#GR2018: Fragmentatie, Fortuynisme en Islamisme

GroenLinks grote winnaar op links

Foto: GroenLinks-lijstrekker Amsterdam Rutger Groot Wassink viert de overwinning - screenshot OpinieZ van verkiezingsuitzending AT5

Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen is opgetrokken. De stemmen zijn op een haar na geteld. Lokale partijen behaalden net als vier jaar geleden de meeste zetels. Ongeveer een derde van de stemmen gingen naar lokale partijen, terwijl dat vier jaar geleden nog maar een kwart was.

Door de achteruitgang van een aantal gevestigde partijen zoals PvdA en D66 en de opkomst van islamitische partijen als DENK en Nida, is er sprake van fragmentatie van het politieke landschap.

GroenLinks

Van de landelijke partijen behaalde GroenLinks de grootste winst, maar VVD en CDA waren landelijk de grootste partijen waarbij het CDA nipt allergrootste is gebleven, in tegenstelling tot de triomfantelijke aankondiging van Mark Rutte gisteravond dat de VVD dat was geworden. De premier riep ook nog dat de VVD de grootste zou worden in Den Haag en ging dus dubbel de mist in, want Groep De Mos won in de hofstad.

Grote steden

Als we de uitslag van gisteren proberen te duiden valt op de eerste plaats op, de grote verschillen onderling tussen de grote steden. Zo behaalde GroenLinks monsterzeges in Amsterdam en Utrecht, neemt daar de eerste plek over van D66 (dat landelijk 22% verliest) en kan er met steun van D66 vrij makkelijk progressieve meerderheden vormen. Dit terwijl links landelijk een dalende trend vertoonde. In Rotterdam en Den Haag daarentegen zien we klinkende overwinningen voor Leefbaar Rotterdam en Groep De Mos. Beide partijen kunnen meerderheden vormen in het college, al zal dat in Rotterdam niet makkelijk zijn door de fragmentatie en is Leefbaar afhankelijk van D66.

Islamisme en etnische politiek

De wat mij betreft meest trieste constatering is de doorbraak in veel gemeenteraden van de politieke islam, middels goede resultaten van DENK en Nida. In Rotterdam stemde ongeveer één op de zeven kiezers op een islamitische partij. Volgens sommigen is dit de weerslag van het islamcritische geluid van de PVV; anderen (waaronder ikzelf) stellen dat het multiculti knuffelbeleid van de PvdA in de afgelopen decennia de muis was, die deze islamitische olifant heeft gebaard. Triest, omdat deze vorm van etnische politiek alleen maar tot verdeeldheid zal leiden. Het meest treurige is dat deze partijen met hun felle anti-Israël houding die soms overgaat in antisemitisme, het hoogste woord zullen voeren in gemeenteraden van steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Antisemitisme

Behalve DENK en Nida (Erdogan kan tevreden zijn) haalt ook de antizionistische (cq antisemitische) partij Bij1 van Sylvana Simons en Anja Meulenbelt waarschijnlijk een zetel en wel in Amsterdam, waar de definitieve uitslag pas vrijdagochtend bekend wordt gemaakt. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog krijgt het antisemitisme weer invloed op politiek niveau. We stonden erbij en keken ernaar.

Postume overwinning Fortuyn

Zoals gezegd hebben de geestelijke nazaten van Pim Fortuyn klinkende overwinningen behaald in Rotterdam en Den Haag, waar zij de grootse partij bleven cq. werden. De sympathieke Richard de Mos is weliswaar een ex-PVV’er, maar zijn programma lijkt meer geïnspireerd door Pim Fortuyn dan door Geert Wilders. Zo wil De Mos niets weten van typische PVV-punten als het verplicht sluiten van alle moskeeën. Leefbaar Rotterdam was zoals bekend de partij van Pim Fortuyn. Het zijn knappe prestaties van Leefbaar Rotterdam en Groep de Mos. Ook Forum voor Democratie leverde een prima prestatie door binnen te komen met in één keer (vermoedelijk, nog geen definitieve telling) drie zetels in de Amsterdamse gemeenteraad, van oudsher een links bolwerk.

Strategisch falen PVV

In mijn ogen heeft de PVV weinig geleerd van de rampzalig verlopen parlementsverkiezingen van 2017. Terwijl in 2016 mede als gevolg van een reeks islamitische aanslagen in Europa de PVV de potentie had de grootste te worden, vervreemdde Wilders het politieke midden van zich met zijn radicale “A4” programma (Nexit, sluiting van alle moskeeën, verbod op de Koran) waardoor Rutte er met de buit van door kon gaan. In Frankrijk zagen we iets soortgelijks toen Marine Le Pen met haar (op het laatste moment wat afgezwakte) pleidooi voor de Frexit het politieke midden niet bereikte en Emmanuel Macron er met de buit vandoor ging.

