Spinoza’s gedachtengoed is allesbehalve Vrij Links

Over Verwarde Mannen, Gutmenschen en Het Grote Wegkijken

Baruch de Spinoza

Titelfoto: Baruch de Spinoza. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal The School of Life

Begin dit jaar luidde de politie de noodklok: in 2017 was een recordaantal incidenten gemeld met verwarde personen. De 83.500 binnengekomen meldingen overtroffen het aantal van het jaar ervoor met maar liefst 12%. Ook de ernst van de incidenten neemt toe.

In de maand mei hebben twee ernstige gebeurtenissen in Den Haag en Schiedam, waar Syrische vluchtelingen onder het roepen van Alluha Akbar met een mes en met een bijl anderen te lijf gingen er voor gezorgd dat dit geen statistisch probleem meer is, maar de harde werkelijkheid die om een aanpak en een oplossing schreeuwt.

GGZ

Begin 2018 – nog geen half jaar geleden! – repte niémand over immigratie van Syrische vluchtelingen als oorzaak. De politie, die zelf aan de bel trok, niet; die sprak slechts van een ‘opvallende’ en ‘zorgelijke’ trend. De gemeenten niet; die constateerden dat hulpverleners er niet in slagen met deze groep in contact te komen en dat verwarde mensen geregeld in de politiecel belanden zonder iets strafbaars te hebben gedaan. De zorgverzekeraars niet, die zich haastten om aan te tonen dat er geen verband bestaat tussen bezuinigingen op de GGZ en de toename van verwarde personen.

De GGZ, belast met de hulpverlening, óók niet; die wees er vooral op dat de term verwarde personen een containerbegrip is geworden, waar ook mensen met dementie en met een beperking onder vallen en zelfs openbare dronkenschap… Politie, gemeenten, zorgverzekeraars en GGZ zoeken als ware Gutmenschen de oorzaak in onschuldige richtingen: overbelasting, bezuinigingen en definitekwesties. Maar Alluha Akbar komt in dat rijtje niet voor.

Gutmensch

Wie wil weten wie of wat een Gutmensch is moet de column De Gutmensch van de in Berlijn woonachtige Merlijn Schoonenboom lezen. Die gaat over een directeur van een kinderdagverblijf, in Duitsland Kindergarten, Kita geheten. De Kita in kwestie ligt direct naast het Görlitzer Park, het grootste drugspark van Berlijn. De handel is daar in handen is van een Arabische mafia-clan. De dealers zijn jonge illegale Afrikanen uit landen als Senegal en Ghana, meegekomen met de vluchtelingenstroom in de voorbije jaren. Maar de directeur wil die werkelijkheid niet onder ogen zien en weigert de Kita van een pincodeslot te voorzien.

Bildungsbürger

Schoonenboom beschrijft deze Gutmensch als een hedendaagse Duitse Bildungsbürger, een veelal prettig-zachtaardige 40-er of 50-er, behorend tot de zwart-groene burgerij, vanwege hun mengsel van christelijke moraal, groen milieubewustzijn en een grote ijver om aan de wereld te laten zien dat Duitsers heus heel goede mensen kunnen zijn. Totdat een dief op klaarlichte dag de portemonnees van de juffen steelt, nadat hij de directeur had misleid door te roepen dat er een kind gewond was. Na een therapeutische brief aan de ouders en een paar maanden durend ‘onderzoek naar de mogelijkheden’, ziet De Gutmensch geen andere mogelijkheid meer dan een slot op de deur van de Kita, met pincode!

Manifest Vrij Links

De Gutmensch doet me denken aan de opstellers van het Manifest Vrij Links, waarover ik eerder schreef. Zij maken het zichzelf gemakkelijk door zich te positioneren tussen de uitersten nationalistisch rechts en regressief links. Dan ben je al snel een Gutmensch. Vóór het Goede en tégen het Slechte, zoals Martien Pennings het Manifest typeert, waar het woord islam in het geheel niet in voorkomt, maar dat wel élke religie uit het dagelijks leven wil laten verdwijnen: uit de Grondwet, uit het onderwijs, uit de politiek.

Spinoza

Het Manifest Vrij Links wordt ingeleid en afgesloten met verwijzingen naar Spinoza. Het roerige Balie-debat erover werd gevoerd onder een grote projectie van het standbeeld van Spinoza. Daarmee suggereren de opstellers dat Spinoza aan hun kant staat. Een gotspe. Als Spinoza – die vrijheid van godsdienst overigens zeer hoog in het vaandel had – iets niét was, is het een Gutmensch. Hij werd uit zijn eigen Joods-Portugese gemeenschap verbannen en haalde in zijn filosofie de grondslagen van religie en politiek volledig onderuit.

