Debat met Baudet draait om vrijheid

Heersende moraal verheft middelmaat tot deugd

Titelfoto: Thierry Baudet - screenshot beeld Tweede Kamer

Door het ontstaan van fusiepartijen als het CDA, Christen Unie en Groen Links zijn de onderlinge verschillen tussen de politieke partijen verdwenen. Er is een sociaal-liberaal midden ontstaan dat ons land al een halve eeuw regeert, waarbij het weinig uitmaakt of dat uit centrumlinkse of centrumrechtse partijen bestaat. Zelfs de paarse combinatie van rechts én links is mogelijk!

Stilstaand water

Kijk hoe Lodewijk Asscher kansloos probeert oppositie te voeren tegen het type kabinet waaraan hij als vice-premier vier jaar mede leiding gaf. Er zijn steeds meer onderwerpen waarover de partijen nauwelijks van mening verschillen: de EU, de multiculturele samenleving en de immigratie uit Azië en Afrika. Het denken over deze onderwerpen is jaren geleden gestopt, aan nieuwe ideeën heeft men geen behoefte en tegengeluiden worden taboe verklaard. De sociaal-liberale politiek is als stilstaand water gaan stinken en wordt door steeds minder mensen nog gewaardeerd en geaccepteerd.

Vrijdenken

Sinds de eeuwwisseling dienen zich alternatieven aan voor het sociaal-liberaal midden. Fortuyn, Wilders en Baudet hebben er met hun LPF, PVV en Forum voor Democratie een bres in geslagen. En niet zonder succes: LPF en PVV zijn de tweede partij van het land geworden, Forum voor Democratie bereikt hetzelfde in de peilingen! Het is geen toeval dat LPF, PVV en Forum voor Democratie juist dié onderwerpen centraal stellen, waarover bij partijen van het sociaal-liberaal midden geen grote verschillen meer bestaan.

Het is ook geen toeval dat deze partijen zich als één blok keren tegen de nieuwkomers op het politieke speelveld en hun opkomst met alle mogelijke middelen proberen te verstoren: uitsluiten, cordon sanitaire, demoniseren, beschuldigen van vreemdelingenhaat, racisme en fascisme. In hun gedeelde afkeer spreken de partijen van het sociaal-liberaal midden bijna met één mond. Die van Alexander Pechtold, leider van allemansvriend D66, in het bijzonder. Waarmee onbedoeld de oorzaak van de opkomst van LPF, PVV en Forum voor Democratie wordt bevestigd: de eenvormigheid van het sociaal-liberaal midden die het vrije denken tot stilstand heeft gebracht.

Prijs voor de Vrijheid

Maar wat is nu de essentie? Ik denk dat die in één woord kan worden samengevat: vrijheid. En dan vooral het vrije denken en de vrijheid van meningsuiting. Pim Fortuyn sprong daarvoor in de bres en wilde daarom het verbod op belediging en discriminatie afschaffen. (En dus niet artikel 1 van de Grondwet, zoals Maxim Februari in een column in NRC van 4 april 2017 aantoont!). De PVV voert vrijheid zelfs in de naam van de partij. Maar het meest duidelijk is het bij Thierry Baudet van het Forum voor Democratie. Hij kreeg onlangs in België, in de voetsporen van Frits Bolkenstein en Ayaan Hirsi Ali, de Prijs voor de Vrijheid 2018 uitgereikt.

Bij die gelegenheid sprak journalist Derk-Jan Eppink. Hij herinnert ons bij die gelegenheid aan de uitspraak van Ronald Reagan: “Vrijheid is nooit meer dan één generatie verwijderd van haar verwijdering”. Het is geen toeval dat Eppink het belang van het vrije denken en van de vrijheid van meningsuiting illustreert met de onderwerpen EU, multiculturele samenleving en immigratie, waarover afwijkende standpunten door het sociaal-liberaal midden taboe zijn verklaard.

Lef

Vrijheid vereist volgens de Duitse filosoof Nietzsche dat mensen het lef hebben zich van elkaar te onderscheiden. Dat ze de concurrentie met elkaar aan durven gaan en ongeacht wat ze doen of in welke discipline ze werkzaam zijn, er altijd naar streven anderen te overtreffen. Nietzsche waarschuwt met klem voor de heersende moraal van zijn tijd, die verschillen tussen mensen en opvattingen juist zo klein mogelijk wilde maken. Een moraal waarin middelmaat een deugd is geworden en pogingen om iets te bereiken een zonde.

Nietzsche noemt dat een slavenmoraal, waarin vrije geesten verstikken, omdat afwijkende meningen taboe verklaard zijn. Laten we daarom nieuwe spelers in de politiek verwelkomen in plaats van ze te verketteren! Al was het maar op de manier van de Franse vrijdenker van de Verlichting Voltaire (die overigens zelf ook van racisme werd beschuldigd!) die zou hebben gezegd: “Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen”.

© OpinieZ.com 2018. U kunt hieronder reageren op dit artikel. Ook kunt u het artikel delen met anderen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Henk Strating (volg twitter-icon @HenkStrating) vindt u HIER

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Harry ten Elzen
Harry ten Elzen
5 jaren geleden

Mbt Mens&Maatschappij noem ik dit BASIS-LOGICA

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x