We hebben een nieuwe Onafhankelijkheidsverklaring nodig

De burger moet zijn vrijheid terugeisen

Eenzame Nederlandse vlag op Bevrijdingsdag 2018 te Leiden

Eenzame Nederlandse vlag

Dit jaar laat ik Bevrijdingsdag links liggen. Het is teveel een dag voor een idealistische boodschap geworden. Veel liever vier ik een échte Nederlandse Onafhankelijkheidsdag. Op donderdag 26 juli, want Nederland verklaarde zich op 26 juli 1581 onafhankelijk van Spanje met het Plakkaat van Verlatinghe.

Helaas is dat in de loop der jaren wat op de achtergrond geraakt, maar het Plakkaat uit 1581 is wel de eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld. Het is niet voor niets begin dit jaar uitgeroepen tot Pronkstuk van Nederland.

Bescherming
Plakkaat van Verlatinghe (1581)

Plakkaat van Verlatinghe (1581)

In dit document staat met zoveel woorden dat een vorst geacht wordt zijn onderdanen te beschermen tegen alle onrecht, overlast en geweld, zoals een herder zijn schapen beschermt. De onderdanen zijn er niet om de vorst in alles wat hij beveelt onderdanig te zijn en hem als slaven te dienen. Als een vorst zijn plichten niet nakomt, maar, in plaats van zijn onderdanen te beschermen, hen probeert te onderdrukken als slaven, overmatig te belasten, hun de oude vrijheid, rechten en gewoonten af te nemen en hen te bevelen en te behandelen als slaven, dan is hij geen vorst, maar een tiran.  In dat geval mogen zijn onderdanen, na beraadslaging in de Staten-Generaal, hem afzweren en een andere leider kiezen.” (vrij naar de hertaling van Antoon van Hooff)

Update

Een Plakkaat van Verlatinghe 2.0, dat is wat Nederland nodig heeft. Niet zozeer om onze vorst weg te sturen. De koning is immers zo goed als onschadelijk gemaakt, al hebben we nog voor elk besluit zijn handtekening nodig en kost het Koningshuis ons nog altijd veel geld. Maar laten we het woord vorst vervangen door Regering en Staten Generaal. En doe de Europese Unie er ook maar bij. Onze hedendaagse politieke leiding, zeg maar.

Vrijheid burger ingeperkt

Verlatinghe, is dat dan nodig? Dat denk ik wel. “De macht van de burger stroomt weg”, zei Tweede Kamerlid Martin Bosma onlangs nog. Hij heeft gelijk. De uitslag van referenda wordt verwaarloosd en het corrigerend referendum wordt zelfs afgeschaft. Er worden zgn. akkoorden gesloten waarover in het geheim met lobbyclubs wordt vergaderd, zoals het energieakkoord of het klimaatakkoord.

De vrijheid van meningsuiting, de vrije pers wordt aan banden gelegd door sociale media te willen censureren. De sleepwet maakt ongebreideld  bespioneren van onderdanen mogelijk. Met de gemeentelijke herindeling wordt het lokale bestuur zo ver mogelijk bij de burger vandaan georganiseerd, ook daar waar een meerderheid juist mordicus tegen een fusie is.

Buitengesloten

In verschillende plaatsen wordt de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen bewust buitengesloten van de formatiebesprekingen, zoals in Barendrecht, Rotterdam, Tilburg, Ede, Roermond, Oss, Sint Anthonis. En de immigratie van laaggeschoolden met hun gezinnen uit het Midden-Oosten gaat maar door, ondanks een uit zijn voegen barstende bijstand en een nijpend woningtekort, het aantal islamitische haatpredikers is in korte tijd verdubbeld zonder dat het OM iets doet.

Leugen op leugen

In Amsterdam lapt de laffe interim-burgemeester het wetboek van strafrecht aan zijn laars door uitgeprocedeerde illegalen straffeloos hun gang te laten gaan bij het kraken van woningen. En in Den Haag stapelt de premier leugen op leugen om toch vooral zoveel mogelijk belastinggeld uit zijn onderdanen te persen en dat glunderend bij grote buitenlandse bedrijven of bij de EU in Brussel op de toonbank te leggen.

Zegt u eens. Gedraagt deze leiding zich wel als ‘een goede herder’? Is deze leiding bezig ons te beschermen tegen alle onrecht, overlast en geweld, zoals een herder zijn schapen beschermt? Of is de leiding in Den Haag en Brussel vooral bezig om ons onze vrijheid, onze rechten en gewoonten af te nemen?

Pluche

Het is niet zo dat onze leiding niet meer weet welke rol ze moet spelen (of in de woorden van Mark Rutte er “geen actieve herinnering aan heeft”). Sinds 6 februari 2018 ligt namelijk een facsimile van het plakkaat der Verlatinghe pontificaal opgesteld bij de ingang van de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Pal onder hun neus.

