De Gifkabouters van Geen 4 mei Voor Mij

Open brief aan activisten met een haatsyndroom

FB-pagina Actiegroep Geen 4 Mei Voor Mij

Titelfoto: FB-pagina Actiegroep Geen 4 Mei Voor Mij

Aan de actiegroep Geen 4 mei Voor Mij.

Tekenaar Rien Poortvliet schreef en tekende ooit een boek over kabouters. Dat was in een tijd dat jullie nog niet bezig waren met je verziekte activisme. Want als hij jullie bezig had kunnen zien, zou hij aan zijn boek ongetwijfeld, naast de verhandelingen over de boskabouter, de Siberische kabouter en de tuinkabouter, een hoofdstuk hebben toegevoegd over de Gifkabouter. Want dat zijn jullie. Gifkabouters.

Verenigd in actiegroepen als Kick out Zwarte Piet, de Grauwe Eeuw en actiegroep SOS. Hoewel jullie vaak te laf zijn om je bekend te maken als jullie achter een actie zitten en zelf ieder gesprek afhouden, weten we inmiddels wie jullie zijn; kennen jullie gezichten en enge ideeën. Jullie zadelen ons nu al een aantal jaren op met wazige tirades over racisme, onderdrukking, het koloniale verleden en slavernij. Alles onderbouwd met argumenten die nergens op slaan.

Haatsyndroom

Bleef het in eerste instantie bij een hoop geblèr, wat er zo langzamerhand uit jullie clubjes tot ons komt is ronduit zorgelijk en wekt het vermoeden dat jullie collectief lijden aan een soort unilateraal haatsyndroom. Het revisionisme waaraan jullie onze geschiedenis willen onderwerpen. De fotomontage van die politieagent wiens keel doorgesneden wordt. Jullie enge tweets. De oproep om Sinterklaas te vermoorden.Hoe ziek ben je als je zulke dingen doet?

En nu dus de herdenking op 4 mei. Jullie veegden wat oude scheldpartijen bij elkaar, voegden er uiteraard aan toe dat de herdenking racistisch is en kondigden aan er niet meer aan deel te nemen. Nu lijkt dat heel Nederland op zich een prima idee. Denken jullie nou echt dat wij jullie graag op de Dam in Amsterdam zien? Denken jullie dat een Kick Out Zwarte Piet-activiste die een walgelijke tweet over laffe Hollanders die hun land weggaven, de wereld ingooide, welkom is op de Waalsdorpervlakte? Nee!

Lawaaidemonstratie

Nederland vindt het prima als jullie wegbijven. Jullie mogen het hele jaar door protesteren, afzeiken, feiten verdraaien en polariseren; Nederland heeft jullie inmiddels geaccepteerd als een soort natuurverschijnsel van het slechtste soort; ga je gang maar. Maar niet op 4 mei. Jullie begrijpen dat waarschijnlijk niet, want op die dag herdenkt Nederland iets dat plaatsvond toen jullie nog in je ei zaten. Jullie hebben geen idee wat 4 mei betekent. Dat blijkt ook weer uit het feit dat jullie het walgelijke idee hebben opgevat om tijdens de twee minuten stilte lawaai te gaan maken.

huis grootouders Lettie Verburg

Foto: In WO II verwoest huis grootouders Lettie Verburg – bron: Lettie Verburg

Bombardement

Zelf herdenk ik op 4 mei mijn opa. Hij woonde in het huis dat je op de foto ziet – of liever, wat er van over was na een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Hij overleefde het niet. In het grote geheel bezien is dat een klein verhaal. Maar het is er één uit vele. En die vele kleine verhalen die Nederland op 4 mei gedenkt, vormden tezamen die Grote Oorlog. 4 mei heeft dus niets te maken met politiek of racisme.

Op 4 mei denken we heel even aan die mensen, die als graankorrels werden vermalen tussen de molenstenen van de geschiedenis. Die het niet vergund was om verder te leven. Zo leven ze, met hun eigen verhaal, toch nog een beetje voort. Want je bent pas écht dood wanneer je vergeten bent. En daarom is 4 mei voor Nederlanders een beetje heilig. Dat moet toch zelfs voor een Gifkabouter te begrijpen zijn?

Overdenking

Verder wil ik jullie hier iets meegeven ter overdenking. Kijk nog eens naar die foto van dat huis. Mijn moeder was er ook toen de bom viel. En overleefde het wel. Probeer je eens voor te stellen, dat je in een gat van drie verdiepingen kijkt en daar beneden je ouders ziet liggen; je vader met de piano boven op zich. Mijn moeder overkwam het. Ze droeg dat gruwelijke beeld haar hele leven met zich mee.