Te radicaal

Terwijl Marine Le Pen in Frankrijk nu haar best doet om tot een heroriëntatie en naamswijziging te komen (hoewel moeizaam en tot nu toe inhoudelijk niet overtuigend) bleef zulks bij de PVV afwezig. Wilders zet zijn felle anti-islam koers gewoon voort. Hoewel de PVV gemeenteraadszetels haalt in 30 gemeenten (op zich een prestatie) vond nergens een echte doorbraak plaats. Daarmee blijft de partij marginaal. De gemiddelde Nederlander snapt inmiddels echt wel dat we actie moeten ondernemen tegen de voortschrijdende islamisering en ongecontroleerde massa-immigratie. Maar de “oplossingen” van Wilders zijn voor velen te radicaal. In mijn ogen is dit de reden waarom Wilders het moest afleggen tegen o.a. Leefbaar Rotterdam, Groep de Mos en FvD.

Nieuwe coalities

De komende dagen en weken zullen en nieuwe coalities gevormd worden in de gemeenten. Door de politieke fragmentatie zal dat in sommige gemeenten moeizaam gaan. Opgepast moet worden dat ambitieuze burgemeesters zoals de Rotterdamse burgervader Aboutaleb de verdeeldheid niet misbruiken om oppermachtig te besturen.

Interessant wordt het om het grote verschil te volgen tussen Amsterdam en Utrecht enerzijds en Rotterdam en Den Haag anderzijds. Amsterdam en Utrecht zullen een links beleid gaan voeren, met mogelijk autovrije binnensteden. Het linkse multiculti knuffelbeleid zal er voortgezet worden. Rotterdam en Den Haag zullen meer in de geest van Pim Fortuyn bestuurd worden: meer ruimte voor de middenstand, actief beleid gericht om gettoïsering te voorkomen, nadruk op integratie, beperking van instroom immigranten en herstel van Nederlandse normen en waarden.

Over vier jaar zullen we mogen beoordelen welke aanpak het beste werkt.

© OpinieZ.com 2018          @JanGajentaan

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jannes
Jannes
5 jaren geleden

Voor degenen met gezond verstand die de afgelopen jaren nog niet uit de grote steden vertrokken zijn: Na woensdag moet het toch echt wel duidelijk zijn. Het verhuisbedrijf moet gebeld worden.

Michael Jacobs
Michael Jacobs
5 jaren geleden

“Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog krijgt het antisemitisme weer invloed op politiek niveau. We stonden erbij en keken ernaar.” Tenminste, als je vergeet de christelijke wortels van de Jodenhaat mee te tellen. Die voeden de boom toch? Die houden haar toch in stand?

Thomas
Thomas
5 jaren geleden

Links heeft toch echt verloren in vergelijking met GR2014.
Maar door de hysterische toon van de NPO wordt daar niet of nauwelijks aandacht aan besteed.

`Marjo
`Marjo
5 jaren geleden

Denk kan dan wel wat zetels gehaald hebben hier en daar,het is nog maar de vraag of andere partijen met hun samen willen werken.Zelf hoop ik dat dit in geen Gemeente in Nederland gaat gebeuren.Verder vind ik van dit soort partijen dat ze hier zelf mee duidelijk maken dat ze niet geinterreseerd zijn om te integreren en het daarom nodig hebben met een islamitische agenda in Nederland in de politiek binnen willen sluipen.Als ze geintregreerd waren zouden ze zich aansluiten bij Nederlandse partijen en geen islam partijen in dit land gaan opzetten.Een beter advies heb ik voor kuzu en zijn vrienden ga lekker in je thuisland Turkije of waar dan ook politiek bedrijven, maar pas je eerst maar eens aan, aan de Nederlandse normen en waarden en regels die in Nederland gelden.Dit soort partijen moeten gemeden worden in ons land voor het te laat is.

Der Ganzumsonst
Der Ganzumsonst
5 jaren geleden

Het Forum voor Democratie heeft ondanks haar NEXIT standpunt wél succes in de peilingen en ,nog op kleine schaal, in de gemeenteraadsverkiezingen.
Het politieke midden dient niet bereikt (aansluiting zoeken tot) maar wakkergeschud te worden.

aadzandvlietaadzandvliet
aadzandvlietaadzandvliet
5 jaren geleden

Goede analyse van Jan! Daarbij denk ik dat er in Amsterdam meer woningnood qua sociale huurwoningen voor de gewone Nederlanders zal zijn, want met GL aan het roer, zullen vele woonplekken naar vluchtelingen en statushouders gaan. En menig investeerder zal wel uitkijken met GL aan de macht daar.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x