We moeten onszelf tegen de Staat beschermen

Overheid wil af van contant geld om macht over burger te vergroten

Foto: Pixabay CC0

Ik beken het maar meteen: ik ben geen twintig meer. En als je ouder wordt moet je voortdurend afscheid nemen. Niet alleen van je eigen gladde rimpelloze velletje, of je eigen jeugdig enthousiasme, ook van andere mensen. Van je ouders, familieleden die op leeftijd zijn geraakt of een oude vriend die ziek is geworden. Dat weet iedereen en het is verschrikkelijk.

Afscheid

Maar wat ik nu ook ontdek, is dat ik steeds vaker afscheid moet nemen van dingen. Dingen die ik voor vanzelfsprekend aannam. Bij sommige dingen heb ik er geen traan om gelaten, omdat er iets veel beters voor in de plaats kwam. De kolenkachel bijvoorbeeld, of de draaischijftelefoon, de rijen in het postkantoor. Opgeruimd staat netjes. Geen centje pijn. Ik gebruik mijn mobieltje om te bellen en frankeer mijn pakjes online. Prima.

Maar er zijn ook dingen waarvan je afscheid lijkt te moeten nemen terwijl er helemaal niets beters voor in de plaats komt. Dan vraag je je af waar dat nou goed voor is.

Contant geld bijvoorbeeld.

Verkocht

Misschien is het omdat de fabriek die het geld drukt, De Munt, twee jaar geleden aan een stel Belgen is verkocht. Fabriek weg, laten we dan het hele fenomeen ook maar de nek omdraaien? Alle aandelen in De Koninklijke Munt zijn toen voor een paar miljoentjes verkocht aan het Belgische bedrijf Groep Heylen. En het rijk heeft meteen ook het gebouw in Utrecht van de hand gedaan. Bedragen waar je als Staat niet wakker van ligt, hoor. “De totale opbrengst uit deze transactie is 3,6 miljoen euro. De Munt heeft nog een lening bij de Staat van 1,2 miljoen euro. Als die is afgelost, blijft er dus een netto opbrengst van 2,4 miljoen euro over,” vermeldt het persbericht van destijds. Klein bier.

Het is niet aannemelijk dat het verlies van de Munt de reden is. Maar waarom wil de overheid en willen de banken dan af van het contant geld? Omdat ze er niets aan verdienen? Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Omdat ze geen zicht hebben op deze geldstroom? Wellicht. Zit de Belastingdienst erachter? Of D66 met haar Feind-hört-mit-mentaliteit? Vermoedelijk wel.

Ik wil contant geld houden. Om tastbare fooien te kunnen geven in een restaurant of om de straatkrantverkoper te kunnen betalen. Maar dat zijn niet de voornaamste redenen. Natuurlijk, betalen met je pinpas of met je telefoon is best handig, daarover is iedereen het wel eens. Het zal niet lang meer duren of de verkoper van de daklozenkrant heeft een frommelig plastic tasje met een pinapparaat bij zich. Ik vind het best.

Onbetrouwbaar

Maar de instituten die achter de betaaltechnieken zitten en hartstochtelijk pleiten voor afschaffing van het contante geld, – banken en de overheid – die zijn ten enenmale onbetrouwbaar. Daar gaat het om. De staat is altijd al een nogal onbetrouwbare partner geweest, maar het wordt er de laatste tijd niet beter op. De Nederlandse staat vergeet gewoon dat hij ten dienste staat van de burgers. Al onze nooduitgangen en veiligheidskleppen worden zo langzamerhand door de de zittende regering dichtgetimmerd of afgeschaft. Zo kan ze zich van haar macht over ons verzekeren. De overheid kan ongestraft de regels veranderen tijdens het spel en doet dat ook regelmatig. De wet biedt dus nooit garanties.

1984

Als al je betalingen traceerbaar zijn, dan kan de onbetrouwbare overheid precies volgen wat je doet. Dan ziet zij in één oogopslag waar je uithangt en wat je aanschaft. Dan staan we hier met twee benen in 1984. De overheid kan eenvoudigweg de bankrekening van een lastpak blokkeren (‘tijdelijk geschorst gedurende het onderzoek’). En die heeft dan geen ‘appeltje voor de dorst’ in een sok in de linnenkast meer. Want contanten zijn dan geen wettig betaalmiddel meer. En probeer dan maar eens ‘off the grid‘ te raken als de omstandigheden daarom vragen.

Ach, wat zeg ik nou toch allemaal. Alle argumenten tegen een rammelende Sleepwet kun je één-op-één inzetten tegen het afschaffen van contant geld. Dus de Sleepwet moet weg en contant geld moet blijven. Niet uit nostalgische overwegingen, maar uit bescherming tegen een onbetrouwbare partner.

© OpinieZ.com 2018          @yorienvdh

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

@hminkema: Dat ervoer ik laatst juist andersom; PostNL voor de deur met een pakket waarvoor alleen cash kon worden betaald. Pinnen was niet mogelijk. Absurd.

Marcus Vertommen
Marcus Vertommen
4 jaren geleden

Koop goud en steek dat in een pot. Onder de haard of in de tuin.

Guardiacivil
4 jaren geleden

Alles wordt omgekeerd ten behoeve van de zakken van de Overheid en ten nadele van de burgers. Dit SLOOPKABINET maakt uit wat alleen goed is voor haar zelf, maar niet voor ons de burgers.

Brazza
Brazza
4 jaren geleden

Helemaal juist. Big Brother voltooid. Hierna is de stap naar tirannie niet ver weg meer.
Of je het er wel of niet mee eens bent, ik vind het “second amendment”, the right to keep and bear arms, in de USA een goed middel. Ondanks de vervelende uitwassen!

Annemie
Annemie
4 jaren geleden

Bankbiljetten worden van oudsher bij Joh. Enschede in Haarlem gedrukt. Datbgeldt niet voor de munten natuurlijk. Verder heb je helemaal gelijk, want dankzij betaling via internet is de controle 100%. Dat wil iemand als Ollongren, die zo uit “1984” weggelopen kan zijn.
Ik houd mijn hart vast voor de toekomst……

hminkema
4 jaren geleden

En dan te bedenken dat de opvolger van de PTT, oftewel “PostNL” ineens voor je deur staat met een pakje uit Verweggistan, en zonder aankondiging € 37,42 van je verlangt aan invoerrechten. Heb jij dat soms contant in je portemonnee? Als je dat contante bedrag niet in je portemonnee hebneemt “PostNL” het pakje – dat jou rechtmatig toebehoort – weer mee, want aan PIN-betaling doen ze niet. Véél te gevaarlijk, zo aan de deur.

Oftewel, de (ex-)overheid claimt contante betaling als het haar goed uitkomt, en wil contante betaling verhinderen als het de burger goed uitkomt. En wij, rechts Nederland, hebben die privatiseringsonzin ‘zelf gewild’.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x