis zonder daar ooit een cent voor betaald te hebben in die pot.Nederlanders moeten hun meubels maar bij de kringloop gaan halen als ze geen geld hebben voor een nieuwe inrichting.En als je als Nederlander je zorgverzekering niet meer kan betalen krijg je een deurwaarder aan de deur. Zo werkt het inmiddels in dit land. Uitgemolken worden we door politiek Den Haag om hun wensen voor de EU elite uit te voeren. Heb al verhalen gehoord van mensen waar je niet goed van wordt en wat een uitlokking van politiek Den Haag is om een burgeroorlog uit te lokken in dit land.

Feniks
Feniks
4 jaren geleden

Ollogren is lid van het esthablisment en handelt niet in het belang van de Nl burgers (zoals ook dit artikel onthuld).
Brutaal?
Jazeker.
Onthullend ?
Ik hoop dat inmiddels meer dan 80 % van de Nl bevolking zich bewust is geworden hoe schandalig ze (geopolitiek) belazerd worden door de zgn “elite”.

Anton
Anton
4 jaren geleden

Gelukkig hoeft de gemeente geen boete te betalen als een autochtoon gezin op de nominatie staat om een huis te betrekken en dat niet doorgaat omdat migranten voorgaan.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

1. De Huisvestingswet stelt regels met betrekking tot de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad. Toch is er al jaren woningnood. Dus worden de regels van de wet niet gehandhaafd en is er sprake van onbehoorlijk bestuur.
2. Het COA wijst erkende vluchtelingen toe aan gemeenten op last van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het COA wordt slecht bestuurd door types als Nurten Albayrak en Loek Hermans. Het COA krijgt die vluchtelingen van de IND, die niet in staat is vluchtelingen van gelukzoekers te onderscheiden. De regelingen zijn dermate ruimhartig dat er een aanzuigende werking van uitgaat, waardoor het opvangprobleem uit de hand is gelopen en er nog geen einde in zicht is. Ook hier is sprake van onbehoorlijk bestuur.
3. Er is al jaren niet geinvesteerd in de woningvoorraad. Elke woning die naar een veelal zogenaamde vluchteling gaat kost gemiddeld 2 ton. De rekening is dus 24000 vergunninghouders x 200000 ofwel een slordige 4,8 miljard/jaar. Soms wonen er meer in 1 huis, dan wordt het iets minder, maar dat wordt weer gecompenseerd door alle andere economische en sociale kosten. Wie betaalt dat? Dat kan zo niet. Onbehoorlijk bestuur.
4. Nederland is Duitsland niet: de Duitse bevolking krimpt, Nederland groeit zich te pletter. De internationale verdragen verplichten Nederland niet subsidiair oorlogsvluchtelingen op te nemen zoals nu in 80% van de gevallen gebeurt. De EU (onder dwang van de as Brussel-Berlijn) doet dit toch, maar de Europese regels zijn niet dwingend, kijk naar Polen etc. Nederland zit vol, propvol. Nederland hangt weer het braafste jongetje uit. Stop daarmee. Onbehoorlijk bestuur.
5. Er wordt wel beweerd dat politiek de kunst van het mogelijke is. Daar is hier geen sprake van want wat gedaan wordt is onmogelijk en de kunst is die van het obscurantisme. Ook dat is weer een mooi voorbeeld van onbehoorlijk bestuur.
De politiek draait Nederland alleen al op deze manier compleet de vernieling in. Onbehoorlijk bestuur is een milde kwalificatie.Ollongren, Grapperhuis, Dekker en Harbers hebben heel wat uit te leggen (laat maar, dat kunnen ze niet, tenzij het volpraten van de toegewezen spreektijd met onwaarheden en valse beloften als uitleg volstaat. zou zomaar kunnen met die meerderheid in de kamer).

karton
karton
4 jaren geleden

Maar de “Haagse bende” blijft het maar vreemd vinden dat er steeds minder vertrouwen is in de z.g. “politiek” !
Wij worden “geregeerd” door een stelletje malloten, dat héél ver van ons weg staat en er geen snars meer van begrijpt.
Het hele zooitje danst naar de pijpen van een lachwekkende “leider”, Rutte, en die, op zijn beurt , lacht álles weg en kruipt de EU-“leiders” weer in hun hol !
Wat een walgelijke zooi !!

ni28
ni28
4 jaren geleden

Feniks zegt: Ik hoop dat inmiddels meer dan 80 % van de Nl bevolking zich bewust is geworden hoe schandalig ze (geopolitiek) belazerd worden door de zgn “elite”.

En nog altijd stijgt de VVD met Rutte in de peilingen. Heeft u hier een verklaring voor? Ik kan hem niet vinden.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Gotspe komt via het Bargoens, afkomstig uit het Jiddisch Het Hebreeuwse woord heeft betrekking op “iemand die een grens is overgegaan, zonder daar schaamte voor te voelen”.
Dat dekt de lading volledig. Deze illegale landverhuizers hebben onze taal inmiddels verrijkt met woorden als Kech, Wolla en Taboedimek (Hou je bek dicht!).

Rob
Rob
4 jaren geleden

Sluwe tante, subtiel haar eigen filosofie doordrukken

Adriaan
Adriaan
4 jaren geleden

Mijn Dochter Staat al 12 jaar op de wachtlijst in Almere

ruud beijer
ruud beijer
4 jaren geleden

Allemaal de schuld van de Nederlandse bevolking. Allemaal wegkijkers en huichelaars behalve de PVV en het Fvd stemmers. Hopelijk komen die mensen in de problemen die de islam en de vluchtelingen zo geweldig vinden.

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x