Eigen belang

Hij ontkent het bestaan van absolute en universele waarheden en toont aan dat élke mens – Gutmenschen incluis – in al hun woorden en daden het eigen belang voorop stellen. “We begeren niéts omdat we van oordeel zijn dat het goed is, in tegendeel we noemen dat wat we begeren goed en wat ons afkeer inboezemt slecht”, vertaalt Spinoza-kenner Maarten van Buuren de filosoof in zijn recente boek Spinoza, Vijf wegen naar de vrijheid.

Wensdenken

Spinoza is een determinist. Dat wil zeggen dat voor hem elke gebeurtenis voortvloeit uit de daaraan ten grondslag liggende oorzaken. Daardoor kan elke gebeurtenis ook begrepen worden door de oorzaken van die gebeurtenis te onderzoeken en op te sporen. Dat vereist de bereidheid om de werkelijkheid te zien zoals die is en niet zoals we hem graag zouden willen zien. Spinoza is wars van wegkijken en wensdenken!

Dat plaatst hem niet naast, maar tegenover de Gutmenschen van deze tijd. Tegenover de Gutmensch van het Berlijnse Kita die de gevaren van het drugspark niet wil zien. Tegenover de Gutmenschen van Vrij Links die zonder het woord Islam te noemen aan een seculiere samenleving willen werken. Tegenover de Gutmenschen van politie, gemeenten, zorgverzekeraars en GGZ die verwarde mensen als verwarde Gutmenschen willen zien en niet als met een mes of bijl zwaaiende en Alluha Akbar roepende Syrische vluchtelingen.

Problemen benoemen

De grote problemen van deze tijd, welvaart en welzijn, immigratie en Europese samenwerking kunnen alleen maar worden opgelost door de werkelijkheid onder ogen te zien, de échte problemen bij de naam te noemen, de oorzaken daarvan op te sporen en bloot te leggen en die vervolgens áán te pakken. Wie dat durft vindt Spinoza wél aan zijn zijde!

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Ik weet te weinig van Spinoza, dus laat maar. Wel weet ik dat de linkse PvdA is gedecimeerd, omdat zij haar achterban heeft verraden. En een vrouwonvriendelijk, antidemocratisch, antisemitisch, agressief en archaisch geloof heeft omarmd en volop gesubsidieerd, voor stemmenwinst. De islam dus. En het volk heeft voorgelogen over de illegale instroom van hordes kansloze islamitische immigranten en hen gratis geld en woningen geeft. Betaald door hun voormalige achterban. Die daar hun bek over moeten houden.

Arie
Arie
5 jaren geleden

Ik ken Eddy Terstall als een idealist die dingen wel wil verbeteren. Die al zeker 15 jaar tegen de linkse politieke corruptheid in zwemt. Toch weet Eddy ook dat hij links niet zomaar in een keer met teveel feiten en te basale logica kan confronteren; want links noemt feitenkennis en logica al 60 jaar “fascisme”.

Vandaar dus dat zelfs “vrij links” de werkelijke problemen niet durft benoemen. En dat zegt alles. En dat “vrij links” ondanks hun voorzichtigheid toch al voor “extreem rechts” wordt uitgemaakt omdat zij 10% van de problemen voortaan wèl willen benoemen, zegt alles dat al gezegd was nòg eens 10 keer.

En verder. In het twittergeweld tussen “vrij links” en “debiel links” viel me ook al op dat beide zijden elkaar met Spinoza om de oren sloegen. Het is onwaarschijnlijk dat een promillage van die “intellectuelen” daadwerkelijk 3 of 4 zinnetjes van Spinoza hebben gelezen.
Geeft niks, maar laat ze dan niet doen alsof.
Want dat is misschien wel bijna net zo sneu als het aanhangen van de linkse kerk an sich.

Juanito
Juanito
5 jaren geleden

Logica, causale verbanden, feiten, oorzaak-gevolg, ed. Het is allemaal zo confronterend voor de weekdiermens in de rubbertegel safespace.
50 jaar links liberale indoctrinatie in het onderwijs, media en politiek laat zo zijn sporen na.
Dit is een eitje voor overname door tribale primitieve horden uit Arabië en Afrika.

karton
karton
5 jaren geleden

Ik heb altijd al gedacht dat de heer Spinazie tot de Gutmenschen behoort. Is die man nu helemaal bedonderd, hij moet snel van mening veranderen want straks gooien rechtse actievoerders nog de ruiten van z’n woning in. (e.e.a. cynisch bedoelt, dat dan weer wel !)
Wat een waanzin om een man, Spinazie in dit geval, te betrekken bij een zaak als het manifest Vrij links. Links is helemaal niet vrij : vraag ex-oost-Duitsers, noord Koreanen enz.
Laat Spinazie hier toch buiten, buiten deze kinderlijke beweringen.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x