Waarom ik een hekel heb aan Links

Intolerantie, arrogantie en dwingelandij als wezenskenmerken

Foto: Linkse demonstranten G20 Hamburg (2017) – Pixabay CC0

Waarom heb je toch zo’n hekel aan links, vroeg mijn nichtje laatst. Zij (leeftijd next generation/millennial) staat in een stad op de kandidatenlijst voor GroenLinks en is ook op Facebook politiek actief. Ik kreeg haar vraag dan ook in het openbaar via Facebook. Het antwoord geef ik hier.

Heilige huisjes

Ik heb een hekel aan links. Dat is waar. Vroeger was ik ook links, toen dat nog ergens op sloeg. In mijn tijd betekende links vooral: trappen tegen heilige huisjes, tot ze omvielen. Wat er daarna nog rechtop stond, dat stelde écht wat voor. De rest was bekrompen flauwekul. Heel veel heilige huisjes sneuvelden, gelukkig. De kerk, het huwelijk, de positie van de man, de preutsheid in het openbaar, de verzuiling, het ouderwetse gezag…. De ketenen van de bekrompenheid werden afgeworpen, de spruitjeslucht trok op en iedereen in dit land kreeg de ruimte om zijn eigen koers te kiezen, ook de zwakkeren in de samenleving, om te denken wat hij dacht, te vinden wat hij vond, te zeggen wat hij zeggen wou en te doen wat hij wou doen.

Vrijheid

Individuele vrijheid, dat was de inzet. Dat ging bepaald niet vanzelf, lieve nicht. Het establishment was geschokt en vocht hard terug. Er werden jongeren door hun families verstoten omdat ze de moed hadden de kerk te verlaten. Er werden zonen en dochters onterfd omdat ze ongehuwd gingen samenwonen. Er werden mensen uit hun functie ontheven omdat ze te progressief waren. Er moest dus gevochten worden voor die vrijheid, om op die manier zelf kunnen ontdekken wat de wereld en de waarheid voor jou te bieden had. Daarvoor moesten de heilige huisjes sneuvelen. Zo ontstond onze vrije westerse samenleving. Met maximale kansen op succes.

Links op de troon

Maar wat gebeurde er? Links werd zelf het establishment. Links klom op de tronen, maakte de mars door de instituties en nam het onderwijs en de publieke omroep over en is thans de communis opinio in talkshows. Dat zou op zich geen probleem zijn als links niet de waarheid in pacht had, zoals de kerken dat ooit hadden. Links kijkt vanuit de moral high ground neer op niet-links. Met tribaal genoegen wordt de wereld ingedeeld als ‘een van ons’ (goed) versus ‘een uit het populistische kamp’ (fout).

Links knijpt een oogje dicht als het om linkse excessen gaat zoals social justice warriors, of erger: ‘anti-fascisten’ waarbij zelfs vernielzucht en geweld vergoelijkt wordt. Maar het ergste is nog: links is islam-omhelzer geworden. Filmmaker Eddy Terstall weet dat treffend te verwoorden : “.. … hoe progressieven en vooral ex-feministen zich het vuur uit de sloffen lopen om de islam te verdedigen en hoe die blind smoorverliefd zijn op de hoofddoek, terwijl ze ooit hun bh’s verbrandden.”

Wensdenken

Verblind door wensdenken brengen zij de individuele vrijheid keihard in gevaar. Met subsidiegelden bouwen ze alweer hele straten vol nieuwe heilige huisjes, om de waarheid, die de wens nu eenmaal niet welgevallig is, te bedekken. Wie niet in dat straatje loopt heeft een probleem. Heilige huisjes opbouwen om nieuwe flauwekul te beschermen, wie had dat ooit gedacht? In hun tuintjes kweken ze lange tenen, weelderig als wilde wingerd. Vóór je het weet kruipt die tegen je op en snoert jou de mond omdat iemand is gekwetst. Steeds minder mag er gezegd worden. Steeds minder mag er getoond worden.

