Leo Lucassen, fellow-traveller van George Soros

Foto: screenshot OpinieZ van uitzending Buitenhof, NPO, 12 nov. 2017.

In november 2017 was er een Buitenhof-debat tussen de historici Leo Lucassen en Geerten Waling over een tweet waarin Lucassen PVV-leider Geert Wilders vergelijkt met fascisten uit de jaren ’30. Lucassen betoogt dat er in rechtse kringen sprake is van twee complottheorieën.

Allereerst de geplande massa-immigratie van moslims naar Europa en ten tweede dat George Soros als het Joodse brein achter deze operatie zou worden gezien. Lucassen probeert hier het spookbeeld van virulente fascistische krachten op te wekken.

Slechte smaak

Ter verdediging van zijn eigen twitter-gedrag klaagt Lucassen dat van anderen aan. Lucassen noemt Marcel de Graaff, PVV-fractieleider in het Europarlement, die een tweet van Dinesh D’Souza retweet.

Deze tweet getuigt van weinig goede smaak. De gecreëerde tegenstelling tussen Schindler en Soros is onzinnig. In een interview uit 1998 voor het TV-programma 60 minutes vertelt George Soros dat hij bij de confiscaties van het bezit van Joden aanwezig was als toeschouwer, maar niet heeft meegeholpen. Let wel, we hebben het hier over Budapest 1944. De verschrikkelijke misdaden van de Holocaust zijn daar dan op hun hoogtepunt en een heel volk probeert te overleven. De werkelijke daders zijn degenen die dit in gang hebben gezet, de nazi’s, niet een puber van 14 jaar.

Verkeerde voorstelling van zaken

Hier had Leo Lucassen het bij kunnen laten en dan had hij een goed punt gemaakt. In plaats daarvan knutselt hij de volgende stelling in elkaar: “Ja, Soros heeft zelfs meegeholpen als SS’er aan het uitroeien van Joden. Soros was in 1940 negen jaar.” Opzettelijk stelt hij de zaken verkeerd voor door te suggereren dat de tweet meldt dat Soros een SS-soldaat zou zijn en de wapens opgepakt zou hebben. Daarnaast voert hij de 9-jarige Soros uit 1940 op en niet de 14-jarige uit 1944, de periode waar het hier over gaat.

Lucassen voegt drie nieuwe leugens toe, terwijl hij keurig bij de feiten had moeten blijven. Had hij dit gedaan, dan had hij zijn objectiviteit kunnen behouden. Nu bestrijdt hij onwaarheden door ze opzettelijk te vergroten, nog meer onjuistheden toe te voegen om ze vervolgens onderuit te halen. Dit alles om zijn punt te maken over convergerende rechtse complottheorieën. Geen fraaie uitkomst voor de hoogleraar en een verlies voor het publieke debat op inhoud.

Waarom doet Leo Lucassen dit?

Leo Lucassen wil maar wat graag dat Soros door zijn rechtse critici wordt afgerekend op zijn Joodse identiteit. Dat past namelijk in het plaatje dat hij wil schetsen van racistisch rechts en hoe dit hand in hand gaat met ‘islamofobie’. Eerder hebben we gezien dat Leo vol vuur reageerde op het foutieve bericht dat anti-semitisch geweld vooral uit de hoek van extreem-rechts zou komen. In de beleving van Leo bestaat de wereld uit linkse slachtoffers en rechtse daders. Moslims die Joden in elkaar slaan, passen daar beslist niet in.

In tegenstelling tot Leo Lucassen is George Soros goudeerlijk. Soros heeft nooit een geheim gemaakt van zijn progressieve agenda en de miljarden die hij besteedt om zijn werelddoelen te realiseren. De sociaal-activistische miljardair is, via zijn Open Society Foundations (OSF), de budgetverstrekker achter heel veel linkse organisaties en wordt gezien als de motor achter diverse militant-progressieve bewegingen. Het is op dit vlak dat Leo Lucassen en George Soros veel overeenkomsten vertonen. Zij gebruiken dezelfde sociaal-activistische agenda’s.

Tegen islamofobie en racisme

In het buitenland vallen door Soros gesteunde organisaties vaak op. Zo is er Medecins Sans Frontiers (zie pg 16), die optreedt als migrantenveerdienst door gelukszoekers bij de kust op te pikken en gratis over te zetten naar het beloofde land. Iedere club die zegt iets te doen tegen islamofobie kan rekenen op een flinke toelage, zelfs als het islamisten zijn.

Ook het veelbesproken Black Lives Matter mag uit de ruif van Soros eten. Dat BLM virulent racistisch, gewelddadig is in haar optredens en op zijn minst mede-verantwoordelijk voor een aantal gruwelijke executies van politie-agenten, lijkt Soros niet te deren. De “progressieve zaak” laat zich niet weerhouden door dit soort kleinigheden.

Nederlandse organisaties

Ook in Nederland laat Soros zich niet onbetuigd. Volgens de NOS heeft hij tussen 2009 en 2014 minstens 4,9 miljoen euro verstrekt aan Nederlandse organisaties. Dit betreft groepen die pro-Europa standpunten uitdragen tijdens de verkiezingen, zoals ProDemos en Kieskompas. Tijdens het Oekraïne-referendum kon het Ja-kamp rekenen op weldadige financiële steun van de OSF.

Recent nog heeft de NOS aangekondigd samen met het door OSF gesubsidiëerde ProPublica (“to strengthen the progressive infrastructure”) politieke campagnes op Facebook in kaart te willen brengen. Kan een organisatie met Soros als beschermheer ooit deze neutrale rol vervullen? New Urban Collective (zie pg 34), de organisator achter Kick Out Zwarte Piet – de bekende verpesters van het Sinterklaasfeest – kregen een kleine $25.000 van Soros’ OSF. Met recht kan gesteld worden dat de bussen naar Dokkum reden op benzine betaald door de oude heer.

Social Justice Warrior

Deze met miljarden rondstrooiende Social Justice Warrior is dus de man die door Lucassen in bescherming genomen wordt. Leggen we de agenda’s van Lucassen en Soros naast elkaar, dan zijn die opvallend gelijkend. Beide heren zien een groter gevaar in het spook van extreem-rechts, dan in de islamisering van de samenleving. Beide zijn wars van grenzen en zien het liefst een Lennonesque wereld.

Het zou daarom niet verbazen als Lucassen in Soros een geestverwant ziet, een fellow-traveller. Ok, liegen mag natuurlijk niet. Maar als het voor de goede zaak is, soit, dan moet het kunnen.

© OpinieZ.com 2018. U kunt hieronder reageren op dit artikel. Ook kunt u het artikel delen met anderen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Robert Bor (volg twitter-icon @Robert_Bor) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
P. Vink (@VPeerke)
5 jaren geleden

En zo hebben ‘links’ en ‘rechts’ beide types die compleet koekwaus zijn. Die over rechts worden aangehouden wegens een varkensmutsje of een onsmakelijke pop, die over links zijn “gewoon” professor.

Willem
Willem
5 jaren geleden

Leo Lucassen neem ik al tijden niet serieus!!

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x