It’s the immigration, stupid!

De lijn Kurz-Orban is de enige winnende optie

Afrikaanse asielzoekers in Italië

Titelfoto: Afrikaanse asielzoekers in Italië. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal PBS NewsHour

In 1992 won Bill Clinton de presidentsverkiezingen in de VS met de slogan It’s the economy, stupid! Een kreet uit een intern memo die bedoeld was om het campagneteam te focussen. Zoals de Amerikaanse burger in die tijd meer in het eigen huishoudboekje geïnteresseerd was dan in ingewikkelde politieke problemen, hebben Europese burgers op dit moment één overheersende zorg: immigratie. Een politicus die de verkiezingen wil winnen moet dit punt dus prominent brengen, maar ook met realistische oplossingen komen.

Financiële zorgen

Dit betekent overigens niet dat er geen financiële zorgen zijn in het gemiddelde Nederlandse gezin. Ook al is er een behoorlijke economische groei dankzij onconventioneel ECB-beleid (volgens sommigen leidend tot nieuwe zeepbellen), die groei komt steeds minder terecht bij de burger. De burger draait op voor vrijwel alle lastenverhogingen. De coalitie wil miljarden besteden aan “vergroening” (alleen al windenergie gaat ons 53 miljard euro kosten) en geeft ruim een miljard euro weg aan multinationals door afschaffen dividendbelasting. Lobbycraten  juichen, de kleine man of vrouw mag zwoegen. Steeds meer mensen worden over het randje geduwd en komen in een uitzichtloze positie terecht: schulden en dakloosheid. Zelfs de Rekenkamer wijst op de schrijnende toestand wat betreft dakloosheid in Rotterdam, ook onder jongeren.

Blijvende instroom

Koopkrachtverbetering zou een tweede prioriteit moeten zijn voor onze winnende politicus. Maar als we naar de algehele toestand kijken in West-Europa, de voortdurend aanwezige dreiging van geweld die vaak met immigratie te maken heeft (een asielzoeker stak drie mensen neer in Den Haag op Bevrijdingsdag) dan denk ik dat de grootste zorg van de gemiddelde burger de ongecontroleerde immigratie betreft. Ondanks beperkende maatregelen van de EU en schimmige akkoorden met Turkije en Libië om potentiële asielzoekers tegen te houden, heeft Nederland nog steeds een instroom van meer dan 30.000 asielzoekers op jaarbasis. Lastig uit te leggen aan een burger die na ontslag zijn rekeningen niet kan betalen en op straat wordt gezet.

Als immigratie de grootste zorg is van de burgers, hoe komt het dan dat Geert Wilders en Marine Le Pen, van wie hoge verwachtingen waren na de Brexit en de zege van Trump eind 2016, bij de verkiezingen in 2017 faalden? Het waren Rutte, Macron en later ook Merkel die de victorie konden kraaien dat jaar. De EU is gered, juichten de bureaucraten van de Europese Commissie en gingen met hernieuwde ijver aan de slag met hun eurofederale plannen. Mijns inziens ontbrak het bij Wilders en Le Pen vooral aan haalbare plannen, zowel voor immigratie als voor de economie.

Nexit en Frexit 

Wilders en Le Pen wilden allebei dat hun landen de EU zouden verlaten in navolging van de Brexit. Los van de hervormbaarheid van de EU waarover we eindeloos kunnen debatteren, is er nu gewoon geen meerderheid op het continent voor dergelijke stappen. Daarnaast werd de islamparagraaf van Wilders A4’tje (sluiting van alle moskeeën, Koranverbod) door velen als te radicaal bevonden. Marine Le Pen krabbelde luttele weken voor de presidentsverkiezingen terug wat betreft haar eurostandpunt en kwam met een vaag verhaal over de oude ECU die als gemeenschappelijke munt zou moeten dienen. Macron maakte gehakt van dit idee in het beslissende TV-debat.