De dominee-bestrijders van weleer zijn zelf op de kansel geklommen en verkondigen wat wij moeten denken, wat we mogen zeggen en hoe we ons leven duurzaam moeten inrichten. De godsdienst-bestrijders van weleer omarmen de meest intolerante godsdienst in de wereld. Ze rollen vol ontzag de rode loper uit voor vrouwenonderdrukking, homohaat, groepsvoorschriften en dwingelandij. Links is het tegenovergestelde van zichzelf geworden en herbouwt met dromerige blik wat ze in de 20e eeuw nog zo gepassioneerd heeft neergehaald. Zo wordt de vrijheid weer weggegeven.

En daarom, lieve nicht van me, heb ik een grondige hekel aan Links.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

En zo is het, alles waar links en vrijzinnigen vroeger voor stonden is verkwanseld; vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid, anti-racistisch, vrije kunst, geen censuur, seculier, pacifistisch en anti-autoritair. Nu zijn dit waarden waar zogenaamd ‘nieuw-rechts’ voor staat. Links staat nu voor hemeltergend hypocrisie met als dieptepunt de waanzinnige bevoorrechting van een ondemocratische, racistische, autoritaire, religieuze, agressieve, seksistische, humorloze, patriarchale sekte, genaamd de islam. Eerst alle kerken afbreken en nu volop moskeen subsidieren. De wereld op zijn kop.

Michel
Michel
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

The road to hell is paved with good intentions.

Miss!
Miss!
4 jaren geleden

Een armoedige fase waarin onze samenleving zich thans bevindt:
De meningen van ‘links georiënteerde’ mensen moet gezien worden als ‘DE waarheid’, de meningen van ‘rechts georiënteerde’ mensen zijn per definitie ‘populistisch’.

Thomas
Thomas
4 jaren geleden

Ruim honderd jaar lang werd het christendom verketterd en vaak niet ten onrechte.
Kritiek op de Islam en zijn uitwassen wordt gegarandeerd afgedaan als rechts extremisme!
Links is verworden tot een geestesafwijking,

Taljaard
Taljaard
4 jaren geleden

Geboren in Zuid Afrika in 1958, nadat mijn ouders daar in 1957 naartoe waren geemigreerd. Omdat mijn wijze vader donkere wolken aan de horizon zag, en het vermoeden had dat er voor zijn kinderen geen goede toekomst meer zou zijn, is ons gezin in 1963 weer naar Nederland teruggekeerd.
Begreep als tiener op de middelbare school geen snars van al die rabiate animositeit voor mijn mooie geboorteland waar ik alleen maar goede herinneringen aan bewaarde. Enige linkse leraren verweten mij racisme en eentje maakte het zelfs zo gek mijn vader voor ”slavendrijver” uit te maken. Hoewel wij daar alleen maar te maken hadden met Kaapse kleurlingen, die twee keer per jaar onze schapen kwamen scheren, en ik pas in Nederland voor het eerst in mijn leven zwarte mensen zag.
Hield er verder maar zoveel mogelijk mijn mond over, want wanneer je trachtte om enige nuancering in dat verziekte discours aan te brengen staarde bijna iedereen je aan alsof je een kampbewaker in een concentratiekamp was. Dat ging zo ver dat ik later op de PABO en de universiteit mijn achtergrond zoveel mogelijk verborgen hield en er het zwijgen toe deed wanneer ZA toevallig eens ter sprake kwam.
Nooit links geweest, want christelijk en gereformeerd.
In mijn jeugd lid van het CDJA, later eruit gestapt en (volwassen) lid geworden van de RPF, die werd opgenomen in de CU. Deze in 2005, na hun knieval voor de PvdA en D’66 over het homohuwelijk (cultureel marxisme), vaarwel gezegd. En tegenwoordig SGP-stemmer, met sympathieën voor de PVV en het FvD. En wat ZA betreft; mijn vader en moeder hebben over hun graf heen 100% gelijk gekregen..