Zullen we dan maar op 26 juli, midden in het zomerreces,  een geactualiseerde versie van Verlatinghe aan de deuren van het Binnenhof spijkeren? Het pluche is dan toch al zo goed als verlaten, dus dan komen er geen relletjes van. Wel zo beschaafd. We hoeven dan alleen nog maar nieuwe herders te zoeken. Doen?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton.
karton.
4 jaren geleden

Van een nieuwe “onafhankelijkheidsverklaring” moet men niet teveel verwachten. Reeds té vaak zijn wij, de bevolking, door de z.g. “elite” in de maling genomen. beloften die gedaan worden, worden met even zo’n groot gemak niet nagekomen; hoeveel voorbeelden zijn daar niet van ?
Gevoelsmatig lijkt het erop dat de bevolking óóit eens een keer échte eisen gaat stellen aan de z.g. “boven ons gestelden”, zodat wij niet langer als geldverschaffers worden gebruikt en als zodanig al jáááren lang worden uitgeknepen. Want dit landje mag dan wel “rijk” genoemd worden, voor vele NL’ers blijkt dat nergens uit !

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
4 jaren geleden

De overheid heeft een geweldsmonopolie, de burger heeft dat via een social contract zo afgesproken. Met als ruilmiddel dat de overheid haar burgers beschermd. En dat doet zij niet naar behoren.

Ronald
Ronald
4 jaren geleden

Ben het helemaal eens met de omschrijving van het landsbestuur, echter, blijkbaar vindt een meerderheid van de bevolking het wel prima zo!

aadzandvlietaadzandvliet
aadzandvlietaadzandvliet
4 jaren geleden

Ik zeg doen! Hulp nodig? Ik heb een paar goede spijkers en hamers .

Marijs van Slag (@DGNeree)
4 jaren geleden

Goed idee. Wie gaat dit opstellen?

Ferry Gerats
4 jaren geleden

Met deze vaststelling over de stand van zaken over het bestuur van Nederland en de gevolgen hiervan voor de burgers moet ik het helaas helemaal eens zijn. Ik heb nog wel hoop dat het Forum voor Democratie hier verandering in kan brengen.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden

Yourien,
Hoewel ik er een voorstander van ben, dat we eerst aan onze plichten moeten voldoen, voordat we rechten kunnen claimen, herken ik veel van hetgeen je hier vaststelt. Een oveheid, die heel eenzijdig rechten verschaft aan bepaalde groepen, zonder daar plichten tegenover te stellen, functioneert niet. Natuurlijk kan het niet, dat een overheid belangrijke besluiten neemt op basis van alleen besprekingen, zónder document raadpleging. Natuurlijk kan het niet, dat mensen met een geestelijke tekortkoming, zelf de hulp maar moeten regelen. Natuurlijk kan het niet, dat gemeenten op de stoel van een arts gaan zitten en medische noodzaak beoordelen. Natuurlijk kan het niet, dat artsen in overheidsinstellingen medische beoordelingen doen zonder diagnose stelling en dus ambtenaar werk verrichten. Natuurlijk kan het niet, dat dat frauderende zorgbureautjes, zonder enige controle voor miljoenen kunnen frauderen met een minimale pakkans, maar dat zorgende ouders al hun privé gegevens inclusief alle banktransacties moeten overleggen en dan vervolgens te horen krijgen, dat ze niet voor ondersteuning in aanmerking komen, omdat ze kerkelijk zijn en de medische gegeven van hun kinderen te oud zijn. Daarom werken ze nog op hun 70e jaar en worden vanwege hun succesvolle hulpverlening beboet met €100.000. Dan antwoord de minister, dat hij zijn eigen wetten niet kan beïnvloeden, die dit veroorzaken, weigert een andere minister gewopn om zelfs maar te reageren en de provinciale ombudsman, wordt uitgelachen door de gemeente, verwijst naar loketten en instanties die al bezocht waren en zo wordt er al meer dan een half jaar gewacht, alleen vanwege het feit dat deze ouders destijds geweigerd hebben, om hun kleine kinderen met een brandslang met koud water rustig te houden en vol te stoppen met Ritalin. Nee deze kinderen werken inmiddels al meer dan 20 jaar met succes een volle werkweek van 40 uur. Helemaal fout zeggen de gemeenten. Ze moeten opgesloten worden en matjes vlechten. En omdat de ouders dat niet willen, moeten ze maar wegrotten samen met hun kinderen.
De premier meldde in januari dit jaar op zijn Facebookpagina, diep onder de indruk te zijn van dit bijzondere maatwerk van de gemeente.
Daarom Yourien, heb ik veel begrip voor je standpunt. Je mag uiteraard contact opnemen, als je meer wilt weten.

willem mesman
willem mesman
4 jaren geleden

Veroveren is een middels-eeuwse term die niet pa bij een flexibele geest; bevrijdingsdag ; voor mij zijn we allang bevrijd en dat volkslied kan me gestolen worden; dus wat wil je nu eigen en het forum van democratie is zeker GEEN oplossing

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x