De omstreden Franse politiek analist en schrijver Eric Zemmour wees er mijns inziens terecht op dat Marine Le Pen blunderde bij dat debat. Los van het vage verhaal over de euro, zat zij veel te veel op de linkerflank met haar standpunten. Volgens Zemmour had ze beter kunnen aangeven gewoon in het kader van EU en euro te blijven zolang de meerderheid van de Franse burgers dat wil en had zij van beperking van de immigratie het hoofdpunt moeten maken. De lijn Kurz-Orbán dus, twee politici die niet uit de EU willen maar hun kiezers wel beloven korte metten te maken met Merkeliaanse massamigratie. Niet om te komen tot nul-immigratie, maar wel om te komen tot een verstandig migratiemodel.

De lessen van 2017

Wat zijn nu de lessen van de verkiezingen van 2017 in Nederland, Frankrijk en Duitsland? Eurosceptische, immigratiekritische partijen (in Nederland zijn dat vooral PVV en FvD) moeten zich volgens mij vooral druk maken over hun immigratiestandpunt. In de EU kunnen zij aansluiting vinden bij Oost- en Centraal Europa, Oostenrijk, Denemarken en waarschijnlijk binnenkort ook Italië waar met Lega en de Vijfsterrenbeweging een regering in de maak is, die helemaal niets op heeft met Merkeliaanse migratievisioenen.

Winnende propositie

Volgens mij is de winnende politieke propositie in Nederland de komende jaren aansluiten bij de lijn Kurz-Orbán: de buiten- en binnengrenzen van de EU bewaken en paal en perk stellen aan onwenselijke migratie. Zowel asielmigratie als reguliere familiehereniging leiden tot een veel te grote instroom van kanslozen en onaangepasten. Daarentegen kunnen we meer doen aan vluchtelingenopvang in de eigen regio. Dat laatste dan wel op ónze voorwaarden, niet op die van Erdoğan en andere dictatoriale types.

Zijn daarmee alle problemen gekoppeld aan EU, euro en islamisering verholpen? Nee, maar zoals Bolkestein ooit zei: de euro zal vanzelf in mist opgaan. Islamisering is een verhaal apart, maar ook hier geldt dat zonder beperking van immigratie ieder streven tot normalisering gedoemd is te mislukken.

De winnende politicus van deze tijd concentreert zich op het belangrijkste thema en komt met realistische opties. Hij of zij doet er goed aan zijn kamer vol te hangen met post-it’s: It’s the immigration, stupid!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden

Dat is juist Orban zegt en doet en weet hoe het echt hoort daar kan de hele E.U. een voorbeeld aan nemen maar juncker zal wel weer aan de borrel zitten.

karton
karton
5 jaren geleden

@ Haksteeg Anton.
Helemaal mee eens.
Hoe bestaat het toch dat nog steeds een deel van de Nederlanders vóór een dictatoriale instelling als de EU is ? We worden door die gasten doorlopend belogen én bedrogen, terwijl
al die gasten, incl. de z.g. “leiders”, een door óns opgebracht, vorstelijk inkomen verdienen, waardoor zij in staat zijn hun liederlijk leven te leiden.
Iedere dag roept “den Haag” dat NL een “rijk” landje is en dat iedereen ervan zal profiteren; ik weet zeker dat er maar een bepaalde groep in NL bestaat die ervan profiteert, en die groep is de z.g. “elite”. Een groep die hun veroverde of verkregen (door geboorte/vererving) privileges niet vrijwillig zal opgeven.