Maar weten jullie wat ze deed? Zeventien jaar na de oorlog ging ze op vakantie naar Duitsland. “We moeten verder met elkaar”, zei ze.

Denken jullie dààr nou eens over na, Gifkabouters, wanneer jullie ons weer verwijten maken over een slavernijverleden van honderden jaren terug, waar jullie zelf niet eens bij waren. Misschien zijn die twee minuten op 4 mei een mooi moment om dat eens te doen.

Het kàn namelijk wel, vooruitkijken zonder haat of wrok om het verleden. Mijn moeder bewees het. Wat zeggen jullie? Niks. Jullie hebben me geblokkeerd? Tja, ik had niet anders verwacht.

Maar toch de groeten, Lettie

Over de auteur

Lettie Verburg
Lettie Verburg
Altijd dwalend tussen hoop en vrees, zekerheid en twijfel, vreugde en verwondering. Door links betiteld als populiste en beschouwt dit als een erenaam.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arno
5 jaren geleden

Mooie woorden, Lettie. Ik hoop dat het verhaal niet te moeilijk is om te volgen voor degenen die het aangaat…

Doris
Doris
5 jaren geleden

Oh wat mooi. dank je en go! Ik heb nog nooit getwitterd of gereageerd op iets maar die f… lawaai reactie ging mij echt te ver. heb ook geen idee meer hoe ik mijn zoon van 15 dingen moet bij brengen op deze manier. Wij zijn al jaren stil op 4 mei samen, zo belangrijk. Ik vertel hem dan over MENSEN die hun leven hebben opgegeven voor iets. en de GIF kabouters maken dat ik er een een heel nader verhaal over moet maken dan alleen respect. Nou gifkabouters, dat gaat jullie echt niet lukken! Wij blijven stil en herdenken mijn moder inhaar verzet destijds in WO2.

P. Puk
P. Puk
5 jaren geleden

Je hebt pas een probleem als je er een probleem van maakt.

Flipper
Flipper
5 jaren geleden

Lettie, je hebt het prachtig omschreven in je artikel. Chapeau

karton
karton
5 jaren geleden

Deze z.g. “activisten” zijn dezelfde figuurtjes die andersdenkenden (en dat zijn er véél meer dan zij denken !) hún wil willen gaan opleggen; het zijn aldus “dictatoriale figuurtjes”, zónder enig historisch besef, je zou óók kunnen zeggen : “Het zijn domme figuurtjes, die alleen maar rotzooi willen schoppen en op die manier enige aandacht willen genereren.”

Remco bierem
Remco bierem
5 jaren geleden

Hoe zit dat dan met de skachslachto van de slavernij ? Die worden ook niet herdacht, en Indonesië is niet het enigste land waar Nederland slaven dreef.

Marjo
Marjo
5 jaren geleden

Ziek word men inmiddels van die respectloze gasten die denken dat ze hier alle traditie de grond in kunnen boren.

P. Puk
P. Puk
5 jaren geleden

Hoop dat die lui gelyncht worden.

Feniks
Feniks
5 jaren geleden

Geen 4 mei activisten, zijn voor mij activisten die blijken geen inlevingsvermogen noch respect te kunnen tonen.
Geen menselijkheid, geen waarde voor cultuur, kortom…geen mensen.
Welk mens haalt het in zijn hoofd om een herdenking van slachtoffers van een oorlog te willen saboteren?
Tja, de linkse communisten dus!
DIE hebben al ontelbare doden op hun geweten, er kunnen er nog wel meer bij (volgens het partijkartel)

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
5 jaren geleden

Helaas, oorlogen zijn niet vaak zwart-wit. Alle gevallen worden 4 mei herdacht, daar is niks racistisch aan. Gelukkig horen we weinig meer over al die Marokkanen die Nederland zouden hebben bevrijd in 1944. Kijk eerder naar het treurig lot van Noordwest-Afrikanen en Berbers die in 1942 voor het Franse Vichy-regime moesten vechten tijdens Operation Torch. De gealieerden landden op de kusten bij Algiers, Oran, Arzou, Rabat en Casablanca en deze stakkers moesten de eerste schoten lossen. Er kwam al snel een wapenstilstand met hulp van Joodse verzetsgroepen aldaar en de koloniale Franse Vichy-generaals kozen de kant van de gealieerden. Een maand later werd een van deze generaals doodgeschoten door een anti-fascistische monarchistische verzetsstrijder, De rest is geschiedenis. https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Torch

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x