DENK balanceert op het antisemitische randje

Wollige taal over Jodenhaat en afkeer van Israël

Foto: Selçuk Öztürk (DENK) in de Tweede Kamer - beeld Tweede Kamer

Het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) kwam vorige week met een rapport waarin de jongste cijfers over ‘antisemitische incidenten’ in Nederland. Het gaat dan om het jaar 2017. ‘De monitor’ registreert voor het eerst ook antisemitisme in het politieke domein. DENK, Artikel 1 (tegenwoordig Bij1), CDA, SP en de lokale Haagse Partij van de Eenheid worden genoemd in het rapport.
De partij DENK, die zegt voor minderheden op te komen en tegen discriminatie te strijden, overschrijdt herhaaldelijk de grens tussen Israël- kritiek en antisemitisme door haar standpunten kracht bij te zetten met antisemitische thematiek.‘, zo staat in het CIDI-rapport.

Wollig

Het was Selçuk Öztürk die tijdens een debat sprak over ‘de lange arm van Israël’. In debatten over het Midden-Oosten staat het vizier sowieso op Israël, dat vredige democratische stipje in een wervelwind van proxy oorlogen, genocides, burgeroorlogen en stammenstrijd. Niet alleen DENK, de meeste politieke partijen hebben moeite met dat land en haar Joodse inwoners. ‘Antisemitisme’ is sinds de Holocaust een beladen term. Je kunt je slecht verdedigen tegen de beschuldiging een ‘antisemiet’ te zijn. Vandaar dat jodenhaat zoals die leeft bij de achterban van reguliere partijen wordt verpakt in wollige bewoordingen, maar uiteindelijk resulteert in steun aan anti-Israëlische moties en resoluties. De jihadistische moorden op Israëliërs halen nauwelijks de pers en worden zelfs financieel ondersteund, onder andere vanuit de EU.

Joden zijn overal ter wereld geïntegreerd. Dat is het gevolg van de millennia verdrijvingen uit hun thuisland: Judah/Judea, thans Israël. De acceptatie kwam vaak van één kant om verschillende redenen. De CIDI-claim van antisemitisme door het CDA komt bijvoorbeeld van een oud-raadslid van het CDA in Emmen die de Joden (Israël) beschuldigt Christus te hebben vermoord en zich daarom achter de Palestijnse jihad schaart. Het succes van de staat Israël en het falen van de Arabische landen geldt als een katalysator van oude antisemitische vooroordelen. ‘Selçuk Öztürk van DENK bedient zich graag van dergelijke stereotypen‘, aldus het CIDI.

Politieke uitvergroting

Dat deugt natuurlijk niet, maar de politieke uitvergroting is een stijlfiguur dat binnen dat metier usance is. Je bereikt je achterban zoals de reclamewereld haar klanten. Het overschrijven van Arabische anti-Israëlische propaganda door de pers om lezers te binden of uit onwetendheid vind ik kwalijker. Öztürk spreekt de taal van zijn achterban met een knipoog naar het regime-Erdogan. Als je daar niet van houdt, stem je op een andere partij. Hij mag zich dan van ‘antisemitisch jargon’ bedienen, dat is heel wat meer oprecht dan de ingewikkelde omweg die D66 of de SP neemt om haar anti-Israël-achterban te bedienen.

D66 en GroenLinks waren de enige partijen die destijds niet wilden meewerken aan een felicitatie voor het 150-jarige Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW). Ons oudste tijdschrift gericht op de Joodse Gemeenschap. Ik heb ze nog (ten overvloede hoop ik) uitgelegd dat Israëlitisch iets anders is dan Israël, dat 150 jaar geleden nog niet onder die naam bestond.

Arabisch antisemitisme

De meerderheid van ons parlement ziet niets in de ‘erkenning’ van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, terwijl dat toch gewoon de hoofdstad is. Deze week zal de VN weer een tiental resoluties tegen Israël in stemming brengen en de omliggende landen (ook Turkije) sparen. Landen waar de Israëlische toeristen niet welkom zijn. De democratische enclave Israël ligt ingeklemd tussen de meest antisemitische feodale regimes ter wereld. De dichtstbijzijnde vakantiebestemmingen voor Israëliërs zijn daarom Cyprus en Turkije.