Remco Wirken
4 jaren geleden

Kunnen we nu werkelijk zeggen dat ‘de bevrijding’ door links ons zoveel goeds gebracht heeft? Ongetwijfeld was het ‘vroeger’ ook niet ideaal maar thans is werkelijk alles ‘van god los’. En dat zeg ik als fundamentalistische omni-atheïst die niet geloofd in god, religie en/ of ideologie. Kunt veel zeggen maar ‘vroeger’ bestond er nog structuur. Arbeidsethos was vrijwel niemand vreemd. Net als moraal en ethiek. De maatschappij had vanzelf geëvolueerd tot een punt waarop alles van waarde behouden had gebleven. Maar nee, links zou en moest een revolutie beginnen waardoor alles uit z’n verband werd getrokken en alles van waarde vernietigd moest worden. En nog steeds, tot op de dag van vandaag, vernietigd links alle fundamenten waarop onze successen in het verleden gebouwd zijn. Zelfs biologische en wetenschappelijke feiten en bewijzen moeten het ontgelden. Mannen mogen geen mannen meer zijn en vrouwen geen vrouwen. Blanken zijn inmiddels het meest gediscrimineerde en racistisch bejegende ras ooit. Onze steden zijn succesvol geïslamiseerd en links vind het, uit zelfhaat of in ieder geval haat jegens blanken en onze (relatief) succesvolle economie, allemaal prachtig. Blanken, en dan met name de mannen, mogen al de facto niet meer bestaan en ons bestaansrecht wordt actief betwist wordt. Abortus is geen noodoplossing meer maar een tweedelijns anticonceptiemiddel waarbij er jaarlijks vele duizenden keren nieuw leven vernietigd wordt. Ja ik ben een door en door liberaal mens maar klassiek liberalisme heeft inmiddels totaal niets (meer) met links te maken. En dit noemt men ‘de bevrijding’? Nee, we zijn gewoon van het ene in het andere keurslijf gepropt. Wat zogenaamd bedoeld was als ‘bevrijdend’ dan wel ‘bevrijding’ heeft veel zo niet alles kapot gemaakt. Ondertussen zitten we, krap 60 jaar verder, met de gebakken peren.

Hyman
Hyman
4 jaren geleden

Ik ben van 1961. Geboren in Polen. Mijn ouders zijn gevlucht uit Polen. Mijn grootouders heb ik pas in 1989 gezien voor het eerst, ik was 28 jaar oud. Een groot deel van de familie is door de Polen vermoord in Jedwabne. Veel van degenen van de familie die overleefden kwamen nooit uit de nationaal-socialistische concentratiekampen terug. Degenen van de familie die wel terugkwamen uit of die zich gedurende 6 jaar verborgen hadden weten te houden kregen een enkele reis naar de communistische goelag. De retourreis moest eind 50 jaar lopend afgelegd worden. Mijn grootvader heeft het overleefd, zijn vader had in Weermacht gediend in WOI, dus moest mijn grootvader samen met zijn vader in WOII in de weermacht dienen.
In de administratie stonden ze als Ariërs geregistreerd terwijl het joden waren. Mijn overgrootvader is gesneuveld in Stalingrad. Mijn grootvader is teruggekomen uit de oorlog. Hij had 3 jaar in de weermacht gediend. In Polen is hij alleen maar getreiterd, jood, weermacht, volksDuitser, kapitalist etc.
Ik heb in NL op school gezeten. Als Den Uyl op de tv kwam ging de tv af, hij leek te veel op Gomulka, de Poolse premier, mijn ouders werden er niet goed van. Den Uyl zong ook de internationale met Honecker. Er werd niets gedaan tegen de onderdrukking in het Oostblok. Ze waren te druk bezig met Argentinië en Chili of met Zuid-Afrika. De kampen in het Oosten hadden nooit de belangstelling van de linkse elite in Nederland. In Argentinië, Chili en Zuid-Afrika was veel mis, maar kampen zoals in het Oosten waren er niet.
Mijn leraren op school waren links, PvdA, natuurlijk. Mijn docent economie, een jurist ook PvdA, een Keynesiaan, dulde in de les niet dat er in de les gesproken werd over economen zoals Hayek en Friedman (zij hielpen zgn dictatoriale regimes oa Chili). Reagan & Thatcher waren de duivels die op de aarde waren gekomen.