karton
karton
5 jaren geleden

De immigratie, óók de illegale, zal in stand gehouden worden door de huidige “leiders” in de EU. Hoofdzaak is m.i. het feit dat er honderdduizenden mensen werk door hebben, werk dat betaald wordt door de huidige bevolking in die landen. Landen als HongarIje, Roemenië, Polen enz. hebben de moed getoond om te weigeren aan de eisen van de EU te voldoen betr. het aantal op de nemen “vluchtelingen”, ook wenst Polen niet dat de EU zich bemoeit met de benoeming van de leden in hún Hooggerechtshof en zij volgen, op dat gebied, eveneens hun eigen ideeën, en zo hoort dat in een democratie; echter……………………de EU is gespeend van elke democratisch gedachtegoed.
Veel Nederlanders hebben niet in de gaten dat óók ons land volledig verdwijnt in een dictatoriale EU, Nederland, een land waarvoor úw en mijn voorvaderen letterlijk hebben gevochten en mogelijk zijn gesneuveld, en dat was alles voor niets ! Zoals ónze militairen in Mali, Afghanistan enz. Ik schaam mij eigenlijk om te leven in een z.g. “rijk” landje. (de mogelijkheid om te vertrekken naar bijv. Oostenrijk, ontbreekt mij, helaas.)

Joop
Joop
5 jaren geleden

De huidige machthebbers van het type “Duits broekpak”, zijn niet in staat de illegale immigratie op te lossen of te beteugelen, vanwege o.a. het onuitgesproken uitgangspunten dat “de wereld van iedereen is”, dat “alle Menschen brüder werden” en dat (culturele) diversiteit “noodzakelijk” zou zijn voor de westerse wereld.

De kiezers die deze politici onbewust in het zadel houden, zouden wellicht één of meerdere colleges “logica, oorzaak en gevolg” aangeboden moeten worden.
Het kan heel wel mogelijk zijn dat die elementaire kennis van logica na 60-70 jaar socialistisch-liberale indoctrinatie in het onderwijs, op de staatstelevisie en andere msm verloren is gegaan.

Kiezers die bewust de huidige kliek in stand houden, daar valt geen eer meer aan te behalen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Goed verhaal van Gajentaan. Pas migratie slim toe. Als er mensen nodig zijn, haal ze dan waar ze zijn. Arbeid is een belangrijk middel voor het verwezenlijken van doelen. Europa vol laten lopen met lieden en hun eindeloos uitdeiende families die niet alleen kansloos zijn, maar ook nog eens onintegreerbaar is onzinnig. Mensen die daar het het stempel humanitair aan toekennen hebben een zeer eenzijdig beeld van de toekomst. Europa is geen vluchtelingenkamp, want het is geen goed verdienmodel. In die zin is het nog steeds “the economy, stupid!” Europa heeft grenzen. Bewaak die grenzen. Gerichte humanitaiire zorg (buiten de Europese grenzen) kan daar deel van uitmaken. Europa moet ook grenzen aan zichzelf stellen. Europese landen moeten elkaar versterken in plaast van verzwakken. En stel grenzen aan de afbraak van de eigen industrie door blinde globalizering. En grenzen aan het eenzijdig belasten van noordwesteuropese burgers, dus ook grenzen aan de graaizucht van Macron (hoe zit het met Air France?) en consorten (Spanje, Italie). En grenzen aan de afbraak van de democratie. En grenzen aan de bevolkingsgroei in Nederland. Het zit vol. Dat is ook milieutechnisch niet vol te houden. Kortom: Begrens Europa! (en de rol van de EU daarin, tenzij er echt iets goeds verzonnen word dat meer is dan miljarden afzuigen en rondpompen).

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Helemaal eens. Dit laatst ook besproken met een vriend, voormalig VVD-raadslid in een grote stad in Nederland. Hij was helemaal klaar met de migranten van de PvdA. Ze liegen je gewoon keihard uit in je gezicht, was zijn constatering. Maar wat dan? vroeg ie. Nou, uit de EU en aansluiten bij de Visegrad-landen, was mijn antwoord. Hij vond dat wel een goede koers. Weg met die islamisering.

Juanito
Juanito
5 jaren geleden

Een filmpje zegt waarschijnlijk meer dan 1000 woorden.

https://youtu.be/stR5nWkq3LU

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x