De oorlogsmisdaden die Turkije op dit moment pleegt zijn niet aan de orde gesteld en worden nauwelijks opgepakt door de pers. Hoewel er bloeiende handel bestaat tussen Turkije en Israël en ook stiekem op militair gebied wordt samengewerkt, is het voor Joden onder Erdogan steeds ingewikkelder aan het worden. Erdogan droomt van een grote rol binnen de islamitische wereld en is daarom verplicht mee te doen aan het Arabisch antisemitisme.

Voor dat iedereen nu roept- ‘zie je wel’: – de Holocaust was een Europese uitvinding. Dat het allemaal politiek-religieuze hyperbolen zijn bewijst juist Israël, waar Arabieren en Joden op alle terreinen ongestoord samenwerken in vrijheid. Daar is geen discussie over Boerka, hoofddoek (ook voor de politie) of Boerkini. Het volksleger (IDF) zweert haar soldaten in op de Koran, Bijbel of Talmoed. Het is in de diaspora waar het antisemitisme is blijven sluimeren en volgens het CIDI is het (nu) doorgedrongen in ons politieke domein.

Feitenvrij

DENK is een jonge afsplitsing van de PvdA die zich langs legitieme weg een vaste plek binnen ons landelijk politieke landschap heeft verworven. De achterban van die partij heeft daarmee een vertegenwoordiging in ons parlementaire systeem. Aan DENK is het, nu en in de toekomst, om die achterban te bedienen en te dienen en als ze dat doet door die achterban te koesteren in hun Jodenhaat (feitenvrije kritiek op Israël beschouw ik als Jodenhaat) zonder de verantwoordelijkheid op zich te nemen die achterban daarop aan te spreken, is dat onverantwoord. Maar dat geldt niet alleen voor DENK. Ook de pers, die zich vaak feitenvrij laat ringeloren door ingesleten oud Europees antisemitisme, maakt zich verdacht. En over de EU kan ik kort zijn: het voltallige parlement gaf Abbas een staande ovatie waar Joseph Goebbels een erectie van had gekregen.

De afgelopen weken hebben we een derde aanslag op een Israëlisch restaurant in Amsterdam gezien en al hangt de eigenaar een drie maal zo grote Israëlische vlag op, het stopt niet. De voedingsbodem is nooit weggeweest en retrospectie kan geen kwaad. Als islamitische Nederlanders zich aan een Kristallnacht wagen, is dat omdat wij het faciliteren. De ‘maatregelen’ die de burgemeester neemt zijn een schoolvoorbeeld van desinteresse die haarfijn wordt waargenomen vanuit antisemitisch gemotiveerde hoek. De ongeremde acties van deze outcasts zijn vanuit een andere beschaving ingegeven, maar daarom niet minder antisemitisch dan de ontkenning daarvan door het establishment.

Antisemitische lesstof

De religieuze Jood haalt het niet in zijn hoofd om met een keppeltje over straat te gaan. Natuurlijk slaan de voetsoldaten van de islamistische jihad dan toe, maar wie faciliteert hen? Zijn dat alleen de aanhangers van DENK? Ons onderwijs faalt opzichtig en de controle daarop dus ook. De antisemitische lesstof die de UNRWA fabriceert en onderwijst aan Palestijnse kinderen verschilt niet zoveel van de verbloemde versies die in ons onderwijs circuleren. Politieke realiteit is van een andere orde dan de reguliere axiomatische realiteit. Die verwarring bestaat ook binnen het onderwijs. Niet alle lesstof is vrij van politiek en waar dat wel zo is – in exacte vakken – correspondeert ze niet met de dagelijkse realiteit. Dat blijkt heel duidelijk uit de geografie-lesstof die Jeruzalem onderwijst als hoofdstad van Israël, terwijl de docent maatschappijleer even later uitlegt waarom dat niet zo is.