Nee links ben ik nooit kunnen worden.
Ik verheug mij wel dat deze dingen thans gezegd kunnen worden.
Er is hoop voor de wereld lijkt het.
Men blijkt te leren…

Marco
Marco
4 jaren geleden

Gekwetstocratie. Wat mij betreft het woord van 2018.
Iedereen weer in zijn eigen hokje en maar gillen hoe akelig die in het volgende hokje is. Bekrompenheid, vooringenomenheid, zwart/wit denken, alles is terug bij af. En bedankt

Lars, Rotterdam
Lars, Rotterdam
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marco

Voel je je nu gekwetst door het lezen van dit artikel?

Geuz
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marco

Verdeel en heers is een aloude propaganda.
Maar kerken zijn dat ook. Niet echt meer nodig, want we hebben nu TV ter propaganda en electroniche spionage om ons te knechten. Het belangrijkste voor propaganda is controle over het onderwijs, dus docenten zijn zwaarder bezig met brainwashen van de bevolking.

Deze maatschappelijke sodomie, die men seksuele revolutie noemde, is al vaker gepoogd, maar nu lukte het ruim 50 jaren geleden, omdat er afdoende voorbehoedsmiddelen waren uitgevonden. Dit vernietigde het gezin, waardoor het gemakkelijker werd de bevolking te manipuleren.

Maar goed, PVV wil integratie van moslims, in plaats van Moskeeën verbieden.
PVV eist dat buitenlanders Nederlands leren, zodat we nooit meer van ze af komen.
FvD is het nieuwe d66, een inhoudsloos geblaat naar mijn smaak.

Ik heb geen hekel aan links of rechts, maar links is gebrainwasht en rechts is volledig geïnfiltreerd.
Waar ik wel een hekel aan heb, is het volk verdelen in twee groepen!
Waarom?
En waarom ging Opiniez zich ineens “rechts” noemen?
Een poging de verzuiling te herstellen?
Het zijn allemaal zijpaden van de waarheid.
De waarheid en de feiten, de realiteit, deze heeft niets met links of rechts te maken.
Opiniez heeft geen verzuiling nodig, want regelmatige verschijnen hier goede artikelen die voor zichzelf spreken.
Die vervolgens helaas door de helft van de bevolking niet mee gelezen worden, want “rechts”.

Lars, Rotterdam
Lars, Rotterdam
4 jaren geleden

In het gunstigste geval kunnen we “links” afdoen als een ziekte of een afwijking, maar ik vrees dat het linkse gevaar veel groter is. Ze vernietigen een leefbare samenleving voor onze kinderen en kleinkinderen.

Mathilde van Vliet
4 jaren geleden

Moslims zijn ‘anders’ en dienen anders behandeld te worden. Dus worden ze op alle mogelijke manieren gepamperd.
Dat is pas…………heel discriminerend en buitengewoon badinerend.
Maar dat ziet linksch niet.

aadzandvlietaadzandvliet
aadzandvlietaadzandvliet
4 jaren geleden

Dank, je kon het niet beter verwoorden dan dit. Ook wel toepasbaar op mijn levenservaring (geb1958) en vroeger naïef links gestemd/gedacht. Ben helemaal klaar met het verraad van links en hun steun aan het anti-vrijheid denken, welke de islam is. Maar op drijfzand kan je geen huis bouwen, je ziet nu al dat mensen wakker worden, ook in de media. Dus dat laffe links gedoe zal zich tegen hun keren. Helaas zal door massaimmigratie links nog verder groeien, dat verklaart misschien ook waarom ze zo graag massa’s ”vluchtelingen” willen binnenhalen: de oude beproefde pvda methode…..(zie het ontstaan van fascistisch Denk bijvoorbeeld.)

nora
nora
4 jaren geleden

Ik heb geheel andere herinneringen aan de ‘bevrijdingsbeweging van linkse zijde’. Toen ik in 1968 ging studeren verzeilde ik in een omgeving, waarin je niet geacht werd enig rechts geluid te laten horen. Marxisme was in, inspraak moest er komen op alle gebieden ook bij de benoemingen van docenten aan de universiteit, oost-duitslandreizen met medestudenten waren populair, vrouwen waren onderdrukte wezens, meisjes werden achtergesteld omdat ze of niet hadden mogen studeren of niet als gelijke werden beschouwd in hun beroep enz. Ik keek als 18-jarge mijn ogen uit. Ik had me nooit achtergesteld gevoeld als meisje en heb daarna ook gewerkt in een beroep waarbij ik nooit iets van enige bevoogding of niet-serieus-nemen heb gevoeld. Maar dat alles werd je niet geacht om te zeggen. Je werd ook niet geacht iets te berde te brengen tegen het comite tegen kruisraketten of vraagtekens te zetten bij het verbod aan de schrijver Hermans om nog een voet in Amsterdam te zetten omdat hij in Zuid-Afrika was geweest of kritiek te hebben op de kraakbeweging.
Ik heb links mijn hele volwassen leven ervaren als een dictatuur en ik hoop nog mee te maken dat hun macht wordt gebroken.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden

Ja de constatering, dat links (een raar begrip eigenlijk) ook niet het ideale model is voor een leefbare maatschappij, wordt meer dan duidelijk. Het grote voorbeeld in de recente geschiedenis, toont de werking zeer duidelijk. In Rusland werd het Tsarendom vervloekt om de buitennissige onderdrukking van het volk. Een zwak regerende laatste Tsaar gaf de bolsjewieken de ruimte voor de noodzakelijke veranderingen.
Wilden zij anders dan recht voor het volk? Nee, maar zij waren van woede totaal verblind en vertrapten daarmee alles, ook hetgeen wel goed en noodzakelijk was. Geen enkele rede was mogelijk en alles was toegestaan. Door de verbittering sloeg men totaal door en werd ‘het kind met het waswater weggegooid’.
Men is vergeten, dat de nieuwe machthebbers al snel ook machtswellustingen werden.
Het kunstmatig gecreëerde beeld, alles voor het volk is een idee fixe gebleken. Ook in onze tijd is het niet anders. Geloven in een kerkleer met machtsmisbruik roept terecht een geweldige aversie op met alle trieste gevolgen vandien. Lees je echter de Bron van het Christelijk geloof, zonder je te laten manipuleren, dan kun je een werkelijk levend model ontdekken, waarin de Liefde zelf is geopenbaard. Ook nu is voor het overgrote deel van de mensen, het kind met het waswater weg gegooid. Nee niemand moet dat aanvaarden, het is een vrije keus, maar wat mij betreft wel een juiste keuze. Fundamentalistisch? Jazeker, een huis zonder fundament staat op drijfzand. Maar tegenwoordig is men bang om een uitgesproken mening te hebben, die voor jezelf telt. Geldt die dus ook voor anderen zoals de kerk al eeuwen lang probeert af te dwingen? Absoluut niet, het is ieders eigen verantwoording. Laten we eens dienstbaar zijn aan elkaar en niet een uitgangspunt opdringen aan de ander. Werkelijk geloof laat zich niet dwingen.
Tegenwoordig is er geen vaste grond meer voor de mens, en wie dat niet kan bijbenen, nou die krijgt toch gewoon een pilletje. Voltooid leven noemt D66 dat. Zij vergissen zich, maar maken intussen ontelbaar veel slachtoffers.

Charlie
Charlie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henny Keur

Czesława Kwoka was een van de ongeveer 230.000 kinderen onder de 1.300.000 mensen die van 1940 tot 1945 naar Auschwitz werden gedeporteerd.

Aad de Booij
Aad de Booij
4 jaren geleden

Het blijft merkwaardig. Die obsessie met links. Terwijl de macht in dit land vrijwel continu in handen is van rechts en midden. Tenzij je de VVD links positioneert natuurlijk. In de pers is rechts tot extreem rechts overigens ook veel meer in beeld dan het gefragmenteerde linkse kamp. Tenzij je een interview met Hillary Clinton van Eva Jinek ook al linkse propaganda vindt.

johannes
johannes
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Aad de Booij

nou nergens om , maar als je een foto van een politus op je nachtkastje hebt staan dan ben je toch behoorlijk van je padje

André Douma
André Douma
4 jaren geleden

Vergeet daarbij ook niet dat alles wat links van de grond wil krijgen in hun ogen moet worden gefinancieerd en gesubsidieerd door rechts.