Polarisatie achterban

DENK polariseert haar achterban die in haar eigen waarheid wil blijven geloven en zich niet thuis voelt in dit seculiere vrijgevochten (wetteloze) land. Het geeft ze richting door de uit de eigen cultuur meegenomen waarden te benadrukken. De Jodenhaat is daar een cultureel bepaald onderdeel van. Het is aan de partij DENK daar wat tegen te doen, door zich te houden aan haar eigen verkiezingsprogramma bijvoorbeeld. Het CDA heeft een Dries van Agt voortgebracht. Over NIDA (een dependance van de Moslimbroederschap/Hamas), Bij1 (het oud-Hollandse antisemitisme) en de Partij van de Eenheid van Khoulani (IS) hoef ik het gelukkig nog niet te hebben. Ze zijn en blijven hopelijk marginaal. Een lijstverbinding tussen DENK en één van deze partijen zou funest zijn en dat is bijna gebeurd. Iedere andere partij die ermee flirt is ook verdacht. Dat is ternauwernood voorkomen,- voor nu.

Verhullen

Laat de waarschuwing door het CIDI vooral een waarschuwing zijn aan de andere politieke partijen om goed bij zichzelf te rade te gaan hoe ‘schoon’ hun eigen handen zijn en hoe dit sluimerende gevaar af te wenden. Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen. Dat lukt niet door in wollige bewoordingen je Jodenhaat en afkeer van Israël te verhullen. Kijk er de stemmingen maar op na en je ziet dat DENK zich nauwelijks onderscheidt in anti-Israëlische moties.

En tegen mijn eigen beroepsgroep zeg ik: check je feiten voor je een aanslag legitimeert, omdat je bijvoorbeeld blind overschrijft dat Jeruzalem een bezette stad is. DENK is overigens voor het invoeren van een journalistieke eed om ervoor te zorgen dat basale journalistieke principes worden toegepast.

© OpinieZ.com 2018. U kunt hieronder reageren op dit artikel. Ook kunt u het artikel delen met anderen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Ernst Lissauer (volg twitter-icon @ErnstLissauer) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Guardiacivil
5 jaren geleden

Op het randje? Ze gaan er ver overheen. Islam is een sluipmoordenaar.

Nico
Nico
5 jaren geleden

Wat gedacht van de enorme jaloezie ten aanzien van Israel. Immers is Israel een bloeiende tuin met alleen maar woestenij landen er omheen. Arabieren die niks presteren omdat hun achterlijke geloof zegt dat hard werken geen zin heeft omdat Allah alles bestiert en het dus vanzelf goed komt.
Zelf zie ik met lede ogen de steeds verdergaande islamisering van Europa aan. Islam en Jodenhaat gaan hand in hand dus zeker voor de joden in Europa is dat slecht nieuws. Er bestaan oplossingen voor maar daar willen de gevestigde partijen niet van horen helaas.

Carel van Leeuwen
Carel van Leeuwen
5 jaren geleden

U schrijft over het onderwijs dat tijdens aardrijkskunde dus Jeruzalem als hoofdstad aanwijst maar dat maatschappijleer iets anders zegt. Laat nu de Erasmus UNIVERSITEIT verder gaan. Bij hun midden oosten politiek onderwijs krijgen studenten minder punten voor hun tentamens wanneer ze Jeruzalem als hoofdstad noemen. Klagen kan niet want de hoogleraar die dus zegt dat Tel Aviv de hoofdstad is zal ook de beoordelaar zijn voor je examen.
EUR één groot links racistisch, lees antisemitisch rood bolwerk. Schande!

ludotausch
5 jaren geleden

Bedankt voor helder, en terecht pittig, en ook zo liefdevol, en waarschuwend verhaal. Baruch Hashem.

ludotausch
5 jaren geleden

Dit is op Mother of the Mount Carmel herblogd.

VarAway
VarAway
5 jaren geleden

Dank wederom voor uw duidelijke en uitstekende relaas Hr. Lissauer.
Als ik de VK & NRC zo eens doorblader denk ik dat het journaille de
basis mist van ” check your sources ” tenminste 3 maal.
Hemeltergende onzin, fact free stupide verhalen en hielen likkende
islam knuffelaar sprookjes vallen ons ten deel.
Driewerf BAH.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x