johannes
johannes
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zelf heb ik politiek altijd als een cirkel gezien waarbij een land in zwaar weer komt zodra extremistische praktijken om de hoek komen kijken, en vooral niet benoemd of bekritiseerd mogen worden , iets wat we vandaag de dag maar al te duidelijk waarnemen zowel in de politiek als in het onderwijs
Recht door zee is weer duidelijk verleden tijd en de tijd dat de jeugd nu niet meer door extreem rechtse kerken worden opgevoed heeft plaatsgemaakt voor extreem links gedachtegoed vanuit de wetenschap in samenwerking met de politiek en media , iets wat in mijn ogen nog enger gaat worden dan extreem rechts zoals we dat kenden uit de oorlogstijd.

De volgende lichting “we wisten het niet” “we GELOOFDEN dat de wetenschap de waarheid sprak” is al in aantocht………..

Monkeydocker
Monkeydocker
4 jaren geleden

Solidariteit , voor zover aanwezig, houdt al op bij een “hogere ” aanstelling/beloning. Gemiste grote kans op een beter leven met anderen.

Geuz
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Monkeydocker

Herkenbaar.
Ik bedoel, de hypocrisie in dit land.
Ik moest vaak ook al mijn achtergronden geheim houden om baantjes te houden.

De valse beschuldigingen naar Apartheid bestaan nog steeds, momenteel wordt Israël er mee aangevallen. In plaats van te zeggen, wat is er dan mis met Apartheid, gaan die lui dan ontkennen dat ze een Apartheidsstaat zijn en moslims in de senaat plaatsen. De mensheid is misdadig slecht.

Dana
Dana
4 jaren geleden

Als ik zo vrij mag zijn; denkt u dan dat rechts zo veel beter is?

babetheke
babetheke
4 jaren geleden

Ik heb sterk de indruk dat “links” vooral zo graag de moslims en momenteel ook de “vluchtelingen” (waarvan er veel moslim zijn) en masse willen binnenhalen omdat ze hopen dat op deze manier de klassenstrijd opnieuw leven ingeblazen zal worden. Want het zal zeker onze sociale zekerheid doen imploderen en dan zullen de have-nots weer echt have-nots zijn en terug ontvankelijk voor de linkse boodschap wezen – hopen ze. Links heeft onnadenkend proletariaat nodig om te kunnen gedijen en onze autochtonen zijn gewoon te goed opgeleid èn te goed in de slappe was… je zou kunnen zeggen dat links zelfs het slachtoffer is geworden van hun eigen succes want door te hebben geijverd voor betere arbeidsomstandigheden, hogere lonen en sociale zekerheid, hebben ze de huidige welvaartsstaat helpen oprichten die hun glorieuze klasseloze maatschappij in de weg staat !

Dennis de Rooij
Dennis de Rooij
4 jaren geleden

Wauw, treffender kun je het niet uitleggen! compliment!

Patricia Van Dijck
Patricia Van Dijck
4 jaren geleden

Een beetje kortzichtig geformuleerd: links en rechts bestaat niet meer. Het gaat overal om: ben je mens(elijk) of niet. Je kan in 1 groep niet alle mensen over dezelfde kam scheren. Bv. Vluchtelingen: ze zoeken hier een toevluchtsoord maar sommigen willen er niets voor geven of geven vlugop; anderen zoeken en hebben er veel voor over. In hun land is het onmogelijk om te blijven

peter4ring
4 jaren geleden

En zo is het beste neven en nichten èn allerliefste zoon. Met S5 uit dienst, haren tot op mijn schouders, zomers in de haven werken, naar Parijs liften, af en toe iets vreemds gebruiken en in de weekends ‘Ban de bom’ roepen.
En: jawel een dromer, beslist geen held. Het ging ons om plagen, het avontuur, ontdekken, ontmaskeren, uitvinden… Fun. Plus een flinke mep verboden vruchten er bovenop.
Luister naar tante Yorien. En trek je (voorlopig) van niemand iets aan…
Het beste,
Peter Viering (1951)

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x